- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- bambano: Bambanő háza tája
- GoodSpeed: AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Syl
nagyúr
válasz
LógaGéza #12298 üzenetére
Teamviewer van Linuxra. Mi baj vele?
-
LógaGéza
veterán
Tud valaki olyan programot ajánlani, ami olyan mint a Teamviewer/LogMeIn, csak Linuxra? Nem kellene semmilyen extra, ha tudna csak command prompt hozzáférést, akkor nagyon jó lenne.
Eddig x11vnc-vel, és openssh szerverrel megoldottam, ez megy is - belső hálón. Egyikhez se tudok kintről csatlakozni, pedig állítottam be port forwardot is, DMZt is, egyikkel se érem el. Azért lenne olyan jó, ami egy kliens segítségével más szerveren keresztül éri el. -
LógaGéza
veterán
válasz
fradi81 #12295 üzenetére
Nem tudja kezelni, de látja, hogy ott van egy partíció.
Jobb klikk a Sajátgépen - Kezelés - Tárolás -> Lemezkezelés. Ott alul megkeresed a partíciót, jobb klikk -> Kötet törlése. Hogy ezután mit csinálsz vele, az tőled függ. Kiterjesztheted rá az előtte/mögötte lévő partíciót, csinálhatsz új partíciót, vagy üresen is hagyhatod -
törölt tag
Sziasztok!
Pár napja felraktam másodlagos oprendszernek egy Ubuntut, de nem vált be. Hogy tudnám eltüntetni a gépemről? Nem szeretnék merevlemezt formázni, van ilyen megoldás?
-
szarkad333
tag
Sziasztok lehet nagyon amatőr kérdés de most szeretnék elkezdeni ubuntuzni és a következő a problémám: létrehoztam egy kulon particiot az ubuntunak telepites elott amikor elkezdem a telepitest es ki kéne válsztani a megfelelo particiot akkor csak az egesz merevlemzt latja egy particiokent es nem latja kulon kulon oket. orulnek ha tudnatok segiteni es bocvsanat a zavarasert előre is köszi
-
törölt tag
Szeretnem a / es /home particiot osszevonni. Mi lenne a legegyszerubb megoldas?
-
-
-
LógaGéza
veterán
válasz
quailstorm #12283 üzenetére
2.3 óta használok Androidot, végig WPA2-PSK titkosítású volt a WIFIm, sose volt vele baj - családban van egy Nokia 5800, nála se volt semmi baj
-
quailstorm
félisten
válasz
God Vazzeg #12279 üzenetére
4-essel kezdődött és 0.3, 0.4 meg 1.2 végekkel
De a 2.3 se ment fel természetesen. -
God Vazzeg
veterán
-
Buster17
addikt
gyári mozzila nem frissíti a flashplayert. flash player oldáláról letöltöttem, de nem működik. GoogleChrome-ot letöltöttem de nem telepíti. Mi ez a rendszer?
-
God Vazzeg
veterán
válasz
quailstorm #12278 üzenetére
Nagyon régi droid lehetett
-
quailstorm
félisten
válasz
God Vazzeg #12274 üzenetére
áááá nem...
Nálam is előfordult, csak fordítva. Egy droid se, csak a natív linux és a symbian ment rá fel...
De nálam elég volt WPA(1)-PSK-ra butítani. -
-
RBJ
addikt
Mostanság nem szenved valaki a my weather-indicator al?
Hol megyen, hol nem megyen, ha megyen állandóan 26 C ír ki.
Hiába töröltem a myweather config ját akkor sem jó. -
válasz
God Vazzeg #12274 üzenetére
Tök átlagos TP router volt, a lapos meg az enyém. Nálam ment a wifaj WPA-val, ott nem...
-
-
-
Buster17
addikt
most próbáltam, hogy a wifi nem megy. Látni látja, de a jelszót nem fogadja el.
-
válasz
Buster17 #12266 üzenetére
Nézd meg a "Start menü" -ből, talán a Rendszereszközökben van, a "Tobábbi illesztőprogramok". Ha az talál valamit, rakasd fel vele.
De különben Linuxra nem nagyon kellenek külön driverek, max. a nagyon új cuccokhoz, meg a zárt meghajtós VGA kártyákhoz. Minden a kernelben van befordítva, ami általában kelleni szokott. -
Buster17
addikt
Feltettem egy asus eee pcre egy lubuntut. Csak netezéste lenne használva. Milyen drivereket, programokat szedjek le meg honnan ami kelleni fog?
-
-
-
cimp
senior tag
2.10.x
Feltettem a szoftverközpontból is, meg próbáltam GitHub-ról is de nem akarta az igazságot.
hcl: Na ezt is próbáltam. Erre azt mondta, hogy a 4.0 -ás .NET vagy még annál is jobb már elérhető a rendszeremen, úgyhogy nem megy fel!
Ezt a mono-s baromságot akkor írta ha terminálból próbáltam indítani wine-al. beírtam, hogy wine "c:\\......" -
-
Syl
nagyúr
mono-t feltettem
Melyik verziót?
Mellesleg: compatibility -
cimp
senior tag
Sziasztok!
Ubuntu alatt wine-al van egy olyan problémám, hogy egy yadis nevű .NET-et használó program nem akar elindulni. Ha terminálból indítom bármit is próbálok elkövetni, mindig azt mondja tegyem fel a mono 2.8-at vagy nagyobbat a .net 4.0 ás alkalmazás futtatásához. mono-t feltettem, ennek ellenére ugyanaz az eredmény.
Tudja valaki a megoldást? -
Syl
nagyúr
válasz
Thomaskaaa #12257 üzenetére
igen, sikerült egy particióra feltenni mind a két op rendszert
He?
Ha vindóz alatt toltad be az ubi lemezt, akkor a wubi ment fel. Ha elcseszte a boot menüt, akkor egy sima win7 dvd-vel helyre lehet hozni.
Viszont ha ubuntu lemezről bootoltad a telepítőt, akkor szerintem annyi a win partíciónak. -
Thomaskaaa
csendes tag
Sziasztok!
Ma este nagy kiváncsiságomban megtettem az első Ubuntu telepítésemet, ami így utólag nagy hiba volt. Egy particióra telepítettem a Win7-el és most nem tudok bootolni a win7-be, mert mindig az Ubuntuba bootol.(igen, sikerült egy particióra feltenni mind a két op rendszert) Az lenne a kérdésem, hogy az Ubuntuból hogyan tudom elérni azokat a dokumentumokat, amiket még a win7-be hoztam létre? (c-sharp programok, képek, jegyzetek, stb...)
Elnézést ezért a hülye kérdésért, ha lenne időm keresgélnék, de most nagy a baj.
Előre is köszönöm!
-
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni (bár lehet, hogy a kérdésem annyira amatőr, hogy inkább a linux kezdőknek topikba kéne mennem, viszont Ubuntu-val kapcsolatos).
1. Gép típusa (Desktop PC, laptop,...)
Asztali Pc, a főbb komponensek: ASRock 760GM-GS3 alaplap, Phenom II X2 550, 8 Gb ram, VTX3D HD 6570, 2 monitor (mindkettő dell), 1 CD meghajtó + 1 virtualis meghajtó (W7 alatt), 3 HDD ( 2x IDE Samsung HD082GJ és 1x Sata Seagate ST380012ACE), TP-link TLWWN722N Wifi adapter)
2. Hardvergond esetén, hardver pontos megnevezése.
Nem tudom, hogy hardver-gond-e. 1.-es pontban az érintett hardverek.
3. Telepített Ubuntu típusa (Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu)
Próbáltam Ubuntu 12.04 LTS és Ubuntu 13.10 is, x64 és x32-es verziókat.
4. Melyik ablakkezelő alatt jelentkezik a probléma (Gnome, KDE, XFCE, ...)
Egyik sem, mert nem jutok el odáig.
5. Eddigi próbálkozások a dolog kijavításával (forrás megnevezése)
A probléma az, hogy a telepítés az alábbi pontnál megfagy: [link]
Ha telepítés nélkül futtatom, akkor feldobja a console-t is, ahol 6:0:0:0 rejecting I/o to offline device, drm_kms_helper: panic occured, switching back to text console hibával áll meg a rendszer. Ha sima telepítéssel próbálkozom (USBről vagy CDről) akkor a piros kockás/színhibás háttér közben megfagy a dolog, még mielőtt bármi ablak vagy választható opció feljönne. Fentiekben leírtak szerint próbáltam több fajta telepítővel feltenni a Windows 7 mellé, de sajnos sikertelenül. Ubuntu fórumon másnak azt javasolták, hogy minden USBs eszközt szedjünk ki az install idejére. Nálam ez a Wifi adaptert jelentette összesen, de nem segített. Kis irodánkba szeretnénk majd linuxos gépeket (pl: libreoffice-val), egyszerű irodai használatra, de jelenleg még a kipróbálásig se jutottam el.
-
Root Banane
tag
Sziasztok!
Elakadt a gép Ubuntu Linux telepítésekor Windows XP mellé, a partíció átméretezésénél. HELP! Ha kihúzom a gépet, tönkre mehet valami? -
King Unique
titán
Üdv.!
Eme cikk [link] alapján, milyen feltételek kellenek 2,2 TB-nál nagyobb (külső) merevlemezek kezeléséhez, ill arról való bootoláshoz
Gondolok itt hw-es követelményeket (UEFI alaplap) túl, melyik 64 bites os-től fölfele támogatja, milyen fájlrendszer stb. -
Tutu7030
veterán
Hali! Nincs a memtest a grubban.
A grub.cfg-ben ennyi van a memtestről:
### BEGIN /etc/grub.d/20_memtest86+ ###
### END /etc/grub.d/20_memtest86+ ###Vissza lehet valahogyan varázsolni a grubba?
-
válasz
Katsuo Nobuo #12240 üzenetére
Annak a procinak azért egy 720p-t illene vinnie. Letöltve meg egy Pentium M-en is megy a 720
.
@atti1848 : Ubit domainbe, miért?
Megosztásokat lehet domain tagság nélkül is elérni, ha úgy állítottad be a szervert."Maga a rendszer melyik mappában van, ha a root, akkor oda hogyan lépjek be? "
Ebből még a kérdést sem értem. A Linux nem egy mappába települ. Ebben van némi segítség, hogy hogy néz ki a mappaszerkezet -
Syl
nagyúr
válasz
atti1848 #12244 üzenetére
Miért nem indítod a dash-ról? Win gomb és elkezded beírni a nevét.
Vagy ha winsows stílusú start menüre vágysz, nézd meg ezt: classic menu -
atti1848
senior tag
Sziasztok.
Ha feltelepítek programot a 13.04-re azokat hova rakja, hogy el is tudjam indítani?
Maga a rendszer melyik mappában van, ha a root, akkor oda hogyan lépjek be?
Pusz:
Van egy windows server 2003-am és hozzá Ubuntu kliens. Hogyan tudom beléptetni az ubuntut a tartományba, hogy a klienről betudjak jelentkezni a serverre?
-
quailstorm
félisten
válasz
Katsuo Nobuo #12240 üzenetére
[link] [link]
A letölt, megnézen kívül sokat nem tudok mondani. A flash és a HTML5 elég tré videolejátszásra.Egyébként meg hiába van akár egy GF 6200 a gépben, min 6800 vagy leginkább flash gyorsító támogatott kell. De még úgyis alig használja. Nálam pl a youtube 4k akad mint állat. GTS450-nel... 1080p-t meg 50% CPU terheléssel visz a gép software rendererbe. CUVID-dal 1-2%...
-
válasz
Katsuo Nobuo #12236 üzenetére
A flash nem lesz jobb sehogysem szerintem... Opera esetleg, hátha az kicsit jobb, de nem hinném. Milyen gép?
Illetve azt vettem észre, hogy ha böngészdében a fless szaggat, akkor ha letöltöd az swf-t, és megnyitod VLC-ben, akkor simán viszi, ugyanazon a procin, teljes képernyőbenEsetleg ez, de ez meg csak zsütübre jó.
Meg milyen az a gyenge gép, úgy nem mellesleg?
-
Syl
nagyúr
Igen, be volt kapcsolva, ahogy a compizban is (amikor azzal ment). De ott sem segített. Sőt, xfwm4-vsync-et is telepítettem.
Feltételezem ez valami kernel szintű gond lehet, merthogy nekem nincs VGA kártyám, csak ami az i3-ban van (intel HD2500).
Megjegyzem Chakra alatt, ami ugye KDE, ugyanez a video tearing gondom volt. (Tettem azzal is egy pár órás körutat)
És egy érdekesség: egyik ubuntu származékkal sincs és nem is volt ilyen problémám. Elementaryban is vaj sima a film (vagyis szmúsz, hogy modern legyek), pedig itt nem is találtam vsync-kel kapcsolatos beállítást.
-
Katsuo Nobuo
csendes tag
Egy nagyon gyenge integrált vga-s gépen használok Lubuntut. A működés gördülékeny, de az internetes videók lejátszása már megizzasztja a gépet. Firefoxot használok, mert gyorsabb minden téren, mint az alap Chromium vagy a letölthető linuxos Chrome. Tudnátok ajánlani valamilyen megoldást, hogy gördülékenyebbé tehessen a netes videózást. Youtube még elég nézhető, de pl. indavideo már nagyon akad.
-
-
Syl
nagyúr
Tetszik. Jó. Egy óriási baja van: semmi vsync nincs benne. Pedig beleadtam mindent amit a neten találtam, de nem. Olyan iszonyatos a video tearing, hogy nézhetetlen vele nemcsak a flash, de a sima divx videó is.
Telefonnal rögzített divx részlet.
Majd ha ezt kijavítják, akkor teszek vele újabb próbát. Most elementary-t nyomom. -
Ablakos
őstag
A legutóbbi plex media server upgrade hibával leáll.
update-rc.d: /etc/init.d/plexmediaserver exists during rc.d purge (use -f to force)
dpkg: hibás feldolgozás: /var/cache/apt/archives/plexmediaserver_0.9.8.10.215-020456b_amd64.deb (--unpack):
új pre-removal szkript alfolyamat 1 hibakóddal kilépett
Hibák történtek a feldolgozáskor:
/var/cache/apt/archives/plexmediaserver_0.9.8.10.215-020456b_amd64.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)Valakinél van hasonló hiba vagy egyedi az áldás? (12.04.3 LTS)
-
jercsi
tag
Sziasztok tettem fel a laposomra egy ubuntu 12.04 linuxot ssd 120 gb ... kérdésem az volna hogy hol tudom megnézni a trim működik e ?
Köszi előre is ... -
sziasztok.
érdekes dolog történt velem böngészés közben:
a ctrl+shift+del lenyomásának hatására a compiz fogta magát és összeomlott!
újraindítottam a gépet, és most nem csinálja ezt. ha jól sejtem ez ilyen egyszeri random hiba.valakinek van ötlete, hogy mi lehetett az oka?
-
-
LógaGéza
veterán
Végül Rescue módban beállítottam a jelszót. Amúgy Install Base után rebootolt, én is azt hittem visszadob majd szépen a menübe, de semmi...
Lehet Debian lesz belőle, már pedig szépen megbarátkoztam a Fluxboxal, de az NVidia driver telepítése után természetesen nem indul az Xorg, úgyhogy a nyaka nyúljon meg -
-
LógaGéza
veterán
válasz
God Vazzeg #12216 üzenetére
Próbáltam, ez is felrakott elég sok dolgot...
Végül az lett a megoldás, hogy a particionálás előtt nyomtam egy Go Backet, és akkor beadta az Install menu-t, itt már csak Install Base System. Annyi a probléma, hogy restart után kaptam egy tty1 shellt, és várja tőlem a logint. Ez így okés is lenne, de telepítés közben nem kellett semmi ilyen adatot megadni... Ergo nem tudok belogolni...kispx
Ezt is próbáltam. Nekem kiakad annál a résznél, amikor elkezdené letölteni az alapdolgokat (a mirrorok kiválasztása után). Innen nem megy tovább...
-
kispx
addikt
válasz
God Vazzeg #12216 üzenetére
Nem inkább a minimal CD-re gondolt?
-
LógaGéza
veterán
Ubuntut lehet úgy telepíteni mint pl az Archot? Command lineból, és mindent én állítok be. Vagy pl egy nagyon alap base systemet felrakni, amivel elindul, és a többit én nekem kell felraknom.
Itt létezik ilyen megoldás? -
sh4d0w
félisten
-
-
sqpp
őstag
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy hogyan tudnám növelni az Ubuntu szerverem biztonságát, azon kívül, hogy erős jelszót adok meg ssh belépéshez, és megváltoztatom az alapértelmezett portot, valami másra.. Mert ezek alapvető dolgok, illetve azt nem tudom hogy az iptable-s hogyan tudom még biztonságosabbra beállítani, e részhez nem igazán értek
-
Pano
addikt
válasz
God Vazzeg #12207 üzenetére
Azt tudom, hogy az alap freki ennyi, de az U-s processzoroknak az a lényege, hogy energiatakarékosság miatt is alacsonyabb órajel, de szükség esetén magasabb, azaz 2.7 (Intel honlapján is így van).
-
törölt tag
Sziasztok.Sikerült feltelepítenem az Ubuntut.Nagyon szép a felülete.Nekem nagyon tetszik.
-
Pano
addikt
válasz
God Vazzeg #12205 üzenetére
Jah, azt persze próbáltam. Elindítottam amit ugye tanácsoltatok scriptet, aztán amikor éreztem, hogy megakadt a téma, ránéztem és 1801 MHz volt a max mindig.
Meg progik hideg indításánál is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Milyen légkondit a lakásba?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- BestBuy topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Videós, mozgóképes topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Xiaomi 14 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 55B3 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- AKCIÓ! FEHÉR ipad pro 13" M4 billentyűzet, VADIÚJ! EU-MAGYAR átvilágítós (lézeresen)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest