- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Drivv: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Béna voltam, bocsesz. A SW plugin tiltva volt.
-
-
-
-
spammer
veterán
Már nagyon rég nem kell flash a youtube-hoz, html5 alapon minden modern böngészőnek vinnie kell, ha a megfelelő pluginek/kodekek telepítve vannak a rendszerben. Egy rendes DE-nél ennek alapból működnie kellene.
(#26083) tomtyi: lehet, hogy a gstreamer nevű csomag kell.
Keress rá, van-e ilyesmi telepítve.
-
törölt tag
Sziasztok!
16.04-en sem FF, sem Chromium nem játssza le a Youtube-videókat. VBoxos tiszta telepítésben natúr Chromiummal sem.
Mi lehet az oka? -
-
LógaGéza
veterán
válasz
spammer #26077 üzenetére
Köszi, végül az lett, hogy beraktam a menübe azokat a programokat amit használni fog, és csak a legfontosabbakat magyarítottam le.
Át tudtam emelni a rádiós cuccot is, köszönöm innen is Lathronos a munkádattomtyi
Most, hogy harcra kész a rendszer, Conkyval, Radio Tray-el a háttérben, indítás után 94,4MB a foglalt RAM, szerintem ez szép eredmény.
Minitube alatt felmegy 160MB környékére egy másfél órás videónál, és 6-10% között ugrál a CPU használat, igaz álló képnél, mert többnyire csak úgy is zene fog menni róla a háttérben. Szerintem elértük a célunkat -
spammer
veterán
válasz
LógaGéza #26076 üzenetére
- A magyarításhoz át kell írnod. De nem muszáj az xml-t túrni, van egy Obmenu nevű program, abban könnyen át lehet írni/rendezni a menüt. Talán alapból telepítve is van.
- Nem lehet az asztalra ikonokat rakni, de elvileg a PCManFM tudja kezelni az asztalt (és így ikonokat is tud kirakni), lásd: [link]. Vagy a tálcára (tint2) lehet gyorsindítót tenni, de azt a tint2 konfigban kell beállítani, nincs jobb klikkes "gyors rögzítés".
- Valószínűleg át lehet emelni a rádiós cuccot, ha a Debian repókban is megvan az a progi, amit használt a rádióhoz.
-
LógaGéza
veterán
Fel is raktam, eddig tetszik, használhatónak tűnik, köszönöm a tippet
Mivel még sose használtam Openboxot, ezért lenne 1-2 kérdésem:
- Magyarításra van mód anélkül, hogy egyenként át kell írjam a menu.xml elemeit?
- Asztalra hogy tudok kirakni parancsikonokat? Valahogy egyszerűbben el tudja majd indítani onnan, mint kutatva a menüben.
- Láttam Lathronos Ubuntu Openboxos remasterjében a rádióadások megoldását, ami nagyon tetszett, azt át tudom emelni ide? -
Thocy a ZAGY
tag
válasz
ampulla #26058 üzenetére
Ugyanilyen gépen nálam 12.04, 14.04 és most 16.04LTS is probléma nélkül fut. A fényerő állításnak talán van tényleg olyan 1 másodperces késleltetése, de a rendszer atomstabil. Virtualbox mondjuk nincs fenn, nekem elég az Ubi (39 évesen, mindjárt három kiskölyök mellett már sem igény, sem idő nincs játszadozni, a munkámhoz pedig nem kell). Amúgy sima i3 proci, 8GB RAM, 256GB SSD, bár nem hiszem, hogy ez számít.
-
spammer
veterán
válasz
LógaGéza #26066 üzenetére
Crunchbang++ (Debian 8 alapú). Ha mindenképpen Ubuntu alapú kell, akkor maximum Lubuntu.
-
-
soldi3r
veterán
Van valami olyan csomag, ami lehetove teszi a vezetek nelkuli kepmegosztast TV-vel? W10-nel konnyen megoldato, gonolom itt sem lehetetlen.
-
LógaGéza
veterán
Üdv!
Hoztak hozzám egy CompaQ nx6110-es gépet, 1500Mhz-es Celeron procival, és 512Mb RAM-al (csak tudnám minek...). Arra használja, hogy kapcsolási rajzokat keressen neten, meg menjen a háttérben YouTuberól a zene. Az XP hamar belassul, nem opció, ezért gondoltam kap valamilyen Ubuntu származékot.
Mit lehetne rá tenni, amitől azért nem azt érzi, hogy még a DOS is egyszerűbb, de azért a célnak megfelel a gép? XUbira gondoltam, de félek, hogy még az is sok lenne... -
Lathronos
őstag
válasz
Dhampir #26063 üzenetére
Ez gyakorlatilag egy GUI-s dd, amivel bármilyen linux ISO-ból működő pendrive telepítőt tudsz készíteni. Ha viszont Debian-ból, Ubuntu-ból, Mint-ből és ezekből származó disztribúciókból kívánsz készíteni, inkább a Mintstick-et használd. Ez egyben pendrive formázó és ISO író is.
-
lev258
veterán
Bár azt nem mondom, hogy lehetetlen, de a grafikus felületek nem a biztonsági hibák legfőbb forrásai. Valahol érthető a döntésük, ugyanis a saját erőforrásaikat a későbbi kiadásokra is kell fordítaniuk (új Mate verzió, annak funkció, ...). A 3 év korrekt időtartam. Régen az LTS-ek is ennyi ideig voltak támogatva. Másrészt pedig ennyi idő alatt kijön egy új LTS is, amelyre az ember igény szerint válthat, esetleg az új Mate-t felrakhatja ppa-ból.
-
ampulla
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Ubuntu 14.04 LTS a gépemen és mostanában elég furcsa dolgokat csinál. Például:
-Virtualboxban meg volt nyitva egy másik Linux és amikor az végzett a bootal, kifagyott az Ubi. Az óra megállt az egér még talán mozgott egyes esetekben. (Esetleg okozhatja hogy túl sok memóriát adtam neki, azonban eddig nem volt ilyen gondja).
-Villog a képernyő amikor a chromiumban nézek egy videót. Nem flash videók, sima HTML5.
-Van amikor magától kikapcsol, ha altatásból fel akarom ébreszteni és megnyomom a Power gombot a laptopomon (Dell Latitude E5430).
-Az Fn gomb és funkciói néha működnek néha nem. Vagyis ha fényerőt szabályzok az Fn gombbal valamikor kb 1-2 percet késik, de van amikor meg egyből állítja a fényerőt. Szóval érdekes jelenség.Syslogban néztem a dolgokat, de sajnos nem tudom mit kellene keresnem.
-
Dhampir
félisten
válasz
King Unique #26055 üzenetére
Nálam is Rufus a favorit, eddig még sosem hibázott, kár hogy nincsen Linuxos verziója.
-
Syl
nagyúr
válasz
King Unique #26055 üzenetére
-
Syl
nagyúr
válasz
King Unique #26052 üzenetére
Van egy régi 16 gigás pendrive-om, amit YUMI-val raktam össze. Rajta pár disztribúció állandó legújabb verziója, plusz clonezilla, gparted stb. Ilyet rufus-szal, dd-vel nem tudok készíteni.
-
-
King Unique
titán
válasz
growler #26046 üzenetére
Tudom, de most kivételesen Windows volt a téma. Írásnál az ISO felismerésével nincs semmi gond. Kiválasztható, zöld jelzés, rá is másolja a tartalmat stb. Bootolás után is ott van a listában, de ha rámegyek, akkor dobja a fentebb említett hibaüzenetet.
(#26047) Dave™: hát, ha nem az, akkor nála van valami összekuszálódva. Bár azt hozzá kell tenni, hogy ő másik rendszer alatt próbálta az ottani verzióval, nálad pedig a gazda is Ubuntu. Illetve említettem is, hogy Windows alatt általában bugos a VB.
(#26048) Syl: én azzal szoktam a Linux telepítőket is és teljesen ok. A dd írást lehet akár egy Ubuntunál is használni, de nem kötelező. Utána a Windows csak MB-ot mutat a pendrive-ból és le kell gyalulni, helyre kell állítani. Általában jó a normál (ISO képfájl) írás is. A dd képfájl módszer Antergos | Chakra | Manjaro esetén kell mindenképpen.
(#26049) Lathronos: ha már itt vagy, erre nincs ötleted? Pont a Voyager remaster lenne az. Illetve látom a normálból megjelent már a 16.04-es verzió, de az előbbi a 14.04-re épül. Eddig a frissítéskezelő nem ajánlotta fel az újat, de gondolom nem kell rá sokat várni.
-
Syl
nagyúr
válasz
King Unique #26045 üzenetére
Igen. Az én gépem legacy bios módban megy.
És igen, win telepítőt én is rufus-szal szoktam írni. -
Dave™
nagyúr
válasz
Biztosan nem a VRAM a kevés, nekem az alapértelmezett 12MB-tal is hibátlan, lásd #26032.
-
growler
őstag
válasz
Csak megjegyzem.
Linux alól is lehet multiboot telepítőt készíteni.
1; MultiSystem
2; multibootusb(Ez utóbbi, egy kissé csökönyös. - Lehet hogy csak így indul: Alt+F2 > gksu multibootusb
És ha nem ismeri fel valamelyik ISO-t, helyezd át egy másik könyvtárba.
Pl.: Letöltések > Dokumentumok). -
King Unique
titán
Akkor vsz alaplap és BIOS / UEFI függő is a dolog. Mert nálam szintén W10 + YUMI 2.0.2.2-nél a 16.04-es Lubuntu bebootol, de az Ubuntu és Kubuntu már nem. Az alábbi hibaüzenetet dobják:
"No Default or UI configuration directive found!
boot:"Pedig a program felületén jó rendszer lett kiválasztva a listából és az ISO-k jók, hivatalos oldalról valók (torrent letöltés). Illetve más programokkal kiírva bootolnak rendesen. Továbbá a YUMI másik hiányossága nálam, hogy a kiírt telepítők UEFI boot esetén abszolút nem működnek, hanem csak Legacy módban ...Ellenben, ha LiLi-vel csinálom, annál ok mindkettő. Valamint, ha nem kell multiboot, akkor Windowsra messze a legjobb program a Rufus. Annál soha nem voltak a bootolással gondok és még dd írást is tud.
(#26028) cigam: lehet azért szaggat és esik szét a grafika, mert a 64 MB kevés neki...ugye én is 128 MB-ot adtam, illetve pl. a VMware alapból 768 MB-ot állít be. Utóbbinál igaz lejjebb vehető akár 32 MB-ig, de én hagytam a gyári beállításon és elfogadható sebességgel ment. Továbbá lehet neki akár 2 GB RAM-ot is adni.
-
törölt tag
No, telepítettem gnome-flashback-et. Nem túl jó az élmény. Az FF még egyszerű görgetés közben is szaggat, 4 GB RAM, i5 2520M proci és AMD HD6470 VGA mellett. A conky-t minden frissítésnél újrarajzolja. Igaz, ezt az LXDE-n is teszi, de utóbbin csak villódzás látszik, míg a Gnome-on annyira lassú, hogy mire a frissítési időköz egy másodpercének a végére ér, már kezdi elölről. A Lubuntu LXDE-jén nincs ilyen lassulás.
-
Olvasgattam az Ubuntu oldalát amíg lejön az Ubuntu MATE telepítő.
Azt olvasom, hogy az Ubuntu MATE LTS csak 3 évig támogatott (2019). Értem, hogy a MATE nem hivatalos verzió, de mi az akadálya az 5 év támogatásnak?Én a mostanit Ubuntut is 4 éve használom.
Ha újabb 5 év támogatást akarok akkor telepítsek alap Ubuntut és tegyem fel rá én a MATE-t?Én ezt nem értem!
Ráadásul most nézem, hogy ha megvárom a Mint MATE 18-at az is csak 3 éves.
-
gyulank
addikt
Ubuntu stúdióban hogy tehetem be a nautilust a start menübe? Pl. a fájlkezelőhöz a commandban az van, hogy exo-open --launch FileManager %u de ha nautilust írok a helyére attól még nem jelenik meg ott semmi.
-
Syl
nagyúr
válasz
King Unique #26038 üzenetére
>pl. a YUMI még bugos a 16.04-es telepítőkkel
Hm. Én win10 alatt a yumi 2.0.2.2-vel készítettem az ubuntu 16.04 (unity) telepítőt (vagyis hozzáírtam a pendrájvon található rendszerek mellé) és hibátlanul felment a gépre.
Érdekes világ ez a számítástechnika -
King Unique
titán
Szerintem vagy a te hardveredben van a hiba, vagy OS / egyéb beállítások nem stimmelnek, esetleg a 16.04-es ISO-t nem szereti a VB. Én kipróbáltam W10 (10586) alatt szintén a legújabb 5.0.20-as verzióval egy 32 bites Ubuntu 15.10-es telepítőt. 3D gyorsítás be van kapcsolva | 1024 MB RAM | 128 MB VGA beállítással. Simán viszi, semmi akadás és semmi grafikai hiba.
Amúgy érdekes az is, hogy pl. a YUMI még bugos a 16.04-es telepítőkkel... pont minap szórakoztam vele, csináltam Ubuntu | Kubuntu | Xubuntu | Lubuntu | Mint 17.3 multiboot pendrive-ot, de csak utóbbi 3 volt hajlandó elindulni és az első kettőnél mindig hibaüzenetet dobott. Majd ugyanezt megcsináltam 14.04 / 15.10 ISO fájlokkal és azok hiba nélkül bootolhatóak voltak.Továbbá Windowsra szerintem jobb a VMware Player. Nálam ugyanazon gépen VB alatt kicsit akadt az Ubuntu, a CPU-t is jobban pörgette, míg a VMware pörgősebben ment. Illetve működés terén is itt-ott szvsz kényelmesebb. Valamint a VB általában bugosabb szokott lenni ezen rendszeren és a korábbi verziókkal is voltak problémák...
-
válasz
lev258 #26000 üzenetére
Nnnna. 64 bites OpenJDK. 1.8. , 64 bit. Amúgy minden rendesen megy vele, csak az az egy app nem.
Néztük aktuális Kubuntu alatt is, ott sem ment, csak nem tudom, milyen Java Web Startot tett fel a srác.
Mondjuk nagyon nagy kedvem nincs visszatenni az Oracle-st, mert van más is, amit Web Start alatt használunk, és általában mennie kell :S
-
törölt tag
válasz
Dhampir #26025 üzenetére
Tkp. mindegy, nem nekem lesz. Majd megnézem, melyik foglal kevesebbet. Négy év alatt hozzászoktak a baloldalon lévő gombokhoz.
(#26026) cigam
Nálam az 5.0.18-ason is csinál hasonlót, de csak a boot alatt. Amikor az asztal feláll, akkorra jó lesz. 128 MB vga-t adtam, 3D be van kapcsolva. A multiverse tárolós VBoxot használom. -
-
-
-
-
Dhampir
félisten
válasz
#40553216 #26024 üzenetére
Esetleg az Ubuntu MATE nem jöhet szóba?
-
Dave™
nagyúr
válasz
koviamy #26021 üzenetére
A megjegyzésem arra irányult, hogy nem a 16.04 a használhatatlan jelen állapotában, hanem nyilván nálad van valami inkompatibilitás, ha másnál (jelen esetben nálam, de azért nyilván nem vagyok egyedül) hibák nélkül megy. De gyárts nyugodtan világméretű összeesküvést egy szoftverprobléma miatt, attól biztosan megoldódik.
A "stílusodból" pedig kérlek vegyél vissza, előre is köszönöm.
-
törölt tag
Üdv!
Már kérdeztem és máshol is néztem, ráadásul úgy látom, nem igazán lehet, de hátha mégis: van-e lehetőség 12.04-ről közvetlenül 16.04-re upgrade-elni. Újra telepíteni a még tényleg gnome-fall/flashback miatt nem akarom, de ahogy a 16.04-et elnézem, ebben már csak a Gnome 3 van. Akkor ez utóbbit mindenképp buktam.(#26010) bobalazs
Nekem sem sikerült reprodukálni. -
vártam 3 percet rá de semmit sem történt közben. billentyűvel szórakoztam, control alt f1, f2, f7, aztán meguntam egyesével ki alt-f4eztem az összes futó alkalmazásból. Így megjavult, visszaváltott az egér kurzor, amikor a vlc-t bezártam. hiba üzenet/párbeszédablak sehol nem volt látható.
-
-
-
oké, próbálom felvázolni. vlc-ben jobb gomb, média megnyitása - fájl megnyitása, kidobja az ablakot hogy mit szeretnék betölteni. egy mappába be akartam lépni dupla kattintással de ehelyett a mappát kihúztam az ablakból, és bár nem tudom mi futott a háttérbe, talán chromium böngésző, nem sikerült a folyamat magyarul semmi sem történt, csak az egér kurzor változott át "karika áthúzva", majd sehogy sem lehetett kattintani ezután. Nem tudtam alkalmazások között váltani egérrel, sehova sem engedett kattintani.
-
Mi a lófüttyöt lehet csinálni olyankor, de komolyan ezzel évekkel ezelőtt is találkoztam, hogy egy megnyitott párpeszédablakból, (ez most ubuntu, de suseval is volt ez már) ha véletlenül kihúzok egy mappát vagy fájt és ejtem, átváltozik az egér kurzor tiltó ikonúra, és onnantól használhatatlan lesz, bárhova kattintok semmire nem reagál. Ezt a hsz.-t is most a billentyű tab-jával ugrálással tudtam megírni!
-
Dave™
nagyúr
válasz
szuszinho #26008 üzenetére
Lemaradtam az előzményekről. Alapvetően a legnagyobb probléma a hardvertámogatás hiánya lehet. Ha minden hardvered rendesen működik 3.13 alatt, akkor szerintem nem szükséges frissítened (bár nyilván lehetnek egyéb előnyei is). Az Ubuntus tárolókból frissítesz új verziókra vagy manuálisan?
Illetve a C1-re állítás csak a random fagyások problémáját kezeli J1900 (és társai) alatt, másra nem megoldás.
-
-
koviamy
csendes tag
válasz
lev258 #25998 üzenetére
Kár, hogy nem lehet azt megcsinálni, hogy a 14-esen frissíteni a kernelt a legújabbra. Egyből nem működne alatta egy sor program? Mindegy, várunk. Ezek után kíváncsi leszek majd rá, hogy a következő nem LTS verzió milyen lesz. Mert ha az is el lesz cseszve, akkor kénytelen leszek feltételezni, hogy a picipuha keze van a dologban. Azért nem kellene ennyire lejáratni a linuxot. Inkább csinálnának sokkal jobb windowst. Mert a w10-el most még a 16.04-es ubinál is sokkal több baj van. Vagy egyszerűen csak ennyire vacak kezd lenni a világ?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Everest / AIDA64 topik
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Motoros topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Xbox Series X|S
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PlayStation 5
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- iPhone-t használók OFF topikja
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR X670E GENE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest