- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
McSzaby
őstag
válasz
gery2123 #28017 üzenetére
Hi,
tegnap este használtam 2-3 órát gond nélkül. 4.6-s kernel, a C-state patch, amit írtál, illetve az xserver-xorg-video-intel csomagot is felraktam/újrahúztam.
Most elvileg jó, működött tökéletesen. FullHD lejátszás hiba nélkül, filmeket tudtam nézni. Kodi 16.1 Jarvis. Youtube kieg. ment, hang is jobb, mint 14.04 alatt, szóval eddig bizakodó vagyok, de majd írj egy PÜ.-t 1 hét múlva és megmondom.
-
válasz
gery2123 #27139 üzenetére
+ @(#27140) DrojDtroll & (#27141) tomtyi
Teljesen igazatok van... de mint említettem elég maradi vagyok és nem igazán verzióhajhász.
annak idején ez a rendszer még egy Acer Aspire 3103NLM-re került fel... Aztán megjárt még vagy 4-5 gépet, mindegyiken kifogástalanul ment. Ma is teljesen stabil.Nagyon sok időbe telne, mire frissítenék, erre nincs kapacitásom... Ráadásul további bonyodalmakat ookznék vele Android fronton, mert az újabbak össze tudnak akadni néhány dologgal.
Ha meg már firssítenék, akkor 64 bites rendszert kellene feltenni... újra forrásból feltenni néhány játékot...
Így is elég sokat kapom az arcomba, hogy már megint ott ülök a gép előtt.
Amúgy az asztali gép (i3 processzorral) és a laptop is ezt a 10.04-et futtatja, annyi kiegészítéssel, hogy a laptopban 2 hdd van, és kipróbáltam a Mint13 64bit-et, mint frissebb rendszert. Na persze az meg 12.04 alapokon nyugszik, de ott legalább az SP Flashtool nem veszik össze a modemmanager-rel...
Még plusz, hogy leragadtam a nome2-nél, rühellem az új grub-ot (viva legacy!)
Tudom, vannak alternatív megoldások, de az idő (pontosabban annak hiánya) nálam mindent visz.Azért értem, érzem és méltányolom a segítő szándékot.
-
válasz
gery2123 #25177 üzenetére
Az teljesen jó akkor!
Elég korán volt még, csak a link volt elmentve, mert lassan keresni kell valamit a copy.com helyett, pedig annak 15 GB free tárhelye volt. Valamit nekem is keresnem kell lassan.
Van még a google drive, de az meg nem tölthető fel FF-ról. Igaz van Linuxra a grive és a grive2, de ezeket még nem próbáltam.
(#25178) Cyrin
Ez az Insync is szimpatikusnak tűnik, megvizsgáljuk! Van 3x17 GB a GDrive-on, nem ártana már valami jó kezelő program hozzá.most látom, hogy Per Google account
15-day free trial utána meg 25 dolcsi/hó!
Kicsit drága ahhoz, hogy még tárhelyet sem ad! -
Raynes
tag
válasz
gery2123 #24792 üzenetére
Igen, Arch. Beillesztettem a csomaglistát pastebinre. Nem tudom, hogy hogyan foglal ennyi helyet. Mondjuk az az igazság, hogy ebben a foglalásban benne van Firefox alapértelmezett méretű cache-e, a Thunderbirdben letöltött levelek, a Spotify minimumra levett cache-e, a pacman cache-e, a root felhasználó home-ja (tényleg, ezt át lehetne helyezni a home partícióra?), meg még ez meg az.
Nem telepítettem fel sok alkalmazást, inkább csak a függőségeik számosak, 908 csomag van telepítve. Főleg nem a Qt-s alkalmazások függősége sok, hanem TeXlive-nak meg ilyesmiknek. A home és az adatok külön vannak természetesen.
Kubuntun valami 20 ezer csomag fölött volt telepítve az első fél évben, utána nem is néztem, igaz az 64 bites volt, és több mindenből a 32 bites is fent volt, mert adott esetben a 32 bit only alkalmazásoknak kellettek a 32 bites libek. Másfél év után 35GB fölött volt a foglalása a rendszernek, a home és az adatok külön voltak. Igaz arra telepítettem minden szart, egy csomó mindent csak kipróbálni, amiket nem szedtem le, mert már akkor is elfért az 50 gigás partíción. Azért szoktam mondani, hogy tapasztalt linuxos user elfér kevesebb helyen, ha már lefixálódtak, hogy milyen alkalmazások kellenek neki, és nem telepítget hozzá feleslegesen, főleg, ha a minimalista megoldások híve. Viszont nekem ezek a fapados WM-k, DE-k még újak, így még telepíteni fogok pár dolgot feleslegesen. Le nem szívesen szedek semmit, mert elfér, meg adott esetben ha fent van minél több csomag, akkor később a netről egyre kevesebb függőséget húz le.
16 giga most még elég lenne nekem is, de még mindig nincs teljesen belakva a rendszer, így későbbiekben garantálom, hogy nem lesz elég. Az 50 gigára sem mondanám, hogy mindenre mindenkinek elég, de azon már átlag linux desktop user tényleg nagyon kellemesen elfér, úgy, hogy nem nagyon fog kifutni a helyből, csak extrém felhasználás esetén.
-
gery2123
őstag
válasz
gery2123 #24725 üzenetére
Na sikerült megoldani a gondot. Utánajárva valami gubanc van az /usr/share/applications mappában lévő .desktop fájlokkal. Nincs mindegyikbe benne a magyar szövegrész megfelelően. (mondjuk nem értem, hogy más rendszeren miért jó) Megoldás igazából nincs rá, vagy magadnak írod be a szöveget (használsz más rendszert), illetve én fogtam a fedora /usr/share/applications mappát és a tartalmát átmásoltam az ubuntuba
Kicsit barbár de jó lett. Volt ugye a duplikált lett (terminál, nautilus...), na ott töröltem a régit. Reboot és láss csodát már minden magyar. Nehezen akart bejelentkezni, de végül sikerült és utána már rendben is volt.
Ha valakinek esetleg kell az app lista [link] -
-
válasz
gery2123 #23641 üzenetére
Persze, ezt világos, de akkor már használom eleve azt, amibe rendesen be van konfigurálva.
Amúgy KDE-t már használtam, de nagyon nem az én világom, a GNOME 3 meg szimpi, de a Unity meg méginkább.
Az LXDE rettentő fapados, az XFCE-t meg csak szőr mentén próbálgattam, de annyira nem fogott meg. -
-
gyulank
addikt
válasz
gery2123 #22058 üzenetére
Nem úgy. Rákattintasz egyszer, megnyílik ahogy alapból megnyílik. Aztán nem zárod be, csak mondjuk rákattintasz a Firefoxra. Majd később megint rákattintasz a fájlkezelő ikonjára, hogy előtérbe hozd, de megnyílik egy új, úgy ahogy szokott, és ez kerül előtérbe. Aztán, mivel te a másik mappát akarod előtérbe, rákattintasz megint az ikonra, és látod, hogy az is meg van nyitva, így hát rákattintasz a kettő közül. Csak ez annyi kattintás feleslegesen, hogy sok. Az Ubuntu stúdiót meg legutóbb nem lehetett telepíteni, mert megállt közben.
-
gyulank
addikt
válasz
gery2123 #22056 üzenetére
15.04-et törölve tettem fel. Zavart benne, hogy ha rámegyek a fájlkezelőre, aztán visszamegy panelre, és még egyszer rákattintok, akkor nem az a mappa nyílik meg, hanem még egy fájlkezelő, és megint rá kell kattintanom, hogy rákattinthassak a kettő közül az előbbi mappát nyitva tartó fájlkezelőre. De mivel ebbe még frissíteni se tudok, meg semmit se tudok csinálni, úgy néz ki, vissza kell tennem. Vagy megpróbálom az ubuntustúdiót újra.
-
Syl
nagyúr
válasz
gery2123 #22003 üzenetére
>Na miért volt az a 8 hónap? Ha meg lehet kérdezni
Tavaly év végén egy nagyon jutányos tranzakció keretében sikerült beszereznem egy Macbook Air-t. Sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Elég sok bajom volt a rendszerrel, meg a melós dolgaimra se sikerült 100%-osan beintegrálni (holott OSX-re is van Adobe Indesign), ezért aztán a tavasszal megváltam tőle. Akkor egy desktop gépet építettem Win 8.1-gyel. Most kipróbáltam a tízest és nagyon nemgyerebe.
Úgy döntöttem visszatérek a régi felálláshoz: Linux host és Virtualboxban win+adobe.(#22004) Dhampir
Minteket régebben nézegettem, de nagyon nem tetszenek.
Akkor Ubuntu 14.04-gyel indítok.
A juniti régebben is nagyon bejött.
-
nemurea
aktív tag
válasz
gery2123 #20976 üzenetére
Nem akarom itt látatlanban osztani az észt, de mintha lenne egy kis kavar a megákkal: a neted 25 megabit/sec, ugye? az nagyságrendileg 2,5 megabyte/sec (most nem cicózunk a kettes számrendszerrel
), azt bírja a routered akár wifin, akár lan-on, sőt ott felmehetsz 100 megabit/sec-es csomagig, ez a router eddig fogja támogatni a sebességet. Wifin persze elméletileg 300 megabited-ed van, de nekem az a tapasztalatom, hogy az csak laboratóriumi körülmények között elérhető. Nekem kb. ugyanilyen TP-Linkem van, szintén 300-as Wifi-vel, az elvileg 30 megabyte/sec lenne - hát ha 10-zel jön, már a fenekemet verem a földhöz a nagy boldogságban.
A gigabites routerrel gyorsabb lesz, de már a szakik más fórumon írták, hogy akkor a hálózatod minden komponensének ezt támogatnia kell. A wifin ez nem hiszem, hogy bármit is dobna.
Szerk: most gondolkodom, hogy a diginek nincs is 25-ös csomagja, így az 250 megabit lesz, és akkor jó volt a 25 megabyte/sec
-
gery2123
őstag
válasz
gery2123 #20587 üzenetére
Na úgy néz ki, hogy részben sikerült megoldani a problémát. Újrahúztam a rendszert és a Plex Home Theater raktam fel, mert az megy minden gond nélkül. De a Kodi ugyanúgy nem indul akármit csináltam vele. Valamit nagyon el tudtak szúrni az egyik oldalon, hogy nem megy. Esetleg ha van valakinek működő megoldása azt szívesen veszem azért mert a Plex nem egy Kodi
-
szetcsuszott
aktív tag
válasz
gery2123 #20494 üzenetére
Mintet próbáltam még, meg az infós kolléga nemtommivel próbálkozott, de feladta.
szerk: Örültem volna, ha minden működik rendeltetésszerűen, tetszett, elvoltam vele, az igényeimnek megfelelt (volna), de azért akkora rajongó nem lettem, hogy mindenáron erőltessem a linuxot. -
mAtThEw0319
senior tag
válasz
gery2123 #16449 üzenetére
Értem. Hát akkor marad így. Cairo-hoz van kijelentkezés bővítmény (most vettem észre) szóval nincs para.
És remélem most nem iszok előre a medve bőrére, de megoldódott a touchpad problémám. Amióta letöröltem az nvidia drivert azóta meg se fagyott a gép, valahogy éreztem, hogy ő lehet a ludas.. Lehetséges, hogy az zavart be?
Viszont Apum felhasználójában nem akar működni a touchpad egyáltalán. Az mitől lehet?Így néz ki a rendszerbeállítások nála: [link]
-
mAtThEw0319
senior tag
válasz
gery2123 #16215 üzenetére
Okés, köszönöm! Kifogom próbálni live-ban is.
Más: Valaki használja a pidgin -t Facebook chateléshez vagy máshoz?! Hogy lehet benne kikapcsolni, hogy ne jelezze, hogy ha valaki belép, kilép a chatbe? Engem csak akkor kellene értesítenie, ha üzenetet kapok.. mert eléggé idegesítő, hogy netezés közben folyton ugrál fel az értesítő buborék vagy mi ez...
Szerencsére a hangot kitudtam kapcsolni, de ezt az értesítést már nem.Még valami: létezik olyan program mint Windowson a Képmetsző? Az egy olyan program, hogy megnyitod és az egérrel kitudod jelölni, hogy mit "fényképezzen le" és egyből tudod menteni. Ilyen érdekelne engem is.
Köszönöm előre is a segítséget!!
-
-
-
gyulank
addikt
válasz
gery2123 #16057 üzenetére
Köszönöm, de ez se jó. Minden indtásnál kijön ez az ablak: "Profilját nem sikerült rendesen megnyitni. Előfordulhat, hogy néhány funkciót nem tud használni. Kérjük, ellenőrizze, hogy a profil létezik-e, és hogy Ön rendelkezik-e a profil tartalmának olvasásához és írásához szükséges engedéllyel." és 3x kell leokézni.
-
-
soldi3r
veterán
válasz
gery2123 #14601 üzenetére
Nekem a rendszergazdik azt mondtak, hogy ez a kis instabilitas ezeknel a rendszereknel elofordulhat (Ubuntu, Mint stb...). Inkabb valasszak egy regebbi gyokerekkel rendelkezo rendszert ( mint pl a Debian). Fenn is volt egy jo darabig a gepemen, a gond csak annyi volt vele, hogy mivel nem ertek hozza, igy minden utan orakat kellett gugliznom. A stabilitassal nem is volt gondom (igaz, nekem a 14.04 is szepen megy a laptopomon). Az Ubuntuhoz viszont joval tobb informaciohoz hozza lehet ferni.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
gery2123 #14387 üzenetére
A "jobb benyomást kelt" részt már a 13.10-hez viszonyítva írtam. Cseréltem a 14.04 LTS-re és az eddig egyszer akadt ki, mint írtam. Valóban stabilabb, mint a rövid távú verzió.
Majd akkor leszek bajban, ha kiadják a 14.10-et... engem is csalogatnak az újdonságok, pedig ebben az esetben nem biztos, hogy jó ötlet a váltás. Gondolom, bármi lesz abban, majd integrálják az LTS verzióba is, nem? -
Fritz Teufel
addikt
válasz
gery2123 #14384 üzenetére
Igazad van, de még bennem vannak a berögzül Windows-os mozdulatok. Majd lassan leszokom róla.
A letöltött *.deb fájlt dupla kattintással futtattam és a Szoftverközpont, míg a 13.10-nél telepítette ugyan ezt, most nem futtatta végig a telepítést. Való igaz, én is szeretem látni, hogy mit és hogyan telepít, mik a függőségek. Esetleges probléma esetén, látom, hogy mi volt a gyökérok és tudok rá megoldást keresni.
Ettől eltekintve, csak jobb benyomást kelt az egész működése. Gyorsabbnak tűnik és eddig csak egyszer fagyott le. Valamiért nálam az Ubuntu nem tud mit kezdeni, ha a háttérben egy weblapot kell betöltenie, közben leteszem menübe, bezárok egy alkalmazást és nyitok egy másikat. A Windows ezt gördülékenyen lekezelte (soha nem tudtam kiakasztani - egyszer volt kék halál 5 év alatt, azt is alkalmazás okozta), az Ubuntut ez kiakasztja néha.
-
-
válasz
gery2123 #14256 üzenetére
Ha kell neki a Compiz (márpedig gondolom, hogy kell), és azt megborítja, akkor el fog veszni az ablakozód.
A sessionfallbacket meg gondolom Metacity/Mutter mellett futtatod.@soldi3r: mi számít stabilnak?
uptime
13:56:08 up 33 days, 22:04, 4 users, load average: 0,97, 0,65, 0,54Így az?
-
-
gery2123
őstag
válasz
gery2123 #14249 üzenetére
Annyi változás már van, hogy a gnome-t felraktam és ott a gnome, és a gnome session fallback is megy rendesen, mondjuk a gnome alatt a Plank használata ugyanazt eredményezte mint az Unity esetében, de kijelentkezés be és megy. Az Unity viszont még most sem megy. Valakinek valami ötlet? Addig elvagyon Session fallback-al, lehet marad is, csak nem tudom mi ez a hatalmas bug.
lionhearted: Már csináltam reset-et, és múltkor is ugyan ez volt, és inkább felraktam a Mint-et. De valahogy vissza-vissza húz a szívem, ezért is raktam fel tegnap este, és reggel még jól ment minden. Aztán annyit írt ki hogy indítsa újra a frissítések telepítéséhez , én meg mondom persze. Azóta ezzel szívok.
-
-
Aethelstone
addikt
válasz
gery2123 #13469 üzenetére
Nézd, amíg ki nem jön, addig nem lehet ilyesmit kijelenteni. Ezen cikk szerint támogatni fogja
Aztán már láttunk olyat. hogy beígértek valamit és kiadás előtt 1 héttel kiszedték. Mondjuk ez nem olyan. Itt nem arról van szó, hogy a Mir stabil vagy nem stabil, hanem annyi, hogy egy fstab paramétert betesznek alapból vagy nem
Szóval, én azt gondolom, hogy szinte biztos, hogy lesz full SSD támogatás, trimmel, mindennel együtt
Nekem is fontos lenne, én is SSD-zek.
-
Pano
addikt
válasz
gery2123 #12121 üzenetére
Szia!
Ezzel én is -meg sok noti használó- küszködik. Mivel a kernelben van a "hiba", vagy hiányosság, tök mindegy milyen disztrót használsz, sajnos. Jelenleg ezzel kezdeni semmit nem lehet, a switcheroo használatát javasolták még, hogy a zabáló másodlagos VGA-t kiiktatni, csak ezzel az a baj, hogy
1.- Nekem nem működött, mint sokaknak
2.- Akiknek meg igen, a zajosság és melegedés ugyanúgy megmaradt, csak picit csökkent de még így is lényegesen magasabb mint Win alatt.
3- Akku időn semmit nem javít, még mindig fele annyi, mint Win esetében, vagy kevesebb.Nem maradás más, mint várni, hogy kernelben javítsák. Csak sajnos már olyan régóta húzódik ez, hogy a fene tudja mikor lesz rá megoldás.
Én nem merem így a linuxot használni, mert nem egészséges. PEdig nagyon szeretném. Annyit meg nem ér az egész, hogy az élettartamát rövidítsd.
-
-
b05co
tag
válasz
gery2123 #11165 üzenetére
Nem értem mi nem világos. Ketten élünk egy albérletben. Van egy 50 / 5 MBit/S-es netünk. Neki jut ebből 25, nekem pedig 20 illetve 5, mert van egy netbookom is. Ha szépen mindenhova be van lőve a NetLimiter akkor nem zavarunk bele egymás sévszéljébe így ő sem laggol ha szimulátorozik és én sem. Így olyan mint, ha lenne 3 internet előfizetés, mintha minden gépre külön net jönne. Ennél tisztábban és szebben ezt nem lehet megoldani. A kérdésem nem az, hogy rúgjam e ki a lakótársamat vagy kössem e fel magam, hanem hogy ezt a rohadt egyszerű korlátozást hogy lehetne megoldani azon a zseniális linuxon amit mindenki istenít. Sajnos ez a baj a linux-al, hogy primitív egyszerű dolgokat hónapok alatt sem tud megoldani egy átlag user rajta és itt sem segít senki érdemben. Első hsz-ben leírtam hogy a router nem tud sávszélt osztani, de kapok minimum 3 olyan választ hogy oldjam meg routerrel. Végig se olvassátok amit írok... Továbbra is várnám a segítséget a hozzáértőktől, de eddig 0 jött sajnos
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- E-roller topik
- Tőzsde és gazdaság
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- NBA és kosárlabda topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen alaplapot vegyek?
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- NJOY Aster 3K 3000VA/2700W Rack Szünetmentes Táp
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged