- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- sziku69: Szólánc.
- MasterDeeJay: H110-es lapban 10.gen Comet Lake működhet?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
gregory91
senior tag
válasz
megema #35737 üzenetére
Legközelebb próbáld meg hogy félbeszakítod a ctrl+C-vel a folyamatot majd manuálisan lefuttatni a grub-install parancsot:
grub-install eszköznév.
"Eszköznév"ként megadod hogy hová telepítse a boot-betöltőt,ehhez pontosan tudni kell hogy amikor telepítetted a rendszert mit adtál meg a boot-betöltő telepítéséhez.
Részletes segítség a grub-install --help parancs. -
szőr Artúr
tag
válasz
megema #27358 üzenetére
Hasonló miatt én is káromkodtam egy sort: szintén dist-upgrade ssh-n, csak én azt hiszem, véletlenül megszakítottam az ssh sessiont, miközben ő a grub konfigurálással volt elfoglalva.
De most, hogy olvaslak... lehet, hogy bugba futottunk?Az a @^ nem inkább ^@? Ez ugyanis a bináris 0 kódja. A grep valószínűleg nem kiakad rajta, csak nagyon nagy a nullákat tartalmazó terület a fájlban.
-
törölt tag
válasz
megema #28005 üzenetére
Meglehet, így értetted, csakhogy az előzmény miatt lehetett arra következtetni, hogy te az Ubuntut, annak készítőjét tartod hibásnak, mert a végkövetkeztetésed ez: „Ha tetszik neki a hardver, akkor nagyon jó tud lenni az Ubuntu. Ha nem, akkor meg nagyon rossz.”
Akkor ezen túl vagyunk. -
törölt tag
válasz
megema #27995 üzenetére
De egy hw-eszköznél a hw gyártója csinálja a drivert, nem a bármelyik Linux disztró készítője, ugye? Hiába elterjedt, a driver nem a mezőn terem. Vagy a hw gyártója csinál, akár nyíltat is, vagy kiadja a specifikációt, és akkor valaki. Többnyire az első verzió szokott lenni.
„Azt Ubuntu alatt is illene megfelelően támogatni.”
Te ezt komolyan gondolod? Ha veszel egy autót, amiben a fék gyári hibás, és ez csak akkor derül ki, amikor öt embert kivasalták a zebrán, akkor ugye te vagy a felelős? Nem fogsz a gyártóra mutogatni, hanem leülöd az a 10-15 évet, ugye? -
lev258
veterán
válasz
megema #27995 üzenetére
Nem akartam belefolyni a témába, de itt álljunk meg.
Az Optimus egy specifikusan Windows-ra készült, szoftveres megoldás. Linux alatt csak próbálkozások voltak a megvalósításra, az sem az Nvidia segítségével történt. Szóval a gyártó (nem a számítógépé, hanem a videókártyáé) a felelős. Ha az Nvidia másképp állna hozzá, már régen elérhető lenne és működne.
A videókártya váltás problematikája is megint csak az Nvidia driver hatásköre. A többi driverrel ilyen gond nincs, a váltás is rendben működik.
Jelenleg az AMD az a cég, ami a legkomolyabban megcélozza a Linuxos videókártya támogatást, lassan már az Intel-nél is jobban. Csak jelenleg épp az átmeneti időszakban tartunk. -
törölt tag
válasz
megema #27992 üzenetére
Mellé ment. Bocsi.
Nyilván brickmnek szántam.
„Ha másik rendszerrel nincs probléma”
Melyikkel? Az utána következő mondatodból arra következtetek, hogy ez a másik rendszer A másik rendszer, tehát a Windows. Nyilván véletlen, hogy a Dell Ubuntuval előtelepített gépeire ugyanazon generáció alap Ubuntuja sem megy fel vagy nem megy rendesen, akkor vajon az Ubuntu szar vagy a Dell geci?
Egy hardver esetében driverrel szívsz, az vajon az OS vagy a hw gyártó hibája? Sokadik kör, hogy mikro a Windowson nem megy a hw, akkor a hw gyártója hülye, mikor a Linuxon nem megy, akkor a Linux gyártója. És még te is ezt állítod.„Amikor egy GPU váltás képes láthatatlanná tenni egy hardvert”
GPU váltás alatt az nvidiás Optimus szarrakást érted? A Linus Torvalds-os videó akkor mégiscsak szólt neked. Is. -
válasz
megema #27985 üzenetére
Persze, hogy az volt, miután a 12.04 brutál régi, és azzal a kernellel már alig megy valami
@brickm : Ez a Döll szegénységi bizonyítványa, bár kérdés, ebben mennyi szerepe van a MS-nak (nem tudom, mennyire partnerek). User le van...
Mondjuk nekem csak üzleti Dell/Lenovo/Fujitsu lapossal volt dolgom már régóta, ezeken frankón megy az Ubi. Sajátom Lenovo, köszöni, hibamentes. -
törölt tag
válasz
megema #27976 üzenetére
Tök szépen leírtad, hogy miért szar a laptop, és ezután azt a következtetést vontad le, hogy szar az Ubuntu. Érdekes.
Linus Torvalds az Nvidiáról, Nvidiához. -
válasz
megema #27976 üzenetére
és @brickm : Itt a topicban sok Döll volt, amihez olyan speckó driverek voltak befordítva, hogy sehol máshol nincs. Gyári 12 helyett felteszel egy 14, és nincs wifi, stb...
Dell konzumer szívatás. Üzleti E6420, 6430-on a pendrive-os Ubim meg szépen ment.@Syl, Dave : Ubiban gondolkodok egyenlőre.
-
Lathronos
őstag
válasz
megema #27358 üzenetére
Hát igen, a 16.04 bővelkedik kellemetlen meglepetésekben. Gondolhatod én is miként reagáltam mikor friss telepítés után gallyra ment az X, kidobott a parancssorra, startx-re nem reagált, és ráadásként még a wi-fi se működött. Én 2018-ig biztos maradok 14.04-en, aztán majd meglátjuk hogyan sikerül a 18.04. Remélem ennél jobb lesz. Ha meg nem, megpróbálok megbarátkozni a debian-nal.
-
lev258
veterán
válasz
megema #27181 üzenetére
Most akkor a frissítés és a leállítás is SSH-n keresztül történik?
Vajon jelenleg az update, upgrade parancsok mindent lefrissítenek?
Mert a 16.04-ben valahogy szétváltak a frissítések. Egy része a Frissítéskezelőben történik, míg a másik a Szoftverközpontban. És nem tudom, melyiknél mi fut le vagy mi szabályozza az egészet. -
lev258
veterán
válasz
megema #26662 üzenetére
Azt mondja, hogy:
"when rsync looks at a list of files to sync, it doesn't know ahead of time which files will need to change. If you are doing delta transfers, the deltas themselves have to be calculated ahead of time to give a total picture of the work that needs to be done" -
-
-
-
stopperos
senior tag
válasz
megema #25481 üzenetére
Mivel még nem jött lo a xenial, ezért nem adták ki a backport-olt xserver-t. A 14.04.5 kiadásban már biztos elérhető lesz (2016. augusztus)
A backport-olt kernel hamarabb elérhető szokott lenni, gondolom tesztelés miatt.Különbség nem lesz a most felrakott és frissített és az egy hét múlva felrakott rendszer között. Papíron legalábbis nem kellene.
-
-
megema
őstag
válasz
megema #19940 üzenetére
Remek, hogy mindig magam válaszolom meg a feltett kérdéseimet...
14.04 alatt már semmi szükség sincs a külön dnsmasq csomag telepítésére, de ezt mindenhol elfelejtik leírni. A NetworkManager dnsmasq-ját bekonfigoltam, hogy a helyi hálózatból érkező kéréseket is fogadja, cache-eljen és olvassa a hosts fájlt.
/etc/NetworkManager/dnsmasq.d/dnsmasq.conf (létre kell hozni):
cache-size = 10000
listen-address = «gép helyi címe»
addn-hosts = /etc/hostsA lényeg, hogy ebben a fájlban ugyanúgy lehet konfigolni, mint korábban az /etc/dnsmasq.conf-ban.
-
-
Syl
nagyúr
válasz
megema #15798 üzenetére
Én otthon felszámoltam minden ntfs cuccomat (3 db vinyó usb3 dokkolóban), vissza nem térek vindózra, ha eljő a világvége, akkor sem
Szűk egy évig ubuntu 12.04-gyel éltem (szeretem a unity-tide lőjetek). Különösebb gondom soha nem volt vele. Néha egy-egy kernelfrissítés nem volt az igazi. Nem ébredt a gép sleep-ből, de ezt könnyű volt orvosolni.
Utána jött a Manjaro XFCE. Azt nagyon megszerettem, de volt neki egy számomra elviselhetetlen hibája. Iszonyatos módon tearingelt a videó (intel i3 HD2500 vga) - minden létező varázslatot kipróbáltam, eredménytelenül.
Immáron hat hónapja elementary OS (ubuntu 12.04 alapú) a kedvencem. Utoljára vindóz 2000-rel voltam ennyire elégedett (szerintem az minden idők legjobb MS oprendszere), az meg nem tegnap volt -
kriszpontaz
veterán
válasz
megema #15793 üzenetére
Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem kezd tele lenni a hócipőm az Ubuntu-val...
Ezért próbálgattam végig hétvégén az összes általam ismert Linux verziót, és a Linux Mint 16-os vitte a pálmát. Nagyon jól összerakott rendszer. (Tudom hogy 14.04-es Ubira épül, de akkor is
)
-
megema
őstag
válasz
megema #15785 üzenetére
A csatolás részét én néztem be, de kicsit fura volt az egész. Parancssorból nem hagyott másolni sudo cp-vel sem, viszont gondoltam egyet és sudo-val indítottam el a Nautilus-t. Úgy semmi baja sem volt...
14.04-gyel más is tapasztalja az alábbiakat?
- TV képernyőhöz igazításra van állítva, XBMC gui rendesen jelenik meg (Ubuntu is), de egy valós full HD (1080 soros) mkv-t függőlegesen összenyom, vízszintesen meg megnyújt. Át kellett állítanom az egyik arányállító opciót 1.00-ról 0.95-re, és úgy normálisan jelenik meg.
- SMB nem működik normálisan. Ugyanúgy bekonfigoltam, ahogy korábban 12.04-en, és nem fogadja el a megjegyeztetett felhasználómat (OS X-ről). Délután megnézem másik gépről is, hátha kompatibilitási gond, vagy csak az OS X szórakozott...
xRDP-t használ valaki? 12.04 alatt fel kellett rakni a gnome-fallback gui-t, majd egy .xsession fájlban beállítani, hogy azt is használja, és működött is. 14.04 alatt továbbra is pontozott háttér fogad egy x egérmutatóval. Ahogy olvasom másik gui-t kéne felrakni, majd kipróbálom...
Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem kezd tele lenni a hócipőm az Ubuntu-val...
-
-
-
válasz
megema #13944 üzenetére
"Továbbra is úgy gondolom, hogy a Linuxok (vagy csak az Ubuntu?) még nem versenyképesek a Windows-zal és az OSX-szel, legalábbis notebookokon."
Nemtom, én pár notin már használtam mindenféle Linuxot, és windózt, de pl. Ubi ilyen hibákat, mint nálad, nem produkált. Amúgy új cuccokon mindig több a gond, Ubuntu esetén meg az új verziókban rengeteg a bug, mert nem csinálják meg rendesen..."ez azért egy eredetileg Ubuntuval érkező gép (Dell Vostro 3460) esetén ciki. "
Ez azért annyira nem az Ubuntu Linuxnak ciki, hanem a Döllnek... Ha már azzal adja a gépet, igazán megcsinálhatná a driverezést.A 331-es Nv driver nekem asztalin is katasztrófa, bár vsync van...
-
megema
őstag
válasz
megema #13938 üzenetére
Megoldottam a telepítést kiterjesztett partícióval.
Touchpad-et nem ismerte fel, sima egérként működött, görgetés nélkül. Szerintem ez azért egy eredetileg Ubuntuval érkező gép (Dell Vostro 3460) esetén ciki. Szerencsére külső telepítéssel sikerült megoldani, de nem az igazi. Egyujjas görgetés felejtős, az esetek döntő többségében nem érzékeli. Kétujjas használható. Miután felraktam nem indítottam újra, mert működött kapásból. De csinált többször is olyat, hogy megfagyott a kép. Ctrl + Alt + F2, majd Ctrl + Alt + F7 és minden működött tovább.
Ez mondjuk lehetett az NV drivertől is...
Az ujjlenyomat-olvasóhoz nincs támogatás, de hála egy vállalkozó szellemű fejlesztőnek, ez is megoldódott.
Az mennyire normális, hogy aktivált (331-es) NV driverrel olyan, mintha nem lenne VSync se VLC-ben, se YouTube-on? HD anyagnál jön ki igazán, de SD-nél is jelentkezik. A hardverrel nincs gond, gyorsítás nélkül is röhögve kéne vinnie (Ivy i7 4 mag 8 szál).
Továbbra is úgy gondolom, hogy a Linuxok (vagy csak az Ubuntu?) még nem versenyképesek a Windows-zal és az OSX-szel, legalábbis notebookokon. Persze, erről nem a rendszer és a fejlesztői tehetnek, hanem a hardvergyártók, akik nem nyújtanak támogatást. Az OSX nyilván fix eszközökre készül, ha az Ubuntuhoz is úgy állna az ember, hogy hozzáválogatja a hardvert, akkor nem lenne gond... De attól még tény.
Asztali gépen (HTPC + szerver) is használok Ubuntut, ott azért jóval kevesebb gond van vele, talán jobb választás is volt mint a Win.
-
BoB
veterán
válasz
megema #13934 üzenetére
Nem igazán tartom elképzelhetőnek hogy egy gyárilag ubuntu-val érkező laptop ne kezelje normálisan a touchpad-et. Nem Te lennél az első akinél kiderülne, hogy az a laptop windows-al volt szerelve gyárilag, csak levették a matricát, azt eladták külön majd rátettek Ubuntu-t.
(munkatársam nem linux-ot, hanem XP-t kapott a win7 helyett. Annyira lusták voltak egyébként, hogy a széria matricát levették ugyan, de a billentyűzet alól a win7 matricát nem. )
Ujjlenyomat olvasóra: itt olvashatod a driver info-nál melyik eszközökkel működik.
-
-
-
-
törölt tag
válasz
megema #12957 üzenetére
Őőő. Napokban másoltam át Windows 7-en \users\Képek\X könyvtárból \users\Képek\X_1 könyvtárba mindent, ~20GB-nyi cuccot. Vagy fél MB különbség lett.
(#12961) RBJ
Miért legyen mindig retek cucc Linux alatt?
Különben terminálban:lshw (esetleg sudo lshw)
(#12964) cigam
VBoxos hdd fix méretű. Mit zabál? Különben minek az a 10-20% szabad hely? Defrag félelmeid vannak? Felejtsd el! -
megema
őstag
A miniDLNA általi thumbnail-készítés kérdése továbbra is érdekelne.
Senki se használ XRDP-t? Az előzmény hozzászólásomban részletezve van a gondom.
Az eltávolítást megoldottam az adott időpontban telepített csomagnevek fájlba gyűjtésével, majd a fájl megadásával az apt-get remove-nak.
-
megema
őstag
Még két dolog lenne:
1.) Letöröltem a PS3 Media Server-t, viszont autoremove után is csomó, addig nem kellő csomag fent maradt. (Pl. JRE, VLC) Ezeket csak egyesével tudom leszedegetni?
2.) XRDP-n csatlakozva csomó rendszerbeállítás vagy program nem használható, mert nem engedi feloldani a lezárást. Ezzel lehet valamit kezdeni?
-
-
Nem avi hiba. A probléma abból adódik, hogy az avi headerje viselkedik másképp ekkora méretnél (elavult sajnos már...), így nem igazán tudja egy nem helyi fájlnál, hogy hova nyúljon pontosan. A fejléc többi részére is szüksége lenne... hosszú sztori, nem hiba, feature, együtt kell vele élni.
Workaroundként tudom ajánlani viszont, hogy az xvides filmeket is tedd mkv/mp4 konténerbe. Sok embernek berögződése, hogy az xvid az avi, de NEM. Az avi egy konténer, ahogy az mkv is. Az xvid meg egy codecje a streamnek, ami a konténerben van. MKV/MP4be is kényelmesen elfér az xvid kódolt stream. Ezáltal a avifejléc probléma is lényegtelenné válik.@Sly:
http://www.ubuntuupdates.org/package/core/precise/main/updates/linux-generic-lts-raring
Ezt a fő csomagot kell felrakni, ezzel folyamatosan frissülő 3.8at kapsz majd, headersel, mindennel együtt. Esetleg tehetsz vele egy próbát.(persze ha nem megy, törlöd az összes kapcsolódó csomagot, és visszatérsz 3.5re...vagy grubot módosítod, hogy a 3.5 legyen a default, amíg VBox javítás nincs)
Egyébként Vboxra van hivatalos tároló, nem tudom, hogy ezt felveszi-e a DEB automatán, mint pl Ubuntutweaknél. -
stopperos
senior tag
Ez samba vagy avi hiba. Ha filmeket akarsz nézni használj valami upnp szerűséget, mondjuk a minidlna.
Nálunk a koleszban ftp szerver van, és a filmek, sorozatok minidlna-n is ki vannak osztva. Mobiltelefonon és számítógépen is lehet nézni így, nem kell letölteni. Eddig még nem volt semmi ilyen jellegű gond.Az avi hibáról itt írnak valamit (bár lehet már nem jellemző, mert win95-XP): http://neuron2.net/LVG/filesize.html
Itt értekeznek a samba részről: https://bugzilla.samba.org/show_bug.cgi?id=2887
Említik is, hogy 2 GB felett már nem küldi rendesen a fájlméretet.
De hogy mi a megoldás, nem jöttem rá. Minidlna megér egy misét. -
quailstorm
félisten
Én windows alatt próbáltam egy Ulead csomaggal(videoszerkesztő, digitalizáló video studio+a hardver, egy külső cucc. Meg volt Leadtek winfast TV2000-rem. Eredmény: inkább nézem a VHS-t. KUVVA sok helyet felemésztett, és kb olyan a minőség, mintha egy bénább telefonnal felvettem volna a tv képét. Laggos és részlettelen. De legalább annyit foglal mint a blu-ray, és nehezen szerkeszthető mert lezáratlan mpeg...
Ezek után mit vársz a linuxtól? -
törölt tag
Van valami feltétlenül szükséges funkció, ami miatt a 12.10-et vagy a 13.04-et kell használnod? Mire nem jó a 12.04? Ugyanis ez LTS, Long Term Supported, 5 évig támogatott, frissülő kernellel (ha akarod) és bármilyen programmal, amire van tároló. Nem kell (a 13.04-től kezdve) legkésőbb kilenc havonta upgrade-elni, így kisebb eséllyel lesznek ilyen bajaid.
@(#8938) lionhearted
Egy ideig (vagy 3 évig) rendszeresen frissítettem a VBoxban futó tesztrendszert kb, a stabil kiadás után pár nappal, 1-2 héttel. De kb. egy éve nem. Lehet, újrakezdem. -
joecontra
addikt
Én USB-ről telepítettem fel. Megadtam neki a nevet, jelszót, időzónát stb.
Ment szépen a telepítés de aztán a hardverkörnyezet felderítése (valami ilyesmi volt) közben/után teljes képernyős konzolfelületen felsorolta hardvereket meg egyéb paramétereket, line-okat stb. Agyalt egy darabig majd semerre tovább.
Enter-t nyomtam neki, aztán bármit nyomtam egy animált Ubuntu "töltő logo" jelent meg. Tehát e között és terminál felület között tudtam ugrálni de percekig nem történt semmi érdemleges.
Ezután újra nekikezdtem a telepítésnek, ugyanott akadt el. Nyomtam neki egy restart-ot, szépen elindul csak előtte egy pillanatra valami .fw-re panaszkodott hogy nem tudta befordítani vagy ilyesmi.
De ettől függetlenül ment szépen.Utána terminálból paranccsal kértem frissítéseket, ez a művelet mintha megoldotta volna a gondot. Azóta kopp-kopp megy rendesen ahogy kell.
Csak a videók és egyes játékok szaggatnak, arra még keresem a megoldást. Megvagyok így is vele, de ha ezt is sikerülne megoldani akkor az nagy királyság lenne.
Üdv,
J
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Stellar Blade
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- BestBuy ruhás topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Project Motor Racing-Straight4 Studios
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Óvodások homokozója
- Medence topik
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest