Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 3 – Paradicsomos káposzta (amit amúgy utálok)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 2 – Főzés: szabályok, vagy szabadság?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gerner1
- antikomcsi: Ázsia Expressz 5
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
Aktív témák
-
-
törölt tag
van egy olyan screenlet, hogy "output", ami alapból a dmesg üzeneteit teszi ki az asztalra. azt meg lehet oldani, hogy mondjuk inkább azt tegye ki, ami a rendszer notification osd-jén jelenik meg? át lehet írni a parancsot, hogy mit hasnáljon, jelenleg csa kegy dmesg van megadva neki.
-
ludla
őstag
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni ma feltelepítettem a Kubuntu rendszert és ezen nem találok Grub beállítási lehetőséget hogy a boot sorrendet beállítsam, van ehez valami program? Ezt találtam de nem sikerült telepítenem se hogy QGRUBEditor
-
válasz
daystealer #30886 üzenetére
Hány merevlemez van a gépben, illetve az adott vinyón van-e fontos adat, vagy törölhető kompletten az egész lemez?
-
róland
veterán
válasz
daystealer #30886 üzenetére
Új partíció létrehozása?
-
daystealer
csendes tag
Üdv!
A segítségeteket szeretném kérni.
A problémám a kovetkező:
Feltelepítettem az Ubuntut kiprobálás céljábol.
Most szeretném visszatenni az Xp-t, hogy miért az most mindegy.
A probléma ott kezdődik, hogy miután beteszem az xp cd-ét szépen lefutnak a kezdeti fájl másolások, partíciok kiválasztása stb.
Majd az első ujraindítás után nem torténik semmi. egy fekete képernyőt kapok villogo kurzorral és semmi tobb.
Rengeteget olvastam a témával kapcsolatban, és megtudtam,hogy ki kell szedni a grubot az mbr-ből. Na itt a probléma. Probélkoztam és a fixboot, fixmbr parancsokkal, Super Grub Disc-el, GAG-el de semmi. Ugyanaz torténik mindig. Viszont az Ubuntut minden további nélkül engedi visszatelepíteni.
Légyszíves segítsetek, ha tudtok, mert már az orületbe kerget. -
-
ntomka
nagyúr
Ha az alábbi parancsot kiadod, akkor megtudhatjuk a pontos típusát a wlan-nak:
sudo lshw -C network
(#30883) szeva000: Ha a hangbeállításokat megnyitod, akkor az eszközök (nemtom pontosan a magyar nevét, mert most angol a lokálom) fülön kiválasztod a hangkártyát és beállítod a csatornák számát, majd a kimenetek fülön kiválasztva szintén a hangkártyád megjelennek az opciók ahol tudod a sub kimenet erősítését is állítani.
-
szeva000
addikt
Sziasztok!
Tegnap egy külső USB-s HDD-re felraktam a Kubuntu Linuxot.(mert az a köcsög win7 NEM támogatja az usb-s HDD-t).Igazából a legnagyobb bajom az 5.1-es hangnál van.Az alaplapi realtek karim van.
Mivel lehetne a hangot helyrerángatni,hogy a sub menjen?(esetleg milyen lejátszó lenne erre jó?Próbáltam állítgatni,de nem tudtam semmit.Picit hallani a subot,de az nulla)
Gyakorlatilag semmit nem ismerek linux alá,ha összetudnátok írni,mit lenne érdemes használni,azt megköszönném(mp3,film,dvd írás,valami virtuális meghajtó ha létezik jó lenne....)
Sok közöm nincs a linuxhoz,de nem is rossz ,lehet annyira megszeretem,hogy lecserélem a win7-et isJah,még valami feltűnt.A HP nyomtatóm qrva lassan kezd el nyomtatni.(hálókártyás,de win7 alatt megy rendesen.Igazából itt is,de várnom kell fél percet is,hogy elkezdjen nyomtatni.)
Most már azt is tapasztaltam,hogy ha egyszer nyomtattam,azután többet nem megy
erre valami ötlet? -
Sziasztok!
Unokatesóm nemrég vett egy Toshiba Satellite C650-11J notebookot. Felrakta rá a legújabb ubuntut, de sok minden nem megy rajta. Többek között a LAN / WiFi sem.
Gondolom, a hálózat beüzemelése után a netről már leszedi a többi drivert, nem?
Viszont, a hivatalos oldalon nem találtam sem linux drivert, sem hálókártya típust.
A driverguide.com sem segített.
Van ötletetek, hogy mi lehet a megoldás?Köszi!
-
harry
veterán
Nektek sikerült linux alatt beüzemelni a PH!TV adást? Ilyen silverlight-os csoda: [link] Felraktam moonlight-ot, de nem ment úgy sem (két gépen is néztem, ubuntu 9.04 32 bit, ffox 3.0 és 3.6.8 canonical)
-
Lakers
tag
Sziasztok!
A Szoftverközpontból letölthető NetBeans és Eclipse IDE-k miért csak a java-t támogatják? Én sehogy sem látom, hogy php vagy c++ projektetk is elérhetőek lennének
Ilyenkor ha szeretnék több programozási nyelvet is használni, akkor töltsem le az eredeti honlapról?
-
PiciKenny
senior tag
még egy kérdés.
Ha ugye fent van az xp majd arra rá külön partíción az ubi, egy 3.ra fel tudom rakni a win7et hogy ugyan úgy ki lehessen választani a boot folyamán melyik induljon el? pontosabban nem fogja elcseszni a grupot? -
PiciKenny
senior tag
-
PiciKenny
senior tag
Sziasztok
Hogy lehet az x serverrel bánni? nvidia.run akarom futtatni (hivatalos oldalról leszedett fájlt)
oké hogy sh xy.run behozza hogy x izéba futtassam, mikor átváltok az xre, tök mind1 mit írok nemjó, mert mindig valami jelszót kér, beírom amit kell és akkor is :S vissza hogy lehet menni a gnomera? :/ -
ntomka
nagyúr
Egy tipp: a gpartedet sose engedjétek ntfs közelébe.
-
ntomka
nagyúr
-
ArGab
őstag
válasz
ntomka #30861 üzenetére
Hát, nagyon elkiabáltam a dolgokat.
Sajnos a Maverick leállni nem tud, helyette rögtön újraindul. Sőt, ezzel együtt szétverte az felső tálcán lévő notification area részt. Eltűnt a leállítás menü, helyette a fióknév jelenik meg kétszer, hálózat ikon kétszer szerepel, de nem lehet rá kattintani, stb. Terminálból shutdown sem megy. -
ntomka
nagyúr
Hát tiszta morcos vagyok. Lassan RC kiadású a maverick, de az ubiquity még mindig nem indul el benne. Ok, hogy bugos, de egy bétától (minek a képfájlját naponta frissítem) elvárható lenne, hogy legalább elindul.
-
ArGab
őstag
válasz
ntomka #30856 üzenetére
Tudom, mióta 8.04 körül először elkezdtem próbálkozni Linuxszal, mindig ugyanilyen.
Nyílt drivernek adtam egy esélyt megint tegnap, ezeket orvosolja és a profil alapú power management is működik. LOW profilban visszaveszi a frekit 110/400-ra és a feszt is, venti is lehalkul, és elég a sebessége így is mindenre. De rendszertelen időközönként (fél-egy óra) fogta magát és elszállt, különböző színes csíkokra, mintákra váltva. Gép ment tovább, online maradtam, zene szólt, de csak a hard reset segített.
-
ArGab
őstag
Szenvedtem sokat, különböző alsa opciók sem segítettek, 1.0.23-asra frissítés pedig tönkrevágott valamit, mert a hang folyton megakadt pár másodpercenként.
Végül feltettem a Maverick bétát, és egyelőre jó minden.Működik a jack sense, a mikrofon, Skype is. Remélem így is marad.
Amúgy ha jól láttam, tegnap került be tárolóba:
fglrx-installer (2:8.780-0ubuntu1) maverick; urgency=low* New upstream release.
- Fix build issues with kernel fix for CVE-2010-3081 (LP: #642518).
- Add compatibility with 2.6.35 kernels (LP: #573748).
- Add compatibility with xserver 1.9 (LP: #630599).
* Make the driver Depend on the appropriate xserver-xorg-video-$ABI
(LP: #616215).
-- Alberto Milone <email address hidden> Wed, 22 Sep 2010 18:28:32 +0200A További illesztőprogramok alatt nem találta meg, de Synapticból feltéve működik rendesen. (Persze leszámítva a már rég ismert bugokat
)
-
Siriusb
veterán
válasz
Ventur@ #30850 üzenetére
tvtime-scanner paranccsal tudod megkeresni a csatornákat, csak előtte konfigurálni kellene helyesen a tvtime-ot.
tvtime.xml nálam így néz ki:
<?xml version="1.0"?>
<!DOCTYPE tvtime PUBLIC "-//tvtime//DTD tvtime 1.0//EN" "http://tvtime.sourceforge.net/DTD/tvtime1.dtd">
<tvtime xmlns="http://tvtime.sourceforge.net/DTD/">
<option name="DefaultBrightness" value="-1"/>
<option name="DefaultContrast" value="-1"/>
<option name="DefaultSaturation" value="-1"/>
<option name="DefaultHue" value="-1"/>
<option name="Norm" value="PAL"/>
<option name="PrevChannel" value="2"/>
<option name="Channel" value="1"/>
<option name="FramerateMode" value="0"/>
<option name="OverScan" value="3.5"/>
<option name="CheckForSignal" value="1"/>
<option name="AudioBoost" value="90"/>
<option name="AlwaysOnTop" value="0"/>
<option name="QuietScreenshots" value="0"/>
<option name="UnmuteVolume" value="25700"/>
<option name="Muted" value="0"/>
<option name="V4LInput" value="0"/>
<option name="AudioMode" value="lang1"/>
<option name="PalDKMode" value="0"/>
<option name="Widescreen" value="0"/><option name="Fullscreen" value="0"/><option name="Verbose" value="0"/><option name="WindowGeometry" value="0x576"/><option name="InputWidth" value="924"/><option name="V4LDevice" value="/dev/video0"/><option name="VBIDevice" value="/dev/vbi0"/><option name="Frequencies" value="europe"/><option name="MixerDevice" value="/dev/mixer:line"/><option name="XMLTVFile" value="none"/><option name="XMLTVLanguage" value="none"/><option name="ProcessPriority" value="-10"/><option name="DeinterlaceMethod" value="AdaptiveAdvanced"/>
<bind command="CHANNEL_RENUMBER"> <keyboard key="r"/> </bind><option name="ColourInvert" value="0"/><option name="MirrorInput" value="0"/><option name="Matte" value="4:3"/></tvtime>A kártya jól be van állítva? Azaz a megfelelő opciókkal töltöd be a modult? Nekem bt878 van, és automata felismerésen nem volt jó, kézzel kellett a beállításokat megadni. Utána működött jól...
-
Ventur@
senior tag
Köszönöm a jelszavas infót. Akkor megnyugodtam, hogy ez így van
.
Viszont a tvtime-os problémám megoldása elhamarkodott volt
. Újraindtás után egyszerüen az ikon eltünt a fenti tálcáról, menüből meg továbbra sem indul el. 1mp bevillan és ennyi. Asszem én itt feladtam
. Ja és hab a tortán, hogy a Zapper-el sem megyen a tuner
. Max nem nézek tv-t ubuntu alatt
.
Köszöntem infót mégegyszer és maxi respect
!
-
törölt tag
válasz
ntomka #30847 üzenetére
az epmathy nem dobálja magát, csak villog ott lent a sarokban, hogy új üzenet. egyedül a skype dobálja magát azok közül, amit használok, de mintha abban is be lehetne állítani.
amúgy kde alatt sem tetszett, hogy sima ablakban kéri a jelszót, ami _fölé_ odapofátlankodhat éppenséggel más. az lenne a jó, hogy ha már rákattintottam, akkor ne adja át senkinek a fókuszt.Vladi: igen, elvileg futkosik, és nézi is a frissítéseket. mondjuk ez nem zavar, mert magától nem is indul a gui-ja. de amúgy nem adminként, mert különben a frissítés jóváhagyásához nem kérne jogot.
-
ntomka
nagyúr
válasz
#16820480 #30846 üzenetére
Arra nem emlékszem, de pl. Kubuntu alatt ugye máshogy van. Ha épp csinálok valamit és egy háttérbe rakott program admin jogot kér, akkor a jelszó kérő ablak is a háttérben nyílik meg, nem erőszakoskodik. De egyébként semmi, pl. Gnomeon rendszeresen az üzenetküldő progik dobálják az ember arcába magukat, itt ilyen nincs.
-
törölt tag
így is magamtól kell ránézzek, mert már 3 kiadás óta nem tszi ki a figyelmeztetést a notificatoin area-ba. de ha frissítek, akkor mindenképpen bekéri a jelszót, és ilyen popup ablakban
na mindegy, hát ezt van, ezt kell szeretni.ntomka: szerintem csak ubin van ez a szívás, mert például mint alatt normálisna jelenik meg a legtöbb jelszókérő.
-
törölt tag
hát, lehet, hogy a keyring, de az is el van baszarintva, mert annak az eléréséhez elvileg nincs jelszó (vagyis blank, de ugye az admin jelszóra lép csak tovább). amúgy az update manager csinálja újabban, meg még egy-két hasonló cucc.
amúgy nem a csilivili miatt érdekes, hanm azért, mert úgy tudom a szürkítős cucc az úgy van megcsinálva, hogy ne tudja tőle semmi elrabolni a fókuszt. a sima keyring/popup ablaknál simán megesik, hogy valaki rámír skype-on, és feldobja előtérbe az ablakot, vagy akármilyen más, háttérben futó program hirtelen urgent státuszt kap, és előtérbe pofátlankodik. szerintem ez igen gáz a biztonság szempontjából... -
D®. GeNy@
aktív tag
válasz
D®. GeNy@ #30839 üzenetére
Na akkor válaszolok magamnak
, szóval belső hálóról van szó, egy belső hálón lévő gép esetén NEM "Forwarding" parancs kell, mert ezzel a közvetlen nettel rendelkező gépnek (esetemben szervernek) adok portnyitást.
Itt a Prerouting parancs kellett, amivel tökkkkkkéletes végre a belső hálón lévő gépek torrentezése is, azaz végre NEM passzívak a belső háló masinái! -
törölt tag
ha már jelszóbekérdezés: miért van az, hogy újabban egy rakás dolog amikor jelszót kér, akkor nem a képernyő elsötétülős megoldással teszi, hanem csak egy "pop-up" ablakban? nem valami biztonságos ez így, főleg amilyen kaotikusan meg van oldva a window focus kezelése gnome-ban, simán lehet, hogy véletlenül valami más helyre írom be a jelszavam...
-
Ventur@
senior tag
Úgy nézz ki megoldódott a tvtime gondom
. Valamiért menüből nem akarja jól kezelni a dolgokat. Parancsikonra ki lett téve és a tulajdonsága módosítva lett gksu tvtime-ra és így már tökéletes
. Igaz a kép nem a legszebb (Windows 7-en valamiért sokkal jobb
), de most már megyen szépen
.
Viszont egy másik kérdésem is lenne:
Hogy kell azt megszüntetni, hogy ha pölö ALT+F2 és beírom gksu gedit akkor mielőtt elindítja a geditet kéri a jelszavam. De ezt akkor is van, ha terminálból akarok programot telepíteni/keresi stb. Na, ezt hogy lehet megszüntetni, hogy ne kéne minden alkalommal beírogatni
. Bocsi, ha ilyen alap hülye kérdéseket írok, de tényleg csak ismerkedem az Ubuntu-val még
.
-
viztelen
tag
-
D®. GeNy@
aktív tag
Sziasztok!
Egy konkrét parancssorra lenne szükségem az alábbi problémám orvoslására!
Egy 5jegyű portot szeretnék nyitni a belső hálózat egyik fix IP-jű gépének.
A serveren ubi fut, alább látható az eddigi "tűzfal" script és ide kellene vhova beszúrni a hiányzó láncszemet, DE fogalmam sincs, milyen paranccsal...
Konkrétan a "192.168.0.12" -es belső hálózati IP-jű gépre szeretnék portot nyitni, amely az "52134" lenne.Remélem tudtok segíteni!
-
Ventur@
senior tag
vibra: Megtaláltam ezt a Zapper nevű tv programot. Megyen is, de a kép valami veszett csúnya, a hangról már nem is szólok. Megtalálta a csatornákat, de van ahol a kép jó, hang meg nem. Pedig már átnéztem a beálltásokat, amit csak tudtam. De ez legalább megy
.
Viszont a tvtime továbbra sem indul el. Illetve valahogy nagy nehezen elindul terminálból (ezzel a paranccsal ha jól emlékszem: tvtime option --device /dev/video1) tudok is csatornákat keresni, de az istennek nem menti el a bállításokat. Ha bezárom a programot és menüből akarom indítani, akkor megint 1 mp-re bevillan és ennyi. Kezdem feladni
. Igazából csak ennyi bajom van. Most ismerekedem az Ubuntu-val és teszik, csak ez az egy dolog ami most zavar
.
Ha van további infó ne tartsátok vissza
!
-
Finwe
őstag
Hali!
Mi a bánatért lehet az, h frissen telepített ubin nincs net? 2 hálókártya van a gépben, az egyik rossz, letiltottam. A másikra pedig fix IP-t állítottam be. Nem tudok html oldalt megnyitni, a frissítések sem mennek. Belső hálózatot elérem, átjrelentkezve másik gépre netezni is tudok.
Finwe
-
viztelen
tag
válasz
viztelen #30613 üzenetére
erre sajnos azóta sincs válasz
viszont közben az asztali gépen meghalt a thunderbird frissítés után
ha elindítom, csak egy kis kocka jelenik meg, amit ha széthúzok, akkor egy 'Thunderbird' fejlécű fehér négyzet lesz csak, semmi reakció.
ha viszont sudo thunderbird -profiles -sal indítom, akkor rendesen megy...van valami ötletetek, hogy mit kéne csinálni?
(korábbi verziós thunderbirdet próbáltam leszedni, csak nem tudtam feltelepíteni...)előre is köszi a segítséget
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
[pod]Diablo #30821 üzenetére
A játékon belül tudsz hang kimenetet állítani? Tehát hogy mit használjon alsa, oss, pulse?
-
Sziasztok!
Segítségetek kérnék mert elakadtam! Ez alapján: [link] megpróbáltam (virtuális gépre persze) egy PDC -t bekonfigurálni Sambával de sajnos elakadtam. Konkrétan mikor a kliensből (Win XP) megpróbálok bejelentkezni "Hozzáférés megtagadva" hibát kapok vissza. Ha jól sejtem a 7. ponttal van bajom.
mobal,
-
ntomka
nagyúr
válasz
[pod]Diablo #30821 üzenetére
Sikerült az alsa-t frissíteni a múltkor?
-
[pod]Diablo
őstag
Jatek(HoN),meg nehany alkalmazas elinditasa utan,elmegy a hang a gepen,hangbeallitasoknal
kell attallitani,majd vissza a hangkimeneti ezkozt,hogy ujra legyen hang,de jatek es az alkalmazasok elinditasa utan nemtudok ezekkel parhuzamosan zenet hallgatni.Erre tud valaki valamilyen megoldast?
Elore is koszonom!
-
válasz
honyike #30817 üzenetére
Mármint, hogy így kérdeztél rá, hogy konkrétan döntsük el mi helyetted, hogy egészen pontosan hogyan, mekkorára és mire formázd a merevlemezedet. Ezt érzem így már kissé túlzásnak, főleg a körülmények ismerete nélkül. Meg én ezt mondom, más meg amazt, egyéni ízlés kérdése a dolog. Célszerűbb lett volna megkérdezned, hogy mekkora hely kell minimálisan az Ubuntunak, merthogy Te csak jószerivel adattárolásra használnád a merevlemezedet, esetleg kell-e swap is, mert van X GB-nyi memóriád.
(#30818) csibor: Ezt, hogy érted, mert nem tudom elképzelni? Leválasztottad a pent, törölted az MBR-t, majd újraformáztad valamire, és ott volt a könyvtár?
-
válasz
honyike #30813 üzenetére
Adattárolásra használnád legfőképp? Akkor:
10 GB ext4 /
Összes többi ext4 /homeA körülményektől függően érdemes lehet létrehozni swap partíciót is, max. 1-2 GB, de a swap fájl is jó, amit utólag létrehozhatsz.
Jah és Te kérdezted, én leírtam (merthogy ez egy olyan direkt kérdés volt, ami már kicsit túlzás azért). -
honyike
aktív tag
Sziasztok!
Telepíteni szeretném az Ubuntu-t. Milyen új partíciót hozzak létre neki. Csak ez lenne a gépen. Egy 80-as vinyó van benne, de adattárolásra használnám.
Mekkora partíciókat hozzak létre, és hogyan és mire formázzam őket?
Köszi!
-
csibor
addikt
Védett tartalmat hogy tudok törölni?Xp alól sem működött,itt sem tudom a pendrivet törölni.
-
Ventur@
senior tag
válasz
fradi81 #30799 üzenetére
Köszi a linket. Amint otthon leszek átfutom jobban (eddig úgy nézz ki, hogy talán az első - amit kidob a google - az lesz a nekem való. Odáig tegnap eljutottam, hogy az lspci parancsra láthatóan ott van a tuner (Connexant CX88.....többire nem emlékszem
). Aztán, majd csak összeügyködöm kezdőként
)
.
vibra: Nekem 32bit-es van fent aztán mégis ezt csinálja. De majd csak összejön
.
-
ibazsb
tag
Ubuntu 10.4 alatt a következő problémám:
Screenlets elemeim automatikusan indulnak de mindig másik asztalon.
Az asztalon való elhelyezkedésük nem változik.
Options->Lock nem segített.
Aktív témák
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Új Dell 13 Inspiron 5310 FHD+ IPS i5-11300H 4.4Ghz 8GB 256GB Intel Iris XE Graphics Win11 Garancia
- DELL Precision Dual USB-C Thunderbolt Dock - TB18DC
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest