- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sgr_A: Számítógépeim aktualizálása cseréje
- hmzs: Fujitsu Futro S920 csúcsra járatva
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 2 – Főzés: szabályok, vagy szabadság?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sh4d0w: Tökéletes töketlenség
Aktív témák
-
válasz
hackeeeee #29096 üzenetére
Én ugyan nem vagyok programozó, de a Rendszermenttet most is csinálom, és valóban, kell ide a nagy és széles képernyős monitor, mert egyébként elég kényelmetlen a dolog.
(#29098) x123456: Ne akard azzal telepíteni, max. telepítés után babrálj vele (szal utána telepítsed), hogy a GRUB1-et használja.
(#29099) hackeeeee: Ne add el ezt, hanem mellé vedd.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
upszilon #29097 üzenetére
Jogos. Nincs itt ezzel gond. Csak ugye körülményes lenne az egész.. Ezt eladni, meg minden, aztán árában lehet nem is kapnék olyan gépet.. Szal csak a gondok lennének ezzel. Így marad a grúb.
Filóztam még azon, hogy felrakom a netbook edition-t, aztán megvizitálom azt, hogy azzal mit lehet kezdeni. Csak a mostani rendszer egész jól hasít, nem akarom szétbarmolni, ha nem muszáj.
-
x123456
aktív tag
Tudna valaki tippet adni, hogy egy 64 bites 10.04-es szervert hogy a bánatba lehet grub1-gyel telepíteni?
A manuális csomagválasztás után totálisan megkergült a telepítő. Aptitude-ot egyébként sem ismerem igazán, szóval előfordulhat, hogy én csináltam valamit rosszul. Mindenesetre 6-8, a grub-tól teljes mértékben független csomagra büfizett valami telepítési hibát. -
upszilon
őstag
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
upszilon #29093 üzenetére
Nem is feltétlen kocsi, ha bárhova megyek, ahol akksiról tolom. Pl szoktam beülni helyekre is néha, ahol elvagyok 2-3 órát, és nincs konyektor, tehát ott aksi kell, és ha ott vok több mint 2 órát, akkor már linux-al nem biztos, hogy kibírja azt az időt, közben win-nel vígan elvan..
Mondjuk az is befolyásoló tényező lehet, sőt szinte biztos, hogy ugye a win le is kapcsolja a ventit, ha nincs rá szükség, ugye linux alatt pedig nekem állandóan pörög, csak ha melegszik, akkor jobban felpörgeti, majd vissza.. Bár kétlem, hogy ez jelentene közel fél óra különbséget.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
#16820480 #29084 üzenetére
Akkor nem vagyok ezzel egyedül... És nem tom, hogy mitől lehet...
Én párszor próbáltam ki, a max amit írt, az 2óra 25perc volt.. és ez nagyjából pontosan meg is volt, + - pár perc.
@upszilon: Win7-nél pl. nekem is minden ki van lőve, bár a superfetch mindig megy ugye idle-ben, és így tudok kicsikarni közel 3 órás üzemidőt.. Jah és, visszaveszi a proci órajelet, vagyis sysinfo szerint, más különbség meg nincs... Mondjuk a VGA illesztőprogramja elég gyér, mivel közli azt is, hogy nincs 3D gyorsításom, meg ilyesmi, szal nem tom, lehet ez befolyásol pár dolgot, mondjuk nem túl bikás vga, GMA4500M.
-
Atapi
senior tag
válasz
upszilon #29085 üzenetére
a notebook hdd-k nem számítanak nagy fogyasztónak, alig pár wattot esznek, ez a teljes rendszerteljesítmény szempontjából nem sok. sokkal többet számít a cpu és a vga (esetleg egyéb teljesítményzabáló elemek) energiamenedzsmentje, márpedig ezeket igencsak el tudják hanyagolni a linuxos driverek esetén....
-
upszilon
őstag
válasz
#16820480 #29084 üzenetére
Azért ez érdekes nagyon. Nekem például az XP állandó jelleggel kütyögtette a winyómat. Hiába volt letiltva az indexelés, meg az össze olyan dolog amihez üresjáratban hozzá tudott volna nyúlni, akkor is csak hallottam, hogy küty-kütty, küty-kütty... Ezt például a linux nem csinálja. Látom a notim winyó-ledén is, hogy semmit nem matat. Szóval ha ennek ellenére az XP fogyasztana kevesebbet, hát nagyon meg lennék lepve...
-
törölt tag
válasz
hackeeeee #29082 üzenetére
nekem is ez a tapasztalatom. a régi gépen használtam több rendszert is: xp alatt alulról súrolta a 3 órát, vista alatt 3,5 óra, ubuntu alatt még a 2,5 sem volt meg messze. a mostani laptop olyan 4 órát ír ki linux alatt, de eből talán hármat ha megy, win7 alatt ennél többet tud, de azt sosem használom (most nincs is bent a gépben az a vinyó), szóval pontosat nem tudok.
-
upszilon
őstag
válasz
hackeeeee #29078 üzenetére
Én úgy csinálom már egy jó ideje, hogy csak linux van, viszont van alatta egy Vmware. Azalatt pedig egy XP, a legszükségesebbekkel. Kizárólag azokkal, amiket gyakran kell használnom, és aminek nincsen linuxos megfelelője. Már nemsok van, de amíg egy is akad, addig ez a megoldás nekem muszáj. Nagyon reménykedem a WINE-ben. Sajnos ami miatt most az XP-nek fenn kell lennie programok közül egy sem megy WINE alatt. Talán majd a következő fejlesztésüknél fognak menni...
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
ngabor2
nagyúr
válasz
body007 #29073 üzenetére
nem halt el, megy rendesen. vagyis majdnem rendesen, a mobilnettel megint problémám van, mint minden verzióváltásnál. a python nem találja a pygtk modult, amit én se tudom, honnan bányásszak elő. a szép az, hogy annak idején az egész hsoconnect mókát leszedtem, lefordítottam csont nélkül, és ment. verzióváltásnál már mókolni kellett, de ment. most meg egyre több gond kerül az útjába. egy Option io225t-mobilos wnw stickről van szó. a google eddig nem sokat segített az aktuális problémában, hátha valaki többet tud.
ja, a hálózatoknál a mobil szélessávval kezdtem, nem volt eredménye.
-
válasz
Kendek #29074 üzenetére
Igen, elvileg...
Már nagyon sokszor és sokféle rendszeren csináltam, de valahogy sose lett az igazi. Úgy már inkább (ha külön volt a /home), h ledurtam a /-t és oda frissen telepítettem. A visszatett progik meg ügye megtalálták a beállításokat. De ne legyen igazam, láttam már karon varjút
-
válasz
szimla65 #29070 üzenetére
Pontosan, ahogy sheratan mondja, a gond az, hogy csatolva vagyon a partíció és addig nem lehet vele ilyen dolgokat végezni. Arra azért készülj fel, hogyha a /home elejéből akarsz levágni, akkor az akár egy többórás művelet is lehet (a méretétől függően), de ne legyen közben áramszünet.
-
szimla65
aktív tag
ÜDV!
Következőben szeretnék segítséget kérni.Ubuntu van fent,amikor telepítettem kicsire csináltam a particiót,most szerettem volna a /home particióból hozzá csapni valamennyit de nemengedi.Próbáltam a KDE partition managerrel és a Gparted-l is.Mind a kettőnél lakat vagy kulcs van a particiók előtt,ezt nem tudom eltüntetni,feloldani.Az átméretezés gomg gondolom ez miatt Halvány és nem választható ki.Azért kellene növelnem a particiót mert kiírja ,hogy már allig van hely rajta(pár mega).Várom a segítséget.Sziasztok
Kező vagyok. -
ngabor2
nagyúr
találtam egy vinyót hardy-val (8.04.1). kíváncsi leszek, túléli-e a rendszer, ha hirtelen lucid-ra frissítem
több cuccot szed le, mint egy telepítő-CD, de remélhetőleg a beállítások megmaradnak. nem mintha kár lenne értük...
-
ntomka
nagyúr
válasz
hackeeeee #29058 üzenetére
Ezért kell BURG-ot használni boot menünek, ott egy gombnyomás eltüntetni a nem használt bejegyzéseket.
(#29059) Kendek: Így van. Ilyen léptékű frissítés automatikusan még windowson sincs. Különben is, a 35-ös kernel még kész sincs.
Még egy pulseaudio probléma: KDE-n meg tudtam adni az eszközsorrendet, így ha csatoltam az USB-s hangkártyát, akkor automatikusan azt használta (már ahogy tudta), viszont Gnome alatt sehol nem találok ilyen beállítási lehetőséget, így keresztül kell minden alkalommal a beállításokon mennem (még akkor is, ha úgy indítom a rendszert, hogy rá is van csatlakoztatva) és beállítani használt kimenetnek. Na szóval, erre milyen megoldás létezik? (Most nem eldöntendő kérdést tettem fel Kendek kedvéért!
)
-
törölt tag
válasz
pc-user #29034 üzenetére
a mount előtt az
fdisk -l
paranccsal tudod megnézni, melyik lemezt és partíciót jelenti az sdXN
biztos, ami biztos. de ha bual-bootban vagy, akkor még egy
find /boot/grub/stage1
sem árt.pofás kis leírás:
http://hogyan.org/grub-helyreallitasa-windows-telepites-utanvagy grub2:
http://ubuntu.hu/node/13596#12 -
válasz
body007 #29056 üzenetére
A helpben ezt írja:
clean - Törli a letöltött archívum-fájlokat
autoclean - Törli a régi letöltött archív fájlokat(#29058) hackeeeee: tudom, engem is zavar, ezért írtam meg rá az eltávolításához egy szkriptet, azzal frissítek mindig. Bár egyébként, ha a /etc/apt/apt.conf.d/01autoremove fájlban a linux-image.-t kitörölnénk, szerintem akkor az autoremove paranccsal törlődnének a régebbi kernelek. Mondjuk még nem próbáltam, de feltételezem.
(#29057) upszilon: ? Kernelt még szép, hogy nem frissítenek ilyen mértékben, főleg nem LTS-nél, ahol a stabilitás elsődleges szempont.
-
upszilon
őstag
...kernelt frissítettem 32-ről 35-re. Mostmár leáll a noteszem és nincsen ez az "5 percig nem nyúlok a géphez és besötétedik" effektus sem. Nem értem a 10.04-es tárolójában miért nincsen benne az új kernel?
Én azt hittem eddig, hogy a frissítés valóban frissít, és hát nem! Az ilyen "trükkök" miatt nemszeretem ezt a külön-külön tárolósdit. Miért nem lehet a friss, ellenőrzött dolgokat az összes tárolóban is frissíteni?
-
válasz
hackeeeee #29054 üzenetére
Annyi
clean
clean clears out the local repository of retrieved package files. It removes everything but the lock file from /var/cache/apt/archives/ and /var/cache/apt/archives/partial/. When APT is used as a dselect(8) method, clean is run automatically. Those who do not use dselect will likely want to run apt-get clean from time to time to free up disk space.autoclean
Like clean, autoclean clears out the local repository of retrieved package files. The difference is that it only removes package files that can no longer be downloaded, and are largely useless. This allows a cache to be maintained over a long period without it growing out of control. The configuration option APT:: Clean-Installed will prevent installed packages from being erased if it is set to off.(#29055) Kendek: azért nem ugyanaz a 2
-
válasz
hackeeeee #29051 üzenetére
Nyugodtan töröltetheted vele a letöltött csomagokat, hiszen már telepítve lettek, csak foglalják a helyet, ebből gond nem lesz. Ha alapos munkát akarsz végezni, akkor a beállítófájlokat is töröltesd vele. Kernelt mondjuk már jó ideje nem töröltettem vele, de azzal sem szokott probléma lenni.
(#29053) body007: ha egyszer futtatsz egy apt-get cleant, akkor felesleges még egy autocleant is futtatni, hiszen az első parancsra már mindent kitöröl.
(#29054) hackeeeee: elég csak a clean parancs, visszajelzés nincs. De igen, ennyi.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Nah, megjött a 24-es kernel.
-
törölt tag
-
válasz
ntomka #29038 üzenetére
Akkor lehet azon kellett volna gondolkodjam, hogy azt válaszoljam, hogy nem.
De amúgy miért akarsz PulseAudiot használni? Ha amúgy nincs semmi különösebb oka neki, akkor jobb is ha mellőzöd, mert csak plusz erőforrást fogyaszt.
Jah, így már értem, hogy mi a probléma, akkor persze gáz. Habár nem nevezném ezt akkora problémának, mert mért is válnál meg a GNOME-tól, ha egyszer a KDE az olyan furán nem jó.
Azért nézd meg ezt a videót is. -
ntomka
nagyúr
válasz
Kendek #29037 üzenetére
Köszi, tudtam, hogy benned nem csalódhatok!
Megnéztem: egyszerűen ahol kéne, ott nem szól semmi (mármint hardveresen).
USB-s hangkártyáról van szó. Ubuntun pöpecül megy: csatlakoztatom és az alaplapi elnémul, csatlakoztatott szépen szól. Viszont kubuntun képtelen vagyok életrekelteni. A KDE-s rendszerrel túlvezérli a hangját, viszont nem tudom szabályozni a hangerőt, a pulseaudiot meg nemtom rávenni, hogy használja jól a KDE.
-
válasz
ntomka #29036 üzenetére
De mi a baj a padevchooserrel? Mondjuk én nem próbáltam, de azt olvastam, hogy azzal belehet állítani frankón, hogy a PulseAudiot használják az alkalmazások.
Egyébként erősen gondolkodtam, hogy a
A KDE-t rá lehet valahogy venni, hogy a pulseaudiot használja teljes értékűen?
kérdésedre azt válaszoljam, hogy
Igen. -
válasz
pc-user #29034 üzenetére
A GRUB-ot? Nem, dehogyis.
Indíts el egy Live rendszert, majd terminálba pötyögd be az alábbiakat:sudo su
mount /dev/sdXN /mnt
grub-install --root-directory=/mnt /dev/sdXAhol az sdXN az a partíció, ahová telepítetted az Ubuntut, az sdX meg az az eszköz, amelyen a partíciók találhatóak (így telepítődik az MBR-be a GRUB).
-
pc-user
senior tag
Ma azzal fogadott a gépem, hogy lefagyott a grub (nem indul el a visszaszámlálás, nem reagál a billentyűkre)... Csak rendszerrel együtt tudom újratelepíteni?
-
ntomka
nagyúr
A KDE-t rá lehet valahogy venni, hogy a pulseaudiot használja teljes értékűen?
-
hackeeeee
Jómunkásember
Nah, épp hogy win-re megjelent a 3.6.7-es firefox, linux alatt most frissült 3.6.8-ra.
-
csizzah
aktív tag
Köszi mindenkinek a válaszokat,
@Kendek, igen arra utaltam az idő beállítása az általad leírtak szerint történt, időzóna Budapest blabla, ennek ellenére nem jegyzi meg, meglesem a linket amit adtál, ez az ntpdate eltávolítás hirtelen nem mond semmit :S
@body007, mint írtam persistent módban megy, így mindent megjegyez kivéve ezt...
@kovaax, az az érdekes hogy ezelőtt ubunutu netbook remix 10.04-el próbálkoztam és ott gond nélkül megjegyezte, az easy peasy gyakorlatilag ugyan az csak egy kvázi kibővített változat, (van skype, mozzilla pluginok flash etc előre felrakva, beállítva, más a movie player és alapból minden kodek fennt van stb.) ezért tetszik jobban, gyakorlatilag 100%-ig plug and play.
Üdv.
-
törölt tag
válasz
hackeeeee #29001 üzenetére
nekem a rhythmbox azért nem az igazi, mert egyrészt nem működik a webrádió (csak ha kézzel adok hozzá állomásokat, de ebben pont az lenne számomra a pláne, hogy behúzza shoutcastról például a listát, és válogathatok), illetve van néhány album, aminél egyszerűen hiába írom át az id3 tag-et, a rhythm nem veszi a lapot...
-
válasz
body007 #29018 üzenetére
De igen, mivel nem volt telepítve, nem volt beállítva az időzóna sem.
(#29019) kovaax: alapból Etc/UTC van beállítva, de ha átállítja Europe/Budapestre, akkor jó lesz. Bár lehet, hogy pont erre utalt, hogy ezt átállítva nem jegyzi meg. Ez előfordulhat ilyen esetben mondjuk. Ekkor lehet próbálkozni az ntpdate eltávolításával, esetleg lehet szkriptet írni az automatikus átállításhoz.
Innen lehet bogarászni megoldást. -
csizzah
aktív tag
Sziasztok,
Netbookomra kerestem valami értelmes oprendszert így találtam rá az ubunutura, kipróbáltam több verziót és az easy peasy 1.6 tetszik a legjobban, jelenleg pendriveról megy persistent módban, nagyjából mindent be tudtam állítani magamnak ahogy szeretném kivéve az időt, mindig CET+2 órával indul a rendszer hiába állítom át újraindítás után visszaáll cet+2-re, ezen kívül minden beállítást megjegyez, ez mitől van? tudom valahogy "force-olni" hogy megjegyezze nekem az idő beállítást? Előrebocsátom hogy kb 2 hete láttam először linuxot úgy hogy lámával van dolgotok.
Előre is köszi.
-
válasz
klayton#1 #29012 üzenetére
Mivel szétesett a táblázatod nem teljesen érthető, de nálad terminálba szépen látszik, nálam ez jön ki:
body@maschine:~/Letöltések/xen-4.0.0$ free -m
total used free shared buffers cached
Mem: 2007 1986 20 0 30 966
-/+ buffers/cache: 989 1018
Swap: 0 0 0Szóval nálam, 2 GB a total, ebből majd 2GB-t használ, de a végén írja, h 1 GB cached.
szerk.: jah, programkódba tedd az ilyesmit, akkor nem esik szét
-
-
válasz
hackeeeee #29004 üzenetére
Jobb klikk a tray ikonon, beállítás, rádió hozzáadás (vagymiszösz), adsz neki nevet és bemásolod az url-jét. Ezután bal gombbal rányomva megjelennek az adók, plusz a tetején a kikacsolás, egyszerű és nagyszerű
(#29005) klayton#1: jobb lenne ha a processes fülről készítenél egy képet memó használat szerint sorba állítva
-
klayton#1
tag
-
BaliJack
aktív tag
Sziasztok!
Van egy kis gondom Evolution-nel.
A levelek letöltődnek a szerverről, de magában az Evolution-ben nem jelennek meg, tulajdonképpen "útközben elvesznek".
Levelet el tudok vele küldeni, azt el is tárolja.
Korábban nem volt vele gondom, nem is frissült mostanában.Az ötleteket előre is köszönöm.
Aktív témák
- Miért vezet mindenki úgy, mint egy állat?
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Microsoft Excel topic
- Milyen légkondit a lakásba?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sorozatok
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Sgr_A: Számítógépeim aktualizálása cseréje
- Autós topik
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3050, 96% Akkumulátor
- Sound Blaster AE-7 (B-Stock)
- DELL Thunderbolt TB16 dokkoló
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest