- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Tutti Georg: A Microsoft 2025. augusztusi biztonsági frissítései hibásak
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
Aktív témák
-
szimla65
aktív tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni .Kb két hete használom az Ubuntu-t kezdőként.Most szerettem volna CD/DVD-t írni de a rendszer nem talál,nem lát CD/DVD írót.Mit tehetek a probléma megoldására.Az író Samsung és IDE-s.Várom a segítséget. -
Vladi
nagyúr
Émbörök!
Élő fehér embernek sikerült már qBittorrent 2.3bétát forgatni hardyra?
Nem, nem updatelek.
-
válasz
Kephamos #28586 üzenetére
Hacsak nincs egy másik háttértárolódon külön telepítésben Ubuntu, szükséges lesz a Live rendszer indítása.
GParted segítségével állapítsd meg, hogy mely partíción található az Ubuntu, majd csatold azt a /mnt könyvtárba:sudo mount /dev/sdXN /mnt
Eztán futtasd a grub-installt:
sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sdX
Miután újraindítottál és elindult az Ubuntu, futtass egy sudo update-grub parancsot is, mert elképzelhető, hogy a Windows csak azután fog elindulni.
-
Kephamos
addikt
A dual boot-os gépemen (ubuntu és win7) újrapakoltam windowst és a grub totálisan elszállt, vagyishogy a grub-al nem találkozom indításkor, hanem a win indul kapásból. Mi a teendő? Elő tudom varázsoni a grubot, hogy úgy működjön, mint a régi szép időkben?
Mod.: live cd van, csak valamiért baromira lassan tölt be, ezért nem szeretnék próbálkozni. Biztosra akarok menni.
-
Gergő_
őstag
olvastam vagy' 50 hsz-t de nem találtam választ...
wubit telepítettem, mind szép és jó de elfogyott a szabad helye, pedig a partíción, amin csücsül van még vagy 20gb szabad terület. Hogyan tudom megnövelni? -
Vladi
nagyúr
válasz
westcoastog #28519 üzenetére
Dejavu. Ezzel szoptunk anno fedórán is.
Tedd át alsára a hangkimenetet, hátha. -
válasz
Kvazár #28579 üzenetére
Találtam jobbat:
Add ki ezt a parancsot:vmware-installer -l
Valami ilyesmit ír ki rá:
Product Name Product Version
====================== ====================
vmware-workstation 7.0.0.203739Eszerint add ki a következő parancsot:
sudo vmware-installer -u vmware-workstation 7.0.0.203739
-
totyax
aktív tag
-
Siriusb
veterán
Kellene még egy kis segítség SFTP-vel kapcsolatban. Localhoston tökéletesen működik, de kívülről nem enged csatlakozni senkit időtúllépés miatt, tehát a hitelesítésig el sem jut.
Ufw-ben nyitva van a port, próbáltam custom porttal is. Próbáltam ufw kikapccsal, ugyanaz.Amit nem értek, hogy az interneten végzett portcheck az adott portot zártnak mondja, még ha ott figyel az sshd és ufw ki van kapcsolva, akkor is. Mi lehet a probléma? hosts.allow-ban egy sor van: sshd: ALL
-
-
Kvazár
őstag
Sziasztok!
Ha úgy telepítettem egy csomagot, hogy "sh fájlnév.bundle", akkor azt hogyan tudom letörölni? Ez a csomag pedig a vmware volt, és rákerestem a synaptic-ban, de nem találtam ott. Próbáltam a make uninstall..., make clean..., apt-get uninstall...-t is, de eredménytelenül. Volna valami olyan csomagkezelő amivel mint win alatt a programok hozzáadása-törlése résznél láthatnám és kezelhetném a már feltett csomagjaimat?Más:
Win7 vs ubi fájlmegosztás. Win látja, kezeli. Ubi látja a hálózati gépet, de nem kezeli. Beírom a felhasználó nevet és jelszót, de nem fogadja el. A megosztás beállításainál azt írja nincs telepítve a szükséges csomag és nem is tudok átállítani semmit, pedig a samba mindenestül fent van, még a tools is. Apropó azt hogyan tudom elindítani, mert nem találom a menüben.Thx.
-
Laybee
őstag
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy lehetne változtatni a dvd írási sebességén? Csak 6X képes írni, holott az író 16X-os. 9.10 semmi baj nem volt eddig. 10.04-en jelentkezik ez. Köszönöm ha válaszoltok.
-
-
totyax
aktív tag
-
totyax
aktív tag
-
törölt tag
lenne néhány kérdésem, amit már halmozok egy ideje:
- lucid alatt hogy lehet a login ablak kinézetét megváltoztatni? az administration/login window alatt már nincs erre lehetőség
- mitől függ az, hogy a login ablaknál olyan menü van, amiből kiválaszthatom a usernevemet, vagy pedig rá kell nyomni a login gombra és utána kézzel beírni?
- az fstab-ban ha szeretnék egy olyan partíciót 'noatime' paraméterrel csatolni, aminél eredetileg 'defaults' volt, akkor ezt mellé írom, vagy a helyére?
- a múltkor frissítettem pár csomagot, és azóta van egy pár helyen hibázik a megjelenítésnél. például a böngészőben (chromium) amikor egy oldal töltődik, akkor a fejlécben a töltési animáció egy fekete négyzet, nem jeleníti meg rendesen. vagy pl. QQ-ban eltűntek az avatárjai az ismerősönkek... ez milyen beállítástól vagy csomagtól függhet? hátha egy downgrade vagy valami megoldaná... -
Valami hangkártya driverre lenne szükségem. A hangkártyám Philips Ultimate Edge (PCI) de van beépítet is, most egy általán nincs hang
-
totyax
aktív tag
válasz
gabcsikovo #28558 üzenetére
Vannak vírusvédelmi szoftverek... amiket nem feltétlen kell kikapcsolni ha pl. nem legálisan beszerzett programok töréseit telepíted... és nem NOD és hozzá hasonló vicceket kell használni.
-
válasz
Jól mondja a kollega
Esetleg megcsinálhatod dual boot-osra a rendszert, idővel (mikor leszoksz a játékokról) úgyis törlöd a win-t
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Hát, ha főként játszogatni akarsz akkor inkább win, szerintem.. nem tom, hogy hogy sikerül mindig lefertőznöd a rendszert... Ez nem a rendszer hanem a user hibája szokott lenni.
Mellesleg van PlayOnLinux, azzal sokmindent meg lehet oldani. De sztem ha játék, akkor inkább win.
-
gabcsikovo
csendes tag
sziasztok
win 7 64bit fan voltam eddig de elegem volt a sok vírusból ... szeretnék Ubuntu Linux 10.04 LTS verzióra váltani persze 64 bit érdekelne..Remélem nem nagy nyügöt vettem a nyakamba...tudom a linux nem kezdőknek való...
a gépem leírása:
Gigabyte GA-MA790GPT-UD3H AM3 alaplap
Sapphire ATI HD4870 2Gb DDR5 Vapor-X PCI-E videókártya
Geil 4GB DDR3 PC3-10600 1333MHz Ultra (Kit: 2x2GB) CL6 memória
AMD phenom II x4 965 socket am3
amire használom:
szertném rajta futtatni a steam játékaimat...ez lehetséges -e? illetve olyan programokat ami a ligához kell pl aequitas .
természetes internet böngészés (youtube stb..)nagyon kezdő vagyok...de javasolták ha már unom a vírusokat, és egy stabil rendszerre van szükségem akkor próbáljam ki a linuxot...
ebben kérnék segítséget... -
hackeeeee
Jómunkásember
Hm, lehet csak ért valamennyit a Gnome frissítés, mert most hideg indításkor nem volt hiba.. de nem akarok elkiabálni.
-
kovaax
őstag
válasz
kovaax #28497 üzenetére
Sikerült jól összekavarni sokmindent, így mondok kezdem nulláról. Újrahúztam a Xubit, felraktam a hivatalos frissítéseket, és mondok azért megint megpróbálom a Rendszer / Eszközmeghajtók megoldást, csak poénból. Erre most nem működik??? Gondolom kijavítottak időközben valamit, amitől előtte hátast dobott ez a szerencsétlen...
-
Siriusb
veterán
Atapi, toxin2 kösz a segítséget. Tényleg könyvtár jogosultság probléma lehetett. Mivel már többször állítgattam ide-oda a jogokat, hogy menjen, és valószínűleg végül a nautilusból és nem terminálból, ott szúrhattam el. Nem mindig jó a GUI
Igaz, közben a gép is újra lett indítva (azt hozzáteszem, hogy sshd restart többször volt). Mindegy, működik.Szerk: tehát a home (chroot) könyvtárnak root a tulajdonosa, más nem írhatja, de abban létrehozott könyvtár - a felhasználó a tulajdonos - működik.
-
Most, hogy átálltam btrfs-re, azért zavart, hogy nem tudok rajta swap fájlt létrehozni és bekapcsolni. Persze nem adtam fel, kitaláltam egy jó módszert, aminek a segítségével mégiscsak lett swapom rajta. Leírom tehát a menetét, hátha másnak is jól jön.
Kreáltam szokásosan egy 2 GB-os image-t dd-vel:
dd if=/dev/zero of=/.swapfile bs=1024 count=2097152
A létrehozott állományt csatoltam egy blokkeszközhöz:
losetup -f /.swapfile
Megformáztam a partíciót ext4-re:
mkfs.ext4 /dev/loop0
Felcsatoltam azt az előzetesen létrehozott swap könyvtárba:
mount /dev/loop0 /swap
Dd-vel létrehoztam rajt egy 1 GB-os fájlt:
dd if=/dev/zero of=/swap/.swapfile bs=1024 count=1048576
Ezt így már hiba nélkül ki tudtam nevezni swapnak, a bekapcsolásával nem volt gond:
mkswap /swap/.swapfile
swapon /swap/.swapfileMivel így az fstabban mégsem rögzíthettem, betettem a /etc/rc2.d-be egy fájlt (neve S99swapon), ami megoldja az aktiválását, ezeket írtam bele:
#!/bin/sh
losetup -f /.swapfile
mount /dev/loop0 /swap
swapon /swap/.swapfileKész is, újraindítás után is aktív az 1 GB-nyi swapom.
-
Atapi
senior tag
válasz
Siriusb #28546 üzenetére
pedig tényleg valoszinű, hogy könyvtár jogosultsági problémád van. most probálgattam kicsit én is, ugyanezt a megoldást használom, és nálam sftp-n keresztül azt tud csinálni a felhasználó egy könyvtárban, ami a valós rendszeren meg van engedve neki. vagyis ha listáni akarsz, kell r+x, ha irni, akkor w is. viszont a chroot mindig műkszik.
-
westcoastog
veterán
válasz
toxin2 #28550 üzenetére
64 bites lucid-ot próbáltam legutóbb, igen a linux még idegen, csak azért szeretnék egy használható rendszert csinálni, mert érdekel, szeretnék kicsit képben lenni linux oldalon is.
offmondjuk ma még nem hiszem hogy megpróbálom, várom hogy legyen szerver a need for speed world-höz.off
-
toxin2
tag
válasz
westcoastog #28548 üzenetére
Eszerint a linux mint olyan még idegen.
10.04 lucid 32 vagy 64 bit? Nálam 32-bit
fut, abban tudok segíteni. Kell hozzá a használt/kipróbálandó kernelverzió.
Megnézni ezt így tudod: Alkalmazások/Kellékek/Terminál
Begépeled:
uname -r
Egérrel ki tudod jelölni a parancs kimenetét és jobb gombos menüből a vágólapra
tudod másolni. Ez kell nekem hogy segíteni tudjak. -
toxin2
tag
-
toxin2
tag
válasz
Hát kipróbálni te tudod ezt a 2 google találatot (elkeserítelek, ha kernelmodult kell
fordítanod? ) :
http://linuxpc.hu/?url=termekkartya.php&termek_id=103
http://www.alsa-project.org/main/index.php/Matrix:Module-ca0106 -
Siriusb
veterán
válasz
toxin2 #28544 üzenetére
Látom Neked is új lehet ez a dolog. Az a könyvtár, ahova chroot-olsz, root tulajdonúnak kell lenni és senki másnak nem lehet hozzá írási joga. Ráadásul ez nem csak a könyvtárra igaz, hanem az egész oda vezető útra.
Más tipped esetleg? Lehet ilyen triviális a megoldás, csak nagyon benézem... -
Siriusb
veterán
Hátha itt tud valaki segíteni:
Szeretném, ha sftp-vel fel lehetne tölteni a gépemre. Addig működik, amíg chroot-olni nem akarom:
sshd_conf:
Subsystem sftp internal-sftp
Match User feltolt
ChrootDirectory /home/feltolt
ForceCommand internal-sftpPróba:
[siriusb@arch home]$ sftp feltolt@localhost
Password:
Connected to localhost.
sftp> ls
remote readdir("/"): Permission denied
sftp> exita felhasználó:
feltolt:x:1002:1002:feltolt,,,,:/home/feltolt:/bin/bash
drwx------ 2 root feltolt 4096 jul 2 13.39 feltoltMiként oldható meg, hogy csak a saját home könyvtárában kószálhasson?
-
válasz
Major Major #28538 üzenetére
Ennek (ez is reklám, flash alapú).
De a Youtube videókat is úgy lehet elindítani, hogy előbb rá kell kattintani erre.
Mást én nem szoktam használni, szal nem tom, hogy amit Te szeretnél, azt hogyan kell. -
-
válasz
Major Major #28535 üzenetére
Ha a flash blokkolására gondolsz, akkor
opera:config#UserPrefs|EnableOnDemandPlugin -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Major Major #28535 üzenetére
Csinos.
Csak nekem pont, hogy sötét kéne.
-
Major Major
senior tag
válasz
hackeeeee #28530 üzenetére
Ajánlom kipróbálásra az elementary és equinox témákat is. Szerintem világos összeállításban ezek viszok a pálmát. Screenshoton elementary téma, equinox light abakkerettel, elementary ikonokkal.
Más:
Aki Operát használ, milyen reklámblokkolási módszert tud ajánlani? Amit találtam az windows only, a beépített meg ahogy elnézem csak egyenkénti tiltást enged. -
válasz
hackeeeee #28530 üzenetére
A panel méretének állítása miatt bekövetkező "érdekes kinézeten" lehet segíteni egyszerűen.
A /usr/share/themes/Ambiance/gtk-2.0 könyvtárban található panel_bg.png nevű képet méretezd át olyan méretűre, mint amekkorára be akarod állítani a panelt. Ha még mindig érdekes maradna néhol, akkor jobb egérgomb a panelra -> Tulajdonságok -> Háttér, tallózd be háttérképnek is ezt a fájlt. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
totyax #28529 üzenetére
Nah, remek...
Nekem tegnap pl, sima fehér témával indult el a rendszer.. Fogalmam sincs mitől, pedig Ambiance téma van beállítva.
Ugye a Dust jobb lenne, mert annak a paneljét szét lehet húzni kétszer akkorára, viszont a hangerő ikonja pl. bűnronda.
Ez az Ambience meg kicsit érdekesen néz ki, ha 2szer akkorára állítom a panel méretet. -
törölt tag
válasz
westcoastog #28523 üzenetére
tedd ki pendrive-ra.
(akar igy is, tetszoleges iso-val) -
totyax
aktív tag
Megjött a 2.30.2-es nagy gnome frissítés... kíváncsi leszek végre képes lesz-e minden indításkor normálisan kirajzolni az ikonokat a gnome panel... Nem lenne túl nagy elvárás. Van ugyan killall gnome-panel parancs, de nem mindig lesz helyes az eredmény, az amsn ikonja pl eltűnik tőle, a deskbar applet ikonja is jó nagyra meg tud nőni...
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
westcoastog #28523 üzenetére
Jah értem.
Akkor semmi.
Asztalin nekem egy ideig fentvolt, de túl sokat nem szenvedtem, egyedül az S/PDIF kimenettel próbálkoztam, de sehogy nem sikerült kiküldenem a DD/DTS-t. De ettől függetlenül nem volt recsegés.. Mondjuk más a 2 kártya, tény.. dehát a fene sem tudja, próba szerencse.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
westcoastog #28521 üzenetére
Érdemes guglizni, hogy van e valami driver. De amúgy, ha bebootolsz cd-ről, ott lehet próbálkozni, legalább nem kell telepíteni, addigsem.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Nekem Audigy 2 ZS-m van, az szólt szépen.
Bár S/PDIF-en a DD és DTS hangot nem sikerült kicsikarnom belőle, de szólt, nem recsegett.
-
westcoastog
veterán
Üdv! Esetleg tud valaki megoldást arra hogy egy creative audigy se hangkarit normálisan működtethessek ubuntu alatt? Szeretnék ismerkedni a rendszerrel, de jó volna ha a hang is rendben lenne, mikor legutóbb próbálkoztam a 10.04-es ubival, zenelejátszás közben sistergő, recsegő hangot kaptam, ja és a zenéket sem tudta felkeverni 5.1-re, ergó mélynyomó sem szólt, esetleg ha valami megoldás volna rá az jó lenne.
-
válasz
body007 #28510 üzenetére
A 6386-os a legfrissebb, ez a végleges is.
Amúgy én itt folyamatosan figyelem a fejleményeket és frissítek. -
hackeeeee
Jómunkásember
Jé, jött egy új kernel.
Hm, VLC meg hülyült a frissítéskor, nem volt hajlandó frissíteni, nem tudom, hogy miért. Jött mindig, hogy 2 törölt csomagom van, nézzem meg őket, és nem telepített...
Synaptic-ban volt két felkiáltójeles csomag, (szürke felkiáltó jel a négyzet) azokat eltávolítottam, újra tettem a VLC-t szoftverközpontból, utána már nem is ajánlott fel frissítést.. Nem tom, hogy mivolt ez... Nah mindegy, kivettem Ubi tweak-ból a VLC PPA-t.
-
válasz
body007 #28508 üzenetére
Nem tudom, nem én mondom, hogy jó, hanem így viselkedik a Maverickben az egerentyű, már a Live rendszerben is. Elképzelhető persze, hogy végül kiveszik ezt a dolgot belőle (mint ahogy az értesítési területre is visszaköltözött a szürke háttér egyes ikonokhoz), gondolom a tesztelők reakciójától is függ a dolog. Én mondjuk először meglepődtem, azt hittem, hogy valami bug.
Nálam minden rendben van az Operával, párszor mondjuk bezárta magát ok nélkül, de nem jellemző, főleg nem a fagyás. -
x123456
aktív tag
Erre semmi ötlet?
-
válasz
body007 #28505 üzenetére
Nem, hanem mindig, olyan 3 másodpercet vár, aztán eltűnik. Eleinte zavaró volt, de aztán végül is nem annyira rossz, csak nem tom, hogy éppen hol van, ha eltűnt. Az unclutter csomag felrakásával Te is megnézheted, csak Alt+F2-t kell nyomni, majd beírod, hogy unclutter. Alapértelmezésben kicsit többet kell várni az eltűnésig.
Amúgy örüljünk, kijött a végleges 10.60-as Opera. -
Ez az egérkurzor eltűnés a Mavericknél úgy tűnik, hogy valóban egy tervezett feature, mert az unclutter segítségével van megvalósítva. Most nem is tudom eldönteni, hogy szeressem, vagy ne szeressem.
-
totyax
aktív tag
válasz
Pubszon #28500 üzenetére
Ahogy nézem az adatlapodat, 4GB ramod van, nem hiszem hogy érdemes erre 64 bites linuxot tenni, főleg hogy az ubuntu ezt írja a 64 bites változathoz: "Not recommended for daily desktop usage". Ha egy 1GB a videókártyád akkor elvileg 3GB szabad memóriád marad 32 bit alatt, az mire nem elég.
Én kipróbáltam, nekem átállította és működik is. A Youtube videók is mennek. Flashra annyi ötletem van hogy megnézed van-e frissítés
Amúgy meg ha jó friss béta is, akkor felveszel egy új tárolót, terminálból pl.:
sudo add-apt-repository ppa:sevenmachines/flash
és firssítesz...
Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Spórolós topik
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Xbox Series X|S
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Robotporszívók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Lesz Xperia 10 VII, méghozzá újratervezett külsővel
- További aktív témák...
- LG 38WN95C - 38" Ívelt NANO IPS - 3840x1600 - 144hz 1ms - Nvidia G-Sync - AMD FreeSync - ThunderBolt
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3127
- DELL WD19S dokkoló + 130W töltő
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest