- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha – bevezető - igényfelmérés
- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Aktív témák
-
-
kovaax
őstag
válasz
Dark Archon #27593 üzenetére
DOS-szintre???
-
válasz
#41133696 #27596 üzenetére
Mondjuk nem értem, hogy mit kell bonyolítani, de jól van.
Alapból az ember rendszergazda lesz, a későbbi felhasználók meg akkor, ha annak állítod be őket.
Az su nem működik, mert nem létezik a root olyan formában mint annak előtte. Most már sudo su parancsot tudsz használni helyette.(#27597) GoodSpeed: használd a megfelelő parancsokat és kész. A jelszavad írogatását nem célszerű elkerülni.
-
-
-
-
törölt tag
válasz
#41133696 #27590 üzenetére
"természetesen van root user ubuntu alatt.
ha szeretnél bejelentkezni root-ként, akkor először 'sudo bash' egy terminálban, ott 'passwd'-vel megváltoztathatod a root jelszót, és onnantól menni fog a 'su -', vagy a bejelentkezés root-ként.'Az a kérdésem lenne, hogy hol lehet azt úgy beállítani, hogy pl. a synaptic is ezt a root jelszót használja és ne a user-ét?'
hát az van, hogy alapból ha userként kattintasz a synaptic-ra, akkor nem a synaptic parancs fut le, hanem a 'gksudo /usr/sbin/synaptic', mert hogy a felhasználódnak nincs joga futtatni. Szóval ehhez a synapticnak semmi köze.....
"A neten találtam ezt most már sikerült rootként elindítani a terminalt mindjárt megnézem, megy a szim.link.
A bejelentkezéssel kapcsolatos kérdésem még mindig áll. Lehet e visszaállítani eredeti állapotba, azaz egyénire ?
-
törölt tag
A felhasználói fiók beállításoknál egyéniről átállítottam magam rendszergazdának, mert nem engedte a szim.linket. Most sem engedi, cserébe már nem rakhatom vissza magam egyénire, illetve normál felhasználóra sem mert én vagyok az egyetlen rendszergazda azt mondja ... Na most érdekes, hogy konzolból a SU parancsra nem fogadja el azt a jelszót, amit egyébként beszokott kérni
Most akkor hozzák létre magamnak, egy szimpla normál felhasználót ? Telepítéskor nem is kért root jelszót külön...
Illetve hogy adjam meg az engedélyt a szim.linkhez ?
-
törölt tag
-
Wine-al szeretnék egy több lemezes progit installálni. A lemezek .bin-ben vannak a vinyón. Az a gondom, h nem akarja elfogadni a második lemezt a wine
Lecsatolom a régit az újat vissza, de hiába nyomkodom az ok-t nem lép tovább. A lemez kiadás parancsra meg ezt dobja:
body@maschine:~$ wine eject
Warning: could not find DOS drive for current working directory '/home/body', starting in the Windows directory.
No CD drive foundÚgy is próbáltam, h több meghajtót felcsatoltam és beállítottam a wine-ba de úgy se fogadja el
-
törölt tag
Lefekvés előtt eszembe jutott még egy kérdés : Ubuntuban hol lehet azt beállítani, hogy az alapértelmezett OS a Windows 7 legyen ?
OpenSUSE-ban vagyok otthon, ubuntuban nem, ezért kérdezem
-
kovaax
őstag
-
válasz
kovaax #27568 üzenetére
Jah nem, csak egy egyszerű dolgot mutatok, mert ezen jómagam is fennakadtam.
if [ "1" == "2" ]
then echo "egyenlőek"
else echo "nem egyenlőek"
fiEkkor ugye lefuttatva ezzel, hogy
bash fájlnév
akkor jó, kiírja, hogy nem egyenlőek. Viszont így, hogy
dash fájlnév
Így bizony ezt írja ki:
[: 4: 1: unexpected operator
nem egyenlőekFélreértés ne essék, akkor is ezt írja ki, ha egyenlőek lennének.
Így viszont mindketten megemésztik:if [ "1" = "2" ]
then echo "egyenlőek"
else echo "nem egyenlőek"
fiCsak egy plusz egyenlőségjel, de bashnál ilyenkor kettő kell, legalábbis a nagykönyvbe ez van írva.
-
kovaax
őstag
válasz
Kendek #27567 üzenetére
Hát, ha van időd, akkor mutassál. Amúgy pont amiatt, hogy több shellt is használok, nagyon alap dolgokat szoktam használni, amik mindenhol mennek (hp-ux-on tipikusan, asszem az a leggagyibb shell a kezem alatt). Szal igazándiból az ilyen mik a különbségek vetélkedőben csúnyán alulmaradnék.
-
válasz
kovaax #27566 üzenetére
Igen, de az csak azért van, mert az van beállítva itt:
De ha így kezdesz egy fájlt, hogy
#!/bin/sh
akkor bizony a dash-t fogja használni. Vagy ha sh-val akarsz valamit futtatni, az is dash lesz.
Ha szeretnéd, akkor mutatok egy példát, amikor is a bash működik, de ugyanolyan formában dash-al nem jó. Viszont ha átírom olyanra, hogy a dash-nak is jó legyen, attól még a bash is megemészti.Amúgy pedig man sh parancsra nekem a dash jön be.
-
kovaax
őstag
válasz
kovaax #27559 üzenetére
Na, ennyi paranormális jelenséget találtam a syslogban:
gdm-binary[736]: WARNING: GdmDisplay: display lasted 0,525856 seconds
Kb. itt akad el, nem mutatja meg a bejelentkező képernyőt, hanem itt ácsorog a szerencsétlen... REISUB-oltam egyet, másodjára elindult szépen... Pedig már vesa driverrel nyomulok egy jó ideje...
-
válasz
kovaax #27558 üzenetére
Szerintem ebből azt sem fogja tudni, hogy miről beszélsz. Az sh-n mit értesz amúgy? Ami be van állítva, az lesz az sh, az lehet bash is és ksh is. Ubuntun az alapértelmezett sh a dash, amelyet előszeretettel használok én is, de még véletlenül sem a kétpaneles fájlkezelő helyett. Terminálban szerintem meg Dark Archon sem szeretne fájlkezelni.
-
kovaax
őstag
Induláskor fagyott a Xubuntu-m. Van ezen valami grafikus log nézegető, vagy elégedjek meg a view-val?
-
kovaax
őstag
válasz
Dark Archon #27554 üzenetére
Én bash-t használok, vagy esetleg sh-t, ksh-t kommersz unixokon. Tudnak egy csomó olyan dolgot, amit a tc sose fog.
-
válasz
Krusader alatt is van meghajtólista, annál jobb Total Commander klón nincs.
Azt azért nem lehet elmondani, hogy a TC 100%-osan működik Ubuntu alatt... -
localhost
Közösségépítő
válasz
wine alatt megy a Total commander!
-
Komolyan nincs egy normális Total Commander klón Ubuntura?
Tux Commander: nincs kompakt nézet (kiterjesztés a file-ok mögött, filenév-hossz függően), randa
Total Commander: az abszolút etalon, látom az egész filenevet, működik a szürke+, stb.
Krusader: csilli-villi, csomó minden állítható, még a kompakt nézet is, de az fixennincs meghajtó lista (vagy csak én nem találom a kupac haszontalan opció közt), elcseszett 20 éve beidegződött szürke+
GNOME Commander: tyü, van meghajtó lista, ki is néz valahogy, végülis egyetlen baja a rövid nézet hiánya (de miért olyan kurva nehéz ezt megoldani 2010-ben?)
Midnight Commander: ez meg valami vicc? Ilyet úgy '92-ben láttam utoljáraGNOME Commanderhez nincs valami mod? Pl. tökre nem érdekel a "Jogosul", "UID", "GID" oszlopok, helyette a file neve hasznosabb volna.
-
ntomka
nagyúr
-
M.W.H
aktív tag
válasz
Sweet Lou 6 #27549 üzenetére
azt win alatt használtam de nem tetszett nagyon butának tünt ott
-
M.W.H
aktív tag
sziasztok ajánljatok légyszi egy betonstabil msn klienst mert az emesenével nem látok pár embert az AMSN-nél is sokszor nem mennek el az üzenetek
-
Én próbáltam múltkor, de nem érdemes telepíteni, mert nem működik teljesen jól. Közben átálltam Exaile-re, annak frankó a hangja, ajánlom neked is.
Amúgy jobb egérgomb Nautilusban a fájlra -> Tulajdonságok -> Jogosultságok -> Fájl végrehajtásának engedélyezése programkénthez pipa.
-
ntomka
nagyúr
A notify osd-t rá lehet venni valahogy, hogy megeméssze a html kódokat? Vagy legalább kiszedje az üzenetből. Sehol nem találok rá írást...
-
törölt tag
Helló, azt meglehet oldani, hogy 64-bites ubuntu a java-t tudja használni ? Mert alapból fel megy , de a firefox nem tudja elindítani. Illetve sajnos flash felejtősnek néz ki.
4GB RAM van a gépben, így nem szeretnék 32-bites ubuntuval dolgozni.
-
Jhonny06
veterán
Na, megjöttek az Ubuntu CD-k, május 17.-én rendeltem, azt hittem, hogy hónapokat kell rá várni.
-
floatr
veterán
Felpakoltam egy chrome-like nevezetű, nem mai gyerek gnome témát. Egész pofásan néz ki, bár van két apró problémám vele:
-- az ablak címsorát a gombok által elfoglalt hely után igazítja középre
-- rendszergizdás alkalmazásokban a gnome téma ebaszódik egy minimálra, gondolom valahogy meg kéne értetni a szisztémával h root-tulajdonú ablaknál is ez a téma.Valaki tudja a végső választ?
-
tomika
aktív tag
10.04-es Ubuntut használok, és beállítottam ezt:
"Merevlemez leállítása, hacsak lehet"
De sosem állítja le egyik vincsimet se. Mi lehet a baja?
-
danaboy
tag
Sziasztok!
Keverő/DJ program kellene Ubuntu 10.04-re!
Azthiszem a Traktor megy rajta, de pro-t szeretnék. Valaki adna egy linket? (vagy torrentet)
A holnaljukon a demonál sem láttam linuxot. A Mac-es verzió menne??? (bocs láma vagyok)
-
Vladi
nagyúr
válasz
V.Stryker #27530 üzenetére
Vidám pingvin.
A tönrbéz jó, akkor Battle for Wesnoth, ez nagyon népszerű, versenyek is vannak.
-
V.Stryker
nagyúr
Üdv
Tudtok ajánlani Ubuntu alá valami jól támogatott netes játékot? Szerepjáték, autós, stb. Amiből olyan sok van winfos alá, pl warcraft. Csak valami ingyenest, amit sokan is játszanak.
-
malwy
senior tag
válasz
EmberXY #27526 üzenetére
Na egy tuti. Nem a bővítményes résznél van vmi elszúrva, mivel ha mindent letiltok a flashen kívül akkor is ugyanez a helyzet. Ha meg letiltom, természetesen nincs videó egyáltalán.
Ja és legújabb 64bites ubuntut használok, wubi segítségével. Még próbálok a csomagkezelővel szórakozni. -
EmberXY
veterán
Neked is fent vannak azok, amik nekem, sőt a tiéd még frissebb is egy-két helyen, igy más ötletem nincs, valószinűleg valami más okozza a hibát, érdemes szerintem firefoxos topikban is rákérdezni, hátha ott speciálisan jobban ért valaki ehhez...
Szerk.: Bár hozzáteszem, én a rendszertelepités óta semmi mást nem pakoltam a firefoxba, csak az AdBlockPlust-t, meg telepitettem a flasht az első használatkor, amikor kérte, igy neked valószinúleg valami valamivel ütközik azok közül, amiket azóta telepitettél...
-
-
Killing
addikt
Sziasztok!
Tudnátok mondani egy programot amivel a .flv videómat át tudom konvertálni MP3-ba? -
malwy
senior tag
Sziasztok!
Nem tudom melyik topikba írjam leginkább, de megpróbálom ebben. A firefox böngésző és a flash számomra cseppet sem barátságos kapcsolatáról van szó. A probléma a következő:
sikerült feltelepíteni a megfelelő bővítményeket stb.Sőt, lejátssza a videókat, reklámokat mindent. Viszont ha irányítani akarok vmit, pl lejátszás vagy éppen speedtest elindítás, vagy bármilyen művelet egérrel, egyszerűen nem, vagy csak nagy szerencse árán érzékeli. Megoldásként kipróbáltam más böngészőket, azokon kiválóan megy minden.
Hm... lehet be kéne dobnom firefox topikba inkább, de igazából csak linux alatt vannak problémáim vele.Előre köszönöm a tippeket!
ÜDv: MalwySzerk: Konkrétan ezen videó vezetett el arra az elhatározásra, hogy írjak a topikba. Firefoxxal nem tudom elindítani a videót. [link]
-
rtom
senior tag
Kézzel építgetett lxde rendszeremben 2.1.0.81 verziójú skype alatt gondom van a webcam-mel, ami cheese-el megy, de ha rányomok skype-ban a test-re, nem történik semmi. lsusb szerint jó kamerát lát a skype (más nincs is). Esetleg hiányozhat neki vmi v4l csomag?
-
EmberXY
veterán
Ennél azért bonyolultabb a helyzet, én is hasonló megoldással próbálkoztam először, de nálam semminek nincs ikonja az asztalon, a fájlkezelőben pedig akárhol kattintgatok a meghajtókra, sehol nincs formázás menü (a windózos megoldás igy kilőve.
).
Ezért kértem itt segitséget. -
EmberXY
veterán
válasz
Kendek #27517 üzenetére
Igy már valóban működött, létrehozta, meg is formázta (gondolom
, bár utána már tudtam rá adatokat másolni, innen gondolom, hogy minden kész), még nem rögzült bennem eléggé ez a "felcsatolós, leválasztós" szisztéma, emiatt eszembe se jutott, hogy ez lehet a gond.
Köszönöm a segitséget! -
-
EmberXY
veterán
válasz
Kendek #27515 üzenetére
Telepitettem a Gparted-et, létrehoztam a particiós táblát, majd a particiót, FAT32- vel és egy particiót csináltam (volna) az egészből, de a műveletek alkalmazása után észrevettem, hogy hibába ütközött, az üzenet az volt, hogy nem tudta létrehozni a particiót.
A létrehozásnál az elsődleges illetve a kiterjesztett particiótipus közül lehetett választani, de kiterjesztettnél nem tudok fájlrendszert választani, inaktivvá válik az a menü, elsődlegesnél tudok, de ott az emlitett hibába ütközik.
Mi lehet a gond? -
válasz
EmberXY #27513 üzenetére
Szerintem a legegyszerűbb ezt a GParteddel megtenni. Tedd fel grafikus csomagkezelővel, vagy a terminálba írd be a következőt:
sudo apt-get install gparted
A Rendszer -> Adminisztráción belül megtalálod GParted néven aztán. Állj rá a pendrive-ra, majd szerintem az a legbiztosabb, ha először hozol létre egy új partíciós táblát (Eszközök -> Partíciós tábla létrehozása...), aztán új partíciót.
Általában a FAT32 ajánlott, azt minden jól kezeli, bár a 4 GB-os fájlkorlát néha problémás. -
EmberXY
veterán
Sziasztok!
Egy kicsit bugyutának tűnhet a kérdésem, de hogyan tudok megformázni egy pendrive-ot az ubival?
Lehet valahogy a fájlkezelőben (a Nautilust használom, nincs egyéb fájlkezelő telepitve), vagy terminálban kell? Sehol nem találtam meg, próbáltam a lemezkezelővel is, de nem találtam formázás opciót...
Egy 8 gigás pendrive-ról lenne szó, csak rendet szeretnék rajta tenni, ezért szeretném előtte formázni, és még az is lenne a kérdésem, hogy milyen fájlrendszerrel érdemes, vagy van valami alapértelmezett? De elsődlegesen az lenne a kérdésem, hogy hogyan kell..?
Köszönöm előre is. -
válasz
Kvazár #27508 üzenetére
A nautilus-share csomagot nyugodtan felteheted, akkor tovább tudsz menni.
(#27507) Killing: ez nem értem miért probléma. Berakod, felcsatolja, leáll a pörgés ha nincs használatban. Magától természetes, hogy nem kezdi el játszani a filmet.
(#27509) Vladi: de mért nem használod az újabb LTS-t?
-
Kvazár
őstag
válasz
Kendek #27506 üzenetére
Thx. Most leszedet mindent, de mindent.
A whereis samba parancsra csak ezt adja ki
samba:Viszont most tényleg nincs semmi. Sehol sincs olyan, hogy megosztás, se jobb egér megosztás, se tulajdonságok megosztás.
Akkor hogyan fogjak neki?
(Mert amikor magamtól csináltam annak meg lett az eredménye.)
-
Killing
addikt
Sziasztok!
Miért van az hogy ha berakom a notimba a DVD lemezt akkor pörgeti egy ideig, aztán leáll? Miért nem játssza le a filmet? -
válasz
Kvazár #27502 üzenetére
Akkor nagyon összekavartál valamit
Szedd le a sambat-t (autoremove és purge kapcsolóval), törölj minden samba-s dolgot.
Nálam:
body@maschine:~$ whereis samba
samba: /etc/samba /usr/lib/samba /usr/lib64/samba /usr/share/samba /usr/share/man/man7/samba.7.gzAz ucsót nem muszáj
Majd rakd újra. Úgy, h rákattansz jobb gombbal egy könyvtárra > megosztás > ott majd szépen felteszi a dolgokat. Telepítés után csak a smb.conf-ba írd át a workground-ot. Nálam (cégnél) ennyi volt az egész
Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION+ Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Xiaomi Redmi 9T 64GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Bezámítás! Lenovo Legion 5 17ACH6H Gamer notebook - R7 5800H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN11
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest