Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- tordaitibi: Chatcontrol
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
Aktív témák
-
Tedd be a telepítő lemezt, és a menüből válaszd a memória tesztet.
Vagy tedd fel a memtester nevű csomagot:
sudo apt-get install memtester
és teszteld, terminálba:
memtester 4096 1
Ahol az első szám a tesztelni kívánt memória mérete a második szám meg a loop (hányszor hajtsa végre a tesztet). Crrl + z > megállítja a tesztet(#27398) Sas madár: "csak" az LTS-t
-
válasz
Sas madár #27395 üzenetére
Persze. De belehet állítani, hogy milyen kiadásokról kérünk értesítést. Lehet a normál kiadásokról, vagy csak az LTS-ekről is kérni. Természetesen azt is lehet, hogy kikapcsoljuk és soha nem kérünk ezekről infót.
(#27393) n00n: ugyan valóban erről volt szó, de a Lucidban is van számos olyan csomag ami a Sidből van, illetve a fagyasztás pillanatában még biztosan abban volt csak. Meg természetesen a fejlesztők maguk külön is kérhették, hogy az ő cuccukból mégiscsak a frissebb verzió kerüljön bele.
A Mavericket éles rendszernek beállítani meg botorság emiatt. Ugyan egyáltalán nem instabil nálam, de számos esetben előfordult már, hogy egy-egy csomagot képtelenség volt feltelepíteni rajta függőségi gondok miatt, vagy éppen kedve támadt leszedni már telepített cuccokat a gépről. Most már frissítésnél igencsak figyelnem kell, kénytelen vagyok jobbára az apt-get upgrade-et használni, ha nem szeretném, hogy leszedje a fél rendszert (habár ez túlzás azért kicsit).Amúgy amiért már megérte, hogy a Krusader frankón használja az Ambiance témát, a menü is sötét meg minden, nagyon fajanszosan néz ki most.
(#27394) M.W.H: van memória tesztelő alkalmazás, esetleg teszteld le, hogy stabil-e. Ha kicsit is hibázik, akkor nem kell csodálkozni, hogy előfordulnak ilyen spontán program bezáródások, fagyások.
-
M.W.H
aktív tag
hmm egy ujabb probléma:
rendszeresen kifagy amióta betettem a tuningramokat, de igazábol nem huztam vészesen meg a rendszert windows alatt nem szokott hibázni, plusz a mozzilla bezárja magát szépen minden szó nélkül.
hol tudok utánna nézni hogy mitöl áll meg? vmi eseménynapló vagy ilyesmi van? -
n00n
őstag
Én azt hittem, hogy csak a Lucid LTS mivolta miatt hozzák a csomagokat arra a kiadásra a Debian unstableből a sid helyett. De ehhez képest a Maverick kiadási ütemtervében is a DebianImportFreeze alatt az unstable-re hivatkoznak.Ez nagyon jó hír, dobom is fel éles rendszernek a Mavericket, mert a Lucid is ez miatt igen stabil lett.
Természetesen a kellő biztonsági mentésekről gondoskodik.
Holnap alpha1.
-
Hiszen leírtam, hogy mit csinálok, legalábbis egy részét. Persze általában, mondjuk egy sorozatrésznél külföldi trackerrel, tökre mindegy a dolog. De amikor percek alatt leszedek több tíz GB-ot, na akkor azért bajban lennék mikor nem tom visszatölteni teljesen. Mondjuk normál esetben, ha nem régi a cucc, akkor töltök vissza én többszörösét is, de itthonról az nehézkes már. Most én tehetek róla, ha mindenki szerverrel nyomul?
-
Vladi
nagyúr
válasz
Kendek #27377 üzenetére
no offense de én tényleg nem értem, hogy a torrent világ miért térdel le a mikrotorrenttől.
Tud 64 dolgot, amiből 57 tuti nem kell nekem. Mert minek? Kell nekem a, b, és c feature azt a mostani kliensem is tudja, akkor miért akarnék mást, újat akármit.Egyébként meg qBittorrent. Kvázi egálban a tudása a mikróval, nem kell itt a csodát várni.
-
válasz
V.Stryker #27382 üzenetére
Jah, hogy az a probléma, hogy beírtam, hogy már ki lehet próbálni? Ezt csak a nagyon vállalkozó kedvűek miatt tettem. Természetesen egyáltalán nem ajánlott azoknak, akik nem értenek annyira hozzá és élesben használnák. Ilyenkor egy-egy frissítéskor több program eltűnhet függőségi gondok miatt, nem stabil a rendszer, akár el sem indul, ilyesmi. Nekem bejön mondjuk, így igazán izgalmas a használata és tanulni is lehet belőle.
-
válasz
body007 #27380 üzenetére
Na most amik nagyon fontosak nekem:
Megnyitom a torrent fájlt -> kijelölöm egyszerűen és gyorsan amit szeretnék tölteni belőle. Első esetben megvárom a csatlakozókat és kilövöm a trackert, majd élvezem, ahogy visszacsatlakoznak. Másik esetben megvárom míg letöltődik a cucc, majd kilövöm a trackert és törlöm a torrentet, természetesen úgy, hogy a letöltött tartalom megmaradjon. Utána újra megnyitom a cuccot és seedelem. Ez eddig tiszta sor, semmi jelentés.
Na mármost az is nagyon előnyös, ha ellenőrzés nélkül meg tom nyitni seedre a cuccost, mert így az is lehet, hogy 0,001 %-a van csak meg, mégis beállhatok seedbe mint a jófiú.
Meg persze nem jelzi azt, hogy újra letöltöttem és várhatom a soromat, hogy ne kelljen seedelni örök időkre. Az nagyon jó, ha megállítom és elküldi az infót a trackernek és nem úgy viselkedik, hogy újraindításnál már kétszeresen töltöm, jelentés meg semmi. Az is szuper, ha zárt portok mellett megmozdul a letöltés. Erőforrásigény...
Na mindegy, nem folytatom, de ennyiből is kilátszik tisztán, hogy mire is kell nekem. -
válasz
V.Stryker #27378 üzenetére
2 évente jönnek az LTS-ek, azok azok a verziók, amelyeket az olyan emberek használják, akiket nem érdekelnek az újdonságok, csak egy stabil és használható rendszert akarnak.
Ezek között pedig fél évente jönnek a kevésbé stabil, de számos újdonságot, nagyobb hardver kompatibilitást nyújtó köztes verziók. Ezekre nem muszáj frissíteni, de persze ha az ember kicsit is haladni akar a korral, na meg persze nem akar hatalmas ugrásokat tenni LTS-ek használatával, hogy aztán jól meglepődjön és idegenkedjen, akkor azért csak érdemes megtenni.
Egyébként volt olyan felvetés is, hogy lehetne Ubuntuból is olyan kiadás mint a Debiannál a Sid. Ez sosem jelent volna meg, állandóan a legfrissebb csomagok kerültek volna bele, és naponta készülhetett volna belőle egy mini telepítő kép. Ezt végül is elvetették, bár én örültem volna neki, hisz magyar vagyok. -
válasz
body007 #27376 üzenetére
Számos olyan funkciója van, amit én valóban használok, és nem elérhető, vagy nem ugyanolyan formában érhető el a többi kliensen. Nem csak megszokásról van szó, hanem valódi hátrányokról, ha nem azt használnám. A Wine meg pontosan arra való, hogy ilyen egyszerűbb programokat futtasson az ember.
Kmplayer meg van itt is, nem értem, hogy ez mért volt probléma.Vladi, Te ez nem értheted, ahhoz nemcsak, hogy használni (próbálni) kell, de ki is kell használni a uTorrentet.
-
-
-
uTorrent Is Finally Coming To Linux! - igen, igen...
-
randras
veterán
Üdv!
Tegyük fel, hogy van egy 9.10-es Ubuntu telepítő ISO-m. Vagy 10.04-es, tök mindegy. Honnan tudom eldönteni, hogy alternate vagy desktop?
-
Ho-hó, most nézem, hogy az első Maverick telepítő összeállítás már letölthető.
-
M.W.H
aktív tag
válasz
body007 #27360 üzenetére
akkor megprobálom legjobban elmagyarázni ilyenben rossz vagyok:S
szal adott vinyó 80gb rajta ubuntu és még rengeteg adat egy azon partición. ujra szeretném telepiteni, viszont nem tudom lementeni az adatokat, ezért ugy akarom ujratelepiteni hogy ne formázzon ne tüntessen el semmit. mint windoz amikor nem formáz
-
Nem igazán értem a kérdést, segíts értelmezni
ha ujraszeretném telepiteni akkor nem kell semmit állitgatni mehet simán nem? - szóval újra akarod rakni az ubit? Állítgatni nem kell semmit, beteszed a live/telepítő CD-t, telepítés > particionálásnál > kézi > /-nek (per jel = root) beállítod a régi rendszered / partícióját és megmondod neki, h formázza.
vagyis a 80 as vinyón ugy vannak a dolgok hogy a linuxal egy partición, nem kell külön ujraformázni értitek? - nem nagyon...
Ha a /home-hoz nem nyúlsz, megmarad minden adatod és beállításod csak telepítésnél mond meg neki, h csatolja a régi helyére.
Jah, értelemszerűen ez csak akkor fog működni ha külön partíción van a / és a /home
-
M.W.H
aktív tag
erre valaki légyszi válaszoljon mert ne merem ujrahúzni mentés nélkül. menteni viszont most nem tudok
-
floatr
veterán
válasz
Richter36 #27355 üzenetére
Nálam korábban volt egy olyan gond dlink routerrel, hogy bubi alatt egy vm-ben xp futott, és abban megdöglött a net, bármit is csináltam. A bubi problémamentes volt. Router újraindítás segített.
Nem mondom h ez a megoldás, de nem feltétlenül a gépben/oprendszerben van a hiba -- mondjuk nem is kizárt -
-
Richter36
őstag
Sziasztok!
Feltettem a kubuntu 10.4-et és akadt egy kis gondom.
Nincs net kapcsolatUpc fiber power 30/3 netem van amit egy router oszt el 3 gép között.
A hálózat többi gépét látja a linux de a netre nem tud ki menni.
Ami az érdekes, hogy ez a rendszer már volt fent a gépemen és akkor install után volt net azonnal, nem kellet semmit se állítanom, de most nem akarja az igazságot.
Help pls!! -
-
Na, egy nagyon kellemes meglepetés ért.
Régen előszeretettel használtam Windowson a TeamViewert, ami olyan, mint a távoli asztal itt Ubuntun. Viszont sokkal jobb, gyorsabb és zárt portokon keresztül is remekül működik, hála egy központi szervernek. Már órák óta szenvedünk itt, hogy a távoli asztalt életre keltsük két router mögött, de nem elég, hogy nem megy olyan irányból amilyenből kellene, de irtózatosan lassú is.
Most rákerestem, és van már Linuxos változata is a proginak. Remekül működik, sitty-sutty megvolt a kapcsolat és hihetetlenül gyors is.
Ajánlom hát nektek is, innen le lehet tölteni. Ha nem munkára akarja használni az ember, akkor teljesen ingyenes. -
M.W.H
aktív tag
ha ujraszeretném telepiteni akkor nem kell semmit állitgatni mehet simán nem? vagyis a 80 as vinyón ugy vannak a dolgok hogy a linuxal egy partición, nem kell külön ujraformázni értitek?
-
válasz
ntomka #27343 üzenetére
Nálam igen, és ott is volt a sütik között a cucc, de ennek ellenére nem működött jól. A végén már a jelszókezelést is engedélyeztem, de utána nem sokkal meg hirtelen helyreállt a működés minden gépemen. Fura...
Jah, és még a jelszavamat is átírtam, hátha valaki feljelentkezget (mert hát nem volt túl bonyolult előtte), de megnyugodtam, hogy nem ez történt. -
válasz
body007 #27325 üzenetére
Próbáld ki Te is az Opera 10.60 alpha1-et, hátha azzal nem csinálja.
Bár igazából nem hiszem, hogy ez segítene. Nekem is csak úgy magától abbahagyta idővel, vagy a kompatibilis bejelentkezés használatával, nem tom.(#27340) Melorin: ha le van választva a partíció, akkor rátudsz kattintani az Átméretezésre, ott pedig könnyedén hozzáadhatod az üres részt. Mármint az átméretezendő partícióra kell jobb egérgombbal kattintani, nem az üres részre.
-
Melorin
addikt
válasz
Kendek #27339 üzenetére
Azt nem írtátok, hogy a kipróbálást kellett volna választanom. Live CD-ről bootolok, ennyit írtatok.
Na a lényeg, hogy lebírtam törölni a swap particiót, de mást nem tudtam csinálni vele, mármint nem volt olyan opció, hogy hozzáadás egy másikhoz. Most eltudom érni ezt a particiót a /media mappából. Van egy olyan érzésem, hogy ezt futó rendszer alól is megtudtam volna csinálni. Most futó rendszerből is a Mount Managerrel bárhová tehetem a csatolási pontot -
válasz
Melorin #27337 üzenetére
Ja-ja, mikor látod bootnál lent középen azt a kis billentyűzetet, akkor nyomj egy gombot. Utána előjön a szokásos választó "menü". De igazából, ha ez a lépés kimarad, akkor is még ki tudod választani a kipróbálást, mert akkor meg később ajánlja fel a lehetőséget. Úgyhogy nem tom, hogy neked hogyan indult a telepítés egyből el.
Egyébként azt a swap partíciót még a futó rendszer alatt is tudod törölni, csak le kell választani előtte. Viszont a másikhoz hozzá nem tudnád adni, hiszen az használva van, ez itt a probléma. -
Melorin
addikt
válasz
Kendek #27332 üzenetére
Nem megy, nem tudom hogy kell törölni particiót
Beraktam a telepítő CD-t, és elindult a telepítő. Na de én nem telepíteni akarok. Mindenesetre ellépkedtem odáig, hogy merevlemez műveletek vagy mi. Ott töröltem a swap particiót, aztán rákattintottam a hozzáadáshoz, kiválasztottam a "/"-t, és hogy a végéhez csatolom (nem tudom mit jelent). De a továbbra kattintva már nagyon rendszer-telepítés szaga volt a dolognak, úgyhogy kiléptem a telepítőből, de nem csinált semmit a particiókkal :S maradt minden a régiben. -
ntomka
nagyúr
Végre jól működik a hibernálásom. Van, aki használja még ezt a funkciót? Borzasztó lassan áll fel belőle nekem a rendszer. Egy hideg indítás gyorsabb nála.
-
Ez biztosan valami bug lehet, amely az adott konfiguráción jelentkezik. Annyit tudsz tenni, hogy az alternate telepítő CD-t letöltöd, majd azzal telepíted. Ha nem is annyira szép meg egyszerű azzal felrakni (és tovább is tart), de legalább kisebb az esélye, hogy ilyesmi problémába ütközöl.
-
sekli
addikt
sziasztok!
Gondoltam gyorsan feltelepítem az egyik itt heverő gépre a 10.04-es Ubuntut, de nem jártam sikerrel.
Letöltöttem az ISO-t, először csináltam belőle egy USB-s verziót, be is bootol, a Live mód megy remekül, de amikor rámegyek a telepítésre, akkor a második lépésnél, a "Where are you?" -nál mindig megáll, pörög csak az a kis "homokóra". Ha a bootoláskor az install-t választom, az is a Live-cd-t hozza be, csak rögtön feldobja a telepítés ablakot, de úgy sem megy.
Még tettem egy kísérletet, hogy kiírtam az ISO-t CD-re, de azzal sem változott a helyzet.Mit tegyek? Úgy szeretnék Ubuntu felhasználó lenni egy kicsit!
-
válasz
Melorin #27331 üzenetére
A swap partícióját teljesen letörlöd, majd a létrejövő üres részt hozzáadhatod a meglévőhöz. Később pedig az fstabban átírod az elavult swap részt, hogy az új fájlt használja. Újraindítás után a helyes beállítást a Rendszerfigyelő -> Erőforrások fülnél is ellenőrizni tudod.
Jah, és a parancsok kiadása előtt egy sudo su-t adj ki a jogosultságok miatt.
-
Siriusb
veterán
válasz
Melorin #27326 üzenetére
Célszerűen bootolsz a livecd-ről és a gparted-del átszabod a partíciókat. Más teendőd nincs.
A swap olyasmi, mint windowséknál a lapozófájl, szóval te nem tudsz oda írni, a rendszer használja, ha a fizikai memória kevés.
Ja, ha a swap a / partició előtt helyezkedik el fizikailag, megjártad, mert az egész /-t át kell mozgatnia, s az eltart egy darabig. -
Melorin
addikt
Ubuntu telepítésekor elkövettem egy kis hibát, a swap-nak 20gigás particiót csináltam, ami most kezd hiányozni. Azt hittem, hogy azt is eltudom majd érni Ubuntuban, és másolhatok oda dolgokat, de tévedtem. Nem látja semmi azt a particiót.
Valahogy meg lehet változtatni a méretét, és a többit odaadni a rendszernek anélkül, hogy adatvesztésem lenne?
Most 28 gigás a rendszerpartició, és 20giga a swap. Úgy kéne megoldani, hogy csak 3gigán legyen a swap és 45giga a rendszer. Meglehet valahogy oldani?
-
válasz
body007 #27323 üzenetére
Na, kapcsolódik w7-hez is. Annyi, h nem engedi csak a nyilvános mappát tallózni holott több könyvtár is meg van rajta osztva. De ez win beállítás lehet, azt meg nem vágom
A könyvjelzőket nálam simán lehet törölni jobb gomb > eltávolítás vagy a hálózatok résznél, leválasztás.
szerk.: jah, és semmilyen jelszót/felhasználói nevet nem adtam meg > magyarán a megosztás win-en úgy van beállítva, h nyilvános, jelszó nélkül...
-
Kvazár
őstag
válasz
body007 #27321 üzenetére
Ékezetet, szóközt, és nagy betűt nem használok sehol. Mivel az XP-t kezeli rendesen, gondolom a samba jó úgy ahogy van. Vagy, ha van valami egyéb beállítás akkor azt kérlek mond el, mert nincs 5letem.
Mivel a wint az eddig win-es laptopom, simán látta és kezelte, így gondolom ott is minden jó.Egy másik, egyre bosszantóbb dolog is van: [link]
A jobb felső sarokban az ikonok sokszorozódnak, és nem lehet rájuk kattintani, sem törölni. -
Kvazár
őstag
válasz
body007 #27312 üzenetére
Hát a hiba úgy néz ki a win7-ben van, mert a nem lejelszavazott XP-set simán elérem.
Próbáltam ezt a kérdést a w7 fórumban is, de semmi.Azért köszi.
Azt nem tudod, hogy az így elmentett tulajdonképpen rossz kapcsolatokat, hogyan tudom kitörölni? Ha jobb, vagy bal egérrel rá klikkelek csak megnyitja.
-
válasz
V.Stryker #27318 üzenetére
Múltkor írtam én is éppen ezt, hogy állandóan jelszót kér ugyanígy mint most neked. Nálam ez pár napig tartott csak, lényegében Opera 10.54 egyik snapshotját használtam (de több gépen is csinálta). Most már régóta nem jelentkezett a probléma, egyszer csak megszűnt. Nem tudom a magyarázatot rá, de annyit tudok ajánlani, hogy a kompatibilis bejelentkezést pipáld ki, mert nekem mintha azután állt volna helyre (de könnyen előfordulhat, hogy puszta véletlen).
-
Kvazár
őstag
válasz
body007 #27312 üzenetére
Igen ez jó, de az a gond utána kéri a jelszót a géphez, és azt meg nem fogadja el.
Nem ír ki semmit, csak beírom->enter->eltűnik->majd megint előtűnik, de üresen.
Ugyan ez van, ha a hálózatoknál, csak simán rá kattintok a gépre.Még kipróbálom egy másik XP-s géppel is, hogy hátha csak a w7 az ami anit ubi, vagy alapból az egész wines rendszer az amit nem szeret.
-
V.Stryker
nagyúr
-
V.Stryker
nagyúr
üdv
A szoftverközpontban a multkor találtam egy progit amivel egyszerűen be lehetett állítani többek közt a grub sorrendjét is. MOst újra kellett tennem a rendszert és az istenért sem találom újra azt a progit. Valaki nem tudja miről van szó? A nevét sajna nem jegyeztem meg...
-
Kvazár
őstag
válasz
body007 #27305 üzenetére
Sajnos már a Kapcsolódás kiszolgálóhoz > Windows megosztás lépésnél elakadtam, mert nálam nem lehet legörgetni és csak egyéni van
Próbáltam a Helyek-> Kapcsolódás kiszolgálóhoz > Windows megosztás úton, de ott túl sok mindent kér.
Gondoltam arra is, hogy hátha kisbetű-nagybetű a gond, ezért a w7-es gépen átírtam mindent kisbetűre, de eredmény 0.
Most arra gondolok a karakter kódolással van valami, és ezért nem azon karakterek kódját küldi el, amit be akarok gépelni.Tudod hol lehet állítani a karakter kódolást?
Másik w7-es gép között tökéletes volt a kapcsolat, és mintha már XP-sel is próbáltam, és ott sem volt semmi gond.
Próbáltam 1-el korábbi disztribúciót is a 9.10-est, de az feltelepülés után 5-10 perccel azonnal megfagyott. -
Agostino
addikt
válasz
ntomka #27304 üzenetére
Üdv.
Megnézem ezt is. Az előző lemez telepítés közben [ilyenekkel] örvendeztetett meg.
-
ntomka
nagyúr
Itt a kedvenc telepítőm már lucidból is.
-
Kvazár
őstag
Sziasztok!
Volna egy kis hálózati problémám.
Nem tudom megnyitni a hálózaton a w7-es gépem megosztásait. A gépet látom ugyan, de a jelszót/felhasználó nevet nem fogadja el. Másik w7-essel ment, és az is látja és kezeli az ubisat.Valakinek van 5lete?
Aktív témák
- Új Dell 14 Inspiron 5435 FHD+ Ryzen7 7730U 4.5Ghz 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega 8 Win11 Garancia
- Bomba ár! HP EliteBook 745 G3 - AMD A10 I 8GB I 256SSD I Radeon I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkel
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470m - i5-3GEN I 8GB I 32SSD + 500GB I 14" I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest