- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gerner1
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lalikiraly: Astra kalandok @ Harmadik rész
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Aktív témák
-
válasz
ZCoyote #26999 üzenetére
Ajánlott az, igen. Mondjuk csak macera van vele, ha véletlen nem normálisan lesz leállítva a rendszer, akkor ellenőrizni kell egy másik rendszerről.
Teheted ext4-re is, akkor nincs ilyen probléma, csak az fstabban
noatime,nodiratime,data=writeback,errors=remount-ro
opciókkal kell csatoltatni, meg persze az sem árt, ha a RAM-ban van a /tmp is. -
válasz
ZCoyote #26997 üzenetére
Azt is csinálhatod, semmi akadálya neki. Mondjuk én úgy csinálnám, hogy virtuális gépre telepíteném, beállítanám meg minden, majd átmásolnám a pendrive-ra a cuccot. Persze utána kell GRUB-ot telepíteni is meg UUID-t átírni(hacsak nem dd-vel csinálja az ember), de ezek könnyen megvannak. Így gyorsabban is menne, meg kíméletesebb lenne a pendrive szemszögéből.
-
válasz
ZCoyote #26995 üzenetére
Ugyanúgy mindent azért nem lehet megcsinálni úgy, mintha telepítve lenne, mert csak egy fájlban rögzíti a változásokat. De ettől függetlenül egy csomó mindenre jó így is. Például még a /etc/network/interfaces fájlt is hiába írod át, legközelebb már az alapértelmezett beállítások lesznek benne.
Szal telepítened kell, ha teljes értékű rendszert akarsz pendrive-on is. -
ZCoyote
őstag
Csináltam egy persistent live Ubi-t egy pendrive-ra. Próbáltam magyarosítani de ahogy ezt megteszem nem lesz boot-olható többé.
Én eddig úgy tudtam, hogy épp azért persistent mert a változtatásokat el lehet menteni.
Félreértettem valamit? -
válasz
kovaax #26992 üzenetére
Igen, ezt írta ki nekem is, hiszen az első parancs a háttérben fut. Csak később láttam a hibaüzeneteket, mert volt olyan amit nem tudott megfelelő jogosultságok híján törölni.
Ugye szétválasztva kicsit:
rm -rf /home/ & USER/.gconf/apps/rhythmboxUtóbbit begépelve írja ki azt amit nálad is, ezért történt a baj.
Remélem neked is törlődött a /home alatt pár dolog. -
válasz
kovaax #26985 üzenetére
Jah, hogy hogyan kezdte el törölni a /home alatt a cuccot? Nos, valószínűleg úgy, hogy én véletlen nem $-árt írtam, hanem &-et (utána kapcsoltam). Ezt nyugodtam próbáld ki Te is:
rm -rf /home/&USER/.gconf/apps/rhythmbox
Persze egyszerűbb lett volna
rm -rf ~/.gconf/apps/rhythmbox
al. A lényeg, hogy én mindenre gondoltam, nem történt baj. -
-
válasz
Melorin #26988 üzenetére
Az MPlayerhez kell (ajánlott) egy jó front-end szoftver is, a legjobb az SMPlayer, azt is megtalálod a Synapticban (vagy szoftverközpontban). Azt nagyon könnyen belehet állítani, fglrx-el a hardveres gyorsítás is menni fog.
(#26987) PiciKenny: ezzel elvileg tudod olvasni az ext4-et is. De elképzelhető, hogy “Windows Vista Service Pack 2" kompatibilitást kell beállítani neki és rendszergazdaként kell futtatni.
-
Melorin
addikt
válasz
Kendek #26983 üzenetére
Köszi szépen a rengeteg segítséget. Most már alakulgat a linuxocskám
Kezd tetszeni. Csak az a fránya 1440x900 felbontás...elég kicsi.
Letöltöttem az Mplayer filmlejátszót a szoftverközpontban, de nem rakta bele az alkalmazásokba. Hogyan tudom előbányászni?
A weblapjukon ez áll: "Newer ATI cards and Intel ATOM owners on Linux can utilize the VA-API hardware accelerated H.264, WMV3/VC1, MPEG2 and MPEG4 playback using MPlayer."
Jó lenne ez nekem ha jól értelmezem.
-
PiciKenny
senior tag
Sziasztok!
Olyan dolog érdekelne engem, hogy hogy tudom vagy pontosabban mivel, megcsinálni hogy a Linux partíciót lássa a win7 olvasson róla (pl.film,zene, ISO) DE ne írhasson rá, mivel az a partíció ext4 nem akarom hogy töredezetté tegye a lemezt. Válaszotokat előre is köszönöm! -
válasz
ArmanD. #26984 üzenetére
Feltelepíted a wine nevű csomagot (Synaptic-al vagy apt-get install wine), majd annak segítségével a játékot is feltudod telepíteni (Nautilusban jobb egérgomb, megnyitás ezzel: wine), lényegében nagyon egyszerű. Annyi, hogy 3D gyorsítás kell, hogy legyen, ezt tudod ellenőrizni a linkelt oldalon is leírt
glxinfo | grep rendering
paranccsal. Ha annak a kimenete
direct rendering: Yes
akkor jó, ha nem, akkor fel kell telepíteni a videókártya meghajtóját. HD 3850-el viszont Yes-t fog kiadni ha Lucidot használsz.
De feltelepítheted a playonlinux nevű csomagot is, annak segítségével könnyen feltudod telepíteni. Az is Wine-t használ, de egyszerűbben elboldogul vele az ember.(#26985) kovaax: /home/kendek/.gconf/apps/rhythmbox, márpedig nekem itt van, ha neked nincs, akkor keress rá a rhythmbox-ra a saját könyvtáradon belül és amit talál könyvtárat azt töröld.
A lejátszási listát elképzelhető, hogy itt találod:
/home/$USER/.local/share/rhythmbox/playlists.xml -
válasz
Melorin #26981 üzenetére
Hát, a böngészős problémádra nyilván nincs más megoldás, mármint ha a hardveres feltételek adottak, hogy egy másik böngészőt is kipróbálsz. Viszont ha kevés a RAM, akkor mondjuk érthető, mert a sok fül sok memóriát eszik, mikor az betelik, akkor ilyen dolgokat lehet tapasztalni.
Én nem használom azt a borítékos bigyulát, sőt, kifejezetten rühellem, már régen eltüntettem. De annyi biztos, hogy az nem alkalmas arra, hogy az e-mail postafiókjaidat figyelje. Viszont vannak erre alkalmazások, a tárolóban találhatsz jó párat.
Én személy szerint inkább a Claws Mail-t használom, ahhoz van rengeteg plugin, lelehet rakni az értesítési területre is, a NotifyOSD-n keresztül képes kommunikálni, tökéletes. Ellenben ilyesmit az Evolution nem tud, de a mail-notification-evolution csomag azért segíthet, ha ragaszkodsz hozzá.Az Adobe Flash Playert kellene feltenni, Synapticban megtalálod flashplugin-installer néven.
-
PuMbA
titán
válasz
Melorin #26981 üzenetére
"Nagy üresség van az embedded videók helyén. YouTube is ilyen, meg kb minden más amit eddig kipróbáltam."
[Gugli Chrome beépített flash-sel]
"De be lehet valahogy állítani úgy a levelezőt, hogy ne lássam mint futó alkalmazást"
Az nem levelező,hanem értesítésgyűjtő,ha kiveszed akkor nem kapsz semmiről értesítést.
-
Melorin
addikt
válasz
Kendek #26978 üzenetére
Köszönöm!
Közben előjött még 3 probléma (persze a kép még mindíg nem teljesképernyős)
Ha a böngészőben jó pár lap van megnyitva, akkor a rendszer nagyon belassul, még az egér is szaggat. Mit lehet tenni ez ellen?
Kint van a boríték ikon a panelen (ezt akartam visszahozni többek között az előző hozzászólásomban). Ezzel csak kézzel lehet megnyitni a csevegőt és a levelezőt, vagy értesít is, hogy ha levelem érkezett? Van egy érzésem, hogy nem. De be lehet valahogy állítani úgy a levelezőt, hogy ne lássam mint futó alkalmazást, de a háttérben néha lekérje a leveleket, és jelezzen, ha érkezett üzenetem?
Nagy üresség van az embedded videók helyén. YouTube is ilyen, meg kb minden más amit eddig kipróbáltam.
-
válasz
Melorin #26976 üzenetére
Jobb egérgomb a panelra -> Hozzáadás a panelhez.
Itt mindent megtalálsz ami kint volt alapból:
Értesítésgyűjtő, Értesítésgyűjtő munkaterület, Értesítési terület, Menü, meg ami még kell.
Más nem hozol létre egy új fiókot, és kimásolod a beállításokat belőle, majd magadévá teszed őket.Illetve ha ezt megcsinálod, akkor valszeg működni fog, mert ha törlöd a beállításokat (mármint a fájlokat), akkor valóban visszaáll alapértelmezettre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Melorin
addikt
xrandr --output CRT2 --set "scaling mode" "Full aspect"
X Error of failed request: BadName (named color or font does not exist)
Major opcode of failed request: 156 (RANDR)
Minor opcode of failed request: 11 (RRQueryOutputProperty)
Serial number of failed request: 29
Current serial number in output stream: 29Egy más kérdés Ubuntuhoz: vissza szeretném állítani a felső panelt olyanra, mint amilyen a rendszer szűz állapotában volt. Hiányoznak róla dolgok, és sehogysem tudom visszahozni őket. Hogyan tehetem meg?
-
Melorin
addikt
Köszi, beírtam és működik. 2 nap alatt eljutottam oda, hogy a felbontásom 1680x1050
De.. van egy újabb probléma: a kép a monitoron normal screenként jelenik meg, tehát a jobb-bal oldalán feketeség van. Ilyen win alatt is volt régebben, de aztán +/+-ra állítva megjavult (+hsync +vsync). Itt viszont elsőre - /+ -t állítottam be, mert azt "javasolta" a 'cvt 1680 1050' parancsror. 4:3 arány, így gondoltam átírom +/+ -ra, de semmi változás. Aztán végigmentem -/- +/- -/- de mindegyiken összevan nyomva a kép.De azért annak örülök, hogy a felbontásra sikerült rávenni
-
válasz
Kephamos #26972 üzenetére
Töröld a /home/$USER/.gconf/apps/rhythmbox könyvtárat.
Na, most majdnem terminál parancsot adtam eme művelet végrehajtására. Kipróbáltam magamnál, erre mivel nem létezik nálam eme könyvtár, mert nem használom a lejátszót, elkezdte az egész /home alatti tartalom törlését. Olyan 500 GB-nyi adatról van szó, szépen törölte is őket, későn vettem észre már. De, volt bizony /home szinkronom, így vissza tudtam állítani minden adatot, semmi sem veszett el, kivéve egyetlen dolgot, az SG Univers mostani részét, mert azt még nem vettem bele a szinkronba, tölthetem le megint. Nem baj, úgysincs még felirat.
-
Kephamos
addikt
A rhythmbox beűllításait szeretném eldobatni. Hogyan lehetséges?
-
ArmanD.
őstag
Szeretnék Ubuntu alatt wow-ozni valaki el tudná mondani hogy mit és hogy csináljak? Kezdő vagyok még csak most telepitettem fel az Ubuntu-t
-
válasz
horitomy #26966 üzenetére
Elindítod a Nautilust, majd elnavigálsz a megosztani kívánt könyvtárhoz. Jobb egérgombbal kattintasz reá, majd a Megosztás beállításaira.
Bepipálod a Mappa megosztását, és ha igényli, akkor telepítteted vele a szükséges csomagokat. Aztán meg még beállítod a többi beállítanivalót ott, nagyon egyszerű, érthető minden.
Ha valamit nem engedne megosztani, akkor
Alt+F2 -> gksu nautilusSzerk.:
Na, most jó az uTorrent is és semmi szürke háttér.(#26965) Melorin: hát, akkor úgy tűnik, hogy annál nagyobbat nem enged beállítani, sajnálatos.
-
válasz
spammer #26962 üzenetére
Nem hiszem, hogy ezt egyszerűen lehetséges lenne megoldani. De azért, hogy mégis legyen kis sikerélmény, bemutatnám az aMSN példáján keresztül, hogy mégis hogyan lehet ezt a színes problémát megoldani.
Először is kukkantsunk bele az aMSN indítófájljába (/usr/share/amsn/amsn):
Ctrl+F -> icon
Na mit találunk?source trayicon.tcl ;# Docking routines for freedesktop system tray compliant docks
Aha! Szóval trayicon.tcl, nézzünk bele abba is! (/usr/share/amsn/trayicon.tcl)
Na és itt mit találunk?switch $status {
"FLN" {
set pixmap "[::skin::GetSkinFile pixmaps doffline.png]"
set tooltip "[trans offline]"
if { [WinDock] } {
set trayicon [winico create [::skin::GetSkinFile winicons offline.ico]]
}
}Szóval doffline.png, hm, de vajon hol is van ez?
Krusader, fájlkeresés... Meg is van, a /usr/share/amsn/skins könyvtáron belül mind a három alapértelmezett témában van ilyen, nekünk most a default jó lesz.
Na mit tegyünk? Csinálunk egy mentést róla, majd megnyitjuk ezt a képet Mirage-vel.
Ilyen alapból:Ha Mirage-ban a Szerkesztés menüben kiválasztjuk a Telítettséget és teljesen levesszük, akkor ilyen lesz:
Na, nézzük meg a munkánk eredményét, indítsuk az aMSN-t!
Igen, így már sokkal jobban illik az ambiance témához, de még van 28 féle ikon csak itt az aMSN-nél, amit át kell így alakítani, hogyha egységet szeretnénk.
A lényeg, hogy ezt csak így lehet, alkalmazásonként, és van ahol elég bonyolult is lenne...
-
horitomy
tag
Szeretném ubuntumon fájlokat megosztani. Pár hozzászólást már elolvastam itt. Eszetlenül telepítettem már pár dolgot (Már azt sem tudom miket.) DE!: A személyes fájlmegosztásban még mindig nem aktív a "Fájlok megosztása hálózaton" rész. Még telepíttetni akar valamit. Samba van, mi kell még hozzá?
Köszönöm! -
Melorin
addikt
Ez újabb monitor, de valami elszállhatott benne, mert még windows alatt sem adott ki EDID-et. Ott viszont rábírtam, hogy lehessen 1680x1050-en üzemeltetni. Ott csak annyi volt a dolgom, hogy az ismeretlen monitort driver helyett feltettem kézzel a monitor driverét. Na itt is valami ilyet szeretnék.
-
spammer
veterán
válasz
Kendek #26961 üzenetére
Erről jut eszembe: az értesítési területen lévő ikonokat ki lehet valamivel cserélni egyszerűen? Mert ugye a Lucid 2 alapértelmezett témájában (ambience, radiance) egyszínűek az ikonok, na most pl. egy Emesene vagy más program ikonja színes. Hogy ne üssön el a témától, ezért lenne jó kicserélni.
-
Hm. Sokakat zavart, hogy az értesítési területen egyes ikonok háttere be volt szürkítve már pár kiadás óta. Úgy tűnik, hogy ezt a problémát javítják a Maverick-ben.
Itt egy kép róla, az aMSN ikonja volt ilyen szürke, mellette pedig az üres rész a uTorrent akar lenni, az csak sima szürkeség volt eddig, most meg csak a helyét mutatja (néha látszódott azért az ikon is).Egyébként ezen ikonok, amelyek régen szürkítve voltak, azok a panel újraindulását követően még mindig nem jelennek meg újra, habár a Karmic kiadását követő pár hét múltán ezzel a problémával nem találkoztam már, úgyhogy nem gond.
-
válasz
CPT.Pirk #26959 üzenetére
és Melorin:
próbáltátok átdugni másik kimenetre? Nekem tökélesen felismeri a TV által támogatott felbontásokat:body@maschine:~$ xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1360 x 768, maximum 8192 x 8192
DVI-0 connected 1360x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 700mm x 392mm
1360x768 59.8*+
1280x768 60.4
1024x768 60.0
800x600 60.3
640x480 60.0 59.9
720x400 70.1
DIN disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DVI-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
body@maschine:~$ -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kendek #26956 üzenetére
,Atapi:
Eszembe juthatott volna!
No most megcsináltam DFP3 néven volt az output. Eljutva az outputos sorig, nem írt hibát. Mikor be akartam állítani az 1360x768_60,00 -át, akkor elment a kép a monitorról. A Mint nem fagyott meg, le tudtam állítani billről. Köv. indításkor szerencsére kaptam képet, a max felbontásban.Amit nem értek, hogy mikor liveCD-ről bootolt a rendszer, akkor látta, hogy JVC 7" monitor, most meg telepítés után az van odaírva, hogy ismeretlen monitor.
Hátha segít valakinek az xrandr kimenete:
$ xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1920 x 1080, maximum 1920 x 1920
DFP1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DFP3 connected 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 0mm x 0mm
1920x1080 50.0*+ 60.0 24.0
1776x1000 50.0 + 60.0 30.0 25.0 24.0
1680x1050 60.0
1400x1050 60.0
1280x1024 60.0
1440x900 59.9
1280x960 60.0
1280x800 60.0
1152x864 60.0
1280x768 59.9
1280x720 60.0 50.0
1024x768 60.0
1152x648 60.0 50.0
800x600 60.3
720x576 50.0
720x480 60.0
640x480 60.0
CRT1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
CRT2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
TV disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
COMPONENT_VIDEO disconnected (normal left inverted right x axis y axis) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kendek #26953 üzenetére
Ezzel próbálkozok most én is, de ott megakadok, hogy az output nevét meg kell adni az --addmode után. Megnéztem a thinkwikin, az ott leírtak egyikét sem akarja elfogadni. Honnan lehet vajon megtudni az output port nevét?
*ez most itt Mint, bár eddig minden jelenség azonos az Ubuntun látottakkal, szal szerintem ez nem számít.
-
válasz
ntomka #26947 üzenetére
Ez jó tényleg, csak nem értem, hogy mennyiben segíti Melorint, hogy a kívánt felbontást beállítsa a monitorának. Hiszen ez a NotifyOSD beállítására való...
(#26948) Melorin: és mi van a xorg.conf fájl 24. sorában? Mert mintha valamit hiányolna.
Mi a monitorod pontos típusa? Arra is rá lehet keresni akkor... -
Melorin
addikt
Bármelyiket írom be a kettő közül, ugyan azt a hibaüzit küldi: Parse error on line 24 of section Monitor in file /etc/X11/xorg.conf
ModeLine Hdisplay expectedAhol pedig írtad a plugandplayt, ott nem lehet monitort választani, semmi hasonló nincs ott, csak felbontás, freki és forgatás. Na meg Monitorok megjelenítése a panelen.
A monitor miatt van ez az egész szerintem, nem is az Ati kártya miatt, mert nincs Edid információ. Mintha a vga kábel csak úgy menne kifelé a gépből minden visszajelzés nélkül. De bosszantó, hogy ha automatikusan nem is, de manuálisan sem lehet elmagyarázni a rendszernek, hogy mit tud a monitor. -
ntomka
nagyúr
-
Atapi
senior tag
válasz
Melorin #26945 üzenetére
probáld meg igy beadni:
sudo aticonfig --initial
sudo aticonfig --resolution=0,1680x1050
(csak hogy egy esetleges korábbi modositás nehogy beleronditson). ha igy sem sikerül, egy olyan megoldást találtam még, hogy a monitor kiválasztásánál (rendszer/beállítások/monitorok) plug n'play monitort kell választani, wide opcióval. ilyet tudsz? -
Melorin
addikt
Igen, próbálkoztam azokat az értékeket beírni a configba, amit tomtyl által javasolt oldal számolt ki, de semmi változás, továbbra is 1600x1200 a max felbontás.
Az az érdekes, hogy a monitor könyvében 119MHz a maximális érték ekkora felbontáson, míg a modline oldal 150MHz körüli értékeket számol ki a többi értéknek megfelelően.Most beírtam azt a parancsot beírni, amit az előbb írtál, de ezt írja ki: Parse error on line 24 of section Monitor in file /etc/X11/xorg.conf
ModeLine Hdisplay expectedÚgy érted, hogy néztem-e a CCC-ben a beállításokat, hogy nem-e jelent meg újabb felbontás? Nem jelent meg
-
Szervert sosem próbáltam őszintén szólva, jó nekem a sima desktop telepítő is. Mikor az Indítólemez-készítővel csinálod a pendrive-ot, meglehet adni, hogy mennyi helyet hagyjon tárolásra, ahova menti a módosításokat. Akkor telepíthetsz csomagokat, átállíthatsz dolgokat és a legközelebbi indításnál is megmaradnak ezek.
-
quby
őstag
Ezt a pendrájvos dolgot nem merem mert félek kinyirja a pent. Nem a pent sajnálom csak ha elszáll a rendszer az oan kellemtlen. Van ennek valami spec telepitési módja vagy csak egyszerüen nem kell swap particiót csinálni, és ext2 kell?
(#26920)Kendek
"Nálam egy egyszerű Live rendszer fut úgy, hogy a beállításaimat megjegyezze, ehhez csak egy 1 GB-os pendrive-ra volt szükségem. A merevlemez meg nem forog, nem használódik, nem termel hőt, nem fogyaszt benne..."
Na ez hogy is van?? Live és megjegyzi? Ez a kettö nálam összeférhetetlen :
Servernek is van Live-ja??Ha hatalmas baromságokat kérdeztem, tessék nem kiröhögni a kssebbet.
-
Melorin
addikt
Váó, ez így már működik, köszi! De mire is volt ez a lépés jó? Nagyon megakartam csinálni, de azt nem tudom, hogy miért
Megnyitva a xorg.conf file-t belevannak dolgok írkálva, amiket nem én biggyesztettem bele.
Innentől próbálkozzak tovább a saját értékek megadásával, hátha előjön egyszer a 1680x1050?
Mi van akkor, ha ő már csinált egy Section "Monitor"-t? Azt töröljem ki, és a saját próbálkozásomat tegyem be helyette, vagy elfér a kettő egymás mellett? -
törölt tag
-
válasz
V.Stryker #26934 üzenetére
A véleményem annyi, hogy a menüje nagyon rossz, használhatatlan, és nem kompatibilis az alkalmazásommal, nem jó, fúj, ronda és zöld.
Komolyan szólva, én nem használnám az Ubuntu ellenében, az a pár dolog amiben eltér nem nagy dolog.
Persze ha ntomka-t kérdezed, akkor nagyon király a rendszer, baba meg minden.Próbáld ki és kiderül, ezen ne múljon.
-
V.Stryker
nagyúr
Szakavatott Ubuntusokat szeretnék arról megkérdezni,hogy a Mint 9-ről és egyben a Mintről mi a véleményetek?
-
PuMbA
titán
válasz
Melorin #26926 üzenetére
"Eddig annyi negatív tapasztalatom van linuxal, hogy gondolkozok újra egy windowson.."
Ez miért a Linux hibája? Nekem van egy notim ATI-val és egy asztalim NVIDIA-val - ég és föld a különbség. Az ATI-val való szenvedés már nagyon sok napot/hetet vett el tőlem (van,hogy nem bootol be a gép (kiír egy szép kis ati gart hibát),lefagy az egész ubuntu amikor fullscreen videózok,nem megy a felfüggesztés). Ellenben az NVIDIA-s asztalin meg megy minden pöccre,van hardveres gyorsítás,van sok felbontás,rendes OpenGL teljesítmény. Szvsz aki komolyabban Linuxozik annak csak NVIDIA-val szabad,mert ATI-val szenvedés az egész. Windowson természetesen tökéletes az ATI ,ott nincs semmi baj.
-
válasz
Melorin #26930 üzenetére
Nyílt meghajtóval és DVI csatlakozóval nekem van ilyen felbontásom. De VirtualBox alatt, a már leírt módon (xorg.confba írás) is sikerült 1680X1050-es felbontást beállítanom.
Jelszóval? A saját felhasználói fiókodat csak Te használd és kész, egyébként meg képernyőkímélőnél, képernyő zárolásnál és képernyő kikapcsolás után is kérhet jelszót...
-
Melorin
addikt
válasz
Kendek #26929 üzenetére
Valami ösztönös erőtől vezérelve megtaláltam a keveredést, és minden atis cuccot töröltem, majd újra feltelepítettem a gyári meghajtót. Így visszakaptam legalább az eddigi felbontásokat. Igazság szerint nem is fogok játszani valószínűleg, nekem csak az a fránya 1680x1050 kéne de nagyon. A kártyám 4670-es.
De ezt miért írhatja vajon ki az aticonfig?: Writing to '/etc/X11/xorg.conf' failed. Bad file descriptor.
Még egy kérdés ha belefér: hogy lehet jelszóval ellátni egy bizonyos programot? A beépített levelezőre gondolok, hogy ne nézhessen bele rajtam kívül más a leveleimbe.
-
válasz
Melorin #26928 üzenetére
De gyakorlatilag Te most feltelepítetted a tárolóból is meg az AMD honlapjáról letöltöttet is a rendszerre? Mert akkor azok szépen összekeveredtek.
Előbbit a csomagkezelővel tudod leszedni, utóbbit meg terminálból kiadott paranccsal:
cd /usr/share/ati
sudo sh ./fglrx-uninstall.shAztán újratelepítés...
De amúgy milyen GPU-d van? Ha a HD5000-es szériánál régebbi, akkor bőven elég lehet a nyílt meghajtó is neked, hacsak nem pályázol a hardveres videógyorsításra, mert akkor az fglrx mégiscsak kell. -
Melorin
addikt
válasz
Kendek #26927 üzenetére
Próbáltam helyreállítani a rendszert, és amikor lefuttatta az ellenőrzést sérült file-okra, azt írta, hogy hiányzik az fxglr a rendszerről. Na azt hogy varázsoljam vissza a gépre?
Amúgy mekkora esélye van annak, hogy egy Mint-en lenne normális felbontásom? Vagy ez attól nem függ?
-
Amit én csináltam alkalmazást az nem kifejezetten erre használható, bár alkalmas lehet, ha a /home könyvtár egy külön partíción található. De gondolom jelen esetben az egész egyben van, így az elmentett rendszer is törlődne, nem lenne mit helyreállítani.
De nincs is szükség rá, hisz 5 lépésből megvan az egész:
1. mentés (rsync)
2. formázás
3. helyreállítás (rsync)
4. UUID csere és fájlrendszer típus átírás
5. GRUB helyreállítás -
Melorin
addikt
válasz
Melorin #26924 üzenetére
Jól hazavágódott valami. Leszedtem az Ati drivert és azóta nem is bírom aktiválni a zárt meghajtót. Így meg még azok a felbontások sem elérhetők, amik eddig, mint pl. 1440x900, 1600x1200. Eddig annyi negatív tapasztalatom van linuxal, hogy gondolkozok újra egy windowson...
-
Vladi
nagyúr
-
Melorin
addikt
Nagy nehezen csak sikerült feltelepíteni.
Aztán elindítottam az aticonfig --initial-t. Ezt írta ki, nem tudom, hogy ez jó-e vagy rossz:
Found fglrx primary device section
Using /etc/X11/xorg.conf
Saved back-up to /etc/X11/xorg.conf.fglrx-0
aticonfig: Writing to '/etc/X11/xorg.conf' failed. Bad file descriptor. -
Mi lenne, ha Te is úgy csinálnád mint én, hogy pendriveról üzemelteted a rendszert?
Nálam egy egyszerű Live rendszer fut úgy, hogy a beállításaimat megjegyezze, ehhez csak egy 1 GB-os pendrive-ra volt szükségem. A merevlemez meg nem forog, nem használódik, nem termel hőt, nem fogyaszt benne... -
válasz
Melorin #26913 üzenetére
Próbáljuk feltenni az AMD-től leszedet drivert.
Innen szedd le a drivert (pl. liveCD-ről boot-olsz, és mentsd a /home/neved alá)
Boot-olj recovery mode-ban, root promt, navigálj a letöltés helyére és
sudo sh ./ati-driver-installer-10-4-x86.x86_64.run
persze az általad használt file névvelA TAB billentyű sokat segíthet pl.: elkezded írni, h ati [TAB] és kiegészíti
Ha lefutott kell még neki egy
aticonfig --initial
és
reboot -
törölt tag
válasz
Melorin #26900 üzenetére
ez szerintem egy dummy csomag, aminek csak függőségei vannak (pluginek, stb). igazából nem is kell megtaláld, mert ez amennyire tudom csak felteszi a megfelelő dekódereket, meg plugineket, hogy aztán rendszer szinten bármi elérhesse. tehát mindegy lényegében, hogy milyen lejátszót használsz utána.
-
quby
őstag
Igen a hdparm-ot ismerem. az állitja le a másik vinyót és az állitotta le eddig is a rendszert.
Azért akarom leállitani, mert ez egy homserver/router, és a nap 80%-ban semmit nem csinál, csak forog.
De most lomoltam mellette és egyszer csak leállt, de pár másodperc után ujra el is indult. Azt mivel tuom megnézni hogy mikor mi használja az adott lemez?Amugy ez az átmásolósdi hogy működik? mert, Kendek kolléga már egyszer leirta de nem igazás sikerült.
-
Melorin
addikt
válasz
body007 #26911 üzenetére
Ezek a leírások mintha nem is az én rendszeremre lennének írva. Nekem semmi nem úgy működik, ahogy ők azt írják.
Például azt írják írjam be ezt: % startx
erre visszavágja a linux: bash: fg: %: no such jobEzt írják: "az /etc/rc.conf állományban a következő sorok hozzáadásával külön engedélyeznünk kell még ezeket..."
Na nekem ilyen file sincs például.
Meg egyáltalán hová kell ezeket a parancsokat beírni? Terminálba?
-
Vladi
nagyúr
hdparm programmal tudod ezeket a funkciókat állítani. Mármint a hdd kikapcsolást.
De a rendszer alatt miért akarod kikapcsolni?Egyébként ext2-ext3 között volt teljes átjárás, most ext4-et szerintem nem tudod megcsinálni.
Olyant tudok elképzelni, hogy átmásolod live-al a rendszert, átformázod és vissza.
-
Melorin
addikt
válasz
Kendek #26908 üzenetére
Nah, túl vagyok pár helyreállításon
Megpróbáltam vagy 3 féleképp beírni az adatokat a fájlba, de mindíg behal a rendszer. Jelenleg ki van minden új sor törölve a xorg-ból.
Nem írna meg valaki egy lefagyásmentes sort 1680x1050 60HZ-hez?
Itt vannak az adatai1680 X1050 felbontásra:
Vízszintes frekvencia(kHz): 64,674
Függőleges freki (Hz) 59,883
Képpontóra frekvencia (MHz) 119,000
Polaritás: +/-Szinkronizáció
Vízszintes 30 ~ 81 kHz
Függoleges 56 ~ 75 HzRemélem ezeken kívül semmi nem kell.
-
válasz
Melorin #26907 üzenetére
Akkor töröld ki a fájlt, nem szabályosan írtad bele a dolgokat, nem tudta megemészteni.
Vagy Live rendszert indítsál, vagy helyreállítási (csökkentett) módban indítsad a rendszert (bootnál nyomva tartod a Shift-et és bejön a menü). Utóbbinál a root shell promtot kell választanod a bejövő menüből, és kiadnod a következő parancsokat:
rm /etc/X11/xorg.conf
rebootKreálsz új xorg.confot és kezded előről...
-
Melorin
addikt
Sikerült átírni a file-t, de most meg nem indul a Linux. Lefagy a betöltőképernyő alatt.
Kezdem megszeretni ezt az oprendszert is -
válasz
Melorin #26904 üzenetére
Érdekes, mert nálam az X-el is működik, de akkor ez valószínűleg azért van, mert újabb xorgot használok (vagy nem nagy X-et írtál, pedig én azt írtam, nem mindegy!). Akkor a Xorg -configure működött volna nálad (nagy X-el!), most már mindegy...
Alt+F2 -> gksu nautilus
Elnavigálsz a fájlhoz és gedittel megnyitod, így már el fogja tudni menteni. -
Aktív témák
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Az Amiga 1200-at is megcsapta a feltámadás szele
- Jogász topic
- Hálózati / IP kamera
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Építő/felújító topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Futás, futópályák
- Egyéni arckép 1. lépés: ARCKÉPHEZ VALÓ JOGOSULTSÁG
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 Aorus R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 4060Ti 16GB Zalman N5 MF CM 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5700X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 4070 12GB NZXT H710I Be Quiet 650W
- Samsung Galaxy Watch Ultra Titanium Gray Használt, karcmentes, garanciával 2027. január 29-ig
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest