Hirdetés

2024. június 20., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-08 12:00:40

LOGOUT.hu

Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#2151) szabi__memo válasza Ringman (#2150) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Semmi gond, ennyit megér, hogy minden dupla áron legyen :D

(#2152) Ringman


Ringman
nagyúr

A méregdrágán felhalmozott gázkészlethez nem is nyúlt hozzá Magyarország

A hazai energia-vésztartalékok felhalmozásáért felelős szervezet napokban leadott éves jelentéséből az derül ki, hogy a Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség (MSZKSZ) valóban minden lehetséges szintnél többet, köbméterenként mintegy 1100 forintot, összesen valamivel több mint nyolcszázmilliárd forintot fizetett tavaly az ország úgynevezett különleges földgáztartalékáért.

az évezred nagy üzlete, gondolom akkor marad a "versenypiaci ár", ami a tőzsdei többszöröse

(#2153) sajtos365 válasza Ringman (#2152) üzenetére


sajtos365
tag

:O

(#2154) bandus válasza Ringman (#2152) üzenetére


bandus
veterán

azert azt latni kell, hogy amikor ezeket a donteseket meghoztak meg semmit sem lehetett tudni arrol hova megy/mehet tovabb a piaci ar, lesz-e elegendo lng, mennyire lesz hideg a tel. szoval utolag lehet okoskodni, akkor es ott nem volt ez rossz dontes szerintem.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#2155) forceberg válasza bandus (#2154) üzenetére


forceberg
veterán

Szinte mindenre rá lehet húzni valamilyen mesét. Ha nem látnánk az előtte és azóta történt dolgokat, még hihető is lenne, hogy nem a jattról szólt az a vétel... :(

http://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#2156) emvy válasza bandus (#2154) üzenetére


emvy
nagyúr

Egyebkent nem csak azert, hanem mert a piaci gazarat befolyasolja a kereslet is. Tehat magatol ertetodoen a legmagasabb aron probalnak a legtobben gazt venni, egyebkent nem lenne ennyire magas az ar. (Nem mentegetem a kormanyt, de kicsit olyan, mint amikor valaki a csucson vesz reszvenyt -- konnyu mondani, h ne a csucson vegyel, de akkor es ott nem lehet tudni, hogy az-e a csucs vagy 5x magasabb.)

while (!sleep) sheep++;

(#2157) bandus válasza emvy (#2156) üzenetére


bandus
veterán

pontosan. annyi kiegészítéssel, hogy itt már tényleg kérdéses volt, hogy akármilyen áron is, de honnan lesz majd fizikai gáz. az eladott orosz mennyiségek pedig már nem igazán befolyásolták a tőzsdei árat, hiszen júliusra beszakadt már a NS flow, egy időre le is állt, így az ott kereskedett mennyiségeket más kínálat elégítette már ki. nekünk meg volt még hozzáférésünk kvázi közvetlenül ehhez a gázhoz.

persze a bizonytalanságon túl benne van az is, hogy óriási blama lett volna, ha még a legoroszbarátabb rezsim sem tud már gázt venni az oroszoktól. meg teljesen más lenne a narratíva egy baromi hideg tél után, ahol esetlegesen gákorlátozásokat kellett volna bevezetni, mert fizikailag nincsen elég gáz. ez utóbbira egyébként szerintem teljesen reális esély lesz idén télen Európa-szerte.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#2158) Ringman válasza bandus (#2157) üzenetére


Ringman
nagyúr

az elég nehezen fordulhatott volna elő, hogy egy eu-s tagországban elfogy a gáz, mikor külön ellátásbiztonsági jogszabályok vannak erre az esetre kidolgozva.

az sem csoda, hogy a behazudott energetikai veszélyhelyzetet sem hagyta szó nélkül az európai bizottság: [link]

meg az sem, hogy nem akaródzik a közös eu-s gázbeszerzésben részt venni, mert úgy nem igazán jön a kickback a megfelelő számlákra.

(#2159) customer114 válasza bandus (#2157) üzenetére


customer114
senior tag

“gákorlátozásokat kellett volna bevezetni, mert fizikailag nincsen elég gáz. ez utóbbira egyébként szerintem teljesen reális esély lesz idén télen Európa-szerte.”

Miért?

(#2160) Ringman válasza emvy (#2156) üzenetére


Ringman
nagyúr

van olyan eu-s ország, ami drágábban vett gázt, ráadásul hitelre?
amúgy ez többletmennyiség lett volna, amit az alap leszerződött mennyiségnél is drágábban sikerült megvenni

(#2161) concret_hp válasza bandus (#2154) üzenetére


concret_hp
addikt

ha ez lenne az egyetlen ilyen sztori az utóbbi évekből, meg úgy általánosságban nem egy banánköztársaság korrupciós szintjét közelítenénk, akkor akár ezt is gondolhatnánk :U

vagy fullba vagy sehogy :D

(#2163) KMT válasza Ringman (#2158) üzenetére


KMT
addikt

Sokat érnek a jogszabályok, ha üresek a tárolók...

(#2164) Stanlee válasza Ringman (#2160) üzenetére


Stanlee
őstag

A foldgaz arat augusztusban a nemet allam pumpalta fel, mert minden mindegy aron vette a tarozok toltesere a foldgazt. Most azert nem megy fel a foldgaz ara, mert a tarozok Nemetorszagban is sokkal magasabb toltottsegi szintrol indulnak, mint egy eve, mindenki tudja, milyen szintet kell elerni, mukodnek az LNG terminalok, spot piacon az aram ara is normalizalodott.

Ruhellem Kakadut, de akkor es ott ez a leheto legjobb dontesnek tunt. Van par nagyobb onkormanyzati fogyasztoval kapcsolatom, jo par kozuluk tobb szaz millios, illetve milliardos veszteseget hozott ossze, mert szeptember elejen a mostani ar tizszeresen egy teljes gazevre bevasaroltak. Az egeszben az a legrosszabb, hogy ok is fizetik a keszletezesert megnovelt dijakat januartol, ami a Kakadu deal-re megy el.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#2165) julius666


julius666
addikt

Nyilván clickbait, meg almát hasonlít körtével (casht virtuális net worth-tel), de azért vicces: már 31 milliárdos "gazdagabb", mint az USA államkincstár: [link]

Ami szerintem a lényeg, hogy következő hetekben államkincstárnak el kell kezdenie feltankolni, ami nyilván a kötvény piac jó alapos meglocsolását fogja jelenteni. Kíváncsi vagyok mennyire jól sikerült ezt a piacnak beáraznia előre (esélyesen a hozamemelkedés - főleg a hosszabb oldalon - ennek szólt, nem is feltétlen a csődkockázat növekedésének), merre mennek most majd az árfolyamok.

Logikus nekem az lenne, hogy lefelé (a piac a kincstári feltankolás utáni időszakot kezdi árazni), de lehet nem lesz elég likviditás felszívni az extra kínálatot és fennmarad még pár hétig a hosszú kötvény beszálló.

[ Szerkesztve ]

(#2166) szabi__memo válasza Stanlee (#2164) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Ruhellem Kakadut, de akkor es ott ez a leheto legjobb dontesnek tunt.
Sosem tűnt annak. Ezért is vettük mi a legdrágábban és nem azért mert kakadu volt a legokosabb és jó ötlet volt

(#2167) PredatorZoli válasza szabi__memo (#2166) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

Tavaly volt olyan időszak, amikor az ár nem volt szempont, mert az volt a kérdés, hogy lesz-e elég. A gáz az nem olyan, hogy jó ha van de ha nincs az se baj így nem érdemes érte sokat adni. A drága is jobb mint a nincs.
Utólag könnyű bölcselkedni hogy mikor és mennyit kellett volna venni, de ez kb olyan mintha a tőzsdén mondanád meg utólag hogy mikor miből mennyit kellett volna venni.

[ Szerkesztve ]

(#2168) szabi__memo válasza PredatorZoli (#2167) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Szóval a legokosabb döntést mi hoztuk a legdrágább árral. Értem

(#2169) stingy2 válasza PredatorZoli (#2167) üzenetére


stingy2
senior tag

Szerintem ez ennél bonyolultabb volt. Akkor tényleg nem lehetett tudni, nemhogy azt, hogy mi lesz télen, de azt sem, mi lesz holnap. Valószínűleg nem az ellátásbiztonság miatt aggódtak, mert mint uniós tagok, az EU többi országa nem hagyott volna az út szélén. A kérdés sztem az volt a Karmelitában, hogy milyen áron. A végén még mindenféle jogállamisági meg korrupcióellenes intézkedéseket kértek volna, akkor meg inkább a drága ruszki gáz.
Azért ne felejtsük el a pár évvel ezelőtti lélegeztetőgép beszerzést sem: 450 millárd FT olyan fostalicska technikára, ami csak arra volt alkalmatlan, amire idehozták (lélegeztetésre), de mondjuk azt, hogy kicikínai átbacott. Azt viszont kiadta a matek, hogy ennyi géphez nem lesz személyzet, tehát tök felesleges ennyit venni, még a fele is sok. De megvették, mert a visszacsorgatós biznicnek mennie kell. Ne legyünk már naivak, hogy itt nem ez van :D

INTJ

(#2170) Wn2tl válasza PredatorZoli (#2167) üzenetére


Wn2tl
tag

Teljes mértékben a fideszes kormány hibája a magyar energiahelyzet problémája. Kb. ahhoz tudom hasonlítani a fideszes kormány energiapolitikáját, mintha valaki all-in-t nyomna egy részvényre és nem diverzifikálna. Az ostobák és a hülyék politikája, amit művelnek, de szerintem szimplán korrupt moszkovita ügynökökké váltak Magyarország vezetői.

[ Szerkesztve ]

(#2171) stingy2 válasza Wn2tl (#2170) üzenetére


stingy2
senior tag

Itt 2010-óta minden a fidesz felelőssége, mivel azóta kétharmaddal kormányoznak...

[ Szerkesztve ]

INTJ

(#2172) Shadowbull válasza bandus (#2157) üzenetére


Shadowbull
addikt

"ez utóbbira egyébként szerintem teljesen reális esély lesz idén télen Európa-szerte."

LOL.

Pazarol a világ, én meg segítek neki.

(#2173) PredatorZoli


PredatorZoli
senior tag

Értsétek meg, hogy politikailag nem védhető meg az, ha esetleg szerencsétlenül alakuló dolgok miatt elfogy télen a gáz. Ha az emberek fáznak vagy ha éhes, akkor előveszi a kaszát kapát és kimegy az utcára, és akkor vége a dalnak.
Ezzel szemben ha megveszik drágán, és nem lesz rá szükség, az emberek többsége tudomást se fog szerezni arról hogy fölöslegesen sokat költöttek erre vagy egyszerűen nem érdekli.
Ha pedig félretesszük a politikai vonulatát, akkor is el lehet lamentálni a kérdésen, hogy mennyire fontos az ár amikor létszükség hogy lesz-e elég vagy sem.

(#2174) Gallmix válasza Wn2tl (#2170) üzenetére


Gallmix
aktív tag

:DDD

Ez de elfogult... Az meg van, hogy több terv is volt diverzifikálásra, többet az eu meszelte el? (Valószínűleg amerikai érdekek miatt). Európa érdekel az olcsó orosz gáz volt, ez kezdetektől nem tetszett az Amerikaiaknak, csak régen még voltak tökösebb Európai politikusok, ma már az árnyékukba sem léphetnének az egykoriaknak. Ezért tartunk itt.

Hogy van az, hogy Felrobbantja valaki a vezetéket és ebből nincs semmi? Lehetne itt sok mindent feszegetni... Európa lefeküdt az amerikaiaknak és ez a következménye. (Ja és aki ezt lemeri írni az nem is lehet más, mint oroszbarát, propagandist,a Putyin bérenc und so weiter)

#2173 PredatorZoli
Eu-s és más nemzetközi szervezetek jelentése alapján is komoly hiány van és lesz Európában gázból.

Ez olyan, mintha valaki nekiállt volna (valószínűleg volt is s ilyen) Noét cseszegetni, minek az a bárka, víz sincs sehol nem vagy normális öcsém... Aztán kik kéredzkedtek fel elsőnek? (volna):

Az eu-s gázmegosztási szarság is erről szól, nekünk nincs, de el kéne venni attól akiknek van. Mind1 előbb utóbb úgyis szétesik az egész, ha így haladnak..

[ Szerkesztve ]

(#2175) attiati válasza PredatorZoli (#2173) üzenetére


attiati
veterán

Ez a rövidtáv. Ez rendben is van.
Aki kiszolgáltatott, az kényszerhelyzetben van.
Pont a kényszerhelyzetet kérjük számon.

Tudtommal felmerült a közös gázbeszerzés lehetősége, de Mo abból sosem kért.
Mert majd mi az oroszokkal külön megegyezünk, zárt ajtók mögött.

(#2176) Gallmix válasza stingy2 (#2169) üzenetére


Gallmix
aktív tag

"Valószínűleg nem az ellátásbiztonság miatt aggódtak, mert mint uniós tagok, az EU többi országa nem hagyott volna az út szélén."

Ezért ne tedd tűzbe a kezdetet, mert rosszul járnál. Konkrét eset a Covid volt, amikor - szégyen szemre az eu-s országok blokkolták hátráltatták a dolgokat. És Orosz Kínai segítség nyújtást kapott Olaszország.

A Legtöbb válsághelyzetben az államok vették kezükbe a dolgokat az eu sehol sem volt, vagy jelentős késéssel. Ha pedig gond lesz bárhol az eu-ban nem az Eu-s vezetőket, bürokratákat fogják elő venni, hanem a helyi kormányzatot. Volt is pár akik belebuktak ebbe...

#2175 attiati
Eddig egyik közös beszerzés sem volt pozitívum kb. Itt is felmerültek komoly korrupciós botrányok... no komment...

[ Szerkesztve ]

(#2177) pictigjis válasza Gallmix (#2176) üzenetére


pictigjis
senior tag

hihetetlenul melyre sullyedtel, a legsotetebb fideszes facebook-bugyrokat bofogod fel. vegul is nincs itt meglepetes

(#2178) Wn2tl válasza Gallmix (#2174) üzenetére


Wn2tl
tag

"Ez de elfogult... "

Nem elfogult, nemzetbiztonsági és stratégiai ordas hiba. A kormány alkalmatlanságának az egyenes bizonyítéka.

"Felrobbantja valaki a vezetéket"

Milyen valaki? Oroszok robbantották fel. Orosz hajókról készül műholdfelvételek igazolják.

(#2179) Gallmix válasza Wn2tl (#2178) üzenetére


Gallmix
aktív tag

Akkor az, hogy mindent eladott a korábbi kormányzat az milyen hiba? (Csak azért, mert a jelenleginél fordított folyamatok zajtalanak le).

#2177 pictigjis

facebookot sem olvasok 4:0 ... jól megy ez nektek...

Na de én be is fejeztem, mert semmi értelme. Osszátok csak az észt egymásnak... :DDD

#2178 Wn2tl
:DDD No komment... és én böfögök fel... :DDD :DDD

[ Szerkesztve ]

(#2180) Shadowbull válasza Gallmix (#2174) üzenetére


Shadowbull
addikt

"Európa érdekel az olcsó orosz gáz volt"

Nem létezik olcsó orosz gáz. Sőt, az orosz gáz a legdrágább a piacon. Akinek ez a mai napig sem derült ki, az konkrétan vakon van.

Pazarol a világ, én meg segítek neki.

(#2181) sambenez válasza Gallmix (#2179) üzenetére


sambenez
addikt

Mert a mostani semmit nem ad el.

Egy különbség van, most verseny nélkül a haverok vihetnek mindent amit akarnak.

(#2182) stingy2 válasza Gallmix (#2176) üzenetére


stingy2
senior tag

Aham...arra gondolsz, hogy megvettek természetesen iszonyat túlárazottan kínai oltóanyagot, amivel végigoltották az időseket, majd kiderült, hogy igazából abban a korosztályban nem hat? Vagy hogy a top 3-ban voltunk a lakosságarányos halálozásban a világon? Igazi segítség. Akinek ilyen barátai vannak, nincs szüksége ellenségre :D

INTJ

(#2183) j0k3r! válasza julius666 (#2165) üzenetére


j0k3r!
senior tag

TLT-t én is figyelem, nem bánnám, ha $100 alá bemenne :)

some men just wanna watch the world burn...

(#2184) Stanlee válasza attiati (#2175) üzenetére


Stanlee
őstag

Egesz Europa kenyszerhelyzetben volt es van. Nemetorszag a foldgaz ellatasat az orosz gaztol tette fuggove, foleg az NS2 megepitesevel. Evekig nem epitettek alternativ ellatasi lehetosegeket, egesz Europa rosszul van megszervezve foldgaz infrastrukturaban es nincs melyrehato valtozas a tavalyi dolgok ellenere.

Nemetorszag az unipernek 34,5 mrd euro tamogatast adott, mert kulonben a legnagyobb nemet kereskedo bedolese magaval rantotta volna az egesz europai foldgaz piacot.

Mo-nak van LNG terminal kapacitasa, az FGSZ regionalisan egy nagyon jo hub-ot alakitott ki, johet a gaz nyugatrol, keletrol, delrol. Kirohogtek oket a krk-i terminal miatt, namost onnan is jott gaz tavaly. A MET benne van a kozos unios beszerzesben, az elsok kozott jelentkezett es kotott le kapacitasokat.

Mo-n az a baj, hogy a foldgaz ellatast az allam leuralta, ebben szerintem konszenzus van. Mo nem fugg az orosz gaztol, csak a lakossagi reszen, de ha akarnank, akkor lehetne mashonnan is gazt hozni es nem kellene kozvetlen Putler zsebet tomni.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#2185) szabi__memo válasza PredatorZoli (#2173) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Értsétek meg, hogy politikailag nem védhető meg az, ha esetleg szerencsétlenül alakuló dolgok miatt elfogy télen a gáz.
Mindenhol ez volt a tétje. Mégis itt sikerült a legszarabb döntést hozni

(#2186) Stanlee válasza szabi__memo (#2185) üzenetére


Stanlee
őstag

augusztusban egy honapon belul 200 es 310 kozott mozgott a foldgaz ara. Volt aki 310-en vasarolt be egy evre, a kakadu deal nem a legrosszabb a piacon.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#2187) szabi__memo válasza Stanlee (#2186) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Az összes hír arról szól, hogy ide jött és mai napig ide jön a legdrágábban a gáz. Az hogy volt aki drágábban is vett egy keveset az semmit nem számít.

Jó, mondjuk mondták is, hogy az ár nem számít. Nekünk orosz gáz kell. Ma is megerősítette kakadu, hogy az orosz gázt nem akarjuk lecserélni. Úgy mondjuk nehéz is jó árat elérni, ha nem is az a cél

[ Szerkesztve ]

(#2188) Vesa válasza Gallmix (#2174) üzenetére


Vesa
veterán

Bájos, ahogy egy képzeletbeli fantazmagóriával, a soha nem létezett Noé meséjével próbálod magyarázni az álláspontodat. :D

A tudomány a valóság költészete!

(#2189) Vesa válasza Gallmix (#2176) üzenetére


Vesa
veterán

"A Legtöbb válsághelyzetben az államok vették kezükbe a dolgokat az eu sehol sem volt, vagy jelentős késéssel."

Viszont mennyivel jobb volt, hogy itthon gyorsabban, csak éppen pont az oltott korosztálynak teljesen haszontalan (Sinopharm), illetve a kétes eredetű és nem igazolt hatású orosz oltással "nyertük" a meccs első félidejét, hogy aztán a második félidőben a teljes EU elhúzzon mellettünk átoltottságban a bizonyított hatású nyugati vakcinákkal. Közben lakosságarányosan több ember halt meg, mint a legtöbb "hamyatlónyugati országban", de ez kit érdekel? Hogy a "gyorsaság" ára az volt, hogy a zsírgombóc kézivezérelte pl. az OGYI-t a vakcina ellenőrzés kapcsán -értsd: gyorsan át kellett tolni nem törődve az emberekre gyakorolt veszélyekkel, csak mert zsír jól meg akarta mutatni, hogy a diktatúra mennyivel hatékonyabb-, az ne zavarjon.

A tudomány a valóság költészete!

(#2190) Gallmix válasza Shadowbull (#2180) üzenetére


Gallmix
aktív tag

Ami azt illeti, eredetileg az olaj és gáz nyersanyag részre gondoltam, ami nagy előny volt Európában. Ennek ugye vége. Zuhan is be még jobban a versenyképesség. De itt mindenki mindent úgyis jobban tud... aztán meg megy a fejcsóválás, hogy ezt nem értem miért történt...

#2181 sambenez
Nem mind1, hogy mit milyen alapon, feltétellel. A gáz tározok, a Mol, a közművek stb ezek mind stratégiai ágazatok. Ezt korábban mind eladták (lehetne még azt is részletezni, de nem fogom) lehetne még folytatni a sort. De felesleges. Egyébként sem akarok meggyőzni senkit semmiről.

#2182 stingy2
Nem erre gondoltam, két lehetőség van, vagy szándékosan teszed a tudatlan, vagy tényleg fingod nincs mire gondoltam. A hozzászolásod meg nem kommentálom, mert felesleges... a fenti gondolat sor miatt.

#2188 Vesa
Noé "meséjét" illetően is látod mennyire tudatlan vagy.... no komment.
többi már szóra sem érdemes, meg egyébként sem fogok kilométeres posztot írni. inkább csinálok más :)

[ Szerkesztve ]

(#2191) sambenez válasza Gallmix (#2190) üzenetére


sambenez
addikt

Nézd meg amióta újra állami tulajdonban vannak a közművek micsoda fejlesztések vannak.
Persze értem én, hogy lölő megveszi a mátrai erőművet az nem gond, pláne ha miután kivett pár milliárdot belőle veszteségessé tette megéri visszavenni sokkal magasabb áron.
Tényleg hihetetlen micsoda remek dolog állami tulajdonban tartani cégeket. ;]

(#2192) stingy2 válasza Gallmix (#2190) üzenetére


stingy2
senior tag

Annyira tipikus vagy :) Idejössz, osztod az észt, érveid nincsenek, ha meg konkrétumokat kell(ene) cáfolni, akkor fellengzősködsz, meg tudatlanozol. Nézd, felőlem visszabüfizheted a fidesz narratívát (ahogy már előttem is írták) de ettől még sem okos, sem szép nem leszel. Ez nem az a topik. Azért itt nagyrészt értelmes emberek véleményét olvashatod, és még ha nem is egyezünk mindenben, de legalább nem az ócska 0 szellemi szintű sárdagasztás megy. Ez főképp azért lehetséges, mert az iq light trollok vagy észreveszik magukat, vagy a modi segít.
A tudatlanozós dumát meg nyugodtan engedd el, ez itt kevés. Nekem pl. ilyen téren az önbizalmam nagyon a helyén van: [kép] ;)

INTJ

(#2193) ngaba


ngaba
aktív tag

Mit gondoltok, 10+ vagy 20+ yr US bond ETF-et érdemes most venni (spekulatív céllal)? Biztosabbnak gondolom most, mint a részvényt.

(#2194) KMT válasza ngaba (#2193) üzenetére


KMT
addikt

Én nem vetném el. Végül is ha az igaz volt, hogy a jelen helyzet annyira különleges volt, hogy együtt szakadtak be a részvények és a kötvények, és feltesszük, hogy ez nem lesz mindig így, akkor előbb-utóbb felfele kell, hogy legyen az irány.
Egyébként ez a másik topik-ba való kérdés.

(#2195) aAron_ válasza ngaba (#2193) üzenetére


aAron_
őstag

De miért csak "spekulatív" céllal vennél? Szerintem kis arányba tök jó hosszú távon is tartani.

#2194KMT: Ha csak trade, inkább ide illik, ha befektetés, akkor oda :DDD

What is your ikigai?

(#2196) j0k3r! válasza ngaba (#2193) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Én pont most kezdtem el nézni az iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF-t (direkt USD-s alternatívát kerestem TLT-re), szerintem lassan el is kezdem veszegetni (hátha a treasury aukciókon kicsit magasabb kamatokat tudnak összehozni ideiglenesen a "hirtelen" sok kibocsájtás miatt - bár valószínűleg ennek egy része már benne van az árban, hatalmas emelkedést nem várok)

some men just wanna watch the world burn...

(#2197) julius666 válasza KMT (#2194) üzenetére


julius666
addikt

Hosszú kötvény speka? Az masszívan ide való szvsz. Másik topikba az lenne való esetleg, ha valaki 60/40 portfólióhoz tartozó kötvény lábról érdeklődne.

Tavaly október óta már felfelé az irány, mindkét eszköz csoportnál.

Konkrét kérdéshez (ngaba): historikusan a jelenlegi hosszú hozamok egyáltalán nem magasak, szóval csak óvatosan: [link]

Hosszú kötvényre játszani szerintem elsősorban akkor érdemes, ha jelentős korrekciót vársz az inflációban (bázishatáson túl is) és/vagy gazdasági lassulást. Ez esetben a hosszabb kötvény jobb a duráció miatt, nagyobb lesz az árfolyamban az elmozdulás hozamesésnél.

Historikusan ugyan relative kicsi most a hozamkülönbség a 10y és a hosszabb durációk között (bár legalább nem negatív), ha ez normalizálódik az a 10y-nek kedvezne mondjuk (kevesebbet nőne/nagyobbat esne a hosszabb papírokhoz képest). De ennek "beárazásához" én buta vagyok, általános hozamesésnél a hosszabb vélhetően ezzel együtt is jobb lenne. Én simán a leghosszabb durációjú elérhető ETF-et vettem recessziós speki céllal.

[ Szerkesztve ]

(#2198) KMT válasza julius666 (#2197) üzenetére


KMT
addikt

Összefoglalót elolvasva valóban. De lehetne olyan topikcímet kitalálni, ami egyértelműbb. Így túlságosan a hírekre fókuszált a cím. Miért nem "Tőzsde és gazdaság"?

(#2199) Ixion77 válasza KMT (#2198) üzenetére


Ixion77
Topikgazda

Mert rosszul neveztem el mikor egy hirtelen ötlettől vezérelve létrehoztam. Később már én is rájöttem, de már nem tudom megváltoztatni.

Közben megkérdeztem, és megtudtam hogy a MOD-ok tudják változtatni a címet. Mit szóltok a "Tőzsde, gazdaság és spekuláció"-hoz?

[ Szerkesztve ]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#2200) j0k3r! válasza julius666 (#2197) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Ha kicsit sarkítani akarok, akkor ilyen kimenetelek lehetnek a következő 2-3 évben:
A, Recesszió - infláció legyűrve, a jegybankok pánikolnak és kamatot vágnak, hogy újraélesszék a gazdaságot
B, Soft landing - infláció legyűrve, viszont a belassult gazdaságnak némi kamat vágással adnak azért majd egy kis adrenalin löketet

Én egyelőre nem látom, hogy miként tudnának a jelenlegi szinten maradni hosszabb távon a kamatok. Maguk az invertált hozamgörbék is azt jelzik már egy ideje, hogy valamit a jegybankok rá akarnak erőszakolni a kötvény piacra, ami nem "természetes", nem az egyensúlyi állapot. Nem várom vissza a 2020-as ZIRP időszakot, különösen nem a "B" esetben, mert biztosan akarnak hagyni némi puffert a jegybankok, ha igény lenne majd további stimulálásra. Nálam egyelőre még mindig az "A" eset legvalószínűbb, ez a "base case".

Megjegyzés: ha hosszútávon velünk marad az infláció, esetleg ez egy stagflációs évtized lesz, akkor borulnak a fenti esetek, de ennek egyelőre kis esélyt adok.

some men just wanna watch the world burn...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.