- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lin3Lord
tag
a telefon SGH-L700, ttyACM0-nak látja, root jogosultsággal futtatom a gnokii-t, config az alap csak a port = /dev/ttyACM0 és a model=AT amit modositottam. desktopon debian7 alatt ugyan ezzel a gnokii verzioval, ugyan ezzel a configgal hibatlanul mukodik. a gnokii --identify is kiirja a telefon adatait, tehat latni latja, csak a --sendsms ir hibat:
SMS Send failed (Problem occurred internal to model specific code.)@azbest: próbáltam kivenni, először csak a cmdline-ból, majd az inittab-ból is, de nem segített. így még a gnokii --identify is timeoutra futott, így visszatettem őket.
-
-
Lin3Lord
tag
most ott akadtam el, hogy desktop probalva tokeletesen ment gnokii-val, atraktam rpi-re es felismeri, megjelenik az eszkoz, gnokii --identify is kiirja az adatait, de --sendsms hibara fut:
GNOKII Version 0.6.30
SMS Send failed (Problem occurred internal to model specific code.)ha debugot bekapcsolom akkor se jutok tovabb, latszolag minden lepes az utolsoig OK valasszal ter vissza, majd ott hasal el: http://pastebin.com/Bu60Hz1F
egyelore meg nyomozok a hiba utan, de mostanra elfaradtam, viszont ha valaki tud ra tippet akkor hatalmas koszi.
-
Lin3Lord
tag
emlitette itt valaki a pushbullet-et, kiprobaltam, azota is remekul teszi a dolgat, egyik megvalositast how to formaba ontottem gyorsan. ha valaki hasznal icinga/nagiost akkor pedig ahhoz is van.
lenne egy kerdesem is, probalt mar valaki telefont usb-n rakotni a pi-re, hogy az onnan kezdve sms gatewaykent szolgaljon es/vagy asterisk-kel osszehozni a telefon reszet? igazabol az asterisk az nem gond, viszont az sms gateway megoldasohoz tapasztalataitokat szivesen meghallgatnam, ha van.
-
azbest
félisten
Múltkor kérdezte valaki, hogy lehet usb tárra (pendrive, hdd) tenni a rendszert. Én úgy szoktam, hogy kártyán feltelepítem, beállítom a rendszert.
Szabályos leállítás után fogom a kártyát és a pendrivet, bedugom őket a linuxos gépembe. Az ad kártyáról mentek biztonsági másolatot.
Gparted-del fogom és átmásolom az sd kártya ext4 particióját a pendrive első particiójaként. Átméretezem a pendriven lévőt. Az sd kártya fat particióján a cmdline.txt-ben átírom az /dev/mmcblk0p2 -ről /dev/sda1 -re. A pendrive közvetlenül a pi usb csatijába megy, mert az usb hubom támogatása nincs belefordítva a kernelbe, hanem modulként tölti be a fájlrendszerből. Ennyi az egész. -
azbest
félisten
válasz
Benoe77 #6589 üzenetére
A configuration / dvb inputs / tv adapters részen az eszközt kiválasztva megjelenő parameters táblán "Full Mux RX mode:" pipa.
Ha régebbi tvheadend, akkor a tvadapters / general fülön "full mux reception: on".Persze ez a linuxtól / tunertől is függ, hogy a teljes muxot átengedi -e vagy mindenképpen használ pid filtert.
Ez utóbbi látszik a kernel logban (dmesg):
"dvb_usb_v2: will pass the complete MPEG2 transport stream to the software demuxer" -
wassermann
Topikgazda
Bocs, utólag visszaolvastam, tényleg leírtad hogy mindhárom bemegy... már rég nem frissítettem a RaspBMC-m, de remélem az is bírja majd. Nálam ez marad az alap, mert már megtanulta a család használni. Az egész cucc a TV-n lóg, az hogy TV-szerver is plusszban csak egy további hasznos többlet.
Akkor szerinted ekkora USB-terhelésnél, ezt az egész "bug-problémát" el is felejthetjük?
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #6585 üzenetére
Ahogy írtam full muxból megy be egyszerre három
Tehát az összes bemegy most az usb-n, utána ebből az adatmennyiségből a tvheadend az adott csatornához tartozó részt kiválogatja és kiküldi hálózaton oda, ahová a kliensek kérik. Ha nem pipálom be a full muxot, akkor a tunertől csak az megy a pi-re, amit kér a tvheadend. De ez nem tűnt jobbnak, mintha eleve minden átmegy és nem kell változtatnia menet közben.
(#6584) sanchomuzax:
már régebben összeraktam ezt, mint set-top-boxot (kijelzővel, távirányítóval), csak szoftveresen nem volt elég megbízhatóKis ismertető [link]
Most a tunerek jól mennek, erre a kártyakezeléssel van baj
-
wassermann
Topikgazda
Gratulálok, nagyon jó.
Én most abban gondolkodom, hogy majd egy dual-tuner kerülhetne esetleg a mostani konfigba + egy aktív hub, mert a kártyaolvasót is kellene valahova dugni. Csak azt nem tudom két HD-csatornát (worst case) elbír-e hiba nélkül egyidőben ki-be az USB (max. két különböző csatornát nézünk egyszerre)...
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #6580 üzenetére
Beüzemeltem a két it9135 és egy rtl2832u+r820t tunerekkel a raspit. Kb így tudnám összefoglalni:
Úgy állítottam be, hogy a teljes muxot átadják a tunerek a pinek, ne csak azt amit épp nézek (tehát nincs pidfilter használva). Hálózaton át megy natgeo, cartoon network és m1 hd. A vétel térereje kicsit bizonytalan, főleg az it9135 tunerek számára, de elfogadható. Tuning nélkül is működött, de a cpu terhelés úgy már 80 fölé is ment, inkább áttettem 950MHz-es beállításra a tuningot. A rendszer pendriveről fut, mert sd kártyán korábban sokszor volt adatvesztésem. A kártyaolvasó nem a pi-hez van kötve, mert attól lehal. Így körülbelül 66Mbit a tunerektől bemenő adat és úgy 10Mbit a hálózati forgalom. Magát a pit nem kötöttem tévére vagy monitorra, mert egyszerűbb a pécén felkapcsolódni és félretett ablakban nézni az adást.
A dolog apropója, hogy a konyhába teszek egy "tévét". Véglegesen valószínűleg az mk808b androidos stickem lesz a vevő a kompaktsága miatt. Wifin át odamegy a stream
Persze telefonon és tableten sem utolsó az élmény.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #6580 üzenetére
De, mivel ip alapon kommunikál az oscam és a tvheadend, így nem muszáj egy gépen futniuk. Ideiglenesen a gépemen megy most. Sőt igazából két oscamet össze lehet úgy konfigolni, hogy bármelyik gépen lévő kártyaolvasóba dugom, akkor is minden ugyanúgy megy. Gyakorlatilag egymásra csatlakoznak kliensként is.
Most úgy próbálom rendesen beüzemelni, hogy az ablakba tettem erősítős szobaantennát, így 3 fele osztva is épp elég a jel. Vannak nagy antennáink is, de most képtelenség úgy elhelyezni hogy jobb legyen, mint a bot vagy a szobai. Azt hiszem veszek még r820t chipsetes tunerből, mert ilyen problémás környezetben is jól produkál eddig. Az it9135 is megy, csak annak a drivere teljesen butaságokat ír a vétel erejéről.
-
wassermann
Topikgazda
Csak mert nagyon gondolkodom egy Pi-n, amin egy vevő és egy kártya lóg. A kártya lehet esetleg a hálózat egy másik gépén is?
Ez az antenna, vétel dolog érdekes. A Pi-men most épp csak a TV2 és RTL muxa jön be egy saját Biquad[-al. Eddig már 3 erősítős szobaantennát próbáltam (mindenfele poti állással), a drótból hajlított Biquad veri az osszeset .../OFF]
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #6578 üzenetére
10 másodpercenként, meg ha jön épp valami frissítés.
Az r820t-vel szerelt realtek tuner nagyon jól megy, az it9135 is megfelelő, azt hiszem nem szóródnak el az adatcsomagok. Az e4000 rf chipes realtek elég gyenge vételt produkált. A teljes mux átmegy rajta, eddig úgy tűnik gond nélkül. Két muxszal még antenna gondok miatt nem tudtam egyszerre kipróbálni. Jobb hijján ideiglenesen kivettem a pi mellől a kártyaolvasót.Kernel logban szépen látszik ahogy kezd összeborulni az usb [link]. Rengeteg hasonló panaszt láttam a kezdetektől kezdve. A usb-soros átalakítókat érintette főleg..
-
moli.hu
őstag
válasz
sanchomuzax #6572 üzenetére
-az, hogy a mehet gombra nem csinal semmit, nem koncepciobeli hiba (azert leteszteltem most, nekem csinal)
-az mar reg nem 60 perc, csak akkor meg illedelmes voltam, hatha felnyitom a ph-sok szemet. hat nem. es gondolom nalad is van valami kesleltetes, es az nem masodpercenkenti.
-manualis, de ehhez nem kell jelszo, amit ellophatsz.
-ha beallitod kovetesre, akkor mit csinalsz az emailekkel? egybol megy a spambe? feleslegesen terheli a ph-t.
tovabbiakat inkabb itt -
csimpas
tag
leszedtem a NOOBS_v1_3_3 -at és felraktam a raspbian-t, azóta ha rebootolok, nem csatlakozik fel automatikusan wifire, mindig rá kell nyomni a connect gombra, a v1_3_2-nél nem volt ilyen gondom, mit javasoltok, mit kellene csinálnom hogy automatikusan kapcsolódjon?
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
moli.hu #6571 üzenetére
Sajnos, kézzel fel kell venni a figyelendő topikokat, és jelenleg Chrome alatt a "Mehet" gombra nem is művelt semmit. Az 60 perces limit is elég nagy. Ezért is jobb egy ilyen megoldás, ami az eleve általad beállítva követett topikokat figyeli. De hagyjuk, nem topik téma.
(Köszi a tipped!)
-
moli.hu
őstag
válasz
sanchomuzax #6569 üzenetére
en rss-t keszitek a hozzaszolasokbol nehany eve, utana azt mar barmivel fel lehet dolgozni, mert szabvanyos. kar, hogy a ph stabja nem teszi ezt meg egy 5 soros scripttel mikor a hozzaszolas erkezik hozzajuk, hanem nekem kell scrapeelni a webszervert percenkent......
-
sanchomuzax
aktív tag
Ha még nem oldottad meg esetleg a pendrive témát, nekem ezzel a megoldással fut HDD-ről a RPi:
http://blog.sancho.hu/2013/11/raspberry-pi-futtatasa-kulso-hdd-rol.html De ez esetben is SD-ről indul a boot folyamata, majd áttér a HDD-re. -
sanchomuzax
aktív tag
válasz
balaaa88 #6553 üzenetére
A Pushbullet megoldást nem csak a rendszere monitorozására és nem csak a Raspberry Pi esetén, hanem egy Synology USB Station 2 esetén is használom. Sőt, fut egy Prohardver értesítő készítése is a segítségével: https://plus.google.com/+BalazsNadasdi/posts/EUwTRLwDoLi Szóval többféle feladatot is ellát nálam.
-
sanchomuzax
aktív tag
Egy újabb Raspberry Pi rendszermonitor Node.js alapokon. Spanyol, nem árt a Google Translate.
http://geekytheory.com/panel-de-monitorizacion-para-raspberry-pi-con-node-js/
-
DeniL
tag
válasz
wassermann #6565 üzenetére
Na így már leesett, hogyan értetted...hubról kapja a microusb a tápot és rendes usbvel visszakötöm...Köszi, így tényleg egyszerűbb és nem kell semmit szabdalni....
-
wassermann
Topikgazda
Nem kell megszakítani semmit: mivel egyetlen egy áramforrás van, saját magát nem táplálhatja vissza. Az aktív hub egyik bemenetébe dugod a tápvezetéket ( a kábel: normál usb > mikro usb), a másik vezetékkel normál módon csatlakozol a hub-hoz. Mivel az aktívhub az egyetlen energiaforrás ez olyan mintha a nyákon össze lenne kötve a tápbemenet +-a és az usb kimenet + ága. Nincs ebben semmi gáz!
-
DeniL
tag
válasz
wassermann #6560 üzenetére
Szia, köszi a választ. Lehet ha a kezemben lesz egy aktív hub, jobban megértem ezt a "két vezeték megy a pi-be dolgot". Én laikusan azt hiszem/hittem csak egy usb megy vissza a pi-be a hub felől. Nem szeretném usbről táplálni. Jó nekem a saját tápja, csak mivel dugdosnék még cuccokat, ezért kell a hub, de aktív hubbal mivel nem volt dolgom soha, ezért nem akarom kinyírni a pi-t, hogy kétfelől táplálom árammal. De tökéletesen megfelel ha a hub usb vezetékében a piros eret átvágom, ahogy már fentebb írták, így nem lesz visszatáplálás.
-
moli.hu
őstag
válasz
balaaa88 #6558 üzenetére
papiron az fstab-ot babralja az update, elvileg oda nem szabadna irni, csak az fstab.d -be.
Hogyan tudnék meggyőződni róla, hogy tényleg a pendrive-tól fut a cucc?
megnezed, hogy melyik device van mountolva rootra.
# mount /
# ll /dev/disk/by-uuid/1716c384-d4b5-4a40-90c3-04416be91db5 -
wassermann
Topikgazda
Nem minden Pi hajlandó elindulni csak Usb-n taplalva.A hivatalos az, ha az aktív hub-ról két vezetéknek kell mennie a Pi-be, egy a tápba és egy az adatnak az USB-be. Ha messzire mennek a kettőt sodord össze hogy ne alkossanak induktív hurkot. Kis távolság esetén ez nem számít. Mivel ugyanaz a feszultségforrás hajtja mindkettőt nem lesz semmilyen galiba.
-
stopperos
senior tag
válasz
balaaa88 #6557 üzenetére
Három-négy hete dobtam össze egy mérő rendszert: Rpi B + Canyon USB hub + Phidgets Bridge. Nem kellett plusz tápot tenni, mivel a hubról visszafele jövő áram elég volt a pi-nek. Tápra kötve kezdtem el használni, de utána így kényelmesebb volt.
-
balaaa88
aktív tag
Szia! A kérdésedre a rövid válasz: nem lesz vele probléma. De. Meg tudod nézni, hogy a pí kap-e áramot az usb-hubtól, ha semmit nem kötsz a pí-re (tápot sem), csak az usb-hubot powereled és csak azt dugod a pí-re. Ekkor szinte tuti, hogy világítani fog a piros power led-ed, de a pí nem kapcsol be, mivel nem folyik át az usb-porton annyi áram. Ha ez a helyzet, az nem baj. Nekem is ez volt. Úgy oldottam meg, hogy a hub uplink kábeléről szigetelés leszed, piros kábel elvág. Ettől kezdve a hub-tól áram tuti nem fog folyni a pí felé, csak adat. De ha nem babrálod a hub-ból jövő usb-kábelt, elvileg akkor sem lehet baja a pí-nek. Én mindenesetre elvágnám a feszkót onnét.
-
vzozo
senior tag
Sziasztok!
Az itt-ott elérhető beszámolók miatt átköltöztem az SD kártyáról egy pendrive-ra, az alábbi leírás szerint: HOWTO: Move the filesystem to a USB stick Sajnos nem vagyok linux guru, sőt, mondhatni elég alap júzer lennék.
Azóta volt egy teljes rendszer frissítés, és ma vettem észre, hogy az fstab állományomból eltűnt az USB meghajtóra vonatkozó bejegyzés, az apt-get update majd upgrade felülcsapja az fstabot?
Minden más maradt egyébként:
$ df -h
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
rootfs 15G 2.4G 12G 18% /
/dev/root 15G 2.4G 12G 18% /
devtmpfs 211M 0 211M 0% /dev
tmpfs 44M 368K 44M 1% /run
tmpfs 5.0M 0 5.0M 0% /run/lock
tmpfs 88M 0 88M 0% /run/shm
/dev/mmcblk0p1 56M 19M 38M 34% /boot$ cat /boot/cmdline.txt
dwc_otg.lpm_enable=0 console=ttyAMA0,115200 kgdboc=ttyAMA0,115200 console=tty1 root=/dev/sda1 rootfstype=ext4 elevator=deadline rootwait rootdelay=5Végül is visszaírtam az fstabot is:
$ cat /etc/fstab
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/mmcblk0p1 /boot vfat defaults 0 2
#/dev/mmcblk0p2 / ext4 defaults,noatime 0 1
/dev/sda1 / ext4 defaults,noatime 0 1
# a swapfile is not a swap partition, so no using swapon|off from here on, use dphys-swapfile swap[on|off] for thatHogyan tudnék meggyőződni róla, hogy tényleg a pendrive-tól fut a cucc? Sajna mind az SD, mind a USB drive 16 gigás. Fizikailag 1000+ km-re van a raspberry, tehát távolról is elvégezhető opciókra lennék kíváncsi.
Köszi!
-
DeniL
tag
Sziasztok!
Elektronikai ismereteim hiányában okosabbak álláspontjára lennék kiváncsi. 1,2A-es tápom van jelenleg a pi-hez (512, rev2). Szeretnék beszerezni egy aktív usb hubot hozzá, amire majd szépen rákötöm a wifi adaptert és a 500GB-os 2,5-es vinyómat. (Kipróbáltam pi-ről hajtva, rendesen megült a rendszer, kapcsolgatta ki-be a vinyót, mivel nem kapott elég kakaót, de ezt tudtam is, csak hát a kíváncsiságom nem bírt ...)
Szóval lesz aktív hub, egy dologgal nem vagyok tisztában. Olvastam, átkötésekről, hogy azután USB-ről (hubról) tápláljátok a Pi-t, meg GPIO felől. Egyenlőre én nem másznék bele ilyen "bonyolult dolgokba"Csak az lenne a kérdés, ha aktív hubot kötök rá, nem fog "két felől tápot kapni?" Tehát nem lesz gond, ha megy a saját tápjáról és "visszatáplál" ? Vagy nem mindegyik aktív usb hub táplál vissza? (Vannak fogalmi zavarok, de nem igazán értem....)
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
sanchomuzax #6549 üzenetére
Jo cucc, iosere a pushover ugyanigy mukodik, en azt hasznalom. Szoval, ha valakinek arra kellene, akkor igy keresgeljen.
-
balaaa88
aktív tag
válasz
sanchomuzax #6551 üzenetére
Meg van egy RasPi Check nevezetű alkalmazás is. Én azt használom. Egész jó.
-
vkp
aktív tag
válasz
Én google cloude message-t használok, valaki becsönget, akkor a regisztrált telefonokra jön üzenet, hogy csengettek, meg feldobja popup-ba a kameraképet. (Meg rögzít 3 képet, amit naplóz, ez visszakereshető, meg lejátszik beállított zenét)
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
wassermann #6550 üzenetére
Mivel nem csak üzenetet, hanem linket vagy csatolást is küldhetsz vele, ezért a lehetőségek határtalanok. Pl. egy hiba esetén akár egy log részlet is mehet azonnal a debug telefonon történő megkezdéséhez, vagy egy kép a webkameráról.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Hú ez tök jó, hogy ilyet is lehet a Pi-vel csinálni! Nagyon komoly ipari rendszereknél van vmi ilyesmi, amikor egy intelligens eszköz csak "szívdobbanás" jelet küld időnként a felügyeleti rendszernek, hogy épp nem végez semmit, de minden rendben van vele...
-
sanchomuzax
aktív tag
A Pushbullet Android app/api megvan valakinek? Ha nem, és van Android telefon, akkor egy tipp:
Ez egy push szolgáltatás a Google API segítségével, elsődlegesen a telefon és a Chrome böngésző között. Azonban mivel API-ja is van, ezért alkalmas arra is, hogy bármilyen üzenetet küldj egy BASH script vagy PHP kód segítségével a telefonodra vagy a böngésződre (FF is lehet).
Itt az Android alkalmazás:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pushbullet.androidItt az API: https://www.pushbullet.com/api
Amire én eddig használom:
A cron óránként elküldi a szerver CPU és free mem adatait az Android telefonra egy értesítőben.
Hetente egyszer belép egy Python script a dyndns-re, és ennek sikerességéről értesít.Mindegyik esetben egy bash script fut le, amiben meg van adva a Pushbullet API kulcs, és a küldéshez szükséges device_id, ahová megy az üzenet, valamint az üzenet.
Gondolkodom még más push megoldásokon is, melyek jelenleg mailben működnek, de jobb lehet Android értesítésben.
Szóval a RPi szorosabb kapcsolatba került a telefonommal.
-
V.Stryker
nagyúr
Másnál is előfordul,hogy egy pár százas mappát hozzáadva a videókhoz, majd azon a médiatár frissítést elindítva elszáll kernel panic-al? Memkaritól független a dolog...
-
Hyperion
senior tag
válasz
lord.lakli #6542 üzenetére
Sajnos igen
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok
Régebbi raspbmc verziót honnan tudnék letölteni? A legújabb frissítéssel elszállt nekem a fél távkapcsoló működése. A rajta lévő play/stop/stb. gombok már nem müködnek, eszetlenkednem kell a nyilakkal meg az OK gombbal. Visszatenném a régebbit.
-
DeniL
tag
Igen, ebben teljesen igazad van. Bár engem valahogy sosem vonzottak a kész dolgok. Jobb szeretem magam összetákolni, kókányolni, szerintem jobban is érzi magát az ember, ha tudja azt "ott ő hozta össze", mintha csak egy vett kis dobozkát beállít oda és akkor mehet róla a mozizás. Igazából a Pi jobban érdekelt, mint maga az, hogy mérlegeljem, egyáltalán megéri-e. Pedig még semmim sincs hozzá, de máris ott vagyok, hogy nem olcsó (Pi 12900ft, töltő 1,2A 2880ft, memkártya hála istennek volt, de csak 2GB és class4-es.)
Majd jön az, hogy szeretnék dobozt neki, de ezt majd építeni, kellenek rá bordák, meg jó lenne 1ghz-en járatni....Összességében helytálló amit írtál. Ha valaki rendesen ki akarja építeni, akkor anyagi vonzata lesz. Olcsó megoldást kerestem, hisz eredetileg ez a tv használaton kívül van, mert van másik (amin a t-home-s dekódere lóg), ezen az öreg tv-n meg maradt a házimozi, amit már ritkán használunk, mert nem fogok dvd lemezeket írkálni, mikor kényelmesebb volna ráaggatni valamire az usb-s 500-as vinyómat. Persze azt sem tudtam milyenk kimenetek, vagy bemenetek vannak a dvd lejátszómon, vagy az erősítőn.
Szóval elég nagy zsákbamacska volt, de nem bántam meg, még lesz felhasználási területe a pi-nek, ha ez nem válna be
Viszont annyit meg nem akarok rááldozni, hogy újra összerakjam az 5.1-el, mert hát ez a házimozi sem egy nagy minőségi több százezres cucc, hogy mindenképp még használni kell. Kezdetben marad a 2.1, aztán később majd meglátom. Csak így nagy gyorsban 3 napos rpi tulajként gyorsan körbejártam ezt a témát, de rájöttem, hogy jobb, ha megelégszem a sztereó jellel
-
-
harry
veterán
Azért azzal számolni kell, hogyha egy normális média (vagy igazából bármilyen) rendszert akarsz építeni, ahhoz nem lesz elég egy Pi, hanem további komponensek is kellenek, ráadásul ha értelmes / minőségi cucc kell, akkor bizony az is pénz. Lehet mondani, hogy egy Pi csak ~13k, de ahhoz is ha hozzácsapunk egy mem. kártyát, tápot, dobozt, máris 20-nál járunk, és ez továbbra is csak egy alap gép, perifériák meg extrák nélkül.
Szóval érdemes összeírni, hogy mire akarod használni, arra alkalmas-e, miket kell venni, stb., mert különben ez lesz. De ha nem Pi alapú lenne, akkor is ez lenne a helyzet. -
azbest
félisten
Rádugtam egy rtl2832u+r820t tunert, ennek külön firmware sem kell és remekül megy vele a legfrissebb tvheadend, amit forrásból buildeltem. Alapból támogatja ezt is a kernel, amivel a decemberi raspbian jön
Több tuneresen és kártyaolvasósan nem próbáltam... a kártyaolvasó lehet kritikus (a szeptemberi raspian eldobta az usb eszközöket tőle). A tvheadend beállító része elég sokat változott, de logikus és részletes. Ennél a tunernél meg kellett adnom kézzel a vétel paramétereit, az auto beállítás nem volt elég. -
azbest
félisten
Nocsak, nemrég jött ki újabb raspbian rendszer kép:
2013-12-20-wheezy-raspbianA changelog alapján jobb teljesítményű grafikus felületet kapott, újabb kernel van fenn alapból, mintha a kamera video eszközként is használható lenne
-
-
DeniL
tag
válasz
wassermann #6526 üzenetére
Köszi, ismerem az oldalt. Hát elég nehéz téma ez az analóg vonalon 5.1. Akárhogy is indulok neki, az ára akár a többszöröse is lehet a Pi árának...
1. egy usb-s hangkártya, már ha lekezeli a Pi+kábelek = legolcsóbb szett is 10 körül van kábelestől, de ezeknek az ára a csillagos ég.....és az igazán minőségi hangkártyák 15 fölött kezdődnek, nem 5-6.
2. Veszek egy digitális-analóg audió átalakítót/konvertert ~e-bay-en 12 -től indul, itthonba még több, már ez sem éri megMarad, hogy beruházom egy jobb fajta 2.1-es hangfalszettbe, mert ez a legolcsóbb. Túl drága már analóg vonalon 5.1-el foglalkozni
-
DeniL
tag
Igen, erre sajnos rájtötem. Bár reménykedtem benne, hogy ha visszakötöm a dvd lejátsz bemenetére, "felkeveri valahogy" így használható maradt volna még a régi házimozi is "valamire". Viszont ilyen usb-s 5.1-es hangkártyákkal van valakinek tapasztalata? Még talán ez lenne árban a legolcsóbb és legegyszerűbb, ha 6 jack-to-rca-val visszakötöm a 6 csatornát az erősítőbe, csak elég érzékeny a Pi a hardverekre nem szeretnék zsákbamacskát venni.
-
DeniL
tag
Sziasztok!
Végre Én is rpi tulaj lettem
Egyenlőre a sok felhasználhatósága közül szeretném htpc-nek használni. Minden tökéletesen működik, egy öreg tv-t "okosítottam fel vele". Viszont a hangkimenettel gondban vagyok hozzá nem értésem lévén. Mivel a tv-vel rca-n kötöttem össze, a hdmi felejtős a hangkimenetre.
Marad az analóg, jack. Megvan még a házimozirendszerem, a dvd lejátszón is csak 2 rca bemenet van, amire rákötve az rpi-t egy jack-to-rca-val szintén csak a két első hangszóró szól a 6-ból sztereóban.
Így a dvd lejátszó felejtős, maradhat még maga a 5.1-es hangrendszer, úgy is a mélynyomóban van az erősítő és abba megy bele a 6 csatorna jele rca-val. Nézegettem ilyen usb-s 5.1-est, nem tudom, működne-e nem igen találok ezzel a típussal és a chipsetével sem semmi, hogy rpi-vel kombatilis-e. Ki hogyan oldotta meg ezt a dolgot? Mármint analóg 5.1-et?Erről lenne szó:
http://ipon.hu/webshop/product/i_tec_5.1_channel_audio_adapter/354146 -
vitezfeher
tag
válasz
sanchomuzax #6521 üzenetére
Nem, a ES file explorer és MX player. A probléma egyébként közben megoldódott. Kicsit átírtam az smb.conf-ot és működik windowson, androidon egyaránt. Mint az alábbiakban az látható, elsősorban nem a biztonságra törekedtem, aki filmet akar lopni tőlem, kedves egészségére.
Még egyszer boldog Új Évet mindenkinek! Irány pezsgőzni![global]
workgroup = WORKGROUP
#usershare allow guests = yes
security=share
#security=user
follow symlinks = yes
wide links = no
unix extensions = no
lock directory = /var/cache/samba
[pi]
browsable = yes
read only = no
#guest ok = yes
valid users = pi
path = /home/pi
#force user = pi (no longer needed)
[devices]
browsable = yes
read only = no
guest ok = yes
#valid users = pi
path = /media
force user = root -
sanchomuzax
aktív tag
válasz
vitezfeher #6516 üzenetére
Amúgy ez a DS File Android kliens? Nekem ez segített: ne https-t, hanem http-t használj.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
vitezfeher #6519 üzenetére
Hát igen, ezek a szép dolgok! Itthon nálunk is van hasonló: az RPi tévészerverét, ha akarom VLC-vel simán eléri két Windows-os gép és egy Androidos tablet. Két kellően fickós Androidos telefon közül viszont csak az egyik képes rá, a másik sitty-sutty becsukja a VLC-t, ha meghívod a Pi-n futó szervert. Ettől függetlenül egyébként minden mást tökéletesen felismer és lejátszik...
-
vitezfeher
tag
válasz
wassermann #6517 üzenetére
Kérdésedre nem tudok egyértelműen válaszolni, mert FTP alkalmazással simán átrakja a fájlokat. Az ES explorer a távoli könyvtár betallózása után nem másol, valamint a nem képes lejátszani egy filmet sem. A lejátszó egyébként egy Minix neo x7 4.2 Androiddal (nincs rootolva, így a mountot még nem tudtam kipróbálni).
-
csimpas
tag
válasz
PumpkinSeed #6515 üzenetére
Hasonló gondom volt, ssh-n a top parancsnál nézd meg mi zabálja a procit, nekem a motion volt a ludas, lelőttem és utána szépen ment a torrent (transmission)
-
wassermann
Topikgazda
válasz
vitezfeher #6516 üzenetére
Más ext4-re formázott eszközt képes olvasni a médiallejátszód? Próbáltad esetleg ext2-vel és ext3-al is?
-
vitezfeher
tag
Vajon mi lehet az oka, hogy egy raspbmc rendszer alatt működő ext4-re formázott HDD-ről nem tudok sem filmet nézni, sem másolni egy androidos médialejátszón?
Boldog Új Évet mindenkinek! -
PumpkinSeed
addikt
Most nem tudom, hogy én csináltam-e valamit rosszul, vagy csak a screen-t gajdítottam meg vagy az rtorrent-et.
Az érdekelne, hogy elvben bírnia kellene 10 torrent-et egyszerre vinni és azokat egy külső meghajtóra írni nem?
Csak mert nekem 3 torrent után becrash-el és használhatatlan lesz. SSH-n csatlakozom Raspbian rendszerre. -
Jim-Y
veterán
válasz
sanchomuzax #6512 üzenetére
nem lehet,hogy az rpi-n nincs fent a mount.cifs?
"The nfs, nfs4, cifs, smbfs, and ncpfs filesystems have a separate mount program. In order to make it possible to treat all types in a uniform way, mount will execute the program /sbin/mount.TYPE (if that exists) when called with type TYPE."
-
sanchomuzax
aktív tag
Ha egy Ubuntu gépről megy ez a mount, de a RPi-ről nem, akkor mi a túró van?
sudo mount -t cifs -o username=USERNAME,password=PASSWORD //IP-cím/folder /mnt/folder
A hibaüzenet:
mount error(13): Permission denied
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs) -
lord.lakli
őstag
válasz
beloadjoker #6510 üzenetére
Szerintem karácsony utáni vasárnap semmi ilyen bolt sincs nyitva, de ne legyen igazam.
-
beloadjoker
őstag
Olyan kérdésem lenne hogy elég messze lakom Budapesttől és holnap tervezünk felutazni persze ez nem lényeg, milyen helyet tudtok mondani ami nyitva lesz holnap és lehet kapni pi-t ? hardveraprón is feladtam egy hirdetést ha esetleg van valakinek garis./
-
golya87
őstag
Hello
Van két RPi-m, az egyiken vanilla Openelec 3.2.4, a másikon rbej OE ('13.11.01-es verzió). A vanilla tuningolva van, az rbej verzió alapbeállításokon van borda nélkül. Mindkettőt Sunny 1,2A-es adapter táplálja (MálnaPC-s).
Néha szoktam tapasztalni, hogy reggelre be van kapcsolva a tv, ami zavaró tud lenni. Olvastam itt a fórumon, hogy érdemes kikapcsolni a CEC-t, de akkor bukon a távirányítót.
Valami más magyarázatról, megoldásról, javaslatról tudtok?Köszönöm a segítséget!
-
harry
veterán
válasz
beloadjoker #6505 üzenetére
-
beloadjoker
őstag
Hali legolcsóbban hol kapok b verziót ?
-
wassermann
Topikgazda
válasz
beloadjoker #6501 üzenetére
Nekem 1200mA-es tápról megy, egy DVB-T vevő és egy vezeték nélküli egér/billentyű páros van még a Pi-re dugva.
-
csimpas
tag
válasz
lord.lakli #6502 üzenetére
a hubra van kötve a 2,5 colos hdd usbn-n, és mellé van kötve a PI. ennyi van a hubra kötve
minden más usb a pi-re van kötve ( egy passzív hubra) -
lord.lakli
őstag
válasz
csimpas #6500 üzenetére
7 portra jut 2A, így csak tényleg kis fogyasztókat tud ellátni ha minden portot kihasználsz, de ezek szerint jelenleg a pi-nek ad elég áramot. Csak USB-n keresztül töltesz vissza, vagy a táp bemeneten is? Azaz hogyan kötötted rá pi-re?
(#6501) beloadjoker: igen micro usb és tökéletes lesz az S3 töltője.
-
beloadjoker
őstag
Köszi a válaszokat !
am esetleg nem tudtok valami helyet ahol 10ezerért tudnék venni egy b-t ? /vagy ha valaki megválna tőle/
tőltő hál istennek nem kell s3-am töltője 5v 1 Ah-t ad
ja és ez akkor micro usb-s igaz ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- Ryzen 7 9800x3d RTX 4070 ti
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Toshiba P300 SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged