- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Gurulunk, WAZE?!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sanchomuzax
aktív tag
Tegnap este hisztizett egyet a kernel az usb miatt. Aztán abbahagyta. Mi lehet ez? Ebben az idősávban semmit sem tettem a vassal.
Sep 28 19:20:30 raspberrypi kernel: [1194475.674962] Transfer to device 8 endpoint 0x1 frame 1250 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
Sep 28 19:20:31 raspberrypi kernel: [1194476.155027] Transfer to device 8 endpoint 0x1 frame 1730 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
Sep 28 19:20:31 raspberrypi kernel: [1194476.715097] Transfer to device 8 endpoint 0x1 frame 242 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
Sep 28 19:20:33 raspberrypi kernel: [1194478.035285] Transfer to device 8 endpoint 0x1 frame 1562 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
Sep 28 19:27:40 raspberrypi kernel: [1194905.153306] Transfer to device 8 endpoint 0x1 frame 590 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
Sep 28 19:27:41 raspberrypi kernel: [1194906.843541] Transfer to device 8 endpoint 0x1 frame 232 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
Sep 28 19:27:43 raspberrypi kernel: [1194908.223727] Transfer to device 8 endpoint 0x1 frame 1612 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
Sep 28 19:27:45 raspberrypi kernel: [1194910.550039] Transfer to device 8 endpoint 0x1 frame 1890 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
Sep 28 19:29:09 raspberrypi kernel: [1194994.921501] Transfer to device 8 endpoint 0x1 frame 234 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
Sep 28 19:29:11 raspberrypi kernel: [1194996.805754] Transfer to device 8 endpoint 0x1 frame 70 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
Sep 28 19:29:12 raspberrypi kernel: [1194997.451840] Transfer to device 8 endpoint 0x1 frame 716 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
Sep 28 19:33:43 raspberrypi kernel: [1195267.973586] Transfer to device 8 endpoint 0x1 frame 865 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
Sep 28 19:37:02 raspberrypi kernel: [1195467.476705] Transfer to device 8 endpoint 0x1 frame 1685 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
Sep 28 19:37:04 raspberrypi kernel: [1195469.127912] Transfer to device 8 endpoint 0x1 frame 1288 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
Sep 28 19:37:05 raspberrypi kernel: [1195470.540105] Transfer to device 8 endpoint 0x1 frame 652 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.
Sep 28 19:37:06 raspberrypi kernel: [1195471.740284] Transfer to device 8 endpoint 0x1 frame 1852 failed - FIQ reported NYET. Data may have been lost.Az USB-n ez csücsül éppen:
pi@raspberrypi:~$ lsusb
Bus 001 Device 002: ID 0424:9512 Standard Microsystems Corp.
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 008: ID 0eef:0001 D-WAV Scientific Co., Ltd eGalax TouchScreen
Bus 001 Device 003: ID 0424:ec00 Standard Microsystems Corp.
Bus 001 Device 004: ID 05e3:0608 Genesys Logic, Inc. USB-2.0 4-Port HUB
Bus 001 Device 005: ID 04e8:2f03 Samsung Electronics Co., Ltd
Bus 001 Device 007: ID 05e3:0608 Genesys Logic, Inc. USB-2.0 4-Port HUB
Bus 001 Device 017: ID 03f0:5d11 Hewlett-Packard PhotoSmart C5200 seriesAzaz HDD művelet lehetett, és ezen hisztizett, hogy nem tudja végrehajtani? Ilyenkor adatot is veszt, vagy újrapróbálkozik?
-
sanchomuzax
aktív tag
RPi-Monitor és DHT11 szenzor - lyukas rögzítés megoldva
A DHT11 szenzor ugye mint az köztudott, nem mindig ad vissza megfelelően adatot. Ettől a RPi-Monitor szép fésűs jelet rögzít a grafikonjaiban. Egy nagyon egyszerű, kézenfekvő megoldással átvertem. Nem is értem, miért nem tette meg eddig, vagy miért nem ezzel kezdtem.
A python script-et használom, azt írtam át egy kicsit. A RPi-Monitor nem közvetlenül a szenzort kéri le, hanem egy percenként CRON-nal frissített log fájlból olvas (azt is ugye 2x kérné le szerencsétlen a két adat miatt).
A script-ben a vége így módosult, azaz nem tesz semmit, ha nincsen érték, hagyja a logot érintetlenül, ha van érték, akkor pedig közvetlenül ír a logba, nem a print-et használja adat átadásra:
...
if humidity is not None and temperature is not None:
line= 'Temp = {0:0.0f} *C, Hum = {1:0.0f} %'.format(temperature, humidity)
print line
file = open("/var/log/dht11.log", "w")
file.write(line)
file.close()
else:
print 'Failed to get reading. Try again!'Ezt percenként futtatja a CRON:
*/1 * * * * sudo /home/pi/Adafruit_Python_DHT/examples/./AdafruitDHT.py 11 4 >/dev/null 2>&1
Az RPi-Monitor pedig a log fájlt olvassa csak. Ennyi a temp.conf-om erre vonatkozó része:
dynamic.16.name=temp_in
dynamic.16.source=cat /var/log/dht11.log
dynamic.16.regexp=Temp = (\S+)
dynamic.16.postprocess=$1/1
dynamic.16.rrd=GAUGE
dynamic.17.name=humidity_in
dynamic.17.source=cat /var/log/dht11.log
dynamic.17.regexp=Hum = (\S+)
dynamic.17.postprocess=$1/1
dynamic.17.rrd=GAUGE
...Persze, még majd cizellálom annyival az egészet, hogy ha a log öregebb, mint 5 perc, akkor törlésre kerül, így nem lesz a szenzor levételekor, vagy elromlásakor egy vízszintes hamis érték.
Itt az este már normális értékeket rögíztő grafikon, melynek első fele igen csak randa, de megérte este fent maradni a jobb feléért:
-
sanchomuzax
aktív tag
Egy DHT11 és egy DHT22 egyszerre ráköthető egy RPi-re?
-
sanchomuzax
aktív tag
Az Alcor DTV Conax USB DVB-T cuccot valaki próbálta már RPi-vel? Jó lenne, ha menne, mert benne van a kártyaolvasó is.
http://www.bluechip.hu/termek/alcor-dtv-conax-usb-dvb-t -
sanchomuzax
aktív tag
válasz
DrojDtroll #7929 üzenetére
Iktass be a RPi és a HDD közé egy aktív tápos HUB-t, ha nem akarod elrontani a RPi USB portját a nagy terheléstől, és a HDD-t az RPi USB-ről jövő kevés áramról.
Ugyanis az RPi USB kimenete nem képes nagy terhelést kiszolgálni.
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
stopperos #7880 üzenetére
Amit kaptam hozzá, elvileg 10kOhm 10% (barna, fekete, narancs, ezüst).
http://www.adafruit.com/products/386Még egy eszembe jutott. Néhol a GND-re húzzák, néhol a +DC-re. Melyikre kéne?
-
sanchomuzax
aktív tag
A DHT11 szenzorhoz tartozó ellenállást hosszabb bekötés esetén a RPi-hez felöli oldalra, vagy a szenzorhoz érdemesebb tenni? A RPi-hez kötve 27°C-t mutat 24°C helyett, és a páratartalom sem ment fel 35% fölé, miközben egy másik műszer 50% felett volt az esős hétvége alatt.
-
sanchomuzax
aktív tag
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
stopperos #7862 üzenetére
Annyit módosítottam csak, hogy echo $data kell nekem. A /usr/bin alá tettem, és CRON-ból fut 3 percenként, rögzítve egy log fájlba az aktuális adatot. A RPi-Monitor pedig azt terheli csak, nem indítja feleslegesen a mérés futtatást (amihez ráadásul külön futtatta a két értékre feleslegesen). Most már nem ugrik le nullára.
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
stopperos #7858 üzenetére
Köszi, szerintem használni tudom. Már elindult, csak még mintha nem lenne kalibrálva, mert nem az utolsó sort, hanem a data sort olvassa ki (vagy ilyesmi):
pi@raspberrypi:~/munin-rpi-temp$ sudo ./rpi-dht-sensor_11_4
humidity.value %
temp.value 7 *C
err.value 7Elbütykölgetem. Köszi még1x!
-
sanchomuzax
aktív tag
A DHT11 szenzorral szívok. Gyakran nem ad vissza értéket. Így gyakorlatilag lehetetlen logolni.
Mi a gond ilyenkor? Hogyan lehet módosítani úgy az Adafruit_DHT kódját, hogy esetleg több türelme legyen kivárni a scriptnek, amíg a szenzor válaszol?
Itt egy helyes futás:
pi@raspberrypi:~$ sudo Adafruit_DHT 11 4
Using pin #4
Data (40): 0x22 0x0 0x1b 0x0 0x3d
Temp = 27 *C, Hum = 34 %Itt egy félbeszakadt:
pi@raspberrypi:~$ sudo Adafruit_DHT 11 4
Using pin #4
Data (0): 0x0 0x0 0x0 0x0 0x0Az RPi-Monitor emiatt ilyen fésűs grafikont rajzol:
Ezt használom:
https://github.com/adafruit/Adafruit-Raspberry-Pi-Python-Code -
sanchomuzax
aktív tag
válasz
moli.hu #6571 üzenetére
Sajnos, kézzel fel kell venni a figyelendő topikokat, és jelenleg Chrome alatt a "Mehet" gombra nem is művelt semmit. Az 60 perces limit is elég nagy. Ezért is jobb egy ilyen megoldás, ami az eleve általad beállítva követett topikokat figyeli. De hagyjuk, nem topik téma.
(Köszi a tipped!)
-
sanchomuzax
aktív tag
Ha még nem oldottad meg esetleg a pendrive témát, nekem ezzel a megoldással fut HDD-ről a RPi:
http://blog.sancho.hu/2013/11/raspberry-pi-futtatasa-kulso-hdd-rol.html De ez esetben is SD-ről indul a boot folyamata, majd áttér a HDD-re. -
sanchomuzax
aktív tag
válasz
balaaa88 #6553 üzenetére
A Pushbullet megoldást nem csak a rendszere monitorozására és nem csak a Raspberry Pi esetén, hanem egy Synology USB Station 2 esetén is használom. Sőt, fut egy Prohardver értesítő készítése is a segítségével: https://plus.google.com/+BalazsNadasdi/posts/EUwTRLwDoLi Szóval többféle feladatot is ellát nálam.
-
sanchomuzax
aktív tag
Egy újabb Raspberry Pi rendszermonitor Node.js alapokon. Spanyol, nem árt a Google Translate.
http://geekytheory.com/panel-de-monitorizacion-para-raspberry-pi-con-node-js/
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
wassermann #6550 üzenetére
Mivel nem csak üzenetet, hanem linket vagy csatolást is küldhetsz vele, ezért a lehetőségek határtalanok. Pl. egy hiba esetén akár egy log részlet is mehet azonnal a debug telefonon történő megkezdéséhez, vagy egy kép a webkameráról.
-
sanchomuzax
aktív tag
A Pushbullet Android app/api megvan valakinek? Ha nem, és van Android telefon, akkor egy tipp:
Ez egy push szolgáltatás a Google API segítségével, elsődlegesen a telefon és a Chrome böngésző között. Azonban mivel API-ja is van, ezért alkalmas arra is, hogy bármilyen üzenetet küldj egy BASH script vagy PHP kód segítségével a telefonodra vagy a böngésződre (FF is lehet).
Itt az Android alkalmazás:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pushbullet.androidItt az API: https://www.pushbullet.com/api
Amire én eddig használom:
A cron óránként elküldi a szerver CPU és free mem adatait az Android telefonra egy értesítőben.
Hetente egyszer belép egy Python script a dyndns-re, és ennek sikerességéről értesít.Mindegyik esetben egy bash script fut le, amiben meg van adva a Pushbullet API kulcs, és a küldéshez szükséges device_id, ahová megy az üzenet, valamint az üzenet.
Gondolkodom még más push megoldásokon is, melyek jelenleg mailben működnek, de jobb lehet Android értesítésben.
Szóval a RPi szorosabb kapcsolatba került a telefonommal.
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
vitezfeher #6516 üzenetére
Amúgy ez a DS File Android kliens? Nekem ez segített: ne https-t, hanem http-t használj.
-
sanchomuzax
aktív tag
Ha egy Ubuntu gépről megy ez a mount, de a RPi-ről nem, akkor mi a túró van?
sudo mount -t cifs -o username=USERNAME,password=PASSWORD //IP-cím/folder /mnt/folder
A hibaüzenet:
mount error(13): Permission denied
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs) -
sanchomuzax
aktív tag
Debian alá keresek grafikus fstab editort, mert tele van a strand, hogy nem tudom ugyanazt bemountoilni, ami fél éve még ment.
Létezik ilyesmi, mint Ubuntu alá a MountManager? Ez utóbbit nem sikerül telepítenem.
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
wassermann #6336 üzenetére
Még egy tipp: esetleg a RPi nem ad elég áramot a vevőnek, és így a saját antennaerősítője is alul dolgozik.
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
vargalex #6302 üzenetére
Ezt látom:
~/conky-manager-1.2.0.1$ ls -la
összesen 148
drwxr-xr-x 9 pi pi 4096 júl 14 18:15 .
drwxr-xr-x 27 pi pi 4096 nov 26 00:16 ..
-rw-r--r-- 1 pi pi 56 jan 13 2013 AUTHORS
-rwxr-xr-x 1 pi pi 105 márc 18 2013 build-binary
-rwxr-xr-x 1 pi pi 100 jún 16 16:15 build-install
-rwxr-xr-x 1 pi pi 114 márc 31 2013 build-source
-rwxr-xr-x 1 pi pi 247 márc 30 2013 compile-install-translations
-rw-r--r-- 1 pi pi 1394 júl 14 14:50 conky-manager.geany
-rw-r--r-- 1 pi pi 6663 júl 14 18:07 conky-manager.pot
drwxr-xr-x 2 pi pi 4096 júl 14 18:15 contrib
-rw-r--r-- 1 pi pi 35147 jan 13 2013 COPYING
drwxr-xr-x 3 pi pi 4096 júl 14 18:15 debian
drwxr-xr-x 2 pi pi 4096 júl 14 18:15 doc
-rwxr-xr-x 1 pi pi 272 jún 16 13:04 extract-strings
-rw-r--r-- 1 pi pi 15749 jan 13 2013 INSTALL
drwxr-xr-x 2 pi pi 4096 júl 14 18:15 lib
-rw-r--r-- 1 pi pi 121 jan 14 2013 makefile
drwxr-xr-x 2 pi pi 4096 júl 14 18:15 man
drwxr-xr-x 2 pi pi 4096 júl 14 18:15 po
-rwxr-xr-x 1 pi pi 44 jún 16 13:03 push
-rw-r--r-- 1 pi pi 82 febr 10 2013 README
drwxr-xr-x 4 pi pi 4096 júl 14 18:15 src
-rw-r--r-- 1 pi pi 0 jan 13 2013 THANKS
-rw-r--r-- 1 pi pi 176 jan 21 2013 TODO
-rwxr-xr-x 1 pi pi 71 márc 30 2013 translate
-rwxr-xr-x 1 pi pi 57 jún 16 13:03 upload -
sanchomuzax
aktív tag
Terminal bash mod:
Forrás: http://goo.gl/ChPJZI és http://goo.gl/c0BcN
Az időjáráshoz a lokációs kód: http://goo.gl/WNfXOq -
sanchomuzax
aktív tag
Sajnos, nincsen a kicsomagolt fájlban "configure":
pi@raspberrypi:~$ cd conky-manager-1.2.0.1
pi@raspberrypi:~/conky-manager-1.2.0.1$ ls
AUTHORS conky-manager.pot INSTALL README
build-binary contrib lib src
build-install COPYING makefile THANKS
build-source debian man TODO
compile-install-translations doc po translate
conky-manager.geany extract-strings push upload -
sanchomuzax
aktív tag
válasz
Honkydoo #6295 üzenetére
Hát sajnos nem megy. Nem a Conky-t nem tudom befordítani, mert az már telepítve van. Hanem a Conky Manager-t nem tudom így.
Letöltöttem a "conky-manager_1.2.0.1.tar.gz" fájlt.
Kicsomagoltam.
Beléptem a mappájába.
Majd "make", de elakad:cd src; make all
make[1]: Entering directory `/home/pi/conky-manager-1.2.0.1/src'
valac -X -D'GETTEXT_PACKAGE="conky-manager"' --Xcc="-lm" "Main.vala" "MainWindow.vala" "Utility.vala" --pkg glib-2.0 --pkg gio-unix-2.0 --pkg posix --pkg gtk+-3.0 --pkg gee-1.0 -o conky-manager
/bin/sh: 1: valac: not found
make[1]: *** [all] Error 127
make[1]: Leaving directory `/home/pi/conky-manager-1.2.0.1/src'
make: *** [all] Error 2 -
sanchomuzax
aktív tag
Hogyan telepíthető fel a Conky Manager a RPi féle Debian-ra?
Próbáltam az egyik conky-manager - 1.2.0.1 verzió alatti i386 féle .DEB fájlt telepíteni innen:
https://launchpad.net/~teejee2008/+archive/ppa/+packagesDe nem akarja:
$ sudo dpkg -i conky-manager_1.2.0.1_i386.deb
dpkg: error processing conky-manager_1.2.0.1_i386.deb (--install):
a csomag géptípusa (i386) eltér a rendszertől (armhf)
Hibák történtek a feldolgozáskor:
conky-manager_1.2.0.1_i386.deb -
sanchomuzax
aktív tag
válasz
cellpeti #6287 üzenetére
Jobban jársz ez esetben egy olyan routerrel, mely több nyomtatót is kezel. Vagy hasonló. A Raspberry Pi olcsó, de Linux tudás kell hozzá. Megtanulhatod. Én is ezen tanultam meg azt az alap szintet, amivel egy világ nyílt ki előttem. De ha erre nincsen érkezésed, akkor ez nem lesz jó Neked.
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
cellpeti #6285 üzenetére
Igen, be tudod állítani nyomtatószervernek. Semmi más nem kell, mint a CUPS.
Több leírást is találsz a neten, itt van kettő is:
http://poingg.com/35630.html
http://www.bartbania.com/index.php/cups-raspberry-printer/Egy HP Photosmart C5280 All-In-One nyomtatót állítottam be CUPS-szal, és még a telefonomról is elérem. Tettem még rá SANED-t is, amivel meg a szkenner szerver feladatot is ellátja. A CUPS stabil, nem kér enni, webfelületről adminisztrálható. (1,2,3)
-
sanchomuzax
aktív tag
-
sanchomuzax
aktív tag
Raspberry Pi futtatása külső HDD-ről:
http://blog.sancho.hu/2013/11/raspberry-pi-futtatasa-kulso-hdd-rol.html
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
Toma3757 #6272 üzenetére
Az SD-n ne spórolj! Még Class10 és Class10 között is óriási különbség van. Míg az egyiken egy msql művelet 10-20 percig tartott, addig egy másikon 1,5-2 órán át. Mert a véletlen fájkezelés sokkal lassabb volt az egyiken.
Én a malnapc.hu -tól vettem a Pi-t hozzá való ADATA 8GB Class10 SD-vel. Aztán próbáltam egy teszkós olcsóbb 8GB ADATA Class10-zel ugyanazt a setup-ot, és hát az utóbbi tetű volt.
A tápon se spórolj. A rossz táp egyenlő a rossz Pi-vel.
-
sanchomuzax
aktív tag
A RPi újratelepítése után hiába állítom be a raspi-cinfigban a HU 105 gombos billentyűzetet, csak nem lesz ékezetes. Nem emlékszem, hogy ezzel anno gondom lett volna. Valakinek vmi ötlet?
-
sanchomuzax
aktív tag
Gondom van az érintőpanelem elérésével. Ment sokáig, újraraktam a rendszert, így is ment egy-két napig, aztán csak kakukk.
$ xinput_calibrator
Error: No calibratable device found.Rádugtam a panelt egy Eee PC-re, a panel működik, tehát nem hw hiba.
Az RPi látja az USB porton:
$ lsusb
...
Bus 001 Device 010: ID 0eef:0001 D-WAV Scientific Co., Ltd eGalax TouchScreenVolt firmware frissítés is, a legfrissebb van fent. Ez sem lehet gond.
A telepítése amúgy egyszerű, nincsen trükk:
sudo apt-get install libx11-dev libxext-dev libxi-dev x11proto-input-dev
wget http://github.com/downloads/tias/xinput_calibrator/xinput_calibrator-0.7.5.tar.gz
./configure
make
sudo make install
xinput_calibrator... majd a kalibrációval visszaadott adatokat betenni a megfelelő .conf fájlba.
De hiába teszem újra a fentiek szerint, az xinput_calibrator nem látja. Illetve hiába taperolom, még kalibrálatlanul sem reagál.
Arra tippelek, hogy a RPi frissítése közben elmászott vmi, ami nem jelez hibát, de a fenti eszközelérés megszűnik vele.
Nem világos számomra, hogy az eGalax egy szabványos driver felület? Ezt kellene újrarakni? Hogyan? Telepíteni sem kellett, egyből élt a panel, mikor RPi-re dugtam. Csak a kalibráláshoz kellett a fenti telepítés.
Tudtok segíteni?
-
sanchomuzax
aktív tag
Totál elszállt az SD fejléce. A fájlok kezelhetőek rajta, de partíció szinten már nem menthető. Nem is formázható a kártya. Viszem vissza a boltba.
Meg veszek egy szünetmentest. Áramkimaradás nincsen. De szerintem a gyári táp szűrése gyenge, hiába jó teljesen. A hálózati zavaroktól meg szépen elszáll az SD.
Az almapc.hu garancia oldalán írja is, hogy normál üzemben is előfordulhat az SD halál. Hát ezért...
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
lord.lakli #6227 üzenetére
Nem teljesen.
Van egy nem boot-oló, sérült rendszer. Ezt szeretném helyrehozni.
-
sanchomuzax
aktív tag
Elszállt az SD, nem bootol be róla a Pi. Mindkét partíción ott vannak az adatok. A hibaüzenet ilyesmi (a hexa kódszám más, de a többi ua):
Kernel panic - not syncing : VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(179,2)
PANIC: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(179,2)
Entering kdb (current=0xcd828ca0, pid 1) due to Keyboard Entry
kdb> _Egy másik gépbe téve az SD-t próbáltam ezt, eredménytelenül:
$ sudo e2fsck -f -v /dev/sdc2
/dev/sdc2 is mounted.
e2fsck: Nem folytatható, megszakítás.Hogyan rakható újra úgy a rendszer, hogy a telepített szoftverek, beállítások visszamásolhatóan éljenek? (Ugyanis lemásolható a két partíció tartalma simán.)
-
sanchomuzax
aktív tag
Nem tudom, hogy ki milyen rendszer monitort használ vagy sem. Az *RPi-Monitor* elég jól bejött. Már pluginezhető, így bármit kirajzol grafikonba, és mobilról is kényelmesen nézegethető akár távolról is.
Bővebben: http://rpi-experiences.blogspot.fr/
GitHub: https://github.com/XavierBerger/RPi-Monitor
Így néz ki:
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
800.henrik #6133 üzenetére
Alapvetően nem arra készült a Raspberry Pi architektúrája, hogy Android fusson rajta. Nem egészen natív. Így a viselkedése sem. Nincsen rá optimalizálva 100%-osan a kernel. Én nem javaslom az Android Pi-n történő használatát, maximum megéri kísérletezni vele. De csak ezért venni egy Pi-t nem érdemes.
Ha nagyon az Androidhoz ragaszkodsz, akkor javaslok helyette egy olcsó iMito MX1 vagy iMito MX2 Android mini PC-t. Bár ezeknek jellemzően csak HDMI kimenete van, és nincsen analóg.
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
800.henrik #6118 üzenetére
A Raspberry Pi nem elég netezéshez, pláne nem Facebookhoz. Akadni fog erősen.
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
800.henrik #6113 üzenetére
Megy, de nem százas.
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
vitezfeher #6110 üzenetére
Mivel az MTV videótár Microsoft Silverlight alapú, ezért a Silverlight Debian installra érdemes rákeresni: https://www.google.com/search?q=Silverlight+Install+Debian
-
sanchomuzax
aktív tag
Két napja frissítettem az RPi-t, és azóta az RPi-Monitor szerit a CPU használat folyamatos.
A "top" szerint a mmcqd gyakran és sokat dolgozik.
Olvastam, hogy a lassú SD okozhatja, hogy ez felszalad. De az SD ugyanaz. Minden ugyanúgy dolgozik, semmi sem lassult be. Csak fen van a CPU, és pár fokkal melegebb is a vas.
Mi a hóhér ez?
-
sanchomuzax
aktív tag
Gyorstelepítő különböző OS-ekhez RPi-re:
NOOBS v1.3 beta http://www.raspberrypi.org/archives/4863
-
sanchomuzax
aktív tag
Ezt a frissítést szeretném lefuttatni vasárnap és szerdán AM 01:20-kor:
sudo apt-get -y upgrade && sudo apt-get update && sudo service rpimonitor update
Akkor jó lesz ez a cron beállítás?
20 1 * * 0,3 sudo apt-get -y upgrade && sudo apt-get update && sudo service rpimonitor update
(Debian)
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
PumpkinSeed #5840 üzenetére
Azért is linkeltem a megoldást!
-
sanchomuzax
aktív tag
A bekapcsolást/kikapcsolást meg lehet oldani házilag is, vagy pl ezzel:
http://www.pi-supply.com/product/pi-supply-raspberry-pi-power-switch/A külső HDD-ről bootolásra megoldás:
http://raspberrypihobbyist.blogspot.hu/2013/07/running-from-external-hard-drive.html -
sanchomuzax
aktív tag
Aztaaaa!
PiCon, the Raspberry Pi Configuration Manager
http://www.raspberrypi.org/phpBB3/viewtopic.php?f=91&t=52441 -
sanchomuzax
aktív tag
válasz
UsagiYojimbo #5804 üzenetére
Nem mentem bele nagyon. Google a barátod.
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
UsagiYojimbo #5802 üzenetére
Most így hirtelen egy friss példa:
http://www.lukasz-skalski.com/index.php/projekty-inne/raspberry-control-control-raspberry-pi-with-your-android-device.html -
sanchomuzax
aktív tag
válasz
UsagiYojimbo #5797 üzenetére
Vannak kész webes alkalmazások, melyek segítenek ebben. De azokat is telepíteni kell.
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
sanchomuzax #5784 üzenetére
Közben kiszereltem a PC-ből, és sikerült enélkül elindítani az alaplapot.
A PC felöli oldalon megvan a lábkiosztás: http://notepad.cc/share/iV7BrGGuE8
Az AVD9 VFD panel felől nem teljesen ugyanaz a bekötés (a hozzá vezető kábelen van pár kábelcsere).
Van két másik kép is a panelről: front, rear
Jó lenne használni a Pi-hez, mivel multimédiás vezérlőgombok és egy vákuum fluornesz kijelző van benne 8 karakterrel, és egy halom is ikonnal.
Van valakinek tapasztalata ilyennel vagy hasonlóval?
-
sanchomuzax
aktív tag
A régi asztali mini PC-met átépítettem nagyobb házba, és abban nem fér el a hozzá való LCD panel. Gondoltam, megfejtem, és rákötném a Raspberry Pi-ra.
A panel egy AOpen XC Cube AV EA65 gombjait és alap szintű multimédiás tudását segítő megjelenítő LCD szép kék fénnyel a kijelzőn és a gombok mögött.
Ez az az LCD panel: http://goo.gl/zFAZBX
Találtam hozzá egy Linux drivert is, mellyel elvileg megszólítható: http://goo.gl/B09PH
Szerintetek érdemes vele küzdeni?
-
sanchomuzax
aktív tag
Tegnap érintőképernyőssé tettem a RasPi-t: http://goo.gl/uITzS
-
sanchomuzax
aktív tag
Nem oké valami a linkben.
$ sudo wget https://secure.logmein.com/labs/logmein-hamachi_2.1.0.18-1_armel.deb
--2013-06-12 16:06:26-- https://secure.logmein.com/labs/logmein-hamachi_2.1.0.18-1_armel.deb
secure.logmein.com (secure.logmein.com) feloldása... 77.242.192.193
Csatlakozás a következőhöz: secure.logmein.com (secure.logmein.com)[77.242.192.193]:443... kapcsolódva.
HTTP kérés elküldve, várakozás válaszra... 404 Not Found
2013-06-12 16:06:32 HIBA 404: Not Found. -
sanchomuzax
aktív tag
Valamiért újracsatlakoztatja az USB HUB-t a raspi. Aktív 7 portos a HUB, tökéletesen működik, nem táplál vissza.
Itt a log részlet:
http://pastebin.com/meUz1KGvHa ezt éppen akkor teszi, amikor az fswebcam fut, akkor lehal az fswebcam szerviz. Legalábbis erre tudok gyanakodni. Ezt követően nem tudom újraindítani, csak a teljes raspi reboot után.
Ez az fswebcam hibaüzenete:
Error starting stream.
VIDIOC_STREAMON: Cannot allocate memoryLehet, hogy mégis vissza kellene kapcsolnom a swap memóriát?
-
sanchomuzax
aktív tag
Leszedtem a fastcgi hibás Munint a francba. Az Rpi-Monitor úgy is kevesebbet eszik. Csak zavar, hogy nem tudtam megjavítani. Megsérülhetett valami fájl, az vághatta agyon.
-
sanchomuzax
aktív tag
-
sanchomuzax
aktív tag
válasz
dabadab #5231 üzenetére
Köszönöm az autoclean válaszokat!
Valami a legutóbbi frissítéssel elszúrt a Munin webes megjelenítését. Fut a háttérben, létrejönnek a html és kép grafikonok. Azonban a /munin/index.html és minden fájlja "500 - Internal Server Error" hibaüzenetet ad. Az az érdekes, hogy minden más webes cuccom megy. Sőt, ha másik mappába átmásolom bármelyik a Munin megjelenéséért felelős fájlt, akkor frankón megjelenik. Csak ebben a mappában nem hajlandó semmi mutatkozni. Elvileg semmihez sem nyúltam a Lighttpd konfigjában, minden a régi,
Az is lehet, hogy a legutóbbi itt is írt CGI állítgatás vágta agyon, de nem hiszem, hiszen közben néztem a grafikonokat. A korábbi CGI teszt fájl sem megy le, amit "néztünk".
A /var/log/lighttpd/error.log tele van ilyenekkel:
2013-06-02 00:44:00: (log.c.166) server started
2013-06-02 00:44:00: (server.c.987) WARNING: unknown config-key: accesslog.filename (ignored)
2013-06-02 00:44:44: (mod_fastcgi.c.2543) unexpected end-of-file (perhaps the fastcgi process died): pid: 15734 socket: unix:/var/run/lighttpd/munin-cgi-html.sock-3
2013-06-02 00:44:44: (mod_fastcgi.c.3329) response not received, request sent: 1187 on socket: unix:/var/run/lighttpd/munin-cgi-html.sock-3 for /munin-cgi/munin-cgi-html?, closing connection
2013-06-02 00:44:44: (mod_fastcgi.c.2543) unexpected end-of-file (perhaps the fastcgi process died): pid: 15733 socket: unix:/var/run/lighttpd/munin-cgi-html.sock-2
2013-06-02 00:44:44: (mod_fastcgi.c.3329) response not received, request sent: 1187 on socket: unix:/var/run/lighttpd/munin-cgi-html.sock-2 for /munin-cgi/munin-cgi-html?, closing connection
2013-06-02 00:47:18: (mod_fastcgi.c.1732) connect failed: Connection refused on unix:/var/run/lighttpd/munin-cgi-html.sock-3
2013-06-02 00:47:18: (mod_fastcgi.c.3002) backend died; we'll disable it for 1 seconds and send the request to another backend instead: reconnects: 0 load: 1
2013-06-02 00:47:24: (mod_fastcgi.c.2543) unexpected end-of-file (perhaps the fastcgi process died): pid: 16257 socket: unix:/var/run/lighttpd/munin-cgi-html.sock-3
2013-06-02 00:47:24: (mod_fastcgi.c.3329) response not received, request sent: 1187 on socket: unix:/var/run/lighttpd/munin-cgi-html.sock-3 for /munin-cgi/munin-cgi-html?, closing connectionEzzel mit lehet kezdeni?
-
sanchomuzax
aktív tag
Melyiket?
sudo apt-get autoclean
vagy
sudo apt-get autoremove -
sanchomuzax
aktív tag
A SWAP file dili folytatódik. Már nincsen fizikailag swap file, de van virtuálisan a RAM memóriában minden reboot után.
Akár a "top" is mutatja, hogy van, és a helyét ez mutatta meg, hogy a zram-ban csücsül:
swapon -s
Ezzel ki tudom irtani:
$ sudo /etc/init.d/zram stop
De néha bekapcsol magától.
Ennek a mérete nem állítható, és jelenleg azt sem találom, mi hozza létre.
Azért idegesítő, mert teszteket olvasva a Raspi belassul a virtuális swap-től. Továbbá egyáltalán nincsen rá szükségem, nem érem el az 512MB végét így sem.
Van valami tippetek?
Ja, a valódi swap azóta nincsen, hogy ezzel kinyírtam:
$ sudo dphys-swapfile swapoff
$ sudo dpkg --purge dphys-swapfile
$ sudo rm -rf /var/swap
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Synology NAS
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- OLED TV topic
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- E-roller topik
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- Renault, Dacia topik
- ASUS notebook topic
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- HP Omen i7-8700K, GTX 1050Ti 4Gb, WiFi, Bluetooth
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Eladó fullos Asus Tuff PC Plusz Monitor +...
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged