Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Keem1

veterán

válasz Shummo #41572 üzenetére

Azon kívül, amit fentebb már olvashattál, én a linux usereket (amiknél persze kell a kooperáció) közös groupba léptettem be (users).
    Nálam egy új user nem a user1:user1 féle, Debian típusú, névvel azonos primary groupba kerül, hanem így: user1:users.
    De pl:
    - pi:users (a pi:pi helyett)
    - qbtuser:users (a qbtuser:qbtuser helyett)

így ha egy folder tulajdonosa: qbtuser:users és a permissionje 0770, akkor tudja írni-olvasni a qbtuser és a pi is (az egyik a tulaj, a másik a group tagság miatt).
    Ez, ahogy fentebb már felhívták a figyelmed, nem samba, hanem helyi permission, de a samba-n kívül ennek is stimmelnie kell.
    Viszont, ha a qbtuser primary groupja a users, akkor az általa kreált (letöltött) fájlok is ezzel a grouppal jönnek létre, tehát az ugyanebbe a groupba tartozó userek is elérik.

Ha konzekvensen a linux usereket, groupokat használod samba-n is, nem lesz probléma.

Fontos: ahhoz hogy az elvárt biztonság ne csökkenjen, csak azt léptetem be a users groupba, akit feltétlenül szükséges, ahol meg magasabb biztonság kell, oda eleve elevated user/group kerül megadásra, pl. valami password file esetén (pölö) root:root 0774.

Tehát az említett qBitTorrent fájlok helye:
    pi@pistacio:/media/hdd/Torrent $ ls -l
    összesen 20
    drwxrwxr-x 2 qbtuser users 4096 febr 1 2020 incomplete
    drwxrwxr-x 6 qbtuser users 4096 ápr 25 21:55 qbtDownloads
    drwxrwxr-x 2 qbtuser users 4096 ápr 25 15:17 qbtTorrents
    drwxrwxr-x 2 qbtuser users 4096 máj 1 2020 qbtWatch
    drwxrwxr-x 2 qbtuser users 4096 ápr 6 2020 Torrentfiles

• body007

addikt

válasz Shummo #41572 üzenetére

A samba user nem egyenlő a linux user-al!

Van pár módszer, h tudjanak írni a smb megosztásba, pl. felsorolod a smb.conf-ba a user-eket:

valid users = mari, sanyi, béla, ...
    Ők samba user-ek!

Meg azt is megmondhatod, h a milyen joggal készüljenek a könyvtárak:
    create mode = 0660
    directory mode = 0770

Van 1000 leírás a samba-ról, pl.: itt egy

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés