- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Ivqkzy-: 2. gépem
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ldave: New Game Blitz - 2025
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- droidic: EA GAMES – élő emberrel a supportban 2025 ben
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vadkörte
addikt
válasz
mamusz11 #29698 üzenetére
Vigyázz!
OMV-nél kicsit más logikát követ a megosztás.
Létre kell hozni a megosztásh használó felhasználót, a megosztott mappát, amiben majd elhelyezed a megosztott állományaid (értelem szerűen lehet több is)
Majd az SMB/CIFS pontban létrehozod magát a megosztást, de be kell állítani az engedélyeket is (SMB/CIFS esetén csoport, felhasználónév, jelszó) amit célszerű ellenőrizni a megosztott mappánál is. -
sonar
addikt
válasz
mamusz11 #29696 üzenetére
Célszerű force user hez azt a user nevet megadni akinek a tulajdonában van a /mnt/PiHDD
de ha root-on hagyod az elején akkor sincs semmi gond.
config file módositás után meg
systemctl restart smb vagy service restart smb (nem tudom melyik verzióba melyiket rakták)Egy minta konfig:
[global]
workgroup = toltsd ki
server string = En RPim
netbios name = hostnev-8 karakterrel
security = user
passdb backend = tdbsam
map to guest = Bad User
log file = /var/log/samba/log.%m
max log size = 500
server max protocol = SMB2
idmap config * : backend = tdb
wins support = yes
[PiHDD]
path = /mnt/PiHDD
writable = yes
browsable = yes
guest ok = no
valid users = @users
force user = root
force group = users
create mode = 0664
directory mode = 0775 -
mamusz11
tag
Full kezdő vagyok pi témában először elkezdtem csinálni cigam fórumtárs cikke alapján de nem tudtam megnyitni egyáltalán windows alatt a megosztott pi-t.Majd hiába port forwardingoltam böngészőből se nyilt meg ahogyan a cikkben. Szóval kerestem valami basic konfigot hogy csak egy mappát osszak meg az sd kártyáról de így se tudom megnyitni látom, én is hogy semmi biztonság nincs benne de akkor is rá kel jöjjek hogy mit nem csinálok jól
ezért kezdtem ott ahol, ha az működött volna akkor mentem volna tovább..
-
sonar
addikt
válasz
mamusz11 #29687 üzenetére
a user engedélyezve van az rpi-n a sambahoz?
smbpasswd -a [usernév]
-t vedd ki a konfigból
illetve a public=novmint ilyenkor keletkezik egy log bejegyzés, ha be van állitva a loggolás az smb.conf-ba, ezt is megnézném.
# This tells Samba to use a separate log file for each machine
# that connects
log file = /var/log/samba/log.%mKérdés: mire van formázva az a hdd?
-
mamusz11
tag
[link]
Ezek alapján is kipróbáltam itt is ugyan az látja a gépem de nem tudok belelépni.... -
mamusz11
tag
# Change this to the workgroup/NT-domain name your Samba server will part of
workgroup = WORKGROUP
# Windows Internet Name Serving Support Section:
# WINS Support - Tells the NMBD component of Samba to enable its WINS Server
wins support = yes
map to guest =Bad User
protocol=SMB2
------
[PiHDD]
comment=Ez a WD MyBook merevlemezem
path=/mnt/PiHDD
browseable=Yes
writeable=Yes
read only=No
create mask=0775
directory mask=0775
public=no
valid users=@users
force group=usersegyenlőre ennyi írtam be ide de igy is ugyan az
a samba-t feltettem ugy ahogy az írva van a Hdd moutoltam annyi hogy más neveket adtam meg de arra figyeltem(Win10)
Háózatokon belül látom a Pi-t de ráklikkelek és --->A hálózat nem tud kapcsolatot létesíteni ....... -
2N
csendes tag
válasz
-dino-- #29627 üzenetére
Ez szép munka, bár én sajnálnék egy C64-et, de ha lenne egy plusz ház, úgy már nem.
Én NesPI házat rendeltem hozzá, már csak a PI hiányzik.
Ahogy látom a kollégáknak vannak minőségi gondjaik az új típussal, és még nem volt időm utánaolvasni, hogy az újon fut-e a RetroPie gond nélkül... Szóval még nem döntöttem el melyik típust vegyem.
-
azbest
félisten
MickMake is csinált egy 3b és 3b+ összehasonlító videót, futtatott pár tesztet is. Bár ezek sem mutatják a szűk keresztmetszetet, csak elméleti értékeket.
-
cigam
titán
válasz
mamusz11 #29682 üzenetére
Az csak egy példa. Ha nincs ilyen nevü megosztásod, akkor nem fogja kilistázni. Valamit nem helyettesítettél be a rendszerednek megfelelően. Most hogy néz ki a az smb.conf vonatkozó része?
Pontosan mit mond miért nem enged be?Windows alatt pl így tudod megnézni/beállítani a munkacsoport nevét.
Valahogy így, de ezt routere válogatja.
-
mamusz11
tag
Konfigolom a pi-t de már ki vgayok :
sokadjara allok neki
Szóval miután ezek alapján [link] beállítottam mindent akkor a pc/hálózatokon belül már bekellene tudnom lépnem a pi be? Mert engem ott nem enged be...
És a testparm parancs után nekem ez a sor nincs meg Processing section "[WDMyBook]"
A munkacsoport helyére mit kellene írnom vagyis hogy derítsem ki hogy mit írjak oda?
A portforwardingnál pedig valahogyan így kellene beállítanom? --> [link] -
nessh
tag
Szia,
A héten rendeltem új Pi-t. (Első pi-m lesz)
Kérdés: Az általad linkelt megoldás jobb mint az osmc? -
-
azbest
félisten
Hát, órajel limit alacsonyabbra húzással valószínűleg lejjebb vihető a terhelés alatti ugrás. Úgy tudom az elektronikák fogyasztása az órajel növelésével nem lineárisan nő, szóval az a 200MHz is odavághat.
Az smsc/LanXXX chip kapcsán egyik tesztnél arra gondoltak, hogy talán lehet (majd) mód letiltani annak, akinek nincs szüksége rá, mert például wifit használ. Ez eléggé fix fogyasztásnövekedést okoz. A betáp körüli változásra leszek majd még kíváncsi, mert mostmár elvileg okosabb, kapott oda is valami chipet.
Ilyesmire gondolok, hogy okos töltőkkel jobban kijön-e. Meg, hogy van e feszültségesés, mint ahogy a régi megoldásnál volt. Régebben inkább 5.2V körüli tápot szeretett, hogy ne essen be nagyon 5V alá.
(nekem egyelőre nincs tervben vásárlás, mert amire használom, arra elég a 2db 2-es és 2db első generációs, meg a zero.)
(#29677) wassermann
múltkor botlottam bele én is, azóta jött ki több is -
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #29675 üzenetére
Arra a következtetésre jutottak, hogy az új, gigabites LAN7515 chip dobhat rá kb 170mA-t. Valamint, ha rendesen megcibálják a procik bajszát, akkor az is többet kíván.
Ez utóbbi tesztben a hőtermelést és órajelet is nézik. Az új tokozással több hőt tud elvezetni a nyák felé külön hűtés nélkül is, így a hővédelem is kevésbé húzza vissza az órajelet. Szóval a magasabb terhelés alatti órajellel is magyarázható a magasabb fogyasztás. Persze lehet a p3 is többet eszik jobb hűtéssel, mivel gyorsabb úgy. -
Nem láttatok valami konkrét mérést az új Pi fogyasztásáról?
-
Persze, cukorspárgával is összekötheted.
A direktben usb kábel csak pi zero és tablet közt működhet, de ha neked nem az van, akkor ezt hagyjuk. Ha a kertbe kell az egész cucc számítógép helyett, arra gondoltál már, hogy egy tetszőleges bármilyen tablet számítási kapacitása a többszöröse egy rpi-nek? -
mamusz11
tag
-
mamusz11
tag
Segítségre lenne szükségem
Ma meglesz mar minden Pi3+HDD
Egy media szervert és torrent klienst azeretnék csinálni, tudom ott a google de mindenhol másképp csinálják mas progikkal stb
Nektek mi volt az ami bevált? Mi alapján csináltátok(weboldal??) ? Linkelnétek valami beváltat már az is jó lenne ..
Koszi elôre is -
mamusz11
tag
válasz
wassermann #29664 üzenetére
Y os lesz, 3A adapter
-
mamusz11
tag
Megjött a Pi3
kérdésem hogy usb--> sata átalakítóval egy sima laptop vinyoval lehetne használni filmezni torrentezni stb?Külső vinyókat drágállom....
-
kozyadam
tag
Sziasztok!
A WD oldaláról letölthető PiDrive foundation verzióval szeretnék HDD-re telepíteni egy Raspbian-t. A leírtaknak megfelelően leformáztam FAT32-re a kártyát, átmásoltam rá a fájlokat és a Pi csak szivárványos képet mutat. A szintén innen letölthető BerryBoot egyáltalán képet sem ad. Ha a kártyára Raspbian Lite-ot teszek, akkor megy gond nélkül.
Tud valaki javaslatot adni, hogy mit kéne másképp csinálni? Esetleg másik mód arra, hogy egyszerűen tegyek HDD-re oprendszert?
Köszönöm!
-
modeller
aktív tag
válasz
lord.lakli #29651 üzenetére
Azure IoT Hub-ból akarom majd felügyelni, vezérelni pár otthon-automatizálást. (redőny, ajtózáródás stb)
-
modeller
aktív tag
Sziasztok.
Próbálta valaki az új 3B+ -on a w10-et? Nem jutok túl szinátmenetes képnél, el se kezdi a telepitést. Nincs a közelemben sima 3B, hogy kipróbáljam azon megy-e. Raspbian megy simán. Neten se találtam semmit erről, hogy megy-e, vagy várni kell egy új verzióra a windows-ból.
Tavalyi véglegest és az insider preview image-t is próbáltam, semmi különbség.
-
fasd
csendes tag
Van valakinek gyakorlati tapasztalata Raspberry-tablet csatlakoztatásában? Képernyőnek szertném használni az Androidos tabletet. Vagy ha találkoztatok ilyen témával, megköszönném az útbaigazítást. Kösz!
-
GAgyiXyXy
aktív tag
Nekem is megjött a két új b+ lapkám, amiből az egyik döglött, a tápfeszre panaszkodik. A másik pöpec, mármint műxik.
-
lehella
senior tag
Egy kis érdekesség Ambilight/ledszalag használóknak. Nálam a led szalag a TV usb portjáról kap áramot, így amint kikapcsolom a tv-t, a ledek is elsötétülnek. Mióta rákötöttem a közös csatlakozóra a ledszalag végén lévő + és - vezetékeket, azóta kikapcsolt tv mellett, random időközönként felvillan halványan fehér színben a szalag, majd egy kis idő után elalszik. Napi 1-2 alkalom, de este tűnik fel igazán. Most lehúztam ismét a szalag végét a csatlakozóból és várom, hogy elmúljon. Valszeg valami kóbor áram szivárog a TV usbről
-
vargalex
félisten
válasz
toth_janika #29638 üzenetére
Logban nem látszik semmi? Próbáltad újraindítani a daemon-t? A
netstat -an
parancs mit ad vissza?
-
toth_janika
őstag
Természetesen.
Nem változott semmi a settings.json-ban. Annyi volt, hogy restartot toltam az RPi-nek. Nem futott rá frissítés, semmi. Annyi, hogy a web UI-t nem érem el. Fut maga a daemon, látom, hogy megy az adatforgalom, de nem értem el a webes felültetet. Van valami parancs, "transmission-web --fork" vagy valami hasonló, de istennek nem találom sehol... -
dew28
aktív tag
válasz
toth_janika #29611 üzenetére
siman http://raspberry_pi_IP:9091 cimen probaltad? whitelist?
-
toth_janika
őstag
Sziasztok!
Erre valaki esetleg valamit? -
-dino--
csendes tag
Egyebkent sokat meditaltam, hogy lenne a legcelszerubb ezt megcsinalni.
Pl. A Pi nek van audio+composite kimenet, ezt 3db RCA csatlakozoval oldottam meg.(ha esetleg regi CRT TV re kotnem, legyen egy ilyen lehetoseg is)
tettem meg egy 4 portos USB hubot is a C64 hatuljara, kulso meghajtonak vettem meg egy 64GB s fizikailag pici meretu pendrive ot is, hogy a tarhellyel se legyen problemam, ezen felul a Pi t a gep bal oldalahoz toltam teljesen, talan a az utolso elotti kepen latszik, hogy miert. Itt kivagtam a C64 oldalat, hogy a pi rendszer microSD kartyat barmikor tudjam cserelni, ha kell, vagyis, hogy ne kelljen az egesz gepet szetbontani hozza.
A LAN, HDMI, tap csatikat is kihoztam atalakitokkal, a C64 haz hatuljara. Hat, uraim ennyi.
Lehet szamitogepeket kellene terveznem? -
-dino--
csendes tag
Be van kotve az eredeti billencs is, ha jol megfigyeled a C64 haz jobb oldalan van egy panel.
Konkretan ez, ez csinalja az eredeti C64 billenytuzet atalakitast, + a joystick portokat is.
http://www.vesalia.de/e_keyrahv2.htm
egyebirant jelenleg classic SNES USBs kontrollert hasznalok a DOS PC-emuhoz meg egy USB s jatekvezerlot pl az X-Winghez. -
-dino--
csendes tag
Ez az en gepem, nekem a pi egy C64 hazban van benne, egy 64GB kartyan van 3 particio.Raspbian, Kodi es
RetroPie. Ez utobbi van legtobbet hasznalva.Ezeket emulaciokat hasznalom: NES, SNES, C64, PC DOS, NEOGEO, MAME, PSX, AMIGA!!! ez utobbi kurvajo, HFS t hasznalok Workbench 3.0 val, sajat rendszerrel. WHDLoad os jatekok is remekul futnak. Van meg ScummVM is a sok kalandnak
Nem kis munka volt vele.Foleg a rendszer osszeillesztesevel, jatekok feltoltesevel.Streamrol nem tudok nyilatkozni, mert nem erdekelt..
-
azbest
félisten
A zero w esetén van rendes helye az antenna csatlakozónak, a pi3 esetén félig meddig a 3b+ viszont mintha nem tartalmazná ezt.
Esetleg a sarki lyuk mellett van? Csak az fcc miatt kimaszkolták a földet. Valószínűleg ez lesz. "Véletlenül " a mellette futó jel vonalon uk mellett lehafyták a lakkot
-
Gdi
senior tag
Egy jártasabb szaki elmondaná nekem ez egyébként hogyan akar antenna lenni?
Egyáltalán mik azok és minek oda 2?[kép]
Illetve ha nem cserélik jótállás/gariban és így adja magát egy kis mod, hova érdemes egy uFL csatit forrasztani: A "Made" felirat felett lévő első ellenállás után? vagy inkább ide a szélére?Szerk: ha végigolvastam volna a cikket, akkor rájöttem volna korábban is
-
Gdi
senior tag
Ma átvettem a Pi3 B+ -t és eléggé meglepődve tapasztalom, hogy tervezés megint nem lett a leg tökéletesebb.
Bár ha jól tudom a Zero W-n is ezt az antenna megoldást licenszelték.
A nem túl jó képért bocs, ép vonaton ülök...
Ráadásul kibontáskor már így fogadott.
[kép]Szoval van ott két kicsi smd a panel szélén, a háromszög csúcsa felé. Az egyiket már csak a Szentlélek tartja. A közelében nem fogtam meg.
GG.
És ha valaki el kezd vele foglalkozni, biztos nem egyszer veszi kézbe...
de legalább ezt lehet vakuzni es uv-zni (pi3 csupasz csip baki)És igen, a proci jócskán magasabb.
-
toth_janika
őstag
válasz
lord.lakli #29614 üzenetére
Megnéztem. Fixen be van lőve neki a 192.168.0.101 cím, ezt is kapta meg a restart után. Semmi nem változott 1 órával ezelőtthöz képest, amikor még működött, csak annyi, hogy reboot volt
-
lord.lakli
őstag
válasz
toth_janika #29613 üzenetére
Egy buta kérdés, tuti nem, de hátha: Nem került át másik portra, IP-re? Vagy transmission-t, ami az url-ben van nem konfiguráltad át másik névre?
-
toth_janika
őstag
válasz
lord.lakli #29612 üzenetére
Az rendben van, eddig megfelelően működött, csak reboot után nem indult el.
Aservice transmission.daemon start
segítségével elindult a daemon csak a webes ui nem -
lord.lakli
őstag
Nincs tuningolva, gyári töltő Pi2-höz. Nincs itthon másik töltő, max telefonhoz kapott.
Van olyan teló töltő ami jó lehet hozzá? Pi1 szépen elment éveket Samsung teló töltővel, de itt megvettem a gyárit.(#29611) toth_janika: konfigot (settings.json) nézd meg RPC részt, mert a portot át lehet állítani, de általában engedélyezni kell, hogy milyen IP-jű gépek tudjanak csatlakozni hozzá. Persze és szerkesztés előtt le kell állítani.
-
toth_janika
őstag
Sziasztok!
Überlámakérdés: Hogy tudom elindítani a transmission web ui-ját? Hiába írom be, hogy PiIPcíme:9091/transmission/web azt írja, hogy a Webhely nem érhető el... Fut a daemon. -
cigam
titán
válasz
lord.lakli #29609 üzenetére
Másik tápegységgel is csinálja? Nincs tuningolva (órajel felemelve)?
-
azbest
félisten
Bizony, másik gépre kapcsolódik és csak annak a képét mutatja [link]
Szép is lenne, ha a 35 dolláros mini számítógép képes lenne a több ezer dolláros pécék teljesítményére.
(#29606) 2N
a p3b+ -hez szükség lehet egy frissítésre, hogy az új hardvert támogató firmware belekerüljön. Ha van másik pi, akkor lehet, hogy azon lehet frissíteni. Ha nincs, akkor talán kézzel lehet a boot partició binárisain frissíteni, de még akkor is lehet gond a hálózattal, ha a régi rendszer esetleg nem támogatná az új usb-lan chipet. Ha támogatja, akkor onnan már a normál frissítéssel az alaprendszer is tudhat frissülni. Úgy tudom a retropie egy raspbian, csak elő van telepítve rajta az emulátoros környezet. -
2N
csendes tag
válasz
cinemazealot #29602 üzenetére
Szia!
Nagyon láma vagyok ehhez sajnos, ezért elnézéseteket kérem előre is.
Az alábbi videón akkor mit látunk? Másik gépen fut a Steam?
[link](Tényleg hülye vagyok ehhez, nem mókázok.
)
Üdv,
NN -
vadkörte
addikt
válasz
lord.lakli #29599 üzenetére
Döglődő - ill. hibázó - kártya, vagy kevés RAM. LE és OSMC szvsz 128MB alatt nem szeret futni. Elmegy 32MB-tal is, (mazohista módon kipróbáltam
) de a biztonság kedvéért 256MB-ot osztottam ki neki. (LE)
-
cinemazealot
addikt
Szia! Én nekem van egy olyan sanda gyanúm, hogy a Steam-es játékok nem fognak menni a Pi-n. Még ha el is volna indítható egyik-másik, szaggatni fog, mint állat. Arra inkább egy integrált GPU-s x86 alapú mini PC lenne jó egy SSD-vel, de azon is csak az egyszerűbb (kisebb grafikai igényű) játékok fognak elfutni szaggatás nélkül. Bár mintha láttam már volna futni Pi-n Unreal Tournament 1999-et (halovány emlékkép, nem vagyok biztos benne), de az nem is egy mai játék.
Mindez persze a RetroPi-os felhasználást nem befolyásolja, arra nyilván jó lesz ez a kis gép.
-
2N
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék a fiamnak egy málna PC-t, mert imadja a régi konzolokat (van is egy rakás neki az ócskától az ujabbakig) és az a cél, hogy retró konzolok emulátora fusson rajta, ezen felül pedig a STEAM játékok.
Mivel most jelent meg az újabb típus, nem vagyok biztos benne, hogy azzal is megoldható ez a feladat, de a szívem az új felé húz, mert ha jól láttam kapott néhány fontos frissítést a régihez képest.
Abszolút kezdő vagyok, minden segítőkész hozzászólast szívesen veszek.
Kérlek segítsetek! (HW szükséglet, Retropie, Steam...)Üdv,
NN
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bestbuy játékok
- Futás, futópályák
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Autós topik
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- SSD kibeszélő
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- sziku69: Szólánc.
- Synology NAS
- További aktív témák...
- Komplett PC - Intel Core i7-9700K, 32GB RAM, NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER
- ASRock Z690 PG Riptide + Intel I7 12700 ES + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Új, Gamer - GIGABYTE Z790 D + Intel I7 14700KF + Kingston Fury Beast RGB 2x16GB DDR5 6000MHz CL30
- Kaspa bányász szett - kaspa miner eladó
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged