- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Argos: Szeretem az ecetfát
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szevam: „Rendszerleállás” – egy AI képzeletbeli halál utáni élménye
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
lehella
senior tag
Sziasztok, a tv-m nem képes (Samsung F6100UE32) valamiért a HDMI-CECre, állandóan két távirányítót használok a tv meg a Pihez, ezért olyan kérdésem lenne, hogy megoldható valamilyen módon, hogy a tv távirányítójával vezéreljem a Pit?
Openelec rendszert használok, van erre valamilyen univerzális infra vevő a Pihez, vagy konfig? -
petya220
senior tag
válasz
kovbandi82 #28896 üzenetére
Hajrá!
sok mindent kiszűr. -
petya220
senior tag
válasz
kovbandi82 #28894 üzenetére
Én használtam!
A családban nem volt reklám!
Még az magentás tvbox-ból is eltűnt ._. De azóta más router.. ott meg nem lehet DNS-t(!!!!) állítani... :l -
kovbandi82
őstag
Sziasztok. Pi-holet használ valaki? Elvben egy hálózati szintű reklámblokkoló ha jól értelmezem.
-
Gyb001
senior tag
Sziasztok,
Valaki találkozott már párhuzamos ocr algoritmussal? Ami hatékonyan működik rpi-n? -
Janaboy
veterán
válasz
sanyi a ló #28891 üzenetére
Amugy nem a pi ellen szólni, de sztem egy s905os boxal jobban jarsz. Olcsóbb es kapsz hozza mindent, mac egy memória kartya kell pluszban.
-
sanyi a ló
újonc
válasz
wassermann #28890 üzenetére
Köszönöm mindenkinek, azt hiszem belevágok
Ha valami nem megy, úgyis itt fogok zavarogni
-
wassermann
Topikgazda
válasz
sanyi a ló #28885 üzenetére
Raspbian-t is felrakhatsz vagy dual bootosra is csinálhatod: így a Filmlejátszó mellé egy Chromiumos böngésződ is lesz a TV-n netezéshez (a gyors működéshez gyors kártya kell húzott kártyavezérlővel - az enyém 100 felett van és stabil - ezenkívül engedélyezni ajánlatos a ZRAM-ot, ami tömörített RAM-kezeléssel KB. 2x annyi RAM-ot kínál a Pi-nek, mint amennyije van.
-
Patice
nagyúr
válasz
sanyi a ló #28887 üzenetére
LibreELEC-et ajánlom figyelmedbe + Androidra a Yatse-t.
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
A TV-d távkapcsolója is jó lesz hozzá
-
Patice
nagyúr
válasz
Igen.
-
sanyi a ló
újonc
Sziasztok!
Mivel gyorsan kellene döntenem, sajnos nincs időm elolvasni az összes hozzászólást. A következő feladatra alkalmas a pi?
Adott egy noname gyártmányú tv, ami nem képes normálisan lejátszani a pendriveon levő filmeket. Gyors mozgásnál kockásodik és akad a kép. HDMI adott, ezért arra gondoltam, hogy egy pi-vel összekötöma tv-t és a pi-n keresztül játszom le a filmeket pendriveról. Erre a feladatra alkalmassá lehet tenni? Mennyire lesz kényelmes a használata. Vezérelhető androidos telefonról, vagy kelleni fog hozzá egér vagy billentyűzet?Ha esetleg már ezerszer le volt írva, akkor elnézést... Tényleg gyorsan kellene találnom megoldást...
-
-
kovbandi82
őstag
Nekem van egy Aukey 10 portos (portonként 2.4 A) töltőm, onnan kapja az áramot Aukey kábellel. Innen van még egy BananaPI és az Rpi hubja is megtáplálva (plussz nem ritkán 3 telefon és 2 Tab is töltődik), semmi gondom nincs
-
Egy-két
tag
válasz
Janaboy #28880 üzenetére
Röhögni fogsz, de pont ma a vacsi után, befejezve a jó kis autókereskedők részt, - gondoltam bele, hogy az én Nokia USB töltő adapterem hány éve szolgálja az Rpi-jeimet
S nem hiszed el, de miután megjött az első Pi3am utána kerestem otthon a sűrűben, hogy mivel is lehetne táplálni (iPhone töltő nem szerette). Kipróbáltam egy mezei buta Nokia MicroUSB töltővel, és mostanra már több mint 2 éve szolgál
Ebből jó másfél évet folyamatos üzemben nyomott le
Nyilván nem egy erő bajnok, mert csak 1 amperes, de azt tudja!
Winyó meg ilyesmi az úgyis mindig külön tápos volt nekem, így extra áram igényei sose voltak a pi USBinek, max egér, bill.Szóval lehet hogy érdemes neked is kotorásznod otthon a valahol a mélyen elfekvő töltők között
.
Ui. Én is vettem havernak mostanában egy Pi3at 26értvárom már hogy a posta feléledjen új évre
-
ger1895
csendes tag
Sziasztok! remélem nem off téma. használ valaki flexgetet közületek?
Egy nagy oldalról szoktam letölteni (nc***.cc) és van amikor letölti az RSS-t valamikor nem.
Nem jövök rá hol a hiba.
Valaki tapasztalt ránézne erre a logra (szürve van nem teljes)? Ebben látni mikor jött adat és mikor nem
[link]
Bármi ötlet hol kezdjek keresgélni? Az oldal supportja nem tudott segíteni szerintük nem volt új tartakom azért van hiba.
Ezt cáfolja az hogy helyileg van szűrve ergó az RSS-nek mindig le kellene jönnie függetlenűl attól mit tartalmaz.
Előre is köszönöm -
Janaboy
veterán
Köszönöm!
Amúgy egy régebbi tabet töltővel probáltam, az 5V 2A-es, de szerintem nincs normális kábelemLehet rendelek majd egy gyárinak mondottat Aliról
-
cinemazealot
addikt
válasz
Janaboy #28877 üzenetére
Ugyan még nem üzemeltem be, de eBay-ről vettem egy 5 V/6 A-es LED tápegységet kb. 1800 Ft-ért, ennek van egy kis potmétere a kimeneti feszültség finomhangolására. Ezt hangyányit 5 V fölé lőve tervezek majd üzemeltetni egy Pi2B-t, egy switch-et és IP kamerát. Szerintem költséghatékonyság szempontjából a legjobb megoldás. Üzembiztonságról és megbízhatóságról majd később nyilatkozom.
-
azbest
félisten
válasz
doberman #28864 üzenetére
a brit szaki munkadíja, aki egyenként felforrasztja a tüskesort
wh - wifi és felforrasztott tüskesor £ 13.40
w mint wifi £ 9.60
Sima zero volt £4-5 körül, de azt valószínüleg kb ingyen kapták ők az alapítványtól, hogy a feltörekvő konkurendseket kiüssék a piacról. Vagy legalábbis jelképes összegért, s a csomagban való eladásban van az üzlet, amikor a filléres adaptereket 10-20 font felárért adják. -
Noxy
veterán
válasz
Janaboy #28872 üzenetére
Az a baj, hogy csak olvasol, közben meg nem keresel. Pld eBay, Aliexpess, Google
Hivatalos 5.1V 2.5A microUSB-s tápegység Raspberry PI-3-hoz 4 990 Ft
Raspberry Pi 3 Model B 64bit 13 377 Ft
Nem olyan nehéz ezt kimatekozni.Én itt vettem egy éve, egy doboz cigi aráért.1,273.34 HUF
-
Patice
nagyúr
válasz
erik365 #28871 üzenetére
Nemrégiben a Windows SMB megosztásában találtak biztonsági rést, ezért azóta nem engedélyezett a Kodiban alapértelmezetten, vagyis inkább a Win-ben a név nélküli csatlakozás SMB-t használva. Ezt persze felül lehet bírálni, de sokaknak az eddig probléma (és nagyobb biztonság) nélküli csatlakozás már a múlt. Most már ismerni keĺl pl. a szerver IP címét és erősen ajánlott a felhasználónév + jelszó használata.
De akár használhatsz NFS-t is, ha már van egy Pi-d.
-
Janaboy
veterán
Na jo.. Komolyan visszaolvastam de nem talaltam, összefoglalóban sincs benne
Van ajanlott, normálisan, de olcso táp? Nem szeretnék annyit kifizetni a tapért mint a pi3ert.
Koszi elore is
-
erik365
senior tag
Sziasztok!
A tegnapi napon újratelepítettem a legfrissebb Libreelecet, eddig semmi bajom nem volt a Samba megosztásokkal. De mióta újratelepítettem nem látja egyik gépet sem a kodi, mi lehet ennek az oka?
Eddig simán betallóztam a megosztást működött rendesen, most pedig nem látja egyszerűen.
Természetesen a gépek látják egymást, nem tudom mi lehet a hiba.
Minden más ugyan úgy van mint eddig, router stb, restart is megvolt. -
Janaboy
veterán
rpi3 ad ki képet bármit alapból hdmi-n ha nincs benne sd kártya?
most jött meg felraktam a recalboxot, tv mutatja felül, hogy recalbox de nincs kép
-
petya220
senior tag
Most kaptam egy email-t ahol tájékoztattak arról hogy előrendelhető a Raspberry Pi zero WH , gondoltam szólok, hátha érdekel valakit!
-
cigam
titán
válasz
Zsombe #28850 üzenetére
Szerintem elég. Sőt! Nekem a tv mögött a "levegőben lóg", tehát még doboza sincs. Torrentezik, Samba megosztást kezel, fut rajta KODI, az egyik mag folyamatosan számol egy distributed.net "problémát",...
Napi 24 órában, és nincs melegedési gondom hűtés nélkül. A 20 fokos szobában 51,9°-ot mér a proci beépített hőmérője. Amikor eléri a kritikus hőmérsékletet(nem emlékszem rá fejből, talán 85°?), visszavesz a tempóból, csökkenti az órajelét, ezért nem tudod megfőzni. -
Tyca
senior tag
válasz
AcCEsS #28821 üzenetére
kezd összeállni a Hyperion, a szoftveres rész már fut rendesen, most forrasztottam össze a ledcsíkokat, 80 led van rajta összesen. Én is egy pc tápról adom neki az 5V-ot, de ha rákötöm a ledsorra, beesik a fesz 2 V alá
Terheletlenül hozza az 5V-ot. A táp lenne a szar? Vagy normális ekkora drop? Mindenesetre a ledek nem működnek így, az első pár villog csak -
Noxy
veterán
válasz
toth_janika #28853 üzenetére
Lehet, hogy a kártya kezd benne tönkremenni?
Előfordulhat, de ezt én nem bízom a véletlenre, mert van egy marék kártyám amiből 2 db-n fent van uaz a rendszer.
-
Csicsóka
őstag
válasz
toth_janika #28856 üzenetére
Nézd meg reboot után ezt:
sudo systemctl status transmission-daemon.service
Ha nem látod hogy fut, akkor nincs engedélyezve alapból induláskor.
Engedélyezd:sudo systemctl enable transmission-daemon.service
-
Raspberry PI3 WiFi és Bluetooth kikapcsolása:
Nyisd meg szerkesztésre a /boot/config.txt fájlt:
sudo nano /boot/config.txt
Majd add hozzá a fájl végéhez az alábbi sorokat:
# Disable WiFi and Bluetooth
dtoverlay=pi3-disable-wifi
dtoverlay=pi3-disable-btCtrl + X, majd Y gomb megnyomásával tudsz menteni.
Utána kapcsoljuk ki a felesleges szolgáltatásokat:
sudo systemctl disable wpa_supplicant && systemctl disable bluetooth && sudo systemctl disable hciuart
Majd újraindítás következik:
sudo reboot
Ellenőrizni az ifconfig parancs futtatásával tudod.
-
toth_janika
őstag
Igen, ez a kettő az én "bibliám". Már ki is mentettem magamnak dokisba, ha letörlődne innen
Mindent ez alapján csinálok. Fixen van az USB-s vinyó csatlakoztatva, és a transmission is így van beállítva. De reboot után nem indul el a daemon, csak, ha kézzel elindítom.
Régen találtam valami leírást, hogy azt hiszemaz rc.local fájlt kell módosítani, de istennek nem találom -
zsopu
tag
válasz
toth_janika #28854 üzenetére
Szerintem a transmission autostartal indul! lehet, hogy a külső HDD mountolás nincs beállítva?
-
toth_janika
őstag
Tudtok segíteni abban, hogy tudom a transmission-t és a webui-t is autostart-al indítani? Tehát, amikor újraindítom az RPi-t, akkor a transmission is induljon vele! Túrom a netet de nem találom!
-
toth_janika
őstag
A másik kábelt nem próbáltam, csak a portot, de a port működik, mert a PS meg arról megy hibátlanul. Most 3xi újraindításra kiírta, hogy "Welcome to emergency mode!"
Nagyon boldog vagyok, mert a héten pont ilyenkor tette tönkre a hordozható vinyómon a fájlrendszert... Ez így elég érdekes... Ráadásul teljesen szűzen telepítettem az OSMC-t...
Mi lehet ennek a talicskának a baja?Szerk.: Hibaüzenetként azt írja, hogy [DEPEND] Dependency failed for Local File System
Lehet, hogy a kártya kezd benne tönkremenni? -
Noxy
veterán
válasz
toth_janika #28851 üzenetére
Másik kábel, másik HDMI port? TV is áramtalanítottad, és úgy kapcs..be?
-
toth_janika
őstag
Sziasztok!
Tegnap este vígan néztem a szokásos sorozatom RPi-n keresztül, amikor végeztem rendesen kikapcsoltam a TV-t és ma reggel nem ad HDMI jelet. Újraindítottam már úgy, hogy kihúztam a konnektorból, meg SSH-n keresztül is, mert elérem és látom a hálózaton... Mit tudok tenni? -
Zsombe
senior tag
Köszönöm a segítséget!
Akkor melyik Raspberry Pi 3 csomag lenne a megfelelő számomra? Elég 20k-ért az official csomag? Hűtés nem kell pluszban akkor sem, ha éjjel-nappal menne és htpc mellett cloud és backup dolgokat is ki kellene szolgálnia?
OS tekintetében akkor ráraknék egy Raspbiant és azt hegeszteném úgy tovább, hogy a céljaimnak megfelelő legyen.
-
cigam
titán
válasz
erik365 #28847 üzenetére
sudo lsblk -f
parancsal megnézed hova csatolta fel a pendrive-ot.
Umount-al csatold le pl.sudo umount /dev/sda1
Aztánsudo mkfs.ext4 /dev/sda1
parancsal létrehozod az ext4 fájlrendszert. Kihúzod, bedugod, és visszacsatolja magának a LibreElec.De ha ez így nem rémlik, akkor nem a fájlrendszer a ludas.
-
erik365
senior tag
Semmi egyéb nem történt, putty-ot valamikor használtam már, ip-vel betudok lépni ha jók rémlik van egy írásod is ezzel kapcsolatban, azzal szerintem letudom formázni, ha jól rémlik.
Nem történt, semmi csak kihúztam a pendrive-ot mert szükségem volt rá, vissza dugtam és nem úgy megy mint kellene.
Újraindítással kezdtem, nem változott semmi, vezetékes neten van a Pi mint eddig.
-
cigam
titán
válasz
erik365 #28845 üzenetére
Ha nem szoktál ssh-val rákapcsolódni, és kiadni különböző parancsokat, akkor inkább hagyjuk. Mert akkor emlékeznél, hogy első alkalommal is leformáztad a pendrive-ot.
Újraindítás megvolt? Vezetékes, vagy WiFi a kapcsolat? Más nem változott( kábelezés, eszközcsere, vagy új elem a hálózatodon)?
-
erik365
senior tag
Sziasztok!
Adott egy Pi3 Libreelec-el, van rajta egy 64-es pendrive, amire néha egy-egy másolok filmet ha este már nem szeretném, hogy menjen a gép. Ma ezt a pendrive-ot kivettem a pi-ból és leformáztam, mert nem volt kéznél másik.
A problémám a következő: eddig simán tudtam rá másolni 10-11mb körüli sebességgél, most ha egy 2GB körüli fájlt szeretnék rá másolni kb 30s míg neki kezd, és ezután max 5-6mb körül másol rá.
Mit rontottam el? Próbáltam már fat-ra, ext-re, ntfs-re is formázni a pendrive-ot, sehogy sem jó. -
cigam
titán
válasz
Zsombe #28841 üzenetére
Ipari SD kártya felesleges, mivel a PI3 már tud USB merevlemezről is futni. A hűtőbordára nincs szükség. Nem biztos hogy ennyi mindent megoldhatsz LibreElec-el, az egy elég kiherélt rendszer média lejátszónak kihegyezve. Sokkal inkább a Raspbian-t ajánlom. Sokkal könnyebben belefaragod a kívánt szolgáltatásokat, mint a LibreElec-be, +ugyanúgy fut rajt a Kodi is.
-
Zsombe
senior tag
Sziasztok!
Adott egy LG LCD TV, ami nem okos (5-6 éve vásárolt), ellenben azzá szeretném tenni. Eredetileg Apple TV-n gondolkodtam, aztán eszembe jutott, hogy egy Raspberry Pi-vel olcsóbb és sokrétűbb megoldáshoz juthatnék.
Amire használni szeretném:
- FTP szerveren lévő filmek, sorozatok lejátszása a tv-n (Raspberry HDMI-n lenne összekötve a tv-vel)
- külső hdd-t csatlakoztatnék a Raspberry-hez, így az iMac-emmel backupként, Time Machine-ként használnám
- bárhonnan elérhető cloud szerverként üzemeltetés
- későbbiekben talán csatlakoztatnék rá otthonfigyelő kamerátErre melyik lenne a legalkalmasabb Raspberry? Pi 3-ban gondolkodom, csak a sok csomag közül nem tudom eldönteni melyik legyen, ami a célomnak a leginkább megfelelne. Eddig ezeket néztem ki:
Raspberry Pi 3 szerver plusz
Raspberry Pi 3 Cool Kit
sima Raspberry Pi 3 official csomagOS-nek valamilyen Kodi alapúban gondolkodom, pl. LibreElec, gondolom ez a felhasználásnak megfelelne.
-
doberman
senior tag
válasz
kovbandi82 #28838 üzenetére
a kártyapc topikban adtam egy-két ötletet. ez amit linkeltél nagyon jó a tvheadend-hez de még az SDR rádiózáshoz is tökéletes. ha van belőle 2 még passzív radart is farigcsálhatsz belőle...
-
apezka
aktív tag
válasz
kovbandi82 #28838 üzenetére
Én anno ezt rendeltem. Én LibreELEC-el raktam össze és TvHeadEnd. Leírni nem tudnám mert igazából "össze ollóztam" a leírásokat. Ezért eset a Libre-re a választás is mert azzal találtam leírást is. Nem is használom igazából csak "ketyeg a polc hátulján és stream-eli a tv-t.
Mi lenne a cél? Helyi tv nézés, digitalizálás vagy stream?
Kérdésedre válaszolva: Pi fórumon elég jól kivesézik. De szerintem ha meg keresed azbest-tet, itt a fórumon, biztosan tud ajánlani valamit. Ő elégé otthon van a témában, több leírást is találni tőle a széles web-en!
Remélem nem haragszik meg hogy ajánlottam... -
kovbandi82
őstag
Raspberry pi3 + Raspbian kombóra szeretnék dvb-t tunert beüzemelni. Van valahol valamilyen leírás, merre is induljak?
Milyen tunert vegyek? Alin az “első” ami szembejön velem megfelel? Pl ez:http://s.aliexpress.com/UFFnYJBj
-
Rag
csendes tag
Sziasztok!
Lehet túl kezdő a kérdésem, (mert az vagyok) de megfogott egy Pi3.
NOOBS-t, Raspbian tettem rá. Az működik. Ezen vagyis ezen keresztül akartam Spotify-t megszólaltatni a hifin...
Láttam, hogy lehet másik eszközről is vezérelni, ehhez találtam Raspotify-t. Az oldala szerint próbálom telepíteni. 1 lépés sikerül, a curl… parancsal lejön a csomag, telepítődik, a /ect/default/raspotify file meg van, de nem tudom szerkeszteni. Pontosabban Filekezelőből megnyitom, átírom, de nem engedi irásvédettség miatt elmenteni.
Ez miért van?
Illetve ami nem egyértelmű, hogy a librespot-ot is kell telepíteni külön, hogy működjön?
https://github.com/dtcooper/raspotify -
AcCEsS
senior tag
válasz
lehella #28826 üzenetére
Ez a megoldás is tetszik nekem, a szabványos távolság miatt 3 és 4 vezetékes szalagra is jó, utána meg du-pont kábellel össze lehet dugványozni.
-
lehella
senior tag
Nekem is 4 vezetékes led szalag van, a ws2801-es típus. Egyedül L csatlakozókat nem találtam hozzá a sarokpontokhoz, így forrasztani kellett. Ha valakinek van esetleg ilyene, akkor adhatna linket hozzá. Leddiszkontban vettem 4 vezetékes L csatit, de szűkebb így nem volt jó
-
toth_janika
őstag
Köszönöm a segítséget!
Hát a HDSentinel azt mondja, hogy
HDD Device 1: /dev/sdb
HDD Model ID : ST1000LM025 HN-M101ABB
HDD Serial No: E0793G141A524I
HDD Revision : 2AR10001
HDD Size : 953870 MB
Interface : SAT Standard SCSI/USB/ATA
Temperature : 27 °C
Highest Temp.: 56 °C
Health : 100 %
Performance : 100 %
Power on time: 284 days, 15 hours
Est. lifetime: more than 1000 days
The hard disk status is PERFECT. Problematic or weak sectors were not found and there are no spin up or data transfer errors.
No actions needed.
Ha jól értelmezem, akkor a HDSentinel szerint nem halt meg a vinyó... Viszont a TestDisk-ben nem tudom kiválasztani az USB-s vinyót... -
cigam
titán
válasz
toth_janika #28822 üzenetére
Kukkants rá HDSentinel-el. Vagy megmakkant, vagy sérült a fájlrendszer. Utóbbi esetben a TestDisk segíthet.
-
toth_janika
őstag
Sziasztok!
Kellene egy kis help. Vagy egy RPi-m arra dugva egy 1TB-s Samsung mobil vinyó. No már most, filmnézés közben megállt az RPi, lefagyott. Újraindítottam aminek az lett az eredménye, hogy emergency módba ment a rendszer. Mondom, sebaj, format c:. Meg is csináltam, viszont most nem látom a vinyóm tartalmát. LSBLK -f nem mutat semmit. Vinyót rádugva egy WIN gépre formázni akarja, Linux fel sem ismeri, a Mac meg azt mondja, hogy "A behelyezett lemez nem olvasható ennek a gépnek a számára". Na most mi történhetett? Annyi a vinyónak? -
AcCEsS
senior tag
Én ez alapján a bekötési minta alapján csináltam meg, és (most már) hibátlanul működik. A teljes eredeti leírás. A tápellátást - egyelőre - egy PC-s ATX tápról bekötött 5volt biztosítja. Egyedül a Raspberry védelmét szolgáló ellenállás beiktatása hiányzik, azzal össze-vissza vibráltak a ledek. Viszont mindenképpen szeretném megoldani, mert ha valami történik a ledszalaggal, nehogy má' tönkre vágja a PI-t...
-
AcCEsS
senior tag
válasz
Flowtation #28818 üzenetére
Nem láttam ilyen beállítást, de ha belegondolok, nem is igazán megoldható.
-
lacko6
senior tag
válasz
cinemazealot #28816 üzenetére
-
cinemazealot
addikt
válasz
lacko6 #28813 üzenetére
Létezik a Videó kiegészítők között egy "Surveillance Cameras" nevű, de ennél sokkal egyszerűbb és talán biztonságosabb is ha csinálsz egy saját .m3u fájlt benne az IP kamera video stream-jének URL-jével. Én most próbáltam egy TP-Link TL-SC2020 kamerával és tök jól működik.
-
AcCEsS
senior tag
(#28802) Tyca és (#28806) Pulsar: Sikerült mindent megoldani a Hyperionnal kapcsolatban, egyébként PI 3b + Raspbian Stretch a rendszer alapja. A színeket is szinte tökéletesen belőttem, letöltöttem pár színpaletta-képet, illetve csináltam Gimppel jó néhány további szín és árnyalat képvariációt (még alsó-felső fekete csíkkal rendelkezőt is). Elég sokáig hangoltam, de nagyon szuper lett. Az alsó-felső fekete csík sem jelent problémát, a hyperion kb. 5-6 másodperc alatt detektálja, és hozzáigazítja a működést. Érdekes, hogy a RED channel 255-ös értékét egészen 180-ig le kellett vennem, mert különben a fehér színek túlságosan rózsaszínes árnyalatot kaptak, illetve a Green gamma 2.5-ről 2.1-re állítása adott kellően "telt" zöld színeket, mert anélkül a zöldek gyengébbek/fehérek voltak a pasztell árnyalatok esetén, de sokan írták hogy LEDszalag típusonként teljesen eltérő beállítások kellhetnek...
-
Pi kameraval csinalt mar valaki live stream-et egy weboldalra beágyazva?
-
lacko6
senior tag
Hi.
Ip kamerához van bevált kiegészítő libreelecre?
-
cigam
titán
válasz
miroon #28811 üzenetére
Esetleg a hdmi_safe=1 paraméter segíthet. ez "maximálisan kompatibilis" jelet szolgáltat, vagy a config_hdmi_boost configure the signal strength of the HDMI interface. Default is 2 on Pi 1 model B and 5 on later boards. Try increasing if you have interference issues with hdmi (e.g. to 7) 11 is the maximum.
(A két beállítás "üti" egymást, vagy az egyiket, vagy a másikat állítsd be).
Ezek elméletileg a bizonytalan kapcsolaton segítenek, de próba cseresznye. Rosszabb nem lesz. -
miroon
aktív tag
válasz
kovisoft #28808 üzenetére
Próbáltam másik táppal, sőt többel is, úgy hogy ez szerintem kizárva.
SSH-ra ránézek, bár jó lenne ha valahogy rábírnám h adjon képet.
(#28809) cigam
Nem hinném, hogy csak úgy átkapcsolt, mert új telepítésnél eddig mindig alapból HDMI-n adott képet. Szerzek valahonnan analóghoz kábelt, mert sajna nincs. Megpróbálom
Sajna nekem is az a gyanúm, hogy maga a HW-n halt meg valami ami a hdmihez kellene...
Valakinek Szegeden nincs analóghoz kábele?
-
Angelotti
tag
Sziasztok!
Retro Pie rendszert akarok csinálni.
Ha 3 kontrollert (vezetékes), vezetékes billt + egeret akarok használni, akkor jól gondolom ugye, hogy aktív USB hub kell?
A Pi3 kaphat tápot a hubon keresztül?Először arra gondoltam, hogy bontóba nézek valami 4 USB-s ház előlapot, amit megfarigácslok és felheggesztek a szekrény aljára. joyok ki-be húzkodása végett.
Egy Akasa-t láttam fentebb linkelt már valaki. [link] Itt annyit ír 5V-os tápegység, viszont kerek csaits. Áramersősségről nem esik szó.Gondolom léteznek USB-s táppal ellátott hubok is. Ezek hány ampert adnak le? Pihez asszem 2.5A kell.
Bocsi ha sok hülyeséget kérdezek.
Köszi, Zoli. -
kovisoft
őstag
válasz
miroon #28807 üzenetére
A táppal minden oké? Ha túl gyenge, akkor lehet, hogy nem tudja meghajtani a hdmi-t.
Oprendszertől függően az ssh alapból le lehet tiltva egy friss telepítéskor, és külön kell engedélyezni. Raspbian esetén ezt meg tudod tenni úgy, hogy létrehozol egy /boot/ssh file-t (mindegy milyen tartalommal). Ubuntu Mate esetén úgy tudom, nem működik ez a módszer, ott kell legelőször egy kijelző (a raspi-config-ban lehet beállítani). Esetleg megpróbálhatsz letölteni és telepíteni egy Raspbian image-et, ha másképp nem megy.
-
miroon
aktív tag
válasz
Egy-két #28805 üzenetére
Sajnos nem, ezt már tegnap este végig játszottam, hdmi kábelt is cseréltem, másik tv-n is próbáltam.
Hiába van bekapcsolva a tv előbb, akkor sem ad jelet a pi
most meg már sshzni se tudok, mert formáztam a memória kártyát és újrakiírtam a rendszert rá. Amit ugye nem tudok telepíteni így
-
Egy-két
tag
válasz
miroon #28804 üzenetére
Én arra tudok gyanakodni, hogy ha újrainduláskor a HDMI másik végén a tv nincs bekapcsolva (akár áramtalanítva is van) akkor nem érzékeli az RPi és hajlamos kiküldeni a jelet máshol (I Guess RCA-n). Ilyenkor megoldás lehet hogy bekapcsolva a tv-t, ssh-n (vagy áram kibekapccsal ha bátrabb vagy) újra indítod a pi-t, S most már érzékelni fogja a HDMI-n csücsülő tvd így oda küldi majd a képet 🙂 szóval ennyi az egész
Ha gyakran használod kikapcsolt tv mellett a pi bekapcsolását, ( pl én mindig csak akkor kapcsolom be amikor filmet akarok rajta nézni, S olyankor tv, pi kis elcsúszással kapcsol be) érdemes lehet a boot/config.txtben kényszeríteni, hogy minden esetben a HDMi-n küldje ki a jelet. Sőt akár fix felbontásút is kérhet tőle ( azt is hajlamos vissza állítani ha nem tudja milyen képességű tv-van rákötve.
Remélem sikerült megoldani a problémádat fájdalom mentesen 🙂 -
miroon
aktív tag
Üdv!
Van egy pi3-mam, ami valamiért nem ad képet hdmin. Jó múltkor volt áramszünet, kb percenként ment el az áram egy 5-6x,szerintem azóta nem ad hdmi-n képet, bár most akartam azóta először használni. Próbáltam újra kiírni az imaget az sd kártyára, de így sem. Még mielőtt formáztam az sd kártyát tudtam sshzni, látta az usbre dugott eszközöket is.
Ez mitől lehet? Van erre valami megoldás?
Köszi
-
válasz
kovbandi82 #28790 üzenetére
Ez engem is érdekelne
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Arc Battlemage B570/B580
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Apple asztali gépek
- Medence topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- EA Sports WRC '23
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- További aktív témák...
- Apple M4 Mac Mini 256GG, 16GB Eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP EliteDesk 705 G3 MT AMD PRO A10-8770/8GB RAM/120 GB SSD/250 GB HDD
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged