- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Argos: Szeretem az ecetfát
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ha nem zeroW-ről lenne szó, azt gondolnám, hogy az újabb pwm módot használja az analóg kimeneten, állítólag az okoz(ott) ilyen nyávogást a digitális kimeneten (is), de ezen ugye nincs analóg kimenet. Esetleg nézd meg a config.txt-t, van-e benne egy ilyen sor:
audio_pwm_mode=2
És ha van, töröld, vagy kommenteld ki. -
Csicsóka
őstag
Az a fóliacsík sem hasra ütés szerint készül, szigorúan a hullámhossz fele, negyede, vagy nyolcada hosszú.
Az antenna csak ettől lesz antenna, vagy is a rezgőkör részét képező valami.
Azt csak megjegyzem, hogy a tökéletes antennát, állóhullám arány figyelembe véve, miliméter pontosra hangolják be.De itt egy példa számítás 2.4 GHz-re:
λ=c/f a c 300m/s. az f a frekvencia MHz-ben.
1-es csatorna 300m/2412=0,1243 m (12,43cm)
13-as csatorna 300m/2472=0,1214 m (12,14cm)Tehát egy teljes hullámhosszú antenna kb. 12 cm hosszú.
A nyereséggel rendelkezők, ezek egész számú többszörösei.
Egy 7dB(i)-s antenna esetén kb. 8λ a hossz.Ezeket vedd figyelembe a méretezéskor.
-
Csicsóka
őstag
Így biztosan nem. Antennát méretezni kell, frekvenciából hullámhosszt kell számolni majd abból antenna hosszt. Ez lehet a megoldás.
-
Celtis
veterán
És kezeli az addonokat is. Tehát a rádiócsatornák között is tudsz böngészni. Talán ebben egy picit jobb a hivatalos Kodi remote. Próbáld ki.
Mivel nem tűnsz túl járatosnak a Yatsee-ban elárulom, hogy a telefon hangerő gombjaival pedig a hangerőt állítod (és nem a telefonét)
-
Patice
nagyúr
A beállításaihoz idézném a Zenelejátszós topik egyik hsz.-ét, ami jól leírja a konfigot (az MPD konfig résztől kezdődően).
Röviden:
- fstab módosítással lehet fölcsatolni pl. NAS megosztásait, NFS preferált, de lehet SMB is.
- a fölcsatolt mappákat utána importálni kell az MPD adatbázisába.
- az online rádióhoz lejátszási listát érdemes készíteni, amikbe fölveszed a megfelelő stream url-eket
- Androidos mobilról pl. az MPDroid nevű vezérlővel tudod irányítaniAz MPD maga a szerver, és a kliens az elég telefonra. Nem kell hozzá semmilyen monitor, TV, egyéb megjelenítő. (További klienseket találsz a Zenelejátszós topik összefoglalójában.
)
Viszont LE alatt szerintem a fentiek kivitelezhetetlenek.
Vagy Raspbian kell alapnak, vagy OSMC.
-
Laca0
addikt
Arra már rájöttem, hogy nem a LE alatt beállított könyvtárakat nézi a MPD szerver, hanem egy saját konfigot.
A /storage/.kodi/userdata/addon_data/service.multimedia.mpd/config/ mappában meg is találtam és ebben beállítottam egy leírás alapján az én hálózatos zenemappámat (music_directory "smb://....") (próbáltam \ jellel is).
Ezek után már nem fut a deamon :S
Látom a folyamatok között fel-fel jönni, de egyből el is tűnik, az android-os app-ok sem látják. Eddig csak fájllista nem volt, most már csatlakozni sem tudnak...
A log fájl üres... -
-
GAgyiXyXy
aktív tag
Azért az SSR nem olyan drága, főleg ha azt nézed, 230VAC 10-40A tudsz közvetlen kapcsolni.
Ilyen tudású sima relé szvsz drágább, vagy ennyi.
Ilyenekkel nehéz versenyezni[link]. Élettartamról nincs igazán tapasztalatom. -
azbest
félisten
-
Celtis
veterán
Egyrészt váltsál Libreelecre. Másrészt ha CEC-en kapcsolódik a TV-hez, akkor azon keresztül átállhat a régió.
Én sem hittem volna, amíg nem látom saját szememmel. Új TV-re dugtam a HTPC-t és átváltott angolra. A CEC beállításokban van is egy pont, hogy a TV nyelvi beállításainak használata. -
wassermann
Topikgazda
Eszembe jutott még valami az USB-s DVB-T vevő kapcsán!
Nekem pár éve, közvetlenül PC-re dugva a Win alatt tökéletesen működő DVB-T vevő, először hosszú USB-vezetékkel volt a PI-re dugva és akkor vacakolt a tiédhez hasonlóképp.
Később egy nagyon rövid USB-toldóval megoldódtak a korábbi gondok. Itt a fórumon akkor arra jutottunk, hogy ha az USB-vezetéken esik a feszültség vagy a PI gyengén táplálja meg, valószínűleg az antenna-bemenetet erősítő fokozat rosszabban működik... -
Celtis
veterán
De benne van, ahogy envagyok alább pontosan leírta.
Valószínűleg az is elkerülte a figyelmedet, ahol a OE 6.0-FINAL IMAGES FOR ADDITIONAL DVB DRIVERS lelőhelyet ajánlottam, ha driver probléma lenne. Ott lehet kérdezni is. -
envagyok
veterán
Az openelecen belül kell engedélyezni az unofficial openelec repo-t, azon belül a szolgáltatásoknál van a tvheadend server.
Ha már bejött a tvheadend weboldala neked, és látod az eszközöket, és csinálsz egy scan-t, akkor lehet fail az eredmény, ha rossza jel (nem elég erős) -
Celtis
veterán
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
Előbb átfutottam a telepítésen.
Úgy tűnik a 6.0.0 openelec indulás után nem tudja betölteni valamiért a dvb tuner drivert. Később kihúz-bedug után már megint működik. Persze lehet, hogy csak táp probléma, de nem valószínű. Lehet ebbe futottál bele.
Nekem a tvheadend egy másik pi-n fut raspbiannal, ott nem volt ilyen baja.
-
wassermann
Topikgazda
A TV Head-end több fajta rendszer alatt is futhat.
Én az öreg RaspBMC-s-t (OSMC elődje) alatt futo "3.4 Dirty" konfigurálását tudom leírni, a többi sem lehet nagyon eltérő. Először a szolgáltatást engedélyezni kell (nálam Programok-Beállítások) TVHeadend Server Port:9981 = ON. Ezek után egy böngészőben megnyitni a szerver konfig lapját, nálam 192.168.1.102:9981. Itt az első tag a PI IPcíme. Ezután itt, a configurációs lapon a DVB-Inputs lapon kiválasztani a megfelelő vevőt (ez csak akkor választható, ha a driverek rendben vannak), és megadni neki a vétel helye szerinti Mux-okat és kész. Rögtön le lehet ellenőrizni, itt a böngészőben működik-e mert az EPG fülön, az éppen futó műsorok mellett ott a PLAY felirat -
golya87
őstag
OE-ből melyik nightly-t használtad?
Az 1.9.6-os pvr-re hivatkozás elég fura, valahol 2.1 fölött jár most a stabil is, a béta meg...
Vagy ezt, vagy a 17-es alapút én lehet megpróbálnám, elkezdték lecserélni a video lejátszót a Kodi alatt. (Hogy mindkettőt, vagy csak az egyiket azt nem tudom hirtelen.) -
Laca0
addikt
Na szóval... ki gondolta volna, hogy a HTSP client-nek az osmc-ben meg kell adni nevet és jelszót?!?
Az OE-nél nem kellett... Szóval írni kell nevet: osmc és jelszót: osmc.Az osmc-hez külön letöltött dvb-usb-dib0700-1.20.fw firmware-el a Dibcom 7000 alapú USB-s tuner szépen muzsikál. Úgy néz ki, mégiscsak összeállnak itt a dolgok...
Holnap jön az erősítő teszt! Gondolom már várjátok!
-
azbest
félisten
Nem lehet, hogy megint egy béta változatot találtál meg? Csak azért gondolom, mert a másic topciban 6.0.3-at írtál verziónak. De a hivatalos oldal letöltés részén még minfig 6.0.0 a legújabb: [link]
Persze lehet, hogy csak olyan verziószámot írtál, ami nem erre vonatkozik. Ha nem a hivatalos helyről töltötted, akkor a rendszerinfónál érdemes megnézned, hogy ott mi szerepel.
-
-
Laca0
addikt
Azért nyűglődök megint, mert nekem nincs bent a tvheadend az addon-ok között. Sőt, rákeresve sem találja. A VU+/enigma-t sem listázta, de legalább keresésre ha beírtam, megtalálta.
Mivel nem találtam semmilyen tvheadend szolgáltatást, reméltem, hátha ez benne van a 6-os OE-ben.
Lehet, hogy az a baj, hogy még mindig 6.0.0 az OE? Nem frissített még egyszer sem, pedig be van kapcsolva automatára és látom is a hírekben, hogy vannak frissítések.
Próbáltam apt-get-el installálni, de az itt nem működik. Írja, hogy csak menüből lehet. -
azbest
félisten
Szwrintem február előtt nem valószínű pi zero. De csak tipp. A nagyker oldalán mùltkor még nem listázták, ott szoktak várható készlet dátumot írni.
A tuner fenn van az openelec kompatibilitás listáján, gondolom a 4es kernel lehet követelmény [link]. Valsz raspbian alatt is megy, legfeljebb fw fájlt kell helyére tenni. Openelecben benne szokott lenni
-
Celtis
veterán
-
PpenoO
őstag
DTS HDra nem tudom a választ. Openelec testbuilddel megy a frame packed 3D, szedd le a 1130 vagy a 1201eset. Táppal kapcsolatban nem érdemes variálni. Smart töltőt mellőzd és vegyél egy rendes 2A vagy 3A adaptert (Strontronics, Thepihut, Iroon Technology).
-
Laca0
addikt
Előszöris válaszolok magamnak:
A rendszer/beállítások alatt van egy haladó mód, amikor megjelennek a DD és a DTS valamint a passtrough is.
Működik is minden film, amit csak megnéztem.Keletkezett viszont néhány új kérdésem:
1. DTS-HD kikódolás megoldható vele? Mert most "csak" sima DTS megy át.
2. BD ISO 3D lejátszható vele 3D-ben? Nem találtam frame packed csak half SBS meg OU opciókat és csak 2D-ben játszotta le a filmeket.
3. Ha kevés a táp, akkor egy Y kábellel meg lehet 2 adapterrel táplálni? Ill. ha a rákötött USB winyó húzza le nagyon, akkor az USB winyót meg lehet Y kábellel plusz adapterrel hajtani? -
azbest
félisten
Valószínűleg elmegy vele, ha tudja a ráírt teljesítményt. Arra gondoltam inkább, hogy érdemesebb-e munkát fektetni bele, mint venni egy tápot 3 ezresért
A szivárványozás állítólag 4.8V alatt már előjön egyébként, ha felette marad terheléskor, akkor nem fog panaszkodni.
Az egyik pi2 nálam most egy it9135 és egy t230 tunerrel, smartkártya olvasóval 0.7A-t vesz fel 5.05V mellett a Strongtonics 2A tápról.
-
wassermann
Topikgazda
" nem találom, hogy pl. egy B+ is jó erre a célra vagy csak a Pi2?
DLNA filmlejátszásra használnám csak. Elég nekem a 720p-s felbontás is "Médialejátszónak bármelyik fajta jó, mert a hardveres gyorsítás az összesben benne van (Pi A, Pi B, Pi B+, Pi 2) emiatt mindegyik elbír az 1080p-vel.
-
dugesz77
őstag
Nem tudom nálam mi okozhatta. Háromféle kábel , három os rendszer több verzióban, config szerkesztés, tv és kodi menü többszöri áttúrása ,állítgatás.
Nálam azért volt egyből a tv-re kötve ,hogy az erősítőnek ne keljen mennie állandóan. Estére elég volt a tv hangszórója ha meg kell az "erezd el a hajam" akkor az erősítőt bekapcsoltam. Mindegy, szerencsére most így jó. -
dugesz77
őstag
Most próbáltam le egy LG 42LM669s tévével. Nincs gond az openelec szépen betőlt. Nincs szivárványos hibajel. Nekem egy speedlink távírányító és egy Logitech K400r billentyűzet van rákötve. Nasról etetem. Mondjuk lehet,hogy a 2 A-es Nilkin kábel is számíthat valamit.
-
golya87
őstag
Egy TV-s USB tudtommal tud 500mA-t. A Pi-nek 1+A kell, a stabil működéshez. A Pi2 szerintem többet fogyaszt, mint a Pi1. És akkor emellé még jönne egy plusz fogyasztó. Szerintem kizárt, hogy működne. De próba szerencse, mit veszíthetsz? Ha kevés a táp felső sarokban szivárványos négyzet fog felvillanni.
Annyira még érdemes figyelni, hogy bizonyos tv-k lekapcsoláskor az USB áramleadását is megszüntetik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Formula-1
- Linux Mint
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Robot fűnyírók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Google Pixel topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Elado szamitogep (gephaz nelkul)
- Ryzen 7 5800X / RX 7700 XT Nitro+ / B550M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB M.2 SSD / 750W
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- BESZÁMÍTÁS! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Zalman Z1 Plus Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest