- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
Új hozzászólás Aktív témák
-
CSorBA
őstag
válasz
lazydog #1693 üzenetére
Hi, énis elolvastam
Teljesen kezdő vagyok, most veszek (vettem, csakhát a posta) 2db sata2es wd 250es (16mb) winyot.. és szeretném eloszor RAID1ben (tükrözés) hasznalni... Lenne pár láma kérdésem azthiszem:
1, Én elég sokat torrentezek, ami elég szépen össze vissza ugraltat ha jol tudom.. Nem lesz így raid1ben ez tul kellemetlen mindkéét winyonak? Gondolom a nevébol eredően, most tök együtt fognak mozogni, igaz?
2, Ha késobb megakarom bontani ezt a tükrözéses cuccot, mert szét akarom szedni a nagyobb helyért, akkor ugye nem veszik el az adat? hanem lesz 2 meghajtom, mindketton tök ugyanazzal, és utana tom torolni az egyikrol amit akarok, vagynem?
köszönöm a valaszokat.. -
Guszti
aktív tag
Nem igazan talaltam semmi infot, az agnollal meg hadilabon allok, ugyhogy remelem itt okos emberek emgmondak majd a tutit....
Nah, tegyuk fel, hogy van egy adaptec 29160-as kartyam. Az a baj, hogy mar azt se tudom, h ha sima PCI slotba rakom, akkor is tudja e a 160MB/s-es sebesseget.
Szoval adva vagyon egy ilyen kartya a gepbe, es ha fogok egy SUN StorEdge D1000-et es osszekotom a kartyaval (persze dobalok bele par winyot is), akkor a benne levo winyok-rol tudok-e mondjuk bootolni (winfos), es hogy a koteteket mi modon tudom letrehozni?
Varom a hozzaertok okitasat, es elore is koszi! -
Zoli329
addikt
Üdv! Lenne egy kérdésem hozzátok. Nforce 590-es lapom van és az alaplapi Raid-ot használnám (már használtam természetesen).
Fent van az XP az egyik hdd-n (mindkettő 120as). Szeretnék Raid1-et létrehozni a 2 hdd-vel. Az egyiken nincs semmi a másikon vannak az adatok. Szeretném tükrözni de úgy kellene, hogy az XP továbbra is elinduljon újratelepítés nélkül. Ez megoldható? -
Dassler
őstag
válasz
lazydog #1693 üzenetére
A link sokat segített, kösz. Nem találtam a sok hozzászólás között...szép lassan építgetem az újabb gépemet, aztán filózok, hogy hogysmint legyen. Itt feljebb már kaptam erre-arra választ, pont tőled
Pontosan az érdekelne, hogy a raid 10 ill raid 0+1 mi. Utóbbinál egy raid nullás tömböt tükrözök, ha jól veszem ki. 4 vinyóból a kapacitás 2-é lesz. A sebesség írás/olvasás hogy alakul ez esetben? a Raid 10-nél hogy van?
[Szerkesztve] -
Dassler
őstag
A RAID 0+1 ill. 10-ről mi a véleményetek sebesség szempontból?
-
pitom
tag
Sziasztok, van arra esély, hogy egy via VT8237 raid vezérlővel épített raid0 tömböt lásson xp-ben egy sil3112 vezérlő? A két vinyó egy msi lapban volt, és ott csináltam raid0-át rájuk, de a lapom beszart és most visszament a két vinyó egy abit lapba, látja is a tömböt, meg a rajta lévő particiókat, de nem lehet rájuk menni, mert azt mondja, hogy nincs ilyen meghajtó. Ha van, akkor módja? KÖSZI
[Szerkesztve] -
dbius
veterán
Uraim olyan kérdésem lenne, hogy raid 1 tömbből olvasáskor mindkét vinyóról olvas adatokat a rendszer? ~ ergo olvasásban (win load, stb...) ebben az esetben a sebesség raid 0-nak lenne megfelelő, csupán az írási sebesség lassabb, viszont biztonságosabb...
Erősítsetek meg, hogy jól gondolom-e, vagy javítsatok ki ha tévedek.... mert amennyiben így van, inkább a raid 1-et választom, az írási sebesség kevésbé fontos!dbius
-
edeleny
őstag
Lenne egy kérdésem.
A RAID0 tömb tökéletesen megy.
DE,mi van akkor,ha BIOS-t frissítek? -
Luighi
senior tag
Hali!
Tudna valaki segíteni?
Szoftveres RAID 0+1-et szeretnék csinálni egy AIC-39160 vezérlőre kötött 2db u320-as SCSI vinyóval.
Ismer valaki erre szoftvert? -
Dassler
őstag
Még zavarok. Akkor az alaplapi 1-es csatira kötök rendszer vinyót, a 2-3-asra mondjuk raid0-át, a negyedikre mondjuk rack-et/másik vinyót/ODD-t valamit, egy külön vezérlőn meg mehet a raid1. Ez így mehet? vagy 1-2-re raid, 3ra rendszer, 4-re rack...
[Szerkesztve] -
Dassler
őstag
válasz
lazydog #1678 üzenetére
Értem, kösz a választ. Tehát ha jól értem, vezérlő függő, hogy tud-e több tömböt kezelni, vagy sem?
Így visszaolvasgattam a fórumot, ha jól vettem ki, egy új gépnél érdemes úgy összehozni, hogy: 1 raptor rendszervinyónak, egy raid0 tömb lapozónak, és egy raid1 a számomra fontosnak vélt adatokhoz? Csak azért kérdezősködök, mert lassan elkezdem összeoperálni az új konfigomat, aztán a lehetőségekhez képest informálódok. -
Dassler
őstag
Napot!
Csak kíváncsiságból: ha egy 2 vinyót igénylő megoldást (raiid 0, 1) nem 2, hanem több vinyóból épít ki az ember, akkor az hogyan viselkedik?
Másik, amit akartam, hogy egy vezérlő több tömböt is tud kezelni? Tehát ha van pl egy 8 csatis vezérlő, akkor mondjuk az 2 db raid5 tömböt is kezelni tud? Gondolom a bisoába lehet valamit alkotni, csak még soha nem néztem utánna ennek
[Szerkesztve] -
Kloss
őstag
Sziasztok!
Most akarok Raid0 tömböt csinálni 2 vinyóból. Visszaolvasgattam itt a fórumban, elég vegyesek a vélemények.
De ami inkább érdekes, hogy mindenki attól fél, hogy megnövekszik a hibalehetőség.
A kérdésem az lenne, hogy ki járt már pórul raid0 tömb miatt? Esetleg vinyó vagy vezérlő hiba miatt vagy akár tuning is okozhatja?
Köszi -
dDiego
aktív tag
Eladó 2db seagate sata vinyó.
[link] -
Ottoka
őstag
1. Tedd a winyókat az nvraid vezérlő 1-es és 2-es sata csatijára. Ne a Jmicron-ra
2. Biosban engedélyezd az nvraid-et.
3. Utánna ha kilépsz a biosból újraindul, majd a post képernyő után be kell lépni az nvraid biosba, ha jól emlkészem F10-el (nem a post képernyőn az igazi biosba a DEL-el, hanem az azt követő képernyőn).
4. Az nvraid biosban létre kell hozni a raid0 tömböt (stripe).
5 Az nvraid biosból kilépés után állítsd be az igazi biosban hogy a cd vagy dvd olvasódról bootoljon, másodlagosan pedig az újonnan létrehozott raid tömböt.
6. Tedd be a winxp telepítő cd-t, meg a laphoz kapott floppyt.
7. Amikor a telepítő elindul, nyomkodd az F6-ot, mikor alul kiírja.
8. Amikor a telepítő megáll, akkor a floppyról tedd föl az nvraid vezérlő drivert (T betű) , és mindkettőt fel kell rakni, először az alsót. Aztán újra T betű és a fölsőt.
9 Ennyi
[Szerkesztve] -
Skica
őstag
Sziasztok!
Kis segítség kellene.
Adott egy ASUS P5B alaplap (nem Delux!), adott 2db 80GB HDD SataII.
Hogyan kell beállítanom a dolgokat, hogy Raid 0 –ként tudnám használni a winchestereket?
Az alaplapon 1db SATA Raid csatlakozó van, ha az egyik hdd-t rákötöm, a JMicron kontroller jelzi hogy 1db HDD-t lát. Ha a másik HDD-t bárhová csatlakoztatom (SATA 1-2-3-4), nem jelzi, hogy 2db winchester lenne a rendszerben. Ha egymás után rakom (SATA 1-2), a Raid lehetőséget fel sem ajánlja. -
Ottoka
őstag
1. Tedd a winyókat az nvraid vezérlő 1-es és 2-es sata csatijára.
2. Biosban engedélyezd az nvraid-et.
3. Utánna ha kilépsz a biosból újraindul, majd a post képernyő után be kell lépni az nvraid biosba, ha jól emlkészem F10-el (nem a post képernyőn az igazi biosba a DEL-el, hanem az azt követő képernyőn).
4. Az nvraid biosban létre kell hozni a raid0 tömböt (stripe).
5 Az nvraid biosból kilépés után állítsd be az igazi biosban hogy a cd vagy dvd olvasódról bootoljon, másodlagosan pedig az újonnan létrehozott raid tömböt.
6. Tedd be a winxp telepítő cd-t, meg a laphoz kapott floppyt.
7. Amikor a telepítő elindul, nyomkodd az F6-ot, mikor alul kiírja.
8. Amikor a telepítő megáll, akkor a floppyról tedd föl az nvraid vezérlő drivert (T betű) , és mindkettőt fel kell rakni, először az alsót. Aztán újra T betű és a fölsőt.
9 Ennyi
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
icsor
csendes tag
Üdv.
Egy kis segítségre lenne szükségem.
Vettem egy ASUS M2N-SLI Delux alaplapot, van hozzá 2 db 160 GB -os WD SATA-s HDD, hogyan tudom RAID 0-ba kötni őket? Előbb telepíteni kell az XP-t, vagy BIOS-ból kell beállítani?
Particionálni lehet őket?
A választ előre is köszönöm. -
edeleny
őstag
Én az Acronist használom,és mindeféle kiegészitö nélkül tökéletesen müködik RAID alatt is.
-
Garf.
tag
válasz
Freddy TNT #1663 üzenetére
A Norton Ghost 10-es verzióba már belehet adni a sata és raid drivereket. Ugyan úgy mint az XP-nél az elején F6 kell nyomkodni és kérni fogja a driver. Én a 10-es már állítottam vissza a rendszert.
-
Freddy TNT
őstag
Norton ghost 9-el próbálkoztam.....a mentés tökéletesen ment. Azonban (természetesen mikor a legjobban kellett) mikor arra került a sor, hogy vissza is állítsam már jöttek a gondok....ugyanis a norton cd-ről be kell boot-oolni és utána kell valamit mókerolni...azonban a boot során nem lát vincsit (azaz nem látja a RAID vezérlőt)
Na már most hogy adagolnád be neki a drivert ? -
dbius
veterán
válasz
Freddy TNT #1640 üzenetére
a raid 0, 1 közötti különbségekkel tisztában vagyok, mint mondtam valószínű, hogy csak rendszernek lenne a raid0.
Apropó, erről jut eszembe még egy kérdés. Norton Ghost hogyan kezeli a raid tömböket, lehet-e vele tömböt ghostolni és visszaállítani és müxik-e?
dbius -
OddMan
őstag
Az alábbi RAID kártyákat forgalmazzák nálunk?
- LSI LOGIC MegaRAID SAS 8408E
- Intel SRCSAS18E
- Areca ARC-1230ML
Esetleg ismertek a fentiekhez hasonló PCIe, SAS/SATA csatolós, DDR RAM foglalattal és IO processzorral is felszerelt RAID controller-t?
[Szerkesztve] -
Ottoka
őstag
válasz
Freddy TNT #1655 üzenetére
Igen, ebben teljesen igazad van, hacsak nem nincs olyan szerencséd, hogy az nvraid vezérlő vagy általában sil chipes vezérlők felismerik a raid tombödet. Mert általában ezek vannak a lapokon.
Viszont az olcsóbb karik előnye ezzel be is fejeződött. -
Ottoka
őstag
Ha van rá zsé, mindenképp olyat vegyél ami cache-el van. Egyébként én is a tweaktown tesztet láttam anno. Egyébként az én ex8350-es karimon csak 128kb cache van. Láttam areca 1230-as karival teszteket, igaz 1Gb cache volt a karin (azon bővíthető) de sokszorosan gyorsabb volt mint az én kártyám. Newegg és ebay-t nem nézted? Az Areca kari példul fele ott mint kishazánkban.
-
OddMan
őstag
A Tweaktown tesztje alapján [link] a RocketRAID 2310, tényleg semmivel sem nyújt jobb teljesítményt, mint az alaplapi Intel vagy nVidia nForce4 RAID vezérlő.
A Promise SuperTrak EX4350 kártyáján már van 64MB cache és Intel IO proci is, persze ez már egy másik árkategória. Jó lenne egy tesztet látni erről a kártyáról.
[Szerkesztve] -
OddMan
őstag
RAID 1.5
A RAID 0 és 1 HighPoint által kifejlesztett kombinációja, mindössze két lemezen. A két lemez RAID 0 tömbként dolgozik, de csak a tárterületük fele használható, a fennmaradó felén kap helyet a másik lemez használható részének tükrözése. Ugyan a hasznos terület így csak 50 százalék, de az adatok RAID 1 szintű biztonságban vannak, az olvasás pedig egy RAID 0 tömb sebességével zajlik.
Létezik olyan SATA-II PCI-E RAID-Controller, ami támogatja a fentebb leírt RAID 1.5-öt? -
törölt tag
válasz
Freddy TNT #1651 üzenetére
Irtam - kerdeztem - valamit, aztan rajöttem hogy ha nem is ugyanarrol, de hasonlo dologrol volt szo ebben a topikban nemreg... Ugyhogy inkabb visszaolvasok kicsit többet
-
törölt tag
write only mode
[Szerkesztve] -
Freddy TNT
őstag
Ha megfelelő a csatoló sebessége (PCI-X, PCI-E....) akkor szerintem mindenképpen jobb egy külön erre a célra kifejlesztett kártya,mint egy chipkészletbe integrált (mellesleg nem profi) vezérlő.
Mondjuk sima PCI foglalatban (mint sajnos nekem is) nem érhető el esetenként a maximális sebesség. -
Freddy TNT
őstag
Hi !
Az én Promise kártyámnak sem találtam meg anno a magyarországi forgalmazóját.
Kb 4-5 boltban jártam mire volt olyan leleményes eladó, aki megtalálta a forgalmazót.
Szóval keress pár boltot valamelyik lesz olyan ügyes, hogy megtalálja, vagy valamilyen úton beszerezze... -
OddMan
őstag
High Point RocketRAID 2310 kártyát hol lehet venni?
Sajnos ennek sem találtam meg a magyarországi forgalmazóját a neten.
THX! -
Freddy TNT
őstag
válasz
lazydog #1633 üzenetére
Hi !
Látom te nagyon a ''két vincsi RAID 0 helyett'' elvet vallod. Emlékszem te mindig is ezt mondtadNa már most szerintem pedig nem túl szerencsés az a felállás, ha az egyik vincsi a rendszer meg egyéb, és a másik a lapozófile és egyéb dolgokat látja el.
Ezt azért gondolom,mert ha két vincsi között másolsz akkor az mindig lassab, mint ha RAID 0 tömbön bellül másolnék.
Elméletben szerintem is két vincsivel jobban kéne mennie,de a gyakorlatban (talán a gyenge lemezkezelő miatt ?) sajnos nem így tapasztaltam.
Te mit gondolsz erről ? -
Freddy TNT
őstag
Láma kérdés tudom,de jártam már így: A merevlemezeid ugyebár SATA II-esek. NA már most a vezérlőd SATA I vagy SATA II-es ? Ha ugyanis csak SATA I-et támogat a RAID vezérlőd, akkor le kell jumperolni a vincsiket SATA I-re mert különben ilyen sebesség- leesések lesznek.
HA a vezérlő is és a vincsi is SATA II-es akkor is megpróbálhatod lejumperolni SATA I-re mert SATA II-és egy gyenge kontroller is csinálhat ilyen anomáliát. -
Freddy TNT
őstag
RAID 0 => a két vinyó lényegében egyszerre ír és olvas a kiválasztott csíkszélességnek megfelelően. Az írási és az olvasási sebességük elviekben teljesen összeadódik. Ebből ered a nagy sebesség. Viszont ha bármelyik vincsi tönkremegy, teljes adatvesztésed lesz.
RAID 1 => a 2. vinyó pontos másolata az 1. vinyónak. Bármit változik az 1. vinyón az végbemegy a 2- vincsin is. Ennek a gyakorlati haszna az az, hogy ha megdöglik bármelyik vincsi a rendszerben, akkor mehet tovább a gép a másik vincsiről. (és betehetsz egy új vincsit a kihullott helyére, majd ''rebuild'' parancsal hadrendbe állíthatod, ugyanolyan funkcióval, mint amelyiket helyettesíted vele
Hátránya, hogy elviekben még lassab is mint ha csak 1 vinyót használnál, ugyanis az 1. merevlemeznek meg kell várnia míg a 2. vincsin is végbemegy a változás. -
Freddy TNT
őstag
Hi !
Szerintem a 36 Gb-s raptor vinyók egyszerűen nem érik meg az árukat.... gyakorlatilag amennyivel jobb a lemez-elérés, annyival lassabban is olvasnak => kissebb tárterület és lassabb vinyó. Na persze bizonyos esetekben lenyomja a hagyományos asztali vincsiket, de átlagolva szerintem nem teljesítenek jól manapság egy normál asztali vincsivel szemben.
A 74-es már elég jó és egy darabig a hagyományos vincsik elött fog járni.
a 150-es vitathatatnlanul a legjobb, a kérdés csupán az, hogy kb 10MB/s többlet megéri-e majdnem kétszeres árát....
RAID 0-ban hajtva szerintem csak a 74-es ésszerű.... de ha nem számít a pénz, akkor 2*150-es viszi a pálmát. De szerintem nem éri meg annyi pénzt beleölni ekkora sebesség különbözetbe....de ha a pénz nem számít akkor mindenképp jobb
320-as WD vinyóm van nekem,de nagyon nem ajánlom a figyelmedbe. Rohadtul melegszik és nagyon érzékeny a rezgésekre. Szóval az asztalcsapkodást mellőzd,mert lekattan a fej és megáll a rendszer pár másodpercre.... (lecsaptam 1-2 alkalommal 1-1 szunyogot és biza nem bírta a vincsi a rezgéseket....miközben a két 160-as samsung simán elviseli, ha akár próbaképpen ököllel csapkodom az asztalt)
RAID 0-ban nem tudom hogy teljesítene, mert csak 1 db van belőle nekem
u.i: viszont ne felejtsd el, hogy a RAID 0 használata esetén akár teljes adatvesztésed is lehet...
[Szerkesztve] -
OddMan
őstag
Még egy kérdés megfogalmazódott bennem. A PCIe 4X kártyát belerakhatom az ABIT KN8 SLI alaplap 2. PCIe 16X kártyaslotba?
No és ha igen, akkor ez visszafogja-e majd a videokártya sebességét? Úgy tudom, hogyha beteszek még egy kártyát, akkor a 16X helyett már csak 8X lesz mindkét SLI kártyaslot buszsebessége. -
OddMan
őstag
Hol lehet Promise SuperTrak EX4350 RAID kártyát venni?
Esetleg más márkák is érdekelnek, a lényeg, hogy PCI-E csatolós legyen és min 4db SATA-II port legyen a kártyán. -
OddMan
őstag
Kíváncsiságból készítettem egy RAID0 tömböt, és hát hihetetlen a sebességkülönbség. [link]
A kérdés már csak az, hogy miért sokkal, sokkal lassabb a RAID1, mint a RAID0? Az ok, hogy lassabb, de ennyivel? -
dbius
veterán
Sziasztok!
Azon gondolkodom, hogy raid0 tömböt készítenék, elsődlegesen azért, hogy gyorsabb legyen a rendszer felállása, programok betöltése.
Két lehetőség között nem tudok dönteni:
1.) WD Raptor vinyók vásárlása erre a célra (36 v. 74 gigás, 2 db)
2.) WD Sata2 vinyók, kb. 320 gigás.
Első bekkre gondolom mindenki azt mondaná, hogy amire akarnám használni, arra a raptor a legtökéletesebb, tudom.
Viszont, amit én nem tudok, és szeretnék, az az hogy egy raptor raid tömb mennyivel lehet gyorsabb egy átlag sata2-es 250-300 gigás raid tömbtől...
Magyarán szólva azért, hogy megéri-e a jóval kevesebb tárterület kb. ugyanannyi pénzért a magasabb fordulatszám és gyorsabb működésért cserébe, mivel a két tárterület között árban nincs is szinte különbség, sőt két 320-as wd számlával olcsóbb, mint két 36-os raptor.
Tapasztalatokat és tanácsokat esetleg eredményeket, linket szívesen vennék!
dbius -
Hidó
tag
Ha már a méréseknél tartunk.Alaplap egy Asus A8N-E Nforce4 Ultra.Két Maxtor DiamondMax10 80GB SATA II merevlemez RAID 0-val.
[link]
[Szerkesztve] -
OddMan
őstag
válasz
edeleny #1622 üzenetére
Nálam a HDTune és a HDTuch is kb. 49MB/s-et ír átlag sebességnek, ha nincsenek a 300GB samsung Sata-II merevlemezeim RAID-ben. Ahogy beteszem őket RAID1-be vagy RAID0-ba, mindjárt 20-25MB/s-el lassabban működnek.
Most próbálgatom a ''Striping Block'' méretét változtatni, hátha segít valamit.
Egyszerűen nem értem, hogy miért lesznek jóval lassabbak RAID-ben a SATA-II merevlemezeim.
[Szerkesztve] -
edeleny
őstag
Viszont most ismét tanujelét adta a RAID a gyorsaságának.
GT Legend-et telepitettem,a D-n volt a lemezképfile,és a C-re telepult,szal magára másolt,a 4 gigát cirka 40-50 mp alatt.
Viszont a másolgatás azért is lehet lassu,mert pl. nálam a virusirto szépen ellenörzi ilyenkor is a másolando dolgokat. -
Warnen
tag
-
OddMan
őstag
válasz
edeleny #1618 üzenetére
Nálam biztos, hogy az nForce4 SATA RAID vezérlő lassú valami miatt, mivel ha megszüntetem a RAID tömböt és az egyik HDD-re simán feltelepítem az OS-t, akkor érezhetően gyorsabb a másolás és az OS is gyorsabban töltődik be, valamint a tesztek is sokkal jobb eredményt mutatnak ilyenkor.
Ráadásul nálam akkor is lassú a másolás, ha egy másik HDD-re másolok.
[Szerkesztve] -
Hmmz
aktív tag
Térjetek vissza nf3-ra :p
40-50 MB önmagára durván sok szerintem...
Nálam is olyan 20-25-el kezdődött aztána felénél gondolt egyet és felmet 85Mb-ig.
Szerintem valaki valamit rosszul mért de nagyon jól néz ki
Dm9 Maxtor raid0,VIA K8T800Pro chip önmagára
LoL
Szerintem ugyanarra a winyóra ritkán másol az ember a másik meg úgysem lesz olyan gyors mint a raid, tehát fölösleges ezen a sebességen aggódni
[Szerkesztve] -
edeleny
őstag
Elméletileg lehetne.Nem jo ha nagy fileokat apro mérettel irsz,és az sem gyorsit,ha ennek a forditottja igaz.
Vagy esetleg ugy járt mint én.
Mindig egy bizonyos filmet másoltam át,hogy lássam mennyivel ir a RAID,és mindig döbbenten néztem,hogy 35-38 e. kilobitet mutat a TC,Egy idö után gyanus lett a dolog,ás kiprobáltam,hogy máshová mennyivel ir,ugyan azt a filmet,ugyan annyival,az az mivel,az a leglassabb vinyomon van valoszinüleg annak a résznek ennyi az olvasási sebessége. -
OddMan
őstag
Sullivan írta az alábbi sorokat, én csak azért idéztem, mert nálam is ugyan ez a helyzet:
2x250 samsung sata 2, nvraid0-ban 20-25 mb-al másol önmagára nforce4ben míg nfroce3ban 40-50 volt ez az érték! És más lemezműveletek is lassabbak, mitől lehet ez ??? drivereket próbálgattam.
Szerintetek a Striping Block méretének változtatásával lehetne valamelyest javítani a helyzeten?
[Szerkesztve] -
Hmmz
aktív tag
Utána és lehet olvasni éppen...
nekem gyorsabb a raid igaz nem sok helyen számottevő a különbség...
pl a játékoknál 1-1 pálya 2x gyorsabban betöltődik,a windows boot és a file keresés is picit gyorsabb lett..
És nem mellesleg visszavettem a hdd sebességét egy picit amivel hagja viszont jelentősen csökkent és most elég halk és gyors minden
[Szerkesztve] -
lazydog
addikt
Két darab vinyónál kétszeres az esélye a meghibásodásnak. Tovább rontja a helyzetet, hogy a RAID-vezérlő is behalhat. Ilyenkor nagy annak a valószínűsége, hogy csak az eredetivel azonos típusú vezérlővel férsz hozzá az adataidhoz.
Ha már itt tartunk, a szükség a nagy úr. A kíváncsiság a nagy kerítő.
[Szerkesztve] -
Luighi
senior tag
Uraim, esetleg van valakinek eredeti Compaq Array Configuration Utility SA3200 vezérlőhöz?
Hivatalos oldalon nincs fent ehhez a kártyához firmware... Köszönöm előre is! -
Warnen
tag
válasz
lazydog #1609 üzenetére
Köszönöm szépen a gyors segítséget. Az a helyzet, hogy a 40Gb ''elvesztését'' nagyon nem bánnám, de abból amit leírtál úgy érzem, hogy otthoni átlag userként nem érdemes ezzel bíbelődnöm. Ha gyorsulni akarnék, akkor csk a RAID0 jöhetne szóba, viszont ha megáll a vinyó minden adat el...látom lejebb már számolgattátok, de mekkora ennek az esélye? Mármint hogy elszáll a vinyó?
A kíváncsiság nagy úr, tuti, hogyha meglesz az új rendszerem, kipróbálnám a RAID0-át... -
lazydog
addikt
Ott kezdődik a történet, hogy két egyforma méretű és típusú vinyót érdemes RAID-be kötni. Ha a méret nem azonos, akkor a kisebbik és a nagyobbik közötti tárolóterület különbségét elveszíted. A konkrét esetben elveszítesz 40 GB-ot.
Két darab vinyó esetén választhatsz a RAID0 és a RAID1 között. RAID0 e
setén lesz egy 2x120, azaz 240 GB- nak látszó vinyód, amely sebessége kissé nagyobb lesz, mint a két különállóé, viszont romlik a biztonság. Ha valamelyik vinyó elromlik, minden adatod elveszett.
RAID1-nél a két vinyó együttes kapacitása akkora lesz mint a kisebbiké, jelen esetben 120 GB. Az adatbiztonság jelentősen növekszik, mivel minden adat duplán tárolódik, a sebesség gyakorlatilag nem változik. Ha egyik vinyód tönkremegy, semmi gond, a másikon még minden megmarad.
A RAID-tömb létrehozásakor minden adat elvész, ha van rajta értékes adat, azt előtte le kell menteni.
Floppy meghajtóra szükséged lesz a driver telepítéshez. -
Warnen
tag
Sziasztok, tanács kellene:
Foxconn NF4SK8AA-8KRS lapot vennék, és kötnék rá egy 120, ill egy 160 GB-s Maxtor Sata vinyót.
Kérdés:
-melyik raid-et használjam, ( 0,1,0+1 ) ?
-az egészet csak egy 120Gb-s tárnak fogom látni? (ha 1, vagy 0+1)
-üresre gyaluljam a vinyókat, mielőtt telepítem az xp-t?
-nincs floppym, de a lap cd-jén van raid driver - el fogja fogadni? (úgy értem xp telepítés közben)
Bocsánat a lámaságért, és előre is kösz a helpet. -
edeleny
őstag
Igazán én sem értek hozzá.
Stripe=csik.
A RAID vezérlö un.csikokra szeli az adatokat,és ezek a csikok kerülnek a vinyokra,két vinyonál felváltva,innen a majd dupla sebesség.
Na most a teljesitményt nagyban befolyásolja ezeknek a csikoknak a nagysága.
Ha nagy filokat akarunk mozgatni,akkor a nagyobb (128 kb) darabok a jobbak,mert nem kell annyifelé szabdalni,viszont az apro filokat nem gyorsitja.
A legkissebb szelés gyorsitja az aprokat is,viszont valamelyestt lassabb a nagyobb darabok feldolgozása.
Remélem érthetö voltam.
Namár most engem nem érdekel a nagy Filok,csak az op. rendszer müködése,és ezért voltam kiváncsi te mire állitottad.
Az nVidia Raid vezérlö alapbol a 64 Kb-os stripet állitja be,ez van most nálam is.
Elkéstem.
[Szerkesztve] -
Ottoka
őstag
A stripe csíkozást jelent. Mikor raid0 tömböt hozol létre, akkor meg be lehet állítani a stripe méretét, ez vezérlőtől függően 4-128KB-ig terjed. Ha mondjuk csinálsz egy 128KB-os stripe mérettel rendelkező raid0 tömböt, akkor egy 256Kb-os file-t 2 darabra bont, és az egyik darabot az egyik, a másikat a másik winyó írja le. Így tudom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HTPC (házimozi PC) topik
- Linux kezdőknek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Milyen házat vegyek?
- Hálózati / IP kamera
- Tőzsde és gazdaság
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Milyen autót vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged