Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ldave: New Game Blitz - 2025
Új hozzászólás Aktív témák
-
Krix
őstag
válasz
Freddy TNT
üzenetére
A sima PCI az 33 MHz-es és 32 bites. Ez adja a 133-as átvitelt. Ha kétszer akkora a sebesség (66 MHz) akkor kétszer akkora az átvitel: 266 MB/s.
Hát két vinyó nem fogja szétszaggatni az elméleti sebesség határát az tuti.
De attól még a kártya elméleti átviteli sebessége ennyi. -
Freddy TNT
őstag
Kössz a választ
A SCSI szerintem is sokkal jobb,de egy kissé drága. Mostanában valóban kihalófélben vannak. Sajnos nem volt lehetőségem kipróbálni vagy venni egyet 
Kinéztem magamnak ezt : FastTrak® TX2300 a probléma csupán az, hogy a bolt szerint a nagykernél sincs még ilyen.
Talán ennyire újdonság? 
Mondjuk nem sürgős. Jelenleg nem is állok túl jól anyagilag.
Viszont megakadt a szemem a következőn:
''The 66MHz PCI bus supports up to 266MB/sec burst data transfer rate.''
1: A PCI sávszélessége miadt nem csak 133Mb/s a maximális sebesség ?
2: Ha csak két csatlakozó van rajta akkor az a két vincsi mégis hogy érhet el akár 266MB/sec sebességet ?
-
Tuc
csendes tag
válasz
martin555
üzenetére
Igaz, hogy nekem Nvidia vezérlővel volt hasonló probléma, de hátha segít. Nekem sem látta a vinyót. A driver betöltésekor 2 közül lehetett választani. Asszem egyik a Raid driver a másik meg valami Mass Storage Controller, vagy valami ilyesmi. Ha csak az egyiket töltöttem be , nem ment. Csak úgy működött, ha mind a kettőt betöltöttem szép sorban egymás után. Így már felismerte.
-
elmo
aktív tag
válasz
martin555
üzenetére
Szevasz!
Én is így jártam, csináltam egy boot floppy-t, a RAID-kártya telepítőjét rámásoltam, és winxp telepítésekor (F6 megvolt, beolvasta rendesen) nem lát vinyót. Aztán csak úgy poénból megpróbáltam egy másik driver-t, ami szintén a kártya típusnevéről szólt, és azzal ment, felismerte, mintha 1 vinyó lenne (nekem RAID1 volt, tükrözés, nem mint nálad).
Szóval ezt javaslom, pontosan nézd meg a driver-t, ne csak ''asszem''-re.
üdv,
Elmo -
martin555
aktív tag
Hi All!
vásároltam egy MSI régebbi alaplapot. FASTTRAK 100 nevű alaplapi raid vezérlő van benne.
azt szeretném, hogy a windows betöltése, meg minden lemezművelet picit gyorsabban történjen meg.
2 darab 40 gigás ATA 100-as vinyót raktam, ahogy a FASTTRAK kéri, a raid első szlot MASTER-be és a raid 2. szlot MASTER-be, a bios utáni RAID bios gyönyörűen látja és összefűztem STRIPÉ-be 2 x 40 = majdnem 80 gigás lett. PQMAGIC látja, de sajna XP telepitésnél gond van. nyomom XP bootoláskor F6, bekéri a FLOPPY-t , betölti a RAID DRIVERT de utána a windows ilyet szól hogy nincs merevlemez a gépben, F3 kilépés.
megnéztem minden drivert , típust, asszem pontos, (mármint a floppy amit adok neki) meg a fasttrak MANUAL-ban hogy a gép BIOS-át át kell álítani hogy boot sequence SCSI + OTHER sö tö bö, igy se jó.
HELP !!!
martin5 ''kukac'' freemail.hu (lécci emailban is ha lehet !!) -
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT
üzenetére
A mai OP-k RAM orientáltak. Vagyis, nem figyelik hogyan gyorsabb egy másolás, hanem egy biztos algoritmust használnak. Az adminisztrációs rendszer (FAT, NTFS, ...) segítségével a RAM-ban elhelyezett pufferen át DMA segítségével blokkonként másol. A folyamat gyorsítható, ha a 2 winyó 2 fizikailag is különböző csatornán foglal helyet (PCI, DMA, stb...). Azért a PCI csatornaszélessége it is belép, de a két DMA javít a helyzeten.
Az amit Te szeretnél, az SCSI-nél a kezdeteknél meg volt már. Ott ugyanis a kábel csak adatátviteli csatorna, amire egyenrangú eszközöket teszel fel. A vezérlőkártya csak az eszközök szinkronizációját végzi. A winyók így egymás között is tudnak másolni, hiszen olyan parancsot adsz ki, hogy az egyik oda írjon - a másik innen olvasson - a státuszt (az elvégzett műveletről) a vezérlőre kéred. Ezt az ID-k alapján egyszerűen elvégzik. Az már más kérdés, hogy ez elméletileg működik, míg az OP-k a fenti megvalósítást használják.
Tehát RAID esetén az SCSI itt is nyerő.
Az amit alapban kérdeztél, soft RAID-nél valósítható meg ütközések és plusz rizikó nélkül. (Ha jól emlékszem, a HPT-nél mintha olvastam volna a több kártyás működést, de nem tudom, hogy RAID-ben is megy-e.) Azért jó, mert párhuzamos csatornákat tudsz kialakítani. De még mindig tartom, hogy az igazi a PCI-X kártya esetleg SCSI 320-as 15000-es winyókkal. Igaz, nem 2 fillér, de a sebességet illetve biztonságot sajna meg kell fizetni. (A SATAII kezd hasonlítani az SCSI-hez, de nem ugyanaz, és közel 40 éves késéssel. Hát ez a technika fejlődése - vagy a multik harca. Sokszor a 100* jobb hal ki egy vacak üzletpolitika miatt.
)
Szerk: Nézd meg a MAC-ben anno csak SCSI winyó volt, mára meg a PC HW-ig sűlyedtek. Szomorú. Így a párhuzamos eszközök fognak elveszni, az egy iránynak meg mi fogjuk meginni a levét. (Több fejlesztés jut egy HW-re, de a kompatibilitás miatt a kompromisszumok szerintem nagyobb gondot jelentenek. Jobb lenne több vas párhuzamos fejlesztése, hisz a verseny a technikai fejlődésnek mindig jót tesz.)
[Szerkesztve] -
Freddy TNT
őstag
Talán ökörséget kérdezek,de mivel kíváncsi természetem van, ezért mégis felteszem

RAID kártyákat össze lehet kötni ? Most arra gondolok, hogy két RAID kártya így dolgozna:
RAID vezérlő<=>alaplap<=>RAID vezérlő
helyett így:
RAID vezérlő<=>RAID vezérlő<=>alaplap
Úgy értem egyik kötetről a másikra másoláskor ne legyen terhelve az alaplap(ergo:ki lenne kerülve) ?
Elgondolásom szerint a két RAID tömb (és kártya)egymástól független működés szerint,de elérnék egymást egymásra másolás céljából.
Ez lehetséges, vagy csak az én agyrémem ?
Nincs semmi tervem,csak ez a kérdés motoszkál bennem már egész délután óta. -
-
cherockee
aktív tag
sérülést nem ugy értettem, hanem ugy hogy pl egy-2 filém, fontos munkadoksik, plakáttervek, photoshoppos-8órásmunkák sérültek már meg ugy hogy olvashatatlanok lettek, vagy csak mondjuk a jpgre jellemző törések lettek benne. ezt akarom kivédeni egy mirroringal. Tanultam vagy 2 éve raidről, és ugy emléxem hogy 2 winyonál nem tudja megkülönböztetni hogy mi sérült és mi joo. szóval csak 3 winyonál tudna javitani. gyorsitani nem akarom a rendszert, csak retteneteseket ordibáltam már az égbe pár sérült file után, ezt akarom elvarrni.
előre is kösz -
Freddy TNT
őstag
Na most megfogtál. Kb jövő nyárra vagy a nyár végére gondoltam egy alaplap cserét. (K7-ről K8-ra) Na már most ha megveszem a PCI-os kártyát akkor oda kell figyeljek, hogy legalább két PCI slot legyen az új deszkán. Na de akkor már miért ne lehetne PCI-express RAID kari ? áh ! Azt nem tudom most beletenni a gépbe.

Másrészt viszont ha össze is csinálják magukat a vinyók akkor sem fognak 100MB fölé menni sebességben. Átlagban meg végképp. Tehát elméletileg mégis csak elég a PCI-s Másrészt PCI-s még a hangkártyám is szóval az is elvesz. Szóval akkor talán még is jobb lenne PCI express ?
Na de akkor már jó lenne valami nodmális RAID kártya. Az meg már többe kerül mint egy rendes alaplap.

Szóval egy kis dilemában vagyok
De azért kössz a tippeket -
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT
üzenetére
A profi vezérlők tisztességes cache-sel rendelkeznek, nem terhelik a normál memóriát. Ez 256M-1G között mozog, felhasználási területtől függően. Otthoni célra elég a 256, míg több száz felhasználós server-be talán inkább a nagyobb. Adatátvitelkor RAM - CACHE valamint CACHE - winyó a mozgás. Ebből az adminisztráció nélküli RAM - CACHE terheli csak a procit. A másikat teljes egészében a kártya végzi, statisztikázott előreolvasásos CACHE stratégiával. Az újraszinkronizálás is csak egy parancs, és sokszor működés közben elvégzi, szemben az olcsóval, ahol ez megszakíthatatlan külön folyamat szokott lenni teljes csend mellett.
Olcsóbb vezérlőket amik még jók is, a HPT vagy a PROMISE oldalain találsz. Az ADAPTEC Sil vezérlőt használ, de a bios-át tudtommal lecserélte (szerintem nem véletlenül). Azért számolj utána, hogy a PCI busz sebessége nagyobb-e mint a különálló winyóé. Ha összemérhető, akkor felejtős.
[link] - [link]
[link] - [link]
Szerk: Ha a HPT-t megnézed, a sebesség miatt a PCI-X vezérlőt részesítik előnyben. Nem véletlen. Szerinten profi cucc nélkül a RAID0 előnyei csak töredékében élvezhetőek.
[Szerkesztve] -
Freddy TNT
őstag
Ja és még valami ! Pontosan mivel (és mennyivel) jobb egy 30-40-100-200 ezer forintos RAID vezérlő ?(mondjuk nem az alaplapihoz viszonyítva, hiszen majdnem minden integrált dolog vacak) Tudja a RAID 5-öt és a RAID-ek kombinációit x vinyóval hardveresen és kész? Sajnos nem találok magyar nyelvű anyagot, hogy informálódjak egyes vezérlők működési elvéről.

-
Freddy TNT
őstag
Újrafűztem a RAID tömböt hátha valami nem passzolt......
Beadom a derekam. Milyen RAID vezérlőt is ajánlottál?
Bár jelenleg nem engedhetek meg magamnak ilyen luxust
De azért kezdhetek gyűjteni 
Néhány tippet szeretnék kérni olyan 15E forint magasságában. PCI foglalatra gondoltam,mert jelenleg csak az van. SATA kellene. Ha lehetséges akkor SATA 2 mert a vincsik támogatják az SATA 300-at. RAID 0 és 1 érdekes. A többi nem(igazán)
Előre is köszönöm ! -
Freddy TNT
őstag
Szerintem neked mákod volt
De ez úgy szokott lenni, hogy ehhez hozzászoksz és elfelejtesz menteni jó sokáig. Aztán mikor valami fontos dolgon ügyködsz egyszer csak megdöglik valami 
Nekem eddig 2-3 vincsim füstölt el. (azért nem 3,mert nyáklapcsere megoldotta a dolgot)
És mondhatom, hogy mindig a ''legjobbkor'' patkoltak el.

Meg aztán olykor hoznak hozzám döglött vincsiket, hogy menthetőek-e
Persze komolyabb pénz nincs rájuk,de azért jó lenne ha meg lehetne oldani. 
-
Tuc
csendes tag
válasz
Chieftec
üzenetére
Saját tapasztalatom az, hogy a windows alapsebességénél nem lesz észrevehető a sebességnövekedés, 1 Gb rammal szinte semmi. Mondjuk a legtöbb felhasználónak tényleg felesleges a RAID-0. Játék betöltés egy kicsit gyorsabb lett. Aminél észrevettem,hogy gyorsabb: DC Hash-elés, másik vinyóról másolás, videó feldolgozás, defrag ... Kb eddig ennyi! De ha már egyszer megcsináltam kiváncsi vagyok, hogy mennyire jön be az ''ördög falra festés''. Mondjuk a fél éve fejlesztgetett programot én sem azon tartogatom, az biztos. Jöttök itt a százalékokkal, nekem eddig kb. az eddigi 15 vinyómból egy sem romlott el. Persze lehet, hogy csak mákom volt, van egy olyan, hogy Murphy törvénye ...
-
cherockee
aktív tag
válasz
Freddy TNT
üzenetére
a mirrored módban ha sérül az egyik vinyon egy file akkor javitja a másikról? mennyire hatékonyak?
Lassabb lesz a rendszer? -
Chieftec
őstag
válasz
Freddy TNT
üzenetére
Link?
Spanning mit jelent? -
Freddy TNT
őstag
válasz
Chieftec
üzenetére
Olvasd el Liksoft hozzászólását és megérted mi a lényeg a master/slave-ben.
Egyébként meg nem mindegy, hogy milyen blokkméretet adott meg( azon gondolkodom, hogy nekem sem az automatára kellett volna bíznom)
Na meg aztán a bootolásnál nem igaznán érzékelhető. Olyan egetrengető gyorsulást nem éreztek. Viszont ha egy lan party-n vagytok akkor egyszer csak azt veszitek észre, hogy mindeki tölt te pedig már kész vagy.
Vagy file műveleteknél hoz gyorsulást. (pl: videóvágás, másolás IDE-s vagy másik SATA vincsire...stb)
Azt, hogy mennyivel gyorsabb mint külön tesztprogikkal lehet megmérni. -
Chieftec
őstag
Hello!
Egyik rokonom vett két 80 as Samsungot meg egy Asus A8N-Et és barakta RAID 0 ba.
Aztmondta, hogy kb. 2 perc mire leáll az XP illetve nem találta gyorsabbnak mint utána amikor külön lettek téve a winyók. Valaki hozáértő esetleg?
[Szerkesztve] -
Freddy TNT
őstag
válasz
Freddy TNT
üzenetére
Nincs esetleg valahol valami beállítási lehetőség SATA-n ?
-
Freddy TNT
őstag
Kössz a tippet !
De sajnos a kártya bios-a szerint mindkettő masteren van (így hát szerintem két külön csatornán vannak)
Ráadásul egy kissé feljebb írta is valaki, hogy ugyan ilyen cucca van és neki megy rendesen. (ezek a vincsik SATA 300-asak de le van tilta a jumperükön és csak 150-en mennek.Bár kétlem,hogy ez gond lenne, hisz így sem érik el még messze a 100-at sem) -
Freddy TNT
őstag
válasz
cherockee
üzenetére
Hi !
Ugyan akkorának kell lennie és lehetőleg ugyan olyan típusnak(és cahce ,méretnek) A méret a lényeg. Ha a többi nem stimmel még elmehet a rendszer. (én is maxtor+samsungot használtam,bár RAID0-ban)
Ha nem akarsz rá sokat költeni, akkor:
Vegyél egy Sil 0680-ast (legolcsóbb, de suta is) kb 4-5 ezer
Veszel még egy maxtort. (80GB) ha nagyobbat veszel azt fújhatod,mert nem tudod kihasználni a plusszt.
Elméletileg belegyűröd a kártyát, ráteszed két külön kábelre a két vincsit (master legyen a mostani) majd taposod az F3-at (asszem ezt írja ki a vezérlő a bootolás elött) Ott kiválasztod a ''mirror(ed)'' opciót és elméletileg meg kell adni, hogy melyiket akarod tükrözni a másikra. Aztán vagy megcsinálja magától vagy be kell menni ismét a RAID bios-ba és rebuild parancsal munkára kell fogni az új vincsit.
Azért írom feltételes módban,mert én még csak RAID0-t csináltam (és használok) RAID1-et (azaz a mirrored-et) még csak ki sem próbáltam. De elméletileg így kell csinálni.
Még egy-két tanács:nem kizárt, hogy újra kell telepíteni a win-t. Már csak azért is,mert a drivert valahogy be kéne neki adagolni mert különben nem tud bebootolni. (ezt a win telepítésekor kell egy kislemezről. Mikor mondja, hogy más RAID és SCSI driver telepítéséhez nyomd meg az F6-ot)Ha van egy másik vincsi a gépben,akkor le kell azt tiltani a bios-ban,mert különben mindig arról akar boot-olni. De lehet, hogy az egész cirkusz elött elég ha feltelepíted a drivereit és csak utána állsz neki RAID-elni. -
cherockee
aktív tag
segitségeteket szeretném kérni.
egy maxtor diamondmax 9 plus 80 gigás vinyo mellé szeretnék tenni egy árnyékmásolatot. Ha jool tudom igy hivják ha 2 vinyon ugyan az van, és ha egyik sérül, leáll, megdöglik, lassu akkor a másikról jön az adat. Az érdekelne erre milyen raid vezérlőt (szoftver,hardver) ajánlotok, milyen winyot (ugyanolyan kell, vagy csak méretben egyezőnek kell lennie?), milyen raidet?
Érdekel minden vélemény, tudom, sokaknak hülyeség otthon redundánsan tárolni az adatokat, erre nem térnék ki ha lehet.
VIA-s alaplap, egy ocska mercury, igy gondolom pci-os raid vezérlőt érné meg vennem.
Előre is kösz a helpet -
hans01
csendes tag
Nem annyira a halhatatlansagat hiresztelem,mint a sebesseget. De amugy semmi sem halhatatlan, igy az egyeduli vinyo sem,meg.......a na ez kezd never ending sotry lenni ugy hogy hagyom.....a lenyeg az, hogy nekem azert kell 2x200giga RAID0-ba,mert nagy videokat kell comprimalnom,atalakitanom,atraknom,elraknom,szetraknom....bla blabla, na ezert.
Na es tenyleg kivancsi leszek a teljesitmenyere majd egy tesztelo progival meg is csinalom.
Ja, es mar annyit hallotam, hogy bekrepal a RAID0, hogy mar alig varom , hogy bekovetkezzen es akkor majd szolok, hogy a pi**ba a kurva RAID0val.
Sziaszok! -
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT
üzenetére
RAID0 meghibásodás: 2 db winyó, alapból kétszeres esély, amit megspékel a 3. eszköz a vezérlő. Mindegy, hogy HW vagy SW, meghibásodhat, téveszthet (máshogyan a kettő, de benne van a pakliban). Így jön ki a háromszoros. Statisztikailag 2-3 közé tehető, mindenkinek máshol. Ezért nem foglalkoztam a pontos százalékkal, de a 3 eszköz inkább a háromszoros mint a kétszeres felé közelít.
hans01: Ha Valaki ismeri és tudja ezt, valamint ennek megfelelően használja, akkor semmi gond nincs vele, sőt előnyös lehet. De ennek hangsúlyozása nélkül csak és kizárólag egyedüli üdvözítő megoldásnak feltüntetni szerintem olyan mint a gyilkosságra való felhívás.
Freddy TNT: SATA. Az előző raid ugyanezen a vezérlőn volt, vagy a 680-on. Megérzésem, hogy az előző 680-on két kábelen volt, míg a mostani SATA master/slave üzemmódban fut. Egy kontrolleren egy csatornán, tehát nem tud párhuzamosan dolgozni. Sok gyártó így oldja meg, hogy legyen is RAID, de ne kelljen sok csatornát kézben tartani (IRQ, DMA). Ezzel az eszközök ütközését tudják csökkenteni, tehát biztonságosabb az eszköz, de sokszor a sebesség árán. Üzletpolitika: Ha profi gép kell, tegyél bele profi kártyákat! - És valóban, a risk processzoros kifejezetten RAID kártyák csúnyán meg szokták verni sebességbe és stabilitásba is az alaplapiakat. -
Freddy TNT
őstag
Ha már itt vagyok :
Valaki legyen szives kisegíteni !
Mint feljebb írtam van 2*160GB SATA Sil 3112 alaplapi vezérlővel RAID0-ban. A probléma az vele, hogy közvetlen ez elött volt 2*80 Gb (különböző gyártóktól és még különböző cache-el is) és mégis körberöhögi az SATA RAID0-t
Olyan 10-15 Mb-al lassabbak a műveletek. Ráadásul több program és több mappa mellett egyszerűen átmegy csigába és rengeteget seek-el. Pedig a régi RAID ezt nagyon bírta.
Szerintem már csak azért is gyorsabbnak kéne lenniük,mert nagyobbak.
Szóval van valkinek valami építő jellegű ötlete ? Előre is kössz !
[Szerkesztve] -
Freddy TNT
őstag
Én 2*160-at használok RAID0-ban. Mivel nekem van olyan cuccom amiért kár lenne, ezért van még egy 200-as és két 20 Gb-s vincsi biztonságinak.
Nekem ESETT MÁR SZÉT RAID 0-m. (egy boot során a vezérlő valahogy megfeledkezett RAID0-ba tenni őket <Sil 0680>)
Szerencsére ez még közvetlen a rendszer telepítése után jött elő.
Az SATA-ról pedig: egy rakás szar! Már megbántam, hogy plussz pénzt dobtam ki érte..
lassabb, több vele a gond mint az IDE-vel. Ráadásul kizárólag az átviteli rendszer változott (na jó van hot swap,meg NCQ..stb) egyébként a mechanika maradt a ''régi''
Mondjuk én nem értek egyet Liksoft-al abban, hogy 300% az esély. Én olyan 70-80%-ra tenném, hogy a két vinyó életében adatvesztés áll fenn. (persze a szóló vincsiről jóval könnyebb adatot menteni ha süllyed a hajó)
Mindenesetre szerintem sem szerencsés, hogy ennyire híreszteled a RAID0 halhatatlanságát.
-
Krix
őstag
Figyi! Semmi gond nincs a Raid 0-val, használd nyugodtan. Nagyobb az elromlás kockázata és nehezebb v. szinte lehetetlen az adatmentés: ennyi, cserébe viszont gyorsabb. Nekem nincs 400 G felesleges adatom
, ezért nem csinálok ekkora Raid 0 tömböt, sőt nálam raid 1-ben van 2 db 200 G-s vinyó. Régebben én is használtam raid 0-s tömböt. Átmeneti tárolónak tömöríteni, videót vágni otthonra tökéletes, de semmi olyat nem raktam rá amit nem szeretnék elveszteni. Modjuk erre elég 2 db 80 G-s vinyó is. -
liksoft
nagyúr
Csak egy megjegyzésem lenne. És ez a stílusodhoz kötődik.
Lehet, hogy Te tudod és ismered a RAID0 veszélyeit. Pont ezért nem jó, ha elbagatelizálod. Ezt a fórumot ''titkárnők'' is olvassák (kifejezetten a számítógép hardware-es ismeret miatt használtam a megnevezést minden bántó szándék nélkül), így Nekik mást jelent a Te írásod mint szakmabelinek. Azt hiszem, ''láttam már karón varjút'' (adatmentésből élek). Így nyugodtan mondhatom, hogy a meghibásodás NEM a duplája, hanem a HÁROMSZOROSA a szimpla drive-hoz képest. De ezt részletezni itt és most lényegtelen. A fontos, hogy a feladathoz kell választani a rendszert. Ez viszont tartalmazza a felépítést, üzemeltetést és az archíválási rendszert is. Ha nem rendszerben gondolkodik valaki, akkor az a saját adatainak potenciális gyilkosa. Lehet, hogy erős a megfogalmazás, de a gyakorlatban látom, hogy igaz. -
hans01
csendes tag
Koszi sracok ! Igy mar tiszta. Utana neztem en is a dolgoknak es ahoz, hogy a Silicon kezelni tudja a SATA II-es vinyot ahoz a Sil3124-2 -es chip kellene az alaplapon. A jelenlegi Sil3114 csak a SATA I-et viszi es kar lenne a SATA II -est rakotni,na meg a jumpert is be kellene dugni a seggebe, hogy a sebesseget lecsokkentse 300rol 150re.
En nem tudom, hogy mit kell annyit parazni azzal a RAID0 miatt. Nekem is ket SP2004C Samsung, 200gigabiga lesz RAID0-ba....es mind itt olvasom mar tobb topikban is, hogy ha az egyik megomlik akkor oda az anyag oda a cucc, de mit mind kell problemazni ha valaki RAID0-at akar akkor tutti, hogy nem lesz olyan fontos info a vinyoin es tisztaban van a veszelyel. NA,de mi van akkor ha csak egy 400Gigas vinyot hasznalnek? Ugyan az a riziko ! Na,ja most jonnek az okosok es kezdik ecsetelgetni, hogy nem,mert itt 50% az esely ott meg 100% bla bla bla.......hat fuck it. A sebesseg a lenyeg ! S amugy ott van a DVD iro es ki lehet irni mindent,s ha elvesznek a progik akkor egy delutan vissza lehet rakni mindent. -
jerry311
nagyúr
-
Tuc
csendes tag
Én nemrég raktam össze egy ilyen ilyen RAID-es cuccot. 2x 250 GB Samsung SATA2-es winyó RAID-0 -ban az NV-Raid vezérlőn (Asus A8N-SLI Deluxe), ehez nem kell külön driver, meg ahogy elnéztem csak ez SATA2-es, a másik csak sima SATA. Az 500 GB-ot sikerült 4 felé particionálni. Teljesítménynövekedés azért van rendesen, csak nem biztos, hogy mindenki ki tudja használni. A töredezettségmentesítés mondjuk igen gyorsan lemegy, úgy pakolgatja a cuccokat mint állat. A Sandra 109 MB/s ot mért, ez a harmadik helyen volt. Ilyenek voltak előtte mint 4-szeres RAID-0 , meg 2-szeres U-SCSI RAID-0. Mondjuk elég nagy szenvedés volt, de a végén sikerült. A windows telepítéshez RAID driver lemezt kell csinálni meg hasonlók.
-
-
hans01
csendes tag
Sziasztok !
Egy teljesen uj gep elott allok (mint a f*sz a lakodalomban) es nem tudom eldonteni, hogy melyik chipre kossem a vinyokat, hogy RAID0-ba menjenek.
Az alaplap A8N SLI Deluxe (Asus) es a ket vinyo az Samsung es ugy hiszem, hogy SATA II.
A kerdes az lenne, hogy az NVIDIA csatikba rakjam, vagy a Silicone Image 3114-be. Mert mind a ketto tudja a RAID 0-at,de melyik jobb ?
Nagyon kosszi !
[Szerkesztve] -
gergo84
aktív tag
Sziasztok
- megoldás: az ide hdd-n lévő rendszer áthelyezése sata hdd-re -
szükséges dolgok:
- egy müködőképes windows xp op. rendszer (a pagefile-nak a bootparticion kell lennie)
- symantec norton ghost 9.0 program
- egy sata hdd particionálva
lépések:
- a pc bekapcsolása (a kiinduló és a cél hdd-k jelenlétével)
- módosítani kell az aktuális registrációs kulcsot (startmenü-futtatás-''regedit'')
- az alábbit kell megkeresni: HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ MountedDevices
- a MountedDevices könyvtárat törölni kell (ez tartalmazza a meghajtókhoz rendelt neveket: c, d, e, stb.)
- lépjünk ki a regeditből
- a norton ghost-al ghostoljuk a rendszer hdd-t a cél hdd particiora
- pc kikapcs
- most le kell választani az összes hdd IDE kábelét, csak az ''új'' hdd maradjon meg
- pc bekapcs
- modositani kell a biost, hogy a sata hdd legyen a boot device
- windows indulása
- az új hdd-n lévő rendszer bootol, és módositja a registryt
- ezután vissza lehet rakni a régi rendszer hdd-t is, kedvünk szerint
ha azonos IDE hdd-ra rakjuk a rendszert, akkor nem kell biosmódositás
ezt a megoldást, egy igen okos emberrel agyaltuk ki
felhasználó neve: Mumtaz
és nagy segitségemre volt a közismert DC++ program, mivel ezen tartottuk a kapcsolatot -
liksoft
nagyúr
Na ez már nem HW, hanem XP probléma. Ebben vannak nálam sokkal jártasabb emberek. Így inkább hallgatok, hátha én is tanulok.
Igen, hasonló mint az msn, csak nem Micro... és jó hangkártya + miki esetén úgy hallak, mintha a szobában lennél. Ezek sem utolsó szempontok, azt hiszem.
Szerk: Multkor elfelejtettem írni, hogy a 4-6 eFt-os raid vezérlő 99%-ban a SiliconImage chip-re épül. Ez normál IDE-ként kezeli a winyót, és ha akarod, akkor tudod raid-be fűzni. Tehát jó alternatíva a problémádra. (Egy gondja, hogy driver nélkül a 128GB feletti winyókat hibásan kezeli.
De ez csak DOS alatt jelent problémát, vagy ha pl: 200-as winyón egybe particionált rendszert szeretnénk boot-ra rávenni. Ilyenkor az SP1-2 sem segít!!! Megoldás: boot partíció max 120G, és a többi már szabadon használható.)
[Szerkesztve] -
gergo84
aktív tag
igen már rekerestem, ez tiszta msn...nem?

na mindegy ugysem szeretnélek felhivni
, már látom a fényt az alagut végén 
térjünk rá a sata hdd vs windows megoldásra
, légyszi 
ez a raid dolog nekem bonyolult
, félre ne érts értem amit mondassz
, csak nekem gyakorlatilag most nem kell.
a #450 és #451 hsz a lényeg, hogyan rakhatom át a rendszert satára...
[Szerkesztve] -
gergo84
aktív tag
tehát:
- be lehet állítani IDEvezérlésre, ami jelenleg is megy, de olyat kell rákötni ami mindig azon fog üzemelni. értem. szval jelenlegi 40gb-os rendszer IDE1/1-et kössem inkább rá...
- ha hanyagolnánk ezt a raidet. és a második megoldást választanám, hogy sata legyen a rendszer hdd?...
az ismereteim: ovis korom óta játszok pc-s játékokkal, machintossal kezdtem, 286, 386, 486, p1 és most ez. játékokkal nyomulok inkább. rendgeted angol szót, kifejezést tanultam meg ezzel kapcsolatban. persze a gépek belsejébe is bele néztem azért, tudom mit hova kell dugni és a biossal is ismerkedem. az irodai programokat is ismerem 3szor olyan jól mint amit az iskolákban szoktak tanitani. de a lényeget semmiben sem tudom. tulajdonképpen csak egy közepes felhasználó vagyok. pl.: mi az a skype?
[Szerkesztve] -
porker
tag
Srácok, próbálta-e már valaki a Intel® ICH7R-es RAID 5-jét (955X chipsettes lapok)?
-
liksoft
nagyúr
Talán egy hasonlat segíteni fog.
Egy adatbázis (hagyományos felépítésű, nem SQL,....) több adatfile-ból és indexfile-okból áll. Ezt a rendszert csak hibátlan indexek esetén tudod üzemeltetni. Ha az adatbázis struktúráján változtatsz, újra kell indexelni az egészet. Gondolom, ez eddig tiszta.
Most nézzük a vezérlőt. A PROMISE chip a fentiek alapján az adatbázist kezelő program. A winyók felelnek meg az adatfile-oknak, melyek elhelyezkedése és egymás közötti kapcsolatuk is számít. Az index-nek meg az a leírás, ami a winyó végére kerül.
Vagyis, ha megváltoztatod a konfigot, már nem lesz korrekt az info a winyó végén. Ekkor vagy letilt, vagy hibásan működik a vezérlő. Ha pedig nincs, akkor használat szintjén nem is kezeli a winyót. Neked azért ilyen esetleges a rendszered, mert a használatban lévő winyókat már valahogy inicializáltad, így a vezérlő felismeri, de többször hibásan kezeli.
A fentiek miatt írtam, hogy a PROMISE RAID conrollere csak és kizárólag FIX konfigurációt kezel korrekten hibamentesen. Ez lehet ''sima ide használat'', de nem fiókos. Az elért csere és használat a már inicializálási fázison átesett winyóknál él. De ha újat teszel rá, minden kezdődik előröl.
Ha még mindig nem teljesen tiszta, hívj fel Skype-on vagy mobilon. Ugyanis nem ismerem számítástechnikai ismereteidet, így marhára nehéz ''lefordítani'' a lényeget. -
gergo84
aktív tag
valószinüleg ma este már nem fogunk értekezni...
csináljuk azt, hogy az IDE-s hdd-t kiveszem és a 40gb sata lesz a rendszer.
elöször is nem tudom, hogyan kell satára telepiteni
másodszor azt hiszem telepités nélkül is át lehet rakni a rendszert egy másik hdd-ra, csak frissiteni kell majd. azt hiszem.
ha tudnál segiteni, légyszíves
vagy kalauzolj el, az erre alkalmas topikba légszi
-
gergo84
aktív tag
Sajna megteltem.

a gépben fizikai hely még van. dvd olvasó, dvd iró, mobilrack, mobilrack.
ez most a felállás, csak az egyik rack nem megy.
az ide1/1 -en van 40gb rendszer hdd: C:/ és D:/
az ide1/2 -ön van 160gb mobil rack hdd: M:/
az ide2/1 -en van dvd olvasó
az ide2/2 -ön van dvd író
a sata1 -en van 40gb hdd: E:/
a dvd olvasóra szükségem van, mert nagyon sokat megy, és az irot nem akarom terhelni.
az integrált raid kártya biztos nem képes + IDE csatorna létrehozására? nem akarom elhinni, drága alaplap volt, s erre nem képes...marha mérges vagyok
megoldások szerintem:
1.,: a rendszer hdd-t átrakom IDE-ről a Satára, és a 40gb IDE helyett veszek egy 160gb satát. az még probléma nélkül belemegy a gépbe. és akkor van egy fölös IDE csatornám.
2.;: veszek egy pci kártyát, amin van 2 plusz ide csati lehetöség, és kész. héj de az nem ugyanigy raid véletlenül? 4-5k körül van.
kérdés:
mit tudok kezdeni a marha drága alaplapom marhaszuper raid kártyájával
-
lazydog
addikt
Zavarba hozol, és még a végén elbízom magam.

Ha már semmi helyed nincs az IDE csatlakozón el kéne gondolkodnod egy külső USB drive vételén. Ez a problémádtól függetlenül is korszerűbb, elegánsabb megoldás a mobilrack-nél. Egyetlen hátránya, hogy jóval drágább. Különösen, ha 2,5 ''-os notebook vinyó-val működőt veszel. -
gergo84
aktív tag
Te vagy itt a Zseni!

Semmit sem tudtam vele elérni. De tapasztalatot szereztem rendesen. A következőket szerencsétlenkedtem összesen:
1 - 40GB ide hdd rákötése raidre. array létrehozása. a hdd-n lévő adatok elszálnak. a windows látja a winyót, driverek telepitése, és sikerül a beüzemelés
2 - 160GB ide hdd rákötése raidre, hdd-n lévö adatok elszálnak, array létrehozása nem sikerül, a windows nem talál semmit, nagyon belassul a gép
3 - probálkozás, átkapcsolni a raidet ide-re, a windowsban a drivercsere után már lehet kezdeni valamit.
4 - a 40gb hdd ujraformázása és particionálása, mostmár képes a raid ide-ként értelmezni.
5 - a 160gb hdd rákötése másodikként, a bios nem látja, a windows nem látja, nagyon belassul a gép.
6 - a 160gb hdd vissza a mobilrackbe, uj particio és format, hogy ujra a régi legyen
7 - a 40gb hdd eltávolítása a rendszerböl...a bios nem akar betölteni, ha betölt, akkor a windows nem indul.
8 - a 4gb hdd visszarakása, windowsban lemez eltávolítás, driver eltávolítás, reboot, bios raid letiltása, hdd levétele....most már sikeresen indul!
tanuság: hidjem el amit ide leirnak, ne akaratoskodjak, és a raid nem nekem való
de kell még egy mobilrack, és muszáj még egy ide helyet csinálni, de minden foglalt
-
gergo84
aktív tag
én látom amit irsz, és olvasom is, csak nem értem.
ami világos a számomra: hogy azt mondod, nem alkalmas ez a tipusu raid kártya a sima ide használatra.
amit én, és nagyszerü Ph-s segitökész kollégával elértünk: hogy felismeri ide-hént a hdd-t, és minden jól müködik, csereberélni is tudom rajta.
nos ebböl gondoltam, hogy ha 1 elmegy rajta könnyedén, akkor 2is. de még nem probálgattam nagyon. és ha ugy kötném be, hogy ezen a raiden vannak az optikai meghajtók? -
liksoft
nagyúr
Olvasd el amit #440-ben írtam. A PROMISE controller önálló mikroszámítógép 1 chip-ben. Ennek más a belseje ha RAID és más ha csak ide vezérlő. Így a drivere NEM cserélhető, valamint NEM oldja meg az alapvető problémádat.
Ha CSAK ide csatorna kell, akkor ezt tiltsd le az alaplapon, és tegyél be egy sima ide vezérlős kártyát. Vagy az alaplapra teszed a fiókot. A PROMISE controllert NEM csere-bere típusúra, hanem nagy megbízhatóságú RAID vezérlőnek gyártották. Igaz ez az olcsó (általában ezt teszik az alaplapra) változatra (nincs saját cache) és a drága profi server vezérlőre is. A minőség és stabilitás nem tűr meg semmi más kompromisszumot.
Sajnálom, de ha ezt erőlteted továbbra is, az eddigi tapasztalataim alapján sok keserűségben és több OP újrainstallban lesz részed.
-
gergo84
aktív tag
upot a témának

-
gergo84
aktív tag
gondoltam tovább lépek, de nem igazán jött össze.
ráraktam még egy hdd-t jumperek nélkül.
s az eredmény: nagyon lassu winboot képernyő, az eszközkezelő semmi, meg van halva
azt hiszem valami nagyon összeütközhetett
rakjak talán jumpereket a 2 hdd-ra? -
gergo84
aktív tag
kijavítottam az illesztőprogramot.
most már látja a hdd-t
köszönöm neketek, minden elismerésem a tiéd Krix
és köszönöm, hogy velem fáradoztok
most már müködik, de még nem tökéletes. az eszközkezelöben van egy olyan felkiáltójeles, hogy: scsi/raid állomásvezérlő, és ezt irja ki:
A Windows nem tudja betölteni ehhez a hardvereszközhöz az illesztőprogramot, mert a rendszerben már fut az eszköznek még egy példánya.
ha még ezt is ki lehetne javitani, nagyon örülnék, és akkor folytathatnám tovább a kisérletezést, ugyan is rá fogok kötni még egy hdd-t. lényegében 3 mobil rack. de ez csak átmenet. persze szerintem innen könnyü lesz, remélem! -
liksoft
nagyúr
A PROMISE raid controller csak úgy tud kezelni egy winyót, ha inicializálod. Ez a chip adatbázisa a winyóhoz, amit a winyón tart. Logikus, ha nem találja meg, nem tudja kezelni a cuccot. Nem tudsz vele mit kezdeni, a chip-nek kell, a bios nem tehet róla. Ezek az adatok a winyó végére (nem használt területre) kerülnek, így máshová át tudod vinni, visszahozva működik. De máshonnan init nélkül nem tudsz winyót fogadni. Az már a bios-on múlik, hogy ettől az adatok elvesznek-e, vagy engedi, hogy megmaradjanak.
A nem raid PROMISE nem kér inicializálást.
Fiókot tegyél alaplapi csatornára. -
gergo84
aktív tag
-
Krix
őstag
A-ha, akkor azért nem látszik a lemezkezelőben.
Most nézem az Asus weblapján, hogy a te lapodhoz kétfajta driver van a promise vezérlőhöz. Az egyik:
Promise SATA378 Driver V1.00.0.26 (ATA Mode)
a másik:
Promise FastTrak 378 RAID Driver V1.00.1.37 for Windows 98SE/NT4/ME/2000/XP/2003
Szerintem te a 2-t raktad fel, de az 1-es kellene!
Ez lehet a gond! -
Krix
őstag
Szerintem ez lesz neked a jó.
Windows:
Felügyeleti eszközök -> Számítógép-kezelés -> Lemezkezelés
Itt látszania kellene a vinyónak, ha a promise driver fent van. (És ugye a promise bios a vinyót felismerte, tehát nem lehet nagy gond.)
Ha mégsem látszana, akkor meg lehet próbálni a promise vezérlő driver törlésével. Ilyenkor újraindítás után a win ismét felismeri és beállítja a rajta lévő hdd-t. A driver eltávolítása:
Sajátgép -> tualjdonságok -> Hardver -> Eszközkezelő -> SCSI és RAID vezérlők -> WinXP Promise FastTrak ... (jobb klikk -> eltávolítás) aztán win restart -
liksoft
nagyúr
Ide csak ritkán ugrok be, az adatmentésbe tegyél egy linket ide, ha kérdésed van. Onnan kapok üzit.
Nem tudom, van-e rá progi. Én valahol az eszközkezelőben szoktam kóricálni és az I/O címeket hasonlítom össze alaplapi esetén. RAID kiegészítésnél meg ki szokta írni amikor bemegyek a bios-ába. (Lehet, hogy nem mindegyik, nem néztem.) Talán az Everest kiírja
. -
gergo84
aktív tag
ha erre állítom be:
Onboard Promise Controller: enabled
.............operating mode: raid
ilyenkor a boot-nál ez jelenik meg:
MBFasttrack378
no array defined
press ctrl+F to enter fastbuild utility
na ez nekem biztos hogy nem jó, mivel nem akarom raidelni a winyókat
szoval abból a sata-s cuccból kellene kiindulni, de az sem jó, winfos nem lát semmit
-
gergo84
aktív tag
most erre van beállítva a masina:
IDE Configuration
Onboard ide operate mode:
enhanced mode
.........enhanced mode support on:.....P-ata + S-ata
.........configure S-ata as Raid: no
Onboard Promise Controller: enabled
.............operating mode: ide
ilyenkor a boot-nál ez jelenik meg:
Sata378 TX2 Plus bios version 1.00. stb
- kirja, hogy megtalálta a winyót ultra dma ...stb
- ide bus master enabled
de a winfos nem csinál semmit -
gergo84
aktív tag
egy kis info (tudom igy messziről marha nehéz megoldani valamit is), hogy könnyebb legyen
IDE Configuration
Onboard ide operate mode:
enhanced mode
.........enhanced mode support on:.....P-ata + S-ata / P-ata / S-ata
.........configure S-ata as Raid: no
.............................................yes: serial-ata bootrom: enabled / disabled
compatible mode
........ide port settings:.P-ata only
.................................Primary P-ata + S-ata
.................................Secondary P-ata + S-ata
Onboard Promise Controller: enabled / disabled
.............operating mode: raid / ide -
gergo84
aktív tag
én totál béna vagyok kijelentem!
annyit tudok, hogy rádugom az ide kábelt a megfelelö helyre
tudom a biosban miket hol lehet kapcsolgatni, de nem tudom a jelentésüket
de, ha a biosban beállítom:
- hogy a raid kártyát raid-ként értelmezze, akkor MBFasttrack 378 jön be az inditásnál
- hogy a raid kártyát ide-ként értelmezze, akkor pedig valamilyen sata378 balblabla
nagyon félve probálkozok, mert már két hdd-t is ujra kellet particionálni, meg formázni, mert a raid szétk*rta az egészett
[Szerkesztve] -
-
Krix
őstag
Ha jól értem neked csak arra kell, hogy mégegy vinyót tudjál kezelni és nem kifejezetten a raid 0 v 1 funkciója kellene. Ezesetben elég feltenni a vezérlő driverét, rádugni a vinyót és a win kezelni fogja.
Optikai meghajtót nem szokták szeretni a raid vezérlők, de ez a manualjából valószínűleg kiderül. Van olyan amelyikre lehet dugni. -
gergo84
aktív tag
raid-re lehet kötni optikai meghajtót?
-
gergo84
aktív tag
Sziasztok! Szeretném a segitségeteket kárni pár probléma megoldásában...
ilyen alaplapom van: asus P4P800-E deluxe
a következő lenne a kínom:
szeretném használni az integrált raid kártyát ami az alaplapon van, de nem igazán tudom hogyan is kell.
van a gépemben:
ide1 master: hdd 40gb 2 particio és rendszer hdd
ide1 slave: mobilrack 160gb hdd
ide2 master: dvd olvasó
ide2 slave: dvd iró
sata1: hdd 40gb
ehhez szeretnék hozzá tenni még egy mobil racket, de ahhoz ugyebár már szükségem van a raid-re. szoval a kérdésem, hogyan is kell egyáltalán beállítani?
msn-n is elérhető vagyok: gergo84@hotmail.com
elöre is kösz a segitséget -
liksoft
nagyúr
válasz
n0_gAboR
üzenetére
Nem tartom szerencsésnek az ötletet.

Kiskegyed írta a megoldást. Úgy célszerű elkészíteni, hogy a 160-at 2 részre osztod. Az első a rendszer, hagyományos partíción. A másodikat kötöd software RAID-be a 80-as winyóval. De ekkor a rendszerwinyó osztozik a gyorsnak szánt RAID egységgel 1 fizikai drive-on.
Ha a 80-ast külön használod és a 160-ast is, mind sebességben, mind biztonságban jobban jársz az előző állapothoz képest. Ugyanis a fejmozgatás a leglassabb. Ha ezt a rendszer és az adatpartíció között állandóan meg kell tennie, hát .....
Ha viszont ezek külön drive-ok, akkor pont a rendszer és az adat tud párhuzamosan futni. Nagyon nem mindegy.
Szerk: tedd két külön csatornára is. (SATA esetén a két kábel nem biztos, hogy két csatorna, lehet 1 is, master - slave konfigban !!)
[Szerkesztve] -
-
killahdrums
senior tag
Köszi, de...
Amit írtál ezt mind tudom. Nekem tanács kéne, hogy hogy tudom a számomra legmegfelelőbben kihasználni a Raid előnyeit. Az előző hsz-ben leírtam, hogy elképzeléseim szerint, hogy használnám. Ezt szeretném véleményeztetni, illetve ha van valakinek jobb ötlete, azt szeretném megtudni. -
n0_gAboR
őstag
sziasztok!
Van egy Abit AN8-as lapom ami nForce4-es, tehát van benne integrált raid vezérlő.
Van egy 80-as és egy 160-as winyom, ezeket szeretném raidbe kötni.
Kérdezném h lehet e olyat hogy a 160-bol egy 80-as particiot RAID-be kötni a 80-as winyommal?
mert maskeppen winyo csereles nelkul en nem tudom elkepzeli h megoldhato lenne... -
elmo
aktív tag
válasz
killahdrums
üzenetére
Szevasz!
Röviden:
RAID0 - stripe: összeadódnak a kapacitások (2 db 80-as vinyóból lesz 1 db 160-as), sebesség elvileg nő (váltakozva kerülnek az adatok hol egyik, hol másik vinyóra) adatbiztonság csökken (ha egyik meghal, elvesződnek az adatok (szakértő(k) esetleg meg tud(nak) menteni ezt-azt)).
RAID1 - mirror: tökrözés (2 db 80-asból lesz 1 db 80-as). Az adatok mindkét vinyón egyformán ott vannak, ha egyik elromlik, a másik segítségével megy tovább az élet.
Bővebben:
RAID-es cikk PH!-n: [link]
ez a topic
üdv,
Elmo -
killahdrums
senior tag
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni.

Szeretném kihasználni a Raid nyújtotta előnyöket, de nem tudom, hogy milyen konkrét megoldás lenne nekem a legmegfelelőbb.
Adott az alaplapom (DFI LP 875P-T, ICH5R-rel), ami ugye támogatja a 0-át és az 1-et és tervezem egy ST Lab ([link]) 2 portos SATA Raid kártyá beszerzését, mivel az alaplapomon csak az ICH5R 2 portos SATA Raid található.
Jelenleg két 120GB-os SATA vinyóval rendelkezem. Mindkét vinyó fel van osztva 40/80-ra. Az egyik vinyo 40-es részén van az OS és a programok, a 80-as részén a doksik. A másik vinyó 40-es részét scratch disk-ként használom a Photoshop és az Illustrátor számára. A maradék 80GB-on az archíválandó dolgokat tartom.
Ezt a felállást szeretném ''fejleszteni'' Raid használatával.
Az elképzelésem az, hogy veszek még 2 db 80GB-os SATA vinyót, melyeket Raid0-ba kötök, (ha helyesek az infóim akkor ebből egy 160GB-os tömb lesz). Ezt felosztom 40/120-ra. A 40-es részen lenne az OS meg a progik, a 120-as részen pedig a doksik. Az egyik 120GB-os meglévő vinyóm maradna a PS meg az Ill scratch disk-je. A másikon meg az archíválondó cuccost tartanám.
Vagy a meglévő két 120GB-os vinyómat Raid1-be kötöm, (ugye ekkor ''csak'' 120GB-om lesz a két vinyóból 240 helyett) és azon lenénnek a doksik meg az archív cumók biztonságban. A scratch disk pedig a Raid0 tömb fennmaradó 120GB-ja lenne, viszont ekkor az nem egy fizikailag másik vinyón lenne, ami viszont ajánlott.
Vagy Raid0+1, egyáltalán tudok én ilyet?
Eddig ezeket gondoltam ki az igen hiányos Raid ismereteim alapján. Kérlek segítsetek, hogy az elképzeléseim helytállóak e egyáltalán, és van e számomra jobb megoldás mint ezek. Előre is köszi!
[Szerkesztve] -
donw3ga
őstag
2x80Gb sata II Hitachi deskstar raid 0-ban, hdtach összehasonlító táblázat szerint gyorsabb mint 2x36Gb WD Raptor
: -
Freddy TNT
őstag
Miért nem ? Ha mindkét hardver támogatja a hot plug-ot akkor elviekben menet közben lehúzhatod az egyik vincsit a RAID1vagy RAID 5 tömbön......
Más módja nem hiszem, hogy lenne egy ilyen szimulációnak.....
hiszen valamilyen hibát akarsz szimulálni,de ha minden csatlakozás és egyebek OK,akkor hogy is tudna előjönni egy szimulált hiba? Csak akkor, ha szándékosan okozod. Szerintem -
Freddy TNT
őstag
Kössz,de a 0680-ast kivonom a forgalomból. Egrészt mert nem kezeli biztonságosan a 120 Gb felettieket,másrészt pedig tehermentesíteni szeretném a PCI foglalatokat.
Most csak azért okoz gondot,mert menteni kéne egyikről a másikra. Egy kissé tökölve, de megoldom egy 3. vincsi beiktatásával,mert külön-külön működnek a kártyák. -
lapa
veterán
válasz
Freddy TNT
üzenetére
megnéztem a silconfig doksiját, ott láttam valami eseménynapló-szerűséget. az nem mond vmi bővebbet?
a lap egyébként asus a7n8x, a 3112 van csak integrálva.
[Szerkesztve] -
mh197
őstag
válasz
Freddy TNT
üzenetére
A 680-as raid hez is van driver : [link] , de google-val is találsz.
Ha mindkettőt kirakod a floppy-ra, akkor f6 után mindkettőt is betöltheted a driver betöltéseknél, és akkor mindkettő megy, és felismeri a rajtuk lévő winyókat (elvileg kisebb az ütközés esélye is, ha mindkettőnek fenn van a drivere! )
Ha így sem megy, akkor tényleg vmi gáz van vele. Amúgy milyen lap is ez? Gondolom a 3112 rá van integrálva, a 680-as meg külön van, vagy mind2 a lapra van téve?
Ha külön van, akkor lehet akadás, ekkor ha a 3112-re megy a raid, akkor ugye a másik kari kivesz, feltelepít, utánna meg a 680-as vissza, és felrak xp-ben a driver.
Ha a 680-ra megy a rendszer, akkor meg alaplapi letilt, vagyis csak sima ide/sata módba tesz, és utánna a 680 -as driverét tölteted be. Ha fenn a rendszer, akkor 3112 engedélyez biosban raid -ként, és xp alatt fel a driver.
Mindkét módszer kockázatos, és hosszadalmas, ráadásul nem is biztos, hogy sikerül, mert ha tényleg nagyon összeakad, akkor utánna sem fog menni. De ha van időd/türelmed, egy próbát megér! Bár szerintem először úgy próbáld, ha ez még nem volt, hogy mind a kettő raid driverét betölteted az xp telepítés indítása során!
(Bár most olvasom, hogy soft ütközés csak akkor lehet, ha már mind2 drivert felraktad a karikhoz egyszerre, mert ugye az xp ezeket nem kezeli alapból) -
Freddy TNT
őstag
Az én nagy betűs ERROR problémám lehet harverütközés vagy szoftverütközés a másik RAID vezérlővel ? (SIl 0680 és 3112)
-
Freddy TNT
őstag
Asszem úgy működik, hogy:
RAID0: ha az egyik vincsi kiesik akkor megszívtad. Nem állítható vissza semmi.
RAID1: ha a kettő közül bármelyik megmurdál,akkor a rendszer gond nélkül működik tovább. Később ha beteszel egy új vincsit a kipurcant helyére akkor (asszem) a RAID konfigjában a ''rebuild''-ot kell választani és a többit a gép csinálja maga.
RAID 5 esetében szintén átveszik a munkát a többi vincsik.Az adatvisszaállítás az új wirnyákra szintén a rebuidl parancsal történik.
Ha SATA és támogatja az alaplap is(vagy az SATA vezérlő) és a vincsi is a hot plug-szabványt,akkor elméletileg lehúzható az egyik vincsi menet közben próbaképpen. -
elmo
aktív tag
Szevasztok!
Van egy szerver, amiben két SATA-s vinyó van tükrözött RAID-ben. Hogyan lehetne jól szimulálni egy vészhelyzetet (itt nem arra gondolok, hogy egyiket lehúzom)? Ilyenkor magától újraépül a RAID, vagy nekem mit kell trükköznöm? (alaplapi RAID, telepítés előtt beklikkoltam benne a tükrözést, aztán a Windows-t az F6-os, floppy-s megoldással telepítettem, és így 1 vinyót látott)
A Windows-os Backup progi csinál rendszeres mentéseket a C-ről. Ha ebből kell majd az egész rendszert visszaállítani, akkor először fel kell rakni a Win-t csupaszon, majd a Backup progival visszaállítani? Csinált közületek valaki ilyet?
Más: elvileg hot-swap-es a rendszer; szerintetek megcsinálhatom pl. azt, h. egy 3., független SATA-s vinyót menet közben benyomok a helyére (Windows Small Business Server 2003 fut a szerveren) anélkül, hogy bármi gond lenne?
Kösz, üdv,
Elmo.
p.s.: sajnos nem néztem végig az egész fórumot, link is jó lesz a jó válaszra. kösz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Telekom mobilszolgáltatások
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen egeret válasszak?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Akvarisztika
- További aktív témák...
- Lenovo Tab M10 HD 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple Watch Series 7 41mm GPS,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 512GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4089
- Apple iPhone XR 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP Probook 440 G10 - i3-1315U I 16GB I 256SSD I 14" FHD I W11 I Cam I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

A SCSI szerintem is sokkal jobb,de egy kissé drága. Mostanában valóban kihalófélben vannak. Sajnos nem volt lehetőségem kipróbálni vagy venni egyet 
Talán ennyire újdonság? 

)

, már látom a fényt az alagut végén