Hirdetés
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- lezso6: Nemzetközi újév visszaszámlátor alkoholistáknak
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ottoka
őstag
Egy kis teszt:
Adaptec 5805 (dual-core, 512mb cache )raid vezérlőn 4db 15.000rpm sas winyó raid 0-ban, a másik sarokban 4db samsung ssd raid0-ban :Most a sas winyókon van a rendszer, és nem bootol lassabban mint az ssd-ről, és az ikonok is egyből kint vannak, másra se kell várni, amire kattintok jön
És azért iso dvd file másoltam rá a 2db 1Tb-os samsung winyóról (raid 0, promise Ex8350 vezárlőn) és 350-380 mb-al nyomta a total commanderben -
Ottoka
őstag
Ja és a házból két cső megy a hűtőhöz, azok felbilincselve a számitógép asztalhoz, kábelek szépen összekötegelve, nincs káosz. Viszont abban igazad van, hogy a vizem kb 150-ben van, normális ember gépet vesz ennyiért. De egy 4 magos procit megy egy 8800gtx-et léggel normálisan meghűteni nem lehet. Mert a gtx alapon léggel, manuális ventivezérléssel (100%) terheletlenül 60-65 fokos kipróbáltam, vízzel több órás játék után nem megy 52 fölé.
-
Ottoka
őstag
válasz
liksoft
üzenetére
Nekem tavaly nyár óta van víz a chipseten, procin és vga-n, ősztől raktam a promise kártyára is, mert alapból csak egy borda van az oem verzión és kicsit melegszik a drága. A dobozosra már raknak ventit, csak én nem voltam hajlandó egy dobozért, nyolc sata kábelért plusz 27 rugót fizetni.
Nincs gyerek, se házikedvenc az asszonyon kívül. Csak egy szép új lada hűtő 4 hangtalan Scythe folyadékcsapágyas ventivel.
Winyóra nem rakok vizet, a thermaltake kandalf házban elölről egy 12cm-es venti fújja a levegőt pont át a winyókon, és fasza langyosak, hátul egy 12-es szivja, meg a tápventi és kész.
A ramokon van egy kissebb venti még, de már azokra is tervezem a vizet. Vannak már egész király blokkok a ramokra is.
Van egy keringésfigyelő, ez van feldugva az alaplapra a cpu hűtő helyére, meg be van kapcsolva a proci 60 fokra, ott lekapcsol a gép. Ennyit tehetek érte.
Gyógyszertári ionmentes víz, innovatek adalékanyag, és a blokkok és csatlakozók is innovatek, sufnituning nem teszi be a lábát a házba.
Amikor valami átalkítás van, akkor feltöltés után egy éjszakát csak a vizpumpa megy egy külön tápról, én meg zseblámpával sasolom csöppen -e. Mint egy gyerek.
Ha szét kell szedni a rendszert, mint legutóbb mikor vga-t cseréltem, akkor azokat a csöveket amik már egyszer meg voltak szorítva a csatlakozóknál, nem használom még egyszer, ilyenkor új cső.
[Szerkesztve] -
Ottoka
őstag
válasz
Winner_hun
üzenetére
Vegyél egy hardveres raid vezérlőt, meg raptorokat, vagy ssd lemezt

-
Ottoka
őstag
válasz
liksoft
üzenetére
Az scsi szerintem leáldozóban van, egyre inkáb utolérte a sata és a sas, sőt el is hagyta. Ha megnézed a komolyabb hardveres raid kártya gyártókat (areca, adaptec) most már hamarabb jelennek meg sata-ra épülő kártyák, mint scsi-re. A fibre channel vezérlők (a leggyorsabb, legbiztonságosabb) vezérlők is sata2-es illetve sas winyókkal működnek együtt, és én úgy olvastam, hogy most a fibre channel a raidek ''királya''. Az areca cégnek fibre to sata2 kontrollerek a csúcs.
[link]
Szal lépést kell(ene) tartani azzal, hogy a scsi mint olyan igen lefele ível, talán olyan mint a pata driveok. Hiszen régen a pata ''ellenfele'' volt az scsi, és mint olyan a sata és leginkább a sas winyókkal már nem tud lépést tartani. Tehát lassan ki kell nőni ebből a scsi korszakból.
A sas és sata2-es fibre areca vezérlőknél 400Mb/sec a min. adatátviteli sebesség, míg az scsi max 320Mb/sec-re képes.
Talán jól mutatja a dolgot, hogy az areca kártyái közül az 5-ös sorozatban kapott helyet utoljára az scsi, a hetes-nyolcas sorozattól már csak sata2 és sas meghajtók vannak támogatva.
[Szerkesztve] -
Ottoka
őstag
válasz
Jester01
üzenetére
Szerintem is igazad van, egy alaplapi chipsettel kialakitott raid tömbnél tök mindegy a TLER, ha kiesik egy winyó és mondjuk azon van az oprendszer kifagy az egész, de tapasztalatom szerint ha kikapcsolod és bekapcsolod újból látja a tömböt, csak érdemes minél hamarabb lementeni.
-
Ottoka
őstag
válasz
lazydog
üzenetére
Nem értem a válaszod. Nem is kell Neked az én problémámmal foglalkozni, gondolom ha tudtál volna hozzászólni megtetted volna.
Egy apró beállítás volt csak a kártyához kapott webpam vezérlőprogramban, rájöttem.
És én csak leírtam véleményem amit gondolom szabad, a wd raid edition winyókról, nekem nem jött be, ez a lényeg. kb 10%-al lassabb, mint egy maxtor winyókból kialakított tömb. És nem szintetikus tesztek szerint. Olyan dolgokat amiket a 2 maxtor simán vitt, sajna ezek nem tudják. Úgyhogy mennek is a háztól.
[Szerkesztve] -
Ottoka
őstag
válasz
lazydog
üzenetére
Ez biztos okos dolog, de nekem a két wd re winyó előtt két maxtor winyóm volt, és ott nem jelentkezett a fentebb leírt problémám. És ha hozzáveszem, hogy a most bent levő winyók hivatalosan támogatva vannak a raid kártya leírás szerint, míg a maxtorok nincsenek a listában.

-
Ottoka
őstag
2344-re valaki?
-
Ottoka
őstag
Hali. Egy ige érdekes dologban kérném a véleményetek:
Van egy promise ex 8350 raid kártyám azon van többek között két db wd 250gb re sata2 winyó raid0 tömbben. A gond az, hogy nem tudok róluk egyszerre 2 íróval (6x sebességgel)írni, mert lemegy a puffer. Ha viszont miközben látom hogy megy lefele a puffer, gyorsan indítok a raid tömbre másik winyóról másolást, a pufferek felmennek, és szépen másolja a file-t 30-40Mb/s!!!! Tehát adatot küldeni 2 írónak nem tud, ha azonban még másolnak is rá, azt is menti elég jól, és még kiszolgál 2 írót. Ha megállítom a másolást, egyből elindul lefele a puffer.
A két wd winyó előtt 2db maxtor sata2 winyó volt bent, azokról tök rendben volt hogy 2 íróval írok róluk, közben esteleg dvd-t vagy avi-t nézek, sőt ment pl bin-iso konvertálás is, semmi gond.
A fura, hogy ha mondjuk egy 4,7-es iso file-t mozgatok róluk egy másik tömbre, simán másolnak 90-110Mb/sec-el, tehát jönne az adat róluk, csak dvd íráskor van baj.
Köszi az ötleteket előre is. -
Ottoka
őstag
Tehát ha olyan eredményt ad, amit soha nem fogsz elérni a mindennapos használatban, akkor van értelme a mérésének? Talán akkor olyan módon kellene tesztelni egy winyót vagy raid tömböt, amilyen feladatokkal a napi használat során találkozunk.
Egyébként azért írtam hogy valótlan eredményt közöl, mert nekem mért a Promise hardveres raid kártyán levő 2db raptor 150gb-os raid0-ban levő tömbömre 45Mb/sec eredményt, közben 100-120Mb/sec sebességgel tudok ide oda másolgatni róla. Magáról magára 40-50Mb/sec között másol. -
Ottoka
őstag
1. Tedd a winyókat az nvraid vezérlő 1-es és 2-es sata csatijára. Ne a Jmicron-ra
2. Biosban engedélyezd az nvraid-et.
3. Utánna ha kilépsz a biosból újraindul, majd a post képernyő után be kell lépni az nvraid biosba, ha jól emlkészem F10-el (nem a post képernyőn az igazi biosba a DEL-el, hanem az azt követő képernyőn).
4. Az nvraid biosban létre kell hozni a raid0 tömböt (stripe).
5 Az nvraid biosból kilépés után állítsd be az igazi biosban hogy a cd vagy dvd olvasódról bootoljon, másodlagosan pedig az újonnan létrehozott raid tömböt.
6. Tedd be a winxp telepítő cd-t, meg a laphoz kapott floppyt.
7. Amikor a telepítő elindul, nyomkodd az F6-ot, mikor alul kiírja.
8. Amikor a telepítő megáll, akkor a floppyról tedd föl az nvraid vezérlő drivert (T betű) , és mindkettőt fel kell rakni, először az alsót. Aztán újra T betű és a fölsőt.
9 Ennyi
[Szerkesztve] -
Ottoka
őstag
1. Tedd a winyókat az nvraid vezérlő 1-es és 2-es sata csatijára.
2. Biosban engedélyezd az nvraid-et.
3. Utánna ha kilépsz a biosból újraindul, majd a post képernyő után be kell lépni az nvraid biosba, ha jól emlkészem F10-el (nem a post képernyőn az igazi biosba a DEL-el, hanem az azt követő képernyőn).
4. Az nvraid biosban létre kell hozni a raid0 tömböt (stripe).
5 Az nvraid biosból kilépés után állítsd be az igazi biosban hogy a cd vagy dvd olvasódról bootoljon, másodlagosan pedig az újonnan létrehozott raid tömböt.
6. Tedd be a winxp telepítő cd-t, meg a laphoz kapott floppyt.
7. Amikor a telepítő elindul, nyomkodd az F6-ot, mikor alul kiírja.
8. Amikor a telepítő megáll, akkor a floppyról tedd föl az nvraid vezérlő drivert (T betű) , és mindkettőt fel kell rakni, először az alsót. Aztán újra T betű és a fölsőt.
9 Ennyi
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Ottoka
őstag
válasz
Freddy TNT
üzenetére
Igen, ebben teljesen igazad van, hacsak nem nincs olyan szerencséd, hogy az nvraid vezérlő vagy általában sil chipes vezérlők felismerik a raid tombödet. Mert általában ezek vannak a lapokon.
Viszont az olcsóbb karik előnye ezzel be is fejeződött. -
Ottoka
őstag
Ha van rá zsé, mindenképp olyat vegyél ami cache-el van. Egyébként én is a tweaktown tesztet láttam anno. Egyébként az én ex8350-es karimon csak 128kb cache van. Láttam areca 1230-as karival teszteket, igaz 1Gb cache volt a karin (azon bővíthető) de sokszorosan gyorsabb volt mint az én kártyám. Newegg és ebay-t nem nézted? Az Areca kari példul fele ott mint kishazánkban.
-
Ottoka
őstag
A stripe csíkozást jelent. Mikor raid0 tömböt hozol létre, akkor meg be lehet állítani a stripe méretét, ez vezérlőtől függően 4-128KB-ig terjed. Ha mondjuk csinálsz egy 128KB-os stripe mérettel rendelkező raid0 tömböt, akkor egy 256Kb-os file-t 2 darabra bont, és az egyik darabot az egyik, a másikat a másik winyó írja le. Így tudom.
-
Ottoka
őstag
válasz
lazydog
üzenetére
Lehet. Írni kellett volna a tech supportnak. Azért ez nem semmi. Ha meg valaki két vga-t akar bele, nagyon meg kell válogatni. Vagy bejön, vagy nem.
De hát ez nem igazi x16-os slot tehát. Hanem ők csak x4-ig kötötték. Persze megy benne a x16, x8 is, ha olyan a kari, hogy képes visszavenni.
[Szerkesztve] -
Ottoka
őstag
De lehet. Sajnos win2003-at nem ismerem annyira. És sok összetevője lehet a dolognak. Pl egy haveromnál (nforce4 chipset) ha két íróval akart írni, állandóan le -föl ugrándozott a buffer. A paralell ata vezérlő nforce-os nem volt felrakva, hanem amit a winxp rakott hozzá azt kész. (mostanában nem is megy föl az nforce driverrel, csak a sata vezérlő) Fogtam kézzel felraktam, és beállt az írás, megy tökéletesen. Pedig ugye a dvd írás fórumon szidják az nforce ata vezérlőt, azt mondják nem szabad felrakni.
-
Ottoka
őstag
Ezt válaszolta az Areca, arra a kérdésemre, hogy az Areca 1230-as raid kártyájuk vajon menne-e a pcie-x16-os slotban. Mert ha igen lehet kicserélném a promise karimat.
Dear Sir,
This is Kevin Wang from Areca Technology, Tech-Support Team.
regarding your question, basically, our PCIe controllers supports x1, x4 and
x8 mode, and a x16 slot should supports x8 mode also. so you should able to
used our controller in a x16 slot with x8 mode.
but most of our certified motherboards are server boards.
in our experience, some desktop boards single x16 PCIe slot supports graphic
cards only, not other addon cards.
so i will recommend you contact with motherboard vendor for more detail
about these PCIe slot supports. if they didn't test this slot with other
addon card, our controller may not able to works on it.
Best Regards,
Kevin Wang
Areca Technology Tech-support Division
Tel : 886-2-87974060 Ext. 223
Fax : 886-2-87975970
Http://www.areca.com.tw
Ftp://ftp.areca.com.tw
Ez kb. annyit jelent, hogy amit akarok venni kártya, megy pcie-x1, x4 és x8 módban (gondolom persze x8-ban futja ki legjobban magát). És a x16-os slot működhet x8-ként tehát használhatom benne a raid vezérlőt. De azt írja, hogy az én lapom nem server lap, hanem desktop, és ebben az esetben valszeg csak vga kártyák mennek benne. Tehát vegyem fel a kapcsolatot a dfi-vel, ha biztos akarok lenni és nem akarok bepipázni
[Szerkesztve] -
Ottoka
őstag
-
Ottoka
őstag
válasz
lazydog
üzenetére
Kérdeztem egy szervizes kollegát a pcie kérdésről. Azt válaszolta, hogyha a pcie-x16-os slotba csak pcie-x16 kari megy. Amelyik olyan sli lap, hogy két vga esetén csak mindkét slot csak x8 -ként megy, abba elméletileg lehet rakni pcie-x8-as kártyát. Ilyen van például az Areca cégnek, egy nagyon komoly raid kártya. De x8 alá egyik x16-os slot sem tud menni. Egy tuti, ami két lapnak a tulaja voltam, azokban a x4-es raid kari nem ment a x16-os slotban, csak a helyén.
És mágis redudancia.

[Szerkesztve] -
Ottoka
őstag
Ez szerintem abból adódik, hogy mikor elkezdesz másolni, akkor azért megy gyorsabban, mert a windows valamennyi adatot átmenetileg a ramban tárol. Aztán mikor a windows által gondolt mennyiség betelik, akkor szépen elkezdi azt is kiírni, és ilyenkor persze lassul a másolás. Aztán mikor kiürítette a ramot, akkor megint lkezdi feltölteni, akkor megint gyorsul, s így tovább. Gondolom én...
-
Ottoka
őstag
Részlet egy cikkből:
''A RAID 5 már nem csak az adatokat, hanem a paritás információkat is csíkozva helyezi el a lemezeken. A paritás sorban a következő meghajtóra kerül íráskor, ezzel az egyenletes elosztással kiküszöbölték a kitüntetett paritás meghajtó szűk keresztmetszetét. Az olvasási és írási műveletek párhuzamosan végezhetőek. Szintén írás közben számolja a paritást, de kizáró-vagy (XOR) algoritmust használ, mely kisebb adatmozgatások számára kiváló. Tartalék-meghajtók hiba esetén átvehetik a sérült lemez szerepét.''
Nem redudancia, rosszul emlékeztem.
[Szerkesztve] -
Ottoka
őstag
válasz
lazydog
üzenetére
De ha raid1 ben lennének a cuccai, két különböző gyártótól, de azonos méretű winyókból kialakítva a tömb, akkor nem kellene új tömböt létrehozni, simán cserélhetné bármelyik winyót. És ha jól csalódom raid5-ben is fel tudja építeni újra a tömböt. Nemdebár? Szó sincs új tömb létrehozásáról, azon küszködünk hogy raid0ban lehet e adatvesztés nélkül valamelyik winyót cserélni. Erre mondtam hogy sztem nem.
[Szerkesztve] -
Ottoka
őstag
válasz
lazydog
üzenetére
Asus a8n32 sli-nél mindkét pcie x16-os csati x16 ként megy. Kipróbáltam , nem ment

Most a dfi infinity 975x/g ben szintén kipróbáltam. Nem ment. Többet nem tudtam próbálni. De pár fórumban (xs), sőt még a promistól is megkérdeztem mailban (mielőtt vettem) azt mondták nem hiszik, hogy van olyan lap amiben menne.
Én eddig abban voltam hogy a raid 5 az 3 winchesteres raid megoldás, ami ötvözi valamilyen szinten a raid0 sebességét, valamint a raid1 adatbiztonságát. Valahol, ahol ezt az infot vettem mintha redudanciáról írtak volna. Föltúrom
[Szerkesztve] -
Ottoka
őstag
Raid0-ban biztos nem fog sikerülni. Mert raid1-ben lehetne, hiszen ott mindkét winyón ugyanaz a cucc van. Meg raid5-ben is, a redudáns adattárolás miatt. Raid0 esetében viszont tegyük fel hogy 64kb stripenál egy 128kb-os file egyik fele az egyik, másik fele a másik winyón van. Szerintem ezt nem lehet megoldani.
Én is múlt héten hétfőn raktam újra az egészet, windows pikk-pakk fenn volt, csak utánna az a rengeteg progi, beállítás, frissítések, stb. Éjfélre végeztem.
Aztán hétvégén kitaláltam hogy eladom és cserélem a rendszer raptorokat, és szombat délután kezdhettem előlről.
Ez ezzel jár. -
Ottoka
őstag
Én csak egyforma winyókat használnék raid0-ban. Sajnos különböző márkájú winyók raid0-ban való tömbösítéséről semmilyen tapasztalatom nincs.
Ismerve azonban hogy miként működik ez, biztos vagyok benne hogy a két eltérő márkájú winyók miatt lassab jelentősen a raid0-s tömböd, mint a raid1-es.
Szerintem valamelyiket cseréld ki.
Így még külön külön is gyorsabbak lennének, mint raidben.
[Szerkesztve] -
Ottoka
őstag
válasz
Freddy TNT
üzenetére
A pcix-133Mhz-es slotok nem mennek a 66mhz-es karikkal? Mert ha igen, asus-nak is van komoly lapja.
-
Ottoka
őstag
válasz
liksoft
üzenetére
Igen? Hurrá. Akkor most utólag megnézem milyet rendeltem.

Ha már így újra összeszaladtunk, Neked van tapasztalatod a stripe méretével kapcsolatban?
Valamint a windowsban formázáskor melyik lemezfoglalási egyéget érdemes választani, lehet-e sebességben különbség?
[Szerkesztve] -
Ottoka
őstag
válasz
detto71
üzenetére
Erdoke a dvd írás mindentudója ajánlotta a sil 0680 chipes pata kártyát, erre lehet optikai meghajtót is tenni, a megfelelő biossal (flashelhető)
Lehet venni itt: [link]
és itt: [link]
Én is ilyet veszek, nem is csak egy pata portom van a dfi infinity-n.
Erről úgy tudom ahogy a fórumokban olvastam lehet bootolni, mert ugyanúgy megjelenik az eszközök között mint az alaplapi sata winyók.
Winxp-t is lehet rá telepíteni, mert telepítéskor F6 és drivert felolvastatni floppyról.
Kérdés milyen gyors lesz erről a rendszer. Én azt meghagynám alaplapi porton.
Miért nem cseréled le a wiyókat sata-ra? -
Ottoka
őstag
válasz
Freddy TNT
üzenetére
Én hasonló bajban vagyok.A promise kártyám pci-e x4-es. Nemrég cseréltem conroe-s rendszerre, előtte asus a8n32 sli lapom volt, azon ugye volt pcie-x4 csati. Most megint olyan lapot kellett vennem, dfi infinity 975x/g. Sajna nem a legjobb conroe-s tuninghoz, de muszáj voltam.
[Szerkesztve] -
Ottoka
őstag
válasz
edeleny
üzenetére
Hétvége óta csak kettő.
Négy 36gb-os volt, most van az újfajta 150Gb-os, abból vettem kettőt. Majd ha lesz zsé, akkor veszek hozzá még kettőt, mert durván a két 150-es tudja a 4db 36-os sebességét.
Én az Axico Kft.-nél vettem a karit, bruttó 98.000Ft most.
[link] A végfelhasználói árakat nézd az árlistában!
A Pctrade Kft-nél is van, ott viszont egy 10-15e drágább. Szerintem ők is az Axico-nál veszik, ők a disztribútor.
Ami az olcsóbb karikat illeti, adaptec kártyát nem próbáltam, 7500-os sata2 sil 3132-es chipes karit raktam be egy gépbe kb 2 hónapja, mert kevés volt az alaplapi 4 sata port.
Hát elég siralmas, még az nvraid sebességét sem tudja.
[Szerkesztve] -
Ottoka
őstag
válasz
edeleny
üzenetére
Nálam pont a fordítottját hozta ki. Nálam akkor a leggyorsabb, mikor 64kb-os stripe-on megy. Én is használtam nvraid vezérlőt, és a hdtach szerint lassabb a promise kártyás megoldás, viszont nvraidet nem láttam még 100-120Mb/sec-el másolni. Tegnap pl. az egyik tömbről írtam adatokat dvd-re, közben ráindítottam egy 6,5 gb-os file másolást, és szépen átnyomta 85-90Mb/sec-el, tehát nem esett vissza az átvitel, míg egy nvraides cuccon ez elképzelhetetlen.
Én everest és sandra tesztjeiben jelentős javulást mértem az nvraid -hez képest, mikor tavaly év végén bele lett rakva a promise kártya. Egyedül a hdtach nem hozta ezt a különbséget. Battlefiled 2 pályabetöltés ugyanazon konfiggal, ugyanúgy négy raptorról több mint felére csökkent miután nem az nvraid vezérlőt használtam. -
Ottoka
őstag
Na kipróbáltam, ezért lementettem és ledúrtam egyik 500GB-os tömbömet. Tehát:
a stripe-ok mérete (nálam 32-64-128 van) minél kisebb annál gyorsabb
sector méretet nem lehet választani, pontosabban igen, csak akkor meg nem indul a winxp, amikor ránéz a többi winyóra elszáll. Ha pedig 512-ön hagyod, és formázáskor állítod 64kb-ra, másoláskor belassul (50-60MB/sec)
Tehát 32KB-os stripe, 512-es sectorméret
[Szerkesztve] -
Ottoka
őstag
A hdtach kicsit betéved az nvraid vezérlőkön. Nekem olyan eredményeket nyomott mikor még alaplapi sata vezérlőt használtam, hogy mikor megvettem egy promise kártyát sírva fakadtam a teszt után. Viszont alaplapi vezérlővel nem másolt 100-120 MB/s sebességgel a raid tömbök között.....
, na meg az nvraid vezérlő kicsit kétségbe esett ha másolás közben ráindítasz valami progit.
Sandra-val mérd, vagy Everest Hdd benchmark, esetleg pcmark hdd teszt. -
Ottoka
őstag
Sziasztok. Nekem egy promise ex8350 hardveres raid kártyám van. Nálam 64kb-os stripe-on vannak a raid0 tömbök, szerintetek gyorsabb lenne 128Kb-al?
Még egy kérdés. Lehet állítani a kártya biosban amikor tömböt hozol létre a sectorméretet. 512-4096-ig. Alapból 512-ön van. Ez szerintetek befolyásol valamit? Lehet 4096-os sectormérettel gyorsabb lenne? Köszi -
Ottoka
őstag
Mostanában nem sokat foglalkoztam a témával, használom ami van. De ha a google-ban beírod sata raid test, meg sata raid, akkor csomó oldalt kapsz, amik ilyenekkel foglalkoznak emlékezetem szerint. Persze nem az első linkek, de hát ha érdekel kicsit türelmes leszel. Sajna én olyan birka vagyok, ha találok valamit egyből olvasom ahelyett hogy megjelölném, aztán meg általában később hiába keresem...
-
Ottoka
őstag
[link]
A 12 csatornásra már rakhatsz ramot bőven
[Szerkesztve] -
Ottoka
őstag
Nekem ilyen kártyám van, úgyhogy első kézből kaphatsz információt.

Első felállás asus a8n32 -es lap, 2db raptor 36gb-os, két db 250gb samsung sata2, és 2 db 250gb-os maxtor sata1 volt alaplapi vezérlőre kötve, páronként raid0-ba. Másolási sebesség Total Commanderrel nagy fileok mozgatásánál kb 45-70MB/s. És persze inkáb az alja, mint a teteje. A raptorok kicsit gyorsabbak voltak. Sok kis file-nál, pl. jpeg képek, leesett 25-30MB/s.
Második felállás ugyanez a lap, alaplapi sata off, bekerült a Promise EX8350-es kártyája, meg még 2 raptor. Most 4db raptor van raid0-ban, és a 2 samsung és a 2 maxtor szintén párban raid0-ban.
Másolási seb. nagy fileoknál 100-120MB/s, és tartja is, nem nagyon ingadozik. Raptoroknál hasonló, annyi hogyha azokra megy az adat akkor kb. 140MB/s -el nyelik az adatot. Kis fileoknál kb 50-60MB/s re lehet számítani.
Ami fontos a rendszer sokkal de sokkal dinamikusabb lett. Alaplapi vezérlőnél ha megy másolás, és valamit ráindítasz, akkor ugye megáll minden. Itt azért dinamikusabban működik ez, ugye van 128MB cache. Ha mondjuk rendezem a raptorokat Diskeeperrel, és ráindítok egy programot pl Photoshop, nem nagyon esik kétségbe.
Ami fontos a sűrű töredezettségmentesítés. Nem okáig tart, 64MB-os részletekben dobálja a file-okat.
Amit esetleg javasolok, hogy azért nézz szét más gyártóknál, mai fejjel én már nem ezt a terméket venném. Közben találtam egy másik kártyát, azon van fix 128MB ram és még lehet rátenni. Tesztek szerint a cache sokat jelent, mármint a mérete. Majd megkeresem és berakom a linket. -
Ottoka
őstag
Ma már ha megkérnek gépösszerakásra, inkább két 120-as sata raid0 ban, mint egy 200-as. Már ha az a kis többlet bele fér...
-
Ottoka
őstag
válasz
üzenetére
Teljesen igazat adok Cerebellumnak. Tekintve hogy ''öreg'' raid0-ás vagyok, még maxtor 80-as satákkal kezdtem, de már ott is jelentős seb. növekedések voltak. De már mint sokszor leírtam, megteszem még egyszer, igazán akkor volt jelentős a seb. különbség, mikor befektettem egy igazi hardveres raid kártyára. De az alaplapi is jelentősen jobb volt mint egy vagy két szóló winyó........ És biztos azért rakták rá a gyártók az nvraid-et az alalapokra, mert annyira de annyira nem jó
[Szerkesztve] -
Ottoka
őstag
Igazából amit kérdeznék tőled, hogy van-e olyan megoldás a winyókon kívül, ami szóba jöhet. Nem ismerem a szalagos meghajtókat, meg példul ez a hd-dvd meg bluedisk szóba jöhet-e, hiszen 25GB vagy 50Gb nem mindegy 4.7Gb helyett. Nem tudom azok élettartamra megbízhatóbbak lesznek e mint a dvd. Vagy annyi más tárolási módszer lehet...
Na ezt jól megkérdeztem magamtól...
[Szerkesztve] -
Ottoka
őstag
válasz
liksoft
üzenetére
Igazából úgy gondoltuk, hogy a kiadványok heti/havi esetleg napi cuccai össze lennének szedve, minden mi hozzá kell, és az menne gy könyvtárba.
Tehát lenne egy XY 2005_01_01-2005_01_30 és ez tartalmazza az xy újság számait jan 1-jan30ig, könyvtáron belül persze lebontva hogy 1, 2, 3.
A másik részt, meg katalógusok, meghívók ilyesmik szintén le lehet menteni, hogy
XY KFT, 2005 BNV-s katalógus, például
A lényeg hogy az összes egy munkához tartozó cucc össze lenne szedve egy winyó egy könyvtárába, és nem több dvd-re lenne írva össze vissza., Ez már maga egy hatalmas előny. Másik az hogy ha a dvd eltünik, vagy valamit csesznek vele, és a következő évben pl megint csinálunk XY Kft -nek katalógust, és csak módosítások vannak, nem kell mindent előlről kezdeni, még akkor is nagy előny ha a stíluson módosítani kell. Pláne ha egy reklám ajándék stúdió 2400 ajándéktárgyainak fényképeit nem kell újra szkennelni, hanem csak amik újak, árakat cikkszámot átírni stb.
[Szerkesztve] -
Ottoka
őstag
válasz
Felhasznalo9
üzenetére
Egyértelmű gyorsulást eredményez a raid 0. De hogy ne csak az én véleményem legyen, olvasd el az 1325-ös hsz-t is.
-
Ottoka
őstag
Elég sokunknak bevált. Nekem majd egy tera van raid0-ban, mondjuk hardveres raid, nem alaplapi. Pár éve csak raid0. És egyre több raid0-s gépet rakunk össze.... Nyomdában is nagyon tolják, bár ott a szerverek tükrözöttek, a munkagépek sima raid0-ban mennek. És ha egy kollégának cserélik a gépét, és beledugja a nyelvét egy raid-es rendszerbe, nefélj érzi a különbséget...
-
Ottoka
őstag
válasz
liksoft
üzenetére
Nekem elsőre alaplapi raid vezérlő ugrott be, és azoknál már csináltam olyat hogy szedtem szét raid tömböt, aztán újra össze, és nem kértem hogy clear data, akkor maradt minden a régiben. Persze más tömbbe nem raktam bele a winyókat és nem is formáztam meg ilyenek. És köztük volt restart, és ment a windows is.
-
Ottoka
őstag
A gépben alapból két seagate winyó volt, vagy két samsung, vagy egy seagate és egy samsung?
Ha egy seagate és egy samsung, akkor szerintem ha törlöd a stripe-okat és újra felépíted a mirrort, és amikor megkérdi hogy clear data, akkor nem-et választod jó lesz.
Ha meg két egyforma volt benne, pl a seagte, akkor megpróbált berakni egy samsung winyót, és bekavart vele a eaid biosban. -
Ottoka
őstag
Nekem már harmadik éve hogy raid0-s gépem van, még akkor kezdtem, mikor még 80gb-os sata1 maxtor winyók megjelentek, és állíthatom hogy gyorsabb lett a rendszer mikor bekerült egy másik winyó az első mellé, persze nem egetrengetően. Azóta folyamatosan csak raid0-ba raktam a winyóimat, utoljára huzamossbb ideig 2x raptor 36gb, 2x samsung 200gb, 2x maxtor 200gb, csak simán nforce4 vezérlővel. Tavaly november környékén vettem egy promise raid kártyát, nem mondom elég húzós volt, főleg otthoni gépbe. Ez 8 portos kari, egyúttal beraktam még két raptort. Igazából ekkor vettem észre, hogy mekkora játék volt annak idején az alaplapi raid, kb a hardveres vezérlővel dupla gyorsak lettek a winyók. Egymás közt ( nem magukról magukra) 110-130Mb/s másolnak, ha meg a 4 raptor nyeli, akár 150Mb/s is megfigyelhető, tartósan. Másik hatalmas előny, hogy ha bámilyen lemezművelet van, nem kezdenek el darálni, hanem szinte mintha csak üresen mennének teszik a dolgukat. Nyugodtan írhatok két íróval egy partícióról, és közben másolok akkor is 60-70Mb/s el nyomja, és a buffer sem megy le.
Tehát egy részről igazad van, az alaplapi raid nem jelent akkor hatalmas sebességkülönbséget, viszont (kopkopkop) nekem soha sem szállt el. A két maxtor 80-as azóta is él másik gépben, raidben, meg a többi winyóm is. De persze láttam már olyat is hogy eldurrant a raid0, de 99%-ra piszkálva volt, ki lett véve egyik winyó, vitték volna másolni, csak aztán nem volt rajta semmi,
hiányzott a párja.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 14 128GB,Kartyafuggetlen,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- KÉSZLETKISÖPRÉSI KARÁCSONYI ULTRAAKCIÓ! - MacBook Air M4 16GB 256GB Garancia!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V15-IIL: i5-10GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB RAMPAGE Shiva ADATA 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Maximálisan meg voltam vele elégedve, bár az ssd-ket nem kezelte. Pontosabban szétesett a raid0-s tömb, amikor formázni akartam. Patriot warp és g.skill falcon ssd-kel próbáltam.

Egy apró beállítás volt csak a kártyához kapott webpam vezérlőprogramban, rájöttem.

, na meg az nvraid vezérlő kicsit kétségbe esett ha másolás közben ráindítasz valami progit.