Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- bambano: A sor végén
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
Új hozzászólás Aktív témák
-
brd
nagyúr
válasz
fsb1000
üzenetére
Elméletben 4-8 K, esetleg 16 K-s stripe mérettel jársz a legjobban, a cluster size-t úgy beállítva, hogy egy-egy cluster a 2 (vagy több) háttértárolón legyen teljesen elosztva (vagyis minden cluster olvasása/írása egyszerre több háttértárolóról történhessen, ehhez az kell, hogy a cluster size annyiszorosa legyen a stripe-nak, ahány háttértárolóból áll a tömb). A sebességi sorrend, csökkenő sorrendben, szintén az elmélet szerint:
FAT16->FAT32->NTFS.
A gyakorlatban pedig valószínűleg a következő felálás hozza a legjobb eredményt az általad válaszott célra:
16-32-64 K stripe (32 K a legesélyesebb), 4-8 K cluster size, NTFS, rendszeres töredezettségmentesítés mellett.
Azért van így, mert maga az I/O parancsok átvitele terheli a gépet (az egybefüggő adatblokkok átvitele kevésbé, ezért ebből a szempontból jobb a nagyobb stripe size), és valahol valószínűleg szűk keresztmetszet lesz, ha nagyon kicsi lesz a stripe size. Ezért nincs mese, le kell tesztelni, az a biztos.
A filerendszerek sebessége meg ma már marhára nem számít (esetleg pagefile-t érdemes FAT16-ra tenni, ha az lesz az egyetlen file a partíción), egyedül az NTFS esetén +-ban ki lehet kapcsolni a Last Access Update-et (sok értelme amúgy sincs a funkciónak). -
fsb1000
nagyúr
Tanácsot szeretnék kérni stripe és cluster métret beállításához.
RAID0 tömböt hoznék létre kizárólag rendszer indító particiónak. (XP SP3)
Tudom, hogy nem túl biztonságos és boot idő sem fog 50% gyorsabb lenni, de szeretném kipróbálni és az optimalizáláshoz kéne a segítség, ha a leggyorsabb bootra törekszem.Feltételezem, hogy WINXP boot alatt az olvasott file-ok 50% 4K alatti, a többi 50% pedig 16K feletti. (ha valakinek van pontos infója akkor javítson ki)
Partició méretnek elég 20GB, de kényelmesebb lenne 60-100 GB
A háttértárolókon 16MB cache van.FAT32 vagy NTFS legyen a partició? Vagy NTFS kipacsolt adminisztrációval
(tán az a pár % is számít)
A cluster és strip méreteinek aránya milyen legyen?
Érdemes lemenni Cluster méretben 4K alá?
Mi a helyzet ha azonos vagy csak 2x akkora a strip mint a cluster?
És mi történik ha a strip kisebb (pl. fele) a clusternek?Köszi!
HDD-vel és SSD-vel is próbálkoznék.
-
twine
veterán
-
twine
veterán
Akkor még egy kérdés:
ICH10R vezérlőm van,,eddig csak egy darab raid0 tömböt használtam...
Eddig az volt az elméletem hogy több nullás tömböt is létre tudok hozni, de mazsolázgatva a hozzászólásokban, mintha az jött volna le hogy olyat nem tudok csinálni....
Létezik ez vagy csak paráztatom magam?
Eddig 2*250Gb os samu HDD-m volt raidben, és most MELLÉ szeretnék még 2*320GB Raid0 tömböt...persze ha már kezemben az összes cucc, ki is tudom próbálni, de addig is jó volna infókat gyüjteni...nekem ugy rémlik simán megoldható a raid bios-ában ez a dolog...
tévedek?
-
twine
veterán
Sziasztok mesterek!
Régen jártam itt,,mert szerencsére az első informálódások után, és azóta is szépen működik a nullás tömböm! Ezt a tömböt eredetileg csak munkára használtam(videoszerkesztés)
A kérdés most más jellegű, és talán csak félig kapcsolódik a topic tartalmához:
Op.rendszer(ami most egy különálló HDD-n van, és Vista) "másolás", ha létrehoznék még egy nullás tömböt! Tudom, és olvastam vannak kimondottan ilyen célokra szánt progik de van egy elméletem amiben kérném a segitséget!
Használom és nagyon szeretem a Vista beépített "backup"-ját(teljes rendszer mentés-visszaállitás)
Namost, ha egy ilyet készitek, majd létrehozom az uj Raid0-ás tömböt, és rádobok egy szűz Vista-t hamar! Majd utánna azt mondom neki teljes rendszervisszaállitás,,akkor elviekben müködhet a dolog nem? vagy nem....kérném nállamnál okosabb és járatosabb kollegák segítségét! Ha kevés infóval kérdeztem volna, szóljatok és mindent mondok
köszönöm
üdv
Twine -
heaven
tag
Össze kellene raknom egy gépet, amin egy kisebb ügyviteli program menne XP alatt.
Nincs sok pénz rá, egy egyszerű irodai integrált alaplapra gondoltam: ASUS P5B-VM,
E5200 Dual Core procival és 2 db Samsung 250Gb 16Mb cache SATA vinyóval.RAID 1 tükrözést kér a megrendelő, lényeg az adatok biztonsága.
Sima alaplapi RAID vezérlők alkalmas erre a feladatra?
Normális sebességel fog menni? -
Peak
addikt
ha érdekel bárkit, van eladó igy pár ( azaz/értsd 2db!
) 160gigás ide/pata vinyó 8mb caches plusz hozzá való 4 csatornás RAID vezérlő PCIos kártya... raid0ban mentek... PÜ ha érdekel... thx. -
Picco
addikt
hi
most rakok ossze egy ceges gepet.
egy kis dos-os raktarkeszlet figyelo progi fog futni rajta.
2 db 20gb-s samu ata vinyot kellene rad 1-be tennem, elotte kell veluk valamit csinalnom?
vagy hogy mukodik ez?
sajna elso hsz-ben nincs semmi kulonosebb info, en meg eddig meg nem foglalkoztam ilyenfajta dolgokkal.segitseget elore is kosz

udv: Picco
-
-
VIC20
őstag
Rosszul fogtad fel.
De tényleg. Erre utal, hogy az előbbi hozzászólásod szinte minden szavában(!) téves, pontosabban téved, ami azért nagy szó. Az, hogy valaki ilyen nyilvánvalóan támadható (és indulatos) hozzászólást írjon be, biztos jele annak, hogy igen feszült az illető.
Engedelmeddel nem ütögetem le az egyébként igen-igen magas labdákat: szerintem is fölösleges tovább folytatni az "offolást".
Fújd ki magad, mozogj egy kicsit! Lazíts! Pihenj! (Vannak még ötleteim, de most minek magyarázni?
) Vagy vegyél be nyugtatót! (Bár inkább az előbbieket javaslom.) -
Lajkó
őstag
Felfogtam, hogy szerinted olyan mint favágóbak nem létezik, vagy inkább úgy nevezik, hogy fűrészbak. Valamint hogy életedben nem fogtál még baltát a kezedben, mert mem is tudod, hogy mire lehet pontosan használni.
Illetve azt is észrevettem, hogy számodra a Wikipédia álltal szerzett ismeretek, és a nyelvtani helyesség is nagyon fontos szerepet játszik.Úgyhogy tisztelettel javasolnám, hogy maradj a klaviatúra mellett, nehogy kizökkenj a virtuális valóságodból, mert a végén még levágod a fél karodat egy szekercével!

Amúgy meg olyan nagyívben, és akkora magasságból LETOLYOM bármilyen hozzád hasonló okoskodó véleményét, hogy azt már el sem tudod képzelni.

bocsi az offért, de ...

-
Sunzi
aktív tag
4-5 éve használtam utoljára szoftveres raid1-et windows 2000 srv alatt, ha jól emlékszem, gyorsabb lett az olvasás, egy próbát mindeképp megér. Egy szünetmentes, sok memória, jó nagyra beállított cache a windowsban, és érezhetően jobb lesz íráskor is a teljesítmény, persze nem minden esetben..
-
Lajkó
őstag
-
Sunzi
aktív tag
Igen, azokra gondoltam, de már a régi 2820SA is így működött, csak ott még nem volt kiemelve egyértelműen, hogy olvasásnál akár 2*es sebesség..
Ha beszerzés van, annyit szoktam csinálni, hogy előveszem az ismert gyártók megelelő típusait az igényelt árkategóriában, majd az egyes típusokról elkezdek keresgélni, bármilyen nyelvű oldalak tesztjeiben, fórumhozzászólásaiban általában sokmindent megtalálni. Megnézem a fw frissítéseket, illetve a javított hibák listáját verziónként, ha publikus.
pl. "LSI 8888ELP RAID10 benchmark result".. Az első 3 oldalnyi találat átböngészése után kis szerencsével nagyjából kiderül, mit lehet várni a kártyától.
Közben persze érdemes körülnézni - ha van - a gyártó fórumában is... -
VIC20
őstag
Hajaj! Esetleg segítenél abban, hogy hogy segít a Google?
Én valószínűleg nem vagyok elég jó benne, mert ha ilyen speciális dolgokra keresnék, általában sosem sikerül...
Bocs, ha hülyét kérdezek, de az 5-ös széria azt jelenti, hogy azok, amelyek modellszáma ötössel kezdődik? (Mert akkor tényleg felejthető a dolog...)
-
Sunzi
aktív tag
Ez sajnos teljesen gyártó, illetve pontosabban firmware függő.
Az Adaptec az 5-ös széria kapcsán állítja, hogy a RAID1 RAID0 olvasási sebességet hoz. A mi méregdrága LSI kártyánk bizonyos blokkméretű műveletek esetében majdnem hozza a RAID0 sebességét, egyéb esetben pedig nincs gyorsulás.
Régebbi adaptec kártyánknál pedig ha jól emlékszem egy firmware frissítés után volt mérhető gyorsulás ezen a téren. Olcsó kártyákkal nincs tapasztalatom, de a google biztosan segít
-
VIC20
őstag
Tetszik az aláírásod, csak annyit jegyeznék meg ezzel kapcsolatban, hogy a favágóbakhoz nem balta kell, hanem fűrész (fűrészbak), baltával nem darabolni lehet a fát, hanem hasogatni (csíkozni, mint a RAID-0), ahhoz meg nem bak kell, hanem tömb. Őőő, izé, tönk.
Tehát szerintem mégis inkább a fűrészt lopják el. 
(Fát vágni két szó.)
-
VIC20
őstag
válasz
lazydog
üzenetére
Azért van, aki vitába száll ezzel. Én is ezt keresném egyébként. Nálam a gagyi nforce-os lap küzd a lassú RAID problémájával.
Tény, hogy pl. az Adaptec a leggagyibb vezérlőjének használati utasításában is feltünteti, hogy a RAID-1 olvasva gyorsabb. De ez csak a RAID-típusokról szóló részben szerepel, nem a vezérlő konkrét tulajdonságainál. (Mindenesetre szemétség lenne ahhoz is odaírni, amelyik ezt nem tudja...)
Na most, 5-10 ezer forintot esetleg megérhet egy próba (ennyiért árulnak ilyeneket az apróhirdetések között).
-
Lajkó
őstag
Sziasztok.
Érdeklődés szinten: WD740ADFD 00NLR5, és 00NLR1 szeretnék RAID 0-ba összekötni. Nem lehet vele semmifélle kompatibilitási probléma?
Illetve olvasgatva ezt-azt felkeltette a figyelmemet, hogy elméletileg egy komoly vezérlővel gyorsabb lehet a RAID 1, mint a RAID 0. Ez mennyibel lehetséges a gyakorlatban? Ha veszek egy RAID vezérlő karit, akkor azal gyorsabb lehet mint a MSI K9N SLI Platinumon található? Ha igen, akkor milyen lenne az a raidvezrlő kari tipus?Előre is THX.

-
Sunzi
aktív tag
Alapvetően nem. Abban az esetben azonban, ha az alaplapi chip, és a kártyán levő vezérlő chip ugyanaz, akkor van rá némi esély.
Volt egy esetem, amikor két, különboző generációs chippel ellátott adaptec kártya között átvihetőek voltak a tömbök. Meglepő is, meg nem is, nyilván a firmware ezzel kapcsolatos része (illetve a tömb adatainak tárolási módja, helye) kompatibilis volt. Azaz, gyártón belül is jó eséllyel van kompatibilitás (komoly gyártót feltételezve). Ha jól rémlik, a jelenlegi LSI kártyánk is felismerte az adaptec tömböt, de idő hiányában az első lépés az initialize volt...
Próbáld meg. De legyen az adatokról mentés. Azt akkor sem érdemes megspórolni, ha biztosan mennie kéne... -
VIC20
őstag
Kérdés: Szerintetek egy alaplapi vezérlő által kezelt RAID-1-es tömböt át tud venni egy kártyás vezérlő? Köszi!
-
S. Szabi
őstag
Helló mindenkinek
RAID-ba van kötve két vinyó (tükrözésesbe), és töredezettségmentesíteni szeretném
A kérdés: elvileg ettől nem lehet bajuk ugye?
és elvileg, mivel ugyanaz van rajtuk ugyanúgy töredezettek a fájlok is, vagy én gondolom rosszul? -
Játékos
addikt
2x HD322HJ Everest benchmark. Szingli HD322HJ-ról másolás.
Sajnos nem nagyon kaptam segítséget, hogy miért akadozhat a rendszer...
-
VIC20
őstag
Ugyanitt találtam egy Adaptec-et is, a típusa: Adaptec Serial ATA RAID 1210SA.
20 ezer körül van az ára, két egységet lehet rákötni.Szerintetek ez már "intelligens" RAID vezérlőnek számít? (Tehát pl. RAID-1 alatt is gyorsít olvasáskor?) Vagy ez csak a belépő szint az Adaptec-nél?
-
N3ph
csendes tag
hm itt én úgy látom kicsit komolyabb kártyák vannak.
akkor viszont 1 másik kérdés.
ha teszek a gépbe 2 olyan olcsóbb raid kártyát ami csak 2 slotos akkor érzékelni fogja a winyókat? tehát nem fog összeakadni a 2?( 4 winchester, 2-2 megy minden kártyára )
Igazából megkérdeztem 2-3 embert akiknek van seed szerverük, ismerősök szóval nem hiszem,hogy érdekük lenne átverni és azt mondták, hogy az ő gépükben az olcsóbbik féle kártya van, amit én is említettem.
körülbelül milyen sebesség növekedést érzékelhetnék ha tennék 1 ilyen 4 slotos kártyát a gépbe és abban kapcsolnám össze a 4 winyót raid0-val?írási és olvasási sebesség egyaránt érdekelne. ( a merevlemezek sata2-esek, 16 mb cache-val ) -
VIC20
őstag
Erre még én, tudatlan is határozottan kijelenthetem, hogy az utóbbi (kacat).
Nézz szét a Pixelben (http://www.pixel.hu/ptermekek.php?sub=30), és elszörnyedsz. Nem mondom, hogy nem lehet olcsóbban is jót kapni (meg nem igazi szervergépbe valót), de a nagyságrendbeli különbségre rávilágít.
Vagy nézd meg ezt: http://www.ipon.hu/webshop/product/3ware_escalade_8006_2_sata_raid_2_portos/33360. Ez olcsóbb, viszont csak 2 portos, és nem biztos, hogy egyszerű (nem szerver) alaplapba belemegy.
-
N3ph
csendes tag
nos, először is köszönöm mindenkinek aki válaszolt.
árban nem akarok elszállni a földtől, mivel nem egy nagyon komoly rendszer kiépítéséről van szó. 20ezer a plafon amit a raid kártyára szánnék, nem gond, ha ez nem csúcs kártya, de fontos lenne, hogy el tudjak érni legalább egy olyan határt, hogy 50mb/s letöltésnél se haljon meg a gép.
volt itt olyanról szó, hogy kevés lehet a ram. nos ezen én is sokat gondolkodtam, és arra jutottam, hogy 4gb-re bővítem.
Időközben belekerült a gépbe 1 másik alaplap, ami 1 asus p5b típusú deszka.
remélem kapok ötletet, javaslatot.
Előre is köszi -
Játékos
addikt
Uraim!
Tisztelettel jelentem, elkészítettem életem első RAID 0-ját. Egy kicsit bosszús vagyok! Valószínűleg nem ilyennek kéne lennie ennek! Olyat csinál, hogy akadozik a rendszer 0 terhelésnél! Csak a kurzort mozgatom a képen az egérrel, és 1-2 másodpercenként megakad egy tizedmásodpercre. (Persze nem mértem le az időt, de nagyjából.)
Aztán meg olyat csináltam, hogy a gyerekek gépéről (egy második hálókari van a gépben, tehát azon keresztül) másoltam az enyémre, és ez alatt 10-20 % között mozgott a prociterhelés, és ha elindítottam egy filmet például, akkor néha "szétesett" a hang!
2 db. 320-as Samu F1 vincsi, JMicron alaplapi RAID vezérlő (P5K-C) E4300 proci (3200MHz-n) 2x1 GB 1150-es OCZ. Ezek lennének a hozzávalók. Nincs ötletetek? Tuningra nem lehet érzékeny pl.?
Illetve, nem tudom, befolyásolhatja-e a következő:
elkezdtem telepíteni az XP-t, USB-ről adtam neki drivert (RAID drivert). Megformázta a két vincsit, és mielőtt elkezdte volna másolni a fájlokat a vincsire, kérte ismételten a driverlemezt. Na ekkor már nem fogadta el pendrive-ról. Szereztem egy ploppyt, meg lemezt, de persze meg kellett hozzá szakítani a telepítést, és mikor megint telepítettem, akkor nem formáztam le a vincsiket, hanem hagytam a fileszerkezetet békében. Zavarhatja-e ez? Mert akkor újratelepítem.
Vagy pedig lehet azt mondani, hogy ez teljesen szokványos jelenség RAID esetén?
Köszönöm a segítséget előre is! -
Sunzi
aktív tag
Még mielőtt mondjuk én javasolnék bármit is, a kérdés az, hogy mi a keret rá? Csak vezérlő érdekel, vagy új diszkekre javaslat is?
Egy korrekt 4 portos raid vezérlő sok tízezer forint tud lenni, nem mindegy, hogy miben gondolkodom...
Raid0-ról egy kis szösszenet még: [link] -
Sunzi
aktív tag
rendesen összeállítva, rendes vezérlő képes párhozamos olvasási műveleteket végezni a RAID0 diszkjein, jelentősen megemelve az IOPS-t, amire itt szükség van a leírás alapján.
Az átlagos elérési idő változása pedig az olvasott file mérete, az olvasás blokkmérete, és a stripe méret vonatkozásában határozható meg. Megfelelően konfigurálva a feladathoz, ez elhanyagolható mértékű. -
VIC20
őstag
Vagy pedig (erről engem is nemrég homályosítottak fel itt...
) az is lehet, hogy ehhez a rendszerhez nem is illik igazán a RAID-0, mivel nem sok összefüggő adatot kell szolgáltatni, hanem sok kis darabot mindenhonnan, a RAID-0 pedig, ha kicsit is, de rontja is az elérési időt?(Jó mondom, profik?
) -
N3ph
csendes tag
Sziasztok! Mivel több ezer hozzászólás volt, ezért nem volt időm / türelmem mindent végig olvasni. Ha már volt ilyen kérdés kérlek nézzétek el nekem ,a kereső semmit nem dobott ki a kérdéseimre. Szóval bele is vágok :
Van nekem most 1 gépem, amit szeretnék seed szervert ként beüzemelni. A gép főbb paraméterei: p5gd2x alaplap, 3ghz intel proci, 4*512 ddr ram, 4 * 320gb winyó. (sata2 mind)
Raid0-ra gondoltam, mivel nekem a sebesség lenne a fő tényező.
A kérdésem, hogy napjainkban milyen kártyát lenne érdemes vennem, hogy jelentős gyorsulást tapasztalhassak? A gép korábban már üzemelt seed szerverként, sajnos nem bírták kellően a winyók a terhelést. Amikor beindult 1-2 letöltés akkor teljesen meghaltak, nem bírták a 30mb/s feletti írási sebességet és ilyenkor az olvasási sebesség kb nullára csökkent. A gépen win 2003 server edition lenne. Mivel torrenten nagyon sok adat darabolva van kis darabokra ( pl dvd azt hiszem 47 megás darabokban van így nagyon sok fájlt ír egyszerre a winyó) ezért fontos,hogy ne legyen túlterhelt még akkor sem a merevlemez, ha esetleg 1 ilyen sok darabos torrentet indítok 10-15 vagy akár 30mb/s töltéshez.Szóval a főbb kérdések így külön:
Milyen kártyát javasoltok? ( mind a 4 winyót szeretném raid0ba)
Az alaplap elbírná? És a többi alkatrész elég lenne ami a gépben van?
Esetleg tapasztaltabb felhasználóktól szívesen veszem a tanácsokat.
Előre is köszönöm szépen a válaszokat!
Üdv -
-
Játékos
addikt
Figyi!
Ha egy pendrive csatlakoztatva van, akkor megjelenik a BIOS-ban egy opció az "Advance" fülön:USB Mass Storage Device Config
ebben van 2 opció még:USB Mass Storage Reset Delay
illetve Emulation Type: Auto
Floppy
Forced FDD
Hard Disk
CD ROM.
Mondjuk nem annyira vág ebbe a topikba, de ha valaki tud erről, írhatna valamit...
-
Játékos
addikt
Sziasztok!
Remélem, sikerül megoldanom a RAID drivert floppy nélkül. Azt szeretném kérdezni, hogy miután feltelepült az XP, az oprendszerben is kell telepíteni hozzá drivert?
-
Baga1983
senior tag
Sziasztok! Tudja valaki hogy lehet az alaplapról eltüntetni a RAID-et? P35-DS4 rev1.0-át vettem és az előző tulaj RAID-et használt és egyszerüen állandóan 2 vinyót ismer fel pedig csak egy van és emiatt nem bootol be. Elemet kivettem majd 10 perc mulva visszaraktam de nem változtatott semmit.
Egyszerüen nem tudom gyári alapra rakni. Próbáltam elem kivétellel, de nem sikerült. Csavarhúzóval a cmos összeérint 10mp ez is megvolt. Szóval szinte minden visszaáll alapra de nem minden. Ez a merevlemezes dolog, és a memóriánál a standard helyett mindig turbo-ra áll vissza. -
Játékos
addikt
Urak!
Tudok eSATA portra SATA vincsit kötni?

-
janos80
senior tag
szia
koszi a valaszt,de ahogy irtam nem xp-t akarok telepiteni ,hanem vista-t. a problema nem a driverrel volt,hanem ugy nez ki,hogy a gepre dugott ide-s vinyotol,mert ahogy kihuztam azonnal telepult a vista. egyebkent a vistanak mar nem kell driver ha jol tudom,mert bele van épitve.

udv
Janos -
Soja
aktív tag
válasz
petrelli86
üzenetére
Szerintem a dvd-t az alaplapra kösd, a két winyót a pci kártyára. Ezután a raid biosához általában nem kell nyúlni, az alaplap biosában beállítod a boot sorrendet, majd telepíted a windows.
Sok esetben a dvd meghajtók nem mennek az ATA raid kártyákkal.
-
Sunzi
aktív tag
válasz
Játékos
üzenetére
Floppy probléma:
A megoldás: intgerálni a Raid vez. drivert az XP telepítőbe egy új CD-re írva, nLite-al mondjuk. Ekkor nem kell floppy.
B megoldás: kölcsönfloppy (USB-s is jó)
C megoldás: ha a biosban megoldható, hogy a pendrive floppiként A: -ként látszódjon, akkor az (egszer próbáltam, de nem rémlik, hogy azon a gépen sikerült volna..)Maradék hely:
Vezérlőtől függ, a drágábbak lehetőséget adnak a maradék hely felhasználására, a kevésbé komoly megoldások, mint az alaplapi vezérlők általában nem adnak erre lehetőséget. Oprendszer biztosan nem fogja látni önnmagában, ha a maradék hely nem tagja egy másik tömbnek. Ha a vezérlő engedi, akkor lehet pl. egy JBOD, vagy Raid1 tömböt rakni a 2 megmaradt területre, vagy 2*1 simple volume-ot, így igaz lenne a területszámolásod. -
janos80
senior tag
sziasztok
van valakinek tapasztalata atéren,hogy miert van az,hogy a win telepites kozben hibat jelez a win vista telepito holott egyszer mar a vege felé jart, aztan maskor a kozepenel,majd egyszer 25% kornyeken. termeszetesen raid tombre akarok telepiteni (raid 0). a telepito lemezzel nincs gond,mert egy ata-s hdd-re siman felment

udv
Janos -
Játékos
addikt
Sziasztok!
Isten Mets', hogy türelmetlennek gondoljatok, de nem vetne valaki egy pillantást a #4014-re?
Csütörtökön jön a cucc, végülis addig ráérek...
-
VIC20
őstag
válasz
petrelli86
üzenetére
Megosztanád velünk?
-
VIC20
őstag
válasz
petrelli86
üzenetére
A BIOS beállításokat megnézted? (A boot részben.)
-
petrelli86
aktív tag
heloka!
segítséget szeretnék kérni
vettem egy új alaplapot amin csak egy ide csatoló van, ami ugye csak két ide eszközzel bírkózik meg,de nekem 2ide vinyóm van meg két ide dvd egységem..
a két ide vinyót rá is tettem az alaplapra, kaptam egy tanácsot hogy vegyek egy ide vezérlő karit pci-slotba..
vettem is egy ilyet:
Silicon Image SiI 0680 Ultra-ATA/133 Medley RAID Controller
ezt beis szereltem a gépbe de ha rádugom a kártyára a dvd-írót meg az olvasót nem hajlandó bootolni a gép a vinyóról ami az alaplapra van bedugva..
mit tegyek ilyenkor?
hogyan tudom azt megtenni hogy mind a négy ide eszköz működjön??
légyszi segítsetek mert nagyon fontos és sürgős lenne..
köszönöm -
iLane
csendes tag
-
Játékos
addikt
Szisztok Urak!
Már rendelkezem egy 320-as egytányéros F1 Samsunkg vincsivel. Teljesen meg vagyok elégedve vele. Nagyon halk, gyors, és hűvös. Bár ez utóbbi mindegy, mert vizezve van...
A pontos típusa HD322HJ. Annak ellenére, hogy sok rosszat mondanank róla, 3-at vettünk haverok, és kifogástalan mindegyik.
Namost. Kedden érkezik az utánpótlás, és RAID 0-ra adom a fejemet.
Első kérdés: XP lesz az oprendszer, és nincs a gépben floppy. Az alaplap P5KC. Meg tudom oldani pendrive-al a drivert, ugye?!
Második kérdés: a 2x320MB-ból csak mondjuk 500 GB-ot szeretnék a RAID-be. Akkor marad a két vincsin 70-70GB. Ezekhez nem nyúl a RAID-vezérlő egyáltalán? Konkrétan az a lényeg, hogyha akármilyen oknál fogva szétesik a tömb, akkor a 70GBos részen maradt adatok nem vesznek el, igaz?
A fenti módszerrel lenne egy 500, meg 2db. 70 GB-os lemez. Jól gondolom?
Köszi a segítséget!
-
pete_21
addikt
Bocsi, ha hülyeséget kérdezek, de ha Intel Matrix Storage technikával készítünk RAID 0+1 kötetet, akkor is a winyók kapacitásának a felét tudjuk gyakorlatilag kihasználni, úgy mint a RAID 1-nél? Illetve elég hozzá két winyó?
-
VIC20
őstag
Nekem is ilyesmi alaplapom van. (P5Q3 Deluxe, asszem) Talán úgy tudod a legegyszerűbben megoldani, hogy:
1. Állítsd vissza a BIOS beállítást AHCI-re (Ugye így használad, nem sima IDE módban?) Igy el kell tudni indulnia a Windowsnak.
2. Az új vinyókat ne az Intel vezérlő SATA portjaira kösd. Van a lapon egy másik vezérlő is (azért, mert azon még van PATA kimenet), annak is van pár SATA kivezetése. Úgy rémlik, hogy egy kis narancssárga tömbben vannak, valami jellegzetes felirat is van rajtuk.
3. A BIOS-ban engedélyezd ezt a vezérlőt (ha le lenne tiltva), és állítsd be RAID-re.
4. Készítsd el a menüjében a kötetet (rendszerindításkor).
5. Ha még nem lenne feltelepítve, telepítsd fel a Windows-os driverét.Most a munkahelyemről csak ennyit tudtam hirtelen segíteni, de ha akarod, este leírom részletesen.
-
VIC20
őstag
Na, úgy néz ki, hogy szerencsés fordulatot vesz a történet: mivel csak kb. egy hete lettek véve, a bolt kicseréli a samukat. Sajnos nincs az általad írt, nevében AAK-ra végződő típus, ez van helyette:
WD3202ABYS "Raid Edition", vagy mi. Ez drágább valamelyest, de most ez van csak.
Mit gondoltok róla?
-
iLane
csendes tag
Vettem ket Samsung F1-et es szeretnem RAID1-be kotni oket. A rendszer (Vista64) egy WD Raptoron van jelenleg. Az kellene, hogy a Vista tovabbra is innen bootoljon a RAID1 terulet csak adattarolasra kell. BIOS-ban "configure SATA as RAID" beallitas utan a Vista nem indul, SATA RAID driver hianyzik neki, de ahhoz ujra kellene installalni vagy csak en nem talaltam meg utolag hogyan veheto ra ilyesmire. Az alaplap egy ASUS P5Q Deluxe...
Van erre valami megoldas? Mukodo rendszerbe egyszeruen RAID1-et illeszteni?
-
VIC20
őstag
Köszi!
Most estre Sandrázgattam egy kicsit, és tényleg nem volt nagyságrendi különbség a 400-asok, meg a 160-asok között.

Akkor szerinted, illetve szerintetek maradjon egyelőre minden a régiben, amíg összejön a pénz jobb vinyóra? Vagy a 0+1 ad azért némi plusz sebességet?
...
Bocs, látom, megelőztél. Akkor tehát az előbbi. Köszi, megfogadom. Legközelebb jobban körülnézek, és körbeérdeklődök.

-
brd
nagyúr
A RAID 0+1-nek én nem látom a létjogosultságát esetedben. Másnak lehet más véleménye, de amit leírtál, az alapján szerintem felesleges. A kockázatot, a RAID0 miatt, és a költséget tekintve is.
Igen, menthető, én többször csináltam már ilyet azzal a programmal (még sérült RAID5-ről is).
Nem álom, de általában csak márkán belül működik (de ott sem 100%).Ja, most olvasom, hogy RAID1 már van.
'hát, ha az megoldható, akkor csináld meg a RAID 0+1-et, teszteld le a sebességét, és döntsd el, hogy gyorsabb-e. 
-
kem
addikt
válasz
sastibi
üzenetére
Valószinüleg a 200-as vinyódra tette az MBR-t, ahonnan elkezdődik a windows indítás..
Tedd fel az Acronis Disk Director nevű programot, és a Copy MBR funkcióval másold át a tömb-re az MBR-t.Egyszerűbb megoldás is van, de azt a Windows XP topicban kérdezd meg:
Valahogyan létre lehet hozni rendszertöltőt vagy mi a francot. Gyakorlatilag MBR-t csinál a vinyóra, és bootolható lesz onnantol. -
kem
addikt
Igen, néha felbukkannak kétségbeesett ismerősök, hogy beszart a gépük, de nagyrészt mindig a vinyó a ludas vagy a táp
(most is vár egy alkatrészre, mert behalt a seagate 250-es vinyója)
Ezeket egyiket se én vettem
Igen, én WD párti vagyok. Igazából a többiek tapasztalatai alapján lehet legjobban informálódni, meg a felhasználók mérései alapján. Van pár topic, ahova folyamatosan jönnek be az infók, hogy kinek mivel mi a problémája, és hogy ez megszokott-e, és szép lassan összeáll a kép,h mitől mit lehet elvárni. Meg néha vannak tesztek, amikből kiderül 1-2 dolog, de igazán a használat során tudjuk meg,h valójában milyen is.
-
sastibi
csendes tag
Sziasztok!
RAID0-ba kötöttm 2 wd500aaks felraktam rá a win-t ,de nem akar lebootolni csak akkor ha benne van a win telepítő cd. a "nyomjon meg egy billentyűt" -nél nem nyomok semmit és továbblép és tökéletesen lebbotol.
Miért nem bootol cd nélkül?
a8n-e lapom vanja és már az is fura volt ha kikapcsoltam a rég 200-as vinyómat a win telepíténél nem fogadta el a kislemezen lévő raid drivert az írta ki h hibás file, ha nem kapcsoltam ki akkor minden ok volt
előre is köszi!!!!!!!
Új hozzászólás Aktív témák
- WD Black SN850X 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7300-6600 MBs - Eladó!
- WD 480GB Greene SN350 (WDS480G2G0C) M.2 2280 NVMe PCI-E3.0 x4 SSD
- SAMSUNG EVO 860 500GB
- ServeRAID 12db M5200 Series (44W3392) 1GB Cache + 28db M5210 Series (44W3395) 4GB Cache / RAID 5 Upg
- WD Blue SN570 1TB M.2 NVMe SSD - Garancia: 2028.04.17 ALZA - 100/99%
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 256GB Midnight Green -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3370,94% Akkumulátor
- iPhone 13 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3430, 91% Akkumulátor
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W with combo cable (3TR87AA)
- Lenovo Thinkcentre M920t Tower/ M720s / M920s SFF / i5-8-9. gen/ WIN10-11/számla, garancia
- Bomba ár! HP ProBook 440 G6 - i3-8145U I 8GB I 128-256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

Ahhoz rendszeres mentés kell, lehetőleg fizikailag más helyen lévő tárolóra.

) az is lehet, hogy ehhez a rendszerhez nem is illik igazán a RAID-0, mivel nem sok összefüggő adatot kell szolgáltatni, hanem sok kis darabot mindenhonnan, a RAID-0 pedig, ha kicsit is, de rontja is az elérési időt?
Képzeld el, a renccer floppynak látja a pendrive-ot, és meg is eszi róla a drivert! 
(most is vár egy alkatrészre, mert behalt a seagate 250-es vinyója)