- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
coco2
őstag
-
-
Drizzt
nagyúr
Horizontálisról inkább nem beszélek, mert a gyakorlatban - főleg autoscaling-gel - nem használtam.
Horizontális skálázásról viszont tudok valós tapasztalatból beszélni.
"Azt mondja az elmélet, hogy röptében még node-okat kér az alkalmazás a szolgáltatótól. Tuti, azt megkaphatja. Nem mintha röptében telepíteni egy OS-t, be-config-olni, üzembe állítani két pillanat lenne, de pár perc alatt meg tudhat éppen történni." OS-t nem kell se telepíteni, se konfigolni. Kiindulási állapotban van 1 master és x worker node-od. Ezeken már fut az operációs rendszer. Az alkalmazások OCI szabványú containerek szoktak lenni, tehát igen gyors tud lenni az elindításuk, illetve többféle container runtime is el tudja indítani őket. Amikor definiálsz egy deploymentet, meg tudod adni, hogy mennyi replikát szeretnél futtatni az adott alkalmazáskor. Pl. azt mondod, hogy van egy alkalmazásod, amiből szeretnél 3 példányt futtatni és mindegyik egyenként 1 CPU-t és 1GB memóriát igényel. Ekkor a Kubernetes meg fogja nézni, hogy melyik node-okon van ilyen szabad erőforrás és oda fogja allokálni őket. Onnantól, hogy elindultak ezek a példányok, egy helyben maradnak. Ez a manuális horizontális skálázás. Menet közben megváltoztathatod a replika számot. Ha pl. 3-ról 4-re emeled, akkor elkezdi elindítani a negyedik containert. Amikor az feléled, akkor update-eli a routing-ot, hogy tudjon róla, hogy 4 helyen érhető el éppen az alkalmazás.
Autoskálázás: mindenféle metrikák és threshold-ok alapján megmondhatod, ha több, vagy kevesebb replika tűnik szükségesnek. Gyakorlati tapasztalatom nincsen vele.
"És biztos létezik olyan alkalmazás típus (mondjuk hang vagy video kodek, ahol egy csomag bejön, egy csomag kimegy, és teljesen előzetes történetmentes jellegű az alkalmazás üzemelése), amit lehet dinamikusan bővíteni, de a legtöbb eset nem olyan. Sőt, mondjuk az esetek 99%-a nem olyan. Vagy megfeledkeztem volna valamiről?"
Igen. Az ilyen környezetben futtatható alkalmazásokat olyanra is kell tervezni. Fontos fogalmak: stateless application, cloud native, 12 factor app.
Stateful alkalmazásokat is lehet futtatni, de általában azokat inkább érdemes valamilyen dedikált - nem kubernetes - környezetben futtatni.Szerintem teljesen felesleges technikai leírást nézni, mert nem fogod érteni elsőre. Ezt nem személyeskedésnek szánom, mindenkinek ezt mondanám elsőre.
Sokkal jobb út végigcsinálni a [hivatalos tutorialt]. Eléggé gyorsan el fogsz tudni addig jutni, hogy kipróbál a manuális skálázást a gyakorlatban. Fel kell hozzá rakni egy Rancher desktopot, vagy egy minikube-ot a gépedre(tehát gyakorlatilag egy kubernetes clustert tudsz futtatni a saját gépeden). Egyébként részletes technikai leírásnak is remek kiindulópont a kubernetes.io. -
> Amit találtam róla, az eléggé marketing-elmaszatolt információ.
Hat, pedig a Kubernetes az egyik legjobban dokumentalt technologia jelenleg.
> Vertikális skálázás.
A Kubernetes alapvetoen container orchestrator, vertikalis skalazasra nem igazan valo.
> Azt mondja az elmélet, hogy röptében még node-okat kér az alkalmazás a szolgáltatótól. Tuti, azt megkaphatja. Nem mintha röptében telepíteni egy OS-t, be-config-olni, üzembe állítani két pillanat lenne, de pár perc alatt meg tudhat éppen történni.
Kb. 1 perc GKE-n.> Sőt, mondjuk az esetek 99%-a nem olyan. Vagy megfeledkeztem volna valamiről?
Webes kornyezetben a szoftverek eseteben a nagyresze ilyen.
> Ha esetleg létezik olyan leírás, ami a technikai részleteket tényleg leírja, és nem csak a levegőbe beszél közhelyeket, örülnék olvasnivalónak.
Kezdd itt.
https://kubernetes.io/docs/concepts/architecture/
-
martonx
veterán
Horizontális skálázast tudom tanúsítani, hogy gyors. Hiszen docker image-ekről beszélünk. Minden configolva van előre. Ettől persze még beletelik jó pár másodpercbe az új node beállása, plusz az új node cold starttal indul, de a gyakorlatban ez teljesen jó skálázódást jelent.
Nálunk az egyik magyar útdíj rendszer kubernetesen micro serviceként fut. -
coco2
őstag
Megérteni, mi mit jelent
Amit találtam róla, az eléggé marketing-elmaszatolt információ.
Vertikális skálázás. Szóval azt mondta egy blog, hogy vannak a pod-ok, es azokhoz üzem közben hozzá tud adni ram-ot. A pod-okról azt találtam, azok mind linux image-ek. És hát a linux kernel nem támogat olyan funkciót, hogy menet közben az oprendszer ramot tudjon még befogadni, vagy elveszíteni valamennyit. Virtuális környezetben a cpu-t lehet osztani másképpen, de ha az egyik többet kap, a másik elveszíteni fogja azt. És az úgy nem éppen boost. Talán azt is megcsinálták, hogy a swap drive-ot virtuális alapra rakták, és amögé raknak több ram-ot, de az is csak olyan, hogy a szolgáltatói virtual server nem tud indulás után többet használni, ergo a pool méret fix. Ha az egyiknek többet adnak, a másik veszíteni fog. És a kubernetes eszközei végső soron egy linux keretei között futnak. Szóval egy kicsit értelmezési problémám van a vertikális boost fogalmát illetően, hogy konkrétan mit tudtak megvalósítani?
Horizontális skálázás. Azt mondja az elmélet, hogy röptében még node-okat kér az alkalmazás a szolgáltatótól. Tuti, azt megkaphatja. Nem mintha röptében telepíteni egy OS-t, be-config-olni, üzembe állítani két pillanat lenne, de pár perc alatt meg tudhat éppen történni. És biztos létezik olyan alkalmazás típus (mondjuk hang vagy video kodek, ahol egy csomag bejön, egy csomag kimegy, és teljesen előzetes történetmentes jellegű az alkalmazás üzemelése), amit lehet dinamikusan bővíteni, de a legtöbb eset nem olyan. Sőt, mondjuk az esetek 99%-a nem olyan. Vagy megfeledkeztem volna valamiről?
Ha esetleg létezik olyan leírás, ami a technikai részleteket tényleg leírja, és nem csak a levegőbe beszél közhelyeket, örülnék olvasnivalónak. Vagy akár csak tippeknek a fenti kérdésekről.
-
totron
addikt
Nyár van. Nyaralni indulj el
Ütköztök kihívásba jóidő esetén? Könnyebb fókuszálni egy borongós közegben amikor nem pezseg minden? -
coco2
őstag
Kubernetessel foglalkozik itt valaki aktívan? A skálázási lehetőségeiről csak a marketing rizsát találom mindenütt, és hát nem kerek a kép. Alkalmazott gyakorlatból még nem találtam használható anyagot.
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
racskobalazs #19177 üzenetére
Programozhatnánk együtt ♥
-
coco2
őstag
válasz
martonx #19185 üzenetére
Én eddig 1 területet tudok, ahol én magam összetalálkoztam a pythonnal, meg itt említették, hogy ott lépten-nyomon abba ütközik az ember: üzemeltetés. Én konkrétan installert gyártottam vele. A Microsoft stuff pénzbe volt a python stuff meg ingyen volt. Mondjuk oké, a zéró forintot nem sajnáltam a pythontól. Az volt a legolcsóbb ku**a, nosza, izélgessük. Milyen más területen "halad afelé a világ" - illetve a kis hazugság, nagy hazugság, statisztika?
-
-
-
coco2
őstag
válasz
>...kb 0 motivációm / ötletem van, hogyan és merre induljak el...
Nyár van. Nyaralni indulj el>...Olyan nyelvet/irányt szeretnék választani, ami viszonylag sokrétű, van piaca és nem túl specifikus...
Nincsen olyan. A kiélesedő verseny azt hozza, hogy specifikus minden.A kreatívokat csak kicsi cégeknél szeretik. Nem mindenkinek jön be az a világ. Szerintem ne irigykedj feleslegesen.
-
racskobalazs
senior tag
-
dabadab
titán
válasz
Pythonos szoftverfejlesztői állás kb. nem létezik: szoftverfejlesztők Pythont leginkább csak második/sokadik nyelvként használnak segédscriptekhez meg hasonlókhoz, fő nyelvként meg azok használják, akik alapvetően nem programoznak, hanem valami más munkakörben amúgy mellékesen programozniuk is kell (pl. statisztikusok).
A Rust meg a Go egyelőre nem túl elterjedtek, szóval túl nagy piacuk nincs.
Pl. a nofluffon te is ránézhetsz, hogy mit keresnek és mennyit fizetnek érte, de a keresettebb nyelvek azok Javascript, Java, C++. Ezeknél amúgy jellemző, hogy a konkrét nyelvnél sokkal érdekesebb a mindenféle frameworkok (React, ExpressJs, Spring stb) ismerete. -
cog777
őstag
válasz
Irj jatekot
En most Godotozok es egesz jo.
-
sztanozs
veterán
válasz
újrakezdenék programozni, de kb 0 motivációm
szerintem ne is kezdj nekiViccet félretéve keress valami kompetetiv oldalt, ahol jopofa feladatok vannak (pl. codingame.com / Clash of Codes) vagy ahol nullarol lehet fejlodni (pl. codewars.com) es akkor nem neked kell kitalalni a feladatokat.
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok,
A helyzet az, hogy nagyon szívesen újrakezdenék programozni, de kb 0 motivációm / ötletem van, hogyan és merre induljak el.
Back story: Van egy proginf diplomám, de mióta kijöttem egyetemről, egy betű kódot nem írtam, IT-ban dolgozok, de valahogy mindig úgy alakult, hogy sose kerültem kódolós közegbe, max egy excel makro erejéig.Ezen szeretnék változtatni, legalább, ha nem is egyből munkakeresés, de itthoni önszorgalom / unaloműzés és/vagy későbbi lehetőségek bővítése miatt.
Merre lehetne így elindulni?
Az egyetemi progos tárgyak mind mentek, volt minden féle, assembly, c, c++, c#, java, python, ada, haskell, php, js [...] de mindegyikből kb 1-1 félév, max 2 így egyikben sem merültünk el.
GIT-ből csak az alap parancsok, alap működés van meg, sose használtam komolyan.Olyan nyelvet/irányt szeretnék választani, ami viszonylag sokrétű, van piaca és nem túl specifikus. Gondolkodtam Go-ban, Rust-ban, mint újdonság, vagy a Pythonban jobban elmerülni az egyetemen tanultaknál, esetleg valamilyen webes nyelv (a szakdolgozatomat PHP-ben írtam (Laravellel)). Ti mit ajánlanátok, mivel merre hogyan lehetne elindulni? Valamint motivációt honnan lehet hozzá szerezni?
Előre is köszönöm! -
coco2
őstag
Személyes tapasztalatokat kérnék. Ki mekkora adatmélységgel találkozott eddig hierarchikus adatbázisban? Extrém példák érdekelnének.
-
cog777
őstag
válasz
Diocles #19172 üzenetére
"Ha a videojátokok érdeklik, akkor bizony C++-ban fog programozni, " Azert a market share eleg nagy resze Unity/C# (mintha 43%-ot lattam volna)
"de ha konkrétan az érdekel valakit, hogy elkezdjen fejleszteni egy grafikai engine-t"
Kezdok kesz engine-t hasznalnak, eleg nagy munka azt megirni. -
Diocles
aktív tag
Szerintem alapvetően elhibázott a nyelv ilyen-vagy-olyansága felől megközelíteni a kérdést.
Az idegen nyelvet sem a nyelv alapján tanulja az ember, hanem hogy ki és hol beszéli.
A nyelv csak egy eszköz, a fontosabb kérdés, hogy mihez akar kezdeni vele? Ha a videojátokok érdeklik, akkor bizony C++-ban fog programozni, mert az új játékokat is abban írják. A Python ettől még egy jó belépő magába a programozásba, de ha konkrétan az érdekel valakit, hogy elkezdjen fejleszteni egy grafikai engine-t, akkor lehet, hogy rögtön beleugorhat a C++-ba, mert úgyis a munkára fog figyelni és eközben a nyelvet csak megtanulja.
-
sztanozs
veterán
válasz
hiperFizikus #19170 üzenetére
Az ujszulottnek minden vicc uj...
-
hiperFizikus
senior tag
A ChatGPT fejre állítja a pszeudokódodat is ♥
, lásd itt ni #23 ! -
coco2
őstag
válasz
axioma #19166 üzenetére
Ha valaki a chatgpt miatt aggódik, akkor szerintem a releváns skillset alsó korlátja, hogy tudná-e a chatgpt-t is fejleszteni. És annyi volt a logika. Én ugyan nem bonyolítottam. A bonyolítást itt mások követték el helyettem.
Aztán hogy weboldalakhoz szépérzék kell, az mind igaz, de azt a kérdést én nem érintettem. Csak felsoroltam a klasszikus fő csapásirányokat. Ott voltak a frontend kiforrott klasszikusai is.
Ja, hogy a python-t kihagytam? Hát igen. Eddig egyszer futottam vele össze úgy, hogy gyakorlatilag nem tudtam megkerülni. Ingyen váltott ki fizetős sdk-t, ami kellett installer-t gyártani. Muszáj volt azt használnom. És a legfőbb emlékem róla, hogy a szövegszerkesztési stilisztikája valami ocsmány. Szóval nem. Én azt a magam nevében senkinek sem fogom javasolni.
-
axioma
veterán
Ugy csinalsz, mintha barmelyik fejlesztesi terulethez ugyanaz a skillset kene, tehat a meres mindegy melyiken tortenik. Raadasul kiderult, hogy a kerdezo az absztrakt retegekben (matek) van otthon, nem a fizikaiban. Tovabbra se ertem, miert ne lehetne a pythonnal kitalalni, hogy erdekli-e, sot miert ne lehetne jo szakember python vagy webprogramozas vagy barmi magasabb szintu programozast igenylo teruleten, aka'r a C ismerete nelkul. Attol hogy te ott kezdted, nem mindenkinek ott kell! Nekem pl. ASM egy feleves tantargy volt, pascal volt a fo nyelv (abban ment az algo es adatszerk), aztan 20+ evet lehuztam mar szoftverfejlesztokent. [Nekem is 2000 elottiek a diplomaim, csak tudomanyegyetemi, nem muegyetemi.]
-
totron
addikt
válasz
Drizzt #19157 üzenetére
Nem kevés ifjonti munkavállaló gondolta-gondolja azt, hogy a C++ egy holtnyelv. Általános vélekedés és egyébként is a Javába/C#-ba születettek és tanultak bele, minek turkáljanak a múltban. Főleg, ha megélnek a jelen tudásukból. Ettől függetlenül meredeknek érzem a szakmán belüli ilyen mértékű fogalmatlanságot, de oda se neki. Akikkel én beszéltem a "nem is gondoltam volna, hogy még használják"-féle személyiségtípusok voltak zömében, tehát nincs ebből harag.
-
coco2
őstag
válasz
cog777 #19163 üzenetére
Jött az új ember, és megfogalmazott egy aggódást a chatgpt és társai kapcsán, hogy ugyan miféle jövő vár a programozói szakmára?
Talán kommunikációs hibát vétettem azzal, hogy ezt nem fogalmaztam meg azonnal hozzákapcsolva, az lehet. De a lényeg annyi volt, hogy ha valaki előre el akarja dönteni, egyáltalán jó ötlet lehet-e neki az IT / programozás felé menni mindenféle hátszél nélkül, kezdetben mérje le csak azt, szellemileg bírja-e a terhelést. Elvégre chatgpt vagy sem, a tényleg jó kóderre akkor is szükség lesz, a chatgpt nem tudja saját magát megírni. És ahhoz egy hardver közeli nyelv a jó. Én anno assembly-vel kezdtem, de annak abban az időben az volt a lényege, hogy 8088..286-osokon ott volt a printer port, lehetett ledeket villogtatni rajta, volt egyszerű módja megérteni a gyakorlati történést az absztrakt dolgok mögött. Ma az ahhoz legközelebbi a mikrovezérlők, mindenféle dev boardok, és azok jelenkori fejlesztői környezete jellemzően C. Nem azért javasoltam, mert muszáj jelleggel elektronika felé akarnék küldeni egy kezdőt. Viszont egy kicsit abba belekóstolni egészen biztosan meg tudja mutatni, ha neki annyira problémamentes a programozói világ, hogy semmi szükség az aggodalmaira.
Szóval miért is no go zóna a C egy kezdőnek?
-
cog777
őstag
Valoban nem az ossz 15m sor fut (cloc ennyit dobott ki), bootloader, freertos, tobb platform tamogatasa, tobb procira levo kod van benne. De pl egy korabbi hardveren futott rendszer komplett megoldasat bele integraltak, ami a kis kepernyo helyett webes feluleten jelenitodik meg.
Cegek soha nem dobjak el a korabbi termekeiket ha lehet.
Cortex M7-en fut a cucc, kulso es belso memoria par MB, custom panelon.Ami miatt hozzaszoltam hogy kezdonek no go zona a C, mert nagyon alacsony szintu mindenfele vedelem nelkul, kiveve ha nagyon elkotelezett a mikrokontrollerek es a HW programozasara.
C++ jobb, sokat fejlodott mostanaban (persze kolosszalis spagettit lehet itt is irni), de a kezdoket a report nelkuli crash itt sem segiti. Ezert ajanlottam a script nyelveket, ahol latod konkretan mi tortent.
-
Drizzt
nagyúr
Jó, hogy előjött a WoW. Kitalálnád melyik nyelven írták a game engine-et? Ha esetleg azt gondolod, hogy abban a nyelvben nem kezdenek már új projekteket, akkor nézd meg esetleg az egy hete elkészült Diablo 4 engine-jét miben írták. Esetleg még a Blizzard karrier oldalát is nézd meg, miféle tapasztalatú fejlesztőket keresnek, még nem leleplezett új projektekre is.
-
Drizzt
nagyúr
Nekem az az erdekem, hogy ertelmes diskurzus legyen itt, aminek resze az, hogy tenyeket irunk, nem sajat prekoncepciokkal dobalozunk.
Az, hogy tenyismeretek nelkul erzelmi alapon nyelveket szidunk, nem segit senkinek.
"C++-ban ma már senki sem kezd el új projectet."
Ilyen pillanatok alatt cafolhato mondatokat semmi ertelme nincs irni. -
coco2
őstag
válasz
Drizzt #19154 üzenetére
Az a trollkodás dolog kölcsönös. Időnként olvasok itt olyan véleményeket, hogy nem tudom biztosan, valaki csak fáradt gőzt ereszt le, vagy rossz kedve van, vagy viccnek szánta, és csak túl fáradtan fogalmazta meg, vagy mifene. Szóval azt inkább eleresztem. Senkinek sem jó azon rugózni.
Szóval ami nagyobb céges projectet látsz, azért mégsem teljesen dokumentálatlan, és az sem c++-ban van, hanem c-ben. Azt értem. Amit nem értek, te minek véded a c++-t? Hiszen neked sem kell semmire.
-
Drizzt
nagyúr
Neha tenyleg felmerul bennem, hogy trollokodsz-e ezekkel az irasokkal.
C-t hasznalnak nagyon sokan, akik beagyazott szoftvert fejlesztenek. Ez a default choice ilyen projekteknel. Nyilvan nem az egyetlen lehetoseg, de foleg ehhez letezik a tapasztalat, meg a boseges toolkit. Azt, hogy valami esetleg ezt a korabbi hegemoniat veszelyezteti-e, nem tudom megmondani, mert beagyazott szoftvert lassan 10 eve nem fejlesztettem.
C++ programnyelvbol is folyamatosan jonnek az uj release-ek, nagyon valoszerutlennek tunne, hogy ne hasznalnak uj valtozatos projektekhez. Ugyanakkor magaval a nyelvvel ervelni nem tudok, mert szinten jo 10 eve nem nyultam C++ programhoz. Multkor viszont orommel lattam egy Stroustrup eloadason, hogy ez a nyelv is folyamatosan fejlodik. Olyannyira, hogy az uj nyelvi elemek egy reszet nem is tudtam azonnal megerteni, mert epitett az elmult release-ekben bevezetett valtozasokhoz.
Egyebkent ugyanez az elmenyem a Java-val is megvolt, egyetem utan erdemben majd 10 evig nem hasznaltam, ki is alakult bennem egy eros ellenerzes. Aztan amikor ujra kellett hasznalni, akkor dobbentem ra, hogy milyen brutalis fejlodesen ment at mind a programnyelv, mind az okoszisztema.
Nem a Linux kernelt hoztam fel peldanak, hanem egy szoftvert, amit fejlesztettunk. Bar egy szoftvernek nevezni talan nem tul szerencses, hiszen jopar kulonallo image keletkezett a forraskodbol. Valoszinuleg a kod egy jelentos resze modularizalhato lett volna. Dokumentaltsaga valtozo szinvonalu volt, a nincs-tol a teljesen at terjedo skalan. Volt magaban a kodban operacios rendszer is, de nem valaminek a szemelyre szabasa, hanem celhardverre nullarol irt operacios rendszer C nyelven. De az csak egy elenyeszo resze volt, amit nyilvan erdemes lett volna kulon repo-ba szervezni. Sajnos ez soha nem tortent meg. Amiert megis egy repo maradt az egesz, az az, hogy egy jol iranyzott make-et lefuttatva es par orat varakozva kiesett par image, amit az adott celhardver(ek)re lehetett telepiteni. Lehetett volna ertelmesebben a kodot kisebb repository-kba? Igen. Lett volna ettol fuggetlenul GB meretu a legkisebb kod repo? Talan igen, talan nem. Nagysagrendileg nem lett volna kisebb. -
coco2
őstag
válasz
Drizzt #19149 üzenetére
C-t a mai világban már csak a céltudatosabb népek használnak, és ők dokumentálnak. C++-ban ma már senki sem kezd el új projectet. Vagy legalább is nem akkorát. C-ben még mindig.
Ami a "kivételt" illeti, díjazom, hogy pont a linux kernelt hozod fel példának. Gigabyte feletti C alkalmazás aligha passzol bármi másra, mint a linux kernelre. Természetesen van annak is dokumentációja, csak nem neked. A fejlesztők azt nem szeretik kiadni. Az a harc a GPL-el kezdődött. A GPL előírja a nyílt forráskódot, de nem írja elő a nyílt dokumentációt. A fejlesztők azzal rúgnak alá a GPL-nek, hogy nesztek, itt a kód, meg lehet nézni, le tudja fordítani bárki, de úgyse tud senki ahhoz támogatást adni. Bárki megpróbál hozzányúlni, pillanatok alatt leak meg crash lesz belőle. És abból úgy nem lehet stabil üzletet csinálni, hogy valami fejleszthetetlen. GPL vagy nem GPL. Az eredeti fejlesztője tud hozzá nyúlni, és hibamentesen fejleszteni, mert neki van hozzá dokumentációja. És legyünk őszinték, ha te védeni akarod a sokezer beleölt munkaórádat a GPL ellenében, te pontosan ugyan azt teszed, amit ők. Szóval csak ne szidd őket. Abszolút érthető a véleményük, és amit tesznek. Az a kód az övék. És azért.
@cog777
Nem szaladt el egy kicsit a paci azzal a 15 millió sorral freertos alatt? A freertos-t én csak Cortex-M/R mikrovezérlőkön láttam, és azokon program memória sincsen annyi, hogy 15 millió sornyi kódnak hely legyen - ha csak nem tisztán dokumentáció és komment az a 15 millió sor -
cog777
őstag
válasz
Drizzt #19149 üzenetére
+1 A cuccunkon 15 millio soros c/c++ kevert kod fut freertos alatt. Egyik kulsos csapat megvaltoztatott valamit, azota esik kel a cucc, kollega 1 honapja probalja megtalalni a problemat. C-ben nincs vedelem, undefined behavior befigyel. Az address sanitizer segit, de ARM-on nincs
C++ egy fokkal jobb, nincs direkt memoria menedzsment, de sajna a kompatibilitas es a szamtalan kulso library miatt siman elojonnek a C-s dolgok, ott csuszik el a dolog.
Kezdonek mindenkeppen egy egyszerubb script nyelvet javasolnek ami segiti a hibakeresesben es passzol az erdeklodesi korevel.
-
Drizzt
nagyúr
Es ha ezek az erveid a C++ ellen, akkor a C ellen miert nem? Vagy barmelyik masik nyelv ellen miert nem? En dolgoztam gigabyte feletti C kodon. Eselye nem volt senkinek atlatni az egeszet, bar en meg a legjobbak koze tartoztam. Es tokre elveztem amugy. Persze nyilvan ma mar jobb helyeken nem ugy szervezik a kodot, mint akkor es ott, de peldatlan eros keszsegem lett a tajekozodashoz ismeretlen terepen. Szoval egy picit sem banom es nagyon hasznos tapasztalatnak gondolom.
-
coco2
őstag
válasz
axioma #19147 üzenetére
Én nem tudom minek reklámoztok kezdőnek olyasmit, ami mögött zéró a gyakorlati realitás.
20 éves cég rolót húz le, hátra marad utána egy stuff, ami örökségként valami másik cég berkeiben köt ki. Kb 180-200ezer sornyi c++ stuff vagy 8-10 pici libbel, aminek idővel 15 külön verzióját húzták be ilyen-olyan nyelvű fordításokat gyártani, amik olyan régi VS alatt fordulnak csak (az elcseszett header-ök meg makrók miatt), hogy azok már fel sem települnek többé a mai gépekre. Fordításnál vagy 5 ezer warning, működés közben folyamatosan leakel, néha crashel. Dokumentációja sosem volt, a fejlesztőit meg már rég elhagyta. És a nagy reményű dilettáns munkavezető banda azzal büszkélkedik, hogy hú az milyen szuper és de nagyon üzletet csinálunk majd belőle, hogy azt még tovább fejlesztjük. Arra keresnek embert. Ofc bullsh1t az egész. És akkor még képesek lennének erőltetni a zengzetes dumáikkal. Na az a tipikus példája annak, amivel a népek c++ vonalon találkozni fognak. 101%-osan reménytelen.
Dehogy kell a mai világban c++-hoz érteni. Jobb, ha nem.
Valaki csak kezdeni akar valahogyan, és amúgy is kedve lenne frontendezni, eridjen a klasszikus javascript vonalra, és szerkesztgessen át weblapokat. Az olyasmi, amivel realitás lehet "elkezdeni valahogyan". Igaz, nem lesz rendesen megfizetve. De elkezdés lesz valahogyan.
-
coco2
őstag
válasz
dabadab #19145 üzenetére
Abszolút igazad van. Projectek felső szintjén qt-val sosem volt muszáj közvetlenül barátkoznom, és c++-al is csak ritkán. Ha neked nosztalgikus érzéseid vannak bármelyik iránt, kellemes szórakozást hozzá. A magam részéről nem csatlakozom. És ahol meghallok qt-t, mfc-t, vagy akár csak c++-t emlegetni, onnét én 180 fokos fordulatot veszek.
-
Drizzt
nagyúr
Clean/onion/hexagonal architecture tervezés szempontjából valamiféle tutorial/wlak through video van esetleg valós projekt kapcsán? Valami kifejezetten hosszabb, alaposabb dolog érdekelne. Könyvek tekintetében alaposan ki vagyok művelve, de vannak olyan részek, amiknél jó lenne látni tervezési megfontolásait másnak. Pl. hogyan ússza meg az ember, hogy szivárgó absztrakciókat határozzon meg. Érdemes-e ugyanazokat a domain entity-ket különféle struktúrával reprezentálni különféle use case-ekben, etc.
-
martonx
veterán
válasz
VikMorroHun #19140 üzenetére
Azért ilyenkor nem bánom, hogy a C/C++-on tovább lépett a világ.
-
coco2
őstag
válasz
Fentebb páran felhuppantak az unatkozzunk együtt vonatra, de nem kellene nagyon a szívedre vedd a trollkodásukat.
A Qt egy c++ framework. Az eredeti elképzelés szerint az egyik OS alatt megírod az alkalmazást, amit utána forráskód-szintű változtatás nélkül cipelhetsz a többi OS alá.
A tényleg működő része önmagában nem elégséges minőségi felhasználói élmény biztosítására, és a c++ hanyatlása keresztbe tett neki. Bármire kell, már van jobb eszköz. A sznob világ kukába dobta. Dióhéjban.
-
dabadab
titán
válasz
Bocs, te tényleg még mindig azt hiszed, hogy a Qt az egy nyelv?...
-
rgeorge
addikt
Akkor én meg is törném ezt a szálat... Kis létszámú (4-5 fő) csapat időelszámolására milyen elsődlegesen ingyenes eszközök léteznek? Arra gondolok, hogy mindenki vezeti, min, mikor, mennyit dolgozott (itt a min lehet cizellált is: megrendelő/projekt/alprojekt ilyesmi), és ezt egy manager látja naprakészen. Másfél évtizede óta egy excelt használunk erre (én mondjuk csak exportálok ebbe saját alkalmazásból, ami viszont offline), de most megnyílt a lehetőség a váltásra.
-
martonx
veterán
válasz
Marky18 #19127 üzenetére
Szvsz abszolút nem baj, ha valaki egy egyszerű program nyelvvel kezd tanulásképpen. Anno pl. weben mindenki PHP-val kezdett, aztán mégis volt aki tovább tanult C#/Java fejlesztőnek.
Most ugyanez a helyzet. Tanuláshoz a Python, Javascript, PHP még mindig tök jó választás. Kezdő nyelveknek tökéletes kis script nyelvek. Aztán ha valaki komolyabb rendszert akar építeni, majd tovább halad valami komolyabb nyelv felé (persze azzal sincs baj, aki megmarad a script nyelveknél, azokkal is meg lehet oldani mindent, csak nem biztos, hogy olyan jól, szépen, hatékonyan). -
axioma
veterán
válasz
Marky18 #19127 üzenetére
Emelt erettsegire pythonozo lanyaim elvegeztek mindjart 1-1 evet proginf/mernokinf szakokon. Nem mulik rajta. Raadasul siman az idosoros adatoknal vannak pure python pozik is boven - miert biztos h mas is fog kelleni foleg ilyen domain hatterueknek mint az eredeti kerdezo? [Frontendesek se kell ansiC-t ertsenek].
-
martonx
veterán
válasz
dabadab #19123 üzenetére
Sajnos nem követted a C# fejlődését az elmúlt években.
A hello world .Net 5 óta (megjelent 2020 novemberében) pontosan ennyi:Console.WriteLine("Hello, World!");
Nem kell top level namespace, meg befoglaló class.
Akkor már edukálódjunk tovább, és nézzünk meg egy komolyabb C# Web API kódot (direkt bekapcsolt Https-el, és Swagger-el, ha valaki ezek nélkül akarná, akkor a fele kód kidobható).
var builder = WebApplication.CreateBuilder(args);
builder.Services.AddEndpointsApiExplorer();
builder.Services.AddSwaggerGen();
var app = builder.Build();
// Configure the HTTP request pipeline.
if (app.Environment.IsDevelopment())
{
app.UseSwagger();
app.UseSwaggerUI();
}
app.UseHttpsRedirection();
var summaries = new[]
{
"Freezing", "Bracing", "Chilly", "Cool", "Mild", "Warm", "Balmy", "Hot", "Sweltering", "Scorching"
};
app.MapGet("/weatherforecast", () =>
{
var forecast = Enumerable.Range(1, 5).Select(index =>
new WeatherForecast
(
DateOnly.FromDateTime(DateTime.Now.AddDays(index)),
Random.Shared.Next(-20, 55),
summaries[Random.Shared.Next(summaries.Length)]
))
.ToArray();
return forecast;
})
.WithName("GetWeatherForecast")
.WithOpenApi();
app.Run();
internal record WeatherForecast(DateOnly Date, int TemperatureC, string? Summary)
{
public int TemperatureF => 32 + (int)(TemperatureC / 0.5556);
}
-
Marky18
aktív tag
-
coco2
őstag
@axioma:
A python attól buta, hogy nem tudja, hogyan szerettesse meg magát a hardcore népekkel.@totron:
Létezik a PHP / MySQL / Javascript / HTML / CSS tengely is, ne felejtsd ki azt se a felsorolásból, én ami engem illet, ha valaki casual frontend-gyakorlatra vágyik, és tényleg semmi többre, természetesen a jó öreg LAMP stack-et javaslom neki. Nem talál annál kiforrottabb tanulási lehetőséget még a C# vonalon sem.@dabadab:
Ejnye-bejnye a Net5-6 vonal hü**eségeinek nem követéséért@emvy:
Azért annyira gonoszak már csak ne legyünk, hogy a legaljasabb helyen vág juk fél be a másik szavait. Ő azt írta "C/C++ alapokon". És abban igaza van.
"...the Java runtime is still written in C..."
"...C# was designed...in C and C++..."
forrás: What is a compiler? How source code becomes machine code -
válasz
VikMorroHun #19124 üzenetére
A Qt nem nyelv. A Java miért áll C++ alapokon? A C# miért?
szoval rajtad áll a bízonyitas kényszere
-
axioma
veterán
válasz
totron #19120 üzenetére
Irtam python produkcios kodot, szoval en tudom, de pont arra akartam ramutatni, hogy belekezdesrol donteni idealis. Aki _kezdokent_ a pythonnal se szereti meg az algoritmizalast/adatszerkezetek kezeleset, az barmelyik C-kozeli szintaktikaval me'g kevesbe valoszinu hogy meg fogja.
-
Marky18
aktív tag
válasz
totron #19120 üzenetére
Valószínűleg beragadt a világlátásom, de végül is ki mit ajánlana, C/C++ vagy inkább .NET/Java/C# tengelyt?
Java/C#, ha tenyleg a programozas erdekli. A Pythonban tul sok absztrakcios reteg el van rejtve a beepitett es a konnyen behuzhato libek altal, ami a napi munkaban lehet hasznos, de tanulasnal nem artana tudni megirni egy alap algoritmust. A Python modulkezelese egyebkent egy rem a C#/Java-hoz kepest, hiaba probal az ember type hintekkel operalni, nagyon konnyu circular dependency problemakba belefutni.
A C/C++ pedig maradjon meg annak, aki tenyleg hardverkozeli, csucsra optimalizalt kodot szeretne irni. -
totron
addikt
válasz
axioma #19119 üzenetére
A Python is bonyolítható, nem is kicsit. Aki egyszer látott kimaxolt Python kódot, az nem feledi. Sokan a startkövi mivoltából indulnak ki, arról van az említés. Megosztó volt amúgy mindig is, talán kevésbé önmaga okán, inkább olyan helyiértékbe született bele ahol tudták és akarták focilabdaként használni a témát tárgyalók.
Valószínűleg beragadt a világlátásom, de végül is ki mit ajánlana, C/C++ vagy inkább .NET/Java/C# tengelyt?
Talán lesz elemző a kérdést feltevő lányból. Meg hogy látjátok a ServiceNow intézményét? Az nagyon megy mostanság, nem rossz pénzekért.
-
-
nevemfel
senior tag
Szerintem tanuljon Algolt vagy Fortrant, azt még senki nem emlegette. És ha már rossz tanácsokból nincs hiány, ez is simán elfér.
-
coco2
őstag
válasz
dabadab #19116 üzenetére
Már melyik részéről nincsen fogalmam? Arról, hogy a python ronda is meg buta is, meg lassú is, és némelyik emlegetett amerikai professzornak esetleg agyilag csak annyira telik? Arról tényleg nincsen fogalmam. Én csak a számítógépekhez értek. És a számítógépek mindarra a halom sok tekintélyérvre rá se tojnak.
De nyugodtan bonyolódj itt bele egy hitvitába
Aki most kezdi, úgyis meg kell tanulnia, mi az az identation, és hogy az életével játszik, amikor a feje terhére kijelenti, hogy márpedig nem 2 space, hanem tabulátor
Ahhoz képest ki a rosebet érdekel, hogy melyik nyelv?
-
dabadab
titán
válasz
VikMorroHun #19104 üzenetére
A mai legtöbb magas szintű nyelv C/C++ alapon működik
Srácok, ha úgy próbáltok tanácsot adni kezdőknek, hogy nektek sincs abszolút semmi fogalmatok arról, hogy miről beszéltek, akkor ezt úgy jelezzétek, hogy a kérdező is értse, ne csak mi.
Ugyanez szól coco2-nek meg hiperFizikusnak is.
-
coco2
őstag
válasz
totron #19114 üzenetére
Jóvanna, ha már nagyon a torkomat harapnátok érte keresztül, had mutassak rá, hogy a C90 a listám első eleme volt. Mindjárt utána ott voltak a C#, a PHP, és a teljes webes front end világ klasszikusai. Nem tudom, miért kellett az elsőnél leragadni, végig linkeltem én mindent. Akinek nem tetszik az első, nem kötelező ott ragadni.
Ja hogy miért azt írtam elsőre? Mert annak legalább lenne jelentése, ha valaki azt is lenyeli elsőre. Akkor tuti van elég jó feje hozzá, hogy jövője legyen az IT-ben. Ha akárhová is kerül. A többiről ugyan az nem mondható el. Pythonnal kezdeni? Nem jelent az semmit. Hamis önbizalom. Az minden, amit a pythonnal kezdés ad. Peace.
-
totron
addikt
Érzek némi szubjektivitást a véleményben. Épít-épít, van is logika az ajánlásodban és értem én, hogy az alapos tudást reklámozod, de ilyet ma nem találsz, aki a "latinnal" kezdi. A leány is csak hallotta, hogy frontend felől egyszerűbb a történet, így gondolta megnézi (amivel nincs is semmi baj). Ám ahogy el is hangzott, nem úgy van az, hamar kisül, hogy nem betanított munkakör lesz a jussa. Ma a skript kiddie-ség felől közelítendő a téma: esetleg beles-beleesik valaki, aztán ha nagyon úgy van szakosodik valamilyen irányba, ami persze a te vagy az én szememben dicséretes, gondolom te sem ma kezdted. De ha kerekedik is kedv, akkor is a töredék töredéke lesz az, aki beágyazott-assembly mélységekbe merül el 2023-ban, amit én őszintén szólva meg is értek.
A C++ miért szemétdomb? Jó középútnak gondolom az érdemi tudás és a gugliprogramozók között az előbbi javára és az életkedv is könnyebben megmarad. Az meg nem lehet - a logikád mellett sem - vezérelv, hogy majd könnyebb lesz átnyargalni egy másik, elvárt nyelvre - egy programozói munkakörben nem, ez eleve magolásra való támaszkodást feltételez. Pár szintaktikai különbség menjen már, ez a legkisebb része. De aki billegő, tehát szereti az egyszerűbb utat választani, de van esze különben, annak sem tesz jót ha úgy csap bele, hogy azt lesi hol tud összevonni, egyszerűsíteni már az elején - annak később lehet helye.
Eleve olyanra kell élezned magad, hogy ne szívathassanak soknyelvvel, juniorként sem, úgyhogy valahol egyet mondunk. Akárhogy is, nagy falat belevágni.
Szerk.: az egyik fajta örökséget nagyon pártolod, a másik fajtát szemétnek látod. Az igénytelen elődök munkásságát szerintem felesleges az adott nyelv számlájára írni... Túrtam elég szemetet, de sosem a C++-ra haragudtam.
-
axioma
veterán
csak jelzem a statisztika kedveert, hogy nem ertek egyet, foleg az eredeti hsz alapjan. A norrmal C ma legfeljebb beagy kornyezetben gyakori, az meg messze esik a kerdezo kompetenciakoretol. A python tokeletes a prototyping megtanulasara, aztan ha ez tetszik [es az adott celra nem jo], lehet menni mas celnyelv adminisztrativ hilyesegeit megtanulni [szigoru tipusossagot es pointerekkel szivasokat beleertve].
-
-
hiperFizikus
senior tag
Másképpen is feltehető a kérdésetek :
, melyik programnyelvet nem ajánljátok megtanulni, és akkor megmaradnak a megmaradtak ?
-
coco2
őstag
válasz
totron #19109 üzenetére
Egyszerű, letisztult. Tanít a logikára, és hogy vastag cérnád legyen. Anélkül, hogy tudnánk, ki hol köt ki végül, csak a legalapvetőbb dolgokat lehet biztosan javasolni, és az a fenti kettő.
A nyelvek mindegyike olyasmi, hogy ha olyan helyen köt ki valaki, ahol ki van adva az ukáz, hogy azt használnak, akkor az fog kelleni. Ha meg nem, akkor nem.
Kezdőként még aligha fog valaki 10 nyelvet megtanulni azonnal. A haja égnek állna tőle, ha most megmondanád neki, hogy márpedig azt úgysem ússza meg. Mire odáig ér, úgyis kiderül, hogy valaki megszokik vagy megszökik. És abból a 10-ből csak egyik lesz a C. Nagyon sok nyelv stilisztikája épít a C-re, amiket utána barátságosabb lesz tanulni. A C++, Python olyasmit aligha mondhatnak el magukról. Apropó a C++ egy legacy szemétdomb jelenség. Én azt nagyon nem ajánlanám senkinek. Ugyan mire kelljen az még a jövőben?
-
coco2
őstag
Pár gondolat most indulók számára.
A C-t mindenképpen jó ötlet elsőre tanulni. A magam részéről ezt a website-ot ajánlom hozzá. Vagy ha valaki a lasszikusokat szereti jobban, és alaposan akarja megérteni a részleteket, ajánlom ezt a könyvet (full tartalom online a linkeken keresztül) BRIAN W. KERNIGHAN – DENNIS M. RITCHIE A C programozási nyelv, Az ANSI szerint szabványosított változat. Az a C90 szabvány.
Aztán ami nagyon közeli a C-hez, az a C# kezdeti formája. Mondjuk az 1.0 szintaktika. Arról könyvek és tutorialok mint égen a csillag. Ha kell egy tipp, én a magam részéről ezt tettem könyvespolcra belőle: "Microsoft Visual C# 2005 lépésről lépésre - CD melléklettel, John Sharp". Sajnos most éppen nem látok eladó példányt belőle, antikváriumokban talán fel lehet lelni, vagy maradnak a webes blogok helyette.
Webes területről ami nagyon közeli a C-hez, az furcsa mód nem az ASP (C#), hanem a PHP procedúrális formája. A C# 1.0 szintaktikát azért jó tanulni, mert utána a PHP 5+ (OOP) simán csúszik. Az "class::proc"-t el kell felejteni, és maradni a "class.proc"-nál, akkor egyszerűbb a stilisztikával barátkozni. A szokásos webes anyagai php.net, és W3school. A W3-on aztán ott vannak a felső menüben sorban a klasszikusok html, css, javascript, sql script.
Ugyan vannak mindenféle újkori csodák - nodejs, python, go, meg még sok tucat másik - de aki gyakorlatban tanulni akar az elejéről, neki én azokat nem ajánlom. Talán végül azoknál köt ki valaki, de azoknak a megérthetősége, a dokumentáltsága, és néha a felhasználhatósága minimum "nem tanulás-barát". És akkor nagyon diplomatikusan fogalmaztam.
Aki most készül IT pályára, számolhat vele, hogy az elején túl kell élni legalább egy egész éves aktív tanulást. Aki félvállról veszi, neki 3-5 évig fog elhúzódni. Akinek nincsen feje hozzá, akár bele se kezdjen.
Cégekhez bejutni a legegyszerűbb atyafiság hátszéllel, vagy valahogyan előre tudni a teszt kérdéseit. Nagyobb cégeknél tud olyan előfordulni. Akkor is, ha páran itt lehurrognak, hogy lehetetlen, mert audit log meg minden, de bizony lehetséges. Csalással egyszerűbb az elején. De a tanulást az sem fogja kiváltani. Aki IT pályán akar maradni, nem lehet értelmileg gyenge még az alapokat sem érteni.
-
VikMorroHun
őstag
válasz
#85259337 #19099 üzenetére
Ahogy t256 írja, nézz meg egy nyelvet, kezdj bele az alapokba. A mai legtöbb magas szintű nyelv C/C++ alapon működik, emiatt sok hasonlóság van bennük. Amit (kezdetnek) egyik nyelven megtanulsz, jó lesz másiknál is. Egyúttal el tudod dönteni azt is, tetszik-e az adott nyelv, vagy sem.
Pl. sokan dicsérték a Rustot, hogy mennyire biztonságos, meg szinte tökéletes programozási nyelv. Belenéztem (elég volt a Wikipédia oldalát elolvasnom, úgy emlékszem); a lényeget rögtön láttam: az utasítás szerkezete hasonlít az Oblivion Script Extenderhez, amivel régebben foglalkoztam, viszont összességében nem nyerte el a tetszésemet, úgyhogy nem láttam értelmét elmerülni benne. Java ugyanez; rengetegen használják, de nekem valahogy mégsem jött be.
Ami fontos, hogy képesnek kell lenned összetett problémákat részekre bontani, áttekinteni, automatizálni. Végül is ez a programozás lényege.
A mesterséges intelligencia problémáját szerintem jól látod, bár most még nincsenek azon a szinten, hogy teljesen kiváltsák a programozókat. Kell még nekik pár év fejlődés.
-
t256
őstag
válasz
Szia,
SAP és a Dynamics 365 egy nagyon jó irány. Én utóbbiban fejlesztek. Nekem konkrétan a pénzügy/számvitel tudás hiányzik ahhoz, hogy zökkenőmentesen menjen.
Jó irány még a Data Analyst. Power BI-t érdemes nézegetned. Gondolom van Excel tudásod. Arra tudod építeni a BI-t.
Ezt az egészet szépen összefoglalja az MS Dynamics. Ha bővebben érdekel írj pü-t.
Kezdésnek kezdj el Youtube-on egy JavaScript vagy Python esetleg C# alapozót. Menj végig a változókon, ciklusokon, elágazásokon.
Tölts el ezzel pár órát, próbáld ki, hogy egyáltalán tetszik-e. -
coco2
őstag
válasz
Összességében, ugye számoltál vele, hogy kemény küzdelem megy mindenütt, és sehol sem várják tárt karokkal az újoncokat?
A diploma miatt szerintem is felesleges aggódnod (mint fentebb már említették).
Fejtágító videókat YT-n annyit találsz, mint a szemét. Pénzbe nem kerül, viszont idő és figyelem sok kell hozzá.
El kellene döntenden merre akarsz indulni. A nagy egész mindenhez emberélet is kevés. Válassz valamit.
-
dabadab
titán
válasz
Az SAP jó ötletnek tűnik, az - amennyire belelátok - viszonylag lightos programozási szempontból, inkább az a macera, amíg az ember kitalálja, hogy az ügyfél mit is akar és azt hogyan lehet beletuszkolni az SAP-be.
Könyvelőszoftver-fejlesztés az tipikusan magyar kkv szektor, én az olyat a magam részéről bottal se.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Milyen légkondit a lakásba?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Magisk
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Horgász topik
- Milyen monitort vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Autós topik
- További aktív témák...
- Iphone 14 PRO 128 GB 88% akksi
- Watch Ultra (1.st gen) szinte új
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad 3 Gamer notebook.I5 10300H / 16GB DDR4 / GTX 1650 / 250SSD +500HDD
- HP Victus 16-d10008tx 16.1" FHD IPS i7-12700 RTX 3060 16GB 512GB NVMe gar
- Lenovo Legion 5 Pro Gamer Laptop 2év garanciával (i7 13700HX, RTX 4060)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest