Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Drizzt

nagyúr

válasz coco2 #19153 üzenetére

Neha tenyleg felmerul bennem, hogy trollokodsz-e ezekkel az irasokkal.
    C-t hasznalnak nagyon sokan, akik beagyazott szoftvert fejlesztenek. Ez a default choice ilyen projekteknel. Nyilvan nem az egyetlen lehetoseg, de foleg ehhez letezik a tapasztalat, meg a boseges toolkit. Azt, hogy valami esetleg ezt a korabbi hegemoniat veszelyezteti-e, nem tudom megmondani, mert beagyazott szoftvert lassan 10 eve nem fejlesztettem.
    C++ programnyelvbol is folyamatosan jonnek az uj release-ek, nagyon valoszerutlennek tunne, hogy ne hasznalnak uj valtozatos projektekhez. Ugyanakkor magaval a nyelvvel ervelni nem tudok, mert szinten jo 10 eve nem nyultam C++ programhoz. Multkor viszont orommel lattam egy Stroustrup eloadason, hogy ez a nyelv is folyamatosan fejlodik. Olyannyira, hogy az uj nyelvi elemek egy reszet nem is tudtam azonnal megerteni, mert epitett az elmult release-ekben bevezetett valtozasokhoz.
    Egyebkent ugyanez az elmenyem a Java-val is megvolt, egyetem utan erdemben majd 10 evig nem hasznaltam, ki is alakult bennem egy eros ellenerzes. Aztan amikor ujra kellett hasznalni, akkor dobbentem ra, hogy milyen brutalis fejlodesen ment at mind a programnyelv, mind az okoszisztema.
    Nem a Linux kernelt hoztam fel peldanak, hanem egy szoftvert, amit fejlesztettunk. Bar egy szoftvernek nevezni talan nem tul szerencses, hiszen jopar kulonallo image keletkezett a forraskodbol. Valoszinuleg a kod egy jelentos resze modularizalhato lett volna. Dokumentaltsaga valtozo szinvonalu volt, a nincs-tol a teljesen at terjedo skalan. Volt magaban a kodban operacios rendszer is, de nem valaminek a szemelyre szabasa, hanem celhardverre nullarol irt operacios rendszer C nyelven. De az csak egy elenyeszo resze volt, amit nyilvan erdemes lett volna kulon repo-ba szervezni. Sajnos ez soha nem tortent meg. Amiert megis egy repo maradt az egesz, az az, hogy egy jol iranyzott make-et lefuttatva es par orat varakozva kiesett par image, amit az adott celhardver(ek)re lehetett telepiteni. Lehetett volna ertelmesebben a kodot kisebb repository-kba? Igen. Lett volna ettol fuggetlenul GB meretu a legkisebb kod repo? Talan igen, talan nem. Nagysagrendileg nem lett volna kisebb.

Új hozzászólás Aktív témák