Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• coco2

őstag

válasz JoinR #19189 üzenetére

Megérteni, mi mit jelent :) Amit találtam róla, az eléggé marketing-elmaszatolt információ.

Vertikális skálázás. Szóval azt mondta egy blog, hogy vannak a pod-ok, es azokhoz üzem közben hozzá tud adni ram-ot. A pod-okról azt találtam, azok mind linux image-ek. És hát a linux kernel nem támogat olyan funkciót, hogy menet közben az oprendszer ramot tudjon még befogadni, vagy elveszíteni valamennyit. Virtuális környezetben a cpu-t lehet osztani másképpen, de ha az egyik többet kap, a másik elveszíteni fogja azt. És az úgy nem éppen boost. Talán azt is megcsinálták, hogy a swap drive-ot virtuális alapra rakták, és amögé raknak több ram-ot, de az is csak olyan, hogy a szolgáltatói virtual server nem tud indulás után többet használni, ergo a pool méret fix. Ha az egyiknek többet adnak, a másik veszíteni fog. És a kubernetes eszközei végső soron egy linux keretei között futnak. Szóval egy kicsit értelmezési problémám van a vertikális boost fogalmát illetően, hogy konkrétan mit tudtak megvalósítani?

Horizontális skálázás. Azt mondja az elmélet, hogy röptében még node-okat kér az alkalmazás a szolgáltatótól. Tuti, azt megkaphatja. Nem mintha röptében telepíteni egy OS-t, be-config-olni, üzembe állítani két pillanat lenne, de pár perc alatt meg tudhat éppen történni. És biztos létezik olyan alkalmazás típus (mondjuk hang vagy video kodek, ahol egy csomag bejön, egy csomag kimegy, és teljesen előzetes történetmentes jellegű az alkalmazás üzemelése), amit lehet dinamikusan bővíteni, de a legtöbb eset nem olyan. Sőt, mondjuk az esetek 99%-a nem olyan. Vagy megfeledkeztem volna valamiről?

Ha esetleg létezik olyan leírás, ami a technikai részleteket tényleg leírja, és nem csak a levegőbe beszél közhelyeket, örülnék olvasnivalónak. Vagy akár csak tippeknek a fenti kérdésekről.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés