- Gurulunk, WAZE?!
- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
coco2
őstag
Az nem is kérdés. A Facebook oldaluk szerint Ginop pénzt nyertek, amit Angular tanításra használtak fel. Félreérthetetlenül tipikus. De azon túl a Facbook oldalukon csak szülinapi tortázgatás van. Arról lenne jó belsős infó, hogy pályázatok megnyerésén túl csinálnak-e bármit, amiért szakmai guruk pontot adnának nekik? És azt illetőleg nem a NER-Lovagokra gondolok.
-
coco2
őstag
Van egy "Trendency" nevű informatikai cég Budapest 9. kerületében - ismeri itt bárki azt a céget belülről?
-
coco2
őstag
Köszönöm a válaszokat, de én közös elérésű adatbázisra gondoltam, nem elszigetelt filerendszerekre. Van ahhoz valami db api, amit kötelező használni, vagy költői szabadságra van bízva, és használok valami db connectort mint saját belátásom alapján egyébként tenném?
-
coco2
őstag
Köszönöm. Még egy apróság. Nem találtam drótozatlan példát konkrét adattárolási műveletre. Van rá valami kubernetes-spec api beépített orm-szerűséggel (nem találtam nyomát), vagy az egyébként használatos sdk-n keresztül (környezete válogatja mikor éppen mi) megy az adathozzáférés?
-
-
coco2
őstag
Fentebbi author csere megoldódott, találtam rá blogot, köszönöm.
Kubernetes kérdés. Stateful set.
Kicsit elkavarodtam az elméleti kirakatban, és kotorászás közben találtam ezt a blogot. Ellenőrizni szeretném, nem olvastam-e valami butaságot.
Fentebbi blog tanulsága szerint akárhány pod van a set-ben, az írási műveletek csak 1 pod-on keresztül zajlanak, ergo írási teljesítmény nem növelhető a pod-ok számával. Az adat replikáció kötötten single-master architektúra szerinti. Korrekt?
-
coco2
őstag
Saját gépen lekérek "git log"-ot, látok email címeket a commitokhoz. Github-on weboldalon meg lehet nézni ugyan azt? (Nem találtam ott olyat.) Vagy az email címeket a log csak lokálisan látja, és az remote repo-ba már nem megy el?
-
hiperFizikus
senior tag
Van egy kisebb programozói problémám, kérem oda válaszoljatok rá: #2 .
-
coco2
őstag
válasz
margithid #19280 üzenetére
>Online tárhely volt, ehhez win10nek nincs semmi köze.
Elbeszélünk egymás mellett. Ha böngésző tárolta a jelszót, mint mondjuk Google Chrome, és azon keresztül automatán léptél be, mint mondjuk a Google Drive-ra, akkor a jelszó egy olyan gyűjteményben van, ami visszaolvasható - "jelszó megjelenítése". De az a funkció kéri a windows jelszót - vagy pin kódot. Viszont ha azt valaki tudja, és oda csüccsenhet a gépedhez, klikkenteni tud a böngésző jelszó kezelőjében (mint mondjuk a google password manager) a jelszó megjelenítésre, és látni fogja az összes jelszavadat.
>Intelligens jelszó törés ellen védetelenné tesz?
Példa azonos jelszó profilokra: "kigyo11beka", "kukac99madar", "elefant63eger" és úgy tovább. Valaki kifigyeli rólad, hogy két állatnevet raksz össze 2 számmal, onnantól egy 10+ karakteres jelszó törés is a gyakorlati lehetőség limitjein belülre kerül. Ha megszerzik a hash-t, ráfuttatnak max 100k variációt, és kitalálják.
-
-
margithid
veterán
A tárhel már kapott 2FA-t, jleszót igy nem változtattam.
Egyszerű jelszó volt, gondoltam ugyse törik fel, tévedtem.
De alapvetően a védelem a zip titkosítása,csak azért nem szabad ilen könnyelműnek lenni.
Online tárhely volt, ehhez win10nek nincs semmi köze.
Intelligens jelszó törés ellen védetelenné tesz?
Ezt hogy érted?
Inteligens jelszó nálam az amivel mondjuk elvédtem a zip-et, 30 karakter és nem szavad. -
coco2
őstag
válasz
margithid #19278 üzenetére
Lecseréled a tárhely loginját. Ha böngésző jegyezte meg, annak van egy olyan gyengesége, hogy a win 10 loginod jelszavát megadva a böngésző megmutatja a jelszavakat. BIztos ami biztos alapon változtasd meg azt is. Utána még van az a user error, ha nagyon hasonló tematikájú / profilú és azáltal könnyen kitalálható jelszavakat használsz. Ha olyan hobbid van, azt el kellene ereszteni. Intelligens jelszó törés ellen védtelenné tesz.
Nem kell megijedni, nem dőlt össze a világ.
-
margithid
veterán
"Kicsit" zavar, hogy valaki belépett egy tárhelyemre és próbálok tanulni a hibámból. Akkor is ha jól le van védve a doksi amihez hozzáférhetett.
Igyekszem beleásni magam a dolgokba, ha valamit hibázok.
De igazából minden kérdésemre választ kaptam, csak itt ragadtam a topikban még egy kicsit -
coco2
őstag
válasz
margithid #19269 üzenetére
Persze, hogy mindig user error történik. Abszolút egyetértünk. Vannak a technikai védelmi eszközök, és a felhasználóik. Plusz amit sűrűn elfelejt a nép, a felhasználók életviteli környezetének a szereplői mind ugyanabba a bolyba tartoznak. És mindabból a minimum(önkritika) függvény állapítja meg a gyakorlatban hatásos védettségedet.
Példa. Olyan kőmerev vagy, hogy nem is vagy ember. Szórakozni sem jársz soha sehova. Sosem eresztesz ki fáradt gőzt. Egyáltalán nincsenek érzelmeid és hasonlók. Te vagy Chuck Norris a mindig mindenkit sokkal hamarabb megölő és atomdetonációt reggelire nyersen lenyelő hallhatatlan. Viszont van pont csak egy nagypofájú alak a környezetedben. Mert úgy hozta az élet, hogy azt nem tudtad elkerülni. Ők tipikusan vajpuhák az önkritikában. Ha csak azt a "hibát" elkövetted, egyetlen fiatal szőke hajszál a 65536 bites védelmet nevetve kidobja a kukába. Egészen biztos lehetsz benne, hogy kár erőlködni
Árulnád el konkrétan, min és miért rugózol. Akkor hatékonyabban lehetne neked tanácsot adni. Ami az általánosságot illeti, a jelszavakat a böngészők jelszó jegyzéke kezeli, és mondjuk még egy SMS extra védelemnek. Civil szférában annyi elég.
-
Gardaai
senior tag
-
-
margithid
veterán
Csak kíváncsiságbol kérdezem, hogy az authy 2fa app mennyire biztonságos? Elvileg felhőben tárolja a kulcsokat, de nem tudom milyen szintű titkositassal?
-
coco2
őstag
válasz
pmonitor #19261 üzenetére
Egyszer volt róla egy tanulmány, hogy a cyberterrorista gyakorlattal szemben meddig biztonságos egy jelszó, és valami 110k usd-re becsülték? Mármint ha annál többet lehet lopni / zsarolni / kárt okozni egyetlen jelszó megszerzésével, a világ összes terrorszervezetét a nyakadba kaphatod. De ami limit alatt van, azzal nem foglalkoznak. Az a védelem szerintem reális: senki se bántja, mert a kutyát nem érdekli.
-
pmonitor
aktív tag
Információbiztonság csak a ti fejetekben létezik. A gyakorlatban NINCS!!!
-
dqdb
nagyúr
válasz
disy68 #19258 üzenetére
Kivéve, ha LastPassnak hívják, mert ott csak a jelszavak voltak így titkosítva, a metaadatok, amelyek legalább olyan fontosak lehetnek, nem, persze erről semmi értelmes dokumentáció nem állt rendelkezésre. Ha pedig bejutottak egy ilyen helyre, akkor a 2FA nem nyújt extra védelmet a fájlok ellopása esetében (távoli elérésnél persze igen).
A két kategória között jó átmenetet képvisel egy self-hosted Vaultwarden például.
-
disy68
aktív tag
válasz
margithid #19257 üzenetére
A legtöbb ilyen szolgáltatás úgy működik, hogy a te mesterjelszavad a titkosításhoz használt kulcs és online csak egy titkosított állomány lesz tárolva, a jelszavad pedig sehol semmilyen formában és az egész megfejelve egy 2fa-val.
Adat csak titkosítva utazik bárhova, viszont hatalmas előny, hogy bármilyen eszközön elérhető, vannak böngészőkiegek és telefonos alkalmazások, amik behelyettesítik a jelszavaidat, ahova kell.
Szóval nincs előnye az offline megoldásnak, hacsak nem köt valami céges policy.
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
hiperFizikus #19227 üzenetére
Sikerült tartósan lefagyasztanom a ChatGPT papagájomat, hogy hogyan: lásd e fenti linkben ♥
lásd itt: #8 a topikomban !
-
margithid
veterán
válasz
hiperFizikus #19248 üzenetére
Nem értem mit rúgózol ezen.
Azt írom hogy valami illegális dolgot titkositok, akkor megnyugszol? -
sztanozs
veterán
válasz
hiperFizikus #19248 üzenetére
Irorszag - reggel 12 fok volt, es esett az eso...
-
disy68
aktív tag
válasz
margithid #19245 üzenetére
gondolom nem nézted meg, amit linkeltem..
ez egy program, ami nem csak segít rendszerezni a jelszavaidat, hanem korrekt titkosítással tárolja a saját adatbázisát lokálisan
nincs itt semmilyen szolgáltató és a fő jelszavad híján nem lát senki semmit
nekem mondjuk mindegy mit használsz, csak gondoltam ajánlok egy kényelmesebb megoldást
-
margithid
veterán
válasz
disy68 #19244 üzenetére
Alapvetően mindenhova be vagyok jelentkezve, email és banki dolgokhoz 2fa is van.
Nem tudom nekem igy biztonságosabb mintha egy szolgáltatóra biznék kb mindent...
Authy is elég gáz, hogy felhőbe tárolja a 2fa-t.
Zip jó erős titkosítással számomra a legbiztonságosabb.
Azt se szeretem ha látják belépve hogy mik vannak titkosítva, ezért is kérdeztem, hogy lehet a mappa fájlokat is láthatatlanná tenni. -
margithid
veterán
válasz
hiperFizikus #19240 üzenetére
Belépési adatok kb mindenhova
Miért? -
margithid
veterán
Köszi
-
margithid
veterán
Azt hogy lehet megoldani hogy titkositok egy mappát 7zip-pel és ne lehessen látni hogy milyen file-ok vannak benne.
Magyarán ne csak a file megnyitásakor kérje a titkosító kulcsot, hanem már akkor is ha a mappát meg akarom nyitni winrar-ral. -
margithid
veterán
Szerintetek fel lehet törni egy zip formátumot?
Sajnos egy felhő tárhelyem feltortek és ott volt sok jelszóm amit 7zip-pel titkositottam, kb 30 karakter kis és nagybetűk és számok.
Jobb ha lecserélem a jelszavaim vagy nincs félnivalóm? -
-
coco2
őstag
Kell valami desktop sdk ami támogat nekeg gui-t igényeid szerint. Mit ismersz?
Aztán kidobod az ablakot, bekéred az értéket, és tovább adod az OS parancsot.
-
Gardaai
senior tag
Hogy tudnám ezt a leállító parancsikont kicsit extrázni?
C:\Windows\System32\shutdown.exe -s -t 60
Amit szeretnék ha tudna:
- nyíljon meg egy parancssor
- kérje be, hogy perc vagy másodperc (default legyen perc), enter
- kérjen be egy számot (az előzőt figyelembe véve másodperc vagy ha perc, akkor szorozza meg hatvannal, mivel a shutdown másodperc paramétert vár), enter
- vége, jöhet a Windows ablak, amiben beleírhatná üzenetként, hogy hány másodperc/perc múlva fog leállni a gép
Egy két kezdőlöketet elfogadnék! -
hiperFizikus
senior tag
válasz
Gardaai #19226 üzenetére
ChatGPT:
Azaccent-
előtagú stíluselemek és tulajdonságok nagyban hozzájárulnak az inkluzív tervezéshez és az egyenlő hozzáféréshez a weben.ChatGPT
Az inkluzív tervezés nemcsak a fogyatékossággal élő embereket célozza meg, hanem kiterjed a sokféle felhasználóra, például idősekre, külső környezeti tényezőkhez alkalmazkodókra vagy különböző kulturális hátterűekre is.Az inkluzív tervezés lehetővé teszi a sokféleség tiszteletben tartását és értékeli, hogy az emberek különböző módokon használják és értelmezik a dolgokat.
Én:
Szerintetek van-e bennem valami "inkulzív", szerintetek én "inkulzív" vagyok ?
-
Gardaai
senior tag
válasz
nevemfel #19225 üzenetére
Inline Style-nak hívják. hiperFizikus kódrészletébe helyettesítettem be: [link]Egyébként ezt az esetek 99%-ban kerülném, hacsak nem dinamikus a tartalom kerülném. Ahogy sztanozs is javasolta, külső css fájl használata ajánlott.
Szerk.:
Félre értelmeztem bocsi, késő van.
Ez egy jó kis property igen, ilyenkor pont jól jön.Az inset sem egy nagyon elterjedt dolog, pedig sokszor az is jól jön.
Érdemes mindig a fenti linken ellenőrizni a browser supportot, mert valamelyiket nagyon kevés támogatja és széteshet a dizájn.
-
Gardaai
senior tag
válasz
hiperFizikus #19222 üzenetére
Erre nézz rá, ha elég a browser támogatottsága: [link]
Használat pl. esetedben:style="accent-color: #fc0000;"
-
sztanozs
veterán
válasz
hiperFizikus #19222 üzenetére
CSS-nek olvass inkább utána
-
Gardaai
senior tag
Sziasztok!
Szerver téma, de mint programozó kéne megoldanom ezt a helyzetet.. ha tudtok neki jobb topikot, várom a javaslatokat.
Erről lenne szó: [link]
Az összes weboldalam Plesk felületeken (digitalocean) van bekötve a bitbuckethoz. Na most ezt ugye írták, hogy le fog halni, de se akkor, se most nem tudom egyszerűen megoldani, hogy működjön a dolog.
Minden hiba amit megoldok egy újat eredményez. Odáig jutottam, hogy már ez maradt a fix hiba:
Public key for the server at 'bitbucket.org' is already known in
'/var/www/vhosts/{domain}/.ssh/git_known_hosts'.
Warning: the ECDSA host key for 'bitbucket.org' differs from the
key for the IP address '104.192.141.1'
Offending key for IP in /var/www/vhosts/{domain}/.ssh/git_known_hosts:1
Matching host key in /var/www/vhosts/{domain}/.ssh/git_known_hosts:4
Exiting, you have requested strict checking.Host key verification failed.
fatal: Could not read from remote repository.
Please make sure you have the correct access rightsand the repository exists.Rengeteg helpdesk-et végig rágtam, 0 sikerrel.
Ötletek?
-
sztanozs
veterán
válasz
hiperFizikus #19217 üzenetére
mi legyen színes?
-
hiperFizikus
senior tag
Már belefáradtam, a ChatGPT-papagáj is csak zöldséget válaszol nekem, csak nem tudom rábírni, hogy színes legyen ! - hogyan kellene ?
<body>
aa05 <input type="radio" name="nmRadio1" value="valuRad5" style="color: red;">
</body>
-
> A másik dolog a multi-tenancy, egyszerűen nem tartanám komfortosnak a végtelen burstinget, főleg, hogyha a manifesteket más csapatok is létrehozhatják.
Ebben az esetben (is) szerintem a megoldas a CPU request; tehat mindenki annyit requestel, amennyi elegendo a szolgaltatashoz, a maradekot meg ugy hasznaljak a processzek, ahogy eppen 'kiadja'.
Aminek talan lenne ertelme, az valamifele scheduling priority (kb. mint a niceness), de ezeket azert nem egyszeru tenyleg hasznalhatoan megcsinalni. (Ahogy a k8s eseten is a nagyon alacsony (<500m) CPU limitek sokszor oda vezetnek, hogy a processz nem kap semmit.)
-
JoinR
őstag
Közben olvasgattam kicsit erről, és az újraindítás már nem sokáig lesz ténylegesen szükséges a vertikális skálázáshoz, 1.27-ben már alpha státuszban működik: In-Place Update of Pod Resources
-
JoinR
őstag
Erre jutott a management, amikor azzal a követelménnyel találkoztak, hogy az eltárolt adatot 10 évig meg kell tudni mutatni, hogy "fizikailag" hol van tárolva (gyógyszeripari logok). Mivel az AWS DC-jébe nincs belépőkártyájuk, ez maradt.
Ja a CPU limitről eszembe jutott egy use-case, amikor muszáj volt beállítani. Pl. Gradle pipeline-nál, ahol összefüggött a CPU-memory usage, folyamat OOM volt, ha el volt engedve a CPU.
A másik dolog a multi-tenancy, egyszerűen nem tartanám komfortosnak a végtelen burstinget, főleg, hogyha a manifesteket más csapatok is létrehozhatják. -
JoinR
őstag
Igen, igazad van.
Ettől függetlenül a request-en felüli cpu felhasználás szerint lehet(ne) skálázni. A mostani helyen, ahol dolgozom, adatvédelmi okokból szépen átálltak EKS-ről egy random privát felhőbe, ahol a k8s node-okat a rendszergazda kézzel telepíti és adja hozzá vSphere-ben... -
martonx
veterán
Tekintve, hogy a web alapvetően stateless, azért ez egy kis kezdeti odafigyeléssel (pl. distributed cache, ha nagyon kell), nem igazán extra meló.
De nyilván nem minden felhasználási módnak megfelelő bármelyik megvalósítási mód. Ettől még nem feltétlenül a módszer lesz a hibás, hanem aki hülyén tervezte meg.
Bár nem is tudom az ilyen egyértelműen troll megjegyzésre miért válaszoltam. Részemről téma lezárva. -
JoinR
őstag
Mivel már sokan válaszoltak, csak ennyit tennék hozzá:
"... a linux kernel nem támogat olyan funkciót, hogy menet közben az oprendszer ramot tudjon még befogadni, vagy elveszíteni valamennyit..."
Ez így van, de ennek a gyakorlatban nem igazán van jelentősége, több replika esetén nem jelent leállást egy újraindítás."... a cpu-t lehet osztani másképpen, de ha az egyik többet kap, a másik elveszíteni fogja azt..."
Itt az alapfelvetés hibás, mivel a valóságban a node cpu kihasználtsága nem 100% és a podoknak ideális esetben amúgy is van cpu limitje (amit ha átlép, engedhetjük skálázódni, ha akarjuk). Amit meg tud valósítani, hogyha egy service többet kér enni, akkor annak tud többet adni. Ha kritikusra nő a node CPU kihasználtsága, akkor pedig indít új node-ot, amin még több sokat enni kérő pod fér el. Ez a CPU esetén egyszerűbb, a RAM más tészta, de hasonló. -
hiperFizikus
senior tag
Van valakinek ötlete arra, hogy ha sok kis funkciót kellene csinálnom, akkor azt hogyan tegyem, mert lassú még a ChatGPT mellet is?
-
coco2
őstag
Neked fétised lehet hogy üres frázisokat puffogtatsz. Tudod, van ahol a lelki szemetes láda fizetésköteles szolgáltatás. Te meg folyton ingyen akarod
Amit felmérni gondoltam, az a levesben a hús, a körítése nélkül a kubernetest illetően. És meg is kaptam a segítséget, a téma részemről lezárva.
-
Ha a Kubernetes fejlesztese neked a 'konnyu resz', akkor holnap tudsz talalni magadnak 2000 euros napidijjal melot.
Valojaban pont stateless alkalmazast azert nem akkora dolog csinalni, mert az allapotot szepen ki lehet szervezni erre mar felkeszitett tarhelyekre.
De nyilvan tudni lehetett a posztnal, hogy csak trollkodni jossz megint -
sztanozs
veterán
Miből gondoltad, hogy egy alkalmazás majd magától mágikusan párhuzamosítja saját magát? Ha eleve microservices alapon volt megírva, akkor menni fog, ha monolitikusan, akkor meg újra kell írni (kisebb-nagyobb részben).
Egy több rétegű architektúra lehet alapból is könnyebben párhuzamosítható, de ha nincs a párhuzamosításra felkészítve, akkor nagyon nehéz felskálázni. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Asustor NAS
- Sweet.tv - internetes TV
- Gurulunk, WAZE?!
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Nyaralás topik
- Macska topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock FORMULA OC RX 6900XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged