- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- perge666: Anbernic kézikonzolok
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
feka007
veterán
Sziasztok!
Épp a listákat vesszük Python tanfolyamon, és elakadtam az alábbi feladattal. Tudnátok segíteni a javításban pls?
A feladat leírása:
"A török szultán születésnapja alkalmából elküldte az első szolgáját a börtönbe, hogy mind a 100 cella ajtaját nyissa ki. Második szolgájával utána minden második ajtót bezáratott. A harmadik szolga minden harmadik ajtót kinyitott, ha zárva volt, illetve bezárt, ha nyitva találta. A negyedik szolga minden negyedik ajtó állapotát változtatta meg, és így tovább, egészen a 100. szolgáig. Mely cellák ajtaja maradt nyitva a végén?"
Ahogy eddig próbáltam megoldani:
list=[]
for i in range(100):
list.append(1)
for i in range(1,len(list),2):
list[i]=0
for i in range(2,len(list),3):
if list[i]==1:
list[i]=0
else:
list[i]=1
for i in range(3,len(list),4):
if list[i]==1:
list[i]=0
else:
list[i]=1
print(list)
for i in range(len(list)):
if list[i]==1:
print(f"{i+1}. cella: nyitva")
else:
print(f"{i+1}. cella: csukva")Nem tudom, hogy egyáltalán az egymásba ágyazott for loopokkal kéne-e elindulnom, de az volt az elgondolás, hogy legyen minden alapból nyitva (1) egy 100-as listában, amit az egymásba ágyazott for ciklusokkal bejárok egymás után, hogy először minden 2., majd minden 3. és végül minden 4. értéket átírjak a megfelelő állásra (1 vagy 0), amiből aztán kiprintelem a végeredményt. Csak valahogy annyira nem tűnik jónak. Lehet az egészet máshogy kéne megközelíteni? Remélem valaki tapasztaltabb itt megmondja majd.
Köszi előre is
-
coco2
őstag
Ha az a cég egy tipikus kiszavazó-show, páran már lesben állnak mindkettőtökre, melyikőtöket tudnak kirúgni (**). Aztán lesz egy veszekedés, hogy ki a felelős, és rásózzák valakire a veszteséget. Őt elföldelik. Amelyik enterprise ügyfelet nem tudja átvenni a konkurencia, azt is elföldelik. És azzal "megoldottuk a problémát".
(**) Amikor elkezd meleg lenni a helyzet, szerintem lépj le onnét, különben téged is elföldelnek
-
Egy 200ezer soros mákostészta kódját akár a konkurenciádnak a kezébe nyomhatod, mert annyira biztos, hogy azzal fejlesztői doksi nélkül kajak semmit se tudnak majd csinálni.
Kétszázezer sor? Az tökre nem kihívás, még akkor se, ha a kommentek fele szlovákul van és láthatóan a pozsonyi állatkertből kölcsönzött páviánok írták a kódot.
(Ha most úgy érzed, hogy valós tapasztalatok alapján írom ezt, akkor jól érzed.)A nagy kód azért legalább egy nagyságrenddel több.
-
Z_A_P
addikt
Jelen
Nem 200ezer,hanem nagyságrenddel nagyobb kód, olyan 80 emberev munka. Nagy pénzügyis ügyfelek. Teljes profi team elküldve jopar eve, 2en maradunk kollégával (de nem redundáns mert külön részen teljesen, egymás dolgairól csak magas szinten tudunk, kód teljesen más .)
Uj team Indiából.
Persze volt knowledge transfer (nyilván nem teljes/részletes) Indiába, de:
1) azok 100%-a már elment
2) de addig sem tudtak/értettek semmit
3) újak sem
4) hozzaallasuk, munkakulturajuk alkalmatlan egy enterprise termékhez
Szóval egy nagy multi, vevők nagy biztosítók/pénzügyi cégek, és a 2 részre osztható terméken 2 hozzaerto fejlesztő dolgozik, bármelyik kiesik vége, doksi nem sok, és kell hozzá alapos termék tapasztalat hogy értelmezni lehessen kb.
Technológia sem uj, van itt a win kliens részén mfc/atl/activex/com/net forms/wpf, szerver platform független (win /linux/unix) c++ (közepesen hardcore level). Erre embert találni (Indiában) eddig nem tudtak. Máshonnan nem lehet felvenni (policy). Hála istennek mondom én amúgy. -
coco2
őstag
válasz
Vision #19792 üzenetére
Nem lepődnék meg. Én is tudom, hogy nem készül. És szerintem általánosítva kijelenthető, hogy a legtöbb cégtől ki is rúgnának, ha dokumentálnál, merthogy "pocsékolod az időt". Az eufémizmust lehámozva róla "annyira filléreken billeg a cég életben maradása, hogy a jövőre gondolni már nem jut pénz". De végső soron pozíció védelmet tud gyártani belőle a fejlesztő ("utánam az özönvíz"), aminek örül is egészen addig, amíg valaki rá nem mosolyog ("csak nehogy téged folytsanak bele abba a vízbe"). Szóval a helyzet fokozódik.
A georedundáns tárolók statikus vagyont védeni jók. Üzleti szerződéseket letétbe helyezni, meg a mindenféle blackmail felvételi anyagok és olyasmik. De egy szoftver cég valódi értékét mindig a folyó vagyonon méri fel a cégértékelés, a terméken, amit fejleszt, és bár a jogászok és üzleti népek nem tudják, de egy karbantartható alkalmazásnak kb háromnegyede a dokumentáció, egynegyede az implementáció, és kettő közül az implementáció az egyszerűen pótolható, ha elveszik. Ahhoz képest elrakják a forrás kódot, és azt mondják, biztonságban van a folyó vagyon.
Azon gondolkodom, hogy vajon épül a következő dotcom lufi, csak ezúttal nem ingatlannal, hanem szoftver cégekkel?
-
Meglepődnél, hogy mennyire hitvány a fejlesztői dokumentációk minősége, már ha egyáltalán készül. És oké, abban a lehetetlen helyzetben, amikor az egész cég kipusztul, és csak egy repo marad utána, onnan nehéz újjáépülni. De ha maradnak még bőven kompetens szakértők, akkor simán megoldható.
-
Nyilvan a lenyeg a kockazatelemzes. Ha gyakoriva valik a programozok tomeges lemeszarlasa, akkor biztos komolyabban fogjak venni a cegek. Viszont jobb modszer inkabb azt megoldani, hogy a dokumentacio tartalmazza a tudas jelentos reszet, a maradek resz pedig tobb ember fejeben is benne legyen, erre vannak modszerek, amiket szoktunk is alkalmazni.
> Egy 200ezer soros mákostészta kódját akár a konkurenciádnak a kezébe nyomhatod, mert annyira biztos, hogy azzal fejlesztői doksi nélkül kajak semmit se tudnak majd csinálni.
Azert ez termeszetesen nem igy van, ha tenyleg muszaj (== van ra penz), akkor akar obfuszkalt kodbol is vissza lehet fejteni dolgokat. Ha nehany szazezer dollarrol van szo, akkor nyilvan nem fogja megerni.
-
coco2
őstag
Egy 200ezer soros mákostészta kódját akár a konkurenciádnak a kezébe nyomhatod, mert annyira biztos, hogy azzal fejlesztői doksi nélkül kajak semmit se tudnak majd csinálni.
Szóval itt jön egy favicc. Ha az informatika üzletbiztonsága csak mondvacsinálva van, jelszót lopni nem az egyetlen fenyegetés. Profitális üzletté tud válni a programozók megölése is csak azért, hogy elvesszen az az információ, ami egyedül az ő fejükben van.
@Tapsi:
De bizony van értelme a mezei kicsi programozót eltenni láb alól.
-
Nagyvállalatoknál erre standardok vannak (ezek lokális karbantartása pl. része a munkakörömnek).
Egyébként nem hülyeség, amit pedzegetsz, lásd: Synergon vezetőségének halála. Vannak olyan szervezetek, ahol például a topmenedzsment nem utazhat együtt, pont ilyen okokból. De mezei fejlesztőkre ez természetesen nem él, nem is lenne értelme. Normál esetben a cég tudásvagyona georedundánsan kerül tárolása. Akár a teljes fejlesztő csapat kiesése sem szabad, hogy csődbe vigye a vállalatot.
-
coco2
őstag
válasz
dabadab #19785 üzenetére
>Felejtsd el.
Egy elveszett enterprise projekt következményein gondolkodok.
Adott egy cég üzleti ügyfelekkel, akiknek fejleszt valami egyedi stuffot, alkalmazást, framework-öt, bármit. Egyedi stuff, és nem is kicsike, évek munkája van benne, sok, összes dokumentáció a fejlesztők fejében. Aztán egy céges bulin (a példa kedvéért) egy gázrobbanás az épületben megöli az összes fejlesztőt egyben, akik értenek ahhoz az alkalmazáshoz / bármihez. Hogy az adott cég lehúzhatja a rolót, az egy dolog. De ott nem lesz vége a kár listának. Az üzleti ügyfelek pénzforgalmat építettek egy stuff-ra, aminek a támogatása egyben megszűnt. Akár ismert és rég óta halogatott hibák sem lesznek többé kijavítva.
Vajon én egyedül gondolkodok hasonló morbid dolgokon? Vagy létezik a gyakorlatban olyan fogalom, hogy üzletbiztonság, aminek megfontolásai vannak a fentebbi esetre? Ha igen, mi a bölcsesség?
-
Új fejlesztő kerül a céghez, és az addigi kollégák zaklatása nélkül önállóan tudnia kell teljesen beletanulnia a futó alkalmazásokba csak dokumentációból
Felejtsd el.
Ez egy komoly pedagógia projekt lenne, amihez olyan ember kellene, aki ért hozzá, annak kellene megcsinálnia ezt a fajta dokumentációt, az első pár új fejlesztőnél még bőven lenne rajta mit csiszolni és a nagyon sokadik fejlesztőnél kezdené behozni a belefektetett munkát. -
coco2
őstag
Ha már dokumentáció került szóba, nem vagyok róla képben, milyen standard-ek léteznek rá?
A kihívás. Új fejlesztő kerül a céghez, és az addigi kollégák zaklatása nélkül önállóan tudnia kell teljesen beletanulnia a futó alkalmazásokba csak dokumentációból. Elvárásként a lehető legkevesebb idő kelljen hozzá. Ha ezer oldal elolvasható és megtanulható egy hónap alatt, akkor mindaz, amit az ember önkéntesen szöszölve egy egész hónapig tanulna, és leírható kevesebb, mint ezer oldalban, akkor az legyen leírva.
Ami vélhetően kell hozzá. Top-down dokumentáció a logikai szintekről és alkalmazott absztrakciókról low-level szintig. Bottom-up dokumentáció a low-level műveletekről logikai szintig. Referencia oda-vissza az implementáció és a dokumentációja között (kódban kommentek referenciával elégséges).
Létezik-e arra standard?
@emvy itt vagy? A standard-ek a te kedvenc témád szokott lenni.
-
coco2
őstag
A dokumentáció (vagy akár komment) egy másodvélemény arról, hogy ami logikátlanságot a kódban látsz, az bug-e vagy feature. Anélkül soha semmiről nem fogod azt tudni. De ha valamelyik cégnél csak annyira ért hozzá a vezetés, hogy a dokumentáció nem éri meg az időt, én amondó vagyok, had legyen igazuk, nem kell nekik ahhoz a projekthez sem dokumentáció, sem komment
-
-
Z_A_P
addikt
Kollega hallotta egy "profi YT videoban" hogy ha kommentet kell irni az mar rossz kod, mert nem self-explanatory, ezert mindenkinek a team-jeben ezt nyomatja.
En masikban vagyok szerencsere, ugyhogy nem vitatkozunk ezen, de szerintem kurvara hasznosak a jo kommentek (a lenti url-ben mindketto komment szar nyilvan) -
coco2
őstag
válasz
bandi0000 #19771 üzenetére
Ezen a linken találsz rüvid összefoglalót a clean code elvekről. A best practices alatt a 3-dik a legfontosabb.
-
bandi0000
nagyúr
válasz
#79484416 #19770 üzenetére
Köszike
Én azért támogatom ezeket az elveket, mert ha nem is látjuk most az értelmét, de később sok időt spórolhatnak
Amivel szerintem baj van, hogy sok esetben csak azért használnak 1-1 pattern-t, hogy használják, és ezzel feleslegesen bonyolítják el a kódot, szóval nem fog sose beérni az a bizonyos gyümölcs, de legalább rá lett húzva
-
bandi0000
nagyúr
válasz
VikMorroHun #19766 üzenetére
Mert nem én csinálom
Mondhatni mia hal vagyok, viszont nem értek egyet ezzel a megoldással, de eddig nem kaptam meg házon belül a megfelelő magyarázatot rá, hogy eltudjam fogadni
-
bandi0000
nagyúr
válasz
bandi0000 #19758 üzenetére
Szóval a példa amit kértetek kb így nézne ki:
Egyszerűség kevéért tegyük fel, hogy ez egy Logolós funkció lesz, vár egy string-et,amit tekinthetünk egy TAG-nek, és egy Map-et, amibe bármit belerakunk nyilván egy String lesz a végén
Szóval valahogy így néz ki:
Kotlinba írodott a csoda példám, de talán érthetőTalán már az interactorig értem is így, hogy miért kellett, jó sok mindent lehagytam, szóval tételezhetjük fel, hogy az jó, de ami sötét nekem, hogy miben segít az interactor alatti rész, ugyanis anélkül, hogy a konkrét felhasználáskor ezt csinálnám:
val data = SpecificSecondScreenData()
data.name = "Tag"
SecondScreenLoggerImpl().log(data)
Csinálhatnám szimplán ezt:
PerfLogInteractor().logSecondScreenLogs("TAG",mapOf())
interface ILogger{
fun logFirstScreenLogs(name: String, list: List<Any>)
fun logSecondScreenLogs(name: String, attrs: Map<String, Any>)
}
class LoggerImpl(): ILogger{
//Itt azért sok egyéb dolog van, de a lényegi része ennyi:
override fun logFirstScreenLogs(name: String, list: List<Any>) {
ThirdPartyLogger.getInstance().Log(name, list)
}
override fun logSecondScreenLogs(name: String, attrs: Map<String, Any>) {
ThirdPartyLogger.getInstance().Log(name, attrs)
}
}
class PerfLogHelper(){
private val Logger = LoggerImpl()
fun getInstance() = PerfLogHelper()
fun logFirstScreenLogs(name: String, list: List<Any>){
Logger.logFirstScreenLogs(name,list)
}
fun logSecondScreenLogs(name: String, attrs: Map<String, Any>){
Logger.logSecondScreenLogs(name,attrs)
}
}
//Ez a kettő multi modul miatt kell
interface IPerfLogInteractor{
fun logFirstScreenLogs(name: String, list: List<Any>)
fun logSecondScreenLogs(name: String, attrs: Map<String, Any>)
}
class PerfLogInteractor(): IPerfLogInteractor{
override fun logFirstScreenLogs(name: String, list: List<Any>) {
PerfLogHelper.getInstance().logFirstScreenLogs(name,list)
}
override fun logSecondScreenLogs(name: String, attrs: Map<String, Any>) {
PerfLogHelper.getInstance().logFirstScreenLogs(name,attrs)
}
}class SpecificSecondScreenData(): ISecondScreenData{
override var name: String = "TAG"
override fun getAttrs(): Map<String, Any> {
return mapOf()
}
}
interface ISecondScreenData{
var name: String
fun getAttrs(): Map<String,Any>
}
interface ISecondScreenLogger{
fun log(data: ISecondScreenData)
}
class SecondScreenLoggerImpl(): ISecondScreenLogger{
val interactor: IPerfLogInteractor = PerfLogInteractor()
override fun log(data: ISecondScreenData) {
interactor.logSecondScreenLogs(data.name,data.getAttrs())
}
} -
.45
csendes tag
válasz
pmonitor #19761 üzenetére
Általában ha valaki emailben kap reklámot egy bizonyos oldaltól, akkor annak az oldalnak o adta meg a szóban forgó emailcímet. Kivételek persze a klasszikus scam emailek: nigériai herceg, lottonyeremény, stb... De nekem úgy tunik, hogy ebben az esetben ez nem áll fenn. Vagy esetleg már melltartókkal is át lehet verni embereket, ki tudja
-
pmonitor
aktív tag
válasz
axioma #19760 üzenetére
nincs minden reklamban MI targetalas
Hát igen. a valóságban ha létezik is MI, akkor sem egy női-férfi ruházati bolt alkalmazza azt a webáruházában. Az csak a multik egy részének adatik csak meg. Még a multik közül is csak nagyon kevésnek.
Bár amit írtam, ahhoz nem is kell(ene) MI, csak azt kellene megállapítani, hogy pl. a ferenc az nem női, hanem férfi név. Még ezt sem nevezném MI-nek. -
axioma
veterán
válasz
hiperFizikus #19757 üzenetére
Ja csak azert irtam mert paran itt tudjak mar h 2-essel kezdodik a szemelyi szamom, 1 se erdekes [es nincs minden reklamban MI targetalas, az tuti ;-)]
De ezennel off vege. -
coco2
őstag
válasz
bandi0000 #19753 üzenetére
Amikor előre tudom, mi mindenre lesz szükségem, az implementációt jellemzően az előre tervezett szerkezet szerint csinálom akkor is, ha az első mérföldkőnél csak kismillió placeholder kerül ide-oda-amoda, mert a funkció még nem kell. Mondjuk olyan esetben nem csak egy interface van ott, hanem legalább egy sornyi komment is, ami a dokumentáció adott fejezetére mutat. Hogy a te esetedben olyasmiről van-e szó, természetesen nem tudom. Ez csak egy tipp.
-
bandi0000
nagyúr
Köszi mindenkinek, a holnapi napon megpróbálok valami példa félét mutatni, sajnos nyilván 1 az 1 ben nem tudom betakni
Amúgy eléggé összecsaptam a leírást, első interface + osztály páros nyilván több, mert ott példányosítja, és felparaméterezi azt a modult, amit hasznàl a küldésre/logolásra
A 2. réteg amúgy belegondolva, azért kellhet, mert több modul van, persze azt mondtam, hogy nincs, de egyszerűség végett mondtam
A 3-al vagyok bajban, mert tesztelhetőség és olvashatóság a 2 címszó, de amit használ a középső rétegből, az már tesztelt, vagy fogjuk rà, így nincs értelme még 1 ezért, olvashatósàgot talán eltudom hinni, de több érvet nem is tudok felhozni rá, csak túlbonyolítottnak tűnik
-
Drizzt
nagyúr
-
bandi0000
nagyúr
Sziasztok,
Van egy interface + hozzá a megvalósítás, ami alap dolog, ez az interface 1 dolgot tud mondhatni, van egy Send metódusa, ami fogad 1 db stringet és egy Map-et, nevezzük példa képp ezt az interface-t és osztályt BaseSenderInterface és BaseSenderImp-nak
Kérdezném én, hogy mi értelme van ezt még jobban bonyolítani, és csinálni e fölé pl még 1 interface-t pl ScreenSenderInterface + megvalósítás ScreenSenderImp, ahol is az osztály annyit csinál, hogy vár egy BaseSenderInterface példányt, és annak meghívja a Send metódusát
Továbbá lesz még1 interface, ami nem tudom CustomXYInterface lenne, aminek szintén Send függvénye van, de ez már egy custom objectumot vár, ami tartalmazza a fentebb említett String + Map kombót, és vár egy BaseSenderInterface típust és annak hívja a Send metódusát szintén
Nem tudom mennyire érthető ez így, számomra teljesen feleslegesnek tűnik, egyetlen érv, amit eltudok fogadni mellette, hogy esetleg szebb/olvashatóbb lesz, de sokkal több rétegen kell átrágnia magát valakinek ha hiba van
Más érvet tud valaki mondani, hogy miért jó az ehhez hasonló pattern, vagy nevezzük bárminek is?
+Tételezzük fel, hogy nincs multi modul, szóval minden osztály eléri a legelső interface + implementációt
-
pmonitor
aktív tag
válasz
#79484416 #19751 üzenetére
Annyi, amennyi az előző "témának". Ahol más munkájával(nem a saját munkával) ment a dicsekvés(Docker készítők VM készítők). Na meg azért itt is aktív téma az MI. Pl. ittenke.
-
pmonitor
aktív tag
MI magasfokon!
A napokban kaptam egy üzenetet. A szöveg a cég megnevezése nélkül:
2024-ben is elérhetők a xxxxxx.hu -n a legnépszerűbb melltartó márkák.
Neked melyik a kedvenced? -
Ablakos
őstag
A rar tömörítőt szeretném felparaméterezni.
A folder kezdetűt akarom rekurzíven az eredményben látnirar a -r c:\users\folder
forrás: c:\users\folder\folder1\file.txt
=> kicsomagolással így szeretném látni folder\folder1\file.txtPróbálkoztam mindenféle kapcsolóval, de vagy a full path (c:\users\folder\folder1\)
vagy csak a folder alatti tartalmat látom.Van erre megoldás?
-
coco2
őstag
-
martonx
veterán
Nem vagyunk egyformák. Nekem egy mappa felmásolás, és egy next-next-finish végig nyomása egyszerűbbnek tűnik, mint két rendszert docker compose-al megcsinálni, majd utána a docker run-okat, majd image másolásokat megcsinálni.
De ez abszolút szubjektív, ki ezt szereti, ki azt.
Azure-ban a free App service-el, semmilyen bottal nem tudod elérni, hogy pénzbe kerüljön, maximum a napi 60 percnyi futás limit után elérhetetlen lesz az oldalad a következő napig. Ha egy bot ráfekszik az ingyenes oldaladra szerintem ez bőven vállalható ezért a pénzért (ingyenes).
Per pillanat is fut így ingyen több webappom is (ok, amelyik alatt DB sincs, az tényleg ingyenes, ami alatt DB is van, az havi 5 EUR, kivéve ha Cosmos DB, mert abból van tényleges free tier is).@coco2: milyen első 12 hónapra? Nézd meg pl. ezt az appot: P92 Interest App egyedül a feladat leadása résznél nyúl DB-hez, az év 2 napján felskálázzuk a mögötte lévő App service-t, abban az egy hónapban elérjük az 1 EUR-os költséget, az év maradék 11 hónapjában pedig ingyen fut.
-
válasz
dabadab #19736 üzenetére
A masik szerintem az, h a VPS-ek eseteben tipikusan van valami nagy/redundans/etc. szerver (vagy szerverek), ami adja a az eroforrasokat (cpu, ram, storage), es az van felmappelve a VM-ek ala. Ennelfogva egy 5 dollaros VM jellemzoen kevesbe szall el a fenebe, de egy 20 dollaros Hetzneres dedikalt vasnal siman elofordulhat, hogy elpukkan a tap, es elvesznek az adataid a geprol. Persze backup, etc., de egyszeruen az a tapasztalat, hogy a(z olcso) dedikalt szerverekre jobban kell figyelni, mint a VM-ekre.
Cserebe a dedikalt szerver sokkal olcsobb.
-
válasz
#79484416 #19735 üzenetére
Ja, hogy így.
Annyi előnye van a containerek VM-ben futtatásnak (amit pl. az emvy által említett fly.io is csinál), hogy így kapsz egy plusz biztonsági layert. Ugyanis a containereknél létező biztonsági kockázat az, hogy az abban futó processzek valahogy ki tudnak törni a rendes gépre. Erre két kockázatcsökkentő megoldást láttam, az egyik az, hogy a konténerek nem rootként futnak, de ez egy csomó esetben megnehezíti (vagy akár ellehetetleníti) a használatukat vagy berakják őket egy VM-be. -
Érdemes ránézni docker containerek memóriahasználatára, a 256 MB-ba elég sok belefér.
Mondjuk Wordpress nem, de kisebb webappok adatbázissal (PSQL, VictoriaMetrics, akárni) együtt nagyon simán.
Ami csúnya, az az, hogy mennyibe kerül ez.
emvy: ha jól értem, igazából nincs "free tier", kell legalább egy 5 dollár/hó előfizetés és abban ez van benne, minden további bővítés meg elég drága.
-
coco2
őstag
Idézet:
Up to 3 shared-cpu-1x 256mb VMs
Idézet vége.
Vax gépekkel meg vms-el egy ideje már nem találkoztam, de aki csak egyszer is lát olyan sebességet, amikor egy karakteres terminál prompt olyan sebességgel jelenik meg, mintha valaki kézileg írógéppel real-time éppen pötyögné be, az biztosan nem felejti el. Nagyjából olyan végrehajtási sebessége lehet egy vm-nek megosztott cpu-val és annyi valós rammal, amikor egy hdd-n lévő virtual memory-ból fut az egész oprendszer.
-
-
martonx
veterán
válasz
dabadab #19723 üzenetére
Na itt álljunk meg egy pajkaszegi szóra
A felhő nem csak arról szól, hogy mindent docker image-ként futtatunk.
Konkrét angular + web api esetben felteszi egy ingyenes AWS S3-ba / Azure blob storage-ba a static site-ot (sima másolás), egy szintén ingyenes AWS functionbe / Azure App service-be feltolja a web api-t (next-next-finish wizard), és mellé tesz egy filléres DB-t. Ez nemhogy havi 20 dollárból, de havi nettó 5 EUR környékén ki fog jönni. -
válasz
martonx #19722 üzenetére
Nemtom, de szerintem a felhő az kb. az "ezredfordulós megoldás" plusz egy rakat absztrakciós réteg. Első nekifutásra ezekre az absztrakciós rétegekre nincs szüksége, mert minek, ha dotnetben meg Angularban akar valami kis forgalmú site-ot alkotni, akkor felesleges azzal küzdenie, hogy konténerbe rakja, azokat meg k8s-szel orkesztrálja, nyugodtan koncentráljon arra, amire igazából akar.
Persze, csinálhatja hobbiból, vagy következő lépésként, mert persze ez hasznos tudás, csak nem olyasmi, amire a konkrét helyzetben feltétlenül szüksége van. -
martonx
veterán
Ez már kicsit filozófia, de egy k8s-ben futó számtalan instance (app server, queue, db server stb) nem felhő? Csak éppen nem publikus, hanem privát, és kell hozzá egy komoly üzemeltetési tudás és egy komoly szerver plusz storage?
A kezdő kollégának a felhőt javasoltam, ahol a legegyszerűbb a nagyoknál kezdeni, ráadásul ingyenes / filléres.
Aztán később ha ez érdekli, persze lehet saját felhőt építeni.
Szerintem nem mondtunk egymásnak ellent, amit kerülni érdemes, pont amit a kolléga akarna, az a klasszikus szerverrel (vps, virtual machine) bohockodás.
Kivéve, ha valakinek pont az a kattanása, hogy ezredfordulós megoldásokkal játsszon.
Szerintem. -
válasz
martonx #19720 üzenetére
Az inga elkezdett visszafele lengeni egyebkent. Ennek tobb oka van:
- a felhasznalok (cegek, stb.) 99.99%-anak nincs szuksege on-demand skalazasra
- a k8s eleg jo absztrakcionak bizonyul, tehat az egyik alapproblemat, miszerint 'mi tortenik, ha ledoglik egy gep' konnyu megoldani
- a felho nagyon draga tud lenni, pluszban nagyon sok aremelkedes volt az utobbi idobenA felho nyilvan nagyon jo, ha
- meg kell felelni mindenfele standardnak (compliance)
- extra fontos a biztonsag
- nagyon magas a hozzaadott ertek a ceg reszerol, azaz az infrastruktura-koltsegek nem lenyegesekViszont az alkalmazasok egy nagyon-nagyon nagy resze boven megoldhato egy menedzselt k8s-el, queue-nak feldobsz egy NATS-et vagy akar PSQL listen/notify-t (ami megintcsak eleg majdnem mindenkinek), adatbazisnak PSQL, berakod az egeszet egy Cloudflare Zero Trust vagy Tailscale moge es kapasbol megvan az SSO az infrahoz.
Szoval egyre tobben fedezik ezt fel ujra, mert elert oda az eszkozkeszlet, hogy nem kell feltetlenul publikus felho.
-
coco2
őstag
válasz
Regirck #19716 üzenetére
Megkérdezed a szolgáltatótól.
Normál esetben a köteteden van minden adat egyben, és azt át tudják kötni egy vps esetében. De például egyik csomaghoz van egy 30gb-s tárhelyed, és a másikhoz nincs olyan config lehetőséged, hogy 30gb + még valami, akkor nem biztos, hogy hurcolni fogják. Valószínűbben azt fogják válaszolni, vedd meg a másik bétletet, mielőtt az előző lejárna, és másold át kézileg, amit megőrizni akarsz. Esetleg admin felületen, ha van rá támogatás (olcsó szolgáltatónál nem feltételezném, hogy lesz).
-
Regirck
senior tag
Köszönöm szépen a válaszaitokat!
Még egy kérdésem lenne.
Ha kiválasztom a legkisebb szervert, de kinőném és szeretnék eggyel nagyobb csomagra váltani. Akkor csak ezt jelzem feléjük és allocale-nak neki nagyobb erőforrást? (Visszaváltásnál pedig szintén csak dellocale-nak?) Ilyenkor nekem nincs teendőm, nem kell költözni vagy bármit újratennem? -
Regirck
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék érdeklődni, hogy VPS szerver bérléshez mely céget ajánljátok és miért?
Én keresésem alapján a hostingbazis.hu tetszett meg. Ami miatt az a korlátlan adatforgalom (bár az én részemről ennek nincs miértje), valamint Magyar cég és 24/7-es ügyfélszolgálat.
Amiért szeretnék VPS-t bérelni, az leginkább a tanulás lenne és szeretném ha a hobbi (pet) projektem elérhető lenne mások számára is. Projektem egyelőre PostgreSQL, C# dotnet Web API (EF) és Angulárt tartalmaz.Üdv
Gábor -
ngabor2
nagyúr
Egy kis segítséget szeretnék kérni egy jelszókereső szótár létrehozásához. Van egy rar file, aminek a jelszavát elfelejtettem, de a formájára nagyjából emlékszek. Egy email cím, csak lehet benne kitüntetett helyen nagybetű és szám. Valahogy így: TuraBakancsxx@HegymaszoBolt.hu. De lehet, hogy csak azelső betűk nagyok, lehet, hogy egyik se. Az xx meg egy 2-jegyű szám, ami 00-tól 99-ig bármi lehet. Első körben én 6 egymásba ágyazott ciklussal tudnám megcsinálni, de biztos van sokkal elegánsabb megoldás.
Bármilyen nyelven jó, de ha pythonban vagy .bat-ban van, azt direktben tudom win alatt futtatni. Linux alatt is jó, az is elérhető.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- PlayStation 5
- OLED TV topic
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Elemlámpa, zseblámpa
- Futás, futópályák
- A játékfejlesztők közel 90 százaléka AI-ügynökkel dolgozik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- NYÁRI BOMBA AKCIÓK! PSN, STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP ZBook Firefly 14 i7-1165G7 16GB 512GB 14" FHD magyarbill 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest