Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
-
LOGOUT
Motorolaj és szűrő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
i-sti
senior tag
Nepperem szerint #csakametabond
-
válasz
Markizmark #844 üzenetére
OFF-ba írom.
Azt én átfuttatnám még a processzoron, hogy:
- a Mobil legalább 100 éve gyárt motorolajat, ezerésegy szerviz használja a termékeit; ellenben csodaszerekkel nem foglalkozik;
- a XADO-t 1991-ben alapították Ukrajnában - ami nem feltétlenül jelent rosszat; pl. szovjet tudósok küldtek elsőként embert az Űrbe. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Markizmark #842 üzenetére
Akkor konstrukciós feature.
Mobil1 new life ez jó lesz amit javasoltak itt előttem.
-
i-sti
senior tag
válasz
Markizmark #842 üzenetére
Esetleg Mobil NewLife 0W-40 ?
Ez is tudja: GM-LL-A-025; GM-LL-B-025 -
Markizmark
addikt
Nem hengerfejes, víz sem fogy, csak télen habos, nyárra mindig "kiszárad".
Asszonyé a gép és csak dolgozni jár vele. 8 szelepes opel motorok hajlamosak habosodni hideg időben.
Gyönyörűen csendben jár, nem szeretnék akármit beletenni.
A mostani olajat ősszel tettem bele, mindig legalább évente cserélem, 5000km-t sem fut 1 olajjal.
Ezelőtt GM 10w40 volt benne, most Mannol Extreme 5w40, de most kipróbálnék valami full szintetikust.
Csak nem egyszerű olyat találni aminek megvannak a megfelelő minősítései is (GM LL-A-025 vagy DEXOS 2).
Az Extreme tudja a GM LL-A/B-025 minősítést, de nem full szintetikus -> habzik. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Markizmark #840 üzenetére
Nem lenne szabad habosodnia. Vagy sz@r túlhordott az olaj benne vagy pedig (kezdődő) hengerfejes a géped. Bár utóbbinak vannak egyéb tünetei is (pl fogy a hűtővíz, fehéren füstöl a kipufogó).
Ha ilyen kínzó módon van használva (aka doktorüzem) arra a legtöbb gyártó 5000 km-es csereperiódust ír elő, nem véletlenül... Ha habos az olajad akkor nagyon el van savasodva, emiatt nem biztosít kellő kenést ami biztos út a motorblokk idő előtti elkopásához.
-
Markizmark
addikt
-
MPowerPH
félisten
Ez konkretan egy Liqui Moly Top Tec 4600 -as olajba van belekeverve. De ez nem amolyan 'eletben tarto' adalek mar kopott motorba, hanem inkabb kopas csokkento a meg jo allapotu motorba. Azt hiszem kopott motorhoz van masik LM adalek.
En sem ismerem, eddig Castrolt hasznaltam, most feljebb leptem. Valszeg nem fogok semmi extrat erezni(az auto lehet, hogy igen), csak a penztarcam lett meg konnyebb.
-
csiga8
senior tag
válasz
MPowerPH #835 üzenetére
Nem ismerem.
A metabondot próbáltam, semminek nem lett baja, az előző motorját ( 1.6D) a Golfnak még 2-3 évig életbe tartotta a (tán) Gold adalék.
Lassan megint időszerű lesz majd megint bele a metabond, ( 1.6 TD) ha ki tudok húzni még 2 évet ( "gané szállító munkásautó"+ kutya szállító), az jó, aztán az egész autó kuka, majd egy ( előreláthatólag) Suzuki lesz helyette.
A Xado adalékot is favorizálják. Nem csodaszerek, a végét járó motorba használ valamit, kicsit elodázza a "véget".
Ha jó állapotú a motor, akkor inkább az elfogadható minőségű ( vagy jobb) olaj és sűrűbb olajcsere híve vagyok
-
i-sti
senior tag
Ma cseréltem én is.
Esp a TDI-nek
Eco-nergy a VTEC-nekNorbinak, eddig 3/3 a Purflux a nyerő olajszűrő.
Daciaba az eredeti Renault olajszűrőt a Purflux gyártja, eredeti Audi logós szűrő Purflux és a gyári Honda olajszűrő is az.
Most MAHLE került a Jazzbe de következőben Purfluxot kap. -
Mágus2
Közösségépítő
Szűrők és olaj megrendelve. Nem fogok váltani, eddig is elégedett voltam.
Megint Mobil ESP 5w30 lesz.
-
Kornel
veterán
Bocs, akkor SM.
Itt van a doboza is, csak lusta voltam megnézni.
Akkor sem tudom a HTHS viszkozitasat.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
forceberg #815 üzenetére
Elvileg API SN F9000
-
csiga8
senior tag
Csodák nincsenek, az üzemanyagtakarékosság a HTHS rovására (is) megy.
Ahogy nézem a 0w-30-as olaj cst értékei ( 40 és 100 C fok) és a hozzá tartozó 207!-es viszkozitási index a legjobb. A 190 feletti viszkozitási indexűek már valószínűleg teljesen szintetikus olajok. A három közül ezt választanám, bár nem tudom mi az ára.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Markizmark #806 üzenetére
Igen a 2009-ben bevezetett Dexos2 lefedi a korábbi GM-es előírásokat is.
Nem rossz választás önmagában, kicsit feleslegesen sűrű egy szívóbenzinesbe. A C-s olajok (így az általad linkelt Xado is) alapvetően a katalizátoros és részecskeszűrős benzin / dízel autókhoz lett fejlesztve, nagy hangsúlyt fektetve ezen eszközök tartósságára és hatékonyságára.
A C-s olajok másik nagy előnye a magas HTHS érték ami csökkenti a turbós motoroknál fellépő alacsony fordulat mellett (még nem optimális olajnyomás) jelentkező magas nyomaték által keltett csapágyterhelést. Ezek az olajok általánosságban a magas HTHS érték miatt jobban védik a csapágyakat, ezáltal nagyobb motortartósságot biztosítanak. Cserébe mivel nehezebben is pumpálhatóak minimálisan növelik a fogyasztást (megnő a motor belső ellenállása), marginálisan csökkentik a teljesítményt (haladás helyett a sűrűbb olaj pumpálására megy az energia) és némiképpen romlik az olaj hűtési képessége is (a lecsökkent áramlási sebesség miatt). -
Markizmark
addikt
Tehát nem olyan jó, vagy túl jó ebbe a motorba? Utóbbi esetén ez kerül bele.
Úgy tudom a GM Dexos 2 visszafelé lefedi a GM-LL-A-025 és GM-LL-B-025 szabványokat, tehát mindenütt használható, ahol ezeknek a korábbi szabványoknak megfelelő olajok vannak előírva.
Ehhez a motorhoz gondolom GM-LL-A-025 minősítéssel rendelkező olaj kellene, viszont ilyet nem láttam XADO-éknál.
GM-LL-B-025-ből több is van, de az meg nem benzinesbe való, nem?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Markizmark #804 üzenetére
Ez ACEA C2/C3-as olaj ami dízelekbe való (noha benzinesbe be lehet önteni). Én inkább A3/A5-ös olajat néznék bele.
Új hozzászólás Aktív témák
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Babzsák fotel (Dr. Relax - Gamer, sötét zöld, keveset használt, hibátlan)
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Segway Ninebot G30 DII - elektromos roller
- Fornetto Explorer DeLuxe gömbgrill/faszenes grill, pizzakemence feltét, pizzakő, elemes forgatónyárs
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 9400/ RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! 1TB WD Black SN750 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10850H 16GB RAM 1TB SSD Quadro T1000 W11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest