Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
€uro
őstag
Sziasztok!
Otthon okosítással kapcsolatban szeretnék egy kis kezdeti iránymutatást kapni tőletek.
Első körben olyan eszközöket szeretnék használni/kapcsolni/monitorozni/automatizálni, mint például: fali kapcsolók, égők, hőmérséklet szenzor, IR távirányító, smart ajtózár, Google asszisztens stb.
Ezek olyan - általam rendszerint AliExpress-ről vásárolt - készülékek, melyek RF, ZigBee, Tuya és/vagy Google Home kompatibilisek.Olyan rendszerben gondolkodom, amit saját szerverről (NAS, PC) üzemeltethetek és a kompatibilitást és automatizálást illetően a lehetőségek minél kevésbé korlátozottak.
Jól gondolom, hogy a Home Assistant minden igényemet kielégítheti? Még csak nagyon keveset tudok róla. De úgy látom, hogy nagyon sokféle modullal integrálható, programozható és gyakorlatilag mindenre megoldást kínál.
Eladó - Samsung 55" Aktív 3D SMART LED TV + 4 db 3D Szemüveg | 2 db Távirányító (egyik giroszkópos, hangvezérléses)
-
€uro
őstag
Sziasztok!
Home Assistant alapokra szeretnék építkezni a lakás okos eszközeinek automatizálása céljából. Synology NAS-on fog futni a rendszer vagy egy Raspberry Pi-n.
Három ONVIF kamerát használok, melyek kezeléséhez kinéztem egy ilyen NVR eszközt. Jól gondolom, hogy felesleges ilyet vennem, ha Raspberry Pi-n fut majd a rendszer? Hiszen a Home Assistant is kezelhetné a kamerákat. A Raspberry-nek eleve erősebb a hardver-e, mint az NVR-é. Vagy külön NVR-rel jobban járok, mert az kifejezetten kamerák kezelésére van optimalizálva? Esetleg nem túl bonyolult Home Assistant-re "telepíteni" a három kamerát és ezért egyszerűbb az NVR?
Mit gondoltok erről, melyik az észszerűbb megoldás?
[ Szerkesztve ]
Eladó - Samsung 55" Aktív 3D SMART LED TV + 4 db 3D Szemüveg | 2 db Távirányító (egyik giroszkópos, hangvezérléses)
-
€uro
őstag
válasz zsamiatt #37683 üzenetére
Vampire17, Zsamiatt, köszönöm a válaszokat, segítséget!
A NAS-t szeretném kicsit tehermentesíteni. Elsődlegesen a számítógépem háttértáraként szolgál, a PC SSD-jén kizárólag a Windows fut. A NAS még torrentezik, TV-t nézek róla. Ezeken kívül a HA elfutna még rajta. De a kamerák kezelésével együtt már félő, hogy túlságosan terhelném hosszú távon.
Két QHD felbontású H.265-ös kamera képét szeretném rögzíteni mozgások esetén. Egy harmadik, később talán negyedikét kamera képére pedig néha-néha ránéznék. A Synology NAS-okkal valóban csak két kamerát lehet egyszerre használni külön licence nélkül. Már csak ezért sem fogom közvetlenül a NAS-t erre használni. Az összes kamerát egy helyen szeretném látni.
Jelenleg egy DS212+ NAS-om van 1 maggal, 512 MB memóriával. Egy kamerát kezelek vele és szolgálja ki ugye a PC-t. Ugyan még kiszolgál, de már gyengének tartom.
Ezt fogom cserélni DS720+-ra. Ez már 4 magos lesz 6 GB memóriával, és lesz benne még gyorsítótárnak SSD is.Szóval, valahogy így jutottam oda, hogy az alábbi két lehetőség közül választok:
1.) NAS-on fut a Home Assistant, NVR kezeli a kamerákat.
2.) Raspberry-n fut a Home Assistant, ami vezérli a kamerák.[ Szerkesztve ]
-
€uro
őstag
válasz zsamiatt #37690 üzenetére
Zsamiatt:
Értem. Valószínűleg ez lesz, hogy majd az új NAS-t kipróbálom, hogy boldogul. Na majd meglátom...
Gyorsítótárnak egy kb. tízezer forintos SSD-re gondoltam. Arra nem nagy összeg, hogy ha kicsit is megkönnyítem a dolgát, akkor nekem már megérte. HDD helyett viszont nem lesz SSD, mert legalább 3 TB tárhelyre szükségem van. Ráadásul mindjárt kettő is kell, mert tükrözve használom a HDD-ket az adatok védelme érdekében.
Kzkz:
Egyébként alapvetően nem hülyeség. Csak tudod, úgy megszerettem már ezt a kis NAS-t. Ráadásul mindössze 15 watt a fogyasztása, kis helyen elfér és csendes.
Zsamiatt:
Köszi a linket, ki fogom próbálni.
Nem gondolnám, hogy szükségem van "komolyabb" kamerarendszerre. Az otthonom biztonsága és a szórakozásom érdekében most elegendőek ezek az egyszerűbb eszközök is.
Köszi mindenkinek a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
€uro
őstag
Vannak ilyen nullvezeték nélküli Wifi-s kapcsolóim:
Az normális, hogy kikapcsolt állapotban (olyankor a kis kerek LED pirosan világít) pici cicergő hangot ad a kondenzátor és maga a kapcsoló is? Ha be lesz építve, nem valószínű, hogy hallani fogom, de azért mégis zavaró a tudat, hogy zúg. Mindegy neki, hogy normál vagy LED-es izzóval tesztelem.
Így van bekötve:
[ Szerkesztve ]
-
€uro
őstag
válasz ViZion #37773 üzenetére
Köszönöm, kipróbálom. De sajnos nem mindenhol fogok tudni használni nulla vezetéket. Pedig tudom, hogy úgy lenne a legjobb.
A kis világító WIFI jelre gondolsz? Az valóban kicsit erősen világít. Hogy lehet kikapcsolni? Úgy terveztem, hogy belülről letakarom szigetelőszalaggal.
-
€uro
őstag
válasz ViZion #37777 üzenetére
Rendben, utánanézek.
Bár valószínűleg nem pontosan ugyanolyan készülékünk van. Nekem a LED-karika fényereje sötétben is pont jó. Ezen kívül csak egy wifi jel világít még erősen.
-
€uro
őstag
Sziasztok!
Zigbee-vel kapcsolatban szeretnék tőletek segítséget kérni, hogy tisztán lássak az alábbiakat illetően.
Aqara A100 Zigbee okoszár vásárlását tervezem, amit Home Assistant rendszerbe szeretnék integrálni. Az internetes információim szerint ehhez szükség lesz egy Aqara Zigbee Hub-ra.
Mindenképpen terveztem venni egy Zigbee hub-ot. Ugyanakkor két kérdés foglalkoztat:
1.) Az Aqara okoszár kizárólag Aqara Zigbee Hub-bal működhet, vagy más Zigbee hub is jó lehet hozzá?
2.) Ha vásárolok egy Aqara Zigbee Hub-ot, akkor azt univerzálisan mindenféle eszközhöz használhatom majd, vagy csak Xiaomi/Aqara termékekkel fog működni?
Tudomásom szerint a Zigbee éppen egy olyan kommunikációs protokoll, amit azért találtak ki a különböző gyártóktól származó okos eszközökhöz, hogy azok közös nyelvet beszélhessenek. A kérdéseimre ezért merem remélni a helyes válaszokat. Ugyanakkor egy megerősítést megnyugtatóan fogok fogadni.
-
€uro
őstag
Hm... értem.
A célom most elsősorban az Aqara A100 - HA kapcsolat. Így valójában nem is egy, hanem mindjárt két Zigbee eszközre is szükségem lesz. Kell ugye az Aqara Hub és még szükség lesz a HA-hez is egy stick-re. Vagy az Aqara Hub a helyi hálózaton keresztül is kommunikálhat a Home Assistant-tal?
Köszönöm a választ neked is, és radio11, neked is!
-
€uro
őstag
Köszönöm.
Sajnos, úgy néz ki, hogy egyelőre be sem tudom szerezni sehonnan az okoszárat. Nekem ugyanis az Aqara A100 Zigbee verzióra van szükségem. Gyakorlatilag sehol sem kapható.
-
€uro
őstag
Kísérleti jelleggel egyelőre Hyper-V virtuális rendszeren futtatom a Home Assistant Operating System-et. http://homeassistant.local:8123 címről érem el böngészőből. Szépen működik.
Windows 10 alól hogy tudok file-okat másolni a virtuális gépre?
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest