Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• zebra_hun

veterán

LOGOUT blog

válasz D55 #65338 üzenetére

Köszi szépen az "élménybeszámolót".
    Tanulságos bizony. Szerencsére nem lett károsodás, de ezt halkan írom, azt nem is olyan egyszerű elérni.
    Akár off téma is lehetne, de sztem nem.
    Az én szememben a ma divatos kifejezés, hogy csak "könnyű" terhelés..., ilyen nem létezik.
    Kár ezt ragozni, helyesen fogalmazva, "terhelt" vagy "alap" üzem van.
    Az, hogy vannak olyan terhelések, amelyek nem okoznak sok száz Watt vagy Amper-t, az egy dolog.
    Itt csúszik el sok oc'er (és az Intel is), hogy egy olyan freki van beállítva max célértéknek, ami már egyszerűen sok egy "rendes" terhelésen.
    Manapság már rengeteg módot kitaláltak, hogy ezt kordában tartsák. (AVX offset, Power Limitek)
    Megoldások ezek is, de a legtisztább módja, ha a max terhelés szerint van beállítva a cpu freki.
    Saját példám pl. a 14900k 6GHz 3 magon, de allcore 5700MHz... Pedig az Intel ajánlott 5600MHz az allcore freki.
    Én megnéztem még egy jól belőtt UV alatt is egy Y Cruncher SFT ~300W 56x-en.
    Ha nincs UV, akkor képes 350-400W-ra is felugrani.
    Ez itt az Intel egyetlen hibája, hogy ezt a határt itt húzták meg.
    Ma már ezt az új BIOS-okkal nem lehet előidézni szerencsére, hiszen az eddigi üresen hagyott (vagyis max érték volt) Amper, Watt védelmi mezők kitöltésre kerültek.
    Így 250W-on, vagy 307A-on, esetleg 95°C-on ha az előbb jön, behúzza a kéziféket a rendszer.
    Tisztában vagyok azzal, hogy nem vagyok én senki ilyeneket állítani, de a vásárlásom napján az első indításnál kiderült a szemembe, hogy ez így nem kerek.
    Akkor még mindenféle védelem nélkül mentek a Ratorok, adták is a 42e CbR23 pontot az embereknek.
    Én az elején visszavettem, készítettem profilokat (53-59x-re, szóval szinte minden frekire), aztán méregettem. Akkor még mindenki azt hitte, hogy a Default az 57x, és az emberek tolták neki még az oc-kot is...
    Itt jött az a szöveg, hogy játék alatt nem lesz úgysem annyi Watt...
    Ezzel nem tudok egyet érteni. Felnyomták 59x-re, játék alatt fogyasztott 150-190W-ot, pengeélen futott, ami a lényeges, totál instabilan.
    Én meg visszavettem 54x-re, játék alatt játékfüggően 60-90W, de az 54x-en vidáman ráengedhetem az Y Cruncher SFT-t is.
    57x-en is kikeresett Vmin-en még lenyomtam ugyan a torkán, de a szemembe ez már sok. Csak teszteltem kíváncsiságból.

A hatalmas különbség itt látható, amiért az emberek hajlamosak agyonvágni a procijukat: [link]
    Ez a 720p low, szóval normális grafikán még elenyészőbb a profit.

Ez volt "röviden" a cpu rész ami sztem fontos a stressz (stabilitás) tesztek miatt.
    Nálam is volt már olyan, hogy a fenéért sem akart normálisan működni.
    Sőt, a lementett profil visszatöltve sem ment hibátlanul. Pedig TM5 és VST/VT3 stabil volt. Csak nem eléggé.
    Nem véletlenül írtam, hogy ez sajnos nem 1-2 nap.
    RTL-ek egy nagyon hasznos "árulkodó jelek".
    Bármi lehet már határon, de sztem az alaplap sok esetben a gyenge láncszem. Annak a "drótozása" ma a leginkább meghatározó.
    Instabilitás esetén ha belebonyolódunk, vég esetén CMOS táp nélkül, előtte/utána Load Default, majd JEDEC, 2133MHz-en teszt.
    Nekem is volt ám, hogy vakartam a fejem, "ajjaj, zeb ezt gallyra vágtad" érzés.
    Nagy reset és JEDEC-en meg hibátlanul futott. Tehát nem ment az tönkre, de nem tudta a régi, "hibátlannak" vélt ram oc profilt normálisan betölteni.
    Amiről nem igen szólnak az oc fórumok, hogy egy mentést, profilt úgy is ellenőrzünk, hogy amikor nagyon jónak bizonyul, akkor CMOS, Default, majd a profilt betöltjük.
    Ezt melegen és hidegen is érdemes kipróbálni.
    Ajánlott az MRC Fastboot-ot kikapcsolni a memóknál, ill. a BIOS-ban is a FastBoot-ot.
    Pár másodperc bukó, de 1-2 hétre érdemes. Én már visszakapcsoltam, már hónapok óta nem piszkálom. Akkor viszont hasznos volt, hogy képes e félre-training-re.
    Amiket most írok, ezek már sokak szerint szőrszálhasogatás.
    Ilyen tesztelésen az XMP profilok sem mennek át.
    A rendszer úgyis megmutatja, hogy meddig lehet feltekerni, hol lesz csámpás az RTL, instabil.
    Nekem is ment már első nap a 8200MT/s a DDR5 rendszeremen, fotókat tettem be a topikjába a tesztekről, taps, stb. ...
    Aztán igazából sosem lett olyan stabil, hogy az 24/7-re nekem megfeleljen.
    Sztem itt a RPL-nél az instabilitás nem a cpu degradáció, hanem memória instabilitás.
    Ez csak privát vélemény.
    Mindenesetre ha visszaveszünk pár lépcsőt a cpu frekiből és hozzá a Vcore-ból, így felére csökkentett Watt/Amper valószínűleg nem fogja degradálni.
    Nekem most 1 éves, pontosan annyi Vcore kell, mint első napon. Pedig ... le sem merem írni mennyi Y stressz van a prociban. Jegyzeteltem.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés