- Argos: Szeretem az ecetfát
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh 2018 2. felvonás
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Szevam: „Rendszerleállás” – egy AI képzeletbeli halál utáni élménye
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
D55
senior tag
válasz
zebra_hun #65324 üzenetére
Na egy kis élménybeszámoló az elmúlt napokból, tanulságos (szerencsére nem úgy, ahogy a történet közepe fele jött a frász, de a maga módján a végkifejlet tanulságához az is hozzájárult)
A VST feladta a leckét, kétszer is... Elsőre kijött vele (+CBR23 hosszú távon), hogy a VDDQ kevés kicsit alapból és a szorosabb harmadlagos időzítésekkel sem teljesen stabil. A VDDQ 1,25 helyett 1,28 már jó volt, így 1,3 lett, biztos ami biztos. Aztán ki akartam keresni melyik időzítés túl szoros. Szépen haladtam, mire egyszer csak elkezdett hibára futni, szinte rögtön. Ok, mondom megvan a bűnös (gondoltam), akkor lazábbra azt, és jók leszünk. De nem. Utána már sehogy sem.
Konkrétan 4000-re vissza kellett vennem a frekit és az SA-t is megemelnem, különben fél percen belül mindig hibát kaptam. Holott az én első profilommal korábban még 4-5 run mindig megvolt simán 4133-on. Lesápadtam, ahogy a szemem előtt bevillant a Raptor Lake topicból a "szét VST-zte" kifejezés, a külön figyelmeztetéseid is, meg az elmúlt hónapok degradációs parái a nagyvilágból. Pedig én csak 6-10 perceket járattam egyhuzamban, de hát tessék, ennyi elég is volt
Kicsit összeszedtem a lelkem darabjait, majd megállapodtam abban magammal, hogy ha a 4000 stabil még, akkor ott hagyom a dolgot egy időre és reménykedek majd minden nap, hogy maradjon meg a stabilitás. Másnap gondoltam itthagyom a CBR23-at jópár órára és ha azzal nincs gond, akkor kicsit megnyugszom. Hát volt gond, jött több WHEA is közben. Emeltem az SA-n tovább, még mindig. Emeltem a VDDQ-n, még mindig. Csökkentettem a VDDQ-n (olvastam, hogy elég keskeny sávban tud jó lenni), úgy is. Na mondom ez kész, tényleg ledegradáltam a procit... Adtam a Vcore-nak is egy keveset végül, csak legyen már stabil. És végre úgy tűnt az, végre 3 órát elment a CBR23 WHEA vagy random kidobás nélkül.
Kezdtem magam túl is tenni a dolgon, már máshol jártak a gondolataim. Volt ma egy kis időm, gondoltam újratelepítem a Windows-t, elkezdtem backupolgatni mindenfélét... Ahogy pakolgattam a fájlokat aztán, a Windows felhasználói felülete többször is furcsán rosszalkodni kezdett. Volt, amikor csak nem akart parancsokat végrehajtani, de a végén egy vezérlőelem megjelenése is elég látványos grafikai anomáliát adott elő. Na, mondom, szép... Valahogy az jött, hogy kutyaharapást szőrével, úgyhogy ráeresztettem megint a VST-t. De az most jó! Lefut, több ciklus is simán. Hm...
Visszagondoltam aztán a dolgokra és beugrott, hogy miután az RTL-eket sikerült jól betraineltetni, utána a training enabled opciót már nem kapcsoltam ki soha azóta és mindig 75/77-re vagy 77/77-re trainelt. Na mondom ez egy próbát azért megérne, hátha csak ez viccelt meg. És bizony! Vissza 4133-ra, training auto-ra, megint beáll a 77/85, de ismét stabil a VST és CBR23 alatt sincs semmi gond, plusz a Windows sem adott még most elő azóta semmi vicceset.
Sebességtesztek szerint pedig a latency-n buktam egyedül átlag 1ns körül a trainelt RTL-ekhez képest, de minden más számot hoz így is, ugyanúgy. Úgyhogy nem a rettegett VST volt és valójában nem is degradálódott a proci
(Az elméletem pedig az mindezek után, hogy írják is, hogy a távoli RTL-ek a határok elérését jelzik, már pedig ennek az lehet az oka a sejtésem szerint, hogy ilyenkor az auto értéken hagyott beállítás már valószínűleg nem erőlteti a traininget, hanem a stabilitás érdekében lazábbra hagyja. Én az enabled-del viszont kikényszerítettem a trainelt értékeket és az ebből fakadó instabilitás hozhatta rám a VST frászt. 3800-on van egyébként az a határ, ahol még auto beállítás mellett is szép szimmetrikus értékekre áll be, fölötte már 4000-en is ilyen széthúzottakat kapok, ez pedig összecsenghet azzal, hogy ugye elmondásod szerint általában 4133 (2066MHz) körül már vége a Raptorok IMC-jének - és ha jól tudom egyébként a CUDIMM-eket is hasonló okokból / határok leküzdésére találták fel mostanában a DDR5-öknél)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Linux kezdőknek
- Könyvajánló
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- Corsair Vengence 32Gb Ram eladó!
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- DDR4 RAM modulok
- OLCSÓBB LETT!Kingston FURY Renegade Pro 128GB (4x32GB) DDR5 4800MHz KF548R36RBK4-128 vadi új memória
- több db DDR4 laptop ramok 2x8Gb (7e) 2x16Gb (18e) és 2x32GB (35e) párban garanciával!
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 16GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest