- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sto1911: Pinball FX3 PH! verseny
- sziku69: Szólánc.
- Napkollektor - csak úgy
- Gurulunk, WAZE?!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
sasNAXO #57397 üzenetére
korai batch-nek volt olyan problémája hogy indokolatlanul hangosra állt be a ventije, mert nem a tényleges hőmérséklet hanem a kimeneti teljesítmény alapján volt beállítva a venti curve. elvileg az később javítva lett, de nem tudom érdemben ez mennyit segített. nekem corsair SF450 platinumom volt ami félpasszív, viszont amikor már kellett neki az aktív hűtés, túlsüvített minden mást a gépemben.
amúgy szerintem ez már a teljesen indokolatlan teljesítményszint, bár láthatóan van rá "igény" facebookon benne vagyok egy SFF építős csoportba ahol mindenki 7950X-eket meg 13900KS-eket épít 4090-el cipősdobozba, aztán csodálkoznak hogy túl meleg....
-
válasz
flashpointer #57396 üzenetére
Durva. A gépemben ennek soha nem pörögne fel a ventije, gyk. full passzívan használnám. Már a 750W-os is bőségesen elég egy átlag ITX konfigba!
Fehérben különösen menő! V750 SFX Gold - White Edition -
sasNAXO
aktív tag
válasz
flashpointer #57396 üzenetére
SFX + ~0.5 cm a kiálló csatlakozóival.
Ezeknek nem borzasztó a venti hangjuk? Mintha a CM SFX szériával az lett volna a gond? -
flashpointer
őstag
1300 w es meg csak nemis sfx-L , ez mar jofele!
-
Rick4
félisten
válasz
Zsírkrétamen #57394 üzenetére
Nálam ennyi, és nem jégkunhóban lakom, szóval normál szobahőmérséklet környezeti hőben simán lehet ugyanez. Nyilván ha más ventik, más cpu hűtő, az javíthat, vagy ronthat a dolgon...
Nagyon fontos: a szétszedés úgy indul, hogy a felső rácsot kipattintod hátul a kétoldali sarkon simán lenyomva. Mikor lecsavarozod a műanyag tetőt a 4 csavarral, ne nagyon fogdosd, mert az oldallapokat véletlen odanyúlással simán le lehet verni, én majdnem bevertem az edzett üveg oldallappal a 49"-os monitor sarkát első alkalommal.
A többi meg teljesen egyértelmű dolog. -
Hát ha nálam is ilyen 1000-1200rpm között menne az összes venti és normálisak lennének a hőfokok, ki lennék egyezve a konfiggal
Fekete és Bestmarkt, ez volt a leggyorsabb (vagyis lesz, ha szerdán tényleg átvehetem). Sokat gondolkodtam a fehéren mert az volt raktáron, de ezen a pár napon már nem múlik semmi, addig legalább megvettem minden alkatrészt. -
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #57390 üzenetére
Belenyúlnék, mert a hátsó venti se hajj de nagyon pörög, és az szépen nyomja oda oldalra is, azaz biztos lenne olyan ventisebesség, ami mellet tmár nem kapcsolnának be a ventik sima böngészés alatt, viszont a sima 1200-as fordulaton mennek, és gyakorlatilag nem is hallatszik. Ma fedeztem fel, hogy úgy volt 36°C-on, (én kis naiv, gondoltam magától annyi) hogy előtte minden bizonnyal visszahűtötte magát!
Aztán figyeltem, és kezdte elölről...
-
Rick4
félisten
válasz
Zsírkrétamen #57388 üzenetére
Most pont figyelem, a hátsó venti befelé tolja picit a levegőt, 900 körüli fordulaton megy, a ventik néha bekapcsolnak a kártyán, akkor lemegy 36°C körülire, aztán amikor leállnak a ventik, szép lassan elkezd visszakúszni 50°C körüli értékre.
Furmark alatt sincs gáz, nálam csak a vga ventik kezdik el tolni, a többi emelkedő cpu hőmérséklet híján marad az 1000 rpm körüli tartományban. Szóval játéknál simán tolja neki mind a levegőt, ebből a szempontból nem olyan rossz a helyzet!
Milyen színű lesz a ház, hol és mennyiért sikerült hozzájutni?
-
Nem rossz amugy, ötletes
Attól félek csak, hogy a vga sem kap majd elég levegőt, és akkor kénytelen leszek vizezni mindent teljesen.
Nekem ezek adták az ötletet, itt szerettem bele a házba: 1 , 2, 3, 4
Itt jön képbe, hogy vagy felfogatok az oldalára 2db 360-as radit, ha menne, vagy marad a külső radi, csak annak nehéz lesz már helyet vadászni.
(Vagy, minden jól alakul, és nem szállnak el a hőfokok, és minden marad az eredeti terv szerint. Szerdán jön meg a ház, akkor kiderül)
-
Zamma
őstag
válasz
Grave_444 #57379 üzenetére
i9-10900-es konfighoz [link] pl. egy Noctua NH-U9S-t használtak RX 6800-al és dicsérik. Viszont cserélte a kártyát 3080-ra és arra már meleg volt...
Mindenesetre érdemes a lábakat kb. 4-5 centis 3D nyomtatott nagyobbakra cserélni, ég és föld a különbség a vga hőmérséklete nagyon meg fogja hálálni! -
Rick4
félisten
válasz
Zsírkrétamen #57374 üzenetére
Itt a thermaltake the tower 100-ba berakott 240-es radi, ez tűnik az egyik jo (a kettő közül a jobb) megoldásnak [link]
A másikat momentán nem találom...hátsó venti visszafordítva befújkálásra, amikor kifelé szíbásra állt, akkor gpu temp szép lassan felkúszott 60°C-ig sima böngészés mellett, persze fanstop volt, de akkor is mérte a házban lévő hőt, és visszafordítva 2 perc alatt leesett 36°C-ra, most mikor rátoltam a falra, felkúszott 46-99 közé, szóval marad így, amíg nem sikerül egy jobbos oldallapot szerválnom.
mod: ehh, itt is visszakúszik 56 fölé a falra tolva...
-
Zamma
őstag
válasz
Grave_444 #57379 üzenetére
Akkor szépen félreértettél valamit...
Én viperabácsi-nak írtam ezt: „A NH-C14S is igen jó kis hűtő (pláne 2 ventivel), - nem beszélve a Dark Rock TF 2-ről - de neki torony kell...”.
Tehát ez nem neked íródott... az általad kifogásolt dolog ebben is benne van, miszerint neked torony kell... -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #57377 üzenetére
Hááát, akkor keresni kell valami nagyon bivaly egymagos procit erre a célra.
Ezért írtam, hogy én se találtam meg a teljes mértékben kielégítő megoldást, pontosabban megvan, egy 360-as-420-as aio képében, csak azt itt nincs hova pakolni...
Nade ettől szép az élet, tök unalmas lenne, ha összerakod a gépet, és nem kell hozzá nyúlni!Most a vicc kedvéért megfordítottam a hátsó ventit, kíváncsi vagyok, mi fog történni...
-
Grave_444
nagyúr
Megköszöntem a segítséget, bár az ajánlottak nagy részét nem értettem...
Szerintem érthetően írtam, hogy 133-135mm magas fér be maximum és toronyhűtőt fogok venni, ha cserélek. A 2 táblázatot végignéztem, azokból válogattam.
Hiába írkálsz utána 160 magas vagy direkt top flow coolert.
Szerintem túlgondoltad kicsit. Ház irreleváns, nem volt titok a mérete.
Igen írtam, ha úgy alakul házat cserélek, de akkor nyilván nem ilyen alacsony hűtőt fogok bele venni, de ez más téma, ezért off-ba is tettem. -
-
PROTRON
addikt
Közben azért olvasgattam mások tapasztalatait, 4,5 GHZ all core felett a skylake x procik teljesítmény igénye és hőtermelése is baromira megugrik, másoknak ugy ment D15-el hogy 4,8 GHZ-re tolták a legjobb 4-6 magot, a többit meg 4,4-4,6GHz-re állították és akkor tudta a D15 90-95 fok tartani prim95 kínzás során...
A 4,8ghz 6 legjobb magon telejsítményhez (amivel anno reklámozták) már folyadék hűtés kellett nekik, mert túl gyorsan közli a hőt, nem tudja időben lereagálni a hőcső és jön a thermal wall, míg a folyadék esetén ha jó a cpu blokk, akkor van egy nagy tehetetlenségi felfogó képessége a folyadék tömegnek mire a radi üzembelép...
Azért amikor 4,8GHZ all core során 400W felett kajál HWinfo szerint és az csak közvetett érték...ezt pedig az eredeti kiépítésben nem tudja a sapkán keresztül leadni, már pedig alatta forrasztva van. :SSajna nekem az egyik leggyakrabban használt tervező progim 1 magon kéri a minél magasabb órajelet a smooth működéshez.
-
Rick4
félisten
válasz
Zsírkrétamen #57374 üzenetére
Írtam már korábban, hogy nálam is az a gond, hogy a házba 120-as aio-nál nagyobb nem fér el, ekkora procihoz 240-es kellene, de nincs hova tenni. A jobbos oldal üvegét ki lehet szedni kis melegítéssel, és annak a helyére mehet a 240-es aio, és akkor meg van oldva. Most az előbb kipróbáltam, a két oldallap megfordítható, mert a rács hátul van, de akkor meg belülre nem fér semmi, mert ott van az alaplap széle...
Ördögi kör, de ügyesnek kell lenni. Elmegyek a kutyával sétálni egyet, utána előkerítem a képeket, ami alapján lehet jobb megoldásban gondolkodni! -
Köszi
Igazából ami a para, hogy a 13900 mellé egy 3090 is fog fűteni a házba. Játék lesz, meg néha egy kis videó render.
Teszt üzembe biztos összerakom, én egy h60x-et vettem a procira, push-pull ventit rakok rá, meg van radira való ventim. Max hangos lesz addig, amíg kitalálok egy jobb megoldást
A méreteket azért kérdeztem, mert van itthon 2db 360mm-es radim, és azon kezdtem el agyalni, hogy esetleg valahogy a gépház oldalára a rácsos részre fel tudom-e fogatni (egyébként, hosszra elfér csak szélességre nem, a kérdés hogy egy sort csavar elég-e). Külső radi volt a terv, de lehet inkább kölcsségcsökkentés okán felhasználnám inkább azt, amim van. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #57372 üzenetére
Ez nem úriemberség kérdése, volt egy elképzelésem, amit átgondolva még csak- csak igazat adtam magamnak, de miután te írtad, találtam benne logikát, és végülis 20-25 csavar az egész, mi tarthatna vissza, kipróbáltam, marad is így, tényleg bevált.
Nade pont ezért van a fórum, ami nekem logikus, másnak nem, és simán lehet másnak igaza...A Lucifer2 úgy jött képbe, hogy a procivétel előtt végignézegettem a 250W körüli TDP-re, majd a 300W körüli TDP-re ajánlott levegős hűtőket, nem egy mai darab, de a hőcsöves hűtőknél a tömeg és az össz lamellaméret általában sok új fejlesztést nem kíván, forró cpu-k meg eddig is voltak, szóval valahol egyenes a képlet, ami nagyobb felület, az jobban fog dolgozni.
Ez is lett volna a végső döntés, meg is rendeltem, de aztán a firstshopnál szóltak, hogy ehhez nincs 1700-as lefogató, válasszak másikat, hiába mondtam, hogy de a gyártó oldalán ott van, szerintük nincs benne a dobozban... És utána már nem sok lehetőség maradt, a ház és az itx ház nem sok opciót hagyott, maradt az arctic liquid freezer 120 aio. Végülis megy szépen, de nyilván nem tökéletes megoldás..
Kár érte, mert szerintem nálam is remekül teljesített volna... Volt néhány teszt, ami alapján más ársávban kellene mozognia, és mégis 20K körül mérik most is... [link] Van ph teszt, és ott használók is írnak, rá lehet kérdezni: [link] -
PROTRON
addikt
Örömmel látja az ember hogy vannak még úriemberek ebben a világban.
Fentebb viszont engem elgondolkodtattál azzal a Lucifer V2-vel.
A jelenlegi Silver Arrow Extreme egységemben hiába van 8 hőcső amik matematikailag optimálisan vannak elhelyezve a légáram szempontjából, prim95 alatt elfogy a 10940x-el szemben az erő...feltételezem a dry out, vagy az előző tulaj túl sokáig járatta venti nélkül és végleg kiszáradt a hőcső, nem tudom. HWinfo szerint 235-240W teljesítményfelvételnél elszáll a hőfok, 225-nél még gond nélkül tartja a 85 fokot...mert amúgy NHD15 a kiszemelt következő tesztelendő egység, hátha azzal kordában tudom tartani.Az általad írt Lucifer V2ről van valakinek személyes tapasztalata? Meg lehet valahol élőben nézni?
Egyrészről fura hogy egymás mögé helyezett hőcsövek esetén ilyen értéket tud...másrészről az elrendezés terén mint ha látnék esélyt mérnöki meglátásra.
pl ahol a venti motorja leárnyékol, ott szándékosan ki van hagyva a lamella, így megváltozhat a áramlástechnika...de nem akarok bedőlni a marketingnek. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #57351 üzenetére
Csak nem hagyott ez a dolog nyugodni, most megfordítottam a ventik irányát, tehát az alsó befelé nyomja a hideget, lentről szív, felső, ami a hűtő alá van csavarozva, keresztülhúzza a cpu blokk- vrm előtt, húzza kifelé, a felső is kifelé keresztül a radiátoron, egyedül a hátsón gondolkodtam, hogy mi a jobb, be vagy ki, de maradt befelé, mert hátulról hűti a alaplapot, és a hideg levegő plusz légnyomása csak jól jön odabent, viszont nem töri meg az első levegő útját... Nos, meg kell mondjam, az átlag hőmérsékletek tényleg jobbak lettek, nincs annyi hő a házban, minden érték jobb lett. Persze a prime95 azért elmelegíti a technikát, kellene a 240-es radi, de sebaj, úgysincs hely, és úgysincs úgy veretve, hogy gond legyen...
Azaz jogos a felvetés, hogy a legtöbb hőt termelő részről minél előbb kifelé kell vezetni a meleget. Köszi a mondatot, ami végülis erre az útra vitt!
-
Rick4
félisten
válasz
Zsírkrétamen #57367 üzenetére
Szia, persze, nincs akadálya, íme a kép:
de szerintem nálad ugyanaz lesz, mint nálam, kissé bajos lesz a hűtés, most itt van az asztalon az infrás hőmérő, normál használat mellett a vga ventik állnak, végigméricskéltem, maga a ház, meg alul a kifújós résznél is csak 30°C- tehát megoldja ha nem transzkódolsz állandóan
de tekerve sok hűtő lesz kevés... Viszont amit elfogadhatónak találtam, az egy 240-es aio hűtés a jobb oldali üveg helyére, vagy pedig a hátlapon kidugva a csöveket, a két venti lefelé szívja róla a meleget, és a házban a hátsó venti is kifelé fúj, szóval lehetőség van, kérdés, melyikkel tud az ember élni.
Sima léghűtésben 20K körüli áron van még a deepcool lucifer v2 hűtés, passzívban is megy, a hozzáadott hűtővel a gyártó 300W TDP -ről beszél... Beférni is befér.De maga a ház kb így néz ki részleteiben: [link] , körben mindent le tudsz bontani a gondtalan szereléshez..
-
Szia!
Kérhetek segítséget?
Én is egy tower 100 tulaj leszek pár napon belül, de szükségem volna egy kis méret adatra.
Két oldalt az a rácsos rész mekkora, le tudnád mérni? Esetleg viszonyításképp, kisebb (mennyivel) mint egy 120-as venti?
Egyébiránt, egy 13900-at kellene lehűtenie majd olyan felállásba mint nálad, még magam sem tudom hogy fog ez működni -
Grave_444
nagyúr
Tök jó, hogy ezek közül egyik sem férne be és pont, hogy kéne az oldallap és a ventilátort között is légrés, emiatt kell toronyhűtő. 165mm széles külsőleg a ház, mint ez a TF 2.
Még a második táblázatot nem néztem végig amúgy.
Árban is mérlegelnem kell, mert lehet olcsóbb egy nagyobb mATX házra cserélni, amibe gond nélkül passzol egy 10-15ezres 150-160mm magas toronyhűtő is. -
Zamma
őstag
válasz
viperabácsi #57363 üzenetére
A NH-C14S is igen jó kis hűtő (pláne 2 ventivel), - nem beszélve a Dark Rock TF 2-ről - de neki torony kell...
Én is a tornyokat részesítettem régebben előnyben, de most a ram/ssd/chipset/vga backplate együttes hűtése miatt már egyértelműen ezeket. -
Grave_444
nagyúr
Átfutom ezeket is. Mondjuk önmagában egy nagyobb ventilátor nem váltja meg a világot.
Aztán lehet inkább házat cserélek egy 25-30l körüli kisebb mATX-re és abba elvileg a szellőzés is jobb, illetve nem kell ennyire válogatni cpu hűtő téren.Rick4 159mm magas.
Nem offolok többet, köszi a tippeket.
-
Rick4
félisten
válasz
Grave_444 #57359 üzenetére
Közben látom megírtad a foglalatot, ha nincs sok hely, víz nem fér el sehogy? Szerintem itt én idegenkedtem tőle leginkább, de aztán kézben fogva teljesen jó döntésnek tűnt, és a hozzáfűzött reményeket is beváltotta, van itthon még két doboz id cooling frostflow 120-as, valami vicces 15 ezer volt darabja, és van olyan gépház, ahol sok szempontból előnyösebb, mint a sima léghűtők..
Hűtőből a Cooler Master Hyper 212 nézném meg, olcsó, és nem rossz! -
Grave_444
nagyúr
válasz
hegegabi80 #57354 üzenetére
Atlas túl nagy, Noctua elférne végül is, de kérdés mennyivel jobb egy Jonsbo CR1400-nál.
Crabface
Ez tetszik, talán elférne, de Aliexpressen beszerezhető csak, ahogy látom és nem olcsó.Azt nem írtam LGA1700-ra tenném, a jelenlegi sem támogatja, de 1366-ot igen, ami szélesebb foglalat, így megoldottam.
Kérdés ezek mennyivel hűtenek jobban egy 150-155mm magas 12cm-es ventilátorral rendelkező toronyhűtőnél. Gépház cserét is fontolgatom miatta.
Zamma
A kis méret miatt gondoltam nincs 120-as alternatíva.Köszi, átnézem őket.
-
Grave_444
nagyúr
Van esetleg tippetek mi a legkomolyabb procihűtő 133-135mm-ig?
Toronyhűtőt szeretnék, 92mm-es fér bele a méretbe. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #57351 üzenetére
Én egy teát ittam, és tlaán etőtl értem, hogy működik a ph..
Szóval írtad, hogy szerinted megreked a levegő:
Amúgy tesztelted is a házgyártó által javasolt venti elrendezést, vagy csak saját kútfőből jött ez az elmélet hogy nem bírná tartani a turbót ha a VRM miatt felmelegedett levegőt kapná a radi venti?
Azátn olvasgattam többfelé, és találtam másokat is, akik a gyártói ajánlással szembe menve felfelé tolják ki a levegőt. Vili már?Tehát attól függetlenül, hogy mi a gyártói ajánlás, tények igazolják, hogy mások is felfelé tolják ki a levegőt, meg a gyártó is úgy "ábrázolja", ez ugye azért volt macskaköröm között, mert az csak egy olyan kép, ahol az esztétika miatt tüntették el a venti tartó konzoljait, de valahol utólag mégis engem igazol.....
Azaz az állítás utóbb pontosítva igazzá vált, nem csak én különcködök, mások is úgy csinálták, mint én, ha náluk működik, nálam miért ne működne, csak igyekeztem megmagyarázni, hogy nem minden esetben kell felfelé tolni a meleget...
Nem kell ehhez inni semmit.Nem gyűjtöttem be semmilyen játékokat, nekem erre amúgysincs sok időm, péntek óta itt volt a kártya, de szombaton végképp más dolog volt, ma se volt sok szabadidőm, de ha ma nem rakom be, jövő hét végéig megint nem lett volna rá lehetőség, hét közben mindig dolog van, és állandóan csörög a telefon... Gyorsba feltettem 2-3 játékot, próbálgattam, jó minden, nem kockás a fánk, kikapcs....
Holnap meló ezerrel, attól nem fog 70°C-os levegő jönni belőle, hogy elküldök egy oldalba kapott Mustangra egy minden javítandó alkatrészt tartalmazó 1.5 milliós árajánlatot!Szóval jó ez perpill így ahogy van, amúgy már megvan a tuti, ha találnék egy ugyanilyen ház jobbos oldalát, kiműteném belőle az edzett üveget, és a helyére menne egy lézervágott szép rács, mögé meg beférne a 240-es aio, és akkor nagyjából kiküszöböltem az első problémát...
-
PROTRON
addikt
Most megkavartál, azt írod hogy mivel mindenki más pont fordítva csinálja mint ahogy Te, ezért jó a te elgondolásod ?
Mond csak mit iszol így este lefekvéshez? Kérek belőle én is.
Mert ha megnézed a gyártó rajzát ott minden irány a fordítottja annak amit Te intéztél.
Persze mivel nincs ilyenem nem tudom letesztelni pontos mérési eredményekkel.
Az biztos hogy ha mellette ülsz, akkor jól fog esni a meleg légáramlat amit a testedre fúj.te nem gyűjtöttél be amit csak lehet játékot Epicstore, meg steam giftek formájában?
Igaz egyikkel se játszottam, de van vagy minden nagy cégtől olyan játékom amivel ki tudok hajtani egy gpu-t...
Najó meg ott a Half Life Alyx amiért mondjuk fizettem, csak most ott tartok hogy eddig a fejes volt erősebb mint a GPU, most fordítva, a fejes nem tudja kihajtani a GPU-t. -
Rick4
félisten
Amúgy mások is felfelé nyomják ki a levegőt ugyanebből a házból: [link] , sőt, még a gyártó is úgy "ábrázolja" a ventit, hogy az felfelé, kifelé fúj: [link] plusz a youtube-on is úgy rakja össze, hogy felfelé kifelé, igaz ott a hátsó befelé, az alsó meg lefelé fúj, de szebb számokat ő se kapott teszt alatt! :D Azaz nem csak én gondolom úgy, (vagy nem csak az én hibás elgondolásom) hogy jól van az úgy..
Játékok alatt amúgy kb 60°C volt a proci, gpu is, nyilván pont úgy, mint aki 20 éve játszott utoljára, annyira lehetek felkészült e téren, szóval úgy tudtam megnézni, hogy inkább próbálkoztam, de nem ment semmi se csutkán pl far cry alatt...
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #57348 üzenetére
a CPU a biosban lett limitálva 90°C-ra, meg a power akármi visszavéve 185w-ra, ment kb 10 percig, nem gyötörtem, nem változott semmi. Úgyse elsz úgy hajtva a gép, hogy 100%-on kell mennie a procinak, egyelőre jó ez így, igyekeztem a lehető legjobb hűtést összehozni neki, de eléggé szabottak voltak a lehetőségek is.
Nem tudom, te mit hűtesz, és mivel, de prime 95 alatt nem hinném, hogy másnál megáll 70°C fölött kicsivel ugyanez. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #57345 üzenetére
Ventik inkább le vannak véve, mint fel, ezért megy feljebb, ott van jobbról, 800-1000-es fordulaton mentek, tehát arra még rá lehet állítani, hogy ha eléri az 50°C-ot, menjen 1200-zal vagy fölötte.
Nekifogtem veretni egy furmarkkal, és a cpu kb ugyanott maradt, azaz a fentről jövő hűvös levegő miatt nem kezdett el rámelegedni, mert a vga meg minden más befűtötte a benti levegőt...
CPU hűtő az alsó meg a felső RGB-s venti duplában (a ventikábel végén van toldó, össze lehet őket dugni)
Chassis fan a legfelső venti ami a radi fölött van, és kívülről szív.
blokk "pumpa" venti a hátsó falon lévő venti van odadugva, az aio a cpu fan csatiról kapja a delejt.F!ngom sincs, ezek milyen értékek, szép szőrös volt a fánk!
Lejjebb írtam, nem akarom menet közben a 40°C-os belső levegővel megküldeni a cpu radit, mert a kintről érkező 20°C-os levegő több hőt visz el, a hátsó venti meg tolja be, alul a 12-es mindent szív ki. Fogdostam minden felől furmark alatt, szerintem jó ez.
Persze lehet hogy nincs igazam, ezért is írtam, hátha van nálam okosabb, de egyelőre ebben több logikát látok, mint hogy alulról keresztülszívom a gépházon, aztán még azt a meleget küldjem át a radiátoron... A manual nem ad eligazítást, mi a tuti: [link]viszont egy gyári hibát már megjavítottam, a powa lednél szivárgott a kék fény a résen kifelé, kapott a két led egy kis zsugorcsövet, és már csak a neki megfelelő nyíláson jön fény.
Kicsit feljebb vettem a ventiket, eddig 50°C-is 30-35% körül voltak, most 3-4% load van és 42-45°C CPU, így már jobb? Ventik 1000-és 820.
-
PROTRON
addikt
Az a "cpu load 7% mellette 50 fok hőmérséklet" pont azt mutatja nekem hogy pedig belül megreked a levegő.
A 23% load alatti gpu hőmérséklet is az 1336 venti fordulat melletti érték, mivel nem ismerem a pontos típust, így nehéz elsőre megítélni milyen a helyzet.
De elvileg lehetne csak 600-on is az a gpu venti fordulat...Amúgy tesztelted is a házgyártó által javasolt venti elrendezést, vagy csak saját kútfőből jött ez az elmélet hogy nem bírná tartani a turbót ha a VRM miatt felmelegedett levegőt kapná a radi venti?
Lehet hogy picit hangosabb venti profillal, de még is az lenne a jobb... -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #57341 üzenetére
Alulra nem lehet radi a cpu blokk fölött kell legyen, mivel a rendszerben van egy pici levegő, ha melegszik a cucc, az fog rugózni. Amúgy megszívtam, mert a két háthűtő mindig csutkán ment, nem engedte szabályozni, szétszedtem az egészet, nem akart jó lenni. Utána jöttem rá, hogy mivel a két thermaltake venti 3 pines, nins mese, a biosban kell pwm-ről dc vezérlésre átállítani a cuccot, és tádámm, a két venti most már 6-700-as fordulaton, halkan dolgozik...
Jól érted, oda lövi, de van kb 2 centi hely, szóval el tud az menni 3 irányba is. A CPU felől érkező levegő nem reked meg fent, mert a két 120-as venti nyomja lefelé, az alsó meg tovább tolja szépen az alsó rácsokon kifelé..
Ha fent megrekedne, akkor ezek a hőmérséklet értékek nem itt állnának, de minnyá tolok valami tesztet neki.
Amúgy amit nem hittem volna, hogy a B550m-itx lap mennyire semmi BT fülesen keresztül ehhez a ROG strix B760i laphoz képet! Brutál, amit lehet állítani, és ahogy szól tőle a füles!
-
Rick4
félisten
válasz
Qkackca #57342 üzenetére
Szívesen veszem a kritikát, érvekkel meg lehet győzni, bár ilyesmi előtt azért igyekszem alaposan átgondolni, mi a jó, szóval szerintem meglepetés ebben már nem lesz....
Nálam az alapelv, hogy minél hidegebb levegő jöjjön be, a cpu hűtőre, az itt meg legkönnyebben csak felül tud, tehát sok opció nem marad, hivatalosan alulról ereszti be a gyártó, az viszont annyi résen kell hogy bejusson, hogy inkább kilőttem, szóval maradt a jól bevált direktben keresztülfújásos megoldás, egyelőre működik..
Ráadásul ez mér a ram hőmérsékleteken is hozott 6-8°C-ot.A kéményhatás csak kis légmozgással működik, passzív rendszereknél jó, ha a hűtőborda fölött van a fedélen a rácsos rész, de több ventivel már mindegy, hogy fentről le, vagy lentről fel.
-
Qkackca
őstag
Csak érdeklődöm, nem kritika.
Ki kell próbálni, adott helyen adott beálítással. Alapterhelés közelében meg majdnem mindegy.Nekem is volt már, hogy az adta a legjobb hőmérséklet értékeket aminek nem láttam értelmét
(pl fal mellé tett ház, fal felőli oldalon szellőző rács, arra egy venti kifelé fújva, volt kb 1 mm hely a levegőnek mozogni és érdekes módon jobb lett lett mintha mondjuk felülre raktam volna kiszivni a meleget)
-
PROTRON
addikt
" megint nyugi van fél évig!"
Uhh akkor inkább nem szólok hogy az ott...ööö izé..meg az a másik ott..uhh de nehéz megállni.
"Gondoltam, hogy valakinek egyből fel fog tűnni"
Csak ráncigálod az oroszlánok bajszát...hát ha telepakolod ERDZSÍBÍVEL hát hogy a fenébe látnánk keresztül kiégetett szemekkel?
BTW nem volt lehetőség alulra, alulról szívóra helyezni az a radit? Csak kérdezem, nem ismerem a ház belső kialakítását...
Jól értem hogy az alsó venti a tápegység burkolatának lövi a levegőt?
Amúgy a CPU hűtőről érkező meleg levegő egy része tuti hogy a VGAnál lévő felső résznél reked meg addig amíg a VGA ventije ki nem löki felül.Várjuk a FURMARK CPU+VGA full burn- burn baby burn! tesztekről készült screen shotokat.
-
Rick4
félisten
válasz
Qkackca #57339 üzenetére
Nem jön, az a szekció még hiányzik, egyelőre marad a mikrós popcorn!
Amúgy tervezek bele pár kis plüss játékot, meg egy lelógó kart, csak legyen már meg a feeling!Gondoltam, hogy valakinek egyből fel fog tűnni, igen, felülről lefelé áramlik a levegő, azt a kicsi konvekciót félretesszük, és magunk irányítjuk a luftot!
Bár elsőre nekem se tetszett, de végül egy út maradt, ez. Maga az alkatrész összeválogatás sem ment egyszerűen, mert olyat akartam mindenből, ami semmiképp se passzol egymással!
Kicsit erős a proci, amihez nem egyszerű hűtőt se szerválni, ráadásul aio-ból ebbe a házba max 120-as fér el, és minimum 240-es kellene, szóval a szokásos jöhet minden, és hogy majd megoldom én, fogd meg a söröm! :D
Úgy okoskodtam, hogy ha felülről szív, akkor a vizes hűtőre mindig kb 20°C-kal hidegebb levegő érkezik, (az a felső kis kijelző mögött van) mint ha bentről kapná, ami ilyen kiélezett szituban pont jól fog jönni. Így most felül van egy venti, ami beszív a tetejénél a rácsos részen, alatta a vizes hűtő, arra rácsavarozva alulról a felső RGB-s venti, ami lefelé nyomja a levegőt, és alul van egy márig RGB-s venti, ami rögtön lefelé a "tápra", onnan meg körben kifelé nyomja. A hátsó venti befelé fúj, tehát a többi dolognak is megfelelő a légmozgás, az alaplap hátulról telibe kapja, oldalt a videokari irányába is megy bőven, most azt írja, 51°C-on van a GPU, és a ventik állnak, jobbról a VRM is kap rendesen, arra 44-et ír, szóval elvileg nincs melege semminek, cinebench, prime95 alatt is jók az értékek, bár itt volt a kiélezett rész, ez csak úgy megy, hogy a lap biosában 90°C -ra limitáltam a procit, onnan már elkezdi visszavenni, addig viszont jelentős előrelépés az előzőhöz képest.
A táp direkt lefelé van fordítva, alul szív, és tolja is ki hátul a levegőt, tehát nem kapja a nyakába az egész gépházból érkező meleg levegőt, hanem szintén a 15-20°C-kal hűvösebb levegővel kell átjáratnia az alkatrészek körüli részt.Gondolkodtam, mi a jobb, még fordigattam is a dolgokat, de összességében így tűnt logikusabbnak, nem tudom, mit nyerek vele most, de szerintem ha csak 1°C-ot is, már jobb...
A thermaltake ventik viszont már újonnan hangosak, vagy a rácsozás meg a szűrő bonyolítja a dolgot, vagy ezek ilyenek, majd ráérek még próbálgatni...
Jó lesz ez így...
-
Rick4
félisten
válasz
viperabácsi #57336 üzenetére
Mindkét alap gyárilag wifis volt, így a két saját kártya ki, az ax210-esek be, és kész.
Balról a kis fémszínű téglaforma a wifi kártya árnyékolása, két csavart kell kitekerni, és már ki is kihúzhatod a kártyát a slotból. A laphoz kapott antennák meg ugyanúgy fel lettek tekerve a csatlakozásra.Ott meg a másik lap, aminek a bal alsó sarkában látszik az épp üres wifi kártya slot a leszedett árnyékoló alatt.
Szóval nekem csupaszon kellett a kártya, mert minden más adott volt hozzá. A mostaniban meg már gyárilag AX211 van, ahhoz egy kis furcsa antenna van mellékelve, de kábelesen használom amúgyis a gépeket, csak gondoltam legyen már jobb kártya benne, ha ott a hely.
-
viperabácsi
addikt
Szia ! van egy kérdésem , milyen antenna kábelt és antennát használsz hozzá , nekem nem igazán jó a mért sebessége , igaz most csak két valamilyen laptop belső antenna kábel van rádugva . Szerintem ezzel van a gond. Ami kábelem lenne annak meg vastagabb a csatija így nem tudom használni.
-
Rick4
félisten
válasz
viperabácsi #57331 üzenetére
A bluechipnél vettem kettőt ilyen kártyából, szinte napra pontosan egy éve volt, 15600ft volt a kettő, tökéletesen mennek, egész 2.4Gbit linksebességig képesek elmenni....
De hogy lesz ebből mobilnet meg sim? -
viperabácsi
addikt
válasz
hegegabi80 #57333 üzenetére
Nagyon bejön , sikerűlt azt is HA-ról 12 k ért megszerezni , így nem volt kérdés hogy Ő lesz.
-
hegegabi80
addikt
válasz
viperabácsi #57327 üzenetére
Na ez jó hír.
A kis Noctua is jó igaz? -
PROTRON
addikt
válasz
viperabácsi #57331 üzenetére
Amúgy anno azért adtam fel a keresgélést, mert szerettem volna olyat ami egyben GSM modem is, hogyha akarok 4G simet beletudjak rakni...na azok az igazán borsos egységek kombi változatban, miközben USB-be dugva fillérekből megúsztam volna.
-
PROTRON
addikt
válasz
viperabácsi #57329 üzenetére
Ezzel a kártyával jó ötletet adtál, nekem csak wifi kártyám van a mobil munkaállomásba, csak lusta voltam vadászni kombi kártyát, amikor meg néztem drágállottam...asszem 10k felett voltak.
-
viperabácsi
addikt
-
Zamma
őstag
válasz
viperabácsi #57327 üzenetére
Milyen proci megy bele?
-
viperabácsi
addikt
Srácok le a kalappal Kékcsippesek elött , ma jött meg a csere deskmini hibátlan.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #57321 üzenetére
10 webshopból 8-nál elírás van, ráadásul egymástól lopkodják. Sokszor nem csak hogy félrevezető, de megtévesztő infók is vannak a leírásban, van akinek véletlenül, sajnos van, akinek szándékosan. Mindig a gyártó honlapja a tuti forrás. Egy időben az összes idióta egy az egyben kimásolta a listáról hogy valami videokártya széria nem phoenix, hanem pheonix, és ment végig mindenkinél... Még mindig találni belőle... [link] A leírásban pheonix, a képen a dobozon phoenix.
Én amerikai autók alkatrészeit importálom tizensok éve, nap mint nap szembesülök azzal, hogy vélhetően máshol is, de az általam jól ismert szegmensben különösen, hogy az egész bolygó arról szól, hogy a gyártók még csak- csak tudják, mit gyártanak, a forgalmazók már nem annyira, az adatbázisokat hozzá nem értők szerkesztik, akiknek lövésük sincs, az adott valami épp micsoda, fals infókat, rossz összefüggéseket írnak oda, hiteles infóként tálalva, még az európai tecdoc, aminek azt kellene tudnia, hogy pontos, hiszen gyártói adatbázisokból épült, is tele van ilyesmivel..
Azt mondja a rendszer, hogy az adott alkatrész jó az adott autóhoz, miközben én tudom hogy nem, és lehozzák itthoni üzletek keresői, ott van, megveheted, aztán majd a szerelőnél derül ki, hogy nem jó......
Ugyanez van egy csomó számtech céggel, műszaki termékekkel, pl tv-kkel, ahol pl sem a mediamarkt, sem a samsung, se más cég nem jelöli, hogy egy 75-ös TV nem VA paneles, hanem IPS panellel szerelt, és vihettem vissza 2 nap múlva, meg lehetne ezt napestig sorolni. Mindig a gyártó honlapja, leírása a jó infó. -
válasz
hegegabi80 #57324 üzenetére
Még ha valami normálisabb tápot csomagolnának bele...
-
tlac
nagyúr
válasz
Fred23 #57306 üzenetére
van egy hasonló felépítésű itx-ben is, aminek felül van szellőzése is a kártya felett
Chieftec BT-06B-250VS -
válasz
Fred23 #57308 üzenetére
Tippre pont befér, legrosszabb esetben le kell reszelni az aluból 1 mm-t.
Forrás videó.viperabácsi: Hűtési teljesítményben kábé egyformák. A Prism annyival tud többet, hogy gyorsabban pöröghet a ventije, így hajszállal jobban tud hűteni, de azonos venti fordulatszámon egál van, miközben a Max kisebb.
-
NR200 túl nagy, volt anno Metis Plus-om, kicsit ahhoz hasonlít. A szélessége zavar legjobban. Perpill 3400G-t hajtok Wraith Max hűtővel, nem melegszik. Ha 5600G-re váltanék, tippre az se tenné. Egy Intel Arc A380 menne majd bele az ASRock-tól.
AxBattler: Igen, szinte egy normális ITX ház, amibe pont annyit pakolhatok, amennyit szeretnék. Több ilyen házikó kéne a piacra.
-
-
-
válasz
Melorin #57299 üzenetére
Az kiváló, akkor gyak. minden mATX lap beleférhet (244mm x 244mm max. lapméret miatt).
#57298 PROTRON
Benéztem, köszi!#57300 Fred23
Már egy ideje szemezek vele (illetve már a korábbi, szürke változatával is), nekem nagyon szimpatikus. Teljes mATX csak akkor fér el benne, ha kukázod az előlapi portokat, egyébként inkább 205 x 244mm-es méretűeket keresnék.Inter-Tech S-703 névvel kapható táp nélküli változata, kevesebb USB porttal, értelmesebb áron.
Egyedüli problémám a TFX táppal van, bár ha lemondasz a fölötte lévő 3.5" HDD-ről (estleg 2.5"-os teszel a helyére, akkor némi fúrással-flexeléssel kialakíthatsz helyet egy SFX tápnak.
+ az előlap mögé, a meghajtók alá elférhet 2db 80mm-es házventi, amit sorba tudsz kötni a hátsó ventivel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Okos Otthon / Smart Home
- Intel Dual Core 2000 felhasználók barátságos offolós topikja
- PlayStation 5
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- iPhone topik
- OLED TV topic
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- További aktív témák...
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2650v3 (20 mag / 40 szál, 2.3/3.0GHz), 32GB RAM, 55992Ft+ÁFA
- Fotós felszerelés - Stúdió lámpa / Softbox / Vaku
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- ASUS TUF Gaming F16 FX607JV-QT212 Notebook
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest