- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Argos: Szeretem az ecetfát
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
minas
aktív tag
Köszönöm az infót. Nem voltam benne képben.
Azt hiszem közben nagyjából összeállt a konfiguráció, ami kiszolgál, bár nem lesz éppen a legcsendesebb. A táp, a cpu és a ház ventilátora együtt azért már nem mondható csendesnek. Ezeket meg nem tudom, hogyan lehetne kikerülni (nélkülözni). -
HookR
addikt
Barebone PC, ami a házat, az alaplapot és az AC Adaptert foglalja magában. CPU-ról (max. 65W TDP), hűtőről, memóriáról (2db SO-DIMM foglalat), meghajtókról (1db M.2 és 2db 2.5"-es hely) külön kell gondoskodni.
Szabványról lévén szó, a Mini-STX alaplapot és házat később le is cserélheted egymástól függetlenül, illetve most is megvehetőek külön-külön. Az igaz, hogy egyelőre nem túl nagy a választék és talán később sem fog javulni érdemben a helyzet, de a felvázolt igényeknek már most is megfelel. -
minas
aktív tag
HookR: nem rossz, utánaolvasok, bár jobb lenne valami igény szerint összeállítható/változtatható masina.
Ispy: ....pár hónapja adtam le egy működő régi gépet egy boltban hulladéknak, abban volt ekkora atx táp
.
Amúgy méretre a Spire Powercube 715 lenne jó, illetve egyben a maximum is. Úgy láttam micro ATX alaplapot és atx tápot is támogat. -
Ispy
nagyúr
-
Üdv!
Gondoltam feldobom pár LED-del az ablakos Metis-emet, de nem tudom eldönteni, melyik legyen:
1, Phobya LEDready Twin 5mm Ultra-fényes, fehér 30cm - fekete - Egyszerű, olcsó, és könnyen rögzíthető; a kérdés, hogy hogyan tudja bevilágítani a kasztnit?
2, Phobya LED-Flexlight High Density 30cm Fehér(meleg) - (36x SMD LED) - Szép meleg fényű LED-sor, de picit drága, a 30cm-ét nehezen tudnám hajtogatni a 27cm-es házban, és félő, hogy felül a VGA, alul meg a HDD foglalat "lefogja" a fényét. Szereléskor is útban lehet.A kép készítése óta Windforce-os 1050Ti lett a sima OC-s helyett, és M.2-es SSD váltotta a Samu-t.
Szerintetek melyik lenne a jobb?
-
HookR
addikt
Mit szólsz egy ilyenhez? Még a Mini-ITX-nél is kisebb: ASRock DeskMini 110
-
minas
aktív tag
Mára jutottam el oda, hogy a laptop mellé kellene egy PC, de nem akarok normál méretet, x ventilátorral, zajjal erős porkeringetéssel stb.
Ráadásul nagyjából a fejem mellett lenne max 1 méterrel. Szóval minél csendesebb és kisebb lenne jó. Elolvastam a bevezetőt, meg el is kezdtem visszaolvasni a fórumot, és bár nem kérek teljes konfigra javaslatot, de mire figyeljek egy ilyen gép összeállításánál? Mekkora táppal számoljak?
Internetre, irodai munkára kell (töménytelen szkenneléssel) és hd videótartalmak megnézésére. Játék, 3D programok, videoszerkesztés és hasonlók nem lesznek. Optikai meghajtó sem kell.
Nagyjából ez: ház + táp, alaplap integrált hálózati és hangkártyával, cpu, ram, 1 db ssd, 1 db 2,5-ös hdd, vga (külön, vagy alaplapon). -
törölt tag
Van egy boot faliure guard ami ezt csinálhatja ami leírtrál:
Boot Failure Guard Message
If the computer fails to boot for a number of times the system automatically restores
the default settings.Nem lehet-e, hogy a Memóriád rosszul van beállítva?! feszültség időzítések?!
Az is segíthet, ha memória nélkül elindítod a gépet, áramtalanítás után. lekapcsolod. Vissza teszed a memóriát, beállítod pontosan. (kinézed aida64 Alaplap->SPD-ből a memóriamodul pontos órajel-időzítés párosait, és a modul alap feszültségét is beállítod hozzá kézzel. )Illetve ezt meg próbálhatod ki/be kapcsolni:
CSM (Compatibility Support Module)
szerk: ha 1db modullal használod, akkor nézd meg légyszíves a manuálban, hogy melyik csatlakozóba kell tenni azt.
-
kymco
veterán
Sziasztok!
Na végre beüzemeltem a Asrock J3455B-ITX alaplap rendszeremet. Vettem hozzá PICO_PSU-t a Hardveraprón, és vettem egy lámpaboltba egy 120W-os LED tápot.
Korrekten megy, összesen 4 GB noti RAM-mal és egy 1 terrás HDD-vel 20 W-ot fogyaszt... és ehhez már nem kell led füzér.
Ami gondom, ami gond volt az ATX tápnál is, hogy az alaplap miután áramtalanítva lett a rendszer úgy áll fel, hogy az UEFI felület jön be. A rendszeridő az aktuális-1 óra... És innen kilépve indul el rendesen.
Egészen pontosa a rendszerindítás úgy néz ki áramtalanítás és visszakapcsolás után, hogy elindul, majd leáll pár másodperc múlva, és utána, ha újraindítom, akkor az UEFI menü fogad. Ha ebből kilépek, akkor boot-ol rendesen.
Gondoltam, hogy lemerült az elem, kicseréltem, de hiába...
Mi lehet a baj? -
tomic
addikt
Antec isk 600 mini hàzba egy Intel G 4600 proci lehűtésére milyen hűtőt ajànlanàtok? A lehető legcsendesebbet ha kérhetném. Proci alulfeszelve max 40%-on hasznàlva.
-
HookR
addikt
2 nap múlva indul a LOUQE GHOST S1 kickstarter kampánya.
Tetszetős a letisztult, elegáns szerkezeti kialakítás.
-
tranceplanet
addikt
válasz
hegegabi80 #41151 üzenetére
Köszönöm neked és a többieknek is a tanácsokat! Utána nézek a cuccoknak.
-
törölt tag
válasz
djsiegfried #41167 üzenetére
Áramot legpontosabban és legegyszerűbben az xbox táp kimenetén lévő, soros (áramfigyelő) ellenálláson eső feszültségből számolhatod ki.
Ha ez nem hozzáférhető, akkor csinálhatsz magadnak egy 0,05Ohm-os mérőadaptert, vagy akár a táp vezetékéének a belső ellenállásán eső feszültséget is mérheted, ez jó nagy szokott lenni pl.:GND harisnyánál 0,1-0,2 Ohm.
200mV-os méréshatárral lehet kezdeni, 20-50-100mV/A -re lehet számítani metódustól függően.DC Lakatfogó szerintem lassú és pontatlan kis áramoknál, de ha azzal akarsz mérni, csak az egyik vezetéket szabad beletenni, vagy a GND-t, vagy a 12V-ot! Különben két azonos mennyiségű áramot, de ellentétes irányba vivő vezeték által keltett mágneses tér kioltja egymást, és ~0-t fog mutatni a műszer.
-
DrDante666
tag
válasz
#25954560 #41169 üzenetére
Köszi az infót. Igazság szerint jó ideje érik már nálam a gépcsere, sokáig halogattam a nézelődést, Így nem várnék vele januárig. Másrészt elsősorban jó ár/érték arányú gépházakat igyekeztem venni, most is szívesebben szánnám a pénzt inkább a hardverekre. Annyira nem is vagyok szerelmese a háznak, csak a videóban megtetszett a kialakítása, aztán derült ki számomra az ára és hogy viszonylag egyedi. (Esetleg ha később még elérhető lesz és nem bírok magammal, illetve egy olcsóbb vagy használt mini ITX házzal kezdek, egyszer talán beújítok rá.)
Mivel a szintén külföldről beszerezhető Logic Supply MC600 mellett nem találtam olyan alternatívát, amibe fér videókártya és becsúsztatható lenne egy hátizsákba, így erről végül lemondtam.A laposak közül a Fractal Design Node 202 tűnt végül egy belföldi alternatívának, de mivel az nem hosszúkás, hanem négyzet alapú, egy alkalmas bőrönd is kellene hozzá.
Most az utazótáskában költöztethető méretűek között keresgélek, amik szemből max. kb. 25x25 cm méretűek és max. kb. 40 cm hosszúak, ebből van több is (pl. Sharkoon QB One, Silverstone SG13, Sharkoon Shark Zone C10 stb.). Ahogy időm engedi átpörgetem az ennek megfelelő kínálatot, aztán ha kizárásos alapon nem sikerül kellően szűkíteni a listát, lehet jövök még tanácsért.
-
Nixon18
senior tag
válasz
pillevas #41173 üzenetére
Majdnem minden új, de amit tudtam LeC-től vettem. Egyedül a táp és a hűtő van máshonnan.
Illetve a házhoz úgy jutottam, hogy itt említettem a Node 304-et és rám írt egy fórumozó, hogy vette egy ilyen házat, de nem fér be a helyére és eladná (Patika állapot, én szedtem le a nejlont róla).A vége pedig elég elég sok lett, de nem tudtam, hogy honnan lehetne még lefaragni. (~200k)
-
Nixon18
senior tag
Sziasztok!
Én is csatlakozom az itx-tulajdonosok boldog sorába.
Összeraktam a végleges konfigot a Node 304-be, ami így, így és így néz ki (A képekért elnézést. Rossz fényviszonyok és telefon...):
Asus H270I
i3-7100
Be Quiet! Shadow Rock LP (nagyon durva minőségű ez a hűtő. Imádom)
2x4GB Hyperx Fury RAM
Samsung 840 EVO M.2
2x1TB WD (RAID1)
Cooler Master G450MMég az Ubuntu Server telepítésének a java hátra van, de szerencsére abban is nagy segítségre lehet találni itt a fórumon. És remélem hamarosan életre kel a kis házi szerverem és felhőm és médiaboxom.
Köszönöm a ti segítségeteket is!
És jövök még, ha annyira elkapna a gépszíj, hogy a munkagépemet is ITX-be csomagolnám -
törölt tag
válasz
DrDante666 #41140 üzenetére
januartol elmeletileg eleg konnyen beszerezheto lesz a haz, rendszeresen lesz keszleten a tervek szerint (Lian Li fogja gyartani). igaz, hogy nem a classic, amit a videon latsz, hanem az ujabb, a skyreach mini, ami kivul kb ugyanakkora, de belul tobb a hely, amitol jobban szerelheto es jobban varialhato is. a $200-os arban benne van most mar a pcie riser kabel is, remek minosegu a tesztek szerint, tehat nem kell lecserelni, nem felesleges sallang
meg igy is eleg cakkos ar.
a hdplex 160W meglepoen izmos, 160W-ot tud folyamatosan, problema nelkul. en 230W-os kulso HP kockarol jaratom.
-
Buckey
őstag
válasz
djsiegfried #41167 üzenetére
Szia!
Tudsz egy képet /kapcsolási rajzot mellékelni? Hátha akkor okosabbak leszünk (vagyis legalább én). Hátha hamarabb tudunk segíteni. -
djsiegfried
tag
Rámértem az Xbox 360 tápegységre. Rendben van az 5 és a 12 Volt is. Viszont az áramerősséget nem tudom hogyan mérjem le lakatfogó multiméterrel? Tudna valami segíteni? Köszönöm
-
dugo_
veterán
válasz
tippm86 #41165 üzenetére
Asrock H110M-ITX (AC) + bios frissítés bolttal vagy otthon 6. gen cpu-val
Pentium G4560/G4600Topikban voltak mérések, egy G4560, SSD-vel, 2,5"-os HDD-vel stressztesz alatt megáll 50W körül teljes rendszerre. Az Aida nekem 29W-ot ír max cpu package-re, bár ugye szoftveres mérés nem mérés.
Ezt már inkább aláraknám egy 75W-os kártyával a taglalt picoPSU-nak.
-
tippm86
tag
válasz
cinemazealot #41162 üzenetére
Közben keresgéltem: 3,5 HDD: 3,7 W 2,5 HDD: 0,55 W
-
tippm86
tag
válasz
picur10 #41159 üzenetére
Köszönöm Mindenkinek a választ!
Pont a Te hírdetésed miatt kaptam kedvet egy kisebb gép építéséhez.
Az a baj, hogy fm2+ foglalatra már csak az x4 845 (65W) van, de szerintem az gyengébb mint az enyém.
Lehet, hogy váltok egy olcsó Itx Intel vonalra, csak nem tudom milyen foglalatra érdemes. -
picur10
aktív tag
válasz
tippm86 #41154 üzenetére
HookR cikke szerint az átkötött 12v ággal 100W-os procival még elbír a 220W-os táp.
szerk: nekem ugyan HD7750 (ugyancsak tápcsati nélküli vga) és egy i5-3570 (77W TDP) volt a gépben, de vitte a 220W-os táp gond nélkül (mondjuk csak 1 SSD HDD nélkül)
-
Mercutio_
félisten
Ha már panel/Pico táp és külső (noti?)táp kombó: Van most aprón olyan nem elszállt árú táp ami egy GA-B85N Phoenix lap + 2x4GB ram + 250GB m-sata SSD + 1,5TB notivinyó összeállítást gond nélkül elvisz, és ahhoz milyen külső kockát javasoltok ha nincs idő kivárni mire megjön ebay-ről?
-
Pista0001
addikt
válasz
tippm86 #41154 üzenetére
Kizárt dolog. A VGA nélkül valószínűleg elindulna, talán a teljes terhelést is bírná ideig-óráig. 12V-on 8A-t tud (10A peak, értelemszerűen nagyon rövid ideig. Ha megoldod a proci 12V-os betápját direktben a kockáról, akkor jó lehet, de akkor is nagyobb külső táppal a biztonság kedvéért.
-
törölt tag
Nekem tetszik az a ház, de egy ventilátort számolj bele pluszban (CPU hűtőn kívül), ami a légcserét végzi, különben lassan de eléggé felmelegedhetnek a HDD-k.
Muteromnál egy ennél laposabb alu házban van egy ilyen konfig, nem úsztam meg a 40mm-es ventilátor bekötését 3,3V-ra, pedig meg kellett volna csinálnia a szellőzést is a 80x15-ös ventilátornak, mert pont fölötte volt a perforáció.
(#41154) tippm86: Szerintem a CPU-ra+HDD-re is határeset
-
tippm86
tag
Sziasztok!
Szerintetek egy PicoPSU 160W és egy 200W -os Dell táp elbír egy A8 6600k Black Edition (100W),
1050 Ti D5 4GB (75W) és egy Toshiba 1TB DT01ACA100-al?
Később lenne még bele egy SSD. -
alcsa
senior tag
Sziasztok!
Mit gondoltok a Realan e-w80as házikóról? Szerintetek meglenne benne egy Athlon 5350 két darab 2.5ös lemezzel?
Nagyon érik már a vásárlás, gondoltam először megkérdem itt is.
Köszi
.
-
Igaz, de nem mindegy mennyire melegszik, és mennyire kell pörögnie benne a ventinek.
Pl. Antec elcseszte az ISK300-asok tápját, egy elég gyengécske 150W-os PSU került bele, kb. 70%-os hatékonysággal... ami ráadásul egyedi dizájnnal rendelkezik, cserélni sem lehet, utólag max. egy pico/panel tápot tudsz mókolni bele.
-
hegegabi80
addikt
válasz
tranceplanet #41146 üzenetére
Zalman zm fx350 vagy 450, amelyik még kapható. Ehhez van adapter is, és egész jó kis táp. Nekem is a 350-es van, és ua a ház csak matx kivitelben realan márka. Csak még nem költöztem át, mert az aljába menne nekem 140 vagy 2db 120-as venti, aminek a tartója még nincs kész.
-
dugo_
veterán
válasz
AxBattler #41148 üzenetére
Miért a hatásfoktól teszitek függővé, hogy elég-e?
Nem csak te, fórumszerte ebből próbálnak levezetni számolásokat hozzászólók. A hatásfok nem a leadott teljesítményt befolyásolja*, hanem hogy mennyit vesz fel pluszban a konnektorból a táp és hány Wattnyi lesz az a felvett-leadott teljesítménykülönbség, amit aztán elfűt.*Vagyis hát befolyásolja a másik irányból, de a tápgyártók a leadott teljesítménnyel hirdetik a tápot, nem pedig a felvettel.
-
válasz
Jó ár/érték arányban szvsz a Chieftec, Zalman, Kolink SFX tápokat keresd!
Ez a BQ! nem rossz, de a ventiprofilja nincs jól belőve gyárilag, és már alacsony terhelésen is hangos.(#41147) Grave444
Ja, mivel ezek már minimum Bronze besorolásúak, ezért egy átlagos konfigba bőven elég a 300W-os is. -
Grave_444
nagyúr
válasz
Simán elég lesz a 300W-os.
Képeket majd tegyél fel.
-
tranceplanet
addikt
Sziasztok! Hétvégén összeraktam a HTPC masinát. Elég kicsi a ház, persze a cél is ez volt. Jelenleg egy Sharkoon WPM400 (14cm venti) tápot szószerint beletuszkoltam, iszonyat nagy ez a táp ilyen kicsi házban.
Később lesz fejlesztés, jelenleg ez a masina:
-ASUS H81I-Plus
-G1820
-CM Xdream i117 (6cm magas)
-12GB DDR3 (2 modul)
-Hitachi travelstar 1TB 5400RPM 2,5"
-Kingston V300 SSD
-MSI RX 460 4GB 1 ventis, tápcsati nélküli
-LC-Power LC-1500Bmi -nekem a fekete változatKésőbb fejlesztés lesz max. i5 proci. A 460 VGA-t pedig csak akkor cserélem, ha kevés lesz, de max. ilyen GTX 1050Ti lesz a csúcs. Jó lenne egy magasabb hűtőt is rárakni majd az új procira. Tuning nem lesz!
Mivel öreg már a sharkoon táp, le kellene cserélni, de mire?
Ezeket nézegettem: BE QUIET! SFX Power 2 300W / 400W Úgy gondoltam az SFX táppal tudnék nyerni teret ebben a pici házban, jelenleg alig van benne légüres tér. A rögzítést mondjuk meg kellene oldanom: ATX>SFX beszerelő adapter. Elég lenne a 300W (szerintem igen) vagy kelleni fog a 400W?Előre is köszönöm a tanácsokat!
-
törölt tag
Ezt a DC-DC-t megkapod jóval olcsóbban HA-ról.
Ez egy ilyen tápnak a másolata, ha nem akarsz vele problémába futni egyáltalán, a kábeleit lecseréled valami márkásabb tápról kitermelt csatlakozóra, és fixre forrasztod azokat a pcb-re.
Ha kalandvágyó vagy, tudom ajánlani ezt az univerzális Laptop töltőt, átalakítható 365/24/7-re a belseje pl.:[link]
-
hegegabi80
addikt
Nos sikerült az elimextől gumilábat keríteni. Szerencsére Miskolcon volt egy kereskedés (hangszerbolt), akik lerendelték nekem. Kértem kábelharisnyát is, így megúsztam a futár költséget, ami annyi lett volna, mint az összes cucc. Nagyon rendesek voltak, még adtak ajándékba plusz kábelharisnyát.
Köszi a korábbi ajánlást, majd jövök képekkel.
-
kymco
veterán
Az ATX tápom kiváltására tervezek egy pico-psu tokozású MINI-PSU-160 vásárlását ehhez a konfigurációhoz:
Asrock J3455B-ITX alaplap 4 GB RAM-ma, egy 1 TB-os Samsung 3,5"-os HDD-vel, valamint egy 128 GB-os SSD-vel.
Van tapasztalatotok ezzel a MINI-PSU-160-nal?
Milyen 12 V-os DC tápot érdemes ehhez kapcsolni? Megfelel "bármilyen" notebook, vagy vékonykliens táp, vagy a teljesítményen kívül érdemes másra is figyelni? -
djsiegfried
tag
Update:
Kivezettem az 5V-ot is a tápegységből és rököttem egy 12V-os 12cm-es ventilátort, valamint egy 12V-os izzót a 12V-ra és még mindig nem kapcsol fel a lap. Próbaképpen még egy videokártyát is beleraktam a lapba, de úgy egyből átvált az xbox tápegység ledje zöldről pirosra amikor megnyomom a bekapcs gombot az alaplapon. Ha jól értelmezem a dolgot valamiből még mindig kevés van? Ideje lesz előszednem a multimétert -
Pista0001
addikt
válasz
DrDante666 #41140 üzenetére
A HD Plex tápot nem ismerem, Pico 160XT-m van, bírja a 24/24 7/7-et is, ha nincs agyon terhelve, viszont szerintem nem bír el ezekkel a VGA-kal. Valahol olvastam, hogy azt a HD Plexet ajánlák ilyen VGA-hoz normál procival, szerintem az is bőven határeset. 12V-on többet tud, mint a Pico, de szerintem nem elég ez sem hosszú távra.
Közben belenéztem a videókba, talán pont ennek a háznak az oldalán ajánlották azt a HD Plex tápot max 1060-ashoz. Hát, ők tudják...
-
DrDante666
tag
Sziasztok! Kb. egy ilyen gépet szeretnék összreakni:
Compact & Powerful i7-6700 Mini ITX PC
Powerful Small Form Factor Mini-ITX PC BuildEzekből épültek, illetve amit változtatnék rajta:
- Intel Core I7-6700 / Intel Core i7-7700: egyelőre bőven elég a 6700, inkább fejlesztem később
- MSI H170I: egy Gigabyte szimpatikusabb lenne
- Zotac GTX 1050 Ti / Zotac GTX 1060 Mini: elég lenne egy GTX 750 Ti is
- EVGA 16GB / Corsair 32GB DDR4 RAM: egyelőre elég a 16GB, de más márka is lehet
- Samsung 850 EVO M.2 / Intel 600p M.2 NMe: az első szimpatikusabb
- Samsung 850 EVO SATA: inkább egy 1TB vinyót tennék helyette
- Pico 160XT / HDPlex 160W PSU: jó kérdés
- 192W Power Brick / 230W Power Brick: szintén kérdéses
- Noctua NH-L9i
- 6" Round SATA Cables: opcionális
- NFC S4 Mini: problémásnak tűnik a beszerzése
- Rubber Feet: opcionálisKérdéses tehát a belső és a külső táp kiválasztása, ebben kérnék segítséget.
Illetve problémásnak tűnik a ház beszerzése, még külföldön is sold out. Ha nem is pont ilyet, akkor valami hasonlót keresnék, ami nem túl kompakt, hogy egy videókártya azért még beleférjen, de lapos formájú, méretében egy vaskosabb laptopra hajaz, hogy alkalmanként magammal tudjam vinni akár egy hátizsákban vagy utazótáskában.
Amit tudok vennék használtan, amit nem, azt újonnan, lehetőleg belföldről. -
picur10
aktív tag
Az alaplapot egyelőre nem piszkálnám, maradna míg ki nem döglik alólam.
Ha eltolom a 120mm-es hűtőt, nem lesz nagy szélzaj a lefedett 1,5-2 cm miatt?Úgy nézem, hogy Coolink SWiF2-800 vagy 801 1600 Ft-ért talán nem rossz vétel. Lehet, hogy a 120mm-es helyett valahogy felbarkácsolom a Macho oldalára vagy beteszem hátra rendszerhűtőnek, aztán majd meglátjuk.
Ha nem váltja be a reményeket, akkor a Machonak mennie kell.Köszi!
-
törölt tag
Hasonló esetet boncolgattunk pár hozzászóláson keresztül.
Kell valami kicsi, de a bekapcsolás folyamán állandóan jelen levő terhelés a 12V-on: ellenállás/led-szalag.
Különben nem lesz indulásnál elég stabil a táp kimenő feszültsége, nem tudja reset-elni magát az alaplap a boot-hoz.Nem egyértelműen a teljesítmény arány a lényeg, hanem hogy bekapcsolásnál 0, majd felugró terhelésnél is stabil maradjon a kimenet, ezt nem mindegyik táp tudja. Nekem egy ilyen bajos konfig 4 táp közül csak egy HX1000-el volt hajlandó indulni stabilan, ami elég jól cáfolja az 1KW-jával a túl nagy teljesítmény/fogyasztás arányt
-
mpierre
veterán
Nem indok a "túl nagy" táp. (Max 5-10%-t használsz ki belőle, ott nem lesz hű de szuper a hatásfok. A 12V, az 12V, ha 600W-os, vagy akár 400W-os tápból jön is.) Annak működnie kellene, ha nem túl öreg és valamelyik fesz értéket nem tartja stabilan az ATX szabványon belül. Az kicsit gyanús, hogy 3 tápból 3 rosszalkodik.
A tápokat ki tudod próbálni - ha van ilyenre lehetőséged - egy másik gépen, alaplapon. Így kizárható a táphiba. Ha nincs, akkor feszmérővel kellene ránézni, vagy tápteszterrel a tápokra.
Másik ok lehet a ram. Illetve annak nem megfelelő auto időzítés felismerése. Nálam csak ram tuningnál jön ilyesmi elő. (A tuning ebben a lapban úgy tudom kizárt.) Ez akár bios frissítéssel is orvosolható, ha az asrock tud usb-ről frissíteni bios-t, mint az asus. Instabil rendszer alól nem próbálnám meg, ha ott elpatkol, akkor marad a gari... Itt az is segíthet, hogy az alap időzítéseket beállítod a ramon feltüntetettre, míg a többi marad auto-n.
-
kymco
veterán
Sziasztok!
A napokban vettem egy Asrock J3455B-ITX alaplapot 4 GB RAM-mal.
Otthon Igyekezetem beüzemelni egy 1 TB-os 3,5"-os Samsung winyóra, de játszottam 2,5" notebook winyóval is (400 GB, Samsung)
Voltak sikertelen telepítések, de pld rendben felment rá egy Win10, majd fel tudtam tenni egy Ubuntu server-t (16.x) is.
De.....
Sokszor szenvedtem a bekapcsolással.
Volt, hogy az ATX táp felpörgött az áram alá helyezés során (ATX kapcsoló bekapcsolásakor), és nem állt le, de nem lehetett az alaplapot feléleszteni. Volt, hogy nem csinált semmit, volt, hogy felpörgött az ATX venti a bekapcsoláskor, majd leállt.
Ilyenkor bios-reset, és utána el-el indult.
Három tápot próbáltam ki:
Cooler Master 600 W
Chieftec 560 W
Chieftec 450 W
Ezen kudarcok ellenére, mikor elindult, komplett rendszert tudtam feltelepíteni, KODI-val, teszt film megnézésével.
De a bekapcsolások mindig bizonytalanok.
Alaplap probléma lehet?
Vagy túl nagyok a tápok ehhez a konfigurációhoz? (alaplap+egér+billentyűzet és az egy vagy két winyó)
Segítséget szeretnék kérni.
Az alaplap garis, tápot is vehetek, ha kell, de nem tudom, merre induljak. Feleslegesen nem ruháznék be tápra, de nem is vitatkoznék az alaplap miatt a számtech céggel sem, ha jó.
Előre is köszönöm -
törölt tag
válasz
djsiegfried #41125 üzenetére
Nagyon röviden: alapterhelés nélkül nagyon ritkán vált át ON állásba a kapcsoló elem a transzformátor előtt, hogy tartani tudja a névleges kimeneti feszültséget 0 terheléssel. Amikor a terhelés rákerül, a vezeték végén lehullik a feszültség amit a remote sens érzékel, és a valós terheléshez képest túl magas kitöltési tényezőt állít be a kapcsoló elemen, amitől a feszültség jelentősen ingadozhat amit alul/túlfeszültségnek érzékel a védem, leállítja-elindítja a tápot.
Meg lehet próbálni a sense-t a vezeték táp felől végén bekötni, úgy kisebbet lökhet indításnál, cserébe nem korrigálja ki a vezetéken eső feszültséget, de még mindig szerencsésebb mint nem bekötni.
Mellé egy-két watt-nyi ellenállást bele lehet tenni a tápba a kimenettel párhuzamosan, ki kell kísérletezni mennyi lesz az elég.
Az említett fet-nek nincs közvetlen köze a problémához, az rendeltetés szerűen működik.
Azok a feszültségek hibátlanok@#41117
-
HookR
addikt
válasz
picur10 #41124 üzenetére
Több megoldás is van:
- Csendes 80mm-es venti hátulra. Szükség esetén az oldallap első helyére is rögzíthetsz egy beszívó 120mm-es ventit, a Macho által kívánt mértékben előrébb tolva, 2db, egyszerűen elkészíthető adapterlemezzel rögzítve: például ~10mm széles, 1,5/2mm vastag alu lemez, 120(+eltolás) mm hosszú csíkban, lemezenként 4db furattal.
- Lecseréled a hűtőt. Például egy nagyobbacska top-flow változatra.
- Lecseréled az alaplapot középre helyezett CPU-foglalatosra, hogy a Macho-t 90 fokkal elforgatva lehessen rögzíteni. -
djsiegfried
tag
Az Xbox tápegységgel kapcsolatban ezt találtam: I have xbox power supply 203W, 240V . Arduino+ramps 1.4, MK2b heated.
All yellow wires connected together (thick and thin one), same blacks, switch on red 5V and blue. Additionally I connected small 10W, 12V halogen bulb to 5V red and one black wires. (as described for ATX power supply)
Everything work great as long as this bulb is connected. If not it works till first MOSFET switch off, when PID starts working after heating bed to desired temperature. I could see short blink on Xbox LED from green to orange and green again and it resets Arduino.Any idea ?
I replaced MOSFET to IRLB3034PbF but with STB55NF06 I had the same issue. I cut thin black cable and it solved problem. Definitively voltage is not as stable like previously. between 12,2 to 11,6 at maximum load. Previously 11.9 with heating bed and without.
Thin black and yellow is kind of voltage regulation. I know, it's not answer "why?" but enough for this moment.
Maybe sth with reverse current. Maybe it would be better to use this regulation. confused smiley Doesn't matter. -
picur10
aktív tag
Végre meglett a Sharkoon QB One. Nem volt egyszerű átköltözni, a Macho ugyan teljesen belefért, fölé egyik helyre sem fért be az házhoz adott -alapból azért elég vékony- ventilátor.
A táp (Chieftec Force) csak úgy fért be normálisan a ház tápcsatija és hátul a kábelek miatt, hogy a levegő csak rajta megy keresztül, a házba nem fújja be a levegőt.
Most csak rögzítés nélkül be van téve a házhűtő, hogy ne legyen teljesen passzív.
(Az már csak hab a tornán, hogy a usb3-as alaplapi csatit eltakarja a Macho, így az előlapon csak usb2 van, de ez nem igazán gond nekem)Szóval szerintetek mi lenne a jobb megoldás, vegyek egy csendesebb 8cm-es házhűtőt hátulra és marad passzívan a Macho vagy egyszerűen cseréljem le a Machot egy kisebb hűtőre?
(Éppen meghalt a vga-m, de egy két ventis 1050 ti 4gb-t szeretnék majd szerezni bele idővel)És milyen ventit vagy hűtőt ajánlotok?
-
kisza25
félisten
-
djsiegfried
tag
Nem lettem sokkal okosabb. Megint sikerült felkapcsolni a gépet. Megnéztem a biosban a dolgokat. Vcore: +0.976, +3,3V 3,424, +5V 5,040, +12V 12,091
-
HookR
addikt
MJOLNIR I - smallformfactor.net
-
törölt tag
válasz
djsiegfried #41112 üzenetére
Ha van rá lehetőség, 500mA-nyi Ohmikus fogyasztót tegyél a 12V-os ágra, ami ad egy alap terhelést a DC-DC-nek.
Szerintem ez lesz a baja, és ezért nem áll fel /mindig/ st-by-ból.
Ha elindult, nézd meg biosban milyen feszültségeket kap.
-
djsiegfried
tag
válasz
#16939776 #41111 üzenetére
Köszönöm. Most csináltam egy olyat, hogy a 2 vékonyabb kábelt (1 sárga és 1 fekete) nem kötöttem be és elindult a gép. o_O
Pár percig használtam, újraindítottam, beléptem a BIOSba, ahol minden visszaállt a gyári értékekre, pedig már volt beállítva egy custom venti profil. Mentettem, újraindítottam, működik. Leállítottam és akkor már nem sikerült újra elindítani... -
törölt tag
válasz
djsiegfried #41110 üzenetére
Nekem egy ehhez nagyon hasonló kudarccal indult az ismerkedés a Témával, mATXről jöttem volna ITX-re (LGA775), elég nagy szop@'s volt, mire rájöttem miért nem indul el, mivel nem volt hozzá How-To, meg keltett érteni hogyan működik a platform, lap.
Az innen szerzett tapasztalatok fel felfrissítése után, 1155-el nem volt semmi problémám, pedig elég bizarr dolgokat követtem el, eredményesen.Drukkolok hogy ne add fel a küzdelmet az ereménye előtt.
-
djsiegfried
tag
-
törölt tag
válasz
djsiegfried #41093 üzenetére
Nekem a HT-s verzió van, ami összesen 1db m.pci-express csatlakozóval gazdagabb mint a sima. 120W-os pico psu lassan 6 éve szolgálja hibátlanul.
Ha le tudsz akasztani ilyen dc-dc-t, át lehet alakítani a vezetékeit így:[link]
11V-ot adó Xbox táp azért problémás, mert mire a dc-dc kimenetére kerül és beterhelődik tovább esik 2-3 tizedet, amúgy +/-5% -on belül kellene lennie az alaplapnál mérhetően (11,4-12,6V között) .
-
törölt tag
nohat...
az sfflab erdekes lehet, ha beindul. -
Ribi
nagyúr
Nem lehet, hogy az itteni felső 3 képből a középső módjára ki kellett volna szedni valami darabját, hogy a hátlapi izét ne tolja fel mint ahogy most is kinéz?
-
HookR
addikt
válasz
jim bcs #41102 üzenetére
M3-as távtartót például itt is kapni.
-
jim bcs
nagyúr
Ha a hőcsövekre gondolsz akkor az teljesen ok, gyárilag ilyen. Viszont azzal a lappal csinálj valamit sürgősen ha már ennyire kitartja a hűtő merevítő, ideiglenesen tedd fel a gyári hűtőt. Ezután irány egy pc bontó vagy méh telep és keress hosszabb alaplapi távtartó csavarokat. A legelterjedtebb a rövid távtartó, de 3 féle csavar létezik ->
1. rövid
2. rövid - központosítóval
3. hosszú -
Ispy
nagyúr
Közben már frissítettem az adatlapomat.
Mivel lapot cseréltem és arra nem ment fel a thermalright, ezért lecseréltem egy noctuára (NH-U9B). Most, hogy mondtad tényleg a rohadék backplate felfekszik az alaplapi tálcára és ezért van benne egy kis feszület, de sajnos ahhoz nem elég nagy, hogy becsavarozáskor érezni lehessen.
Nesze neked 1 hónapos lap....
Ráadásul a metisben lévő tápkábel hosszabbító kábel meghalt, egyre jobban alakulnak a dolgok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- Gamer szék noblechairs LEGEND TX Szövet Antracit
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged