- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Gurulunk, WAZE?!
- Hieronymus: A németországi vasúthálózat
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- sziku69: Szólánc.
- MasterDeeJay: Noname 1TB-os SATA SSD teszt
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
hegegabi80
addikt
Nos nem is lesz olyan egyszerű ez a metis moddolás. Folyamatosan jönnek az ötletek, minták a tetejére, miként kellene szellősebbé tenni.
Első körben kénytelen leszek karton papíron kivágni a mintát, és megnézni melyiknél milyen zajt produkál a venti. Bár mivel itt inkább befelé szív, nem lesz olyan nagy gond a zajjal, mint ha kifelé fújna.
Aztán lehet bepakolom a konfigot a házba, és úgy is ki kell próbálni, majd utána mehet a vágás.
Csak ha festeni kell, akkor cumi van, szedhetem ki megint. Bár most megtetszett a kék szín, igaz nem nagyon illik bele a szoba képébe, de majd meglátjuk.
Szóval nem öt perces móka lesz az egész, remélem nem megy el a kedvem az egésztől. Jah és jöhetne az építő jellegű ötletek is. -
Archttila
veterán
válasz
#16939776 #43196 üzenetére
Sajnos elég szomorú, hogy ilyen és ehhez hasonló dolgokkal kell szórakozni 2018-ban. Mobilról egyenesen egy vicc az egész... :/ Szeretem a PH-t de tessék megnézni a külföldi szakmai portálokat mondjuk a HardForum-ot pl. a képfeltöltés egy álom a RIOS csodához képest.
Ettől függetlenül továbbra is kedvenc magyar szakmai portál marad de a Prémium tagság (legfőképp az ilyen kényelmetlenségek miatt) részemről már felejtős.
Elnézést ha ezzel valakinek a lelkivilágába gázoltam
-
-
Ringman
félisten
válasz
hegegabi80 #43192 üzenetére
köszi
vsz a hűtőtől is elférne, de nem akartam a légmozgást korlátozni
ha a felső lemezt nem tettem be akkor nyaklott a ház (ellenkező esetben az sem lenne benne). az ssd-t közvetlenül az előlapot+hátlapot összekötő U-acélra is fel tudtam volna csavarozni. -
hegegabi80
addikt
válasz
Ringman #43191 üzenetére
Jó kis cumó lett. Korábban nekem is volt ez a kis házikó (Spire Powercube 712 néven), én spec imádtam. Csak széles volt, állítva jobb lett volna, ezért lett most metis, az pont ilyen méret csak állóban.
Ha szemből nézzük a jobb oldalán ebbe nincs hdd tartó? Vagy a hűtőtől nem fér el? Nekem ott volt az ssd és hdd. -
Hory84
tag
Srácok! Létezik már coffee lake-s thin mini-itx lap?
-
maláj
addikt
válasz
tibi970307 #43175 üzenetére
nekem pl. úgy, hogy még csak a házak vannak + (bár azok már elég sokan)
-
Ribi
nagyúr
-
tomic
addikt
Rendelt már valaki közületek a Newegg.com oldalról? Ha igen tudja valaki,hogy honnan kapom a megrendelt árut ha pl beállítom az országkódomat? Akkor is az USA-ból vagy az adott országból?
-
Grave_444
nagyúr
válasz
tibi970307 #43177 üzenetére
Pico/panel vagy atx/sfx passzív, inkább az előbbiek azok ciceregni se fognak + ssd és passzív procihűtő.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Nektek hogy sikerült teljesen hangtalanná tenni a Mini ITX gépetek?
Úgy, hogy egy fanless konfigot építettem SSD-vel
Nincs szükségem erőgépre, megfelel egy passzív hűtésű Gemini Lake. A nagy(obb) adatmennyiség meg NAS-on van. Az persze száműzve lett a nappali, háló környékéről -
DiceBlade
aktív tag
válasz
Én ilyet használok, nekem bevált, és létezik belőle 2,5"-os HDD-hoz való is, annak 3,5"-os hely kell.
-
törölt tag
válasz
Üzemelő HDD-t teljesen hangtalanná tenni nem lehet, ha zavar, akkor tedd át olyan részbe, ami a lakás másik végén van.
Búgást meg elég jól meg lehet állítani 2,5"-os lemeznél, hogy a házra kijusson, de a lemezforgás zaja sokkal-sokkal zavaróbb lesz utána. Két egyforma lemeznél meg interferálni is fog a két hangforrás, kibírhatatlan lesz a lüktetése, ha csak ezek maradnak.Az SSD opciót nem írom, mert otthoni hálózat kiszolgálására sosem térülne meg, olcsó SSD-nek meg híg a leve.
-
Ispy
nagyúr
válasz
1) A mini ITX gépem nem hangtalan, sosem lesz az
2) A NAS-om meg pláne nem hangtalan.
3) Ahol alszom ott se NAS, se gép, így no problem. -
tibi970307
tag
Sziasztok!
Van egy Gigabyte GA-E350N WIN 8 alapú NAS-om. Egy Kolink Satellite Plus házban van egy Alpenföhn Wing Boost 2 Plus és a processzor hűtőbordáján egy Noctua NF-A6X25. Kínai Pico PSU-val egy 12V-os LED tápot használok, abból is egy passzív, a lehető legnagyobb hatásfokú darabot. Igazából majdnem teljesen hangtalan, viszont este alvásnál még is lehet hallani egy halk morajlást. Most így nappali zajban tesztelgettem, hogy kihúztam a ventilátorokat, de túl nagy különbség nem volt. Lehet a 2db 2,5" merevlemez hangja lenne?
Most így nyitott ablak mellett nem is hallani, pedig csak a madarak csicseregnek.Nektek hogy sikerült teljesen hangtalanná tenni a Mini ITX gépetek?
Szívesen kipróbálok egy-két dolgot, ha valakinek van még ötlete, hogy mit lehetne tenni. -
Archttila
veterán
válasz
flashpointer #43172 üzenetére
Én még nem láttam sehol.
-
törölt tag
válasz
Apollyon #43170 üzenetére
Egyszerű szerkezet, a talp tömege buffereli a hőt, van körbe egy heat-pipe ami szétosztja a hőt és a talpra ráforrasztott spirál is üreges, gázzal van töltve, minden szála úgy működik mint egy kis teljesítményű heatpipe. Maga az ötlet szuper, mert olcsó gyártani, könnyű és hatalmas felületet ad.
Működik jól szellőző helyen/szabadon, de úgy kell számolni hogy ilyen optimális esetben is 80-90C° ig elcammoghat. Szóval nyári melegben a cpu alapórajelre lehet számítani állandósult 100% terhelésre.Szerintem sokkal esztétikusabb, könnyebb mint bármelyik passzív hűtő a hasonló képességekkel megáldva.
Feltéve hogy van elég hely, mert a felső rész átmérője a (80-asnál)130mm, nálam pont jó, mert a hátlapnál mm-re de elfér, és a bővítő kártya felett ér véget, így ott is éppen OK.De ilyen körülmények között egy fele annyiért vásárolt CM Hyper 103 bordája is tökéletesen "hűti" a 45W-os CPU-t, és annak még a felfogatása is elég pazar. 60-90C° között energiagazdálkodással, 60-70C° fix 1.6Ghz-en, energiagazdálkodás nélkül. Audio masteringre, zene hallgatásra van használva, de soha semmi probléma nem volt vele pedig sokadik éve 365/24/7 megy.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
#16939776 #43166 üzenetére
Amúgy ennek a fajta CPU hűtőnek van létjogosultsága, ha nem is pont ennek a terméknek?
Mert frankón néz ki, hogy ilyen habverő külseje van, de nem is ez a lényeg, hanem hogy tényleg lehűt eléggé egy felmelegedett prockót fan nélkül? Nekem mondjuk egyszerűbb dolgom van, mert 35W TDP-s intelem van, nem melegszik annyira ha ki is van hajtva mind a 4 mag (bár nem is olyan magas az órajel).
-
Archttila
veterán
válasz
Archttila #43167 üzenetére
Na de ha már fanless akkor: SilverStone Fanless SFX-L PSU NJ450-SXL Launched
■ Fan-less thermal solution, 0 dBA acoustics
■ SFX-L form factor for use in small form factor computers
■ High efficiency with 80 PLUS Platinum level of efficiency
■ 100% modular short cables with flexible flat arrays
■ 24/7 continuous power output with 40℃ operating temperature
■ Class-leading single +12V rail
■ PCI-E 8pin and PCI-E 6pin connectors support
-
hegegabi80
addikt
Lehet egy ilyen mintát kéne a metisbe belevágni, bár elég nehezen kivitelezhető, max csak hasonló.
De az is lehet, egyszerűbb ha telibe kivágom a tetejét, és megveszem ezt az adaptert és ráteszem így. Csak sajna így is faragi kell belőle, mert az usb és audio csatiba belelógna. -
Archttila
veterán
válasz
Ringman #43165 üzenetére
Inkább csak érdekességképpen linkeltem.
Szerintem is hülyeség a full passive megoldás egy 12.5 literes házba, bár ettől függetlenül nem hinném, hogy átlagos használat mellett bármi is károsodna.
Én azt vallom, hogy (részben) passive megoldásoknál is kell egy akár teljesen minimumra tekert venti ami azért mozgatja kicsit a levegőt. -
törölt tag
válasz
bigdaddy3 #43161 üzenetére
Ez számomra is meglepetés, kicsit utána nézve azért látható hogy a pascal "mindent is tud" hardveresen gyorsítani:[link]
Mivel a pci-express órajelen kívül nincs olyan opció amivel el lehet ezt az állapotot érni, ezért csinálnék egy bios reset-et. Majd tennék rá egy csipogót és meghallgatnám hogy mit "mond", tényleg hiányolja-e a VGA-t.
(#43162) Apollyon: Annak a "komoly" hűtőnek a felfogatása egy rossz vicc.
-
bigdaddy3
tag
válasz
#16939776 #43160 üzenetére
Igen muszáj letiltani az alaplapi vga-t.
Azt hittem inteligens és magát letiltja...
THX THXMár átraktam a gamer gépbe is, de ott is csak fekete kép van, ott nincs onboard gva.
Ott vajon mi lehet a baj? MSI 970A-G45
Vajon régi BIOS lehet akadálya?BRAZOS+gt1030vga és fut a 4K film.
-
-
bigdaddy3
tag
Sziasztok!
BRAZOS gépem szeretném alkalmassá tenni 4K-ra. Asrock E350M1
Kérdésem lenne: PCIE 2.0 csatis lapon működik az 1030-as vga?
Mert nincs csak fekete kép, HDMI kábel az összekötő.Köszönöm a segítséget.
-
Archttila
veterán
Noiseless / Fanless NCASE [link]
-
tomic
addikt
Végre. Elérhető az Asrock X470 mini lapja.
sati Elfelejtettél?
-
Archttila
veterán
Ha már itt tartunk egyébként az alaplapi USB kábelem is nagyon hosszú, és a 90 fok is sokkal esztétikusabb lenne:
-
Archttila
veterán
Szép lett grat
Köszi! Úgy érzem most kicsit megint sikerült csökkenteni a zsúfoltságot és ennek nagyon örülök.
elkaptam a leditist
(#43149) Duracellm...
előfordulhat, hogy egyszer egy másik alaplapon picit máshol találod meg az ATX csatlakozót, amihez pont jól jönne majd a 3-4 cm tartalék ezen a kábelen.
Úgy tervezem, hogy az Intel soron következő 10nm 2. generációja környékén leváltom a jelenlegi architektúrát és ezzel együtt a teljes kábelezést is lecserélem saját készítésű kábelekre, persze mindezt csak akkor ha nem lesz millió más fontosabb project a listán
ha mégis (+ belustulok) akkor úgyis marad a már linkelet rendelős handmade megoldás:
Nekem ez nagyon tetszik
-
törölt tag
válasz
Archttila #43147 üzenetére
Örülök, hogy minden rendben!
A kábel 3-4 cm-es megrövidítése nem biztos hogy megéri a befektetett munkát, mert esetleg csúnyább lesz a vezetékek íve és előfordulhat, hogy egyszer egy másik alaplapon picit máshol találod meg az ATX csatlakozót, amihez pont jól jönne majd a 3-4 cm tartalék ezen a kábelen.
Ne nyúlj hozzá a hosszához, esetleg a zsugorgó-csövezést csináld meg szebbre ha még mindig zavar.
-
Archttila
veterán
válasz
#16939776 #43146 üzenetére
Köszi megnéztem, minden a legnagyobb rendben!
Szerintem 3-4 centit le fogok csípni a kábel végeiből mert még mindig hosszúnak találom őket
Krimpelő, blakoló, terminálok minden van itthon
Esetleg gondolkodom még azon, hogy berakom a CPU kábeleivel együtt hátra az alaplap mögé... nem tudom. Egyelőre nagyon tetszik... sokkal szebbek, esztétikusabbak, és valamivel rövidebbek mint a gyári kanócok.Persze vannak ennél jóval szebb és minőségibb megoldások de ezek azért jóval drágábbak [link]
-
törölt tag
válasz
Archttila #43145 üzenetére
Akkor ezt simán egy multiméterrel kimérem és kész?
Szerintem is ez lesz a legcélravezetőbb, ha összehasonlítod a gyári kábellel, műszer segítségével.
1. körben pin-ről pin-re kicsipogod mindkettőt összehasonlítás céljára.
2. körben megméred az új kábel végén a feszültségeket, elindított táppal.
Ha így nem találsz anomáliát, elkötést, akkor be szabad építeni.
-
Archttila
veterán
válasz
#16939776 #43142 üzenetére
Lehet először ezen kellene debug-ot kellene végre hajtani, vagy legalább szétszedni és megnézni hogy milyen logika alapján ad zöld jelzést.
Lehet mégiscsak a kábel lesz a ludas:
A gyerek azért üvöltött mert jön a foga, ezt leszámítva áldjuk az eget, hogy ilyen jó és minden éjszakát átalvó babánk van
(#43141) Pete55555
úgyis régen piszkáltam már a gépet.
3,5 perce ?
Ezt Ispy kolléga írta
én csak idéztem
-
Archttila
veterán
Kicsit le van strapálva az a teszter, nem?
Nem, Kínai!
Egyébként 18-as kábelből van?
Persze: Standard 18AWG power core (150core/0.08) silicon cable
Egyre jobban tetszik
arra gondoltam elvégzek majd rajta pár apróbb módosítást, gondolok itt elsősorban a teljes zsugorcsövezésre, na és persze kap majd itt-ott még egy-két fésűt is.
úgyis régen piszkáltam már a gépet.
-
-
HookR
addikt
PowerColor RX Vega 56 Nano Edition - anandtech.com
-
törölt tag
válasz
DiceBlade #43127 üzenetére
Ezt a szériát nem sújtja ilyen probléma, és ráadásul az egyik legjobb hatásfokú VRM van a lapon.
Ha nem folyamatos stress teszt-et futtatsz és a CPU hűtő fújja a VRM környékét probléma mentesnek kell lennie. Ezeket a CPU-kat jó sikerrel alul lehet feszelni, amivel még kisebb terhelést jelent majd a VRM-re.
Ha nem játszani lesz, akkor figyelmedbe ajánlom a E3-1265L V2 nevű CPU-t ami már többünknek bevált általános feladatokra. Korábban csináltam is egy összehasonlító tesztet: #28987
-
DiceBlade
aktív tag
válasz
#16939776 #43126 üzenetére
Erre én eddig nem is gondoltam, de hasonló helyzeten gondolkodom, jópár szériával régebbi konfiggal.
Jelenleg egy Asrock B75M-ITX-em van i3-2100-al, és i7-3700-ra szeretnék váltani a közeljövőben. Lehetnek ilyen gondjaim? Az alaplap kompatibilitási listájában szerepel a processzor, eddig csak ezt néztem meg. -
törölt tag
válasz
turbokappa #43123 üzenetére
Szia!
A lapnak nagyon egyszerű VRM-je van, ami annyit tesz hogy ezeket a CPU-kat nem fogod tudni tartósan 80-100%-ra igénybe venni. Ha előre láthatóan nem lesznek tőle ilyen elvárásaid, akkor nem fog turbó órajel csökkenést okozni a gyengébb VRM.
Nekem egyértelmű hogy asus egyik legolcsóbb lapjánál nem érdemes pozitív csalódásban bizakodni. Én azt javasolnám hogy várj meg egy alaplap tesztet, ahol ezt is kivizsgálják.
-
dugo_
veterán
válasz
Ezekhez a procikhoz nagyon kevés lesz ez a fapad lap a pőre vrm-ekkel. Max egy 8400-ra lőjél szerintem.
-
Seep
senior tag
válasz
Ez mikro ATX lap nem ITX. 8600k proci folosleges bele mert tuningolni csak Z-s csipszetu lapban lehet.
-
turbokappa
senior tag
Sziasztok
Itx konfigot szeretnék, vettem egy asus H310m-k deszkát, viszont szeretnék bele 8700 v 8600k procit. Van itt vkinek v tud vki hogy működik bent gond nélkül?
Köszi a válaszokat. -
hegegabi80
addikt
válasz
AxBattler #43114 üzenetére
OKs, ez igaz. Első körben marad a lég, IS-50 max ráteszem a TY-147A ventit a kezdő fordulata 300 RPM körül van és nincs pumpa hang.
Seep: gyerekkoromba volt, de nem igazán emlékszem már rá. azért köszi az infókat neked is.
Azért a hátsó venti rácsot már nem akarnám kivágni, ennyire nem akarom moddolni. (a kivágást a kompakt topicban is írták)
Majd meglátjuk mit hoz a jövő, max egy próbát majd megér, még sose volt ilyen játékvizem.
Aztán lehet annyira megtetszik, hogy a végén építek bele egyet és a gatyám is rámegy. -
Seep
senior tag
válasz
hegegabi80 #43113 üzenetére
Van akvariumod? kb olyan hangos mint ott a pumpa. Lehet azzal is jatszni lejjebb vennia fordulatat stb. Nekem valahogy nem jott be. Ha a radit ki akarod arakni akkor ki kell vagni a gyari hatso venti takaro lemezt szerintem.
-
válasz
hegegabi80 #43113 üzenetére
Ugyan van a Metis-nek tartása, de alapvetően egy papírház, zéró hangszigeteléssel, szóval szvsz így érdemes a zajszennyezéssel tervezni.
-
hegegabi80
addikt
A pumpa ennyire zajos? Igaz ez a gép asztalon van, nyilván minden jobban hallatszik, mintha az asztal alatt lenne a földön. Tudom ez szubjektív, én spec nem vagyok annyira érzékeny a zajra. Nyilván a hálóban van a gép, de elég nagy a szoba. Játék alatt füles van rajtam, asszony meg aludjon mélyen.
Pl én úgy gondoltam, hogy a hátsó lemez kerülne a venti és a radi közzé. Aztán még is melyik lenne a legjobb, venti házon belül radi kívül vagy fordítva, ez már más tészta. -
Seep
senior tag
válasz
hegegabi80 #43111 üzenetére
Probaltam, siman be lehetett muteni. De utaltam a pumpa hangjat.
-
hegegabi80
addikt
Metisben használ/használt valaki játékvizet?
-
HookR
addikt
"...amibe belemegy, abban sem lehet kb semmire sem használni az x16 slotot."
Bár igen ritka, azért akad Mini-ITX ház 3 nyílással bővítőkártyák számára (pl. Jonsbo/Cooltek C2, NCASE M1, Primo P115)."...de legpontosabban dtx-es"
A DTX mélységre 244mm, mint a MicroATX* esetében. A Mini-DTX az, ami a 203x170mm-ével közel áll a linkelt MicroATX lap 191x170mm-éhez.* ahol is a 244x244mm mint maximális méret van meghatározva.
"Egyébként az ilyen kis (gagyi) lapokra direkt azért rakják a 2. slotba a 16x pci-e csatit, hogy ITX házba ne legyenek jók. (ez csak saját vélemény, de ide a rozsdás bökőt, hogy így van)"
Valószínűleg egyszerűbb így az alkatrészek elhelyezése és a vezetékezés az alaplapon, mintha az x16 slot lenne beljebb. Na meg az x16-os slot-ban dupla széles bővítőkártya mellett leginkább így marad szabadon használható az x1-es sín, mintsem fordított elrendezésben. -
pils00
tag
Akkor meg is van az INWIN A1 ára.
Mire ebből forint lesz, lehet venni rajta 3 Metist.
Új hozzászólás Aktív témák
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! R5 5600X / RTX 3080 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest