Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-28 06:29:07

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#89533) dkess válasza pomk (#89528) üzenetére


dkess
őstag

A megfogalmazott kritériumnak pl. a CD6 Duo is megfelelt. Asus -éknál általánosságban a routerek is támogatják az AiMesh -t. Sőt itt akár bátran lehet is keverni a routereket és a ZenWiFi család tagjait és bármelyik lehet a főegység vagy Node.

@attiati, #89530

2.4 GHz -en 2x2 N -es (300 Mbps) akár kültérre is szerelhető avagy beltérre mondjuk fűtéscsőre vagy partvisnyélre (OK, csak viccelek :) ) 13K HUF -ért: [link] .

Kábelvégen sima AP módban téve. Akár vehetsz mellé:

- amennyiben pl. párkány széléhez tudnád rögzíteni: [link] ,
- vagy sima álló: [link]

állványt. Persze a monitortartó részek nélkül és nem maguk a típusok a lényeg, hanem a koncepció, mint gondolatébresztő. Persze az ablakon kifelé nézzen, az állvány lehet szebb, olcsóübb, drágább amilyen tetszik. Függöny mögött annyira nem is fog látszódni, de valamit valamiért ...

@ElVisZ, #89531

Azt jól értem, hogy a kazánházban lesz a központ és a ONT is ott lesz?

Először is lehetne úgyis tervezni, hogy az összes AiMesh egység AP módban legyen - ugyanakkor nem feltétlenül kell. A NAS miatt is tervezzünk úgy saját router legyen hálózati router. Azaz a nappaliba két kábel menjen célszerűen: egy WAN és egy LAN vissza a kazánházban levő switch -be (és onnan szét mindenhova). A nappaliban levő routerre persze rá lehet kötni XBox -ot, STB -t, akármit - kivéve a NAS -t. A NAS -t eszünkbe ne jusson iderakni - sem hálózati topológia miatt nem jó - sem a NAS -nak nem kell a nappaliban zajongania ...

A kazánházba javasolnék egy legalább 6U rack -et egy polccal. Ebbe mehet pl. elosztó javasolt módon szünetmentes is legyen itt, ONT, switch, itteni Arduino, NVR ha lesz (mondjuk ebben az esetben lehet nagyobb rack is) és a NAS. Persze ezeket lehet rakni a barackbefőtt meg a szilvalekvár közé is a Salgo -ra (akármire), de egy fokkal kulturáltabb módon nézne ki.

Alaprajz hiányában és amennyire a leírás alapján elképzelhető a dolog én az AiMesh -re azt mondanám, hogy legyen AX82U, mellé legyen mondjuk XD4 Solo vagy AX56U valamint a jelenlegi AC66U B1 -t is felhasználjuk és esetleg "kukázunk" valamit (AC86U vagy akár AC66U B1) a használtpiacról. AX82U - 58K HUF; XD4 Solo (egy helyen): 40K HUF vagy e helyett AX56U ami olcsóbb: 39K HUF. Azaz ezzel a kettővel párezerrel a keret alatt maradhatunk és akkor egy használt valami kellene a garázs vagy műhelybe ...

- főegység a nappaliban: AX82U jó ötlet,
- egy Node a dolgozó vagy gyerekszobába (mondjuk amelyik az udvarra néz) - XD4/AX56U
- Garázs: jelenlegi AC66U B1,
- Műhely: ide is tudna akkor menni kábel ugye? Mindenképpen javasolt lenne. Akkor ide használtan AC86U vagy AC66U B1 (vagy AC57U v3 újan/használtan, ha minden kötél szakad).

A switch megfelelő lehet. Egy nagyon alapnak számító dolog a smart switch .ek közül. Mondjuk link aggregation -t meg VLAN -t (pl. kameráknak) támogat. Mondjuk ez utóbbi a kábelezésre is kihathat (Asus -ok meg nem - azaz nem tudsz odatrunkolni azoknak pl.).

Amire esetleg érdemes lehet figyelned: a switch PoE oldala:

- max. 30 W / csatlakozó
- 110W összteljesítmény.

Azért valamekkora ráhagyással számolj.

@8nemesis8, #89532

Inkább a Cat6. Azzal a 2 db NAS -al úgy tervezz, hogy ne nappali/hálóban legyen, hanem majd a központi helyen levő rack szekrényben szünetmentessel egyetemben.

Otthonra kis távolságokra elég az UTP. Árnyékoláshoz kellene ugye földelés is (megoldható) - különben lesz egy szép nagy antennahálózatunk ... :) Gégecső nem árnyékol. Egy gégecsőbe egy UTP menjen és amennyiben lehetséges, akkor minél kevesebb párhuzamos futással tervezz (ennek majd a multigigabit -es/10 Gbe -s hálózatod fog "örülni" a későbbiek folyamán, ha lesz). Nálam is így van pedig párhuzamosan van gigabit és 2.5 Gbps LAN is a falban falicsatlakozókkal.

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.