Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
Új hozzászólás Aktív témák
-
b.vr
őstag
"Ha idealizálunk (azaz a konkrét objektívek esetleges optikai torzításától eltekintünk) akkor ugyanonnan fényképezve az ekvivalens gyutávot alkalmazva perspektívikusan ugyanazt a képet kell hogy kapjad. Ez egyszerűen geometria."
Sőt, ez így még félre is érthető. Ha ugyanonnan fényképezel, akkor (idealizálva - és ezzel most témánk szempontjából egy füst alatt az olyan egzotikumokat is kizárva mint a halszem-objektív) pontosan ugyanazt a képet kapod bármilyen szenzorral és bármilyen objektívvel, lévén a perspektíva csak a nézőponttól (meg persze a leképezendő tárgyak elhelyezkedésétől) függ, amelyek itt nem változnak. A kroppolás ahhoz kell hogy a képkivágás is azonos legyen - és az itt most mindegy, hogy a szenzor kroppol vagy a fotós egy képszerkesztőben.
-
b.vr
őstag
?
Ha idealizálunk (azaz a konkrét objektívek esetleges optikai torzításától eltekintünk) akkor ugyanonnan fényképezve az ekvivalens gyutávot alkalmazva perspektívikusan ugyanazt a képet kell hogy kapjad. Ez egyszerűen geometria. Legalábbis szerintem.
" A 25-ös objektív lehet, hogy ekv.50-nek felel meg, de érzetre mindenképpen egy nagylátó képét adja."
Ezt nem látom mitől lenne így...PS: amúgy ezt egy zoommal tök egyszerűen bárki lecsekkolhatja. Állíts be fele akkora gyutávot, majd photoshopban kroppold le a képet ennek megfelelően (az pont olyan mintha a szenzornak esnél neki csak "nem annyira" drasztikus) , a kép geometriájában nem lehet különbség (ismétlem, idealizálva, tehát feltéve hogy optikailag nem torzít - csak nehogy újra kezdődjön a torzításról a csevely, mert azt elég volt olvasóként egyszer átszenvedni...
) -
nord_
veterán
válasz
ROBOTER
üzenetére
Vagy kellene egy GX7
Ennyi, ne is folytasd tovább.
---
Ha már erre jársz, régebben olvastam egy eszmefuttatást, érdekelne (nemcsak) a Te véleményed. Főleg az utolsó két mondatra gondolva.
Crop vs FF
A 2 lapka között az a leglényegesebb különbség, hogy az egyforma látószöghöz a ff vázon hosszabb gyújtótávolság elég. Gondoljunk bele, hogy térbeli dolgot kell leképezni síkra. Nagyjából olyan a feladat, ahogy a gömb alakú Földet látjuk viszont a térképen. A rendes térképeken meg van adva a vetület neve, aki ért hozzá, az tudja, hogy a térképen látottak miként torzulnak a valósághoz képest.
Valami hasonló dolog játszik az objektívek leképezésében is! Minél rövidebb a gyútáv, annál kisebb szögű kúp kell valamilyen vetület szerint síkkal elmetszeni, hogy létrejöjjön a szenzoron a kép. És ez a nem mindegy! Figyeljük meg, hogy telénél nem rajzol el a lencse a kép szélére kerülő kör alakot. Pont amiatt, mert a látószöge kicsi, ahogy közeledünk a nagyobb szögek felé, annál jobban elrajzolja az objektív például az arcokat a kép szélén. Hiába ad croppon a 17 mm akkora látószöget, mint a ff-en a 28, az elrajzolás a cropon nagyobb lesz, mint a full érzékelőn. Az pedig sokat számít, hogy egy belső felvételen meddig mehetünk le a gyútávval ahhoz, hogy a bútorok, lámpák még normális alakban mutatkozzanak a képen.
Vagy éppen a 4/3-os gépeknél lehet legjobban tapasztalni, hogy az ekv érték ilyen szempontból mennyire nem jelent semmit sem. A 25-ös objektív lehet, hogy ekv.50-nek felel meg, de érzetre mindenképpen egy nagylátó képét adja. -
ROBOTER
addikt
Ha fotózni akarsz és emnégyharmadkodni egyszerre, ahhoz is kettő kell.
Egy E-M1 a nekikészülős munkákhoz, és egy E-PM2, hogy teljesüljön, amiért a rendszert választottad (méretelőny, hurcolászás).
Vagy kellene egy GX7 az E-M1 stabijával és egyéb cuccaival. Na arra azt mondom, hogy végre kompromisszummentes.
-
MLaca
őstag
az a baj, hogy jelenleg két m4/3 váz kell, ha melózni akarok velük. egy darab gh3 a videó és a kihajtható, elforgatható kijelző miatt, és egy darab e-m1, a fotós képességei (pl. 1/8000 mp záridő) és stabija miatt.
-
b.vr
őstag
válasz
wavrekordz
üzenetére
"és a(z E-M5-höz képest) kiváló ergonómia. Ergonómia alatt itt a vezérlést értem."
A kezelhetőség (igen, ez számomra is abszolut az ergonómia része) az egyik legfontosabb tulajdonság, ez már önmagában dönthetne a cseréről (ha meg hozzá sem kell fizetned, akkor pláne) - de végülis inkább nem győzködlek tovább

-
Studi
veterán
Javított követő AF: állóképeket készítek jellemzően mozdulatlan dolgokról, semmit nem ér számomra.
hatalmas buffer: fenti miatt ráérek várni 5-10mp-et, míg kiírja az elkészített képeket.
tethered shooting: miaf@sznak?
javított ergonómia: ha nem használsz nagyobb telét, akkor az E-M5 is bőven jól megfogható, van rajta elég tárcsa és gomb.Az általad kiemelt techno jellegű újításokat egyáltalán nem tudnám kihasználni. Az ergonómia pedig annyira nem rossz az E-M5-nél sem, főleg, hogy lehet markolatozni.
Ellenben ha egy 17-45 párossal mész emberek közé fotózni, akkor bőven kényelmesebb/praktikusabb egy kisebb E-M5 markolat nélkül, mint az új váz.
Ahogy talán MLaca írta nemrég: az E-M1 a GH3 igazi vetélytársa, elsősorban inkább munkagép, mint hobbiváz.
-
b.vr
őstag
Egy G5nél még picit nagyobb is - nekem az már oké

(az e-m5höz képest meg pláne. Egy valamit viszont semmiképp sem értek: a bekapcsolást hogy tudták mind az e-m5-en, mind az e-m1-en elb*szni... pedig ezt nem kell újra felfedezni, ennek vannak tök jól működő és bevált sablonjai... Namindegy, mivel úgysem emiatt nem veszek hanem mert még nem látom ötvené'
Amúgy nem is, ezért még akár százötven jó magyar ezrest is fizetnék
) -
MLaca
őstag
-
Lassú Víz
addikt
válasz
wavrekordz
üzenetére
Felvettem a feature listára a szántást is.

-
nord_
veterán
válasz
wavrekordz
üzenetére
Hja, kérem, jól kell tudni munkahelyet választani.

-
Studi
veterán
válasz
wavrekordz
üzenetére
Ennyi, kategóriaváltásról van szó, még ha egy rendszerben is van a két gép. Akkor meg meggondolja az ember, hogy tényleg szükséges-e.
-
b.vr
őstag
?
Techno akkor ha _nem_használod_ , hanem csak elégeddetn magadnak olvasod fel otthon a manuálból
Amiket felsoroltam (kezdve rögtön a javított ergonómiával) az mind olyan amit naponta kihasználsz _fotózás_ közben.(#32468) gorgo: hol lehet olvasni a hivatkozott szöveget? Kiváncsivá tettél hogy lehet ebből a cseréből valakinek "semmi előnye"

-
Studi
veterán
válasz
wavrekordz
üzenetére
Eladással semmi macera, délután beugrom, viszem a félár felét, két perc alatt megoldjuk.

-
-
b.vr
őstag
válasz
wavrekordz
üzenetére
Hát ugye most divatozunk vagy fényképezünk...

-
válasz
BiriBum
üzenetére
Úgy van, ahogy mondod, nem elsősorban a kép hibájának kiemelésére, hanem a CA szemléltetésére szántam.
Kis méret-összehasonlítás. E-M1 vs. E-M5.
Az E-M5 kb. az opcionális fél-markolattal akkora, mint az új, viszont az levehető, az újé pedig fix. -
b.vr
őstag
válasz
wavrekordz
üzenetére
Nem technofetisizmus ez hanem kőkemény racionalitás

A (m43os obikkal) követő fókuszrendszer, a hatalmas raw buffer és a feljavított ergonómia akkorát üt hogy mellette a tethereded shooting meg az 1/8000 szinte már csak hab a tortán...
-
wavrekordz
csendes tag
Nem vagyok egy techno-fetisiszta... a képességeimhez mérten bőven elég az E-M5 is és azért az E-M1 sokkal nagyobb... sztem ki fogom próbálni és ha pár nap alatt tényleg beleszeretek akkor váltok, de csak azért, hogy a legújabb cuccom legyen, hááát... nem hiányzik az egész adás-vétel macera.
-
b.vr
őstag
válasz
wavrekordz
üzenetére
"Nem akarlak kiábrándítani, de még bőven keresnék is rajta és ráfizetés nélkül meg tudnám venni az E-M1-et is... "
?
Ha ilyen lehetőséged van, akkor min kell még gondolkozni?1500 friss ropogós euróért az e-m1 marhaság - no de ha becserélhetném (sőt még keresnék is rajta) akkor ott túl sok gondolkoznivalóm nem lenne

-
MLaca
őstag
válasz
wavrekordz
üzenetére
de azért ugye letörölted róla az ujjlenyomatokat, hogy ne nekem kelljen?

-
Studi
veterán
válasz
wavrekordz
üzenetére
Sejtem, és még csak ki sem ábrándítasz.

-
Studi
veterán
válasz
wavrekordz
üzenetére
Úgyérted eladod az E-M5-öt a félár feléért?

-
BiriBum
őstag
Szerintem egy igazán jól megkomponált, szuggesztív képnél, mint ennél is, nem oszt nem szoroz a CA, kis lencsetorzítás, miegymás, ellenben lehet az mentes minden optikai hibától, ha semmitmondó a téma.
Tudom, ez "fotós közhely", de pont ezért nem a hibákat keresi először az ember és elsiklik felettük, ha mégis ott vannak. -
válasz
SzaZso007
üzenetére
Amint azt a kollegák mondották, a 45-200 vagy a későbbi összecsukódó zoomok a tiéd. Volt sokáig 45-200-am, és sokkal kevésbé jó fogást adó vázon használtam, szóval ne tántorítson el, G6-tal frankón lehet megfogni. Gyors AF, árhoz mérten egész jó képminőség (az olcsók közt a legjobb!), és ha később akarsz valami mást helyette el tudod adni...
-
Studi
veterán
-
rbalint88
veterán
válasz
SzaZso007
üzenetére
Használtan stabilizált teleobit nem nagyon fogsz találni, jelen pillanatban az itthoni kínálatot információim szerint egyedül Studi fórumtárs Pana 45-200-a alkotja, aminek két baja van, nagy és nehéz. Ha külföldi rendelés szóba jöhet, akkor próbálkozz meg keríteni Pana 45-150es üveget, mert az kicsi-könnyű és a képe is jó. B verzió, hogy keresel valakit, aki olyan gépet venne, amihez ilyen objektív van duplakitben és bízol a jófejségében, hogy közösködik veled.
(amúgy a 14-42 pz nem egy nagy szám üveg, abban a power zoom az extra, nem a képminőség, szóval könnyű lesz mellé megfelelő minőségű telét találni) -
k1csi
senior tag
Ismerve a rekesz értékét ismert az Airy disk formája és ebből vissza lehet élesíteni a képet, de ehhez (a dekonvolúcióhoz) rendesen kell proci azt hinném itt még nem tartanak ezek a gépek.
Pl.
http://www.postershop.hu/blog/kepfeldolgozas/eletlen-kepbol-eles-avagy-a-dekonvolucio-csodai.poszterEz magyarázhatná a szelektív élesítést is (széleken nagyobb)...
Az Oly orvosi része vsz. rendesen benne van ebben (miért is érdekli ez a Sonyt?).
Pl.
http://www.olympusmicro.com/primer/digitalimaging/deconvolution/deconintro.html -
Lassú Víz
addikt
válasz
FEDman
üzenetére
Ááá, nem így van ez.
Adott ugye a szoftveresen korrigált mikrós objektívpark. Most meg jönnek a szépen rajzoló obik. Mit mond a programozó? Vezessük vissza a problémát az előzőre! Tehát kell egy optikai tag amitől minden obi torzít és a korrekciós algoritmus meg jó ahogy van.

-
FEDman
addikt
válasz
wavrekordz
üzenetére
Nem lehet, hogy igazából csak arra gondolsz, hogy az új TruePic VII már Jpeg-ek esetében már azt is figyelembe veszi, hogy milyen objektív van épp a gépen és ennek megfelelően élesít?
Valamint akárcsak a Pana LX7-es kompakthoz hasonlóan ha rekeszeléssel túllépjük a diffrakciós határt akkor azt is plusz élesítéssel kompenzálja a váz Jpeg-ben?
Ha ez a titok akkor ezt szerintem nyugodtan elárulhatod, ez benne van a hivatalos anyagokban is.
-
k1csi
senior tag
válasz
wavrekordz
üzenetére
Az a lappangó titok megtalálható ebben a beszélgetésben?
Mert akkor mégsem annyira lappangó... -
SzaZso007
tag
Kedves Hölgyek és Urak!
- Előre bocsátom, hogy tudom, VAN neki saját topoicja, én még is direkt ide írtam eztetet. Úgy látom itt fordul meg a legtöbb MFT-s hozzáértő félisten… na és amit egymással szoktatok vélemény egyezni/különbözni/megosztani az felér egy jó mozival. (Ital, chips és már csak olvasni kell…
)A segítségeteket kérném a következőkhöz:
Nem rég boldog tulajdonosa vagyok egy Pana G6 + 14-42 PZ párosnak. Az általam elvárt szinte összes kritériumot teljesítette a választáskor és fontos volt a video képessége. Ezen okból van mellette a PZ-s obi is, illetve a nagyobb 14-140 már nem fért bele a keretbe…

Szeretnék a későbbiekben obiparkot nyitni, de elsősorban olyan kellene, ami tele + zoom + AF + stabilizált + videózáshoz legalább olyan jó, mint a 14-42 PZ. (Táv kb. 25-30 m.) Nincs tapasztalatom, hogy a választható üvegek tele végén a meglévő ”fényerő”, zárt térben milyen minőséget produkál. Tudom, hogy a megvilágítás sokat számít, ezért most ezt vegyük teljesen átlagosnak (isolai aula, művház stb… kevert megvilágítás).
Elsősorban használtban gondolkodám, ezért újat csak akkor ajánljatok, ha a felének a harmadáért adják. A motoros zoom nem követelmény, és természetesen fotózni is szeretnék vele. Utána jöhetnek a fixek.
Várom az ötleteket, de nem szeretnék ”Ki, ha nem ÉN majd jól megmondom vita-party” indítani!
Előre is köszönöm!
-
FEDman
addikt
válasz
wavrekordz
üzenetére
Mégiscsak jön az az E-7?

Vagy még inkább a sokat pletykált hybrid bayonettes váz? Talán ez a legvalószínűbb, mert ez az a megoldás amit igazából elképzelni se tudok, hogy hogyan tudnák megoldani.. ?

Na jó, tényleg befejeztem, nem akarom hogy a végén bajod legyen ebből.

-
wavrekordz
csendes tag
válasz
FEDman
üzenetére
Nincs értelme barkochbázni

Mint írtam a dolog arról szól, hogy nincs értelme a 12-40 vs. 12-60 fejtegetéseknek, mert nem vagytok minden körülménnyel tisztában. Van egy lappangó titok, amit személy szerint egyáltalán nem értek. De befejeztem! Majd ha már lecsengett a dolog, akkor megbeszéljük
-
FEDman
addikt
válasz
wavrekordz
üzenetére
Vagy az Oly-Sony együtt működés nem merül ki abban, hogy az Oly szenzorért cserébe átadja a Sonynak 5 tengelyes szenzor stabit, állítólag az FF NEX-be már lesz ilyen, valamint nem csak azért fog segíteni FF mirorrlessre obit tervezni, mert olyan jó fejek, hanem mert hamarosan érkezik egy FF Olympus mirrorless váz is?
Vagy ez már így túl meredek?

Na jól van, leálltam...

-
FEDman
addikt
válasz
wavrekordz
üzenetére
Hmm, kíváncsivá tettél...
A Sony már megoldotta a jelenleginél vékonyabb szenzort, ami már kevésbé érzékeny a szenzorra tolt obikra?
Ezen mondjuk nem lepődnék meg, főleg most hogy érkezik az FF NEX is, oda aztán nagyon elkelne valami ilyesmi.
Vagy nagyon rossz helyen tapogatózom?

-
FEDman
addikt
válasz
Mercutio_
üzenetére
Gondolom ennek az obinak a torzítását linkelte. És tévedsz, ez nem a 300k kategória.

De tegyük félre az árát, meg tegyük félre azt is hogy annyira nem is öreg obi, ezt a lencsét folyamatosan csiszolgatta a Leica, legutólsó frissítés '94-ben történt.
De ez mind mellékes. A lényeg itt inkább az, hogy a Leica az mFT-vel szemben teljesen más utat választott. Ők nem az objektíveket kezdték a modern lapkákhoz igazítani, hanem a szenzort igazították a meglévő méregdrága üvegeikhez.
Az amúgy jól látszik a PZ tesztből, hogy tényleg remekül működik az eltolt mikrolencsés rendszer a Leicánál.Ugyanezt a megoldást biztos választhatták volna az mFT rendszernél is, csak akkor gondolom nem lehetne e jelenlegihez hasonló mértékben kihegyezni a mikrolencséket. A kisebb mikrolencsék pedig picit több zajt eredményeznének. És míg a Leicának olyan speciális a vevőköre, hogy ezt tök nyugodtan megléphetik, addig az mFT már egy olyan kiélezett piacon versenyez ahol már fél FÉ-val több zaj miatt kitör pánik.

Ez persze nem jó, de így van.
-
válasz
wavrekordz
üzenetére
jön a space age?

-
Mercutio_
félisten
Visszaklattyingattam a hsz-eken, és nincs azzal bajom amit írsz, egyszerűen csak más az obitervezési szempontok sorrendje manapság (budget, size van elől vélhetően) és ezt te fájlalod - valamennyire én is, mert vannak igazi kis ékszerek, de jobbára nem 2 fillérért, vagy valamiben elmaradnak az azonos gyutávú natív üvegektől.
Amivel nekem gondoom volt, az ez a hsz-ed, (ahol diplomatikusan lemaradt, hogy konkrétan milyen obit is hasonlítunk az mFT-khez) illetve a másik hsz-edből az az érv, hogy különböző "érzékelő" formátumokra megvolt ugyanaz a fényerőtlen obi.
Igen, és? -
ROBOTER
addikt
válasz
wavrekordz
üzenetére
Én akkor kivétel vagyok, mert ebben az egész hercehurcában leginkább a 12-40 és leendő rokonai birizgálják a fantáziámat. Persze nagyon állat az E-M1-en, de lehet nekem túl nagy, és a hajtogatható EVF a mániám. Mindez persze most az XZ-2 mellett nem aktuális, de ez az obi évekig piacon lehet.
-
wavrekordz
csendes tag
válasz
wavrekordz
üzenetére
Jha persze nem akarok hergelni senkit - nesze semmi fogd meg jól -, csak arra akartam utalni, hogy tényleg nem érdemes ezeken spekulálni.
-
wavrekordz
csendes tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Én olyan infóhoz jutottam, ami teljesen feje tetejére állítja ezt a témát, gyakorlatilag teljesen értelmetlenné téve az elmúlt napok fejtegetéseit... azóta csak pislogok és nem értek semmit. Sajnos fejvesztés terhe mellett fogadtam titoktartást... de nagyon szeretném, ha valaki megmagyarázná egyszer a miérteket. Remélem kiszivárog és akkor én is okosabb lehetek... általatok

-
Mercutio_
félisten
"igaz kroppolva"
Na ezaz![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Őszintén szólva már nem igazán tudom követni honnan és mi célból is indult ez az egész, de csak mert régen volt néhány olyan gyután és olyan obi ami a jellemzők miatt ma is jól rajzol még nem lesz igaz, hogy régen milyen f*sza obikat csináltak ma bezzeg...

Az meg, hogy hoztál egy példát egy 300ezer Ft-os manuál obival, hát....hogy is mondjam: Ennyi pénzért már thai hosstess is elvárható![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
ROBOTER
addikt
válasz
wavrekordz
üzenetére
12-40 sem lesz?
-
wavrekordz
csendes tag
Most már 100%, hogy jövő hét pénteken (09.27) lesz az E-M1 bemutató nap! Mondjuk túl korán nem érdemes érkezni, mert a tuningolt MMF-3 adapterek csak dél körül érkeznek meg. Sajnos nem kaptunk top pro demó obikat, ami tuti lesz 12-60, 50-200 SWD, 14-54II.
-
k1csi
senior tag
-
Gondwana
addikt
Na, ezek is 2FÉ felett vignettálnak, mint a Canon 50 f/1.2 - és akkor most én is kiválaszthatok egy objektívtervezési paramétert, hogy benyögjem, hogy milyen xar üvegek ezek. Gyerekes (akire ezt nem értettem, nehogy magára vegye!)...
Pana-Fujiék az organikus szenzortól várják, hogy 60°-os nyílásszögű fénykúpot tudjanak hasznosítani pixelenként, ami jelenlegi technikákkal 10-15° illetve mikrolencséket alkalmazva akár a 30°-ot is elérheti. -
lenan
aktív tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
16 és 21 mm, természetesem filmre gyakorlatilag ezrelékes torzítással (mindkettő teljesen jól működik a gxr M-moduljával, eltolt mikrolencséivel, igaz kroppolva)

és hagyjuk most a pibe a többi képi hibát, a torzításról volt szó ha jól emlékszem - amit mint jól tudjuk ma már fájdalommentesen tudunk szoftveresen korrigálni (torzítás, kromatikus aberráció, vignettálás), szemben sok mással (élesség, szférikus aberráció, kóma, asztigmatizmus, képmező elhajlás, tükröződés, szini eltérések) -
szaby_gyerek
tag
Hopp, hirtelen nem tudtam, miért vannak friss látogatóim a fórumról.

Igen a 17mm f1.8 teljesen nyitva CA-zik, sőt vinnyettál is rendesen. Ezt a képet nagyon kapkodva dolgoztam fel, és Lightroomban egyáltalán nem foglalkoztam a CA eltávolításával. Utólag nézve persze nagy hiba, főleg hogy a melegebb színek miatt nagyon felerősödött és üti a szemet. De ha valakit zavar, vagy megrendelésre dolgozik az könnyedén el tudja távolítani az ilyent hibát.
-
Studi
veterán
válasz
vendingo
üzenetére
Hasonló árszint mellett én biztos a Panát választanám. Az Olynak van 10 deka előnye súlyban, egy centivel rövidebb, és 4-5mm-el (verziótól függően) vékonyabb. A méretbeli különbség nem annyira markáns, a súlybelit kis szetnél esetleg érdemes figyelembe venni.
Viszont az Oly 75mm-en csak 4.8-as fényerőt tud, a Pana 100mm-en 4-ről indul. Végig meg is tartja a fényerőbeli előnyét. A beépített stabi mint írtam szerintem kicsit hatékonyabb, főleg ha nem az OM-D öttengelyese a vetélytárs, hanem az E-PL1-be épített régebbi típus.
Gyakorlatban nem használtam az Olyt soha, Pana 100-300-am van, de az képminőségben szerintem van olyan jó, hogy nem hinném, hogy az Oly sokat rá tudna verni, legfeljebb egy egálra lehet jó.
Gyakorlati előnyök: az Oly m43 obikat manapság "pőrén" adják, míg a Panához legalább napellenzőt kapsz (Ez Olyban +8-10e HUF, vagy vadászhatsz e-bayről, és egy hónap múlva megkapod), és egy szütyőt.
-
FEDman
addikt
De hogy ne csak mindig a száraz elmélet menjen itt, ilyen képeket köpköd magából az E-M1 + 12-40/2,8 nagylátó végen ahol nyilán a legerősebb a szoftveres torzítás korrekció.
Érdemes megnézni, hogy a korrekció emiatt mennyire "alul" teljesít a széleken, a sarkokban.
-
Studi
veterán
válasz
vendingo
üzenetére
Milyen vázra teszed?
Csak azért, mert bár fizikailag nagyobb, de talán jobb választás a Pana 100-300, 130 körül szerintem azt is meg lehet már csípni. (rágd erősen xtremetuning fórumtárs fülét
) Egyrészt fényerősebb is a tele végén, másrészt tapasztalataim szerint az obiba épített stabi ekkora gyújtótávolságnál jobban teljesít, mint a vázba rakott. -
vendingo
veterán
-
válasz
FEDman
üzenetére
ha nagyon extrém akarnék lenni, még azt is mondhatnám, hogy a korrigálatlan raw előbányászása, bár szerintem is tök értelmetlen, de inkább egy plusz opció: ha olyan a kép, hogy a geometriai torzítás nem számít, nyerhetsz némi plusz információt (látószöget), és némi plusz információt (részletet a sarkoknál).
-
FEDman
addikt
Nekem ezzel továbbra is három alapvető problémám van. Egyrészt az, ha valaki úgy gondolja, hogy az mFT objektívek minőségét lehet a szoftveres torzítás korrekciótól mentes képek alapján vizsgálni. Aki ezt így gondolja az nagyon nem érti a lényeget. Kicsit olyan ez, mintha azt vizsgálnánk, hogy adott autónak milyen gyorsulása gumik nélkül.

A másik pedig, amikor valaki azt sugallja, hogy ezt az egészet csak azért vezették be, hogy a gyengébbre tervezett optikákat is el tudják így adni. Ez utóbbi egyszerűen nem igaz és szintén süt róla a meg nem értés.
Harmadrészt meg ha valaki érzelmi alapon van megzuhanva a szoftveres torzítás korrekció megléte miatt. Könyörgöm ez az egész olyan szépen meg van oldva, hogy ha nem tudnánk mi van a háttérben akkor észre se vennék. Valami olyanért sírni, amit gyakorlatban nem tapasztalunk meg az nekem már egy kicsit a túlérzékenység kategóriájába esik.
Az OVF-EVF vitában még megértem, hogy sokan még mindig az előbbit preferálják, hisz ebben az esetben amint belenézel a gépbe érzed/tapasztalod, hogy az egyik analóg, a másik digit.
Szoftveres torzítás korrekció jelenlétét viszont nem lehet érezni, azaz csak fejben dől el, hogy ez az egész kit zavar és kit nem.És ha már szóba került a régi FT üvegek optikai fölényén való romantikázás, igen, tényleg piszkosul jó üvegek voltak. No de min is megy most a szörnyülködés. Hogy a szoftveres korrekció jár némi veszteséggel? Igen jár, de ez megint egy olyan dolog aminél sokan egyszerűen arányt tévesztenek. Például ha már a régi szép időket emlegetjük akkor ez a fajta veszteség most sokkal kisebb például annál, mint ami mondjuk egy E-3 vastag AA szűrőjéből fakadt akkoriban.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- iPhone XS Max 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3997
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black - 1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen,MS3489
- Bialetti kézi kávéőrlő
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
)

)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)