Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  PC játékok  »  Mass Effect: Andromeda [Spoiler Alert!] (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-02-22 22:39:15

LOGOUT.hu

Itt csak hivatalos forrásból származó információkat olvashatsz. Rajongói teóriák, egyebek ezen összefoglaló tárgyát nem képezik. Az összefoglalóval kapcsolatban bármilyen észrevételt, javaslatot szívesen látunk!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1851) myckey válasza [Prolixus] (#1850) üzenetére


myckey
veterán

Metallicat nem bántsuk. :DDD

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#1852) J.Hetfield válasza [Prolixus] (#1850) üzenetére


J.Hetfield
aktív tag

Semmi gond, csak vedd meg az új lemezt. :DD
Ryder- sajna nem találtam logó nélkülit. :((

(#1853) oriic


oriic
HÁZIGAZDA

Bemutatkozik a Mass Effect EGYIK új idegen faja: The Kett

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

Live-Die-Respawn

(#1854) J.Hetfield válasza oriic (#1853) üzenetére


J.Hetfield
aktív tag

Úgy néz ki, mintha egy turian testre ráragasztottak volna egy prothean fejet. Creepy.

(#1855) Ryder62 válasza oriic (#1853) üzenetére


Ryder62
őstag

Hát...

Tiszta Prothean.

(#1856) olymind1 válasza Ryder62 (#1855) üzenetére


olymind1
senior tag

Egy másik galaxisban pont humanoid szerű 2 lábú járó 2 karú 2 szemű lények fogakkal fejlődtek ki, érdekes. :U

Hanarok meg a Rachni legalább egyediek voltak ilyen szompontból. Biztos lesz azért még pár új faj, remélem jobban elrugaszkodnak náluk.

(#1857) oriic válasza olymind1 (#1856) üzenetére


oriic
HÁZIGAZDA

Erről anno mintha lett volna szó valahol, hogy az emberi elme nehezen tudná befogadni azt, hogy ha nem egy humanoid lenne az intelligens idegen egy filmben vagy játékban. Néhány kivétel akadt azért (Rachni előző szériában, vagy sorozatoknál pl B5-ben a Shadow)

Live-Die-Respawn

(#1858) [Prolixus]


[Prolixus]
addikt

Nekem összességében tetszik. A homlokán az a nagy előreálló dudor nem, meg én is szeretném már látni, hogy elmozdulnak a humanoid vonalról, de ez a kőszerű/csontszerű páncél-bőr, na meg hogy van is ruha rajtuk, meg nincs is (azokon a részeken, ahol a "bőrük" már olyan mintha páncél lenne)dolog kifejezetten tetszik.

Amúgy érdemes meghallgatni, amit a videóban mondanak. A faszi utal rá, hogy részben meg is volt kötve a kezük a dizájnoláskor. Egyrészt olyan lényeket akartak csinálni, amikkel azért lehet együtt érezni is, plusz valami ruhát mindenképpen kellett rájuk tenni, mert szerinte az emberek nagyon furcsának veszik, ha az idegeneken nincs ruha, ha már rajtunk, embereken van. Ez nyilván annál inkább igaz, minél inkább humanoid az idegen. Szóval jah, részben azért lettek ők is ennyire humanoidok, mert a Bioware szerint ha nagyon eltávolodnak a humanoid vonaltól, akkor a faj nem tudná rendesen betölteni a narratív szerepét, amit szánnak neki....az emberek miatt.

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#1859) parkr válasza olymind1 (#1856) üzenetére


parkr
őstag

egy elcor-szerű jobb lenne? :D

(#1860) kriszpontaz válasza olymind1 (#1856) üzenetére


kriszpontaz
veterán

Én is ezen gondolkodtam, hogy lehetne bennük egy kis kreativitás, pár idegen fajtól eltekintve szinte egytől-egyig humanoid minden idegen faj.

(#1861) Blyan válasza kriszpontaz (#1860) üzenetére


Blyan
félisten

A Mass Effect könyvekben le is írta Karpyshyn, hogy a legtöbb világban nagyon hasonlóan alakult az evolúció, és hogy ennek valszeg alapvető élettani okai vannak. A lakott bolygók 90%-ka az élhető zónában (nem túl messze és nem túl közel a keringve a csillagukhoz közel, mint nálunk a Föld) alakult ki, hasonló gravitációs és légköri körülmények stb. És ha azt nézzük, hogy azonos légtérben képes életben maradni a fajok 99%-ka különösebb védőruha nélkül, akkor ez logikusnak is tűnik.

[ Szerkesztve ]

The ability to destroy a planet is insignificant next to the power of the Force.

(#1862) [Prolixus] válasza Blyan (#1861) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Jó, mondjuk ez szvsz legalább annyira a gyenge bizonyítvány utólagos megmagyarázása, mint a kezdetek során megfogalmazódott, intuitív gondolat. :) Melyik regényben írja konkrétan amúgy? Azokat amiket írt olvastam, de erre totál nem emlékszem. Tippre a Revelation lesz az, lévén az volt az első első könyv.

"egy elcor-szerű jobb lenne? :D"

Itt a pont, a Hanar Spectre a ME3-ban is inkább poénnak volt jó, mintsem komolyan vehető sztorinak. Én leginkább amúgy valamilyen, a Consu-khoz hasonló lényeket szerettem volna látni John Scalzi Vének háborúja sorozatából. Jó fan art-on nem találtam róluk, de aki olvasta a könyveket tudja miről beszélek...alapvetően humanoid felépítés, de rovarszerűek közelebbről megnézve, vastag páncél a létfontosságú részeiken, 4 felső végtag, ebből kettő kifejezetten olyan mintha egy szabja lenne.

[ Szerkesztve ]

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#1863) Blyan válasza [Prolixus] (#1862) üzenetére


Blyan
félisten

“Nem arról volt szó, hogy az emberek különösebben furcsán néztek volna ki. A hanarhoz hasonló fajok, akik úgy néztek ki, mint egy három méter magas áttetsző medúza, inkább számítottak kivételesnek. A galaxist benépesítő fajok túlnyomó része két lábon járt, és magassága egy és három méter között mozgott. A hasonlóság magyarázatára több teória is létezett, a hétköznapiaktól kezdve egészen a bizarr és spekulatív elképzelésekig.
Mivel a Fellegvárban élő legtöbb faj a protheánok technikájának saját naprendszerükön belüli felfedezésével emelkedett fel a csillagközi utazás szintjére, az antropológusok hajlamosak voltak azt hinni, hogy a protheánok szerepet játszottak az egész galaxis evolúciójában.

Anderson azonban a legelterjedtebb elmélettel értett egyet, miszerint a kétlábú életformák valamiféle evolúciós előnyben részesültek, ami a galaxisban való elterjedésükben nyilvánult meg. A technológiai részre nem volt nehéz magyarázatot találni: természetesen a protheánok olyan primitív fajokat tanulmányoztak, akik akár csak egy kicsit is, de hasonlítottak rájuk. Először kialakultak a fajok, mint például az ember, a protheánok csak ezután kezdték tanulmányozni őket, nem pedig fordítva. A párhuzamos evolúciók elméletét alátámasztotta az a tény is, hogy a Fellegvárban fellelhető legtöbb életforma szénalapú volt, erősen függött a víztől és a földi légkörhöz hasonló összetételű gázkeverék belélegezésétől.
Tény, hogy a galaxis összes lakott bolygója alapvető jegyeiben megegyezett a Földdel. A Szövetség által használt Morgan-Keenan-féle besorolás szerint G-típusú napok naprendszereiben keringtek. Pályájuk minden esetben beleesett az úgynevezett élet-zónába: ennél közelebb a naphoz a víz csak gáz formában létezhet, távolabb pedig minden az örök jég csapdájába esik. Emiatt minden nagyobb faj otthonául szolgáló bolygó egy-két hét eltéréssel ugyan, de nagyjából ugyanannyi idő alatt kerülte meg saját napját. A galaktikus év – az aszári, szaláriai és turián év átlaga – csak 1,09-szer volt hosszabb egy földi évnél.”

Excerpt From: . “Mass Effect 1.” iBooks.
This material may be protected by copyright.

Magyarul olvastam. :B De igen, az első.

[ Szerkesztve ]

The ability to destroy a planet is insignificant next to the power of the Force.

(#1864) Blyan


Blyan
félisten

Amúgy hajlamos vagyok hinni abban, hogy ennek lehet valóságtartalma. Meg ha más nem földi civilizációval nem is találkoztunk soha.

The ability to destroy a planet is insignificant next to the power of the Force.

(#1865) [Prolixus] válasza Blyan (#1863) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Mondjuk a "kémiai" részét illetően nem téved, a szén mint elem nagyon különleges, semmi más nem ad lehetőséget olyan bonyolult és változatos (meg persze, nem extrém viszonyok mellett is stabil) vegyületek létrehozására, amik elengedhetetlenek a komplex élethez. A vízalapú dolog is valszeg igaz (teoretikusan persze, de a való világról beszélek), szinten nagyon egyedülálló vegyület az összes tulajdonságát figyelembe véve, nem véletlen vizet keresnek a Marson is stb.

Viszont ha már itt tartunk, akkor az asari nagyon kilóg a képből...a leginkább mismásolt sci-fi bla-bla jellegű szaporodásuk plusz kicsit a rohadt hosszú életük is olyan dolgok, amik nem igazán illeszthetők bele ebbe a párhuzamos, előre predesztinált irányú evolúciós elméletbe.

Mindenesetre köszi az idézetet. Egyébként ezt a gondolatmenetet továbbgördítve, akkor az új galaxisban is potenciálisan ott volt a legnagyobb az esélyünk találkozni fejlett élettel, amit magunk is életre alkalmasnak jelöltünk meg (Golden Worlds). És tessék, mitadisten? :)

[ Szerkesztve ]

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#1866) olymind1


olymind1
senior tag

A thorián is elég egy régi élőlény volt még a ME1-ben, aztán ott vannak örzők, amik szintén kitudja milyen lényekből származtak, meg milyen régóta éltek a citadellában. A végén pedig találkoztunk Fejedelemmel, ami később kiderült, hogy a leviatánokból /mintájára készültek. Volu is egy érdekes ammónia-alapú népség.

Mass Effect - Sovereign's speech

Végülis ki tudja milyen lények élhettek a prothean ciklus előtt is. Az idézet leírja hogy ha hasonlóságot véltek felfedezni, akkor kicsit egyengették/felgyorsították az evolúciójukat.

Felgyorsított evolúció:

Igaz ez nem mass effect világ, de akkor is :DDD

Mindenesetre ezzel a Kett fajjal sincs úgy különösebb bajom. Igaz a lábuk kísérteties módon hasonlít a Begyűjtőkére meg még talán a Kvariánokéra is.



[ Szerkesztve ]

(#1867) Blyan válasza olymind1 (#1866) üzenetére


Blyan
félisten

Az őrzőkről mintha kiderült volna, hogy a Citadel készítése során kerültek oda, hogy milyen fajból készült azt nem tudni, az is lehet mesterséges teremtmények. A céljuk egyértelműen az állomás karbantartása és a Reaperek visszatértekor a Citadel, mint térrelé megnyitása (volt, amit a Proteánok meg nem gátolták azt).

Vagy nem?

A thorian bár ősi lény, nem rendelkezik technológiával, ezért nem is célpontja a ciklikus dádának. De lehet tévedek.

[ Szerkesztve ]

The ability to destroy a planet is insignificant next to the power of the Force.

(#1868) [Prolixus] válasza olymind1 (#1866) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Ugyanez a "visszahajló" lábuk van a Vorcha-knak is, meg még nagyjából a Turinaoknak is. Úgy tűnik a Bioware nagyon szerelmes ebbe a "lábítpusba"...

Keeper: Reaper-ek csinálták őket, valószínűleg egy másik indoktrinált fajból. Hogy pontosan mikor készültek azt nem tudjuk, de mindenképpen Reaper kreálmányok.

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#1869) [Prolixus]


[Prolixus]
addikt

Ez elég fasza:

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#1870) Blyan válasza [Prolixus] (#1869) üzenetére


Blyan
félisten

ÉS főleg így mennyire az.... :D

The ability to destroy a planet is insignificant next to the power of the Force.

(#1871) [Prolixus] válasza Blyan (#1870) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Na nem mintha az enyémet a "jobb klikk --> megnyitás új lapon" módszerrel nem lehetne nagyban megnyitni...just sayin'.

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#1872) Blyan válasza [Prolixus] (#1871) üzenetére


Blyan
félisten

Jobb klikk és megnyitás már nem túl szexi 2016-ban, de nem gondoltam, hogy ekkora gond lesz belőle. ;)

Btw, minél tovább nézem ez a képet, annál kevésbé értem, hogy miért lett ez Mass Effect játék. Persze azt értem, hogy ez az ismert franchise, de durva mennyire semmi köze nem lesz az egészhez.
A fajok egy része, azt kész. Legalább is eddig így látszik. Főleg ha visszacsatolás nem igazán lesz a Milky Wayben történtekre.

[ Szerkesztve ]

The ability to destroy a planet is insignificant next to the power of the Force.

(#1873) [Prolixus] válasza Blyan (#1872) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Viccelsz, szexisebb dolgot ki sem lehetne találni. És gondolj bele, közben még egy kevés kalóriát is elégetsz, mert dupla annyit kell kattintani. :K

Gond nincs belőle, csak elég furán mutat egymás alatt ugyanaz a kép. :)

Miért lesz Mass Effect? Az általad említett nyilvánvaló okon túl ugyanazért, amiért/ahonnan az első játék kapta a nevét. A zero element-es technológia miatt.

[ Szerkesztve ]

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#1874) Blyan válasza [Prolixus] (#1873) üzenetére


Blyan
félisten

Stimt, csak ez a technológia most vendégszerepel egy másik galaxisban, ahol elvileg ez nem létezik (hiszen minden erre épülő technológiai tudást először a Proteánoknak, aztán már kitudja kiknek köszönhet az egész tejúti kis közösség). Vagy csak én érzem erőltetettnek a dolgot? Androméda köd megnullelemesítése. Nulláról! ;]

Mondjuk nekem már az is erőltetett, hogy minden külső indok nélkül elindul egy ilyen közösségi kezdeményezés egy másik galaxis meghódítására, de ez legyen az én bajom. Indokoltnak viszont semmiképen sem érzem - szigorúan a Milky Way lakói szemszögéből.

[ Szerkesztve ]

The ability to destroy a planet is insignificant next to the power of the Force.

(#1875) Blyan


Blyan
félisten

Mi leszünk a "proteanok" akik elviszik a technikát az Andromeda őslakosainak - meg a tüzes vizet. Galaktikus Kolumbusz Kristóf ( vagy Vespucci, Cortez stb)

[ Szerkesztve ]

The ability to destroy a planet is insignificant next to the power of the Force.

(#1876) vitaro válasza Blyan (#1874) üzenetére


vitaro
senior tag

Külső indok: a készítőknek sikerült olyan zseniálisan lezárniuk a trilógiát, hogy azt épkézláb módon ne lehessen folytatni. Inkább tiszta lappal indítanak egy szomszédos galaxisban. Félek is, hogy ez csak a nevében lesz Mass Effect. Szvsz csinálhattak volna egy Shepard kalandjaival párhuzamosan futó sztorit. Úgy legalább a már megismert világban maradtunk volna.

Steam: vitaro, Battle.net: vitaro#21950, Origin/Uplay/Epic: BehindTheRabbit

(#1877) [Prolixus] válasza Blyan (#1874) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Csak addig nem létezik ott, amíg oda nem visszük. Amúgy mivel az Andromédában is ugyanazok a fizikai alaptörvények vannak (furcsa lenne feltételezni, ha nem így lenne, de még ha nem is teszünk ilyen feltételezést, akkor is biztosak lehetünk benne, hogy drasztikusan nem térhet el az ottani fizikai, különben kb. semmi sem működne rendesen ott...sem a technológiánk, sem a biológiánk, lévén atomi és szubatomi szinten a kémia/biokémia és így a biológia is az alapvető fizikai - termodinamika, qvantummechanika, elektromágnesesség stt - törvények alapján működik), nem ördögtől való feltételezni, hogy arrafelé is alapelveit tekintve hasonló technológiákat fejlesztenek ki, mint amilyenek nekünk vannak. Ez ráadásul egybecsend az előre predesztinált evolúciós dologgal amiről szó volt (annak is a közös kémia az oka), tehát a közös fizika miatt nem lenne meglepő, ha hasonló technológiák fejlődnének ki. Plusz ha nem így lenne, a játék olyan elemeit reálisan nézve lehetetlen lenne megcsinálni, hogy full idegen bolygókon olyan dolgokat találunk, amiket visszaküldünk elemzésre, és később ezt felhasználva új dolgokat csinálhatunk magunknak vagy fejleszthetjük a jelenlegi cuccainkat (márpedig ilyesmi lesz a játékban, ezt tudjuk).

"Mondjuk nekem már az is erőltetett, hogy minden külső indok nélkül elindul egy ilyen közösségi kezdeményezés egy másik galaxis meghódítására"

Narratív szempontból szerintem is eléggé irreális ez a sztori, de hát tudjuk, hogy valójában miért mennek felfedezni. ;] ME3 vége és ilyesmik ugyebár...

"Mi leszünk a "proteanok" akik elviszik a technikát az Andromeda őslakosainak - meg a tüzes vizet. Galaktikus Kolumbusz Kristóf ( vagy Vespucci, Cortez stb)"

A Kett-nek vannak lőfegyvereik, plusz láttuk azokat a robotszerű csápos-polipszerű akármiket is. Kétlem, hogy nekünk kellene elvinni a "nagy fejlett" technológiát a "primitív" őslakosoknak, mint ahogy Kolumbusz vagy Vespucci tette (persze még ez sem igaz, hiszen tudjuk, hogy a dél-amcsi indiánok bizonyos tudományokban eléggé fejlettek voltak...). Lesz ott bőven már fejlett technológia.

[ Szerkesztve ]

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#1878) Blyan válasza [Prolixus] (#1877) üzenetére


Blyan
félisten

A közös fizika az rendben van, a technológia nem gondolom, hogy feltétlenül kell-e hasonló szinten legyen (a milky way játszótéren azért volt mindenkinek ez a szent grállja, mert az ősök ezt a technikát hagyták rájuk, doksikkal, mindennel együtt). De ez már csak szőrszálhasogatás.

Az utolsó hsz már csak morgolódás volt, tudom, hogy nem az őskőbunkók közé megyünk, csak a technológiai elv átviteléről beszéltem. Nem gondolom indokoltnak, hogy bár a fizika törvényei azok, minden technika ugyanolyan módon fejlődött volna. Vagy sokkal előrébb, vagy sokkal hátrébb illene lenniük. Szerintem.
Az, hogy a tejúton mindegyik faj azonos technikai fejlődési szinten volt az a proteánoknak volt köszönhető, meg a ciklusoknak, amik 50000 évente kipucolták a galaxist, visszataszítva mindenkit a "kőkorba".

[ Szerkesztve ]

The ability to destroy a planet is insignificant next to the power of the Force.

(#1879) [Prolixus] válasza Blyan (#1878) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Nem azt mondtam, hogy ugyanolyan módon fejlődött, csak hogy a működési alapelveinek hasonlónak kell lenniük a közös fizika miatt (ergo hasonló a technológia, nem olyasmi, amihez foghatót elképzelni sem tudtunk a jelenlegi technológiánk alapján, minden általunk ismert dologgal szembe megy stb). A végeredmény lehet más, de ha lebontod elemeire meg megnézed hogyan működiknek, akkor sok hasonlóságot kellene hogy találj. Az összkép még lehet egészen más.

"Vagy sokkal előrébb, vagy sokkal hátrébb illene lenniük. Szerintem."

Ezt nem indokolja semmi. Azok alapján, amit tudunk, bárhol lehetnének az Andromédában technológia szempontjából. Sőt, még az élet fejlettsége szempontjából is... Az indoka ennek egyszerű: nem tudjuk mióta van ott élet, és hogy az milyen gyorsan fejlődött. Ehhez kapcsolódón azt sem tudjuk, hogy mikor jöttek létre a fejlett életformák, és hogy az ő technológiájuk mióta fejlődik. Mivel semmit nem tudunk lényegében, ugyanolyan valószínű az is, hogy jóval előttünk járnak technológiailag, meg az is, hogy le vannka maradva, és persze az is, hogy kb azonos szinten vagyunk velük.

[ Szerkesztve ]

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#1880) Blyan válasza [Prolixus] (#1879) üzenetére


Blyan
félisten

Szerintem valószínűbb a le vannak maradva vagy fejlettebbek, mint az, hogy azonos szinten vannak. Ez utóbbit csak akkor gondolom,ha a fejlődés csúcsát jelentené az ahol Proteánok vannak és annál feljebb nincs (van, mert tudjuk, hogy a Reaper technológia jóval előrébb van).
Egyszerűen nem tartom valószínűnek, hogy párhuzamosan fejlődtek volna a milky wayben lévőkkel - akiket ráadásul 50.000 évente kiirtottak. Azt meg főleg nem, hogy az Andromédában mindenki ugyanazon a szinen lenne. A párhuzamos evolúció egy dolog, az meg hogy egyes fajoknak mennyi ideje volt fejlődni az meg egy másik, és ha csak nem volt itt is egy ősi faj, ami segített volna őket, akkor már a galaxisukon belül is különböző szinten kell lenniük egymáshoz képest, hát még egy másik galaxisból érkezőkhöz képest.

Ezt gondolom én.

[ Szerkesztve ]

The ability to destroy a planet is insignificant next to the power of the Force.

(#1881) [Prolixus] válasza Blyan (#1880) üzenetére


[Prolixus]
addikt

"Azt meg főleg nem, hogy az Andromédában mindenki ugyanazon a szinten lenne"

És ezt hol mondta bárki is, vagy mi utal erre bármi is? Erről ugyanúgy nem tudunk semmit. Lehet így van, de lehet nincs, nem tudni. A fajokat meg nem 50 ezer évente kiírtották. Csak 50 ezer évente volt egy ciklus, ahol a fejlett fajokat tüntették el. Az emberiség fejlődése sem 50000 év volt a ME univerzumban sem, hanem jóval több. A mi galaxisunkban a kártyákat nagyban megkeverte az, hogy minden fejlett faj rátalált a korábbi ciklus technológiájára, ami nagyban felgyorsította a fejlődést az adott ciklusban.

Az Andromédában lehet nem így volt, a Kett-el is lehet a konfliktus egy része az lesz (és mintha erről már olvastam is volna valahol...), hogy ők is a Remnant ősi technológiára pályáznak, vagyis most kezdik el maguknak felfedezni. A Remnant cuccról semmit nem tudunk, lehet 500 ezer évvel ezelőtt kipusztultak, lehet az is, hogy nem olyan rég. Arról sem tudunk semmit, hogy pl. a Kett mikor kezdett el fejlődni és milyen gyorsan fejlődött. Lehet később kezdtek el, mint mi, de még nálunk is gyorsabbak voltak. Lehet korábban, de lassabban fejlődtek, mivel nem volt nekik ilyen prothean boost, mint nekünk.

Én továbbra is azt mondom, hogy mivel semmiről nem tudunk semmit, gyakorlatilag minden eseménynek ugyanannyi a valószínűsége. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy adott eseményeknek nagy valószínűsége lenne, mivel kérdés, hogy hány esemény van stb. Majd kiderül a játékból.

[ Szerkesztve ]

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#1882) oriic


oriic
HÁZIGAZDA

Twitterről néhány napja:

"Quick question: Chronology, if I'm correct, the A.I. started pre-reaper war. So why are they looking for a new homeworld?"
Mac Walters valasza: "Originally? Same answer as to "Why go to the moon?" Or Mars; Curiosity. Ambition. Discovery. Because nobody had ever done it before..."

Live-Die-Respawn

(#1883) GypsFulvus2 válasza [Prolixus] (#1865) üzenetére


GypsFulvus2
őstag

Vízalap nem feltétlenül szükséges. Lehetséges sejtszerű struktúrák és sejtmembránok kialakulása sokkal a víz fagyáspotja alatti hőmérsékleten, szénhidrogén-óceánokban (pl metán). Részletesebben lásd itt, vagy itt. A teljes tudományos cikk pedig itt érhető el. Ennek alapján egy csillag körüli "lakható zóna" teljes újraértelmezése szükséges.

[ Szerkesztve ]

"Only the paranoid survive" - Andrew Grove, (1999)

(#1884) Blyan válasza [Prolixus] (#1881) üzenetére


Blyan
félisten

Persze, csak spekulálok, akármi lehetséges. :) Majd meglátjuk mit találnak ki.

Ori Ennyi, simán lesöpörték a kérdést az asztalról. :D Just because! :D

[ Szerkesztve ]

The ability to destroy a planet is insignificant next to the power of the Force.

(#1885) [Prolixus] válasza GypsFulvus2 (#1883) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Igen ám, de itt nem arról van szó, hogy víz nélkül lehetséges-e az élet, hanem arról, hogy fejlett élet lehetséges-e. Márpedig erre a spekulatív, de nagy valószínűséggel igaz válasz (ezen eredmények mellett/ellenére) is, hogy nem.

Bár bevallom nem olvastam el amiket linkeltél, így államvizsga előtt nem sokkal herótom mindentől ami természet/élettudomány. :DDD A cikket köszi mindenesetre, jobb napomon belenézek majd.

[ Szerkesztve ]

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#1886) GypsFulvus2 válasza [Prolixus] (#1885) üzenetére


GypsFulvus2
őstag

Ez megalapozatlan kijelentés. Pontosan u. ezt jelenthette volna ki egy metán alapú faj képviselője, ha ellátogatott volna 3,5 md évvel ezelőtt a Földre, és megtekintette volna az első prokarióta élőlényeket. Ha van sejt és félig áteresztő membrán, a hozzá illő folyadékkal, onnantól kezdve bármi kialakulhat. A Titánon pedig vannak metán óceánok, tavak, folyók, és szárazföld is, ahová "kimászhat" az élet, ahogyan a Földön is tette. És ez még mindíg csak a szénalapú élet. Kén, arzén, szelén alapon szintén vannak kísérleti eredmények, ezen kívül elméleti munkák a szilícioum alapú életre is születtek már. Annyi minden létezhet egy 400 md csillagból álló galaxisban, amit még csak elképzelni sem tudunk... A mai Sci-Fi szánalmasan, helyenként már groteszk módon antropomorf. Ebből a szempontból pl. Stanislaw Lem fényévekkel a mai könyvel, filmek, játékok előtt járt.
Az államvizsgához sok sikert; azon én már 15 éve túl vagyok... ;]

Ez az ellenséges faj meg nyilvánvalóan azért néz ki így, ahogyan mert ahogy már valaki megállapította, elég volt hozzá egy turian testet és egy preothean fejet összedolgozni, aztán kicsit felturbózni. Ez kb 2 napos meló lehetett, vagy legyen 1 hét, ha nagyvonalú vagyok. Minden öteletességget, kreativitást nélkülöz. "Dobjunk össze gyorsan valamit" filozófófia. Már a játék alapszituációja is egy fenemód kényelmes módja annak, hogy elkerüljék a trilógia lezárásaiból adódó problémákat. Az eddigiek alapján nem várok sokat ettől a játéktól, jó eséllyel csak a nevében lesz ez Mass Effect, inkább egy űrbéli DAI-nak tűnik, amibe beszórták a ME-ből ismerős fajokat. Aztán adja ég, hogy tévedjek.

[ Szerkesztve ]

"Only the paranoid survive" - Andrew Grove, (1999)

(#1887) [Prolixus] válasza GypsFulvus2 (#1886) üzenetére


[Prolixus]
addikt

No-no, ez nem vica-versa működik. A víz valójában egy nagyon atípusos folyadék, sokan abba a hibába esnek, hogy közönséges folyadéknak gondolják, pedig pont, hogy nagyon különleges. A H2O mint vegyület, lényegében olyan tulajdonságokkal bír, amelyek kombinációja nagyon egyedivé teszi. Relatíve ártalmatlan nyomás és hőviszonyok között előfordul mindhárom halmazállapotban, sőt ha jól tudom az egyetlen vegyület gyakorlatilag a Földön, ami mindhárom halmazállapotban széles körben előfordul (mivel moláris tömegéhez képest szokatlanul magas az olvadás és forráspontja légköri nyomáson). A víz színtelen, átlátszó, nagy a felületi feszültsége, nagy a fajlagos hővezető képessége és párolgáshője, sűrűsége szilárd halmazállapotban kisebb, mint folyadék halmazállapotban, kiváló poláris oldószer, általában elég nagy a szolvatációs (hidratációs) hője amikor oldódik benne valami stb-stb. Ezek nagy része persze a H-O kötés erős poláros kovalens jellege, és az emiatt a vízmolekulák között kialakuló erős hidrogénkötéseknek köszönhető, mindez kombinálva a kis moláris tömeggel (vagyis a kis molekulatömeggel). Ha megnézed, nincs még egy olyan vegyület, amelynél ilyen érdekesen kombinálódnának a különböző tulajdonságok.

Szóval továbbra sem az a baj, hogy máshol nincsenek metán óceánok mondjuk (mert vannak) és nem az, hogy ilyen körülmények között valami primitív sejtmembránszerű valami nem alakulhatna ki. A korlátot az jelenti, hogy az a rendkívül sokféle kémiai reakció, ami az élethez kell, más folyadékban nem nagyon mehetne végbe, csak a vízben. Nem azért, mert jellemzően vizes közegben játszódik le minden ismert ilyen reakció, hanem azért, mert a víz az egyetlen olyan folyadék, ami kellően különleges ahhoz, hogy egy hatalmas kémiai reakciós repertoár számára ideális közeget biztosítson. Mondanám, hogy az egyetlen olyan ismert folyadék, de mivel a periódusos rendszer fix, oda új elemet berakni érthető okokból nem lehet (max a végére, ami meg tökmindegy, mert azonnal bomlik), így ennek a kijelentésnek zéró jelentősége lenne.

"És ez még mindíg csak a szénalapú élet. Kén, arzén, szelén alapon szintén vannak kísérleti eredmények, ezen kívül elméleti munkák a szilícioum alapú életre is születtek már."

Persze, az emberek kísérleteznek, de ezek az eredmények érdekességként elmennek, jelentőségük a téma szempontjából különösebben nincs. Szénalapú az élet azért, mert a szén különleges: Az atomja kicsi, elektronegativitása közepes, a hibridpályáinak köszönhetően 4, teljesen azonos értékű, erős kovalens kötés kialakítására képes, önmagával többszörös kötéseket is kialakíthat. Ez megint csak egy olyan tulajdonságsor, amire semmilyen másik elem nem képes így együtt (külön-külön persze, lehetne sorolni a példákat). Viszont ez mind kell ahhoz, hogy a szén önmagával és egyéb más elemekkel kapcsolódva, rendkívül változatos felépítésű és tulajdonságú vegyületeket hozhasson létre, ami változatosság ismét csak a fejlett élet elengedhetetlen feltétele. Az egyetlen elem, ami hasonlít ehhez az a szilícium, nem véletlen, hogy a legtöbb sci-fiben ha nem szénalapú életről megy a tantra, akkor szilícium alapúról szól a fáma (itt a szerzők éppen nem a hasukra ütöttek, persze a szilícium közel sem olyan "jó", mint a szén több okból). A lényeg tehát a szén esetén is a változatosságon van.

"Annyi minden létezhet egy 400 md csillagból álló galaxisban, amit még csak elképzelni sem tudunk... "

Persze, ezek hangzatos szövegek, meg jól hangzanak sci-fi magazinokban satöbbi. A probléma ott kezdődik, hogy eléggé valószínű, hogy az egész univerzumban ugyanaz a fizika működik, mint az általunk ismert részén a világegyetemnek. Tehát ugyanúgy épülnek fel az atomok, ugyanaz a négy elemi fizikai kölcsönhatás irányítja a világot. Márpedig ha így van, akkor sajnos meg vagyunk lőve. Nem fogunk soha új, soha nem látott lehetőségekkel kecsegtető elemeket, ezáltal ilyen vegyületeket sem felfedezni. Ezáltal nem fogunk semmi olyat találni (mert nem létezhet) ami gyökeresen áthúzna mindent, amit eddig tudunk. Márpedig a jelen leosztásban nem nagyon van más lehetősége az életnek, mint elemszinten a szén, közegként szereplő folyadék szintjén pedig a víz. A kulcs a változatosság, amit ezek lehetővé tesznek, ami a bonyolultság alapja, ami pedig az élet alapja.

Hangsúlyozom ez akkor igaz, ha mindenhol ugyanaz a fizika működik, amit ismerünk. Ha nem, akkor valóban bármi megtörténhet. :)

[ Szerkesztve ]

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#1888) [Prolixus] válasza [Prolixus] (#1887) üzenetére


[Prolixus]
addikt

szerk: Fejlett életet szerettem volna írni, primitív formák természetesen más közegben is kialakulhatnak, akár szilícium alapon is.

[ Szerkesztve ]

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#1889) Ryder62 válasza [Prolixus] (#1869) üzenetére


Ryder62
őstag

Érdekes miszerint a ME2-t és összes DLC-jét 2185-re teszi, de az Arrivalt 2186-ra.

Szóval időutazó vagyok, ha így nézz ki a játékmenetem: Horizont > Arrival > Lair of the Shadow Broker

(#1890) oriic


oriic
HÁZIGAZDA

(#1891) maajsz válasza [Prolixus] (#1887) üzenetére


maajsz
senior tag

Nem hinném, hogy annyira bonyolult kutatás előzte volna meg az egészet, max az első rész előtt. Jelenleg ez a Kett engem nem győzött meg, prothean/collector átszabásnak tűnik erősen. Az 1-2 rész, de főleg az 1. tele van eredeti ötletekkel még akkor is ha nem akartak túlbonyolítani egy két fajt és medúzáról vagy épp elefántról mintázták. A többi viszont olyan amit kb még sehol nem láttam azelőtt. Visszatérve arra a "visszahajló" lábra, na azt vniszont sok más játékban/filmben láttam azelőtt is.
Eddig a Normandy is jobban bejön mint a Tempest, sőt nem is igazán értem minek raktak rá szárnyat winglettel plusz előre is egyet, ami ráadásul eléggé helytelen is repülésdinamika szempontjából. Talán ez az egész arra utal, hogy több légköri bevetésre tervezték, de mivel a hajtóműve teljesen más elvű ugye mint a mai gépnek így megint csak értelmetlen.
Az új Mako tetszik kinézetre, bár itt is elmélkedhetnénk hogy minek van, ha a shuttle úgyis kiváltja mindenben.. leszámítva a nosztalgiát meg a "vezetési" élményt. :)

(#1892) Fkris válasza [Prolixus] (#1869) üzenetére


Fkris
őstag

A 2386ban történtekről honnan tudunk?

"...on the Fields of Trenzalore, at the fall of the Eleventh, when no living creature can speak falsely or fail to answer, a question will be asked — a question that must never ever be answered...

(#1893) [Prolixus] válasza Fkris (#1892) üzenetére


[Prolixus]
addikt

Hát hogy az ott miért pont 2386, azt én sem tudom. Az nyilván az a befejezés, amikor bemutatunk a hülyegyereknek és mennek a ciklusok tovább, aztán látható a játék végén a Liara által készített időkapszula. Gondolom arra reflektál a dátum, hogy ez a jelenet akkor lenne látható...de mondom én sem tudom ez a dátum honnan van. Jelentősége nincs mondjuk, úgyhogy nem vettem a fáradtságot, hogy utánanézzek.

I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

(#1894) Apollyon válasza Fkris (#1892) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Nekem valami olyasmi rémlik, hogy Vigil meséli az ME1-ben – amikor kérdezik tőle miért nem várják ki valahol a Reaperek eltűnését – hogy a reaper harvest olyan sokáig tart, hogy nem tudják kibekkelni addig, ezért is kapcsolt le szép lassan mindenkit az archives-ban. Mondjuk hogy ez 200 földi év vagy több azt már én sem tudom.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#1895) Blyan válasza Apollyon (#1894) üzenetére


Blyan
félisten

Igen, ezt mesélte, és megvolt az bőven ennyi idő.

The ability to destroy a planet is insignificant next to the power of the Force.

(#1896) Fkris válasza Apollyon (#1894) üzenetére


Fkris
őstag

Mondjuk ha azt vesszük, hogy a reaperek a törzsfejlődés elején láttak minket utoljára (ME 3, Javik, majmokként hivatkozik ránk asszem), az azért bőven 4-5 ezer földi év.

"...on the Fields of Trenzalore, at the fall of the Eleventh, when no living creature can speak falsely or fail to answer, a question will be asked — a question that must never ever be answered...

(#1897) Ra's al Ghul


Ra's al Ghul
senior tag

Sziasztok!

Elnézést mindenkitől ha rossz helyre írok.
A kérdésem az lenne, hogy megszeretném venni a Mass Effect teljes szériát (minden részhez az összes elérhető DLC-t), ezt honnan érdemes meg venni, illetve mennyibe kerül a teljes előbb említett "csomag"?

Theatricality and deception are powerful agents to the uninitiated.

(#1898) leviske válasza Ra's al Ghul (#1897) üzenetére


leviske
veterán

Tudomásom szerint ilyen csomag nincs. A DLC-ket külön kell megvenni origin-en.

(#1899) bishoplogan


bishoplogan
senior tag

Lehet csatlakozni egy zárt csoporthoz. akit esetleg érdekel a játék: Facebook zárt csoport

(#1900) tiv83us válasza bishoplogan (#1899) üzenetére


tiv83us
veterán

Csatlakoztam :K

Always Outnumbered, Never Outgunned

Útvonal

Fórumok  »  PC játékok  »  Mass Effect: Andromeda [Spoiler Alert!] (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.