- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bambano: Bambanő háza tája
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Argos: Szeretem az ecetfát
-
LOGOUT
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Stitch
őstag
A mélységélességet befolyásoló dolgok közül az objektív közelpontját ki kellett volna hagynod.
Azonos méretű fényérzékeny felülettel rendelkező rendszeren belül a rekeszérték mellett a nagyítás határozza meg a mélységélességet. A nagyítás pedig a gyújtótávolságtól és a tárgytávolságtól függ.
-
Cancer
senior tag
-
-
Jinxx
senior tag
Én anno 8ért vettem, de leesett az állam amikor megláttam rajta a 27es cimkét, mondtam a boltosnak, hogy kicsit durva ennyit kérni érte, már majdnem otthagytam és akkor mondta, hogy bizományos cuccok, neki rá kell még rakni a hasznot és az áfát. A vége az lett, hogy felhívta a tulajt és megbeszélték. Kívülről szép, a lencsék is tiszták, a rekeszelés kicsit szorul, de működik végig az a/m gyűrűvel egyetemben. Mindenesetre hétvégén szétkapom.
És még egyszer kösz, hogy beírtad ide, már hónapok óta nem láttam ilyet hirdetve.
-
Jinxx
senior tag
-
Zozzant
addikt
Ma a jupiter alá betettem egyből a 31mm-es közgyűrűt, a helyzet az hogy fanatikusoknak ajánlom, a mélységélesség eltűnik gyakorlatilag ezért minimum 5.6-ra kell rekeszelni, hogy megjelenjen, az obi 1.2 és végtelen állásában 0.5-1.5 méterről fotózható. Vágott képek, az összes gyűrű alárakásával szerintem kezelhetetlen a dof, vagy csak f10 fölött.
Ez az utolsó végtelenen készült. -
-
Az-X
őstag
Értem. Így a tárgytávolságom 8-10cm és ISO 800-on f11-en 1/1000 környékén szépen tudtam vele fotózni (persze csak napsütésben). Igazából egy Sigma 150/2,8-ra fájna a fogam, de egyszerűen így válság közepén nincs rá keret
Amúgy csak azért gondoltam, hogy a 300-as jó lenne, mert valahol azt írták a raynox 250-es kb felezi az obi közelpontját. Így ha mondjuk a 1,5m-ből lenne 0,75 300mm-en az már nem lenne rossz. Ki kéne próbálni.
-
Zozzant
addikt
Köszike! Azóta feltettem mégegyet, krém
Nagyításáról én is csak itt a topicban találtam adatot
(#1419) Szten Márs : hát elhültem mikor egyébként megláttam a képek részletességét, alulról nyaldossa a 28-75 képét, és mennyivel kerül kevesebbe, persze azért az sokkal kényelmesebb minden téren, de pöcsölve igen jó játszó darab ez a jupiter.
-
Szten Márs
nagyúr
Igazából baromi egyszerű, aki leérettségizett matekból, annak nem jelenthet gondot. Talán egy kiegészítéssel: az arctg a számológépen a tan-1 - a minusz egy felső indexben. Tehát az a függvény, aminek a segítségével egy megadott számértékből (amit egy szögből varázsolt nekünk a tangens függvény) következtetünk a szögre - a tangens függvény inverze. Ezt szokták lespórolni gimiben valami érthetetlen oknál fogva.
A többi csak elemi geometria/trigonometria, meg az, hogy elképzeljük, ahogy tőlünk (pontosabban a géptől) távolodva hogy nyílik a táj, amit az objektív láttat, és ennek a nyílásszöge a látószög. Nem foglalkozunk ennek mindenféle kiterjedésével, csak az egyikkel, én önkényesen a függőlegest választottam.
Így a gyújtótávolságból és a legkisebb tárgytávolságból bármilyen objektív nagyítása kiszámítható. Bár eddig lusta voltam bármelyik objektívemnél ezt számolgatni, úgyis látom, hogy mire képes, mit is tud makró/közelfényképezés terén, az, hogy ennek tudom a számértékét, nem változtat semmit a dolgokon.
-
Szten Márs
nagyúr
Egyikkel sem. Kiszámolod a 135mm-es objektív látószögét 36x24mm-re (mivel a nagyítás számértéke független a használt formátumtól). Számolhatsz átlós látószöggel is, de bőven elég ha a függőleges, vagy vízszintes látószöget számolod ki. Ha megvan mondjuk a függőleges látószög, akkor megnézed, hogy 1,2 méter távolságból az objektív által az érzékelőre vetített téglalap függőleges élének hossza mekkora, ezt pedig összeveted a kisfilm függőleges élhosszával a 24mm-el. Ugyanezt el lehet végezni APS-C-re is, más számokkal számolsz közben, de az eredmény ugyanaz lesz. De ha vársz 10 percet, akkor befejezem a dolgomat, és kiszámolom én is szívesen.
-
Zozzant
addikt
Nekem van PK bajonettes Hoya HMC 135/2.8 obim, de nemrég vettem egy MC Jupiter 137AM 135/3.5 M42 obit (rágerjedtem) tokkal vonóval kört formáló sok blendelamellával, csak még nem jött meg az adapterem, olyat vettem amin nincs rugó rá kell tekerni az obira és onnét olyan mint egy K bajonettes, max nem lesz végtelen, de egy portré obinál és a fotós szokásaimat ismerve ez nem érvágás.
-
Szten Márs
nagyúr
Emiatt ne tegyél le a K bajonettes obikról. Bár én az M42 adapter létjogosultságát K bajonettre sosem értettem, ezt be kell, hogy valljam. Az M42 maradhat azoknak, akiknek nem Pentaxuk van, mi viszont baromi jól el vagyunk látva natív K bajonettes csatlakozású manuális obikkal
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Linux kezdőknek
- Formula-1
- Gumi és felni topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PayPal
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Projektor topic
- További aktív témák...
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- BESZÁMÍTÁS! Asus M5A99FX PRO R2.0 990FX chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- RÉSZLETRE , Bankmentes , kamatmentes Asus Rog Zephyrus G16
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged