- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: HP 255 G8 (250 G8) LCD csere
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése.. kontra MS/Zintel korlátozásai.(Mehetnek a levesbe)
- Argos: Az vagy, amit megeszel
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- bitblueduck: RTX 50-es széria PhysX támogatás nélkül. Tényleg akkora probléma?
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
cigam #105622 üzenetére
Utóbbi hónapokban komoly bulvárosodást lehetett éeszrevenni a linuxmint.hu oldalán! Régebben csak tisztán Linux Mint hírek, témák voltak, max néhány egyéb Linux vonatkozás, de most minden özönlik az oldalon.
Ezen a kötélvasúton kicsit én is fennakadtam, érdekes egyébként, de mi keresnivalója van azon az oldalon?
-
válasz
Petya XT #104975 üzenetére
Ja értelek, ez már disztró Rendszerbeállításokon belül volt!
OK.
Csak volt egy olyan figyelmeztetés, hogy nem ellenőrzik, és saját felelőségre adjam hozzá.
Mióta ismerem a KDE-t, mindig kiírta ezeket a külön letölthető panelappok, widgetek, témáknál. Gondolom ez valami standard náluk, de ha nem raknák fel a kde-org-ra, kb semmi csilivili nem lenne és dőlne a KDE mítosz. Nekem akkor lett tele a hócipőm, amikor friss volt a plasma6 és gyakorlatilag semmilyen kiegészítő nem volt kompatibilis a rendszerrel. Super a KDE meg a legkonfigolhatóbb DE, de az új plasmával hónapokig az előbb leírt helyzet volt. Remélem bő egy év után már talán javult a helyzet. -
válasz
Imi1981 #103873 üzenetére
Nem vagyok nagy KDE user, de amikor néha használtam és témákat akartam felrakni, kb 5-ből 2 sikerült, jobb statisztikát nem tudok mondani, mert feladtam a további próbálkozást.
Ami meglep, hogy a Linux Mint Cinnamonnál nem találtál megfelelő témákat, skinezéseket. Ha nem is annyira harsány csilivili, mint a KDE skinezés, teljesen jól lehet alakítani azt is. Új Cinnamon kiadás esetén szokott olyan kiegészítő vagy kisalkalmazás lenni, ami pár hétig nem működik, de sok jó téma van, mondjuk én felrakok egy sötét témát, talán a PoP OS-tól lenyúltat meg transparent panelt, pár panelappot és minden tök szép.
-
Imi1981
veterán
válasz
Rowon #103874 üzenetére
Van pár ami tetszik de végülis nem fontos . Az alap témák is szépek .
Más kérdés ! KDE connect-et használ valaki iphone-al ? Most küldök át egy videót de baromi lassan megy ! 128 MB a videó és 25-30 KiB/s-el másol ! Azt írja 1 óra van hátra. Androiddal is ilyen vagy csak megint az ios ( már nagyon utálom és várom mikor vissza megyek androidra ) szivat ?
-
Imi1981
veterán
Sziasztok! feltelepítettem egyik minipc-re 4 db linuxot egymás mellé ( mint, kubuntu , ubuntu , zorinos ) és ismerkedek velük. Bekapcsoláskor ki tudom választani melyik induljon . Legjobban a Kubuntu tetszik meg a Mint bár többi sem rossz . A kubuntu tetszik talán a legjobban mert hasonlóan felszerelt és minden programot megtalálok rá mint a linux mintre csak felülete jobban tetszik . Szeretnék plusz témákat letölteni de valami függőségi gondja van [kép] és egyiket sem engedi . Neten kutakodva találtam pár tippet [link] , hogy le kell tölteni böngészővel a témát és be kell másolni a ~/.local/share/color-schemes mappába de nem működik úgy sem . Van erre valami megoldás hogy a témaletöltő működjön rendesen ? Nagyon kezdő vagyok és terminált nem használok bár régebben itteni segítséggel használtam már de nem emlékszem mire . Konkréten tegnap telepítettem a linuxokat . Régebben már használtam egy kis ideig mintet és kubuntut de abbamaradt valamiért. Most kedvet kaptam megint így, hogy van rá egy külön gépem .
-
válasz
GuMipOkE #101594 üzenetére
Én ebbe a témába Vasti74 és Cigam nézetét vallom.
Régebben is és ma is, több blogbejegyzésemben is hangot adatm ennek.
Okés legyen 2-3, 4-5, max. 10 fó csapásirány. De ennél több minek?
Én a 6 év linuxozásom után simán összekalapálhatmék egy nekem megfelelő disztrót, legyen tibipingvin.
Ezt a disztrót rajtam kívül legalább öten azonnal ki is próbálnák majd ugyanúgy mint több 1000 elárvult kezdeményezést, belevágnám az internet szemeteskukájába.
Akkor ennek mi az értelme...? Semmi, nulla.A kernelek 95%-ban egyformák. A körítést meg minek 10000 disztróként nevesíteni...? 1000 csomag és frissítéskezelővel, egyébbel?
Mondom sokadszor ez a magánvélemyényem.
és szabadság ide szabadság oda, én tartom ezt.Legyen meg a 2 fősodor, rolling és lts. Ezt még mindenki el is tudja dönbteni neki melyik a megfelelő. Nagypapának lts, gamer fiatalnak rolling.
És legyen ezek alatt egy faszerkezet. Nem ácsmunkára gondolok hanem ágazzon lefelé, pl. így és ugyanígy az lts ágon is,
rolling
desktop edition
cinna xfce gnome kde stb
Itt értelemszerűen tovább a megfelelőhöz
szoftverkezelő, deb aur pamac, konténeres, snap flatpak stb.
szoftverbázisok, öreguras, modern, gamer beállítottság, médiára kihegyezve, csak a minimum stb.
témák, színek, csicsa, egyszerűség, stb. stb. szerint.Itt minden lejjebb lépésnél lennének magyarázatok pár sorban, képek, és nem példák terminálparancsokra meg githubos makeinstallok tömkelegére.
És akinek halvány elképzelése van mit is szeretne, az végigikattingatva a fa ágain eljut oda hogy pl.
rolling, KDE, automatikus frissítések mindenre, minden szoftvert szeretnék kipróbálni, a konténerektől se riadok vissza, a gép 99%-ban médiafogyasztásra kell, a szolíd nem hivalkodó témázást, kinézetet kedvelem. stb. stb.
És az hogy ennek a neki megfelelő egyedi disztrónak nem Garuda vagy Manjaro vagy Ubuntu már a neve hanem Pistike 1. gamer disztrója, vagy Sanyipapa és Mama facebookos viberes unokás böngészős disztrója, na EZ az igazi szabadság, nem ez az orbitális világméretű katyvasz ami Te szabadságnak hívsz.
És ne már a felhasználóra maradjanok olyan marhaságok mint aur bekapcsolása, ppa felvétele egy milliók által ismert használt szoftverhez, médiakodekek vadászgatása terminálból, elavult 2-3 éves használhatatlan szoftverek a gyári repókba stb. stb. Ezt intézze a renszer automatice, 2025 van.Akik meg hobby vagy munka szinten használják úgyis tudják nekik mi kell.
Amikor elkezdtem jópár éve Linuxozni, 0, nulla tudással, kb. 2 hét alatt leesett hogy ez a rendszer fényévekkel jár a Win, Mac, minden előtt.
Mivel azok fix, ez meg MODULÁRIS, legószerűen összerakható.
És EZT kéne a nagyközönségnek valahogy elmagyarázni, nem megszédíteni kismillió szétszórt elavult elárvult nehezen kezelhető marhasággal.
Következő lépés a csomagkezelés egségesítése, vagyis nem, rosszul fogalmazok, minden csomagot minden csomagformátumra portolni kéne és a nagyközönség eldönti melyik a jó neki.
Igen ez brutális meló, pl. debet csinálni minden szoftverből ez lehetetlen is de akkor legyen konténerformátum. Azt atomkönnyű naprakészen tartani hisz egy azaz egy darab Mozillát, VLC-t stb. kellene csak karbantartani. Nem 500 formátumot.
Csak a felhasználók, az ÁTLAGFELHASZNÁLÓK nyernének vele de ők mindent.Nem vagyok se dogmatikus se önimádó.
De látatlanba nagyob összegbe lefogadom ha a Linux a leírt úton indult volna el és nem a disztrókatyvaszok és azokon belül minden homlokegyenest eltérő kismillió megoldásain, akkor előrébb tartana.Mégegyszer utoljára leírom, ezzel a módszerrel nem veszne el a szabadság és nem veszne el a profik által használt más megoldásokból se semmi.
Szerveres vonal, bármire használható egyedi spec. gui nélküli rendszerek stb. csak nagyon megönnyítené egy átlátható rendszerben ábrázolva hogy mi micsoda. -
Crvsh3R
senior tag
válasz
tordaitibi #100443 üzenetére
Én kérdeztem, témát is használok (jelenleg is) a Ventoy-on és nem, nem az EFI partícióra kell rakni a témát.
A kérdésem kifejezetten arra a GRUB témára vonatkozott, hogy kompatibilis-e a Ventoy-al.
Átalában direkt Ventoy-hoz készült GRUB témákat szoktam alkalmazni, azért tettem fel így a kérdésem. -
urandom0
senior tag
válasz
Rowon #100071 üzenetére
Egyszer azt olvastam erről, hogy a II. világháború után kezdett ennyire leegyszerűsődni a művészet, mert akkor veszett ki végleg a művészekből annak a "heroikusságnak" a felmagasztalása, ami addig azért csak-csak megjelent a műveikben. Mert onnantól fogva már egyáltalán nem tudtak hinni az emberben meglévő erkölcsösségben, és akkor vált tömegessé, hogy teljesen más témákat kezdtek feldolgozni. Nem értek a művészethez, nem tudom, mi igaz ebből, de érdekes meglátás.
-
válasz
Remus389 #99971 üzenetére
Először nézz körül a Rendszerbeállítások/Témák szekcióban, van pár semi-transparent desktop téma, onnan is ide navigálhatsz, megtudod nézni a leírását, kinézetét...ezeket egyből kattintással fel is tudod tenni:
https://cinnamon-spices.linuxmint.com/themes
Ilyen rettenetek jönnek ki a winterblue-ból...szerencsére csak a panelt meg a menüt állítja át:
Elegance azért jobb egy fokkal...
A terminal ablakát tudod még variálni...
Itt is vannak témák...
https://www.cinnamon-look.org/browse?cat=133
Ezeket elméletileg itt olvashatod, hogyan kell telepíteni. Szóval nem kell egyből ugrani más asztali felületre! (a Cinnamon egyszerűsége után a KDE-től kitéped a hajad)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Remus389
veterán
válasz
5leteseN #99479 üzenetére
A Windows-os témákban meg tudják mondani a felesleges grafikai csili-vilik,mindexelések, ... kikapcsolásának kb 3-4 klikkes módját. Egy 10-15% teljesítményt "lehet találni" kb.
Bővebben ott...
Ja igen, ismerem ezeket, mikor még Celeronom volt. Ahelyett hogy kinőtt volna a szakállam, csupán egy szendvicset kellett készítenem, mire nagynehezen végrehajtotta amit akartam. Még az msconfig-ot is ismerem.Amúgy szerintem ez a gép egy Linux-tól táltosodna meg jól, nem pedig a Windows csilli-villi dolgai kikapcsolásával, amúgy tetszenek nekem a windows csilli-villi dolgai.
Szerintem a Linux lassan már jobban passzol ehhez a géphez, kiváncsi vagyok hogy ott lesz-e Ati Radeon driver.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #98356 üzenetére
ha megvoltak a driverei, és a kiegészítő gyári szoftverei, ne működtek
Ez egy elég nagy "ha". Vajon a HW gyártók egy 80+-os piaci részesedéssel rendelkező op.rendszerre fejlesztenek, adnak ki meghajtó/kezelő programot, vagy törődnek a piac kisebb szereplőivel, ami töredék bevételt hoz?
Senki és semmi nem garantálja, hogy egy Windows-on működő HW működni fog Linux alatt is. "nehogymár bárki megszabja nekem a bútorzatot" Senki nem szabja meg, csak használni nem fogod tudni. El kell fogadni, hogy ha ilyen kis piacot lefedő op.rendszert használsz, jól meg kell nézni, milyen lakást veszel, hogy ott kényelmesen elférjenek a bútoraid.
Ne keverjük ide a munkát, itt mindenki otthoni használatra gondol. Persze itt is lehetnek extrém esetek, de egy átlag felhasználó ugyanúgy tud internetezni, receptet gyűjteni, vagy játszani, megírni a házi feladatot.
Persze biztosan találni olyan játékot, házi feladatot, stb... amihez Windows kell, de nem is ez volt a kezdő kérdés!Totron azt kérdezte, hogy Nem zavar titeket, hogy linuxra van a legkevesebb szoftver?
Erre a válasz pedig az, hogy nem. Szerintem rengeteg szoftver érhető el a legkülönfélébb témákban. -
válasz
galaxy55 #96649 üzenetére
...olyan lehet ő is, mint én voltam, amíg foglalkoztam IT témákkal.
Nem vagyok ebben biztos. Tibikomám kuriózum ilyen szempontból, de ezt csak akkor értheted, ha akár legutóbbi thread-jét is képes lennél arcidegzsába nélkül átolvasni! Őt csípjük nagyon, de minden túlzás nélkül mondhatom, hogy rettentő fafejűen tud ragaszkodni a régi jól bevált sokévtizedes Windowsos dolgaihoz, ami igen komoly akadályokat gördít elé...(próbáltam igencsak szofisztikáltan fogalmazni)
Ő egy igen lelkes amatőr, ahogy a nem is legdurvább Linuxos blogjának a címe is ez:
Linux rendszerek hibái -egy lelkes amatőr szemszögéből
Kifejezettem szeretem a blogjait ettől függetlenül, bár néha nem ez jön le a hozzászólásaimból...de itt páran nagy laikus vén Linuxosok vagyunk és ennek fényében irkálunk!
-
válasz
ubyegon2 #96106 üzenetére
Régi Unity-fanoknak Plasma theme:
https://store.kde.org/p/998797/
Ezek a Nordic témák egész jól néznek ki:
-
tompa torma
junior tag
tordaitibinek tökéletesen igaza van...itt a témák 90 %-nak köze nincs a " linux kezdő " -höz...ami nem baj, mert lehet belőle tanulni, csak akkor ne hívjuk kezdőnek,...ha egy linuxra váltani akaró idetéved, elolvas pár hozzászólást, pánikszerűen menekül vissza win-re....
-
válasz
urandom0 #94671 üzenetére
Oké, hogy vannak érdekes és értelmes témák is, de hihetetlen mennyiségű fasság is van fent. Ami még plusz érdekes, hogy az egyik subredditen adott gondolatot minden felpontoz, másik subredditen mindenki lepontoz. Ezt ki érti, mert én nem. Ennyit az oldal szakmai hitelességéről.
A SUSE redditje amúgy jó, mert Richard Brown is oda írogat, elég aktívan. Én is tanultam már tőle. -
Nekem az tetszik, ha az ablaknak szögletesek a sarkai, nincsenek lekerekítve.
Első látásra ezek között látok olyan témákat, amik szögletesek:
Cinnamon themes
https://cinnamon-spices.linuxmint.com/themes
https://www.cinnamon-look.org/browse?cat=133&page=1&ord=latestXFCE/XFWM4 themes
https://www.xfce-look.org/browse?cat=138&page=1&ord=latest
Cinnamon témákat könnyebb felrakni, a Rendszerbeállítások Téma menüből is elérhetők, amik az első linken vannak.
XFCE esetén a Rendszerbeállítások/ Asztalbeállítások menüben ki kell választani a kompozitort és a XFWM4 esetén alapból is vannak szögletes ablakúak, de az előbbi linkben is van elég sok. (ezeket külön kell felrakni)
Tehát neked Cinnamon van, akkor gondolom KDE a felület és az tudja. Biztos erőműved van.
Nincs erőművem, sose volt és mindig Linux Mint Cinnamont használtam, ez a HP Elitebook 8570p sem egy mai notebook.
A Linux Mint az maga a disztró, a Cinnamon pedig az asztali kezelőfelület! A KDE, XFCE, MATE is más-más DE( asztali kezelőfelület).
A Cinnamon mára már alig használ több erőforrást alapból, mint az XFCE, de próbálgasd, amelyik szimpi, nézegesd a témákat. Ha elakadsz, segítünk.
Ez a Linux Mint XFCE imént leírt beállítás alapján egyik téma:
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ahogy Synaptic írta. A ZEN, vagy zenmod kernel már egy régi dolog, én egyből ezt raktam fel... Mondjuk erős proci mellett inkább csak a lelkemet nyugtassa...
A Phoronixon vannak jó összehasonlító tesztek a különféle kernelekről: https://www.phoronix.com/review/arch-linux-kernels-2023
PMoon: patch-et ráküldeni a forrásra már talán inkább a Linux - haladóknak topicba való.
ToomyC: Általában igyekszünk nem idehozni a nagyon advanced témákat, végül is van a haladóknak topic is... De néha megesik, hogy újra kell konfigurálni a térhajtómű deutérium keverék arányát...
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #92601 üzenetére
Nem csak a breeze és breeze-dark témák lettek a Cinnamon bőrök közé begányolva?
Egyébként önmagában a fent említett két témának önmagában is van egy rakás QT5-ös függősége (mivel ezek QT5 témák), ami további KDE cuccot is beránt magával.
Vsz. valami olyan cuccod lehetett a linken, ahol kiszedték a nem szükséges függőségeket, hogy csak, mint díszítő elem legyen a GTK-s Cinnamon környezetben. -
-
Warton
őstag
Én Manjaron játszom, igazából megy minden alapból azért nem annyira csilivili, de ha valaki rászánja az időt meg az energiát akkor elég csilivilire lehet csinálni, illetve vannak előre gyártott globális témák, amik jók lehetnek, én nem nagyon szórakoztatom magam ilyesmivel.
A Manjaron a mesa az egyetlen negatívum, amivel szintén el kell szórakozni, hogy az AMD kártya minden tudását ki tudjad használni. -
joecontra
addikt
Sziasztok!
A mai napon beüzemeltem egy 2TB merevlemezt ext4 formátumú adattárolónak. A naplózást kikapcsoltam rajta, de a lemez állandóan kerepel. Valami "foglalkoztatja".
iotop
szerintext4lazyinit
ill.splash init
nevű témák piszkálják a lemezt.Rá fogja valamikor hagyni vagy állandóan piszkálni fogja a lemezt?
Illetve mit tehetek, tegyek?Üdv,
J -
cigam
titán
Meg xfce, budgie, lxqt, i3, sway,...
Sőt! Vannak "laboratóriumok", ahol a téged érdeklő témákban előretelepített programokkal jönnek a kiadások. Csillagászat, játék, kreativitás, biztonság, tudomány,....csixy
Pontosan milyen vezérlő/chipset van az alaplapon?
lspci | egrep -i "nvm|ata"
dmesg | grep -i "nvme" -
válasz
tordaitibi #89202 üzenetére
A boot sebessége téma elkanyarodott másfelé és én arra reagáltam.
Értem én, nem is értem, miért kanyarította el fórumtárs a thread-et, de vele sincs nekem bajom, csak nem ismerjük egymást innen...én régen voltam aktív, ő meg most aktív, így nyilván betámad, ha olyat írok, ami ellentétes azzal amit ír, pedig ami tényleg vicces volt tőle, arra nem is reagáltam néhány napja. (az a téma volt, amikor kiderült, hogy igazából a folyamatosan frissített csomagok a stabil csomagok, nem a Debian stable csomagjai)
Átvitt értelemben és valóságosan is Uborka Egonnak is köszönhetem hogy a koszon kívül valami rámragadt Linux vonalon.
Ennek azért örülök, komolyan, anno is ímlítettem talán, hogy ezekből a vitákból lehet rengeteget tanulni, mert az ember minden állításnak azért csak utánajár és ezalatt rengeteg összefüggést meg is ért. Nekem is kifejezetten épülésemre szolgáltak a vitáink, mert rengeteget kellett foglalkoznom a felmerülő témákkal, hiszen nem csak úgy odamondogattunk egymásnak, próbáltunk megalapozottan érvelni...párszor neked is sikerült!
Sajna a stílusom az...no mindegy, nem véletlen nyírnak a nagybetűsök is, amikor csak alkalmuk van rá! Persze velük Topikgazda koromban barátkoztam össze.
Minap érdekes dolog történt amúgy, írtam egy szaktopikba, onnan töröltek azzal a szöveggel, hogy a társtopikjába írjak inkább. Nem értettem egyet, írtam a Modker-topikba...éééés ugyanaz az ember írt választ ott is, hogy qvázi igaza volt a Topikgazdának, azzal semmi gondja nem volt, hogy az is ő volt!
Hab a tortán, hogy átírtam a társtopikba a szöveget...szerinted onnan is törölte a többfunkciós nagybetűs kollega? Perszehogy!
Amúgy legalább 2 órát tesztelgettem az új NVMe SSD-met és ennek konklúzióját írtam le, segítendő egy vásárlói kérdést. No mindegy.
Jobban alszom most már az tuti és köszi, hogy legalább megnyugtattál, hogy a régi csatározások hullámai benned is elsimultak! Amúgy meg régi szép idők voltak azok, nekem kicsit hiányoznak is!
(#89197) Rowon
Komolyan dühítőek az ilyen emberek.
Ezt most rám is érted? Fura, mert veled elég sok interakciónk volt több topikban is, de ha így látod, így látod. Akkor nem fárasztom magam legalább azzal, hogy neked is próbáljak segíteni...bár már Debian topikot nézve egyre profibb vagy!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #88413 üzenetére
A haladó Linuxos topicba, ott amúgy is hamarabb kapsz választ ilyesmi témákra.
-
törölt tag
Segítséget kérnék.
Gnome témákat próbálgattam és az egyik macOS-szerű téma maga után hagyott a Dash-on 2db ikont. A csatolt képen felül az alma ikon és alul a színes négyzetek.
Hogyan tudnám ezeket kipucolni?A téma a saját könyvtárával (/usr/share/icons és /usr/share/themes alatt) törölve lett már természetesen.
-
válasz
mefistofeles #85803 üzenetére
Igazán nincs mit!
Tényleg érdemes telepítve kipróbálni, a téma/ikonok szörnyűek valóban, de a klasszikus KDE témák is ott vannak a beállításokban.
Hopp, szóval ha előre particionálom a lemezt ext4-re akkor nem kavarja át? Ez jó infó!
Arra figyelj, hogy az előre EXT4-re formázott particiót kiválasztva nehogy bepipáld a telepítőben a formázást! Csak jelöld be a /-t és úgy menj a következő lépésre!
-
Amúgy nem tudom kijaza Kence.
OK értem....
No de ha már a demencia szóba került, a hölgy, akinél a gép van, egy 90 éves demens nénit gondoz, ha nem tudod ez milyen munka...mindegy, nem tudja elvinni a gépet sehová, de ha tudná is...totál laikus. Mindegy, nem véletlen én managelem a kintiek gépeit. Családtagok 150 és 1300 km-re vannak. De szomorú, hogy ezt le kellett írnom, akár el is hihetted volna alapból, hogy nem opció a szervíz. Legtöbben nem bírjátok a pofámat, de annyira már ismertek, hogy nem bohóckodom ilyen témákkal. (egyébként ilyen támogató hozzáállásra számítva gondolkodtam két napot, hogy egyáltalán feltegyem-e itt a kérdést...)
De ezt is biztos jobban tudod.
Ezt a megjegyzést nem értem, nyilván az én élethelyzetem burkában van, tényleg jobban tudom.
Használt gépeket én veszek, elbattyogok személyesen és live USB-vel lecsekkolom, mielőtt megveszem, így ebay és társai nem jók. Ahol azt mondják, hogy nem futtathatok 5-10 percig egy live rendszert, oda nem is megyek. Ez ilyen. Nyilván nem kezdek el böngészni meg médiákat nézni, de pár terminalos parancsot lefuttatok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fatpingvin #84545 üzenetére
TL : DR
tvamos: jó kérdés. Akár nV driver gond is lehet, franc tudja. Utána kell nézni a játék fórumában, meg redditen is szoktak lenni ilyen témák.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sisi22 #84160 üzenetére
Nem bejelentkezési képernyő!
A hatályos GDPR szabályozás előírja a weboldalaknak, hogy tájékoztassanak (és bele tudj szólni) az oldalon használt cookiek-ről, amik a gépedre kerülnek a weboldal használata során.
A bejelentkezés dolog csak azért van ott, mert ha már van YT fiókod akkor ezeket a beállításokat áthúzza onnan.
De ez mind le van ott írva, tedd át a nyelvet magyarra az "EN" gombot megnyomva.
Amúgy ez erősen OFF topic, jó lenne kerülni és Linuxal kapcsolatos témáknál maradni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Can SteamOS and Steam Deck make Linux mainstream?
Bírom ezt a The Linux Experiment csatornás arcot. Korrekt módon és alaposan beszél a témákról.
-
-
törölt tag
válasz
#63718632 #83821 üzenetére
Oké, azt hiszem telepítettem magamra extra-maximal-hyperlamer-user-error csomagot
Gyakorlatilag csak 3x írtad, hogy /usr/share/themes path-on próbáljam meg.
Mégis, valahogy kimaradt. Ahogy átraktam oda a gnome témákat, azonnal átvette a DCSzóval köszönöm neked és mindenkinek aki segíteni próbált, de a saját hülyeségemet ti sem tudtátok legyőzni
-
lev258
veterán
válasz
PCProfessor #80360 üzenetére
Nem igazán világos, hogy mit szeretnél elérni egy virtualizált, a gép eredeti képességeihez képest gyengébb (kevesebb RAM, CPU, ...) hardveren futó Linux-szal. Amiket felsoroltál, azok mind érzékenyek lehetnek erre. Vagyis a kihozott maximum nagy eséllyel a Windows alatt kapottat nem éri majd el. Akkor meg mire jó? Vagy ismerkedni szeretnél vele?
Játékok esetén érdemes lehet utánaolvasnod a Wine, Proton, Steam témáknak Linuxon. -
leviske
veterán
válasz
#68216320 #79377 üzenetére
Elnézést kérek a bele vauvauzásért, de amennyiben csak shell kiegészítők miatt akartad felrakni a Tweakst, akkor már más csomagot kell keresni. Talán még pont a 3.38-al jött, hogy a kiegészítőket már a gnome-shell-extensions csomag kezeli. A Tweak tools már csak a témák, betű stílusok és a titelbar gombjainak a menedzselésére van igazából.
Bár mondjuk a
gnome-shell-extension-prefs
annak is kell. -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #78521 üzenetére
Én a kezdőt úgy értettem, hogy Linuxban kezdő. Itt nem számít semmilyen data science, meg SQL. Ezeket hiába tudod, ha nem régóta használsz még Linuxot, és csak az alap userfriendly DE-s megoldásokat ismered, akkor bizony kezdőnek számítasz. Ez ilyen. Mondom, ez ilyen műfaj, hogy csinálni kell, meg szokni folyamatosan. Először, mikor belekezd, nem sok fogalma van róla senkinek. Eleve az időbe telik, amíg az ember Linuxon le tudja vetkőzni a windowsos beidegződéseket, aztán jönnek ezek a userfriendly beidegződések elhagyása, mikor már az ember kiismeri magát terminálban, shellben, érti hogy épül fel a rendszer, stb.. Ez olyan műfaj, hogy még a haladók is állandóan tanulnak benne valamit, ha találkoznak új megoldással, trükkel, mert annyi minden van, hogy nem lehet sose mindent tudni róla.
Ugyanez igaz a híres linuxos youtube-erekkel. Már éve óta ontják szinte napi szinten a linuxos videókat, és egyszerűen nem tudnak kifogyni a témákból a mai napig, minimális önismétléssel, de mindig új dologgal tudnak foglalkozni. Mindig van egy aktuális téma, egy új megoldás, új nyelv, új akármi, amiről tudnak új anyagot kitolni. redditen is mindig előjönnek új dolgok, olyanok, amikről az ember még nem hallott.
Nekem pl. mostanában ez a Pipewire új. De pár hete a különböző shell-ek jelentéséről tanultam újat, mikor feszegették, hogy nem ugyanaz a /bin/sh-re symlinkelt shell, mint a default login shell, meg különbség van a script shell és interaktív shell között, ezeket pl. én korábban összemostam, és hasznos új infó volt.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #78232 üzenetére
Már pedig a Gnome szinten minden disztróban átkutyult. Talán még a GnomeOS, meg vanilla Arch-ra felrakott vanilla full Gnome az, amiben nincs kutyulás, de az meg sok felhasználónak túl fapad lesz, se addonok, se témák, se extra konfigurálási lehetőség, csomó hiányzó tool, stb.. Épp ezért a legtöbb Gnome-os (meg KDE-s) disztró nem áll meg a vanilla minimumnál, hanem teljesebb körítéssel látják el, ahogy te nevezed, átkutyulják. Csak azért hogy extra feature-ök legyenek benne, meg felhasználóbarátabb legyen. A PopOS semmivel nem spécibb. Ugyanolyan ultrafelhasználóbarát, mint a Mint, csak míg a Mint inkább nagymamáknak meg gyenge (bár egyre inkább nem „olyan gyenge”) gépeseknek van inkább, addig a PopOS meg a gamerségre koncentrál jobban, de mindkettő törekszik rá, hogy minden fent legyen a rendszeren, a PopOS még az NV driverre is figyel, meg próbálnak nem Snap-ot nem nyomin a user arcába, ahogy a Mint se.
De ha valakinek Gnome kell, akkor könnyű dolga van, mert a legtöbb disztró eleve azzal jön a flagship vátozatban, Fedora, Ubuntu, talán Manjaro is. Én is használtam Gnome-ot, amikor fél évig először kísérleteztem Waylanddel. Nem volt vele nagy bajom, fapadnak tűnt, Arch alatt kicsivel 400 MB alatt megállt a fogyasztása is, de végül gyorsan meguntam, hogy nem lehetett rendesen testreszabni, meg addonok nem akartak rajta futni. Marginálisan használható volt azért, de inkább átnyergeltem jobban testre szabható pálcika WM-ekre, amik nem csak rugalmasabbak, de kb. csak fele annyit fogyasztanak, egy config fájllal menthető minden beállításuk, stb..
#78233 CPT.Pirk: Manjaro-val nagyon mellényúlni nem lehet. Ahogy Arch-csal és Arco Linuxszal se. Játéknál arra kell figyelni, hogy lehetőleg frissebb rolling legyen, hogy megkapd az újabb, optimalizált GPU drivereket, Mesa optimalizációkat, meg az új Wine, Proton, DXVK, stb. verziókat, shader compiler dolgokat. A játék az tényleg az a műfaj, ami kínkeserv LTS disztrókon, a régi csomagverziók miatt.
Chakra azért nem is jut sehová, mert túl komolyan veszik ezt a Qt only és KDE only filozófiát. Plusz kevés erőforrás, kevés fejlesztő van mögötte. Archnál, Manjaro-nál nagyságrendekkel több, nagyobb felhasználói tábor is, ha valami bug van, többen jelzik, gyorsabban javítják, jobban jönnek az új verziók, stb..
-
válasz
szucstom #78245 üzenetére
Más hasonlót? Hát eddig azt mondtátok, hogy ilyen nincs még egy az összes világon lévő klónok között!
De ne aggódj, egyelőre nem szűnik meg.
Amúgy meg ja, addigra lesz 15 a négyzeten klón, szóval az nehéz, míg a kinézete alapján eldöntöd, melyik legyen, mivel mind Arch alapú lesz és mindbe lesz AUR. A Manjaro témákat meg még most mentegesd el.
Észre sem fogod venni, hogy nem Manjaro-t használsz.
-
Frawly
veterán
Látom a disztróhoppolási kalandok folytatódnak
Majd kinövöd, ezt onnan veszed észre, hogy évek óta csak ugyanaz az egy disztró lesz fent. Én azt mondanám, hogy a fent lévő 3 közül elég lenne az Archot megtartanod, és azt belakni.
A Void se rossz, az runit nekem kifejezetten tetszett benne . De vannak a Void-dal bajok:
1) az installere felrak kacatokat (pl. GRUB), ami nem feltétlen kell
2) a tárolókban kevés csomag van
3) kevés mirror, azok nem is a leggyorsabbak.Süsüt nagyon rég nem próbáltam, a TombolMarihónalja valóban rolling, az OFF topikban az egyik kolléga nagy híve. Az viszont baj, hogy nem tudod hogy keltetted életre, akkor nem volt értelme, mert így nem tanultál belőle.
Egyébként az rtl882xXX egy elég írhedt hardvercsalád, szinte minden disztrón trükközni kell hozzá, fel kell rakni a szükséges firmware-csomagot (vagy általános realtek firmware, vagy általános linux-firmware csomag), és a hozzá szükséges DKMS kernelmodult is ahhoz, hogy menjen.
És tudom mit beszélek, mert az új Ideapadban nekem is rtl8822ce kártya van, meg az asztali gépre egy rtl8821eu Wi-Fi stick van rákötve. Nyilván nekem emiatt már csukott szemmel is megy. Azt hiszem Archon legutóbb már DKMS driver se kellett, ha jól emlékszem.
A másik, amit ajánlok, ha már disztróhoppolsz, hogy mindegyik disztród legyen kicsit másmilyen. Mert így, hogy mindegyiket ugyanazzal az Xfce-vel, ugyanazzal a témával, ugyanazzal a programokkal telepíted, úgy valójában nem igen fognak különbözni. Érdemes lenne mindegyiket olyan grafikus felülettel felrakni, meg olyan programszettel, amit nem annyira ismersz, egyikre Qt, másikra Gtk-s, harmadikra kicsit minimálisabb felület, pl. KDE, Gnome, IceWM, Openbox, LXQt, Mate közül válogatni. Azt látom, hogy a Cinnamont meg Xfce-t már jól ismered. Így legalább tágul a látóköröd, és ha már hoppolsz, megismersz másmilyen megoldásokat is. Azokból is lehet tanulni.
Más részről a hoppolásnak lehet annyi értlelme, hogy nem unalmasodik el a Linux világa. Mindig van egy új disztró, új grafikus felület, új kiadás, amit fel lehet tenni, végtelen testreszabhatóság és témázási lehetőség, csomó betűtípus, minden grafikus felület és progi más workflow, fel lehet vele dobni a gépet időről időre, ha unná az ember a fent lévő, jól megszokott felületet, témákat, dolgokat.
Ez nekem a Windowsban külön nem tetszett, hogy ott elég korlátozott a témázás, azon kívül meg max. a hátteret cserélheted le. Sok Windows user meg ragaszkodik ugyanahhoz a ződdombhoz meg témához, amit 20 éve bambult, ugyanaz a Winamp, Flashget, Internet Suxxxplorer/Edge, és ehhez ragaszkodnak az idők végezetéig, mintha elő lenne írva, hogy csak azt, csak úgy lehet használni. Nekem ezekből kb. 2-3 év után elegem volt, és már Windowson is mindig testre szabtam mindent, nem a gyári megoldásokat használtam, meg mindig próbáltam azon is ki új programokat, másik böngésző, másik text editor, másik kétpaneles fájlkezelő (nem csak Total Commander, de Far Manager, EFCommander, FreeCommander, stb.), így próbáltam nem olyan unalmasan tartani a rendszert.
De még most is, pl. Archon már van fent vagy 5 window manager, dwm fut az idő nagy részében, de van fent IceWM default türkizkék Win95-ös témával, bspwm (ez még nincs bekonfigálva), 2bwm, berrywm (ez el lett távolítva, csak teszteltem). De egy időben használtam IceWM-et BeOS témával, Xfce-t Windows 3.1-es témával, Openboxot classic MacOS fekete-fehér témával, stb.. Másból most nem annyira hoppoltam, de fent szokott lenni több böngésző, eltérő fájlkezelők, text editorok, másik terminál, másik színséma, stb.. Olyan nincs, hogy mindig ugyanazt kéne bambulni, így változatossá teszem a felhasználói élményt, sose válik sivárrá, unalmassá. Vagyis most egy kicsit, mert mióta megyek el ebbe a túlminimalista irányba, meg rákaptam erre a terminálos, billentyűzet és vim-kiosztás orientált workflow-ra, onnantól valahogy már nincs hova váltani, meg nem nagyon lehet már semmit tovább optimalizálni. Rettenet hatékony, de a változatosság egy kicsit kezd hiányozni.
-
urandom0
senior tag
válasz
leviske #77188 üzenetére
HA a rendszer SSD-n van, a /home mappa pedig symlinkelve HDD-ről, akkor a rendszer és a programok indítása egy csöppet lassabb lesz, mivel szinte minden program program használja ~/.config, ~/.local/share és a többi, hasonló mappát.
Ha a /home az SSD-n van, de a ~/Documents, ~/Pictures, stb. symlinkelve HDD-ről, akkor ez a lassulás nem áll fenn, viszont egy újratelepítés esetén manuálisan kell gondoskodnod a konfig fájlok (és az esetleges témák, ikonok, stb.) lementéséről.Viszont felmerült bennem, hogy az Ubuntun a linkelős megoldásom miatt állogat esetleg le a Nautilus.
Én nézegetném a logokat, illetve meg lehet próbálni terminálból indítani, hátha kidob valami hasznosat.
-
válasz
mtomi95 #76533 üzenetére
Nagyon jó! Egyébként mindenkinek az a legjobb, ami neki tetszik.
De ha már így felhoztad a témát, amiért tegnap el lettem küldve a *-ba, csak lusta voltam visszagörgetni, de most megnéztem. Szóval aki másba beleáll vagy lehülyézi, legalább vagy olvassa el kétszer, ami alapján teszi vagy nem is tudom....
ezt írtam én:
".....és kolléga gépére raktam Mint-et és soha nem jött panasz rá. Biztosan nem kezdőbarát, ja.Nem a legjobb disztró, de az, hogy ne lenne kezdőbarát, az konkrétan idióta kijelentés."
[link]Kolléga úr ezt írta fenti írásomra:
"Az hogy csak a Mint a Cinnamon a legjobb, az egy oltári buta kijelentés."Remélem azért a nem a legjobb nála se azt jelentheti, hogy a legjobb....
Külön megköszönöm előre is azoknak, akik, ha nehezen értelmeznek akár egyszerű szöveget is, azért próbálkoznak!
Azért nem 20as, mert ott már nem ez a lilás/naracssárgás szín dominál. Ott akárhogyan állítottam nem akart más színű lenni, pl egy kijelölésnél.
no de visszatérve hozzád!
Ne szórakozz már, a 20.04-re is felrakhatsz számtalan theme csomagot, amiben tuti vannak lehetőségek vagy Unity-re nem tudsz témákat rakni? Régebben voltak theme manager vagy valami hasonló programok, ilyenekre is rákereshetsz, bár a 18.04 még jó ideig teljesen jó lesz!
És legalább valaki már valóban leírta, hogy az övé a legjobb disztró!Unity ablakkezelővel amivel működik a compiz
Ezen ne lepődj meg, anno a Unity egy Compizhoz készült témaként indult.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #76464 üzenetére
Nagyjából igen, de azért árnyalnám.
Mint Cinnamon & Debian Cinnamon vagy Arch Cinnamon:
-szemmel látható különbségek vannak
-a Mint-ben szépen be van állítva készre, míg a másik kettőn neked kell
Mint Xfce & Debian Xfce vagy Arch Xfce:
-szintén látható és drasztikusan nagyobb különbségek vannak
- a Mintben szintén beállítva készre, a másik kettőn neked kell
Manjaro KDE & Debian KDE vagy Arch KDE
- szintén, mint az előző két példában.
A többit jól látod.A nem előre konfigolt asztalokra további csomagokat is le kell töltened. Témák, ikonok, betűkészletek. Ezek csak a default setuppal települnek.
-
gregory91
senior tag
válasz
elektron@ #76083 üzenetére
A KDE-ről annyit hogy inkább a hátam közepére sem.Látszik rajta hogy a témák össze lettek ollózva.
" wine 64 biten nem müködik ugyhogy windowsos programok kilöve. a linuxosok meg szart se érnek."
Persze mert a windowsra írt keretprogramoknak nevezett "szutykok" nincsenek beleintegrálva a wine-be(c++ redist, .NET és társai - néha a saját rendszerükben se működnek rendesen).Az hogy a linuxos szoftverek semmit se érnek,az azért mosolyogtató. -
Balerik
aktív tag
Szeretnék ,,themes" telepíteni, kipróbálni a Linux Mint re. Itt találtam számomra érdekes témákat, de ennél a parancsnok
,,git clone https://github.com/vinceliuice/vimix-gtk-themes"
azt írja, hogy a ,,git" parancs nem található. Hogy tudnám megoldani? -
válasz
tordaitibi #75750 üzenetére
ne példálózz a nevemmel és ne hivatkozz rám nevesítve nem szakmai témákban.
Nem értem a problémádat, mivel Te már a Linuxos közösségben egy jelenség vagy, mondhatni ikon, így a nick-ed fémjelezte megemlítések ennél fogva teljesen normálisak. És egyébként kifejezetten szakmai témához illeszkedik, mivel szakmai segítségbeli nehézségekről van szó.
Ha a Tordai Tibor nevet valaha tiszteletlenül vagy bárhogyan is megjelenítem, szólj. Az egy dolog, hogy a nicked hasonló a nevedhez, de nem az a neved, gondolom ezt egyformán látjuk. Tisztelettel írtam rólad, az a Te döntésed volt, hogy az egész itteni Linuxos közösségnek kvázi nekiugrasz az inkriminált blogoddal, ami fájó, de tele volt valótlanságokkal és még sokáig fognak emlegetni.
Engem is szoktak itt nevesíteni(nickesíteni) és nincs ezzel bajom, az sokkal rosszabb, amit imént csinált kollegina nickű ft, hogy úgy írt rólam, hogy kiemelte, még nevesíteni se kíván!
Pedig hivatkozhatnák naponta a bunkóságodra de nem teszem,
ez mutatja az irántad való tiszteletemet.Itt megint van kis logikai bukfenc, hiszen leírtad ugyanitt, hogy tajparaszt vagyok és bunkó!
Még egyszer leírom, a nevedet senki nem gyalázza! De én felhatalmazlak, ha gondolod, bármikor írhatod irántam való tiszteletből, hogy tajparaszt vagyok!
Tudod mi lenne bunkóság amúgy? Ha a blogodat idecitálnám és nick nélkül írnám azt, hogy ezt egy idióta írta! Na az bunkóság lenne, ezért is tartom fair-nek, ha konkrétan megnevezem kivel mi bajom van. Neked ez nem tetszik, megértem, de mint látod, ebben nem igazán értünk egyet. Van jogorvoslati lehetőséged itt a fórumban, fordulhatsz hozzájuk
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
--TG minőségemben írom ezt a posztot--
Kollégák, tessék megmaradni a szakmai témáknál. Nézeteltérések rendezésére vannak egyéb lehetőségek mint az offtopicok, a ring topic és a privátok rendszere.
Ha folytatódik a téma, akkor elkezdem törölni a hozzászólásokat, mindegy ki írja őket.Legyetek egymásra tekintettel.
-
ubyegon2
Nagyon szépen és nyomatékosan megkérlek hogy ne példálózz a nevemmel és ne hivatkozz rám nevesítve nem szakmai témákban.
2 nap alatt 3x idéztél és ezt kérlek hanyagold mert arról hogy nem csípjük egymást arról mind a ketten tehetünk de én sosem vagdalózok a neveddel ha épp szar kedvem van vagy netán összevesztünk vagy épp megvan a menszeszem mert nem tartom illőnek vadidegen témákban emlegetni hogy mekkora tajparaszt is vagy.
Megköszönném ha ezt a kérésemet tiszteletbe tartanád, ahogy engem is mert én nem alázlak és idézem a nevedet soha sehol, nem témába vágó helyzetekben csak azért mert éppen utállak.
Pedig hivatkozhatnák naponta a bunkóságodra de nem teszem,
ez mutatja az irántad való tiszteletemet.
Próbálj meg valamenyire fair lenni, ha nehéz is.Köszönöm.
TordaiTibor -
Ueda
senior tag
Ez így van , de sok kicsi sokra megy alapon besokallhat az ember. Amit észre sem veszel addig, amíg át nem akarsz állni Linuxra. Pl. Ami magától értetődó, mert a Windowssal jött, hogy kecsesebbek (kisebbek) a betűk Windowson, Linuxon meg bumfordiak (és ezáltal kisebb a hely mindenhol). Később olvastam, hogy Windowson van valami technika, ami olvashatóbbá teszi a betűket a kis méret ellenére (és feltételezem, hogy le is van védve). Ez így a többivel együtt sokkolja az embert és nem tudja hova tenni. De akkor 1360x768-as felbontású monitorom volt. FullHD-val már lehet észrevétlen ez a különbség. Tudom, hogy lehet állítani a betűk, témák méretén, stílusán, stb. de nem kapod ugyanazt, mint Windowson. A Mate felülettel tudtam megközelíteni legjobban a Windows kinézetet.
Deee ennek azaz egyik magyarázáta, hogy azt hittem , hogy a Windows kinézet teljesen magától értetődő ehhez nem kell semmi hokusz pókusz. Ugyan ez lesz majd más rendszeren is, mert ez ugyanúgy működik.
-
Valóban elég hasznos az a blog, a főoldalra kalandozva is érdemes átbogarászni, milyen témák vannak és tényleg nem csak kezdőknek hasznosak a tippek, javaslatok!
Easy tips for Linux Mint and Ubuntu, both for beginners and for advanced users.
de olyan sebezhetőnek érzi magát az ember ha nincs a gépén vírusírtó!
Nekem a legnagyobb élmény volt anno majd 7 éve, mikor nem kellett online víruskergetőt meg tűzfalakat felraknom! Azóta nulla kártevő galádkodott a gépemen. Kb annyi Windows is.
-
válasz
meggymagos21 #73981 üzenetére
Juj, ez az egerészős dolog kemény volt! Sose jöttem volna rá, hogy ott a bibi.
A) 1 kb-nyi frissítés kijelölve: "linux kernel"
B) felette / szeretne-e váltani egy helyi tükörkiszolgálóra?
C) legfelül / Állítsa be a rsz pillanatképeket. (Ha vmi elromlik, így visszaállítható stb)A B) az fontos a gyors letöltés miatt! A pillanatkép az egyéni preferencia kérdése, Az A) ha valóban kernel, akkor az nem 1 kb. Ja látom a kép alján tényleg 1kb-ot ír, nincs kijelölve semmi, azért nem ad rendes infót, de persze telepíteni fogja így is. Mivel nemrég frissítettél, nem lesz soha túl nagy méret a frissítés, ha nem vársz hónapokig vele persze.
Biztos, ami biztos, még egyszer most lefuttatom, hogy
sudo apt update && sudo apt upgrade -y
Most már csak alig 1 percbe telt, míg végigfutott. (Gondolom 1-2 nap alatt nem sok új frissítenivaló akadt.)Ezt láttad az előbbi Frissítéskezelő ablakban.
ez a jó sorrend: (nálam a 19.x-en csak sudo-val ment a második is)
sudo apt install torbrowser-launcher
sudo torbrowser-launcherHa megnézed, az első parancs telepíti fel a launcher-t, szóval csak az lehet az első. Elég sok módszer van a Tor felrakására, de ez a két parancsos a legjobb, mivel ezek fenn vannak saját tárolóban.
Mint 20? Látod, milyen régi gépem van, nem lesz ebből gond? Még sose frissítettem magasabb verzióra. Fogalmam sincs, hogyan kezdenék hozzá, már ha megkockáztatnám. Szépen működik a 19.2, nem lesz ebből baj? Régi gép, kb 6 GB szabad hely a gyökérpartíción.
Ha a 19.2 fut a gépen, akkor az újabb verziók is fognak.
Amúgy a 19.3-ra frissítést simán megejthetnéd, de ha minden működik most, az se fontos, ugyanaddig kapja mindkettő a frissítéseket.
Frissítéskezelő, azt tettem, amit írtál, kulcs betesz, majd OK, és cache frissítést végzett, hibátlan. "X" ablakzáróval kikapcsoltam az ablakot.
Akkor simán ment ez is, szerintem most már nem fog leállni a Tor.
Ez a dw elég érdekes lehet, bár nekem már hétköznapi hírek, írások, blogok is elég megdöbbenést tudnak okozni, amúgy nem a kábszer miatt foglalkoznak vele az NSA tipusú cégek, hanem a destruktív témák miatt.
Nincs folytatás. Ezek szerint nincs mit pucolni?
Viszont neked frissítések után célszerű pucoválni és az autoremove-ot is futtatni, ha kernelt is rak fel a frissítéskezelő, mert kevés helyed van a root partición.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
válasz
hódmaci #73393 üzenetére
Itt elég sok Cinnamonos téma is van, kipróbáltam egyet, pofonegyszerű felrakni.
Letöltöd a témát, egyszerűen megnyitod a Nemo-t és a Letöltések mappából megnyitva a fájlt egyszerűen áthúzod /home/felhasználóneved/.themes mappába
Ha ez megvan, csak megnyitod a Rendszerbeállításokban a Témák fület és már ott is vannak az új témák, csak ki kell választanod ami tetszik. Az Ablakkeretek és Vezérlőelemek résznél már láthatod is a berakott új témákat:
Szerintem ennél egyszerűbben nem lehet témát felrakni, elméletileg linkelt oldalon 400+ Cinnamon téma van, ebből már találhatsz neked tetszőt.
(#73409) szucstom
Gratulálok.
Így kb nulla észszerűség volt a Mint felrakása, tényleg szedd le a fenébe. Arra nem tudok mit mondani, ha valaki a Mint-re nem szán egy órát sem és inkább felrak valami öszvér katyvazt....
-
válasz
szucstom #73404 üzenetére
Nem kapott el a hype, bár ahogy fentebb is emlegetted, szeretek nem unatkozni
Tudom, ezt nem is rád értettem, amúgy is megbeszéltük ezt már az elején!
& (#73393) hódmaci
Témákhoz hirtelen ezt találtam.
A cinnamon-spices oldalon meg tudod nézegetni témák mellett a többit is, appletek, etc. Ezeket tudod felrakni a Rendszerbeállítások megfelelő füle alatt.
Anno a nokedlilabs oldalról szedegettem le klassz témákat, de sajna a kedvenceimet nem fejlesztették, így marad a PoP OS PPA-ból felrakott téma. De kicsit foglalkozol ezzel a témázgatással, rájössz, hogy ugyanúgy testre szabható, mint a Manjaro.
A különbség annyi, hogy itt nem az indító kinézettel akarnak csalogatni, anno valami blogot írtam is a papagáj kinézetű és a szürke veréb kinézetű alappal induló disztrókról. Sajna akkoriban volt, mikor minden blogomba belekötöttek a kedvelőim, így enyészeté lett az is a többivel együtt. Eleve türheparasztnak tartom azt, aki nem csinál semmit, de abba, amit más csinál előszeretettel beleköt. Inkább kötne az ilyen betonba!
Régi hsz-ek témákat is érintve. Most átfutottam ezeket, érdemes böngészgetni egy-két linket, leírást innen.
-
moleculez
veterán
válasz
hódmaci #73393 üzenetére
For Ubuntu users and derivatives:
"sudo apt install latte-dock"
A többit alatta írja. Ha az a baj, hogy angolul, van, abban majd más segít, annyi időm most sajna nincs. De a lényeg, hogy felrakod a fenti paranccsal a latte dock appot, és ahhoz adod hozzá a témákat, meg a kiosztást.
Jó cucc, majd kipróbálom én is, gyerekeknek megjönnek az iPadok, hackelem tovább a Linuxot. -
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék kicsit a témákkal megismerkedni
Tudnátok segíteni hogyan lehet telepíteni különböző témákat?
Nem csak a beállításokból elérhető témák érdekelnének.
Hanem ha külső témát akarok telepíteni pl innen annak mi a menete?Linux Mint 19.3 Cinnamon
-
válasz
lev258 #72913 üzenetére
Aham, értem most már, legalábbis jóval közelebb vagyok a dolog átlátásához. Külön-külön olvastam már ezekről, csak játékok nem érdekeltek, így nem is nagyon maradt a fejemben, de közben bejött sok új fogalom is. Kb úgy vagyok ezzel a kategóriával is, mint a hálózatos témákkal, de ennyivel már jobban el tudok indulni. Köszönöm a rövid gyorstalpalót.
-
válasz
Storms #71549 üzenetére
Legtöbb témához nincs ikon, emiatt is kell azokat külön leszedni.
Lehet, hogy célszerűbb lenne a Conky-t használnod, abban erőforrás-figyelő meg minden cukiság van. Ebben vannak előre elkészített témák hozzá.
Ezt érdemes átnézned, hátha valami tippet találsz benne:
How to Customize the Cinnamon Desktop EnvironmentIgen a gyári Gufw-t, alapbeállításokon.
Azt hagyd nyugodtan kikapcsolva, default állapotban inkább megnyugtat, de tényleg nem is fontos home user esetén.
Ez még egy jó oldal, itt a témáknál, ikonoknál leírás is van, ha automatikusan nem kerül valami a helyére, itt leírják, hová kell kitömöríteni/bemásolni:
-
válasz
Storms #71546 üzenetére
1. Asztalon jobbgomb / Testreszabás / Automatikus elrendezés kikapcs
2. https://cinnamon-spices.linuxmint.com/
itt tudod megnézni a témákat, egyebeket, amiket a Rendszerbeállításokon belül tudsz letölteni/felrakni.3. https://www.google.com/search?q=linux+mint+icons
Ezeken az oldalakon végigböngészhetsz, ikonok, témák búven találhatók, ha a gyári kevés.
Ha téma, ikon alatt írnak Mint/Ubuntu verziót, akkor csak az aktuális lesz megfelelő, Mint 19/Ubuntu 18.04. Vannak külön Cinnamonos témák is, de többnyire jó a Gnome-os téma is Cinnamonra. Népszerű témák/ikonok mind vannak Mint Cinnamonra is.
4-5. Szerintem átlag felhasználás mellett nem fontos bekapcsolni a tűzfalat, nekem elég ritkán jut eszembe, akinek fontos valamiért, annak úgyis konfigolni kell. Vagy kapcsold ki vagy rakd be kivételként azokat az oldalakat, amiket kilő. Virusírtót inkább azok haszálnak, akik Windowst is használnak, de ez sem online, tök felesleges.
Amúgy a beépített Gufw-ot kapcsoltad be? Nálam az sose fogja meg az említett oldalakat.
-
Ja itt vagyok és elképedtem. Aki már ismeri a különböző felületeket, pontosan tudja, hogy egy X felületre optimalizált disztróra felrakni másik felületet, abszolút távol áll attól, mint ha felrakná a megfelelő felületttel egybegyúrt DE-vel. Mint-re ez különösen igaz, az Xapps is optimalizálva van a felületekhez. Engem zavar amúgy is, ha alap felhasználói programok duplikálva vannak, két fájlkezelő, két szövegszerkesztő, etc. Még a Cinnamonra felrakott plasma felületet is KDE nélkül raktam fel, hogy csak a Cinnamon alapprogramjait lássam.
Egyszóval szerintem sehogy nem lesz teljesen komfortosan fenn így a Cinnamon.
Inkább szépítgesd a Mate felületet, annyi mindent le lehet abban is cserélni, menütől kezdve a teljes kinézetet, ha a gyári témák kevesek, keresel ilyeneket. Alapból ezek nem a csilivilire mennek rá, az a Manjaro, ha azt igényled, rossz helyen jársz a Mint-nél!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Storms #70948 üzenetére
Minden ilyen igényedre megfelelő a Mint. Írd ki a telepítőt penre, bootolj be róla és rögtön meg is tudod próbálni, hogy mi milyen rajta. Témák meg egyebek minden állítható, de alapból is tök használható.
A driver téma meg leginkább csak a vga kártyánál van mert ott van gyári, meg opensource is, a többi eszköznél nem igazán kell csinálnod semmit. Egy-két wifi gyártónál fordul elő, hogy kézzel kell feltenni a drivert, mert olyan a licencelésük, hogy nem lehet része az alap telepítésnek.. A Mint ezt is kezeli abban a felugró driveres ablakban amit említettem.
Egyébként jah, a normál használathoz nem jellemző, hogy terminálozni kellene. Inkább az van, hogy esetenként gyorsabb valamit ott megcsinálni, mint gui-n végigkattintani több ablakot. De ez itt most nem érdekes.
Rimuru: az nincs Mint-en már. Most nem tudom, talán Kubuntu LTS-t lehetne javasolni ezen a téren. Amúgy maga a Cinnamon is eléggé olyan, mint a W7 volt.
-
vadkörte
addikt
válasz
Storms #70945 üzenetére
Mi a bajod a W10-zel? Jó vannak érdekességei ez igaz...
De ha már itt vagy az egy jó jel.
"Olyan disztrót keresek ami kinézetre, felületre, start menüre a windows-ra hasonlít."
Ezt szerintem engedd el! Tudomásul kell venned, hogy a linux NEM Windows. Sok esetben gyökeresen más gondolkodásmódot igényel."Ilyesmi,hogy terminál nem érdekel..."
Majd fog.Tapasztalatból mondom!
Amivel többet tud(???) a Zorin Ultimate, az nem ér meg 40€-t.
A Zorin-t nem erőltetném, bár nem rossz. Ismerkedésre a Mint-et javaslom Cinnamon felülettel (Desktop Enviroment=DE) én is és az nVidia zárt driver-ével.
Ha a Cinnamon nem jönne be próbáld ki a Kubuntut, bár kezdőként ez kicsit tálán nagyon mély víz.Nem bonyolult, csak nagyon más, mint az eddig megszokott Windows.
(#70948) Storms:
"Lehet állítani témákat valahogy? pl.: start menü kinézete, elrendezése stb..?"
Elég részletesen testreszabható.
"A drivereket feltelepíti saját maga vagy mindenhez külön kell majd leszedni?"
Van amihez külön - ha nagyon egzotikus hw - de az drivereket a linux-ok esetében a kernel tartalmazza. Ezért lehetséges, hogy telepítést követően az eszközök 99%-át helyesen kezeli a OS.
"Windows alatt se használtam talán évente egyszer a CMD-t. Akkor itt se kell majd többször?"
Nem muszáj, lehet, hogy soha nem fogod használni a terminalt, de sokszor lényegesen egyszerűbb terminalban megoldani egy problémát.
"Olyan rendszer kell ami elé leülök és csak használom amire kell."
A Windows-t sem kellett gondolom megtanulnod, azonnal tudtad kézség szinten kezelni...
"Teljesen magyar nyelvű a Linux Mint?"
Igen az, de a telepítés után nem árt a teljes magyar nyelvi állományokat frissíteni és letölteni a hiányzókat -
Storms
őstag
Értem akkor kipróbálom majd a Mint-et. Lehet állítani témákat valahogy? pl.: start menü kinézete, elrendezése stb..? A drivereket feltelepíti saját maga vagy mindenhez külön kell majd leszedni?
Windows alatt se használtam talán évente egyszer a CMD-t. Akkor itt se kell majd többször? Főleg megtanulni nincs hozzá se kedvem, se időm
. Olyan rendszer kell ami elé leülök és csak használom amire kell.
Teljesen magyar nyelvű a Linux Mint? -
válasz
moleculez #70613 üzenetére
Majd lesz még alkalom hibákkal foglalkozni, tekintve azt a csoda nVidia kártyát!
b+, az(ok) a gyerek(ek) lehet, hogy egész komoly írói karrier elé néz(nek), sajnálod tőle(ük) azt a nyamvadt Mek-et!?
Majd így kezdi 70 év múlva az önéletrajzát, hogy 6 évesen kezdtem el írni, de elég nehézkes volt, mert apám sóher volt, féltette tőlünk a nyamvadt Mek-jét, a kukából előhúzott és nekünk szánt hulladékra meg állandóan valami ópenszósz valamit próbált felrakni, de nagyon nem ment neki. Aztán meguntam, elkértem tőle a pendrive-ját és feldobtam gyorsan valamit én.
Áááá....ősök meg a tech....... megtanítanám, de addigra kijárom az általánost, inkább ráhagyom.Amúgy meg tényleg nincs mit, főleg mivel engem kifejezetten szórakoztatnak néha ezek a témák.
-
válasz
CPT.Pirk #70573 üzenetére
Ja, már inkább nevet sem adnak neki.
Frontend az OK, de ugye ennél kényszerszültébb frontend nem sok van, mivel a home user fanokat nem állíthatják oda a terminal elé, ha már ez a fő vonzereje, hogy nem kell terminalt se használni! Te miért nem használod, az az érdekes.....gondolom szereted az izgalmasabb installokat.
(#70572) Cyrin
Ezek szerint nem az én klónimádatom miatt láttam hasonlóan ezt a jelenséget.
Szerencsére ezen mindig hamar túlléptem, mert szívatott agyalgósabb témákkal.
-
moleculez
veterán
Na ismét előjött. Megint nincs kurzorom. (Egeret érzékeli, működik, ctrl-ra is megmutatja hol van, de amúgy nem látszik). Témákra ránéztem állítgattam, semmi. Legfrissebb 1 napos Cinnamon. Reboot után eltűnt.
-
válasz
moleculez #70484 üzenetére
Megnézted, milyen csomagok frissültek? Van-e közük a beviteli eszközökhöz? Ha reboot után is transparent az egérnyíl, akkor a témák között is érdemes lenne nézelődni, cserélni mutatót. Érdekes dolgokat tudnak egyes témák okozni és a user erre gondol utoljára, de ez megjelenítési problémának tűnik. szerintem
Szóval, ha frissítés után valami anomáliát tapasztalunk, első dolgunk a fejünk vakargatása mellett, hogy pontosan megnézzük milyen csomagok frissültek, azok milyen hatással bírhatnak a problémánkra.....etc.
Ha minden vizsgálódás nélkül beírjuk ide, hogy húazannya, eltünt ez vagy az, az kb annyit ér, mintha a Látóasszonyok topikjába írtuk volna.
Ezeket én kifejezetten segítő szándékkal írom ám le, mert mindig jön az utálkozás egészen Tg szintig, hogy jajjjj milyen a stílusa ennek a baromnak, hol van gyorsan egy Moderák!? Bannolja már, mert jujdemegsértődhet valaki............már a multkor is csúnyákat mondott.....mind a debilek óvodája, már elnézést az őszinte szavakért!
(ezt nem az értelmetlen kérdésekre, hanem a vinnyogásra írtam)
De könyörgöm, 8-an tippelgetünk aztán qrvára nem jutunk előre, mert senki nem írja le, hogy minek hogyan van értelme és minek nincs!
-
gyula20
tag
válasz
cattus #70353 üzenetére
Ami lement a terminálba csak valami olyasmi volt, hogy elfogadom a Samsung feltételeit.
Semmi olyasmit nem láttam , hogy az valamiféle programra utalna.
A lefuttatott témákat sehol sem találom a gépben.
Még egyszer lefuttattam , ugyanúgy lement, de a végén kiírta, hogy már szerepel a rendszerbe.
Hát nem tudom , hogyan tovább. -
válasz
samujózsi #70223 üzenetére
Néztem már bele és nekem sok hasznos infót tartalmaz, akár a dmesg, a kern.log vagy a xorg.logok is. A nem tervezett rendszer leállása utáni vizsgálat hasznosságáról meg nem tudok senkivel vitázni. Aki szerint ezekkel a hibakereső témákkal megismerkedni időpocsékolás.......mindegy, én laikus vagyok, ezt javaslom, amit javasoltam. Vagy érdekel bárkit vagy nem. Mivel nem rendelkezem olyan mély látóasszonyi képességekkel, hogy ki tudjam szűrni, mikor a témával nem ért egyet a vitázó fél és mikor csak azért köt bele valamibe, mert az írja, aki, szóval nem vitázom senkivel. Tg leírta, hová forduljatok, ha nem tetszik, amit írok, egyébként meg a kérdező szempontjából az lenne hasznosabb, ha érvekkel támasztaná mindenki alá, amit ír. Ha már szaktopik!
uff
Amúgy volt anno egy olyan hiba, amit bő hónapig még csak körbeszagolni sem tudott itt sem senki, máshonnan kaptam használható helpet. Emiatt is mondom, hogy nekem ne mondja senki, hogy a hibakeresésre való felkészülés időpocsékolás. Aki annak tartja, tartsa, de nem feltétlenül kell lebeszélni azt, aki érdeklődik eziránt.
(#70227) I02S3F
INM
-
válasz
#30610944 #69950 üzenetére
Sok tesztelo ezeket is javasolja azoknak akik winrol jonnek.
Nem tudom hol vannak ezek a tesztelők, de ha az itteni Kezdő Linuxos, Ubuntu Linux és Linux Mint topikba találsz olyan hsz-t, hogy bárkinek is javasolnak egy bálnára hízlalt Gnome3-ra Ubuntu alapon épülő disztrót......ez egy marhabaromság! Olvasgasd itt az Összefoglalót, a benne lévő linklet írásokat.
Gyakorlatilag az összes asztali felület a Windowsra hasonlít, kivéve ami az OSX-re akar, de olyan módon testreszabhatóak, hogy a hajad eldobod. A Cinnamon és a KDE különösen jól testreszabható és az alapfelépítése teljesen Winx-szerű KDE esetén és Win7-szerű Cinnamon esetén. Rakd fel bármelyiket, ismerkedj és menet közben saját kedvedre szabhatod, ez nem WIndows!
Ahogy olvasom első hsz-eid, neked bőven elég lenne a Mint Cinnamon vagy Mate vagy az XFCE is, de az egyszerű napi rutinfeladatokra mégis a Cinnamont javasolnám, hiába az a legfullosabb. Jelenleg elért abba a fázisba, hogy csak felraktam és használtam, max a témákat állítottam a megszokottra és a fontokat, majdnem feleannyi erőforrást zabál, mint a Gnome alapú Zorin, bár ha belegondolok, abból a 15-ös egész jó lett az előzőekhez képest. mindegy, senki nem használ itt olyat, emiatt is jobb, ha olyat raksz fel, amit sokan ismernek. Majd menet közben rájössz, hogy épül fel egy desktop Linux és úgyis kipróbálsz több verziót.
Torrentre a Qbittorentet tedd fel és szedd le a default Transmissiont.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #69939 üzenetére
Mi a fenének van ennyi fajta Linux?!
Ez is frankón néz ki. Pont olyanok ezek amiket én keresek.
Mint-nél is van három fajta. Miért nem lehetett volna egyet csinálni és azon belül választani a különböző témák közül mint ahogy Zorin csinálta.
Amúgy annyira szeretnék csak testreszabni, hogy minél jobban win 10re hasonlítson és legyen minimalista kinézetű.
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Már ha asztali környezet jött szóba kicsit hasonló témában érdeklődnék.
Egész pontosan wallpapers után.
Létezik olyan oldal ahonnan jó minőségű képek vannak témákra bontva?
Mármint az tudom, hogy biztos van egy rahedli ilyen de engem olyan érdekelne ahonnan a pc-m állandóan le tudja tölteni a képeket és azt mondjuk diavetítésben félóránként váltogatni?
Meg hát gondolom ehhez valami program is kell
Így mindig találkozhatnék új dolgokkal nem csak a megszokott 'körforgás' lenne -
sudo add-apt-repository ppa:noobslab/themes
sudo add-apt-repository ppa:noobslab/iconsRégebben a noobslab oldalán volt sok jó téma és ikonpakk, de ahogy nézem, egyre kevesebb van. A felső két sorban lévő PPA-kat terminalban add hozzá a tárolókhoz, majd
sudo apt update
frissítési parancs és utána az itt lévő témákat, ikonokat fel tudod tenni.https://www.noobslab.com/p/themes-icons.html
további ikonok:
https://www.fossmint.com/best-linux-icon-themes/
https://www.mate-look.org/browse/cat/132/Ahol írnak külön verziókat is, azt figyelned kell, mert sok esetben nem kompatibilisek a régebbi ikonok, témák az új kiadású disztrókkal.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mielőtt tovább eszkalálódik ez a téma, megkérek mindenkit, hogy térjünk vissza a topic tárgyához, a nem ide való témákat pedig folytassátok a kapcsolódó off topicban.
-
Frawly
veterán
KDE-n le lehet húzni másik témákat. Külön téma van a tálca-menüre, és külön az ablakokra. Tudsz rátenni világos témákat, ha ez a sötét nem jön be.
Konsole alatt ezen kívül színprofilt is tudsz csinálni, hogy milyen legyen a háttérszín, betűszín, betűtípus, betűméret, terminál mérete.
-
válasz
Shyciii #64284 üzenetére
Azt írja, hogy nem tanácsolja, de józan paraszti laikus véleményem szerint, ha eddig ezt javasolták, akkor két oka van, hogy nem tanácsolják!
Eddig voltak a sata-s SSD-k, jó volt a discard, nevezzük nyíltan online TRIM-nek....és most figyelj! Bejöttek már elérhető áron az NVME-s SSD-k, ahol milyen TRIM van? Online! Csakhogy ezeknél a másolási sebesség nagyságrendekkel nagyobb, mint a sata-s SSD-knél. Így most már utóbbiaknál nem tanácsolják. Nem írják, hogy nem jó, csak nem tanácsolják, ennek semmi jelentősége nincs.
A másik oka az, hogy bejött a systemd-s megoldás és amit systemd-vel lehet megoldani, azt rakják default az Ubuntu/Mint desktop disztrókba.
Ezt az oldalt szeretem amúgy, amit linkeltem, de a leírások fele csak tanács. Mondjuk tanácsolják a sötétebb témákat......
Amúgy a sata-s SSD-nél úgy képzeld el az esetleges lassulást, hogy nagyobb fájlokkal dolgozol (renderelsz), másolsz is és ilyenkor előfordulhat, de nem is biztos, hogy érzékelhető lassulás.
A nem blacklist-es SSD-knél amúgy én még mindig discard-ot fogok használni, mert a heti fstrim után vagy 5 percig tartott a manualis fstrim minap. Emiatt például a fenti oldal tanácsolja a napi ütemezőbe való beírását, holott mindenütt a heti az alap. Szóval ilyen ez a tanácsol dolog.
Nekem a 4 év alatt bejött a discard napi használat mellett, ha neked is jól működik, akkor jó, nem kell kicserélni.
(én most az új telepítésnél már nem raktam a Mint 19 FSTAB-ba a discard-ot, mivel már a blacklist-es Samsungra kellett volna telepítenem és ez volt a fejemben, hogy arra nem írom be)
Wooow, ez a GRUB téma nagyon Archos!
Kár, hogy alul nokedliknak szóló magyarázat is van, de semmi nem tökéletes.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Aksomatic #63339 üzenetére
Természetesen igen, csak kell egy második partíció (illetve 3., mert a Windows csinál egy rejtett partíciót is magának) az SSD-re. Olyan 20GB legyen minimum, de nem baj, ha több. Sikeres telepítés után a Linux rak fel grub nevű rendszerválasztó menüt, ahonnan mindkét oprendszer indítható.
Viszont mielőtt nekiugrasz, szerintem tegyél fel egy Virtualbox-ot és próbálj ki alatt egy-két disztrót, hogy melyik tetszik neked. Továbbá fusd át itt a téma összefoglalót, valamint szerintem nézz fel a logoutra is, nagyon jó cikkek vannak pl. Linux telepítése és disztrók bemutatása témákban is.
-
Köszi, hogy leírtad.
Bármikor!
Lehet csak azért zavaró neked, mert nézegeted Win alatt is, sokaknak meg az nem tetszi. Én bő 5 éve nem látom Win alatt.
Anno valaki a képen látható kicsúszott gombpanellel nem tudott mit kezdeni:
Az alapértelmezett betűtípus kicsinyítése a helyére rakta. Itt például nem a FF beállításától függ a dolog. Más esetben a dpi le/fel állítása segytett az oldalak megjelenítésénél. Valóban az van, hogy érdemes optimalizálni. Nekem is eleinte nehéz volt kiókumulálni, melyik beállítás mire van hatással.
Itt az előbbi kép levett alapértelmezett mérettel.
Egyes témáknál is van ilyen torzítási hatás, szerencsére nem mindnél.
Nekem az Infinality fonts rendering hiányzik nagyon! Azzal tuti volt a betűk élessége nagyon! Kár, hogy megszűnt a fejlesztése, az oldal is.
-
Kompozitorban melyiket érdemes használni? Szabad stabilitás ügyileg foglalkozni még a compizzal?
Használd a compiz-t, én átkapcsolom mindig Mate és XFCE verziónál, semmi stabilitási gond nincs vele, nem csak azért, mert benne van a 19-ben is, amúgy sem.
A FF és PH oldalak nagyon nem barátok, egyes témák esetén előjön a fehér/világosszürke betűk kérdése is itt a hsz ablakban....
Amit lev258 említett, ha nem az oldalak saját betűit használod, akkor be kell lőni, lehet fontokat, méreteket állítani. Be kell állítani az OpenGL-t is, de érdemes a font renderelést is állítani:
about:config
gfx.font_rendering.fontconfig.max_generic_substitutions;100
(alapból 3 az érték)
[link]Ez egy belakatlan XFCE 19, (compizra állítva)szerintem normális a fontok megjelenése:
Mutass egy példát, hol ronda a megjelenítés és milyen fontokat használsz......
-
cigam
titán
válasz
sh4d0w #63033 üzenetére
Oké Unix van a nevében, de elsősorban linux a téma, aztán van még pár futottak kategória. Igazából olyasmit keresek mint a fedoramagazine.org, ahol relatíve rövid tömör cikkekben adnak tippeket, mutatnak be változatos témákat. Pl a linux.hu vagy 5 éve tetszhalott. Lehet tudni az okát?
-
BoB
veterán
Nem árt ha lehet tudni
kemotox: javaslom itt nézelődj, a konfigokat, használt témákat is le szokták írni / meg szokták osztani: https://www.reddit.com/r/unixporn/
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- AKCIÓ! Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és Hardver felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- REFURBISHED - DELL Performance Dock WD19DCS (210-AZBN)
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Surface Laptop 4 i7-1185G7 16GB 256GB
- Samsung Galaxy A53 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest