- Út a Korea turistaparadicsomba, amiről talán még sosem hallottál: Csedzsu-sziget
- Perplexity Pro AI képszerkesztési limit -egy képgenerátor függő tapasztalatai
- Adattár lemez előkészítése távlati Windows telepítéshez
- Jelszóvédett IBM Thinkpad R50e működőképessé tétele.
- ATK Blazing Sky X1 Ultimate Metallic Red gamer egér
- SzDavid99: Út a Korea turistaparadicsomba, amiről talán még sosem hallottál: Csedzsu-sziget
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Doky586: Adattár lemez előkészítése távlati Windows telepítéshez
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
cousin333
addikt
"Windows megy rajta stabilan?"
Nem tudom, sose volt rajta... De az Ubuntunak (25.04) meg a Fedora 42-nek nincs ilyen stabilitás problémája. Linux Mint, Debian meg Cachy OS csinálja. Esetleg SSD vagy particionálási probléma?
"Egy memtestet nyomsz rajta?"
Memtest: PASS
"Illetve videodriver van fent?"
Külön én nem tettem fel, ha gyárilag nincs. Ha mondasz parancsot, megnézem. Ubuntu alatt telepítettem a Steam-et, és az AoE II DE grafikus tesztje meglepően jól futott rajta.
ui: Köszönöm, hogy ennyi időt szánsz rám
-
cousin333
addikt
Telepítettem a Linux Mint 22.2-t. Frissen letöltött ISO, másik pendrive. Frissítettem mindent.
Aztán ez is megfagyott: dmesgUtoljára a megosztott data kötet tartalmát néztem meg vele, de az időbélyeg alapján nem ez volt az ok, hanem egyszer csak:
[Wed Sep 17 16:06:46 2025] fbcon: Taking over console
[Wed Sep 17 16:06:47 2025] Console: switching to colour frame buffer device 180x56MEM used: 1452, free: 12837
SWAP used: 0, free:19073 -
cousin333
addikt
Most lsblk szerint van egy loop0, egy sda (sda1 57.7G, sda2 32M) - ez konzisztens a Ventoy lemez és az ISO-s lemez méreteivel - illetve egy nvme0n1 953.9G (azon belül p1 - p7).
Az előző logomban kihúztam a pendrive-ot, amikor megtörtént a baj, most minden úgy van, ahogy volt a fagyáskor. Csak a GUI(?) megállt és a konzol van.
A systemctl szerint a lightdm service már több, mint 1 órája rendben fut...
-
cousin333
addikt
Na, most itt van előttem a gép a hibával, nem sokkal az indítás után, konzol megnyitva. Live CD, szóval nem tudom, mennyi SWAP-ot használ, elvileg van egy 20 GB-os partíció erre a célra. RAM-ból 16 GB van benne, csak töredéke fogyott, top szerint most éppen majd' 10 GB free.
Az egyetlen gyanús sor a /dev/sda1: Can't open blockdev
Az sda1 egy pendrive Ventoy-al, rajta a Mint ISO. -
cousin333
addikt
Na igen, nehezen akart összeomlani, úgyhogy csináltam ezt-azt. Nem is írt ki semmit, amikor megtörtént. Az a 4 segfault gyanúsan olyan programokat mutat, amik éppen futottak: a fájlkezelő, a partíció javító, a terminál és a rendszerfigyelő. Lehet, hogy pont a pendrive kihúzása nem tetszett neki... De arra már biztos csak azután került sor, amikor a GUI megállt.
Legalább már azt tudom, hogy van még benne élet ilyenkor, és lehet terminállal kutakodni. Megpróbálom megint előidézni. Az a baj, hogy nem tudom pontosan, mi váltja ki.
-
cousin333
addikt
Sikerült előidézni a problémát egy Linux Mint 22.2 live DVD-vel. Szóval a rendszer nem hal meg teljesen, érzékeli, ha ki- vagy bedugom a pendrive-ot (hanggal jelez). Ctrl+Alt+F2-vel elérem a konzolt, így ki tudtam menteni a parancs kimenetét egy pendrive-ra: [link]. Az 1364-es sortól jönnek az érdekességek.
Ami a reinstallt illeti: egyrészt tiszta telepítést szeretnék, másrészt "rendberakni" a partícionálást. Virtuális gépnél rá szoktam bízni az oprendszerre az egész lemezt, de most jelenleg van egy EFI, egy swap, 4 ext4/btrfs (100-100 GB a különböző disztróknak), meg egy 500GB közös. A Grub is eléggé össze van zavarodva...
-
cousin333
addikt
Szia, köszönöm a gyors választ.
A virtuális gép fázison már túl vagyok, a look & feel már megvan. Pont az érdekel, hogy egy modern hardveren mennyire használható a Linux élesben: napi tevékenységekre, munkára, játékra. Illetve, hogy kijöjjenek az általam említetthez hasonló problémák. Ez az oka annak is, hogy nem valami több éves Lenovo laptopon próbálkozom, pedig az valószínűleg sokkal kompatibilisebb lenne.
A terminál parancsot kipróbálom majd, köszönöm szépen. Valószínűleg a live CD is elég lesz hozzá...
A videóban szereplő hiba hasonló, de nekem a touchpad végig működik, csak nem csinál semmit (pl. nincsenek pop-up szövegek, ha fölé viszed a kurzort).
Ami a "háttértár-parát" illeti, remélem, hogy nincs vele gond. Bár jónéhány partíciót létrehoztam, de ez nem lehet ok. Fedora 42 KDE csinálja, Ubuntu nem (de az másik partíció).
A terv az, hogy a végén megállapodok egy vagy két disztrónál, és azokkal újrahúzom az egészet. Jelen állás szerint ez Ubuntu 25.10 lesz, meg Fedora 43 (ha megjelennek).
-
cousin333
addikt
Sziasztok! Némi ötletelésre kérnélek benneteket.
Adott egy új Asus Zenbook UM3406, Ryzen 7 AI 350 processzorral. A terv, hogy ezen kísérletezgetek különböző Linux disztribúciókkal.
1. Bizonyos esetekben belefutok egy komoly problémába: nevezetesen néhány perc után megáll az egész gép, csak a kurzort tudom mozgatni, de semmi más nem működik (kattintás, billentyűzet... stb.). Linux Mint 22.2 (live CD-ről és telepítve, frissítve is), Debian 13 , CachyOS konzekvensen (értsd: mindig) ezt csinálja, Ubuntu 25.04, Fedora 42 jól működik.
2. Utóbbinál viszont Wi-Fi problémák adódnak: rendszeresen újra kéri a Wi-Fi jelszót, pedig helyesen van megadva, és néha csatlakozni is hajlandó.
3. Illetve mostanában a Fedora azt csinálja, hogy kikapcsoláskor bejön a leállító képernyő (a logóval meg alatta a kis karikával), de ott megfagy és nem történik semmi, amíg erőből ki nem kapcsolom.
A helyzet az, hogy eddig az Ubuntu 25.04 volt a legmeggyőzőbb rendszer.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Philips LCD és LED TV-k
- SzDavid99: Út a Korea turistaparadicsomba, amiről talán még sosem hallottál: Csedzsu-sziget
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- sziku69: Szólánc.
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen TV-t vegyek?
- PlayStation 1 / 2
- Apple Watch
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Keresem az alábbi PC játékokat! (Teljes lista a leírásban!)
- Antivírus szoftverek, VPN
- AKCIÓ! Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!
- ÚJ OMEN Transcend 14 - 14"2.8K OLED 120Hz - Ultra 7 155H - 16GB - 1TB - RTX 4060 - Win11 - 3 év gari
- DELL Precision 5560 i7-11850H 16GB 512GB T1200 FHD+ 1 év garancia
- AKCIÓ!!! Dell Latitude 5320 i3-1125G4 16GB 512GB magyarbill. 1 év garancia
- Macbook Pro 2020 13" // M1 // Számla + Garancia //
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest