Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• totron

addikt

válasz tordaitibi #106605 üzenetére

A Wayland nem szégyellte megtartani ilyen értelemben az X örökségét, ami egy lomha, kiszolgáló-kliens alapon megálmodott és megírt konstrukció volt, ez a válaszidőkön is meglátszik. Olyan embertársakkal akik ezeket a milliszekundumokat nem érzékelik, nem tanácsos vitatkozni, mert mindig te maradsz az, akit be kell zárni, hiszen olyat tapasztalsz, ami "nincs is". :D Ez a grafikusan látható része, de a disztró maga is lomha sokszor. Nem tudnak, nem is akarnak optimalizálni a fejlesztők, nincsenek rászorítva. Jó hír, hogy a pehelysúly irányába bármikor el lehet indulni vagy ami még jobb, kanyarodni. Unj bele a hülyeségbe és válts.

DE fronton pedig a pattogósság egy jó szó, a KDE, de főleg a Trinity elég jól értenek ehhez. Többet kér a KDE, mégis olyan kis értő precíziókkal él, ami a nap végén kellemesen használhatóvá teszi. Az összhatás a lényeg. Egy LXDE nagyon fapados, ügyetlen megjelenésű, így hiába alacsony igényű, akkor már inkább XFCE, mivel picivel többért ad láthatóan jobbat. Ezt mindenki látja, kitapasztalhatja maga mi jó neki. Az üresjárati memóriaigény sem feltétlenül mérvadó, a lényeg inkább, hogy milyen ügyesen, dinamikusan, flottul használja fel, pakolgatja menet közben a rendelkezésre állót - ennek a filozófiának persze rendszerszinten is eleve adottnak kell lennie.

A végfelhasználói GUI linuxszoftvertermékek pedig a legpocsékabbak, azokról kevés kivételtől eltekintve nincs mit diskurázni. Ettől függetlenül azért ilyen lassúságra sincs kötelezve egy linux user, mint amit írsz: friss telepíttésekkel, pehelysúlyú megoldásokkal is ez a helyzet?

• hcl

titán

LOGOUT blog

"Nem mindegy hogy ilyenkor 2GB vagy 2,2GB a ram...?"
    Nem.
    Ha össz van 2 vagy 4 GB RAM-od, akkor nagyon nem mindegy, hogy mennyit eszik a DE, minden byte számít.
    Meg a foglalt RAM-on felüli rész lehet filerendszer cache, ami HDD-s gépen létfontosságú. Szóval kollegának a 4GB-os gépen nem mindegy, mit tesz fel.

Meg te szerintem X-es DE-ket néztél. Wayland-en kicsit másképp alakulnak a dolgok :D Gnome is rengeteget kajál úgy. A 4GB-os erősebb tabletemen is már a RAM a korlát, Gnome-al, mert az (meg a Phosh, ami ugyanúgy eszi a RAM-ot) használható érintőn.

Hogy mitől öregurasabb egy Ubuntu : dugig van kényelmi szolgáltatásokkal, meg a Canonical saját cuccaival.
    Após tett fel Q4OS-t, az is elég lassúka. De akkor már tényleg inkább Mint.

Ezért mondom ilyen gyenge gépekre az Alpine-t. Az nagyon kicsi erőforrásigényű, cserébe 0 kényelmi szolgáltatás van, szóval kezdőknek inkább ne.
    Most backupoltam a tabletet, amit fentebb linkeltem, 6GB az egész OS a cikk írása óta, ebből valami 1GB lehet a Firefox cache, meg a baromi sok XFCE téma, amit halomra szedtem le, amikor hackeres kinézetet csináltam rá (abból is volt, ami több száz MB) :D

@fekete.puma : 18.04-et használ :D

• CPT.Pirk

Jómunkásember

Korábbi mérésem alátámasztja amit a DE-k kapcsán tapasztaltál.

Az LO-nál viszont szerintem az van, hogy ott a Windows prefetching hatását látod, ami előre betölti a használt programokat a ramba. De ha kicsit modernebb, SSD-s gépen nézed akkor már nem fogsz különbséget tapasztalni. Idehaza az elég bika gépemen 1mp alatt megnyílik a writer, ezt nem tudja hozni a céges Ryzen5 5600XT-s gépem Win10-zel. Windowsnál sajnos megvan, hogy akármit is csinálsz, pár hónap használat után beáll egy lassabb tempóra és úgy is marad...

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés