- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Klaus Duran: 2025 dude
- weiss: Pant* rant
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
CPT.Pirk #96100 üzenetére
Köszi, amúgy átfutott nekem is az agyamon, hogy egy új telepítéssel néhány perc alatt meglennék, de eleinte kíváncsivá tett a dolog, viszont tényleg hosszadalmas lenne ki tudja hány csomagnál bepötyögni a választ. Valóban egy szűz telepítés, pár apró monitorozó csomagot rakhattam fel anno rá... Szóval az lesz, amit javasolsz. Most még vadászok egy nagyobb SSD-t, jelenleg 256GB-os SSSTC CL1-3D256-Q11 van benne, jó lenne megcsípni egy OEM SK Hynix PC801 1TB-ot...
-
-
válasz
CPT.Pirk #96017 üzenetére
Mondjuk van cc 30000 csomag, ezeket a disztró használati időtartama(5 év ?) alatt kéne folyamatosan ellenőrizni, hogy ne fusson bele senki nem működő csomagba?
Amúgy az, hogy könnyen kezelhető disztróról van szó, nem jelenti azt, hogy rollinggá válik, az ilyen félwarez megoldásokkal meg szerintem ne is foglalkozzanak, ne is rakjanak be ilyeneket a tárolókba, régen nem is voltak fenn ezek.
El kellene fogadnunk, hogy a kiadás alapú disztrótnál különböző forrásokból kell megoldani a külsős csomagok felrakását/frissítését vagy ott a rolling, ami jobban kezeli a külsős csomagokat AUR-on keresztül, cserébe több a meglepetés.
(#96018) urandom0
Ki mazsolázza ki szerinted a cc 30000 csomagból a nem működőket? Szerintem az a pár fejlesztő fejlessze csak a saját csomagjaikat. Ugyanez lesz a 24.04-gyel is 2026-ban, ez ilyen, de nincs már ezen mit kitárgyalni, mindenki meg tudja oldani könnyedén. Ha akarja.
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #96015 üzenetére
Itt a többség nem olvas. Vagy nem tud, vagy nem is akar, nem tudom, de hogy nem olvassák el azt, amit írunk, az biztos.
Én is írtam már, és mások írták, hogy van PPA a yt-dl-hez. Azt is írtam, hogy van letölthető bináris, aminek csak x jogot kell adni, és fut. Illetve én is ajánlottam két alternatívát (és írtam a Pythonos pip3-as verziót, ami viszont többeknek nem működött).
Egyébként szerintem is abszolút jogos Tibi felvetése, a világon semmi értelme annak, hogy egy 2022-as verzió van a repóban.
-
válasz
CPT.Pirk #96015 üzenetére
ubyegon@Latitude-5520:~$ yt-dlp --version
2024.04.09Én nem használom a programot, de most rászántam 10 másodpercet és frissült is. De szerintem ez is lett javasolva Tibikomámnak már párszor.
Az, hogy igaza van-e, hát annyiban talán, hogy ezt akarja és legyen ez!
Viszont a Mint-nek semmi köze ahhoz a csomaghoz, plusz a Google erősen dolgozik azon, hogy bármilyen reklámelkerülő módszer működésképtelen legyen, szerintem egy külső program működése ilyen feltételek mellett nem az adott disztró fejlesztőinek a felelőssége. Vannak megoldások, azokat kell alkalmazni, de ez 5-10 perc lenne, egyszerűbb napokig donkihótézni és szidni az adott disztrót!
Ha Tibikomám szeret lenni a vadász, lelke rajta!
Ha igaza is van, mit ér el vele? Lesz működő programja? Nem.
A Google egyébként nemsoká bezár minden kerülő utat amúgy, most éppen a mobiloknál nyírja ki a custom ROM-okat. [link]
Annak is biztosan oka van, ha nem használ backport repot a Linux Mint, de ha bpo-ban fenn van, akár onnan is pár pillanat letölteni a .deb verziót.
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #96002 üzenetére
Az utóbbi időben nem tapasztaltam keyring hibát a Manjaronál, pedig a napokban is volt ilyen frissítés. A 2-3 év alatt a múltkori plazma 6 wayland stb. frissítés térdeltette le először a rendszeremet úgy isten igazából. De még így is be tudott bootolni viszont csak a tty működött, ahonnan aztán valahogy sikerült visszahoznom a rendszeremet az elők közé, azóta is az megy. Szerencsére azok a horror történetek, amivel az árnyékból riogatnak az arch rendszerekkel kapcsolatosan elkerültek ... eddig...
Jah még valami a yt-dlp-hez visszaírt a Unit 193, hogy olvassam a debian manualt világosan le van írva, hogy régi szoftverek is lehetnek a repoban, amúgy meg a yt-dlp nem csak a youtube letöltésére alkalmas, a többi oldalon működik a régi verzió, ja meg, hogy csekkoljam a backportokat, mert, hogy ott a legfrissebb van. Jár a piros pont, hogy válaszoltak.
-
válasz
CPT.Pirk #95954 üzenetére
Köszi!
Nem én csavartam ki, utóbbi napok témája miatt csavarodott ki tőből minden, de az mindig így van, mikor Tibikomám új disztróra cuppan! Ilyenkor kiderül, hogy valami hihetetlen módon használhatatlan az összes disztró, de a point release kiadások meg aztán főleg. Kezdem kétségbe vonni az emlékeimet is lassan, mert hogy a fenébe hittem én azt 10 évig, hogy minden gond nélkül használgatok egy Mint-et, plusz számtalan családtag és egyéb népek gépeire is felraktam, akik békésen elvannak velük, mint az ecceri ember a Windozával.
Most akkor hogy van ez? Mi lesz velem, ha még elkezdek dementálódni is szépen, ha most se veszem észre, hogy ezek a Debian alapú disztrók használhatatlanok?
brühühü....
Amúgy értelek én, de lássuk be, elég nagy marhaságot írták, de a thread ide vezetett sajna. Te is csak áldozata lettél ennek.
És mindeközben nem is tudjuk, hogyan áll Tibikomám az éves projektjével!
Mi a helyzet Tibikomám? Sikerült a számtalan miniPC és hordozható külső meghajtó 74 ilyen-olyan particiójára valami kibogozhatót kreálnod már?
-
válasz
CPT.Pirk #95948 üzenetére
Ráadásul egy smplayer az nem egy olyan csomag, aminek érdemi kihatása lenne a disztró stabilitására. Na a használhatóságára már annál inkább.
Jól rámhoztad a frászt most! Gyorsan rááldoztam 30 másodpercet, hogy lecsekkoljam, használható-e még a Linux Mint Cinnamonom, mer' eddig 10 év alatt nem tűnt fel, hogy úgy használtam, hogy nem használható.
Fenti helyzet lehet annak köszönhető, hogy nem használtam smplayert? No mindegy, megnéztem, a tárolóban 21.1-es verzió van, azt azért mégse...hiszen megtudtuk, hogy az úgy nem lesz jó, böngirnyóba rákerestem, weboldaláról kiválasztottam a PPA-s megoldást, nyomtam egy nala installt és hopp ott a 24.5.0-1 smplayer.
Azért engem megnyugtatott, hogy különösebb nehézségek nélkül 30s alatt már használható is lett a disztróm. Szóval csak megkérdem azért, mi hat ki egy disztró használhatóságára?
Ezzel a kijelentéseddel simán beelőzted Tibikomám novellisztikus nyekergését!
ubyegon@Latitude-5520:~$ sudo nala install smplayer
smplayer is already at the latest version 24.5.0-1~jammy1Fura, hogy Tibikomám elhatározza, 6 év után felrak egy disztrót és az egész topikon elhatalmasodik az érzés, hogy jaj ezek a Debian alapú disztrók nem is használhatók, jajjjjatyauristen, mi lesz velünk!?
Rollert gyorsan a nyugger nagymama alá is! (gyorsan el is kezdtem tölteni vagy hat rolleres disztrót, nehogy így maradjak további 10 évre is)
-
válasz
CPT.Pirk #95906 üzenetére
Épp imént írtam Tibikomámnak én is, hogy ellentmondó az ablak szövege teljesen. De még a parancssort is odateszi... Nekem tényleg nem jött fel ez installkor. Meg azóta sem, igaz eddig nem is néztem a Hibajelentőt. Mit nézzek rajta, ha egyszer sosincs hiba.
Archerként nem akarjátok Tibikomámat meggyőzni, hogy telepítsen Arch-ot?
Tibikomám, délelőtt említettem neked, hogy utolsó pillanatokban raktál fel egy point release Linux Mint-et, ne csodálkozz, hogy az Ubuntu 22.04 repokban lévő csomagok régiek. Pár héten belül jön a 24.04 Ubuntu alapú Mint 22.
Addig meg cuppanj az Archra!
-
-
válasz
CPT.Pirk #95833 üzenetére
Több meghajtó esetén tényleg nagyon oda kell figyelni a particionálásra, nekem anno Chakra megcserélte a meghajtók elnevezését...
Tibikomám esete ezzel a hordozható meghajtóval különösen kényes, de azért erősítem nála a valószinű user errort, hogy tényleg ellenőrizze le mindig a particiók helyzetét és ott van jóváhagyás után az ellenőrző ablak, azt végig kell nézni, értem én, hogy 17 particiónál fenének van kedve... Plusz ha kész a telepítés, az ilyen kihúzom/viszem eszközöket tényleg ellenőrizni kell, hogy bootol-e a telepített rendszer, ha nincs rajta a GRUB, simán rá lehet rakni utólag is pillanat alatt.
Egyszóval az egész telepítés legneuralgikusabb pontja a particionálás több meghajtó esetén.
-
-
válasz
CPT.Pirk #95816 üzenetére
Az ilyen-olyan öszvér ráhekkelem a KDE-t megoldásokat meg nem javaslom.
Pont Tibikomámnak nem javaslod, aki gyakorlatilag elképzelhetetlen szinten képes összemekkelekezni egy ősöreg Ubuntut? Az se Kubuntuként született, hanem rá lett ügyeskedve a KDE. Én amúgy próbáltam kétszer is a dolgot, először pure Plasma ment Cinnamon mellé, az rohadt bonyolult volt, második alkalommal viszont pikk-pakk ment, de ott nem lett annyira KDE mentes a dolog. Az a lényeg, hogy nem KDE-full meg hasonló csomagokkal kell csinálni, hanem a Kubuntu repoival! Ha cseréltem SSD-t a Latitude-ban, ki is próbálok egy ilyent, lassan úgyis jön a Mint 22, így nem gond, ha egy új 21.3-at megmekkelekezek.
Ja és a nagy Windows-barátoknak mondom, akik hiányolják a Linuxon a különböző monitorozó appokat...valami Rendszermegmutató opcióval nézegettem a Latitude 5520 összetevőit és az akkumulátorra azt írta, hogy Excellent, hoppa, de ez még semmi, azt is írta, hogy az akku 100%-os! No ez azért fura volt nekem, bár dokkolóról használták, megnéztem Linux alatt is ezt a 100%-os akkut:
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 19.7 Wh (43.5%) condition: 45.3/62.3 Wh (72.7%)
volts: 14.6 min: 15.2 model: SMP DELL 75X1611 type: Li-poly serial: 239
status: Dischargingubyegon@Latitude-5520:~$ acpitool -B
Battery #1 : present
Remaining capacity : unknown, 43.68%, 00:00:00
Design capacity : 4099 mA
Last full capacity : 2981 mA, 72.73% of design capacity
Capacity loss : 27.27%
Present rate : 371 mA
Charging state : Discharging
Battery type : Li-poly
Model number : DELL
Serial number : 239ubyegon@Latitude-5520:~$ upower -i `upower -e | grep 'BAT'`
native-path: BAT0
vendor: SMP
model: DELL 75X1611
serial: 239
power supply: yes
updated: 2024. máj. 18., szombat, 13:01:44 CEST (52 seconds ago)
has history: yes
has statistics: yes
battery
present: yes
rechargeable: yes
state: discharging
warning-level: none
energy: 20,2008 Wh
energy-empty: 0 Wh
energy-full: 45,3112 Wh
energy-full-design: 62,3048 Wh
energy-rate: 11,8408 W
voltage: 14,592 V
charge-cycles: N/A
time to empty: 1,7 hours
percentage: 44%
capacity: 72,7251%
technology: lithium-polymer
icon-name: 'battery-good-symbolic'
History (charge):
1716030104 44,000 discharging
History (rate):
1716030104 11,841 dischargingMindenütt 72,3%-ra jön ki a jelenlegi kapacitás, ezért úgy döntöttem, nem hiszek a Windows11-nek.
-
válasz
CPT.Pirk #95785 üzenetére
Nem matattam vele. Kettőt rákkantintottama deb-re, elindult a Szoftvertelepítő GUI és közölte hogy ez nem telepíthető.
Itt számomra egyelőre véget is ért a folyamat. Appimage hibátlan, 5 katt volt letölteni és elindítani.
akkor nem gépészkedek terminálba hogy mi kell neki mi nem, milyen verzió.
Volt Manjarom, szerettem is de valahogy mégse... -
BoB
veterán
-
válasz
CPT.Pirk #95722 üzenetére
Ok.
Próbáld ezt meg (a teljes mindenmentes feloldást beállítani) egy gyári Samun vagy esetleg egy MIUI-n
Nem lesz sikerélményed azt garantálom.
Én egy őskövület Ressurrection Remix googlementes custom romon élek évek óta.
Nyugalom és reklámmentesség szigete. Ha néha kezembe kerül az asszony MIUI Xiaomi, ennek a nyugalomnak aznapra vége -
-
-
-
-
válasz
CPT.Pirk #95700 üzenetére
Köszönöm!
Egyébként próbálkoztam pár dologgal és olvasgattam Reddites bejegyzéseket, ezen a téren is van azért fejlődés és azért maradjunk annyiban, hogy a Windowsos játékok is már nagyon jól futnak Linuxon, szóval szerintem teljesen jogos egy részletekbe menő hardverkiolvasó szoftver szükségessége Linuxra.
Amit találtam:
Zenpower3: [link][link] Githubon érhető el, vagy Fedorához találtam Copr repót. Hőmérsékletet, feszültségértékeket, teljesítményt monitoroz, akár magonként is. Nyilván Ryzenekhez lett megírva, azokhoz elég hasznos. GTKStressTesting csomaggal kiegészítve egész jó kis procihűtő tesztet lehet vele levezényelni.Geekbench: [link] Elég népszerű cross-platform benchmark, bár a pontosságát néhányan kifogásolták, szerintem Cinebench híján ez az egyik legjobb megoldás procira.
GtkStressTesting (GST): [link] (fenti képen) nálam elég jól meggyúrogatta a procit, csodálkoztam is, hogy az 5600x hőmérséklete így felment... Geekbench alatt 60 fölé nem ment.
Ryzen SMU: [link] Ezt végül nem sikerült használatba vennem, mert az itt látható GUI-hoz valamilyen lib hibát kaptam a termináltól. Ezen már vannak érdekes adatok!Psensor: [link] Ez meg szerintem már egy elég régóta ismert csomag, tetszik benne, hogy grafikonos formában naplózza a hőfokokat. Ezt azért lehet(ne) pár dologra hasznosítani.
-
válasz
CPT.Pirk #95689 üzenetére
Egy dolog nekem nagyon hiányzik Linuxról... Bocsánat, 2, 3... HWiNFO64 és egyéb tuningszoftverek. Meg lehet lenni nélkülük, de alternatíva az egészen egyszerűen nincs. Linuxos szoftverek nem tudnak annyi adatot kiolvasni a hardverekből, mint a Windowsosok, ezen még van mit dolgozni.
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #95689 üzenetére
Az eredeti írást olvastam el. Sajnos abszolút meg is értem a fejlesztőt, ezek tényleg olyan problémák, amikkel szinte mindenki szembesül, ha Linuxra akar portolni valamit. Az külön gáz, hogy 2024-ben ott tartunk, hogy plusz libet kell használni, ha dekorációkat is szeretnél az ablakodra.
Én csak egy tized ekkora kis grafikus jelszókezelőt írtam Linuxra, Vala nyelven, GTK-val. Már az elején gondoltam, hogy ha Windowsra akarom portolni, akkor meggyűlik a bajom azzal, hogy valószínűleg Windows-on nincs libsecret, márpedig erre építettem az egészet. Igazam is lett, valóban nincs, úgyhogy áttértem a fájlban történő tárolásra (AES256-tal titkosítva, base64-gyel kódolva).
Ha valaki cross platform alkalmazást fejleszt, jó előre utána kell járni, hogy melyik platformon milyen lehetőségek vannak, mert utólag ezzel rengeteg plusz munkát spórolhat meg az ember.Amúgy én utálok mindent, ami Javascript, meg az összes Electronos cuccot, de azt el kell ismerni, hogy ilyen technológiákra építve nagyon könnyen lehet cross platform alkalmazást fejleszteni, és ezzel sok-sok munkaórát, és az ezzel együtt járó szívást lehet megspórolni.
-
5leteseN
senior tag
válasz
CPT.Pirk #95683 üzenetére
Köszönönöm! Nézem.
Közben felbukkant kérdés: emlékeim szerint a CPU-venti korábban jobban, erősebben fújt, kicsit nagyobb zajjal is, mint most.
Lehetséges, hogy a BIOS CPU-venti vezérlését a Linuxban valami felülbírálja?
Thermo-trottyol a gép, alig észlelhető venti-zajjal =>nincs fordulat, tehát(szerintem) nem a hűtőlamellák tömítődtek el, mert attól függetlenül lenne venti-fordulat, hiszen azt a hőmérséklet szabályozza alaphelyzetben, azonban nincs venti-fordulatszám(és ebből adódóan ennek zaja sem)!Ez alapján a (nekem logikus) gondolatmenet alapján vélem, hogy a szabályzással van valami gond,
- mert magas CPU-hőfok van,
- venti-fordulat nincs,
- rendellenes zaj sincs
- => nincs lapáttörés, hasonlók...Most első lépésben nézem a javasoltakat!
-
-
válasz
CPT.Pirk #95615 üzenetére
Jó az az LTS, csak azt szokták mondani, hogy az első pár hónapban ne frissíts rá amíg le nem tisztul.
LTS helyett nem inkább az Ubuntut magát akartad említeni?
Ubuntunál is inkább az új főverzióra érvényes, amit írsz, nem véletlen javasolt megvárni a 24.04.1-et.
Az Arch említése is elég pongyola mostanában, mivel 97%-ban nem az Arch-ról van szó, hanem valamely Archklónról. Nagyon durván nem ugyanaz a két kategória itt sem meg LTS-nél sem,
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #95548 üzenetére
Ez nem egy új hír. Én még azt is olvastam, hogy majd a helyi fájlok böngészése közben is reklámokat nézegethetsz az ablakokban. Amúgy eléggé felháborító, hogy egy fizetős szoftver esetén, meg egy olyan rendszerben csinálják ezt ami lopja az adataimat és eladják azt fűnek fának.
-
arcsör
csendes újonc
válasz
CPT.Pirk #95518 üzenetére
szia, napokban segítettél [link] megoldani a korábbi témával kapcsolatban amit nem tudtam, auto módban fel is telepítette még egy kérdésem volna aztán be is fejezem ezt a témát meg a "projektet" is, tehát ráment de semmi nincs beállítva sem hálózat sem más nézegettem a neten "config menü" vagy hasonló de semmi sem működik ennél, nincs valami ötleted ?
-
PCProfessor
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #95506 üzenetére
Discord, teams képernyőmegosztás vagy nincs vagy nagyon néha működik. Replaysorcery (windows-on amd relive replay, nvidiánál pedig instant replay néven ismert)waylanden kuka, billentyűkombók nem mindenhol funkcionálnak, színszaturációt(vibrant-cli vagy másik appal) nem lehet automatikusan elindítani; megasyncet is csak terminálból lehet elindítani, digitális rajztáblák nem teljes értékűen működnek; továbbá még sok más dolog ami nem ilyen gyakori vagy elég niche dolog.
Minél több, alap funkcióra lenne szükségem valamihez, wayland mindig keresztbe tesz. Sajnos az esetek 90%-ban pedig még alternatíva sincs, csak ha váltok x11-re. -
-
-
válasz
CPT.Pirk #95355 üzenetére
Szóval a mire akarod használni az alapján célszerű választani.
Ez a legjobb kérdés egyébként!
Ha arra akarod használni, hogy felrakod és csak működjön, Mint, Debian. Ha viszont arra, hogy folyamatosan nyomogasd a frissítés gombot, akkor valami Archklón!
(#95347) I02S3F
Én jó ideje nem várom az új kiadást, mivel a jelenlegi tökéletes, márpedig azon mit kéne még javítani? Emiatt nem értem a rollingosokat se! Ennyire nem jó soha egyik csomag se, hogy állandóan tucatszám jönnek a frissítések? Fene se érti...
(#95354) natë
Böngészés, fotók, multimedia, office, chromecast.
Erre nem új gépnél éppen a stabil, kiadás alapú disztrók a jók!
-
-
Sweet Lou 6
addikt
válasz
CPT.Pirk #95311 üzenetére
Nekem sajnos nem érhető el, csak az 59.95/29.94:
sweetlou6@localhost-live:~> xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 2560 x 1440, maximum 16384 x 16384
DisplayPort-0 connected primary 2560x1440+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 597mm x 336mm
2560x1440 59.95*+ 29.94
1920x1200 59.88
1920x1080 60.00 59.94
1600x1200 60.00
1680x1050 59.95
1280x1024 60.02
1440x900 59.95
1280x960 60.00
1280x800 59.95
1280x720 60.00 59.94
1024x768 60.00
800x600 60.32
720x480 60.00 59.94
640x480 60.00 59.94
720x400 70.08 -
válasz
CPT.Pirk #95294 üzenetére
Szerintem nem a Debian fagy le, csak a grafikus felület. Nálam ilyenkor mindig a Firefox rántja magára az asztalt, de hála a bináris lognak, semmi értelmeset nem tudtam kibányászni onnan. Persze nem szoktam kikapcsolni a gépet, csak hibernálom, vagy sleepbe rakom és csak jópár napos időszak után dobja el magát a cucc.
Workaround: kill a Firefoxnak sleep előtt, következő indításkor visszahívja a nyitott oldalakat (ha nem privát mód volt).
-
I02S3F
addikt
válasz
CPT.Pirk #95279 üzenetére
A Fedora-val vannak kellemes tapasztalataim! A Battle.net launchert fel tudtam tenni rá, amíg az Ubuntu 22.04 alatt elhasalt.
Összességében az a Fedorával a tapasztalatom, mint a Linux Mint-el. Az, hogy csak működik. Vajsimán, összeomlások, hibák nélkül. Ráadásul friss csomagokkal!A Mint-el az a "bajom", hogy a Gnome Shell jobban fekszik, mint a Cinnamon.
-
I02S3F
addikt
válasz
CPT.Pirk #95274 üzenetére
Köszönöm!
Vacilállok az Arch mellett.
-Fontosak a friss csomagok és a
-snap/flatpak sem túlzóan nyert meg engem magának.Csak az Arch-al mindig van valami baj.
-Egyik telepítésem során nem volt jó a magar mirror (http 404).
-Egy másik elhasalt, ki tudja miért (az install script).Jól gyanítom, hogy az Edevour OS-t javaslod? lehet kirpóbálom, mert
-a pacman-t tudom kezelni.
-Az Arch-ot install script nélkül is tudom telepíteni egyéként. -
-
-
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #94831 üzenetére
Nekem hullámzó tapasztalataim vannak, de viszonylag könnyen el tudok engedni játékokat.
Viszont ez egy kezdő topik és a kezdők jó ha tudják, hogy a játékok egy részével gond lehet linux alatt. Az LA Noire kapcsán még azt is jó ha tudatosítja magában mindenki, hogy ha egy játék ma megy, az nem jelenti azt, hogy holnap is fog.
-
PCProfessor
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #94822 üzenetére
Steam, heroic a 2 kivétel, ahol viszonylag könnyű megoldani. Lutris, bugisoft, ea és a társainál már nehezebb, főleg lutrisnál. Multiplayerrel meg az a baj, hogy a legnagyobb játékok mint pl. warzone, valorant, pubg, fotnite stb... nem futnak és nem is fognak. Ameddig ezen nem változtatnak mi csak álmodhatunk arról, hogy ilyen egyszerű legyen válsztani, hogy gondol egyet az ember és linuxot használ windows helyett.
I02S3F: Igaz, kezdőnek aki novellákat vagy cikkeket ír officet használva tökéletes megoldás.
Ha pedig komolyabb dolog kell neki passthrough miatt, inkább elengedi. Relatív sok idő megtanulni, hibakeresni ha valami nem jó és az illető nem vesztegeti vele az idejét hanem folytatja a munkáját a megszokott rendszerrel. -
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #94822 üzenetére
Azért ez így picit erős. Mondjuk azt, hogy többnyire. De azért még mindig vannak PvE és SP címek, amik nem mennek. Az biztos, hogyha valaki nagyon linuxozik és játékot venne akkor előtte mindenképpen csekkolja a protondb-t és az újabb posztokat is olvassa el ne csak a fenti kiírást nézze.
-
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #94764 üzenetére
Tehát ha már "full telepítve" van mondjuk a Linux Mint Xfce a gépre, akkor elég csak pl. letölteni ezt a file (.gz) és ugyan úgy telepíthetem pár kattintással az Open Office-t, mint Windows-on szokás?
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #94756 üzenetére
"Asszongya", hogy igen, a Mint alatt már van alapból Flathub, akkor itt a "parancssorba" elég, ha csak "RUN" rész alatti parancsot írom be?
(Sorry, de ez az első komolyabb próbálkozásom a Linux-al úgy általában).
És ennek hogy csinálok "parancsikont", amint bármikor egy kattintással futtathatok...?
(Nem is értem, miért nem lehet ezeket egy .exe-hez hasonló módon futtatni, vagy telepíteni)?
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #94754 üzenetére
Jó, de ehhez olyat tudtok ajánlani, mint pl. a HW Monitor Windows alatt?
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #94748 üzenetére
Elindult rajta Mint Xfce Pendrive-ról, hát volt ami még elviselhető gyorsasággal (pl. Firefox) futott rajta és volt ami már nem, pl. a Libre Office Write-ot sehogy se akarta megnyitni. Ill. nem vártam ki, kimentem kajálni és mire vissza jöttem tök fekete képernyő fogadott, a gép még futott, de bármit nyomogodtam, semmi reakció nem vol rá...
Ez mitől lehet?A másik kérdésem, mert, hogy tesztelni akarom hardver-t, hogy milyen "Hardver monitoring" alkalmazást javasoltok ehhez (Linux Mint Xfce ugye)? Proci hőfok, Voltok, ilyesmik. És ha ajánlotok valami tutit azt hogyan kell így telepíteni rá?
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #94727 üzenetére
Ehhez nem is kell öreg motorosnak lenni. Ha én tudom, hogy X disztrót szeretem használni, akkor nem fogok Y disztrót használni. Ha holnaptól azt mondanák, hogy csak Y disztró létezik, akkor én elköszönnék a Linuxtól, és átállnél BSD-re vagy Macre, és szerintem nagyon sokan vannak ezzel így, cégek is! És ez fontos, mert a Linuxba a kódok nagy részét a techcégek adják.
Szerintem a Linux asztali részesedése simán visszaesne 1% körülire, ha csak egy disztró létezne.Azért használunk Linuxot, mert olyan, amilyen. Ha másmilyen lenne, nem használnánk.
A Linux nagyon nagy részben annak köszönheti azt, amit elért, hogy nyílt forráskódú és szabad licencű. És amíg ez így lesz, addig annyi disztró fog létezni, mint égen a csillag. -
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #94660 üzenetére
Ez a cucc egy olyan vetítőt hajt meg, ami csak 720-at tud. Ráadásul a kártyának lowprofile-nak kell lennie, kell, hogy legyen rajta HDMI, mert a vetítőn csak az van és így kényelmes is, mert a hang is megy ezen keresztül. Amúgy meg a CPU egy e8400-as, ergo nem annyira érdemes költeni már erre az egészre.
Ez a plasma frissítés mindenkinek simán lezajlott amúgy vagy csak én vagyok ilyen szerencsétlen, hogy két gépből mindkettő esetében frissítés után tty-ba kell kutakodnom, hogy mivan?
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Samsung Galaxy S21 Ultra , 12GB , 128 GB , Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest