Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• urandom0

őstag

LOGOUT blog (1)

válasz I02S3F #95981 üzenetére

Persze, hogy az, mert te értesz hozzá. Hirtelen minden nagyon egyszerűvé válik, ha az embert ért hozzá.

Én pl. Slackware alatt simán megcsinálom, hogy törlöm a futó kernel csomagját, letöltök egy másik verziót, legenerálom hozzá az initrd-t, bemásolom a helyére, átírom az elilo.conf-ot ha kell, és kész a kernelfrissítés.

A minap pedig úgy jártam, hogy elkezdtem törölgetni a KDE csomagjait. kaddressbook, kio, kmod, kizé... következő bootnál volt meglepetés, szinte semmi nem indult el, csak egy alap prompt-om volt, meg egy csomó modulhibám. Próbálgattam kézzel betöltögetni a modulokat, de a modprobe-ra, az insmod-ra és az összes többire azt mondta, hogy "not found". Kiderült, hogy a kmod csomag nem a KDE-hez tartozik, hanem a kernel modulok kezeléséhez szükséges parancsok vannak benne, enélkül még egy pendrive-ot sem tudsz beolvasni. Én meg simán letöröltem :D
    Bebootoltam a telepítő pendrive-ról, shellből visszamásoltam ezeket a programokat, utána már be tudtam bootolni normálisan. Utána töröltem, amiket kézzel másoltam be, és visszatelepítettem a kmod csomagot, azóta is működik.
    Úgy könnyű, ha az ember ért hozzá, de aki nem, az nem fog ilyen problémákkal küzdeni, letörli és újratelepíti az egész rendszert, vagy visszamegy Windowsra.

• Kérdés.
    Hogyan lehet megváltoztatni egy efi-n lévő Linux nevét, amit a UEFI kiolvas és megjeleníti?
    Boot, és kiirkálja a rendszerek neveit, pl. nálam
    Windows
    memtest
    ubuntu
    uefi os (ez a Ventoy, így jelenik meg)
    debian stb. stb.

Namost azért (is ) lehetett ez a gubanc nálam mert az Ubuntum is ubuntu meg a Linux Mint is ubuntu néven teszi be magát az efi partícióra.
    Így néz ki aze fi partíció linuxos mappaszerkezete,
    a csv_orig az az eredeti fájl mentése.

Kutakodtam, átírtam a mappa nvét, eredmény nulla.
    Van a mappába egy CSV fájl, abban van az os neve:

shimx64.efi,linuxmint,,This is the boot entry for linuxmint

Nem az volt hanem ubuntu, én írtam át linuxmint-re.
    Nem paraszt módon, amúgy meg mezei szövegszerkesztővel nem is lehet hanem tényleg cs lett.
    Ezzel azt értem el hogy meg se jelenik a UEFI boot menübe.
    Hogyan lehet ezt megcsinálni hogy ne ubuntu hanem linuxmint legyen?

• válasz ubyegon2 #95834 üzenetére

Mint telepítő belépett a hírhedt Windowsok hagyomány ápolásába :K :K
    Most értem haza, itthoni gép bekapcs, ez amiről tegnap telepítettem a hordozhatót.
    A stabil Ubuntumat elvitte a cica :D grub rescue, snitt.
    Szerintem beleírt vagy felülírta az Ubuntu bejegyzését.

Ha már itt, azzal mit lehet kezdeni hogy a Mint is ubuntu bejegyzést készít az efire, így eléggé édekes ha valakinél van egy Ubuntu meg egy Mint telepítve mert a UEFI választómenüben tökegyformák, ubuntu és ennyi. Valószínű ezért történt ez is, mivel az EFI/ubuntu útvonalon nem lehet 2 egyforma nevű könyvtár.
    Ezt hogy lehet megoldani/átírni?

Még isteni szerencsehogy a Win bootloaderhez nem nyúlt :DD így most a Winről írok itt reggeli közben.
    Megszögelem majd csak most irány a kisebbik fiam telke, betonozás ezerrel.

• válasz ubyegon2 #95802 üzenetére

Megnyugodtam. Tényleg te vagy nem valami alterego, ki nem hagynád a kedvenc 2000-2001es kedvenc XP-s szoftvereimet. :D
    Csak a pontosítás végett, van köztük Windows2000 program is.

Feltettem Debian kartársra ezt az iwlwifi vagy mi a fene csonagot.
    Annyit értem el hogy boot, bedobja az Asztal háttérképet meg egy egérkurorzort. Snitt, se panel se ikonok, gondolom nem indul el a valami gui. úgyhogy én itt tisztelettel elengedtem, már formáztam is a partícióját.
    Nem kell nekem asszem újabb rendszer, ismétcsak maradt a 6 éves 18.04. Azt eddig nem tudtam semmivel megölni.

• ubyegon2

félisten

válasz tordaitibi #95783 üzenetére

Csak nem fog frissülni.

Valamelyik ilyen megoldás tud frissülni, ha megfelelő mappába telepíted, de csak futólag olvastam, nincsenek meg részletek. Linux Mint még mindig mentes a Flatpak kényszerítéstől és a következő főverzióból még jobban kipurgázzák a Flatpakot, ha jól emlékszem. De ugye nyilván nem Mint-et akarsz, mert az olyan unalmas... Ha meg valami azon se működik, el kell engedni, bármennyire fáj is. Az életben is sok dolgot elengedsz, amit fiatalkorodban csináltál, nem? ;)

Sajnos Uby bele kell jönnöd a UEFI-be, mbr/bios már lassan a múlt.

Benne vagyok már, csak egy éve volt, hogy épp egy másik Dell notin meg saját desktopon is megcsináltam, de nekem ahhoz elég egy év, hogy amit amúgy is rühellek, azt elfelejtsem. :D

Windows... És mindjárt a 11...? Többet fogsz miatta lázadozni mint én a Debian ellen az tuti

Ez már rajta volt a gép SSD-jén és lusta voltam berakni az ebbe szánt Samsung 980-at és hagytam a telepítőnek mellérakni a Mint-et, ami meglepően simán ment, mármint a boot utána. Használni nem fogom ezt a 11-es csodát, elég volt ez a bitlockeres kalandom vele. Az UEFI-s bios-ról meg inkább ne is beszéljünk, visszasírom a HP Elitebook 10+ évvel ezelőtti bios-át. :O

Amúgy a Win11-re telepítettem pár SSD mazsolázó programot, ha már ott vagyok, na apám, az ugyanaz a next-next-next bugyuta módszer, mint ezeréve. Volt pár érdekesnek tűnő dolog amúgy benne, de sajna el kellett búcsúznunk. ;]

• válasz cigam #95727 üzenetére

Okés, megkíméltél akkor a teszttől, köszi.
    Akkor passz.

Viszont így meg nem értem a webes találatokat ahol írták többen hogy simán telepítették mellé csak utána lehalt a Windows boot.

• cigam

titán

válasz tordaitibi #95726 üzenetére

Nem kell megnézned, 5 perce próbáltam, készítettem a képernyőképeket. Egy secure boot-os, bitlocker-es W11pro-val, és egy 24.04-es ubuntu telepítővel.
    Hiába zsugorítod Windows alól, bekapcsolt bitlockerrel nem tud települni, hibába van előkészítve az üres terület.

• válasz cigam #95723 üzenetére

Pontosan ahogyan írod, a telepítendő Linuxnak Win alól kell lezsugorítani a területet.
    Nem tudom kiprübálni mert a melóhelyen vagyok és a céges gépeket nem akarnám ennyire megbarmolni ma éjjel, viszont v.melyik nap otthon meg tudom nézni, mit is szólna egy tpm csipes secure bootos Win10 telepítés ha bekapcsolom a Bitlockert és mellényomok egy Linuxot.

Addig is gugliztam és több leírás szerint működik, csak akkor hasal el a Win boot ha a grubon keresztül van indítva.
    UEFIből kiválsztva a winloadert, simán indul mellételepített Linuxszal.

Bocs a fordítózott szövegért, nem tudok angolul nagyon, ez pont az egyik jó leírása a megoldásnak:

Ha a Biztonságos rendszerindítás eredetileg engedélyezve volt a Windows rendszeren, ellenőrizze, hogy továbbra is engedélyezve van-e.
    Ezután válassza ki a Windows elemet a firmware rendszerindítási menüjéből – ne az Ubuntu GRUB menüből. Ne lépjen be a firmware beállítási képernyőjére sem, csak nyomja meg az F11 vagy az F12 (vagy más megfelelő billentyűt) a rendszerindító menü eléréséhez, és válassza a "Windows Boot Manager" lehetőséget.
    A Secure Boot alapértelmezett BitLocker PCR-kötési profilja (0,7,11) azon információkra támaszkodik, hogy milyen SB-aláíró tanúsítványok vettek részt a rendszerindítási folyamatban, azaz megköveteli, hogy minden .efi fájlt aláírjon a Microsoft „Windows” tanúsítványa, amelyet az Ubuntu bootloader nem. Ha a Windows kiválasztása előtt átmegy a GRUB-on, akkor a TPM rendszerindítási naplója eltérő lesz, és a BitLocker-kulcsot nem lehet feloldani.
    (Emellett a PCR 7 nyomon követi, hogy mely tanúsítványok kerültek importálásra a Secure Boot "megbízható" és "visszavont" listájába, dbvalamint dbxa listákba, de az Ön esetében ezek valószínűleg nem változtak.)
    A nem biztonságos rendszerindítási profil (0,2,4,11) ehelyett megfelel a bekapcsolás óta végrehajtott .efi binárisok konkrét kivonatainak, tehát ha például a GRUB a Windows Boot Manager előtt fut, az ismét eltéréseket okoz. a TPM eseménynaplójában.
    Az Ubuntu puszta jelenléte a rendszerindító menüben azonban nem okozhat problémát (ez a PCR 1, amely nem része egyik profilnak sem), mindaddig, amíg a Windows rendszerindítás nem megy át rajta.

• cigam

titán

válasz tordaitibi #95716 üzenetére

Csakhogy a macOS-en opcionális a titkosítás bekapcsolása, és még ha be is kapcsolod, simán (dual)bootolsz Windows-ba.
    Androidon nem tudom mit (dual) bootolnál, de a LUKS sem titkosít minden partíciót, lehetetlenné téve a Windows (dual)bootot.

• I02S3F

addikt

válasz tordaitibi #95543 üzenetére

Vannak ilyen bootolható windows lemezek is, mint a Hiren's bootcd. Az is jó megoldás!

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz dances #95536 üzenetére

Próbálkozhatsz Gparted-ben a partíció ellenőrzésével, de...

Szerintem bootolj be egy Windows telepítőt, de ne indítsd el a telepítést, hanem azt hiszem shift + F10 kombóval nyiss egy CMD ablakot, onnan pedig majd fogsz tudni chkdisk-et futtatni a problémás partíción.

Ha nincs rá különösebb indokod, akkor az ntfs-t célszerű lenne elhagyni, mert nincsenek meg Linux alatt az eszközök a karbantartásához.

• cigam

titán

válasz dances #95530 üzenetére

Filesystem type ntfs3
    Ezen Windows van, vagy csak ntfs fájlrendszert használsz? Sanszos, hogy "piszkos" állapotba került, és ezért nem engedi felcsatolni.

• urandom0

őstag

LOGOUT blog (1)

válasz lck #95479 üzenetére

Ha bent van a disztró repójában az adott kiegészítő, akkor onnan kell telepíteni. Fedorában pl. bent a Dash to dock, ha kijön a Fedora 40 a Gnome 46-tal, a Dash to dock is kompatibilis lesz már vele. Gondolom, a Solus is.

Amúgy a Gnome-nak pont az a titka, hogy nem szabad telerakni mindennel :)
    Vagy ha az ember telepakolja, akkor olyasmikkel pakolja csak tele, amik a használatot nem változtatják meg jelentősen, hanem tényleg csak kiegészítik azt. Én pl. csak a GSConnectet, az Appindicatort, a Steal my focust és egy clipboard managert használok, de mindegyik nélkül el tudok lenni.

Én kb. 10 éve nem használok asztali ikonokat semmilyen rendszerem sem, szerintem nagyon meg tudja törni a workflowt az, hogy ha el akarsz érni valamit az asztalon, akkor minimalizálnod kell az ablakokat, utána meg visszanyitogatni. Ráadásul az ember (és a programok is) hajlamos teleszemetelni az asztalt mindenfélével.
    Szerintem start menü se kell, egy programindító kell csak, az meg van. Nyomsz egy Windows billentyűt, megjelenik a dash, oda kirakod a gyakran használt programjaidat, a többit meg eléred az alkalmazásrácsból.

Gnome alatt nincs értelme az asztalra bootolni, mert nincs ott semmi. Az alkalmazásokat a dashról vagy az app rácsról indítod, és mivel a gyakran használt appokat a dashra rakod, ezért olyan nézetbe érdemes bebootolni, ahol rögtön a dasht látod.

• válasz daninet #95216 üzenetére

A Balena nekem még sose mondott csődöt, nem tudom mi van nálad.

Windowst nem olyan egyszerű kiírni mert az install.wim fájl nagyobb 4GB-nál, nem mennék bele itt a linux topikba hogyan kell darabolni.
    Lehet ezen hasal el a Balena.

Ha normális korszerű gépre kell a telepítő, formázd meg a pendrivet NTFS-re, a kicsomagolt vagy felcsatolt iso tartalmát drag&drop egérrel húzd át a pendrájvra és kész vagy a Win telepítővel.

NTFS bootpendrájvot eddig nekem 10+ éves gépek is támogatták UEFI szinten.

• daninet

veterán

[rant]
    Miért nincs linuxra egy olyan egyszerű és sokoldalú lemezkészítő mint a rufus windowson?
    Ma azt az egyszerű feladatot kellett megoldani, hogy csináljak egy linux majd egy win telepítőt és fogalmam sincs miért ennyire nehéz:

Balena etcher a starting felirtatnál nem jut tovább, gondolom emelt jogokra vár de nem dobja fel a jelszó mezőt. Több éves fórumtémákat találtam hogy hát ez igen gond, majd javítják (és elvileg javították is :F )

gnome multi writer mindenféle számokat írt ki, hogy másol 20-50Mb/s sebességgel, de 20 perc alatt nem tudott elkészíteni egy meghajtót és tűzforró volt a flash drive mikor megszakítottam

Image Burner a suse repóból: összeomlott másolás közben. De még a system monitor is összeomlott tőle mikor ki akartam lőni :D

Ventoy - ok legyen ventoy, mindenki ezt dícséri. Felrakom az install scripttel, rámásolom az iso-t. bootolok róla, kiválasztom az ISO-t, felvillant egy hibaüzit amit nem lehet elolvasni mert 1 tized másodpercig van ott majd grub rescue :W

tudom, user error, skill issue stb. De miért kell ennyire nehéz legyen ez?
    Bekapcsoltam asszony laptopját és rufussal megcsináltam 2 perc alatt a meghajtót amivel 1.5 órát coptam előtte :F
    [rant over]

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz PCProfessor #94889 üzenetére

Valóban jobb a külön élet, de amúgy gondot nem kellene okozzon a dualboot. A Win7 korszak óta dualboot rendszer van mindegyik gépemen, sosem volt ilyen gond.

Egyszer láttam olyat a W10 első kiadásai idején, hogy EFI-s telepítésnél egy Windows update átállította a boot sorrendet és betette a Windowst elsődlegesnek, amitől nem volt grub, de egy sorrend váltással vissza lehetett tenni...

• PCProfessor

aktív tag

válasz szbalogh #94885 üzenetére

Legyen külön. Meg sem tudom számolni hányszor verekedett össze linux meg windows dual boot ha 1 lemezre telepítettem. :W

• válasz szbalogh #94879 üzenetére

Ha szerteszéjjel vannak bizonyos rendszerfájlok, a Zsugorítás eszköz se mindentudó.

Hibernálást kikapcsolni, lapozót levenni fix 1gigára, ha van 8GB RAM akkor megszüntetni, gyors rendszerindítást kikapcsolni. (ezeket utána visszakapcsolni, kivéve Fast Startup, azt dualbootba kötelező kikapcsolni!)
    Ekkor se fogja tudni a teljes, pl.80GB-ot lezsugorítani.
    Ubuntunak elég 30GB, bár annak se árt a swapfile deígy is elég.
    Ha ezt engedi, hajrá, majd a /home alól mindent irányíts át a Windows C partíció megfelelő mappáira.
    Pl. Downloads, Képek, Videók, böngésző letöltési könyvtára, mentések stb.stb.
    Így gyakorlatilag üres marad a home, nem fog hízni és sokáig elég lesz ekkora /.
    Ez akkor megy ha nincs jelszavas felhasználói fiók a Winen (bár ezen jellemzően simán átverekszi magát pláne ha a régi ntfs van a kernelbe) és nincs Bitlocker, különben tutira elhasal.
    Viszont ekkor meg tutira kicsi lesz pár hét-hónap múlva a 30-40GB /

Ha bátor vagy, a Fast startup kikapcsolása és reboot-laállítás után a live Ubuntu Gparteddel kierőszakplhatod a C zsugorítását.
    Nem veszélytelen mutatvány, bár kicsi az esély de meghalhat a Win.

• PCProfessor

aktív tag

válasz urandom0 #94861 üzenetére

1x fordult elő, hogy gpu váltás miatt nem indult. Át kellett írni a dolgokat, miután utánanéztem.

Windowson legalább felismerte, bootolt, bármilyen hardvert váltottam(ami elég gyakori). Akkoriban nem tudtam, hogy ezt linux nem úgy kezeli(beismerem félig user errornak).

A lehető legfrissebb dolgokon vagyok, patchelt, buherált csomagokkal. Évek alatt nem volt gond egyikel sem. Pedig nem olvasom arch fórumokat/nem naponta frissítek. :R

• sh4d0w

félisten

LOGOUT blog (1)

válasz tordaitibi #94757 üzenetére

Nagyon szivesen.

Egyebkent a Windows az, ami nem csinalja jol. A Unix rendszereket majmolta a Windows - es teszi egyebkent ma is -, de mindig csak annyit valtoztat(ott), hogy nehogy veletlenul kompatibilis legyen barmivel is. Nehany pelda:
    - \ a / helyett az utvonalakban
    - a: b: c: meghajto-betujelek, mikozben egyebkent pont ugyanugy a device-ra hivatkozik a melyben (safe mode-ban latszik is bootolas soran)
    - ma mar powershellben pont ugyanugy kell meghivatkozni az allomanyokat, mint amin eppen disputazunk
    - a gyakran hasznalt unix-parancsoknak megfelelo alias be van allitva powershellben (van ls, cp, cat, mv stb.).

Alighanem batran jelenthetem ki, hogy inkabb a Microsoft-fele megoldas a rossz, mert oket csak az vezerelte, hogy ne teljesen ugyanolyan legyen, mint a megszokott rendszerek, de egyre inkabb ugy tunik, hogy ok tettek rossz lora.

Ha adhatok egy jo tanacsot: lehet vele nem egyeterteni, hogyan kell meghivni egy allomanyt, de tanulj meg egyutt elni ezzel.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz SunMount3r #94742 üzenetére

C2D proci, 2GB ram. Tulajdonképpen bármelyik népszerű disztróval meg tudod ezt csinálni, mondjuk egy Linux Mint-et írj ki penre és bootolj be róla. Gondolom Windows alól kellene, fogd a Rufus progit és azzal mikor kérdezi, akkor DD módban írd ki.

Ha lassúnak érződik, mert USB2 portról biztosan nem lesz gyors semmi se, akkor lehet egyszerűbb disztrókkal is próbálkozni, pl. Lubuntu LTS.

• sh4d0w

félisten

LOGOUT blog (1)

válasz Rowon #94540 üzenetére

Eleve nem is ertem, minek raktad ra? Amikor nyomsz egy frissitest, oda kerulnek az atmeneti allomanyok, amelyeknek a futtatasara szukseg lehet a frissites soran. Boot soran is elkepzelhetonek tartom, hogy kerulnek oda dolgok, amelyeknek futniuk kellene.

Egy rovid tortenet egy nagy multirol, amelyik kitalalta, hogy a /tmp-rol leveszi az everyone write jogot, mert akkor az milyen secure. Middleware admin bemegy reggel, inditana a unixon futo middleware Windows-on futo klienset, de belogolas utan a kliens egy szo nelkul bezarja magat. Masodik, harmadik adminnak is. Irany a sysadminhoz, rakkasztotta a trace-t es kiderult, hogy vmi idiota tenyleg vegrehajtotta a valtoztatast, levette a /tmp-rol az everyone write jogot. Ennekokan a kliens, amikor atmeneti allomanyokat irt volna a /tmp-be, elszallt, mint a gyozelmi lobogo.

• ubyegon2

félisten

válasz ceia #94216 üzenetére

Oké, remélem, így van.

Ne reméld! Egyszerű tényként írtam le, nem azt írtam, hogy remélhetőleg így vagy úgy működik. ;)

Talán azért, mert sokat olvasom, hogy a nagyszüleiknek is azt rakták fel, és jól elvannak vele. Ha nem ment állandóan, akkor még szóba jöhet, megpróbálhatom szebbé alakítani. Bár azt is olvastam, hogy pont kevésbé konfigurálható, mint más disztrók.

Elképzelésem sincs, hol olvasol ennyi marhabaromságot a Linux Mint-ről és ki az a nagyeszű, aki ilyeneket ír, hogy kevésbé konfigurálható...ha lehet, ne ott olvass disztrókról! Nagyszülőknek meg nem azért rakják fel sokan, mert öreges, hanem azért, mert idősek is vígan elvannak vele, a kezelőfelülete hasonló a Windowshoz. Ettől még olyan kinézetűre alakítod, amilyenre akarod, ez kb minden DE(asztali kezelőfelület) esetén így van.

Azt hiszem, jobb lesz, ha veszek mégegy SSD-t, a Linuxnak. Így elkerülhető sok probléma. És arról bootolok, amelyik OS éppen kell.

Win7 és legacy (nem UEFI) telepítés esetén nem sok gondod lesz, de egy külön SSD-re is telepítheted nyilván.

Ez nem az enyém volt, de ha a Mint öreges, akkor mi a Debian? (Siduction inkább, de tök mindegy)

forrás

• ceia

őstag

májkimiki Kösz, és azt nem tudod véletlenül, hogy a Mint is így partícionál, mint a Pop, csinál recovery-t az is, vagy csak egyet magának és kész?

ubyegon2 Oké, remélem, így van. Én ezt olvastam, valaki észrevette az aktivitást, és leírta. Akkor valószínűleg telepítéskor bejelölte a funkciót, mert nem figyelt oda, mit csinál.

Keef_Lee Minden mást Win7-en fogok csinálni, kényelmesen, a jól megszokott programokkal. Linuxban az a normális, ami nem okoz problémát, szépen települ, és szépen működik, felesleges erőforrászabálás és kémtevékenység nélkül. Tehát pl. nem az Ubuntu.
    Vagy nem is a Zorin, az adatgyűjtése miatt sajnos az sem "normális", pedig mindent elkövettek, hogy különben nagyon is szimpatikussá tegyék, talán pont emiatt?
    Onnan nézd, hogy What information we collect and when! [link]

berusbacsi Sokan dícsérik a Mintet, az első gondolatom éppen az volt. De a felülete számomra egy kicsit öreges. Talán azért, mert sokat olvasom, hogy a nagyszüleiknek is azt rakták fel, és jól elvannak vele. Ha nem ment állandóan, akkor még szóba jöhet, megpróbálhatom szebbé alakítani. Bár azt is olvastam, hogy pont kevésbé konfigurálható, mint más disztrók.

Azt hiszem, jobb lesz, ha veszek mégegy SSD-t, a Linuxnak. Így elkerülhető sok probléma. És arról bootolok, amelyik OS éppen kell.

Egyelőre köszönök minden hozzászólást, ha még lesz, arra már nem tudok válaszolni, csak holnap, mert most megyek vissza a jó kis windowsba. Most Puppyban voltam az újabb böngészője miatt, ami nélkül nem tudnék hozzászólni, válaszolni. (mert régebbivel nem működik a "küldés" gomb! Csakis az!) És ez CD-ről bootol, de ebből meg nem tudok semmi mást csinálni. :D

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz ceia #94195 üzenetére

Swap nem feltétlen szükséges, lehet helyette swap fájlban is, de arra is csak akkor van szükség, ha kevés a ram a gépben. Úgy mondjuk a fizikai ram felét szokták beállítani ilyen célra, ha szükség van rá.

Mivel SSD-re telepítesz, így teljesen mindegy, hogy hol van.

Viszont a Pop! az nem a megszokott Grub-ot használja a rendszer betöltésére, hanem systemd-boot -ot... Ez probléma lehet, nem tudom azzal a régi Windowsal mire fogsz jutni UEFI-s boot terén... Ha mindenképpen Win7-et szeretnél használni, akkor egy másik disztrót javaslok kezdésnek, olyat ami Grub-ot használ mert az minden gond nélkül meg fogja tudni csinálni a boot menüt. Pl. Linux Mint.

Pop!-nál akkor is kézzel kellene megcsinálnod a boot menüt, ha modernebb Windows lenne a gépen.

• ceia

őstag

Sziasztok,
    Pop!_OS linuxot akarok telepíteni egy 500GB-os SSD-re. De Windows 7 is lesz rajta, mindenre, ami nem a neten van. Azt tudom, hogy előbb a windowst kell felrakni, mert különben nem lesz bootolható.
    Hogyan partícionáljam az SSD-t? Nem akarok később igazítani semmin, egyből jól akarom kiosztani. Tehát mondjuk van egy elsődleges NTFS 50GB a windowsnak és 300GB logikai a win programoknak. Akkor hogyan tovább? Ezután csináljak egyből GParted-del a Linuxnak EXT4-et, vagy majd a Windows telepítése után, és addig a többi hely maradjon felhasználatlan?
    Olvastam, hogy a Linuxhoz érdemes cache partíciót is csinálni. Az mekkora legyen, és hol legyen a partíciók sorrendjében? A rendszer EXT4 után, vagy előtte? :F

• sh4d0w

félisten

LOGOUT blog (1)

válasz tordaitibi #93940 üzenetére

Itt a problema - mert beirtal jelszot a rootnak (a kedvedert le is forditottam az angol szoveget, nem tudom, hogyan lehetne egyertelmubb). Mivel megadtad a root jelszavat, ezert nem tudsz sudozni, hanem su - , majd megadod a root jelszavat, megcsinalod a dolgod roottal, majd exit.

"Nagyon alsó hangon csendben és pironkodva megkockáztatom hogy a 6 év alatt ragadt rám valami Linux vonalon, illetve inkább Ubuntun. Ezeket akkor egy disztróváltásnál lehet sutba dobni?"

Nem, a core parancsok minden Linuxon ugyanazok (ert: ls, cp, pwd, passwd, mkdir, ps stb.). Viszont az adott disztibuciora jellemzo kepessegek lehetnek kulonbozoek. Pl. azok a disztribuciok, amelyeket mi itt a topicban hasznalunk, mind libc-re epul, de ott az Alpine, ami musl-ra. Nekunk van bash/dash/zsh, Alpine-on busybox. Az egyik csomagkezeloje apt (dpkg), a masiknak yum, a harmadiknak apk, a negyediknek emerge. Az Ubuntu/Mint/Debian trion nincs bekonfiguralva a tuzfal by default, IPFire-ben be van.

Az NTFS peldad pont jo annak bemutatasara, miert karos az Ubuntu megkozelitese. Normal esetben minden Linuxnak ugy kellene mukodnie, mint a Debiannak: idegen particiot csatolsz fel - csak rootkent szabadna ezt engedni (kepzeld el, hogy Ubuntun a user beviszi a malware-ektol hemzsego kulso diszkjet a cegbe, majd felcsatolja, atmasolja a fertozott Windows-os allomanyt, majd elkuldi a Windows-os cimbijenek a cegen belul - mert milyen jopofa, trefas kepernyovedo). Az a nemnormalis, ahogy az Ubuntu viselkedik, nem az, ahogy a Debian. Nem mellesleg arra is kivalo pelda, miert nem akarjuk, hogy nepszerubb legyen a Linux - mert akkor ilyen es ehhez hasonlo okorsegekkel raknak tele.

• Synaptic

senior tag

válasz tompa torma #93930 üzenetére

Teljesen komoly :) . Kb 3 éve vettem (FastestVPN) és windows alatt még a bővítménye is működik , viszont itt nem :

• válasz 5leteseN #93679 üzenetére

Nem tudom a W11 hogyan viseli a VHD vagy VHDX fájlba való becsomagolást de elvileg ugyanolyan jól mint más Windowsok.
    A W10 remekül, én anno egy VHD-t kreáltam a W10-ből, ment a Ventoy usb ssd-re, azon van még az Ubuntu, meg 8-10 Live iso, rendszermentő, Clonezilla stb. és Win, Linux telepítők.
    + egy 650GB ntfs adatpartíció ami mindenre megfelel.
    A Ventoy a választómenü, bármelyik live vagy telepítő, a Ubuntu és a W10 VHD indítható vele. Elvileg tudja a Secure bootot is.

• válasz 5leteseN #93138 üzenetére

Ezen nincs mit csodálkozni, linux alatt tudtommal nem létezik szoftver ami lefuttatja a checkdisket, chkdsk.
    Hasonlóan érdekes lenne Win alól fsck-zni :)

Kell egy Windows, nem kell telepíteni, elég egy boot pendrájvon a telepítő.
    Boot, kilépsz parancsorba (cmd), diskpart, lekérdezed a partíciót és futtatod rajta a fájlrendszer javítást.

törölt tag

válasz 5leteseN #93135 üzenetére

Ntfs-t javítsa meg a Windows.
    A 2. pontról bővebben légyszi. Mit választottál, milyen alkalmazás?

.....mdamd
    Az raid-del kapcsolatos dolog. Raid tömbben van az ntfs rendszered?

• 5leteseN

őstag

Kérdés-sorozatom:
    1; A GParted nem tudja megjavítani az ntfs-es HDD-t, sőőőt közli, hohy a Windows-ban indítsam a chkdsk/f-et. egy Linux-os program nem tud valamit, de egy Windows-os igen!!!
    Fel vagyok borulva! ... háborulva!!!( ;) )
    Ez a helyzet tűrhetetlen! :))
    2; Az MX-Linux-nak rá klikkeltem valami mentsen valamiket a laposban lévő HDD-re, emiatt sokszor hibásan indul(valami mdamd...).
    ....de ez a hiba nem is érdekel, mert a HDD-re mentegetés miatt van, mikor nem találja azt. Ezt a "nemtommi" HDD-re mentegetését meg lehetne szüntetni?
    3; majd ha az előzőeket sikerült lerendeznem.

Előre is köszönve: ;]

• csixy

addikt

válasz #63718632 #92424 üzenetére

Éjjel felraktam a nobarát egy usb-s SSD-re a Dell precision 5520-ast használva. De sehogy sem tudom indítani. Mi a f@xnak rakta bele azt a sok x@rt az efi partíciójába akkor? Ha a saját bootját indítom, akkor a windows indul el. Ha bele van dugva a gépbe akkor a linux mintet indítva a bios egy fehér képernyőn elkezdi saját magát molyolni. Ha ki van húzva, akkor tudom indítani a linux mintet, ha ezután bedugva az update-grubbal felvetetem a mint boot menüjébe, akkor azzal se megyek semmire, mert az USB bedugott állapotában nem indítható a linux mint. Má belerúgok, vagy inkább "le" nélkül legyen?

• Grizzlu

tag

Sziasztok!

Meguntam a Windowst önálló OS-ként, Linuxot szeretnék a gépemre, méghozzá DualOS felállásban.
    Pop!_OS-re esett a választásom, csináltam is hozzá egy boot pendriveot egy 16Gb-os eszközre. Pop!_OS pedig azért, mert szeretném, ha minél több játékot tudnék futtatni. Ez mellett normál multimédiás felhasználásra kell. Meg ha a Windows megint összeomlik, legyen mihez nyúlni.
    Lefoglaltam a C:-n 80 GB helyet neki. A sys drive egy 256-os M2 SSD. Jelenleg WinFOS 11 Pro van a gépen, termékkulcsos.
    BIOS-ban kikapcsoltam a SecureBoot opciót, bekapcsoltam az USB bootolást.
    El is indult a telepítő, túljutottam a nyelvbeállításokon, de nem jutok tovább, nem tudom kiválasztani a 80 GB-os partíciót. A telepítő zölddel színezte be. Custom telepítést választottam, mert a másik, ha jól értelmeztem, mindent törölne C:-ről.

Hol lehet a hiba?
    Gépedatok alább.
    Köszönöm :)

• ubyegon2

félisten

válasz spileraaa #91807 üzenetére

How to Dual Boot Windows 10 and Ubuntu – Linux Dual Booting Tutorial

Inkább egy ilyen leíráson menj végig, mint azon a videón, főleg ha nem legacy-ban telepítesz. Egyébként lehet így is, de akár telepítheted külön SSD-re is a Linuxot. Ez esetben majd BIOS-ban kell kiválasztani, melyik eszköz bootoljon, ha egy meghajtón vannak dual-ban, akkor nyilván az adott eszköz boot menüjében választasz.

Ha nagyon nem tudod még, melyik Linuxot válaszd, csinálhatod azt is, hogy kiírod pendrive-ra és csak live-ban futtatva nézegetet, tetszik-e, aztán ami megtetszik, azt felrakod...

Ha a legfelhasználóbarátabb disztróval akarod kezdeni, akkor Linux Mint Cinnamon lesz a választottad. :K

Samsung 980 1TB is nagyon szereti a Linux Mint Cinnamont... ;]

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz #02705152 #91804 üzenetére

Az meg most olyan, mint a Windows Vista. :)

Mi most kaptuk ezt a szép új háttérképet a Cassini helyére... Még azt a rusnya GPU monitort kellene megcsinálni transzparensre, és akkor lenne szép minden.

A ram használatot mondjuk nehéz pontosan meghatározni, mert boot után nálam rögtön betölt böngésző meg torrent, aztán így becsukva őket 1.22GB-ot mutat használatra, aminek a 70%-a buffer/cache.

• csixy

addikt

válasz #02705152 #91727 üzenetére

Fájlrendszer, minek is? Csakis Debian! Linux live kittel megcsinálva kettő darab Ventoyos pendrájvra, az egyik MBR, a másik GPT partíciós táblájú, ha nem bootolható az egyik, akkor biztosan bootolható a másik. Legalább 8 giga RAM esetén a RAM-ba tolva és villámgyors és jöhetnek a vírusok nyugodtan. A Ventoy grub eszközét használva grubbal bootolva syslinux helyett (a boot mappából a vmlinuz és az initrfs.img szükséges csak, a többi állomány luxálható belőle). Az első (a Ventoy) partíciót az alapértelmezett exfat fájlrendszerről át kell formázni Ext2 fájlrendszerre és vissza adni neki a Ventoy nevet, mert windowsos fájlrendszeren nem találja meg magát a live linux. A Ventoy partíció csak a mappaszerkezet ábrázolása célja miatt van felmountolva, egyébként elindulás után a pendrájv eltávolítható. Disk nem szükséges működéshez. Elegendő RAM esetén egy egy roncsgépen is elindítható. Nagyon szeretem! :) Na. Nem kell ehhez logout. :R

• Bici

félisten

válasz cigam #91667 üzenetére

Én egyszer végigjátszottam, win reinstall lett belőle.
    Biztos meg lehet oldani, de nekem nem bootolt utána a win.

Egyszerűbb létrehozni egy megfelelő méretű fat32 partíciót, windows-t installálni, és utána linux install.
    Nekem ez vált be.

• válasz Bici #91586 üzenetére

Szó igaz értelmében nem látja hanem lwemez s azon beül partíció azonosító, jellemzően uuid alapján hívja meg.
    Mint amikor te nem tudod hogy a kövezkező utca az ahová mennél de a navid tudja és szól hogy most fordulj jobbra.
    Erre írtam ha uefi szinten mountolt a c port, akkor oké, ha nem akkor meg az előző példánál maradva te ugyan befordulsz jobbra csak nincs ott utca.
    Hogy ez a folyamat honnan indul, a beépített lemezről, hálózatból, pendrájvról vagy agy másik univerzumból, az tökmindegy.

UEfI-t tudom csak, MBR nekem nem megy.
    Egy UEFI rendszerindítás folyamata:

a UEFI egy komplett mini oprendszer ami tud terminálszerű felületen korlátozott parancsokat végrehajtani csak ezt a funkcióját halandó addig nem látja míg ki nem lép az EFI shellbe, de ez most nem lényeg.

Indul a gép, háttérbe lefut a POST és a uefi belemászik abba a lemezbe amit beállítotál, vagy jellemzőan az F11 választómenüvel meg lehet hívni.
    Itt kilistázza az EFI könyvtárban található oprendszereket. Ha 1 van akor indítja.

Példánál maradva, itt az Ubuntumat fogja. Indul a grubx64.efi futtatható, gépi kód szerűség ami már maga a grub.
    Ez átadja az Ubuntu könyvtában található paraméterek (grub.cfg) szerint a boot folyamatot, pl. nálam erre az UUID-re:
    search.fs_uuid 9a3fafb4-59de-4b39-a129-051f365cab30 root hd2,gpt2 
    set prefix=($root)'/boot/grub'
    configfile $prefix/grub.cfg
    Ez már maga az Ubuntu partíció. Ott a folyamat a továbbiakban a /boot/grub/grub-cfg szerint megy tovább, betölt a kernel, inicializálja az induló ramdiszket (initrd) és elindul az OS.
    menuentry 'Ubuntu' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os
    $menuentry_id_option 'gnulinux-simple-9a3fafb4-59de-4b39-a129-051f365cab30' { 
     recordfail  
      savedefault  
      load_video  
     gfxmode   
    insmod part_gpt   
    --fs-uuid --set=root
    --hint-bios=hd0,gpt4
    --hint-efi=hd0,gpt4
    --hint-baremetal=ahci0,gpt4  9a3fafb4-59de-4b39-a129-051f365cab30    
    search --no-floppy --fs-uuid --set=root
    /boot/vmlinuz-4.15.0-219-generic
    /boot/initrd.img-4.15.0-219-generic

(Windows dettó csak ő a BCD-be paraméterezett opciókkal indul de a lényeg kb. ugyanez)

Mint írtam, a folyamat mindgy honnan indul.

• danih

veterán

Sziasztok!
    Én a Linux Mint-tel szeretnék első körben ismerkedni, de úgy, hogy egyelőre nem akarok adni neki az egyetlen vinyómon partíciót, hanem külső USB eszközre szeretném feltenni.
    Ezt meg is csináltam, live-ból ment az install USB-re, bootloadernek is az USB eszközt adtam meg. BIOS-ban az USB van prio boot-on - de a végeredmény mindig az, hogy a windows-ba boot-ol, mintha nem látná az USB-t. Mi van elrontva?

• cigam

titán

válasz -szabi- #91372 üzenetére

Más rendszereken is működhet, de ez már nem feltétlen kezdő szint. Jobban át kellene látni hozzá mit miért hegesztesz rajt, máskülönben könnyen félremehet valami.

Ha jól tudom, amíg nincs bekapcsolva a Windows lemezek titkosítása, addig nem okozol vele bonyodalmat. (legalábbis nálam W11 alatt csak akkor akadt ki a windows, de akkor is egy kultúrált felületen meg lehetett szüntetni a titkosítást. Ha meg visszakapcsolod a Secure Boot-ot, akkor megy tovább, mintha mi sem történt volna. Elrontani nem fogod vele)

• Rowon

nagyúr

Na ilyenem még nem volt, gondoltam megosztom a tapasztalatomat.

Két SSD van a gépemben, az egyikre Debian van telepítve, a másikra Windows 10. A Grub menüben szoktam kiválasztani, hogy éppen melyikre bootoljak be, attól függően, hogy éppen mit akarok csinálni a gépen.

Újratelepítettem a Debiant, majd eltűnt a Grubból a Win. Ilyen volt már korábban is, nem lepődtem meg, az OS Probert kell kikommentelni a grub fájlból, mondom jólvan. Frissítettem a Grubot, újraindítás, semmi. Grub menüben még mindig nincs Win.

Kb. 1,5 órát kutattam a neten, mire rájöttem, hogy mi lehet... Be kellett lépnem Ventoy-jal egy pendriveról és elindítani egy Win10 parancssort, majd csinálni egy boot fájlt, mert valamiért... eltűnt. Na de hogy tűnik el??? Most már felhozza a Grub a Wint és minden rendben van.

Sose volt még ilyenem azelőtt.

• csixy

addikt

válasz -szabi- #91287 üzenetére

Vagy a féltett windows bootoló efi partícióról csinál egy másolást Gparteddel egy másik USB-s lemezre és szükség esetén a javítás idejéig arról tudja bootolni a windowsát. A másik lemez sima üres inicializált legyen ugyanúgy GPT vagy MBR renszerrel mint az eredeti meghajtója. Ehhez a működő efi partíciójáról le kell venni a boot és az esp flaget és helyette beteszi a msftdata zászlót. Ha csatolva van, akkor le kell csatolni és akkor hagyja copyzni a Gparted. A művelet után vissza kell rakni a boot,esp flaget és újraindítani. Én így szoktam barkácsolni. Kipróbáltam. Működik.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz BlackV #91284 üzenetére

Ha a telepítés után nem állítja át a bioszban, akkor a Windows bootmanagere fog betöltődni az nvme-s ssd-ről.

• -szabi-

addikt

Sziasztok

Korábbi rossz tapasztalat okán eddig úgy telepítettem, hogy windows ssd-t lehúztam a telepítés idejére.
    Erre most nincs módom.
    Megeshet, hogy linux telepítő hozzányúl a win boot-hoz?

üdv
    szabi

• Max1mus

nagyúr

Valakinek ötlet hogy a legegyszerűbb javítani / megoldani?

1. Windows 11-et telepítettem
    2. Mellé egy Fedora Linuxot telepítettem
    3. Melléjük egy Element OS linuxot telepítettem
    4. Rájöttem hogy az Element OS sokkal szarabb mint a Fedora
    5. Kinulláztam az összes linuxos partíciót, tettem fel egy Fedorát újra automata telepítéssel, de normál bootoláskor a Windows és az Element OS látszik csak.
    Ahhoz hogy bootolni tudjak a Fedoráról, egy Boot listet kell bios indításkor kérnem és ott látszik az UEFI Windows, Fedora és az Element is.

Hogy tudnám azt megoldani a legegyszerűbben hogy a Win11 és a Fedora listával induljon a gép?

• csixy

addikt

Elpazaroltam egy éjszakát az új Zefix linuxra. Egy kalap kakadu guanót sem ér szerintem. Ne idegesítsétek magatokat vele. Az iso Rufus-sal windowsból könnyen kiírható iso módban egy pendrájvra MBR -rel. Lesz egy FAT32-es partíció elöl, ezen a Zefix meg az MBR bootja és ebben a partícióban még egy EFI mappa is az UEFI boothoz. Mögötte egy Ext3-as partíció persistence névvel. A szűz telepítés még simán elindul, működik, csak erősen firmware hiányos. Ha beleteszünk egy újabb modult a modules mappába , meg persistens módban bootoljuk, akkor úgy belassul, mint egy parkinson kóros öregember. Ott állsz mint bálám szamara és farkasszemet nézel percekig negyedórákig a döglődő egérkurzorral. És még ezt szánják öreg gépekre. Hát ne !!!!!! X@...aaar-rá idegeli magát rajta az ember.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz tordaitibi #90836 üzenetére

Furcsa amit az LO-ról írsz. Használom napi szinten mindkét platformon, nincs különbség. Ugyanígy vagyok a Firefoxal is, nincs különbség pedig 3 gépet is használok egymás mellett, szóval szerintem tudnék róla, ha ilyen gond lenne.
    Irfant is használom mindegyik platformon, de semmivel sem gyorsabb vagy lassabb, mint a KDE-ben lévő alap képnézegető.
    Az mondjuk tény, hogy mindegyik gépem modern és mindegyiken NVMe-s ssd-ről futnak a rendszerek.
    Ami biztosan lassú, az a Windows alatt az OneDrive szinkronizálás, ha nem SSD-n van az OD mappa, akkor percekig kerregteti a hdd-t a boot után, minden boot után.

• csixy

addikt

válasz cigam #90761 üzenetére

Köszi , megpróbálom.
    Épp a harddisk sentinelt nézem a windowson
    sajnos ez oem verzió
    hivatalos fw frissítés nem lehetséges
    Csak az a lehetőség marad, amit írtál.
    Ha megdühödök beteszem a tokból a laposba a 480GB WD Green SN350 SSD -t a PM961-es helyére és azt meg kipaterolom az USB-s tokba, mert saját magát úgyis felismeri. Persze lehet, hogy a PM961-es csak a Dell laposban hajlandó helyesen működni, mert oda csinálták, mint OEM alkatrészt és máshol nem is lesz hajlandő bootolni. Akkor meg maradhat úgy ahogy van, mert a swájci bicskám ezek szerint csak a Dellben lévő PM961-es NVME SSD-t nem ismeri fel, más laposokba bele fogok tudni vele turkálni.

• csixy

addikt

Ez pedig a Dell-re telepített linux mint saját NVME konzol kimenete:

noki@486dlc2buffer:~$ lspci | egrep -i "nvm|ata"
    00:17.0 SATA controller: Intel Corporation Q170/Q150/B150/H170/H110/Z170/CM236 Chipset SATA Controller [AHCI Mode] (rev 31)
    04:00.0 Non-Volatile memory controller: Samsung Electronics Co Ltd NVMe SSD Controller SM961/PM961/SM963
    noki@486dlc2buffer:~$ dmesg | grep -i "nvme"
    [    6.346046] nvme nvme0: pci function 0000:04:00.0
    [    6.359104] nvme nvme0: 7/0/0 default/read/poll queues
    [    6.391533]  nvme0n1: p1 p2 p3 p4 p5 p6 p7 p8 p9
    [    9.294388] EXT4-fs (nvme0n1p5): mounted filesystem 50c3ac1d-3065-4b8d-aa61-6725590d6d3b with ordered data mode. Quota mode: none.
    [    9.885270] EXT4-fs (nvme0n1p5): re-mounted 50c3ac1d-3065-4b8d-aa61-6725590d6d3b. Quota mode: none.
    noki@486dlc2buffer:~$ sudo smartctl -x /dev/nvme0n1p1
    [sudo] noki jelszava:      
    sudo: smartctl: parancs nem található
    noki@486dlc2buffer:~$ sudo smartctl -x /dev/nvme0n1p1
    smartctl 7.2 2020-12-30 r5155 [x86_64-linux-6.2.0-33-generic] (local build)
    Copyright (C) 2002-20, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org

=== START OF INFORMATION SECTION ===
    Model Number:                       PM961 NVMe SAMSUNG 512GB
    Serial Number:                      S33YNB0J735610
    Firmware Version:                   CXY74D1Q
    PCI Vendor/Subsystem ID:            0x144d
    IEEE OUI Identifier:                0x002538
    Total NVM Capacity:                 512.110.190.592 [512 GB]
    Unallocated NVM Capacity:           0
    Controller ID:                      2
    NVMe Version:                       1.2
    Number of Namespaces:               1
    Namespace 1 Size/Capacity:          512.110.190.592 [512 GB]
    Namespace 1 Utilization:            133.085.835.264 [133 GB]
    Namespace 1 Formatted LBA Size:     512
    Namespace 1 IEEE EUI-64:            002538 b771b8c4ed
    Local Time is:                      Wed Sep 20 19:43:00 2023 CEST
    Firmware Updates (0x16):            3 Slots, no Reset required
    Optional Admin Commands (0x0017):   Security Format Frmw_DL Self_Test
    Optional NVM Commands (0x001f):     Comp Wr_Unc DS_Mngmt Wr_Zero Sav/Sel_Feat
    Log Page Attributes (0x02):         Cmd_Eff_Lg
    Warning  Comp. Temp. Threshold:     68 Celsius
    Critical Comp. Temp. Threshold:     71 Celsius

Supported Power States
    St Op     Max   Active     Idle   RL RT WL WT  Ent_Lat  Ex_Lat
     0 +     7.60W       -        -    0  0  0  0        0       0
     1 +     5.00W       -        -    1  1  1  1        0       0
     2 +     3.60W       -        -    2  2  2  2        0       0
     3 -   0.0400W       -        -    3  3  3  3      210    1500
     4 -   0.0050W       -        -    4  4  4  4     2200    6000

Supported LBA Sizes (NSID 0x1)
    Id Fmt  Data  Metadt  Rel_Perf
     0 +     512       0         0

=== START OF SMART DATA SECTION ===
    SMART overall-health self-assessment test result: PASSED

SMART/Health Information (NVMe Log 0x02)
    Critical Warning:                   0x00
    Temperature:                        30 Celsius
    Available Spare:                    100%
    Available Spare Threshold:          50%
    Percentage Used:                    4%
    Data Units Read:                    80.542.556 [41,2 TB]
    Data Units Written:                 56.176.731 [28,7 TB]
    Host Read Commands:                 1.702.482.557
    Host Write Commands:                877.080.739
    Controller Busy Time:               3.823
    Power Cycles:                       2.681
    Power On Hours:                     6.416
    Unsafe Shutdowns:                   793
    Media and Data Integrity Errors:    0
    Error Information Log Entries:      8.811
    Warning  Comp. Temperature Time:    0
    Critical Comp. Temperature Time:    0
    Temperature Sensor 1:               30 Celsius
    Temperature Sensor 2:               37 Celsius

Error Information (NVMe Log 0x01, 16 of 64 entries)
    Num   ErrCount  SQId   CmdId  Status  PELoc          LBA  NSID    VS
      0       8811     0  0x0014  0x4004      -            0     0     -
      1       8810     0  0x4009  0x4004      -            0     0     -
      2       8809     0  0x000c  0x4004      -            0     0     -
      3       8808     0  0x0018  0x4004      -            0     0     -
      4       8807     0  0x0010  0x4004      -            0     0     -
      5       8806     0  0x4012  0x4004      -            0     0     -
      6       8805     0  0x5010  0x4004      -            0     0     -
      7       8804     0  0x0028  0x4004  0x02c            0     0     -
      8       8803     0  0x0027  0x4004  0x02c            0     0     -
      9       8802     0  0x0026  0x4004  0x028            0     1     -
     10       8801     0  0x0025  0x4004      -            0     1     -
     11       8800     0  0x0020  0x4212  0x028            0     -     -
     12       8799     0  0x0005  0x4004  0x028            0     0     -
     13       8798     0  0x0004  0x4004      -            0     1     -
     14       8797     0  0x0001  0x4004      -            0     -     -
     15       8796     0  0x5018  0x4004      -            0     0     -
    ... (48 entries not read)

noki@486dlc2buffer:~$ sudo fdisk -l
    Disk /dev/nvme0n1: 476,94 GiB, 512110190592 bytes, 1000215216 sectors
    Disk model: PM961 NVMe SAMSUNG 512GB                
    Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
    Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
    I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
    Disklabel type: gpt
    Disk identifier: DAB2102B-D10B-48D9-BB08-8EF56449E1F3

Eszköz             Start       Vége Szektorok   Size Típus
    /dev/nvme0n1p1      2048     206847    204800   100M EFI System
    /dev/nvme0n1p2    206848     239615     32768    16M Microsoft reserved
    /dev/nvme0n1p3    239616  685419056 685179441 326,7G Microsoft basic data
    /dev/nvme0n1p4 685420544  686862335   1441792   704M Windows recovery environment
    /dev/nvme0n1p5 686862336  906010623 219148288 104,5G Linux filesystem
    /dev/nvme0n1p6 906010624  906012671      2048     1M BIOS boot
    /dev/nvme0n1p7 906012672  906668031    655360   320M Microsoft basic data
    /dev/nvme0n1p8 966660096 1000214527  33554432    16G Linux lapozó
    /dev/nvme0n1p9 906668032  966660095  59992064  28,6G Linux filesystem

Partition table entries are not in disk order.

Disk /dev/mmcblk0: 14,63 GiB, 15707668480 bytes, 30679040 sectors
    Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
    Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
    I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
    Disklabel type: dos
    Disk identifier: 0xa479f19c

Eszköz         Indítható Start     Vége Szektorok  Size Id Típus
    /dev/mmcblk0p1            2048 30679039  30676992 14,6G  b W95 FAT32
    noki@486dlc2buffer:~$ 

• classic B

senior tag

Tegnap feltettem az Ubuntu 23.04-et. Rufussal írtam ki pendrivera a telepítőt (DD módban). Egyszerűen csak kíváncsi voltam, hogy mennyivel lett jobb, mint egy 2-3 évvel ezelőtti kiadás.
    Hiába telepítettem magyar nyelven, még mindig sok angol rész van benne. Bosszantó.
    A nagyobb baj az volt, hogy nem tudtam telepíteni a hivatalos oldalról letöltött deb kiterjesztésű Chrome-ot. Egyszerűen nem indult el a telepítő. Fura.
    Az óriási probléma viszont az volt, hogy kimentem pár percre és lezárt a képernyő. Visszatéréskor a jelszó beírása közben lefagyott az egész. Muszáj voltam kikapcsológombbal kinyomni a laptopot. Bekapcsolást követően már be sem bootolt a rendszer...
    Tehát egy frissen telepített rendszer teljesen behalt a "semmitől".
    Biztos vagyok benne, hogy óriási királyság a linux, de ezek után én soha az életben nem vagyok hajlandó kipróbálni többet. Az én szavam itt semmit nem ér, de mégis mondanám a kezdőknek és kíváncsiskodóknak, hogy csak akkor telepítsék élesben, ha nagyon sok türelmük, kitartásuk van, illetve jó a problémamegoldó készségük többek közt.
    Az én történetem vége az lett, hogy másnap (vagyis ma) visszatettem a windowst, és akármennyire is sok bajom van vele, a linuxszal ezerszer többet szívnék. :)
    (Várom az user error kommenteket.)

• válasz #63718632 #90616 üzenetére

Lényegtelen, ebben igazad van, teljesen lényegtelen mivel hogyan írunk ki vagy szolga módon másolunk egy kibontott iso-t.
    Mitől változna meg a fájlstruktúra...? :F

Egy UEFI bioszos (de hülye elnevezés, a bois az bios) vagyis egy UEFI a post után bedarálja a gépbe dugdosott összes lemezt, pendrájvot, mikro-sd-t, sikítókorongot, és keres rajtuk EFI mappát.
    Ha ez megvan, az összeset kilistázza. (beállítás függvényében persze nem de ha belemész a UEFI-be akkor ott az összes, választhatóan)
    (ha nem hiszed, együres penre tégy egy EFI mappát, abba üres boot mappát, meg egy üres Ubuntu mappát. meg fog jelenni mint botolható EFI média, rányomva persze semmi nem történik)
    Kiválasztod pl. a Win10-et.
    Továbbadja a UEFI a stafétát, nevezetesen a bootx64.efi indul és az bedarálja a boot könyvtárat.
    Itt mivel Windowsról van szó, a bcd-be beégetett paraméterek szerint megy tovább a boot, ez olyan mint Linuxon a grub.cfg.
    A bcd-be lévő paraméterek szerint megy tovább, indul a bootsect.exe, keres a megfelelő könyvtárakba, indítja a telepítőt. Mindegy neki hogy hogy az iso simán ki lett írva, dd-vel lett kiírva vagy másolva lett, a könyvtárnevekés a hivatkozások útvonalai nem változnak meghajón belül, ergo megtalálja.

Linux telepítő,
    UEFI megtalálja, enter.
    Minő érdekes, szintén az EFI könyvtárban található a következő láncszem, grubx64.efi lesz az áldozat, következik a boot könyvtár, ott figyel a grub.cfg.
    Tartalma (csak a lényeget kopiztam):
    set timeout=5
    menuentry "Ubuntu"
    set gfxpayload=keep linux /casper/vmlinuz file=/cdrom/preseed/ubuntu.seed maybe-ubiquity quiet splash --- initrd /casper/initrd

menuentry "OEM install (for manufacturers)"
    set gfxpayload=keep linux /casper/vmlinuz file=/cdrom/preseed/ubuntu.seed only-ubiquity quiet splash oem-config/enable=true --- initrd /casper/initrd

menuentry 'UEFI Firmware Settings'
    fwsetup

A vasraggal kiemeltek ismerősek, igen ezek egy Ubuntu telepítő sorai a monitorról olvasva.
    Van több is pl. memtest stb. csak nem kopizgattam.
    Utolsó, vissza lehet lépni a UEFI settings azaz beállításokba.
    A dőlt kiemelések is ismerősek sokaknak, az már maga az ubiquiti telepítő indítása.
    Ez is független a kiírási módtól, ott van minden sor elején hogy cdrom, azaz EZ a helyi média, ez a pendrájv, lemez, ssd hdd mindegy, ezen tessék keresgélni a mappaszerkezetbe.
    A vmlinuz meg az initrd nem szorul magyarázatra, az már maga a telepítő ami indul. A telepítő kernele.

Ez kizárólag UEFI !!! És nem kell semmivel kiirkálni, aktívvá tenni a telepítő médiát, dd-zni stb. Flottul megy másolva. Normális, nem 10+éves UEFI-ről van szó. Sőt elstartol fat32, ntfs, talán még exfatról is.
    Ha univerzális bios-uefi telepítő a cél akkor nem ússzuk meg a kiírást de én bios/mbr telepítést kb. 4-5 éve nem csináltam, lejárt lemez. Szerintem, de majd Uby jól leolt hogy megint félrebeszélek, a bios az igazi :)

Bocs a litániáért.

• janos666

nagyúr

válasz tordaitibi #90615 üzenetére

Igen. Win11-ben SSD-t GPT-re inicializáltam, raktam rá egy FAT32-vel formázott partíciót, ISO file-t mount-oltam, file-okat átmásoltam, reboot, UEFI Setup-ban a kívánt boot manager-t kiválasztottam, és ennyi.
    Ez nekem még 100/100 működött mindennel (Linux Live!, Windows telepítő) 10+ éve, mikor USB pendrive-al csináltam, egyedül most PCI-e SSD-vel nem (ilyet még sohasem csináltam), illetve most is csak a Debian akadt ki ezen (az Ubuntu sem).

"A módszer UEFI környezetbe UEFI telepítővel az esetek 99%-ában tökéletesen működik."
    Köszönöm! :R

#90616májkimiki - Az ISO sha256 stimmel (megnéztem, de már letöltéskor nézte a torrent kliens).

• janos666

nagyúr

válasz sh4d0w #90600 üzenetére

Ha belefutok egy "egy a millióhoz" esélyű bug-ba, az nem azt jelenti, hogy hülye vagyok. :P
    Ne legyen már egy Linux topic olyan, mint az Apple, hogy "csak rosszul tartod az iPhone-t".
    :))
    Valószínűleg, ha USB-ről boot-olnám a Debian 12.1-et, és feltelepíteném erre az NVMe SSD-re, akkor jobban futna, mint az Ubuntu 23.04 (ugyan így feltelepítve ugyan erre).
    Csak meglepett, hogy a Debian totál kiborult attól, hogy NVMe SSD-ről boot-ol a Live! környezete, de az Ubuntu (ami Debian alapú, és elvileg kevésbé stabil) viszont nem.
    Az, hogy le mertem írni ezeket a tapasztalatokat, az szerintem nem istenkáromlás. :U
    A fanatikusok szoktak így reagálni, mikor valaki leírja, hogy nála ez vagy az nem működött.

Mióta UEFI van, sohasem szoktam RuFus-t, Etcher-t, vagy hasonlót használni. Még a Windows telepítőt is kézzel másolom át USB pendrive-ra az ISO-ból (ha a gép nem boot-ol NTFS-ről, akkor kézileg becsomagolom a Windows féle install.wim file-t install.esd file-ba, és máris másolható FAT32-re is az eredetileg FAT32 számára túlméretes file). Semmi szükség nincs ezekre a utility-kre, ha tudod, hogy mit csinálnak. Akkor kellenek, ha valaki akar az USB tárhelyre perezistens tárhelyet is Live! mellé, vagy Windows To Go-t akar.

Az egész ötlet csak onnan jött, hogy van nálam egy feleslegessé vált 2000 Ft-os 16Gb SSD és egy üres M.2 PCI-e foglalat, így gondoltam, hogy rádobok egy Live! Linux-ot diagnosztikai célokra, hogy ha valami gond van a géppel/Windows-al, azonnal boot-olható, nem kell másik gépen elkészíteni egy USB pendrive-ot ilyesmikre. És lustán akartam megúszni: nem USB-ről feltelepíteni az SSD-re, csak magát a Live!-ot rátenni az SSD-re.
    Ez Ubuntu-val működött is, Debian-al nem. Ha majd unatkozom, akkor telepítek rá valamit (akár nem is az említetteket, hanem egy harmadikat).

• lck

senior tag

Sziasztok !

A következő kérdésem lenne:
    4 SSD meghajtó van a gépemben. ( 2 linux, 1 adat és egy windows )
    Az első linux rendszer állandónak tekinthető, az most egy ideje Solus.
    A második linux az ilyen "hopper"-rendszer, ami a napjainkban Manjaro.
    ( a windows az meg valami veleszületett ősi átok - talán )
    Észrevettem, hogy a disztrók máshogy kezelik az egyéb meghajtókat:
    Pl. Solus és MX esetében root jelszó nélkül csatolja a másik rendszerek meghajtóit ( írható olvasható szó nélkül ), de pl.: Manjaro-nál root jelszó kell a csatoláshoz és használatához.
    Az fstab-ban nincs bejegyzés a többi meghajtóra, nem is szeretném boot-oláskor csatolni, csak akkor amikor éppen dolgom lenne benne és rákattintok. Jó lenne ha ehhez nem kérne root jelszót.
    Na szóval ezt kérdezném: hogy lehet használat közben egyéb meghajtót csatolni root jelszó beírás nélkül ?
    Nem olyan eget verő probléma - a neten kutattam utána, de a talán rendkívül korlátolt angol tudásom is hátráltatja a megoldást.

• ubyegon2

félisten

válasz lanszelot #90435 üzenetére

Én egy live-ról terminalban megnézném, mi a helyzet, ntfsinfo-val, a szokásos opciók vannak:

ubyegon@ubyMintC-212:~$ ntfsinfo

Usage: ntfsinfo [options] device
    -i, --inode NUM Display information about this inode
    -F, --file FILE Display information about this file (absolute path)
    -m, --mft Dump information about the volume
    -t, --notime Don't report timestamps

-f, --force Use less caution
    -q, --quiet Less output
    -v, --verbose More output
    -V, --version Display version information
    -h, --help Display this help

Utána használnám az ntfsfix parancsot. Alapból erre képes: néhány alapvető NTFS-inkonzisztenciát javít ki, visszaállítja az NTFS naplófájlt, és a Windows első rendszerindításakor NTFS-konzisztenciaellenőrzést ütemez.

ubyegon@ubyMintC-212:~$ ntfsfix
    ERROR: You must specify a device.
    ntfsfix v2021.8.22 (libntfs-3g)

Usage: ntfsfix [options] device
    Attempt to fix an NTFS partition.

-b, --clear-bad-sectors Clear the bad sector list
    -d, --clear-dirty Clear the volume dirty flag
    -h, --help Display this help
    -n, --no-action Do not write anything
    -V, --version Display version information

For example: ntfsfix /dev/hda6

Fentiek az ntfs-3g csomag részei, default benne vannak a live-ban, de ha nincs, akkor is pillanat alatt feltelepíthető.

Másik út a Photorec step by step, Testdisk step by step

• alfa20

senior tag

Sziasztok,
    Segítségre lenne szükségem, nagyon rég használtam már Linuxot.
    Van egy Intel Stick PC-m aminek haldoklik az eMMC-je (20%-os), külső HDD-re feltettem egy MX Linuxot, de indításkor folyamatosan a Windows indul (eMMC-n van), kivétel ha F10-el bootoláskor kiválasztom a külső HDD-t.
    Régen nem volt gondom két Op. használatával, mert a Grub-ban simán lehetett állítani mi induljon, de itt a Win11 rendszere indul alapból, a BIOS-ban nincs lehetőség megváltoztatni a rendszer meghajtót.
    Lenne valakinek ötlete, hogy tudnám akár az indító partíciót áthelyezni a eMMC-re, hogy max csak induláskor használja a belsőt, és a Win is használható maradjon?

PLEX szervernek használtam eddig is, meg böngészőből online stream nézésre, erre bőven elég.

• naja

aktív tag

válasz Yerix #89995 üzenetére

Nekem az az érdekes, hogy a Manjaro (és még 3 másik azaz kodachi, debian és kali) után nem az van aminek lenni kellene (itt ha jól sejtem csak az EFI partíció UUID-je szerepel, az nem, hogy erről mit kellene betölteni).
    Viszonyítás képpen a Windows Boot Manager rendben van, ott megvannak a "HD(...)/File(...)" részek. A Manjaroéknál ott VenHw(UUID) van. Erről a VenHW-ről nem találtam infót.
    Hozzá tenném, hogy én egyáltalán nem értek az UEFI-hez, csak tippelgetek.

• Yerix

tag

válasz naja #89993 üzenetére

Az alábbi kimenetet kaptam:

BootCurrent: 0001
    Timeout: 1 seconds
    BootOrder: 0009,0001,0003,0006,0000,0005,0007,0008,000A,0002
    Boot0000* Diagnostic Program MemoryMapped(11,0xc921b004,0xc9b47003)/FvFile(6f1cf8df-2398-4b3b-aaa6-35d97d4a76e9)
    Boot0001* ubuntu HD(1,GPT,b60c4c2d-90c2-45d8-80b3-9d7a34538573,0x800,0x100000)/File(\EFI\ubuntu\shimx64.efi)
    Boot0002* Manjaro VenHw(99e275e7-75a0-4b37-a2e6-c5385e6c00cb)
    Boot0003* Windows Boot Manager HD(1,GPT,b60c4c2d-90c2-45d8-80b3-9d7a34538573,0x800,0x100000)/File(\EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi)WINDOWS.........x...B.C.D.O.B.J.E.C.T.=.{.9.d.e.a.8.6.2.c.-.5.c.d.d.-.4.e.7.0.-.a.c.c.1.-.f.3.2.b.3.4.4.d.4.7.9.5.}...,................
    Boot0005 IBA GE Slot 00C8 v1550 BBS(Network,,0x0)..BO
    Boot0006* KINGSTON SA400S37240G BBS(HD,,0x0)..BO
    Boot0007* kodachi VenHw(99e275e7-75a0-4b37-a2e6-c5385e6c00cb)
    Boot0008* debian VenHw(99e275e7-75a0-4b37-a2e6-c5385e6c00cb)
    Boot0009* Ubuntu Boot Manager HD(1,GPT,b60c4c2d-90c2-45d8-80b3-9d7a34538573,0x800,0x100000)/File(\EFI\ubuntu\grubx64.efi)..
    Boot000A* kali VenHw(99e275e7-75a0-4b37-a2e6-c5385e6c00cb)

• Petya XT

senior tag

válasz alexah #89769 üzenetére

Én is LM Cinnamont javasolnám. Elképzelhető, hogy az NTFS fájlrendszerű HDD-n fájlrendszer ellenőrzés és javítás kell a Windows után, utána tudod használni. Ezt a gnome-disks- ben grafikusan is meg tudod csinálni, de előtte minden fontos adatról legyen biztonsági mentésed. De nem szokott problémát okozni.

• Rowon

nagyúr

válasz sh4d0w #89506 üzenetére

Hmm, most hogy mondod, tényleg, az UEFI-ben valami Windows OS settings vagy nem is emlékszem pontosan milyen beállításnál volt a Secure Boot.

"ők az egyetlenek (tudtommal) akik certifikálhatják a bootloadereket"

Akkó menjenek a pcsába. Most ez tök jó, hogy egy valaki kitalál valamit, mindenki más meg rá van erőltetve, lásd TPM chip.

• 2544AACD

csendes tag

Sziasztok!
    Adott egy 16GB USB-s pendrive,
    Kingston.
    Bootolhato ISO képet írtam ki rá,
    de sajna azóta "írásvédett" a lemez. :W
    Ezeket próbáltam eddig:
    Partíció törlése = nem törölhető
    Gparted = 0
    KDE partíciókezelő = 0
    UBCD -ről nem tudom melyik partíciókezelő = 0
    UBCD disk hexa editor, megpróbáltam a lemez
    tartalmát 0-ra átírni, nem engedi
    ASUS BIOS SSD cleaner = 0
    Windows 10 partícionálás, formázás = 0
    Philips LED TV, USB - lemez formázása = 0
    Valakinek van egyéb ötlete vagy ez a lemez kuka?

• HUNited

őstag

Sziasztok. A topikleírás alapján bizonytalan vagyok hogy jó helyen kérdezek e, mert lehet hogy ez szerver kérdés (nem szerver, hanem NAS). Ha rossz helyen vagyok, elnézést kérek.

Van egy Asus Routerem, Entware rendszerrel megspékelve, és testreszabva. Ez az Entware disztri egy ext4 fájlrendszeren van egy ősrégi külső merevlemezen. Beszereztem egy külső SSD-t , és erre szeretném áthelyezni ezt az Entware-t tartalmazó ext4 fájlrendszert (klónoznám a partíciót). Ehhez nekem win11 pro áll rendelkezésemre, WSL-el.

Maguk a fájlok azok NTFS partíción vannak, és azokat már átmásoltam sikeresen Windows alól.

Van erre megoldási javaslatotok?

Nekem az is jó, ha olyan szoftvert ajánlotok, ami képes olvasni és másolni az EXT4 fájlokat.

Köszi: Sanyi.

• gregory91

senior tag

válasz csixy #89371 üzenetére

Én floppy-n keresztül bootolva HDD-ről telepítettem már windows 7-et.
    Nem bootolt USB-ről.

• gigabytman

tag

válasz ubyegon2 #89359 üzenetére

Az SGX-et nem kapcsoljuk be, mert szétüti a BIOS-t. Konkrétan még a reset gomb sem hozza vissza. PC szétbont gombelem ki / vissza, most már elérhető a BIOS a windowsba is be tud boot-tolni. Beléptem az "e" betüvel, így néz ki:

A "quiet s\plash -- "szavak közé kellene beszerkeszteni? Hova is hogyan? Bocsi én kezdő vagyok, ilyet nem csináltam.
    Elindul a linux újratelepítés nélkül is, de hibával:

A 4096 nem lehet hogy a VGA dedikált memóriája, mert pont ennyi volt az Nvidia kártyán amit kiszedtem?

• gigabytman

tag

Szebb napot "(L.)Mint" nekem van.

Asztali gép: W10 + L. Mint 21.1 Cin.
    W10: 1db SSd(rendszer) + 2HDD(adatok. NTFS) UEFI, GPT, No secure boot, gyors rendszer indítás kikapcs.

L.Mint 21.1 : 1db SSD(rendszer) + 1db HDD(adatok EXT-4)
    A linuxot úgy telepítettem, hogy csak az az 1db SSD volt Enable a BIOS-ban amire települt. Utána hozzáadtam a csak linuxnak szánt adat HDD-t, EXT-4+beállítva, hogy rendszer induláskor automatikusan csatolódik. Tökéletes működés volt. Alapértelmezetten a W10 -et használom, munkagép otthonról céges szoftverek, VPN stb. Vagy F12 bootválsztó és akkor linux, nincs Grub OP-rendszer választás.

CPU csere történt: i3-10100F i5-10600-ra, és kikerült a dedikált VGA (Nvidia, zárt driverrel), így most a 10600-ban lévő UHD-630 dolgozik. A winben probléma nélkül történt meg a váltás, tökéletesen működik.
    A linuxot eleve újra akartam telepíteni a változások miatt:
    A pendriveról elindítottam a telepítést :
    majd megjelent ez:
    majd ez:
    nem tudtam mit csináljak, nem tudtam ESC-pel kilépni, a PC-t csak a főkapcsolóval tudtam leállítani. Akkor ez fogadott:
    Újra bekonfigoltam a BIOS-t. Ismételt próbálkozás a telepítésre szintén ezek a képek fogadtak.
    Mivel volt elérhető frissebb BIOS, azt is frissítettem. Ismét próbálkozás...kudarc.
    Még szerencse, hogy a windows működik.

Mit kellene tenni, hogy a linuxot újra tudjam telepíteni :F

• ubyegon2

félisten

válasz -szabi- #89322 üzenetére

Elég hosszú a lista gondolom csak az SSD sor számít:

Ilyen esetben célszerű az egész inxi -Fxxx kimenetet berakni, nem számít hosszúnak, mivel minden szükséges infó benne van! De már ebből is látható, hogy majd minden STOP, amit eddig írtunk.

Mivel a Mint sem volt még belakva (nagyon) arra gondoltam holnap újrakezdem és akkor kialakítom ezt a Flag-et, efi vagy boot,esp...ilyesmit mert most nincs.

MBR sémán ment a telepítés, szóval minden EFI és UEFI felejtve! Legacy-ban tudsz továbbra is telepíteni! Az, ahogy eddig felraktad a Linux Mint-et, jó volt, ahogy felraktad utána a Manjaro-t, az is jó volt, a gond annyi, hogy ha a Mint rendszerfrissítése mondjuk kernelt is frissít, akkor a Manjaro boot kampeca lesz, mert az initramfs-t átírja! Ezt lehet persze korrigálni illetve, ha a Manjaro-t bootválasztóból Fallback módban indítod, akkor be is bootol. Viszont egy külön /boot szerintem jó lenne a Manjaro-nak, külön particióra kell a GRUB-telepítést kijelölni [link], nem meghajtóra, szóval nem sda, hanem sda1-re mondjuk de ilyet még nem csináltam, azt se tudom, hogy ha ide kerül az indítófájl, akkor betallózza-e a Linux Mint-et, szóval erre fórumtársak írnak valamit, akik ebben rutinosabbak, de ha normál telepítésben felrakod a két disztrót és a Mint frissítése elrontja a Manjaro boot-ot x havonta, kb 2 perc átírni a megfelelő sort....[link]

Ja és amit Tibikomám írt, azt mentsd el, mert igen hasznos lehet, ha valamelyik disztrónál le van tiltva az os probe, van olyan disztró is, ahol nincs is fenn ez a csomag! :Y (kb ez felel azért, hogy az összes meghajtón lévő OS-t végigtallózva, berakja mindet az indítóba, Linuxot, Windowst)

Semmi gond nem lenne egyébként, ha a sok éve fenálló hibát az archklónok már javították volna! :W

(mindez így túl tömény, szerintem rakd fel a Mint-et és Manjaro-t holnap nyugodtan és a Mint alóli szerkesztést utána megbeszéljük, pár napja csináltam éppen, csak már annyira homeuser lettem, hogy nem emlékszem...)

• totron

addikt

válasz tordaitibi #89189 üzenetére

Továbbra sem tiszta, hogy mióta feladata a csekkdisknek hibernációs fennforgást javítani, mikor az el sem romlott. A leírók emlegetése helyett konkrétumokkal érdekelne ez engem mi történik ilyenkor. Az alapállításod logikusnak hat, de miért megy az írás egy másik NTFS-re (Windowsra) csatlakoztatva külső meghajtóként és miért nem a linuxos lejátszón? Ha nem tudod az is egy opció, de a körben járást most már hagyjuk el, ha lehet, köszönöm uram.

(#89262) Balerik, próbálj felrakni egy KDE-univerzumhoz tartozó egycsomagot és húzza magával az egészet. Bruhaha.

• ubyegon2

félisten

válasz urandom0 #89187 üzenetére

Nézd, az a baj, hogy össze-vissza keversz mindenfélét.

Nem, de hiába próbálod más irányba vinni a témát. Itt azt állítottad, hogy gyorsan feláll a Windows, erre mondtuk páran, hogy kizárt, erre írtam, hogy nem normál leállítás után indítva gyors a rendszer felállása. Most az mindegy, milyen kombinációval érhető el a realshutdown, a lényeg az, hogy a gyors rendszerfelállás nem normál leállítás után valósul meg.

Egyébként a célozgatásod sem ér célt, mert én most is a Linuxos topikban vagyok, itt szóltam hozzá egy Wint érintő thread-hez, szóval nem az van, hogy öncélúan szidom a WInt, ráadásul nem Windows topikban teszem, ott kb 10 éve nem is jártam, mert ha nem érdekel, akkor minek. Most voltam barátoknál, két Wines géppel is megpróbáltam bootolni pendrive-ról, mindegyiken újra meg újra bootolt a Win, szóval igaza van Tibikomámnak, nem csak a Lenovo Thinbookra jellemző ez, de én eddig csak annál láttamm azért írtam azt.

De tényleg nem érdekel tovább a Windowsos téma, akár ti is leszakadhatnátok róla, mert ez még továbbra is a Kezdő Linuxos topik, akit a Win érdekel, az elhúz oda... :U

(#89191) tordaitibi

Uby ez nem Thinkbook vagy bármi egyedi sajátosság hanem egy a gépen futó OS beépített funkciója aminek minden gépen működnie kell.

Igazad van, minden gépen így tud gyorsan felállni a WIndows, de ebből meg mi derül ki? Hogy amit fórumtárs látott, az nem valós gyorsaság. Köszi a segítséget! :R

Természetesen szerényen fejet hajtok a Te tudásod előtt és neked még ezt is elhiszem

Te most galádkodsz velem, pedig az régebben az én reszortom volt! :DD Semmilyen tudásom nincs, én marha...kellett nekem belevauzni Wines témába, no de ha valami ennyire unreal...de bánja a fene, ha valaki ettől boldog, higgye azt, hogy a Win is milyen qrva gyorsan bootol. Én kipróbáltam a gépeimen, marhabaromságnak tartom, mert mindenki tudja, hogy quasi-suspend miatt áll fel hamar a rendszer.

uff off

(#89192) tordaitibi

És ezt a nagy egyetértést megtehettétek volna a Windowsos topik ban is! ;) El is szomorít, hogy pont egy nyamvadt rendszer miatt kell értetlenkednem egy olyan topikban, ahol sok keresnivalója nincs a témának. :(((

• válasz totron #89186 üzenetére

Egy futó OS tulajdonában van az egész fájlrendszer, a mappák, a könyvtárszerkezet minden.
    Ő tudja ezt, és arra számít hogy nem babrál bele senki.
    Megnyitod szerkesztésre az 123.jpg fájlt vagy a 456.txt fájlt Windows alól.
    Majd lehibernálod d gépet, bootolsz egy Linuxról vagy bármiről és beleírsz a 456.txt fájlba meg belekotorsz az 123.jpg fájlba is.

Ez szerinted mit eredményez, a legnagyobb katyvaszt és ütközéseket.

Este lefekszel elalszol, majd kimész éjjel pisilni és elcsodálkozol hogy lefejeled a szekrényt meg nekimész a falnak , leesel a lépcsőn mert míg aludtál átépítették a házadat, átrendezték a bútoraidat és lecserélték a zárakat meg átrakták a villanykapcsolókat is és semmit nem találsz a helyén.
    Így remélem érthető.

"Haver, rossz napod van? Vegyél már vissza."

Ha Te az előbb megsértődtél a NEM rád irányuló csak általad valamiért mégiscsak felvett megnyilvánulásomtól, akkor én most az arcodba vághatnám hogy nem őriztünk együtt libát, nem vagyok és nem is voltam soha a haverod és a felszólító mód sem lenne helyes de mindegy.
    De én nem teszek ilyet.
    illetve... lehet hogy má meg is tettem...,? Fene tudja ebben a nagy kavarodásba.

• urandom0

őstag

LOGOUT blog (1)

válasz ubyegon2 #89184 üzenetére

Nézd, az a baj, hogy össze-vissza keversz mindenfélét.
    A fast startup a Windows 8 óta létezik. Azért ha valaki az átlagfelhasználónál komolyabb szinten ért a PC-khez, akkor elvárható lenne, hogy tudja 1) hogy kell kikapcsolni a gyorsindítást 2) hogy kell úgy újraindítani úgy a gépet, hogy bedobja safe módba, hogy ezt a képernyőt kapd.

Te most pontosan azt csinálod, mint amikor jön a Windows-os csávó, és megmagyarázza, hogy "a linux szar mert letöltöttem egy exe fájlt és nem futtatja le!!!!". Te most pont ezt adod elő, csak Linuxos oldalról.

• totron

addikt

válasz tordaitibi #89183 üzenetére

(OFF)Egyszer az életbe bootold be a Windowst és a fennti módon állítsd le.(/OFF)
    Pont ez a terv.

Teljesen érthető hogy nem tudsz semmivel a lemezre írni hisz egy élő OS fut rajta éppen mégha hibernálva is van.
    Sajnos nem értem, de kifejthetnéd. A futás szót erre az állapotra szerintem ne használjuk.

bár elindul akár USB csatiról is
    BIOS-os gépen nem teszi.

Ez csak másik Win alól lehetséges és ez is helyre tudja tenni a foglalt leírókat ha szerencséd van.
    Mit jelent a helyretevés? Miért kell ehhez szerencse?

Ugyanez lesz, csak Szarawindows helyett Szaralinugz reakció.
    Haver, rossz napod van? Vegyél már vissza. Az említett, egyszerűsítő mentalitást tőlem biztosan nem láttál egyszer sem.

• ubyegon2

félisten

válasz urandom0 #89181 üzenetére

Olyan hülyeségeket írkálsz néha, ne is haragudj.

Dehogy haragszom, de neked meg értelmezned kellett volna, amit írtam! :D

Nem találod meg a Start menüben a leállítást, vagy mi?

Nem ment át ezek szerint, hogy így nem lehetett leállítani a gépet, ill bakapcsoláskor egyből indult a Windows előtöltött állapotból, nem lehetett eljutni a BIOS-ba, hogy a pendrive-ról bootoljak Linux telepítéshez. Ekkor írta a gép eladója, amit idéztem is:

Amikor Windows a jelentkezne be akkor a bekapcsoló gombot legalább 6 másodpercig. Amikor kikapcsolt akkor utána kapcsold be és a F12 a boot menü.

Gyakorlatilag csak ekkor kapcsol ki, érted már!?

Fast startupnak hívják (gyorsindítás), az egyszerű user a Vezérlőpultból két kattintással ki tudja kapcsolni.

Eszerint látóasszony vagy, mert a gép eladója és én is csak fenti módszerrel tudott szabadulni a trükkös gyorsindítástól, ennél a Lenovo Thinkbook-nál legalábbis tuti így van. Egyébként OK, hogy 9 éve nem használok Windowst, de talán ilyen alapműveletek még nekem se okoznának gondot. Egyszóval olvass, értelmezz előbb, utána hülyézd le, az adott hsz szerzőjét! :P Már ne is haragudj... :)

• válasz ubyegon2 #89170 üzenetére

"Amikor Windows a jelentkezne be akkor a bekapcsoló gombot legalább 6 másodpercig. Amikor kikapcsolt akkor utána kapcsold be és a F12 a boot menü."

Nem, ez a rosszabb megoldás egy épp bootoló OS lába alól kirántani a talajt. Valamint ez, a hiányzó F8 safe menü csak 5 ilyen próbálkozásra jön be.
    Ráviszed az egeret a Start-kikapcsolás és nyomva tartott SHIFT bill. mellett rákkattintva leállítod.
    Ilyenkor teljes normál leállás van.

Totron #89171
    Egyszer az életbe bootold be a Windowst és a fennti módon állítsd le.
    Megszűnik a problémád.
    Hogy ez miért van az 5223x le lett írva, a Fast startup, Gyorsindítás amitől tényleg gyorsan áll fel a Win az gyakorlatilag egy félhibernálás állapot.
    Vagyis valaki valahol valamikor 3-4-10 évvel ezelőtt így állította le a Windowst, az egész lemez, a leírók stb. az jelenleg is a Windows tulajdonában van, pont úgy mintha épp futna az oprendszer.
    Teljesen érthető hogy nem tudsz semmivel a lemezre írni hisz egy élő OS fut rajta éppen mégha hibernálva is van.

Vagy ami esetleg segíthet ha nem tudod bebootolni, bár elindul akár USB csatiról is,
    lefuttatsz a teljes lemezen egy checkdisket, chkdsk. Ez csak másik Win alól lehetséges és ez is helyre tudja tenni a foglalt leírókat ha szerencséd van. Ha nincs akkor sajnos a 'Lemez foglalt' hibával marad az első megoldás.

Próbáld ki fordítva, hibernálj egy Linuxot és próbálj kívülről írni a csatolt fájlrendszereire.
    Ugyanez lesz, csak Szarawindows helyett Szaralinugz reakció.
    Pedig nem nem szar hanem 101%-os tudatlanság azaz user error.

Ugyanebbe futnak bele kismillióan amikor egy faststartupos Win mellé az Istennek nem lehet Linuxot telepíteni, persze hogy nem.
    Meg lehet erőszakolni csak nem jó út.

• urandom0

őstag

LOGOUT blog (1)

válasz gregory91 #89174 üzenetére

bizonyos hardver problémákat nem orvosol

Mi van? Mit nem orvosol? A fast startup nem gyógyszer, hogy bármit is orvosoljon...
    Ha arra gondolsz, hogy egyes hardverek nem működnek, ha a gyorsindítás be van kapcsolva, akkor igen, ilyen van. De ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a hardvergyártó nem tartotta be a Windows eszközillesztőprogram-írására vonatkozó alapelveket.

• ubyegon2

félisten

válasz totron #89179 üzenetére

Ez egy linuxos lejátszó és ki van adva az írásjog alapból, de így az nem érvényesül.

Ja értem, csak a lejátszó nem írja....amúgy ezek az amúgy Linux alapú mediaplayerek is furák tudnak lenni, nekem anno az EXT4 meghajtóról nem volt hajlandó lejátszani! :N

Majd ha UEFI-s gép közelébe kerülök ki is kapcsolom a fastbootot.

Most látom, hogy Linux alatt is csak UEFI sémán lehet kikapcsolni ezt a fastboot-ot. :(

(#89176) gregory91

Dehogy keverem, nekem ami Windows, az elvantolva kategória! ;]

• gregory91

senior tag

válasz urandom0 #89127 üzenetére

"A Windows bootja elég jól van optimalizálva, sok szolgáltatás betöltése el van tolva a Linuxhoz képest."
    Milyen kár hogy nem ezt tapasztaltam....

• ubyegon2

félisten

válasz urandom0 #89168 üzenetére

Az asztal megjelenése után kb. két másodperccel lehet indítani a böngészőt.

Persze, csak az nem normál boot során történik! Épp Lenovo Thinkpad-del jártam úgy nemrég, hogy kiderült, nem tudom egyszerűen kikapcsolni, csak valami spéci módszerrel, quasi minden indítást egy előtöltött állapotból hajt végre. Így valóban gyors volt, de mikor mellé akartam telepíteni Linux Mint-et, képtelen voltam épp amiatt, mert egyszerű user hagyományos módon nem tudja kikapcsolni/rebootolni.

kivéve így:

Amikor Windows a jelentkezne be akkor a bekapcsoló gombot legalább 6 másodpercig. Amikor kikapcsolt akkor utána kapcsold be és a F12 a boot menü.

No ezután viszont már nulláról indult a Windows is, mindjárt ott is voltunk, ahol sh4d0w szaki! :K

Még egy Windows boot élményem volt utóbbi 9 évben, itt rendes leállítás után elindítva a Wint, ugyanazt tapasztaltam, mint sh4d0w. Ugyanerről a gépről Linux 5-6 sec alatt áll fel. Öreg gép, de nem gyenge annyira, Dell Precision M4700 16GB memóval, kifejezetten 3D renderelésre felszerelten vették anno.

• sh4d0w

félisten

LOGOUT blog (1)

válasz urandom0 #89127 üzenetére

Ezzel az a baj, hogy nem optimalizálás, csak optikai tuning. Linuxon belépek a GUI-n és amint ott a desktop, használhatom is. Windows-on a desktop megjelenésekor valójában még nem fejeződött be a boot folyamat, tehát még akár perceken keresztül is használhatatlan, nert magas a CPU, a RAM és az I/O terhelés.

MOD:látom, más is írta.

• urandom0

őstag

LOGOUT blog (1)

válasz tordaitibi #89131 üzenetére

Igen, egész másképp néz ki a két rendszer bootfolyamata, a Windows jobban gyúr arra, hogy a user minél előbb az asztalt lássa maga előtt, Linuxnál ez nem akkora prioritás.

• urandom0

őstag

LOGOUT blog (1)

válasz CPT.Pirk #89121 üzenetére

A Windows bootja elég jól van optimalizálva, sok szolgáltatás betöltése el van tolva a Linuxhoz képest. Pl. ha nem igényli egyik szolgáltatás sem azt, hogy legyen működő IP stack, akkor a DHCP is csak a boot végén indul el, míg Linuxnál egy rakat szolgáltatás vár a network-wait-online-ra. Illetve jobban is van párhuzamosítva a Windows bootja, mint a Linuxé általában.

• cigam

titán

válasz DBandi_ #89115 üzenetére

A WSL nem elég?
    A Windows telepítővel javítsd ki a boot problémát.

• Rowon

nagyúr

válasz CPT.Pirk #89116 üzenetére

Apám laptopján a Win10 bebootol 22 másodperc alatt és abban egy 2,5"-os HDD van még 3 giga rammal meg valami Pentium procival. Mivel a legtöbb Linux alapú rendszer a Windowsnál is "könnyebb", így nem értem a 2 perc boot időt.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz DBandi_ #89115 üzenetére

Melyik Linux disztrót telepítetted fel?

Az RST használata az itt nagyban bonyolítja a helyzetedet.

Az Intel RST Premiumnak akkor volt valami haszna, ha HDD-ről futott a gép, de volt optane memória az alaplapon, valamint raid köteteknél. SSD mellett ennek semmi haszna, de mivel ilyen módban telepítetted a Windowst, így ezt utólag nem fogod tudni átállítani AHCI-re, mert nem fog bootolni, ahogy azt tapasztaltad is.
    Technikailag lehetséges visszaalakítani AHCI-re a Windows telepítést de nem egyszerű, az uborka ír erről: https://help.ubuntu.com/rst/ - szerintem egyszerűbb újrarakni az egészet RST Premium nélkül, ha Linuxot is szeretnél használni ezen a gépen.

Ezektől függetlenül, a 2 perc bootolás hdd-ről az nem barátságos. Még akkor sem, ha az 5400-as fordulatú laptop HDD-k híresen lassúak tudnak lenni.

• csixy

addikt

válasz ubyegon2 #89032 üzenetére

Ha GPT-s partíciós sémád van, akkor ugye nincs MBR a lemezeden. Az UEFI működéshez az EFI System Partícióba írogat a grub és onnan bootol az UEFI-s rendszered. De, ha ragaszkodsz a Legacy működéshez, akkor a grub be tudja írni azt a pár körömpiszoknyi infóját abba az 1MiB-es partíciócskába és az helyettesíti a Master Boot Recordot , nyugodtan titulálhatod /dev/sda-nak, vagy esetedben /dev/nvme0n1-nek. Formázatlan partíciónak szoktuk partícionálni, de mindegy is neki, mert teljesen belefészkeli magát a grub2 core.img és Ő viselkedik úgy mint a Master Boot Record. Ennek a partíciócskának van egy bios_grub jelölője, avagy zászlója. Ilyentet csak a linux tud , a windows nem tudja használni. Tartozik hozzá még néhány huncutság, ha a GPT lemezedet UEFI módra használod többnyire, de olykor Legacy módra is akarod használni (ennek akkor van értelme, ha a külsős adathordozódra telepített linuxodat néha kénytelen vagy Legacy vagy őskori MBR-es vasban bebootolni). Ennek szemléltetéséhez átbútolok linuxba. Na csá. Majd még írok.

• válasz Rowon #88916 üzenetére

Magát az EFI shellt persze hogy el fogod érni, ezt látod egyébként ha nem talál bootolható médiát.
    Ebből az EFI shellből, mert egyébként elég okos, majdnem egy mini oprendszer, parancsokkal el tudsz navigálni a Linux /boot könyvtárig és valahogy el lehet indítani egy Linuxot.
    Pontos menetét még nem próbáltam de a Supergrubdisc ha meg tudja csinálni akkor halandó is az efiből. Éspedig megcsinálja, törölt EFI partíció nélkül elindította a Kubuntumat, csak a kernelt kell neki megmutatni.
    Erre még ránézek, érdekel a dolog.

Windowst sajnos így nem lehet indítani mert a BCD az efi partíción van és ha csak a C van nem indul. Vagy nem jöttem még rá hogyan is kellene.

• Tim82

félisten

válasz Rowon #88594 üzenetére

De csak mert nem hallottál az fwupdmgr parancsról.

Támogatott hardverek itt: [link]
    Ubuntu manpage: [link]
    Debian manpage: [link]
    ArchWiki: [link]

Amúgy én azért biztos nem telepítenék fel Windowst, hogy BIOS-t frissítsek, az eddigi tapasztalataim szerint valamilyen pendrive-ról bebootolható Windows PE verzió (mint pl. a Hiren's Boot CD-s Mini XP) alól is meg lehet csinálni, de nekem főleg laptopokkal vannak tapasztalataim.

• urandom0

őstag

LOGOUT blog (1)

válasz BoB #88221 üzenetére

:R

When setting up a VPN, the Networks widget will now intelligently detect when any support packages are missing and offer to install them for you, making it fast and easy to proceed.

Na ez egy jó ötlet, néha elég szenvedős beüzemelni egy Windows-os VPN-t Linux alatt. Bár kíváncsi vagyok, hogy fog működni, strongswant vagy libreswant fog telepíteni (de szerintem strongswant).

• cigam

titán

válasz hunaqua #88125 üzenetére

Attól függ hol vannak az "Ubuntu mappái". Ha ugyanazon a gépen (dual boot), akkor az a Windows verziójától is függ.
    - Windows 11-re feltelepíthető a WLS, és onnan felcsatolhatóak az ext4 partíciók: [link]
    - Vagy keresel egy kedvenc ingyenes/fizetős programot az ext4 partíciók felcsatolására, kezelésre. pl. Linux Reader, ext2reader, extFS for Windows, de létezik TotalCommander plugin is,

• válasz Rowon #87976 üzenetére

Annyi bizony.
    Én nem vagyok laptop párti hanem mini PC bolond vagyok és egy ilyen gép+22col monitor ennyit eszik, 16,1 wattot.

Összehasonlítottam ugyanazon a gépen Kubuntut Manjarot és Windows10-et.
    Törkedtem a lehető legnagyobb hasonlóságra a teszt idején és 100% bizonyossággal kijelentem hogy teljesen egyformán fogyasztanak.
    Mindhárom OS a boot után mikor lenyugodott, 5-5,5W körül húzta a gépet.
    Nem az alap os számít, az semmi, pontosan ahogy Kapitány leírta.
    Hanem a felhasználói programok

Ha érdekel a téma, a blogomba 2 ilyen mini pc-s leírás is van.

• Shin Chen

tag

válasz Rimuru #87919 üzenetére

Elindul az install majd azt írja ki (vagy valami ilyesmi)
    ' not found

További kérdések :DDD
    A linuxnak mi kell mbr vagy gpt? Előfordulhat, hogy emiatt nem ismeri fel a boot-ot?
    Feltételezem egy onboard memória chip SSD-nek számít fizikailag? :F
    A TCM mit takar, TCM Clear-el elméletileg ki tudom törölni a windowsos beállításokat (így átvezetve a linuxos bootolhatóságra)?

• Shin Chen

tag

Sziasztok!
    Kb egy napja keresgélek, de nem találtam választ, szóval segítséget kérnék Mint "tiszta" telepítéssel kapcsolatban.
    Adott egy Acer ES1-132 laptop 32GB EMMC tárral, + 120GB SSD amit utólag tettem bele.
    Letöltöttem a Mint Verát, csekkoltam, kiírtam usb-re, majd a live rendszeren keresztül feltelepítettem a Windows teljes törlésével formázással, gyalulással.
    Az újraindítás után No Bootable Device. (próbáltam az EMMC-re és az SSD-re is)
    Biosban nem tudok UEFI-t állítani, csak secure boot, boot sorrend és beállítások alapértelmezése van. Egy helyen láttam, hogy itt lehetne secure boot-ban kiválasztani, melyik boot loadert kellene használnia a rendszernek.
    Grubot nem tudtam live-ból telepíteni...de feltételezem az lenne a bootloader?
    Milyen lépéseket hagyhattam ki, ill. lehetséges-e egyáltalán csak Linuxot telepíteni (mindenhol azt láttam csak Win mellé van másodlagosnak...)

• sh4d0w

félisten

LOGOUT blog (1)

válasz csixy #87810 üzenetére

Nagyon koszonom, igazabol en egyfele ertelmezesre gondoltam: nem ocsaroljuk a masik rendszert, a) ovodas, es b) van annak a rendszernek eppen eleg baja :)

De egyebkent a tobbfele, egymastol fuggetlen ertelmezes valos, noha ram nem vonatkozik legalabb egy: dual-boot van a laptopomon, mert nem vagyok hajlando szivatni magam Debian alatt a zart nV driverrel, ami viszont kellene jatekhoz. Inkabb vettem egy masik SSD-t a Windows-nak :D

• Imi1981

veterán

válasz cigam #87650 üzenetére

Szerintem megjelenítési probléma. Annak láttam . Egyszerűen nem látszott az a rész már ahol a végső mappát kellett volna kiválasztani. Már mindegy. Bevallom éjjel használtam és próbálgattam Kubuntu-t kb éjjel kettőig de ma vissza raktam a win 10-et. Jó a Linux és főleg a kubuntu tetszik is de körülményesebb a használata szinte mindenben mint a Windows (nekem ! ) . El kell ismernem nincs türelmem hozzá,hogy megszokjam . Ez van. Majd azért nagy gépemen dual bootban felrakom a kubuntu-t és ott használom mert érdekel de a letöltő és médiaszerver gépemen inkább Windows maradt mert ott gyorsan meg tudom oldani ha valami probléma van Windows alatt . Amúgy a frissen telepített win 10 tök fürge Microsoft fiók nélkül.

Nagy gépemen még ott lesz a kubuntu úgyhogy majd még jövök ide kérdezni.

csixy
    Bocsi ! Kösz a segítséget de Windows lett a vége. Ne haragudj, hogy tegnap az időd pazaroltad rám én meg már vissza váltottam Windowsra.

• cigam

titán

válasz Imi1981 #87605 üzenetére

Amit mutattál fényképet az nem, jó mert az meghagyja a Windows-t, és a lehető legkissebre méretezi a "C:" partíciót. Így egy dual boot rendszert kapsz, aminek az indulásakor eldöntheted, hogy Windows-t vagy Linux-ot indítasz. Ez sem egy ördögtől való megoldás az elején, hiszen ha valami nem sikerül, még jó eséllyel visszatérhetsz a Windows-hoz. Ekkor viszont a Windows partíciót felezd meg. 40GB marad a jelenlegi Windows-nak, és 40GB az új Linux-nak.
    Ha tényleg törölni akarod a Windows, a kézi opciót kell választanod, és ott törölheted a Windows-hoz tartozó partíciókat, és az üres helyre létrehozhatod a Linux partíciókat, ahogy a linkelt videóban is látható.

• Imi1981

veterán

Sziasztok ismét! Ha élesben telepítem a linuxot (most mégis a kubuntu-t akarom) akkor az 1 tb-os ssd-m ami patricioonálva van 80/a maradék 913 Gb-ra akkor nem fogja formázni az egészet ugye? Azt szeretném, hogy a Windows helyére a 80 GB-os patriciora települjön. A 913 GB patricio tele van filmekkel, sorozatokkal stb . Nagyon nem szeretném azt törölni! Ntfs mindkét patricio. Így néz ki kubuntu telepítőben [kép] . Így most megmaradna a Windows sok pici patriciója ? előtte azt töröljem valami patriciókezelővel hogy egyben legyen?

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz Rowon #87391 üzenetére

Nem hajt semmit túl, ez csak engedélyezi a túlhajtást. Mint mikor először mész be az overdrive fülre a Windowsos driverben és meg kell nyomnod az "ok"-ot, de attól még semmi nem változik.

A grub menüben e betüvel tudod a kernel indítási paramétereihez beírni. Amit így beírsz, az csak egy indításig lesz ott. Viszont szerintem egyszerűbb frissíteni a grub config fájlt ennek a mintájára:

cat /etc/default/grub  
    # GRUB boot loader configuration

GRUB_DEFAULT='0'
    GRUB_TIMEOUT='5'
    GRUB_DISTRIBUTOR='EndeavourOS'
    GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT='nowatchdog nvme_load=YES loglevel=3'
    GRUB_CMDLINE_LINUX="amdgpu.ppfeaturemask=0xfff7ffff"

és csak nyomni egy grub frissítést.

Új hozzászólás Aktív témák