- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- droidic: EA GAMES – élő emberrel a supportban 2025 ben
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
válasz
CPT.Pirk #104723 üzenetére
Nem csak innen.
W11-be alapból be van kapcsolva a mag-izoláció és a ram elkülönítés.
Ez magyarra lefordítva, a rendszer közeli folyamatok és még több más is, ezek mindegyike külön sandboxba fut mint külön kis virtuális gép.
Ami nagyon szép lépés a biztonság felé, de érthetően még egy felső-középkategóriás vagy ennél picit jobb gépen is észrevehető sebességcsökkenést fog okozni.
A funkció él, létezik W10-en is csak gyárilag ki van kapcsolva, míg a 11-en meg bekapcsolva. -
válasz
CPT.Pirk #104669 üzenetére
Ért. Én úgy emlékszem, hogy leszedett valamit leállás közben is. De ha lehet menet közben, akkor szerintem úgy jobb. Sokan nem indítják újra a gépet, ha nem muszáj.
@ubyegon2 : Hát most az aktuális Testingnek nem csináltak külön Grub hátteret
Az se mindegy, mi van a /etc/apt/sources.list-ben.
deb http://security.debian.org/debian-security testing-security main non-free-firmware
deb-src http://security.debian.org/debian-security testing-security main non-free-firmwareMég a régi formátumban
-
sh4d0w
félisten
válasz
CPT.Pirk #104617 üzenetére
Ma sincsenek rettenetesen uj csomagok egy Debianban, ellenben korabban sem szivtam a non-free csomagokkal, mert eleve ilyen iso-bol raktam fel. Amikor megvettem a HP lapost, azzal volt szivas, mert a wifi vmi broadcom szirszar volt - rendeltem egy intelest, kicsereltem es maris nem volt gond - ez Debian 7 vagy 8 volt.
A Debian dokumentacioval viszont sosem vergodtem zoldagra, archwiki sokkal konnyebben hasznalhato, ertelmezheto.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
CPT.Pirk #104594 üzenetére
Az előírt lépést hogyan is értsem is amit mondasz.
A terminálban használom a frissítéseket,mert nálam ez a megszokot-módszerem.
A terninálban frissítéskór nem is láttam híbajelzést,tehát azt gondolom hogy a frissítés síkeresen is lefutott és reboot útán-sem tapasztalok semmijen problémákat.
A linux- csomag frissítése most érkezett is meg és tartalmazza az ;AMD ATI Radeon-t és a többit.
A rendszeremet most ísmételten a terninálban frissítettem és frissítéskór móstsem láttam híbajelzést.
A mostani firmware reboot útán-sem tapasztalok semmijen teljesítménybeli problémákat,gondolok itt a játékonak a kapcsán,éppen a steamen tesztelem az eggyik játékomat,lutris-al Diabloimat a másik gépem Ryzen és AMD ATI Radeon 5700XT-vel.A teszt erdménye nagyon jó mind a kettő rendszeremen,mint a firmware frissítése-előtt is volt.
Ezt tudom móst elmondani a firmware-nek a kapcsán.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
CPT.Pirk #104592 üzenetére
Csódásan szép napot kívánok,gondoltam megosztom ezt az infót is veled.
Ezt a problémát én nem tapasztaltam,amit móst éppen mondasz.
A felbontásom a monitoromon - boot-közben és útána 1920x1080-al jól müködik.
Az Archlinux-ot és EndeavourOS-t Cinnamon-al használom a két-gépemen.
A régebbi gépemben: CPU:AMD FX-8300;Ram 16Gb;GPU: NVIDIA GeForce GTX 1070 Ti 8Gb Vram;Kernel: 6.15.3-arch1-1-el stabil a rendszerem.
A másik gépemben: CPU:AMD Ryzen 7 5700x;Ram 32Gb;AMD ATI Radeon 5700XT 8Gb Vram;Kernel: 6.15.3-arch1-1-el,dettó stabil a rendszerem ezen a gépemen is.A steam-en;lutris-al minden játékom remkül és főleg-fóntós jó teljesitménnyel futnak,de ezt te is tudod,ez is egy infóm a frissítésnek a kapcsán mondom.
Az hogy lehet hogy nálad 1024*768-ban indult a rendszered,nálam X11-el semmijen teljesítményel kapcsólatós problémát nem is tapasztalok.További szépeket és jókat kívánok.
-
válasz
CPT.Pirk #104574 üzenetére
Én pont ilyenek miatt váltottam OpenSuse Slowroll-ra.
Már fél éve fent van a tartalék SSD-n, de csak pár hete váltottam át rá a munkagépen.
Régen használtam már Suse-t, sosem volt vele bajom, csak akkoriban még felfedezni vágytam mást is.
Amikor hallottam a Slowroll-ról, tudtam, hogy nekem ez kell. -
-
Warton
őstag
válasz
Azért azon is múlik, hogy valaki totálkezdő vagy sem. Nagyon rolling nem ajánlható totálkezdőnek.
Egy stable esetén talán nem fordul elő az a sok shitshow, amivel én tegnap és ma küzdöttem. Eleve úgy indult, hogy valamiért lockolva volt a pacmanom, nemtudom, hogy a discover kavart be valamit vagy mi, mindenesetre a lck fájl kitöröltem. Utána nem tudott frissülni, mert database error, azzal nem is tudom már mit csináltam, valahogy az is megszűnt, aztán azért nem tudott frissülni, mert linux-firmwarrel valamit mókoltak, ott valami könyvtárakat törölgettem ami aztán megoldotta a dolgot. Hurrá minden fasza, nap végén gép kikapcsol.
Másnap reggel meg nem akart indulni, mert csak. TTY - startplasma meg ez meg az stb. stb. Az SDDM disabled, megpróbáltam bekapcsolni, de nem lehetett mert az lxdm volt aktív, az kikapcs, másik bekapcs és végre normálisan működik. Aztán még a biztonság kedvéért letöröltem az lxdmet is.
-
válasz
Szvsz ez nagyon egyéni igényeken múlik. Valakinek kellenek a legújabb csomagok, valakinek nem kellenek, csak menjen, valaki meg a kettő között. Én a kettő között vagyok valahol, de, ha havi egyszer kellene csak frissíteni, én azzal is bőven meglennék. Most egy ideje már Linux Mintet használok, azért naponta itt is vannak csomagfrissítések. Persze nem kötelező őket telepíteni, anélkül is megy a rendszer.
Szóval az Arch vonalat én nem tudnám megszokni, más meg igen. -
válasz
CPT.Pirk #104503 üzenetére
Megnézegettem az about:support oldalt is, amit growler is írt, bekapcsolgattam, igaz fele se volt meg, de tényleg elég kusza minden. A Cinnamon három nvidiás panelappjaival is bűvészkedtem az elején, csomagokat pakolásztam le-fel, szóval majd rászánok kis időt és egy új telepítésen letesztelem, de lehet megvárom a Linux Mint 22.2-t, úgyis mindjárt itt van.
Most nekiugrottam a Trixie-nek, de már látom, hogy ez sem lesz egyszerű.
Sajnos teljesen FF függés van a sync miatt, így Chrome és társai nem játszanak, de tényleg csak a kíváncsiság hajt, mert a nyílt is mindent meghajt könnyedén, erre a használati profilra egy 6 core i7-8850H is bőven elég.
update
Trixie műtétre szorul majd, mert a felrakott nvidia-driver-full utáni reboot konzolosan loginol, de a startx-re valami hibát ír, de nem tudtam jól megnézni, mert felváltva hol blackscreenre vált, hol konzolra.Ehhez majd idő kell, gondolom a logokban lesz valami...
-
válasz
CPT.Pirk #104499 üzenetére
nvidia-vaapi-driver
az fenn van Mint-en, Debianon a tapasztalatok alapján nem is rakom fel a gyárit, szerintem X11 jó kell legyen, anno Dell Precision M4700-on is simán működött a gyári driver, most viszont se primus panelapp, se bumblebee se semmilyen switcher nem akar működni. Igazából Linux Mint-en minden fenn van, ami kell, mégsem használja a FF, ezt viszont érthetetlen. Azért lehet megnézem Trixie-n is, mit alkot. Azt vettem amúgy észre, hogy sok Ubuntus csomag másként van fenn Debianon, de ez lehet régebben is megvolt.nVidia settingben lehet váltani performance és adaptíve mód között...
-
-
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #104474 üzenetére
Most egy laptop előtt vagyok, amin ugyanúgy Arch + Gnome + X11 van.
És Intel VGA esetén is ugyanaz a helyzet hajszálra pontosan. A log szerint jelzi, hogy elérhető például VP9-hez HW és SW decoding, de végül a logban látszik, hogy a második lekérésnél már csak SW decoding van mindenhol.Amúgy, ha arra vagy kíváncsi, hogy Codec szempontból mit jelez a Librewolf, akkor minden rendben van, mert a Media részen minden olyan helyen ahol lennie is kell az adott GPU esetén, ott Hardware Decoding - Supported.
Pontosan ezek miatt állok értetlenül, hogy mégis miért dobja a HW decoding-ot.
ChatGPT szerint elképzelhető, hogy a Sandbox miatt nem fér hozzá az FFMpeg VA-API támogatásához, de ez elméletileg a Codec oldalon in-build, szóval kikapcsolni sem lehet. Amúgy az FFMpeg a repoból tudja a VA-API-t és csináltam direktben egy VA-API tesztet is vele, szóval nem FFMpeg probléma. Legalábbis direktben nem.
Tippre nekem is az jön le, hogy a Sandbox a gond.Tegnap már csináltam egy saját Librewolf build-et --vaapi-enabled kapcsolóval, biztos-ami-biztos alapon, de semmi változás.
Amúgy csak kíváncsiságból ...
MOZ_DISABLE_RDD_SANDBOX=1 LIBVA_DRIVER_NAME=<radeonsi/iHD> MOZ_LOG="PlatformDecoderModule:5" <librewolf/firefox>
környezettel indítva nektek nem olyasmi a log biztosan, mint amit fentebb a pastebin-re felraktam? -
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #104468 üzenetére
Az a gondom, ha az about:config-ban "media.ffmpeg.vaapi.enabled = false" értéket adok meg, akkor is ezt a kijelzést látom.
Ha MOZ_LOG="PlatformDecoderModule:5" log-al indítom, akkor sem látok benne VA-API bejegyzést, viszont ezt igen:D/PlatformDecoderModule RemoteMediaDataDecoder[7f0c9b4aaf70] ::operator(): 7f0c9b4aaf70 RemoteDecoderChild has been initialized - description: ffvpx video decoder (RDD remote), process: rdd, codec: vp9
Közben pedig: [kép]
Ezért fura az egész. -
válasz
CPT.Pirk #104414 üzenetére
Kb mindenki azt csinálná, amit írsz, mert ilyen célra tökéletes svejcibicskákat lehet faragni(csixy komámat idézve), de ugye vannak közöttünk páran, akiknek az úgy sosem jó, ahogy mindenki másnak!
Ahogy nézegetem a packagelist-et a BackBox Linuxnál, elég sok tesztelő app van benne. De például a Caine-ban több androidos csomag van, mint ebben...
nem mind az, csak belenyúltam a lista közepébe:
• backbox-forensics-analysis 9.0.1
• backbox-icon-theme 9.0.4
• backbox-information-gathering 9.0.1
• backbox-live-settings 9.0.2
• backbox-maintaining-access 9.0.1
• backbox-malware-analysis 9.0.1
• backbox-menu 9.0.2
• backbox-miscellaneous 9.0.1
• backbox-mobile-analysis 9.0.1
• backbox-privilege-escalation 9.0.1
• backbox-reverse-engineering 9.0.1
• backbox-social-engineering 9.0.1
• backbox-stress-testing 9.0.1
• backbox-tools 9.0.1
• backbox-voip-analysis 9.0.1
• backbox-vulnerability-assessment 9.0.1
• backbox-wallpapers 9.0.4
• backbox-wireless-analysis 9.0.1 -
válasz
CPT.Pirk #104411 üzenetére
14 éves, na bumm. Emiatt akár jó is lehet:
Anélkül hogy Internetre csatlakoznék, töltögetnék, telepítenék.
Az már csak hab a tortán ha van benne CPU/GPU stresszelő.
Amúgy maradnak a penetration testing iso-k, Parrot, Caine és társai.Tibikomám
Látod, hogy belenyúltam! Én se gondoltam volna, hogy tőlem hallasz múzeális szoftverekről! -
-
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk #104398 üzenetére
Itt volt az ideje, kérdés hogy a programok is felfejlődtek hozzá? Ha jól rémlik régebben pl. gparted csak x11-en volt hajlandó elindulni. Most is van/lesz benne valamilyen x11 emulátor?
---
Létezik HW figyelő/tesztelő live rendszer?
Konkrétan az a bajom hogy az integrált VGA felmelegszik ~80 fokra, és ezért(?) a CPU órajelét visszaveszi 0.4GHz-re. De a hűtőventillátort meg alapon"felejti", meg sem próbálja kifújni a meleget. -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #104121 üzenetére
A friss Plasma-s (6.x) disztrókról váltottam a Debian 12-re + Plasma 5.x-re, és ha jobb nem is, de rosszabb sem lett ;-) Habár de: volt olyan disztró (a fene tudja már melyik) , ami nagyon gáz volt - de persze lehet, hogy ha egy hónappal korábban, vagy egy hónappal később próbáltam volna, akkor az is csak annyira lett volna gáz, mint a többi, mert éppen kifogtam valami szerencsétlen szoftververzió-együttállást ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #104103 üzenetére
Összefoglalom újra egy kicsit ;-)
4k a munkaasztal, átméretezve (skálázva) 175%-ra.
Az eredeti vassal, az eredeti rendszeremmel (Mint Cinnamon) eleve veszett fejsze nyele volt, mert minden akadt, nem csak böngészőben.
Akkor az jött le a tanácsokból, hogy Wayland + Plasma, mert talán ez az egyetlen páros, ami valamennyire támogatja a 4k asztalt.
Na, az i5-8400 + UHD630 pároson ez is kifogott: jobb lett, de messze nem jó.
Akkor az jött le a tanácsokból ;-) , hogy az Intel grafika támogatása talán nem az igazi, az AMD a legjobb, úgyhogy gépet cseréltem.
De még mindig nem jó: pedig a felsorolt disztribúciókat kipróbáltam, használtam, de már a munkaasztallal is gondok vannak néha (villogó ablakkeretek, "szemetet" hagy, amit az asztalon húzok, pl. egy ikont, vízszintes csíkok jelennek meg és tűnnek el, ezekről fotókat is tettem fel akkoriban)
Live rendszerrel nem próbáltam, de frissen telepítettel igen, nem kevésszer - ugyanez.
Tuti bennem van a hiba, valamit elrontok a "Rendszer telepítése" ikonra kattintás közben ;-), de 2 gép (vagyis három, mert közben egy HP-vel is szórakoztam) ennyi disztribúcióval pont ugyanúgy nem jó, pont ugyanazokat a hibákat csinálja...
Mindegy, egyelőre nagyon meguntam. Rendeltem egy tápot a Chromebox-hoz, és remélem, azzal már lehet nyugodtan böngészni ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #104098 üzenetére
A 4k felbontású munkaasztalra gondolsz? Mert éppen pár hozzászólással ezelőtt írta ubyegon2, hogy khm... nem az elvárt módon működik ;-)
Egyébként a régi i5-8400 procis gépemen (amin próbálgatok néha ezt-azt) nem szoktam bejelentkezni a FF-ba, szóval frissen telepített, és annyi, de pont ugyanilyeneket csinál.
Meg az asszony profilja is ilyen.Mindegy, megérkezett a (remélem) megoldás, csak hirtelenjében nem találok hozzá tápot ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #104079 üzenetére
Előtte egy i5-8400 procis gépem volt szintén IGP-vel, az pont ugyanezt csinálta, csak sokkal gyakrabban - igazából annál az volt a gyakoribb, hogy nem működött jól, ezért cseréltem gépet (mivel állítólag az AMD grafikus kütyük támogatása jobb linux alatt, NVidia-t ne, más meg nem maradt ;-)
A BIOS mindig minden gépemen a legfrissebb...
A FF 139.0.1 verzió.
És akkor ez még FullHD videó lejátszás, a 4k-ról már (Youtube) le is szoktam, mert még vacakabb :-(
Mit nézzek, mit keressek, mit telepítsek, vagy távolítsak el?! Azért már piszkosul kezd tele lenni a hócipőm azzal, hogy a feleségem rendszeresen azzal fogad: videót nézett volna, de nem működött! Egy ilyen vason egy FullHD Youtube lejátszás...
-
Necronom
senior tag
válasz
CPT.Pirk #103996 üzenetére
kerdeses a Mint-nel, hogy ilyen kicsi eroforrasu gepnel mit tud kezdeni
Az, hogy ujra rakjak az 2 nap beallitasokkal egyutt
addig szerintem kibirom a meglevo popup ablakos oraval...
mert minden mas okes benne, a bongeszok szepen frissulnek
csak neha azert csokken egy egy film erteke, amikor kiirja a kepernyo kozepere, hogy chrome frissites kesz
elobb utobb ugyis uj oprendszert rakok
https://distrosea.com/ itt nezgetem mi lesz jo nekem -
Necronom
senior tag
válasz
CPT.Pirk #103979 üzenetére
elvileg sikeredett aktivalni a Pro-t hozza
azota szepen frissitgeti a bongeszoket...
addig azt sem tettede en csak egy orat szeretnek a jobb felso sarokba...ami nem mas mnt egy ora es alatta meg a datum
nem csicsa nem kell mas es ennyi
nem lehetne ezt ugy, hogy nem szedjuk darabjaira az oprenszert?
PLLLSSS -
válasz
CPT.Pirk #103846 üzenetére
De vissza tudok jutni, ctrl-alt-f3 és a konzolon reboot, ezt csináltam, most a KDE alól irkálok.
Uby nem, ez meg még vagy 3 az Ubuntuval jött 7 évvel ezelőtt.
Ubuntu munkamenet, meg Unity vagy mi, xfce session, ez a lxde vagy mi a fene meg még valami választható. +Plasma.
És igen, én ezekre rárántottam a komplett KDE Plasmát és köszöni szépen ez így 7 éve elvan, én csak a KDE-t használm azóta.
máig. -
-
válasz
CPT.Pirk #103837 üzenetére
Megmutatom.
Közbe eljöttem melóba, ezen a gépen még nem voltam lxqt sessionba.
Plasma kijelentkezés, lxqt bejelentkezés, így indul hogy válasszak ablakkezelőt.
De üres. Ha rányomok hogy Válassz egy kedvencet, ide jutok, a bin könyvtárba. Itt meg mi a búbánatot válasszak?
Persze ennek tuti nem így kell működnie, sőt megkockáztatom hogy abszolút nem dehát bakker én vagyok a tordaitibi, nem tagadhatom meg önmagamat Linux vonalon, meg a Linux sem tagadja meg magát irányomban.
Nálam soha nem megy úgy semmi ahogyan kéne
Bakker de jól látszik a COF hiba a 15 éves monitoron, szép piros csík középenMeg kéne vasalnom az lcd alját de nem nagy kedvem van szétdobni a moncsit.
-
válasz
CPT.Pirk #103736 üzenetére
Nemnem dehogy, én soha nem használtam ezt a home hordozást, ez egy teszt volt csak.
Nekem a / alatt volt az összes eddigi diszróhopping rendszeremen is, szerintem értelmetlen a külön home.
Bár írta itt Árnyék nagymester hogy ő így csinálja régóta de gondolom ő Debian-Debian vonalon, így takán valamennyire működhet is.
Uby hát sajnos igazam volt.
Fogtam legyalultam a próba Mint partíciót.
Reboot, és gyönyörű szép grub error.
Ugye megmondtam hogy a Mint nem volt hajlandó másik efibe települni, betette, nem, felülírta az Ubuntu18.04 grub bjegyzését az EFI partíción. Ami azt jelenti hogy a bejegyzés ezután a Mint partíció grubjára mutat.
És pontosan így is van, lásd fennti grub error képet.
Még szerencse hogy a Windows bejegyzését nem piszkáltamost arról írok. Mivel hogy az eredeti Ubunut induljon, komoly efi partíció gépészkedések szükségesek.
Ubuntut elvitte a cica, pontosabban a Mint. -
válasz
CPT.Pirk #103731 üzenetére
Na.
Mindenen túlvagyok, öszeszedtem az eszem még megmaradt részét meg a Guglit meg amiket itt írtatok.Nem megy, meghal a Mint bármelyik módszerrel.
fstabos bind, fstabos home csatolás, és végén a szerinem legkorrektebb módszer,
fogtam másik rendszer alól gyalultam a Mint /home/tibi egész tartalmát és belemásoltam az Ubuntu 18.04 /home/tibi tartalmát.
12GB hamar megvolt.Az eredmény minden esetben ez:
Innen ha beírom a jelszót, mazsolázik majd ugyanide visszadob.
A fájlok a helyükön vannak, kilépve ebből a képernyőből konzolra majd elnavigálva a /home, dir és ott van minden vagyis valami máson hasal el.Azt el tudom esetleg képzelni hogy ha most gyalulom a 18.04 Ubit, majd egy friss telepítés, 18.04, vagy max. 1 verzióval feljebb és akkor működhet ez a régi home dolog.
Minden más esetben, komolyabb verzióugrás netán másik disztribúció, szerintem értelmetlen a home-t mentegetni meg újra próbálni felhasználni.Ezt már nincs kedvem végigvinni, úgyhogy ez csak tippelés.
-
-
válasz
CPT.Pirk #103724 üzenetére
Oké, ez meghaladja a képességeimet, már a megértése is.
hogyan tudom ide,
/home/ (ez most a Linuxmint home)
felmountolni indulásnál ezt:
/media/tibi/aero_ubi/home/tibi/Honnan tudja hogy ez az, mikor partíció alapján kéne azonosítani?
Meg tudom csinálni ha segítetek hogy a
/media/tibi/aero_ubi/home/tibi/ tartalmát rámásolom egy partícióra, de ezt sem tudom hogyan kell mert a guis fájlkezelők elhasalnak, nem mindent visznek át, a dd meg a rsync meg cp nekem cli-be kínaiul van.
Azt a partíciót akkor már tudnám fstabba csatolni csak most meg a másolásnál akadok el. -
fekete.puma
tag
válasz
CPT.Pirk #103702 üzenetére
Benne lesz a 3GB RAM-ba 1 böngészővel. Nekem 2 böngésző megnyitva az egyiken megy a letöltés (Mint Cinammon) 3,2GB-RAM-ot használ úgy ,hogy a Swap-hoz még nem nyúlt.
Nem, hogy spórolnék hanem arra már egy forintot nem költenék, mikor 40k-ért vesz az ember I5-6200U, Ryzen 5 PRO 2500U procival szerelt laptopokat 8GB RAM, 256GB SSD-vel.
Menne fel az apróra egy (madárnak) 25-30k-ért a mai világban nem sz@rakodnék egy olyannal...
pl Hááát, nekem az anyámnak még olyan van...
Háát, annyiba is nézed anyádat... -
válasz
CPT.Pirk #103472 üzenetére
Igen pontosan arra jutottál amire itt a topikba kb. 1 éve
Feltettem kérdésként és ez a válasz jött többektől is, és az ötlet jó. Minden jó, csak egy nem, mégpedig nem működik.
Illetve de. De csak EXT fájlrendszerrel lehet becsapni így, az NTFS-t nem hajlandó elfogadni a home alatt sem linkelve.
Fene a gusztusát
Persze nem hagyott nyugodni, szerncsére a Snap még számomra is érthető módon van dokumentálva, így még nekem is sikerült kicsomagolni a szóbanforgó snapet, beleírni a megfelelő helyre hogy
"removable-media"
visszacsomagolni és lőn bódottá, innentől mindent lát az app.
Csak ezt ugye egy frissítés felülírja, és snapéknál ez mindennapos, tényleg sokszor frissülnek az appok.
Már csak le kellett tiltani az 1 app autoupdatet és azóta jól működik.Uby,
még nincs meg a Nap de már 2x majdnem elkaptuk, egy fa tetején üldögélt de mire odaértünk, arrébb ment egy másik fa tetejére.
Ha beesteledik és nem tudjuk megfogni, megyünk haza, amúgy tök jó a csapat.Jól írod, igen a rendszer megkapja a biztonsági frissítéseket és snitt.
Nem vagyok friss app bolond, viszont ha adott program már nem működik akkor ugye elkezd az ember vakarózni, próbálkozik, rájön hogy nem megy és innen szép sima egyenes út vezet szélesen kikövezve a konténeres megoldások irányába. És ez történt nálam is.
Ílyenkor maga az alap OS visszaminősül egyszerű futtatókörnyezetté, és grafikus gui (KDE) szolgáltatóvá. Ezt meg még 5 évig vagy akármeddig tudni fogja. -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #103387 üzenetére
Sokáig Debian Testing + KDE volt a rendszerem (kb. amikor lett KDE ;-) , hát, azzal nem szívtam annyit, mint ezekkel az elvileg felhasználóbarát rendszerekkel.
De tudom, bennem van a hiba... Mert most már nem csak a 200 disztró közül kell kiválasztani, hogy melyikkel kezdjek, hanem azt is el kell tudnom dönteni, hogy és akkor melyik változatát? És nekem ehhez már nincs agyam: én még ahhoz szoktam, amikor foglalkoztam is a rendszerrel, nem csak használtam, hogy az ember ízlés szerint eldöntötte, hogy debian, redhat vagy suse (esetleg slackware ;-) , aztán feltelepítette, és működött.
-
-
cibus
senior tag
válasz
CPT.Pirk #103364 üzenetére
közben sikerült megoldanom
nyitottam simán egy terminált. ki tudtam listázni a partíciót, egyedül arra az egy mappára írt hibát, hogy nem tudja beolvasni, de minden mást kilistázott és le is tudtam copyznipersze egyesével, parancsokkal, ami kellett róla, de legalább meg van oldva.
köszönöm szépen a segítséged -
cibus
senior tag
válasz
CPT.Pirk #103357 üzenetére
3 partícióra van szétszedve a winyó , az első kettő teljes mértékben elérhető, le is tudtam róla menteni minden fontos cuccot, viszont a 3.at meg sem nyitja, azt írja hogy az egyik mappa nem nyitható meg és így az egész partíciót nem nyitja meg a fájlkezelő.
valahogy meg tudom esetleg mégis nyitni? és azt a mappát kihagyva a többi cuccot kimásolni? -
válasz
CPT.Pirk #103341 üzenetére
Kapitány, Aaaappimagee...? Az maga a Sátán, aki csak azt várja hogy a Snap-el karöltve tönkretegye a színtiszta Linux érzést
Viccet félretéve Linuxon még az Appimage sem ér két forintot se mert pár évre van kompatibilitás benne.
Számtalanszor kipróbáltam 5-6 éves appimageket friss rendszereken és halott nem indulnak el. Lehet újabbat vadászni.És most megint jöhet Uby hogy énnekem a kedvenc momomániám 100 éves Wines portable és telepítős programokat futtatni.
Igen meg szoktam tenni és ami a legérdekesebb az egészbe, 5 éves Appimage nem fut a saját Linuxos platformján, míg az a Wines portable exe ami 25 éves, reccenésmentesen fut W11-en (Win2000 korban szedtem le némelyiket!!) és ugyanilyen reccenésmentesen fut bármelyik Linuxon a Wine alatt!!!
Hoppácska, hogy is van ez?
Míg a saját platformján egy Appimage (és úgy amblock az egész Linux ökoszisztéma) nem ismeri a hosszútávú visszafelé és előrekompatibilitás fogalmát. Már pár évre se nemhogy 10-20 évre.Úgyhogy kedveskéim (
) vagy belementek az x év utáni teljes os cserébe, előlről, vagy rolling a maga minden jó rossz tulajdonságával, vagy az egyszeri user akit legkevésbé sem érdekel ez amiről mi itt csatározunk, feldob egy konténeres megoldást (jajj a Sátánnak máris érződik a kénkőszagú lehellete, jajj mi lesz akkor a tiszta Linux életérzéssel
) és használja akár egy 10 éves disztrón is.
Még 10 évig.Pillanatra visszakanyarodva a belengetett W11 helyett Linux marhaságra (mert amúgy az).
A Winhez szokott bárgyú usert szerintetek érdekli a Debian tisztasága, a többi disztró csűrcsavarjai? A biztonság lanyhulása? Fog ő szarakodni egy lemez jelszavas csatolásával, meg a többi bolondsággal? Dehogy fog.
Rájön hogy a konténer maga a kánaán és használja, neki áldás az unattended upgrade stb. Nem érdekli mi van a háttérbe mert eddig se érdekelte.Mégegyszer, NEM azokról és azokhoz beszélek akik vérprofik és a legnagyobb megelégedéssel Linuxoznak hanem azokról akikről a topik címe szól.
-
mcwolf79
veterán
válasz
CPT.Pirk #103294 üzenetére
Az oké, de PC-n is be van kapcsolva, de közelében sincs ennek.
Mondjuk sok fórumon olvastam már, hogy a PC-s HDR támogatás nem az igazi. Lehet ennek látom a hatását, hogy megmutatkozik a különbség.
Addig minden fut szépen , kicsit meg vagyok lepve ,hogy ilyen cson nélkül fut ezen minden. Azért a többi disztrónál ez vagy az okozott problémát. Itt eddig (kopp-kopp) minden fut, csakúgy mint Windows-on. -
abw6291
tag
válasz
CPT.Pirk #103284 üzenetére
secureboot ki van kapcsolva.
Már Ventoy-al is próbáltam közben semmi. (MBR-ben.)
GPT-ben is eljátsszam?F12 boot menu megvan, ott van az Ubuntu (pendrive) első helyen, rámegyek Enter, lefrissül a lista és semmit sem csinál.
Nem akar róla indulni továbbra semEgyik win vagy sima ubuntu-nál sem láttam még ilyet.
Lehet ennyire rossz egy iso fájl, ha amugy még ki is tudom bontani intézőben?
-
savior
őstag
válasz
CPT.Pirk #103175 üzenetére
chdir "/media/savior/New Volume/Games/steamapps/common/Diablo IV"
ERROR: ld.so: object '/home/savior/.steam/debian-installation/ubuntu12_32/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS32): ignored.
Game Recording - would start recording game 2344520, but recording for this game is disabled
Adding process 10648 for gameID 2344520
ERROR: ld.so: object '/home/savior/.steam/debian-installation/ubuntu12_32/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS32): ignored.
ERROR: ld.so: object '/home/savior/.steam/debian-installation/ubuntu12_64/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS64): ignored.
Adding process 10649 for gameID 2344520
WARNING: discarding _NET_WM_PID 5 as invalid for X11 window - use specialized XCB_X11_TO_PID function!
WARNING: discarding _NET_WM_PID 5 as invalid for X11 window - use specialized XCB_X11_TO_PID function!
Adding process 10650 for gameID 2344520
Adding process 10651 for gameID 2344520
Adding process 10760 for gameID 2344520
Proton: Upgrading prefix from None to 10.0-200 (/media/savior/New Volume/Games/steamapps/compatdata/2344520/)
Traceback (most recent call last):
File "/home/savior/.steam/debian-installation/steamapps/common/Proton Hotfix/proton", line 1869, in <module>
g_session.init_session(sys.argv[1] != "runinprefix")
File "/home/savior/.steam/debian-installation/steamapps/common/Proton Hotfix/proton", line 1776, in init_session
g_compatdata.setup_prefix()
File "/home/savior/.steam/debian-installation/steamapps/common/Proton Hotfix/proton", line 953, in setup_prefix
os.symlink("../drive_c", self.prefix_dir + "/dosdevices/c:")
OSError: [Errno 22] Invalid argument: '../drive_c' -> '/media/savior/New Volume/Games/steamapps/compatdata/2344520/pfx//dosdevices/c:'
Game Recording - game stopped [gameid=2344520]
Removing process 10760 for gameID 2344520
Removing process 10651 for gameID 2344520
Removing process 10650 for gameID 2344520
Removing process 10649 for gameID 2344520
Removing process 10648 for gameID 2344520Ezek az uzenetek. Lehet az a gond hogy masik ssd-n van a jatek mint a Steam? Sokat nem ertek belole.
-
fekete.puma
tag
-
danih
veterán
válasz
CPT.Pirk #103125 üzenetére
Nekem erről ez jutott az eszembe, ez sem rossz
-
válasz
CPT.Pirk #103118 üzenetére
Köszi, a smart megvolt, van is valami 5132 db error, majd megnézem nvme-cli-vel*, de egyébként jó az SSD, igaz nem mai csirke a Samsung PM961, lassan 10 éves lesz. Mondjuk ez még az agyonüthetetlen kategória.
*ahogy emlékszem erre, kizárt, hogy értelmezni tudnám, de ki tudja, minden így szokott indulni...
- még Live alól nem csináltam írástesztet semA BIOS errorokat meg majd elkezdem piszkálgatni, de előbb át kell olvasgatnom a Zbook service manual-ját, ami nagyon nem laikusbarát egy dokument!
ubyegon@uby-HP-ZBook-15-G5:~$ sudo smartctl -x /dev/nvme0n1
smartctl 7.2 2020-12-30 r5155 [x86_64-linux-6.8.0-58-generic] (local build)
Copyright (C) 2002-20, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org
=== START OF INFORMATION SECTION ===
Model Number: SAMSUNG MZVLW512HMJP-000H7
Serial Number: S36FNX0K314275
Firmware Version: CXY73H7Q
PCI Vendor/Subsystem ID: 0x144d
IEEE OUI Identifier: 0x002538
Total NVM Capacity: 512.110.190.592 [512 GB]
Unallocated NVM Capacity: 0
Controller ID: 2
NVMe Version: 1.2
Number of Namespaces: 1
Namespace 1 Size/Capacity: 512.110.190.592 [512 GB]
Namespace 1 Utilization: 31.875.588.096 [31,8 GB]
Namespace 1 Formatted LBA Size: 512
Namespace 1 IEEE EUI-64: 002538 b381bc4cda
Local Time is: Tue Apr 29 07:08:58 2025 CEST
Firmware Updates (0x16): 3 Slots, no Reset required
Optional Admin Commands (0x0017): Security Format Frmw_DL Self_Test
Optional NVM Commands (0x001f): Comp Wr_Unc DS_Mngmt Wr_Zero Sav/Sel_Feat
Log Page Attributes (0x03): S/H_per_NS Cmd_Eff_Lg
Warning Comp. Temp. Threshold: 68 Celsius
Critical Comp. Temp. Threshold: 71 Celsius
Supported Power States
St Op Max Active Idle RL RT WL WT Ent_Lat Ex_Lat
0 + 7.60W - - 0 0 0 0 0 0
1 + 6.00W - - 1 1 1 1 0 0
2 + 5.10W - - 2 2 2 2 0 0
3 - 0.0400W - - 3 3 3 3 210 1500
4 - 0.0050W - - 4 4 4 4 2200 6000
Supported LBA Sizes (NSID 0x1)
Id Fmt Data Metadt Rel_Perf
0 + 512 0 0
=== START OF SMART DATA SECTION ===
SMART overall-health self-assessment test result: PASSED
SMART/Health Information (NVMe Log 0x02)
Critical Warning: 0x00
Temperature: 46 Celsius
Available Spare: 100%
Available Spare Threshold: 5%
Percentage Used: 2%
Data Units Read: 31.180.573 [15,9 TB]
Data Units Written: 27.465.178 [14,0 TB]
Host Read Commands: 594.920.845
Host Write Commands: 542.218.487
Controller Busy Time: 1.565
Power Cycles: 1.199
Power On Hours: 5.373
Unsafe Shutdowns: 40
Media and Data Integrity Errors: 0
Error Information Log Entries: 5.132
Warning Comp. Temperature Time: 0
Critical Comp. Temperature Time: 0
Temperature Sensor 1: 46 Celsius
Temperature Sensor 2: 45 Celsius
Error Information (NVMe Log 0x01, 16 of 64 entries)
Num ErrCount SQId CmdId Status PELoc LBA NSID VS
0 5132 0 0x0012 0x4004 - 0 0 -
1 5131 0 0x001b 0x4016 0x004 0 1 -
2 5130 0 0x0010 0x4004 - 0 0 -
3 5129 0 0x001b 0x4016 0x004 0 1 -
4 5128 0 0x0014 0x4004 - 0 0 -
5 5127 0 0x0004 0x4004 - 0 0 -
6 5126 0 0x001e 0x4016 0x004 0 1 -
7 5125 0 0x0008 0x4004 - 0 0 -
8 5124 0 0x001b 0x4016 0x004 0 1 -
9 5123 0 0x4013 0x4004 - 0 0 -
10 5122 0 0x001b 0x4016 0x004 0 1 -
11 5121 0 0x0010 0x4004 - 0 0 -
12 5120 0 0x001b 0x4016 0x004 0 1 -
13 5119 0 0x0010 0x4004 - 0 0 -
14 5118 0 0x4001 0x4004 - 0 0 -
15 5117 0 0x0000 0x4004 - 0 0 -
... (48 entries not read)
-
fekete.puma
tag
válasz
CPT.Pirk #103098 üzenetére
Device-2: TP-Link 802.11ac NIC driver: rtw_8822bu type: USB
driverek ugyanazok mindegyik disztró alatt
Az, hogy a tűzfal lekapcsolt ilyet még pl másik disztró alatt nem láttam ugyan azzal a tűzfallal...
Ugyan az a driver a többi alatt is és ott is eldobná (eddig még nem tapasztaltam de lehet, hogy másiknál is előjöhet ) akkor lehet besétálni másik USB adapterért? -
fekete.puma
tag
válasz
CPT.Pirk #103093 üzenetére
Most az EndeavourOS-nél az jött ki, hogy eldobta a wifit csak az újraindítás segített.
Előtte a cachy os-re néztem rá kíváncsiságból az meg fele magyar fele angol és már egyből kendácsolással kellett kezdenem, mert nem ismerte fel a rádugott telót.
Szóval olyan ez a sok linux disztró, hogy sokan tesznek velük egy próbát majd mennek vissza a windows-ra mint kutya az okádékára, pedig már nem akaródzik...
Egyik komment volt a rediten amivel egyetértek, hogy linuxnál minél közelebb vagy a forráshoz annál nagyobb a biztonság, és minél jobban távolodsz annál nagyobb a kockázat de vele együtt a nyereség...
Valószínű, hogy egy Ubuntu vagy Mint esetén nem fut az ember ilyen dolgokba egyből...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Mobil flották
- Milyen egeret válasszak?
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Gyermek PC játékok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- Honor Magic 7 Pro - Fekete - Új kipróbált készülék! Karcmentes gyárilag független! 512GB Memória!
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged