Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23711) King Unique válasza Luck Dragon (#23710) üzenetére


King Unique
titán

Ha olvastad a téma összefoglalót, akkor ott le van írva hogyan kellene megadni, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell. Ahol ha az tisztázva van, akkor lehet dönteni, választani pl. a most említett kettő közül is.

De mindegy, ha már az előbbi nem történt meg, akkor lehet fejtegetni akár a felsorolt szempontok szerint is:

"Hálózati töltése legyen"

3,5"-os külső merevlemezeknél alapesetben eleve adott a külső, hálózati tápegység, a 2,5"-os típusoknál van csak USB-s tápellátás.

"Megbízható"

A megbízhatóság, tartósság témában számtalanszor le lett már írva itt, hogy nagyban függ a megfelelő használattól is, fontos adatok tárolása esetén elengedhetetlen a biztonsági másolatok készítése és ne csak 1 db külső merevlemezen legyenek tárolva, stb. + Egy másik esetnél bővebben ki van fejtve a téma. + Arról is volt már szó itt többször, hogy ha a gyárilag készre szerelt külső merevlemezekben lévő átlagos HDD-knél tartósabb HDD-t használó megoldás kell, akkor a külön vásárolt belső merevlemez + külső ház = külső merevlemez megoldás előnyösebb lehet, + ha 3,5"-os fizikai méretben biztosan PMR/CMR HDD kell SMR helyett (példa).

"Csendes"

3,5"-os külső merevlemezeknél az 5400 / 5900 RPM-es HDD-vel szerint típusok viszonylag csndesnek mondhatók, legalábbis az egyes 7200 RPM-es modellekhez képest. Ha halkabb megoldás kell, akkor általánosan a 2,5"-os külső merevlemezek (5 TB-ig azok is opció) működési zaja valamivel kisebb lehet. Viszont az már kissé szubjektív is, hogy kinek mi a csendes, éppen ezért ha valakinek annyira nagyon csendes, meg kb. zajtalan megoldás kell, akkor külső HDD helyett külső SSD-t célszerű venni és használni.

"Lassan elhagyom a Win-t és áttérnék Mac-re akkor ott is tudjam majd használni"

Arról is volt már szó itt, hogy ha Machez, macOS alatti használathoz kell külső merevlemez, akkor vanank némi felárért kifejezetten ahhoz tervezett sorozatok, de amúgy egy normál külső merevlemez is megfelelhet ilyen célra, szükség esetén lehet pl. exFAT (pl. a WD My Book újabban pont ezért alapból olyanra van formázva gyárilag) vagy egyéb, macOS-szel kompatibilis fájlrendszerre (pl. HFS+J, APFS) formázni, Type-C csatlakozáshoz külön adaptert / kábelt venni, stb.

"Képes legyen FHD/60 videók lejátszására"

Ehhez egyrészt nem kell külső merevlemez szinten különösebben semmi extra, meg akkora nagy adatátviteli sebesség sem és kb. minden külső merevlemez képes erre, lásd egy másik esetnél leírtakat a 4K UHD filmek lejátszása kapcsán. Másrészt maga a megfelelő lejátszás a gazda hardvertől, valamint az azon futó OS-től és lejátszóprogramtól is függ, lásd a téma topikjában leírtakat.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.