Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kalandor: Muti, mekkora a havad?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nekem ez a Paci Aricha eléggé ízlett anno. -
sz.zs.
őstag
Cause caffee & roastery-t ismeri valaki? Milyen lehet?
-
-
gtr313
csendes tag
Cafelat Robot Barista új állapotban, garanciával, sok extrával - több kép az avx-en vagy a facebookon
-
Jolida
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
-
prtk
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Igen, a Moszkva felé: ERRE
-
-
Jolida
tag
válasz
nobodyy
üzenetére
Csak abban érdemes/lehet ... ha azt akarod, hogy a feladottat ne szedjék szét (a "krémport"
előszeretettel rakják kv közé, hátha a kutya nem ismeri fel -de igen-).Két hétre két negyed kilóst szoktam vinni. Mostanában jobbak a scannerek, nem vegzálnak e miatt.
Az AP és a K6 Kingrinder a feladottban megy. -
nobodyy
csendes tag
Amatőr kérdés: szerintetek fel lehet vinni kézipoggyászban szemes kávét repülőgépre? Nem fogják elvenni biztonsági ellenőrzésen? Kb. 500g.
Eléggé fájna ha kidobatnák velem. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Milyen árkategóriában keresel? Gyors keresés alapján 50-55 eur / kg (20-22k Ft / kg) kategóriában azért elég jó választék van (árra nem tudsz szűrni, de be tudod rendezni úgy, hogy a grammra vetített ár alapján rendezzen).
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
...nomeg packetáznak, ami mostanában már a magyar posta színvonalát idézi, erre felénk legalábbis...
Egyébként én imitt-amott rendelek a paciktól kilósakat, szerintem azok is elfogadhatók. -
-
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Én pont hasonlót kértem pallyoztól kedden, és olyat is küldött tegnap….
-
Jolida
tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
MM többnyire kifogyott AVX-ből, a Mammutban pl. csak pár zacskó fél éves blend és talán 5 darab kilós volt ma.
Átsétáltam a Fény utcai piac oldalába és vettem Bányait (én is kifogytam a "tömeg" kv-ból, hét végére már csak a fagyó maradt volna).Frisset hét elején Pallyotz, szerdán Kalmár, a hét folyamán Impresso tud szállítani.
-
sz.zs.
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
MM-ból avx. Igaz mostanában nem ittam, nemtom tudnak e már nem ízhibásan pörkölni.
-
Toobee
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Kofio, volt már, hogy 24 óra alatt itt volt.
-
Van olyan rendes pörkölő itthon, ahonnan kb egy hónapos cuccot lehetne rendelni izibe fogyasztásra? Kicsit elmértem az év végi szlopálást és bukta van. Tchibot és barátait nem kérek. Akkor inkább tea.
-
ZolKel86
csendes tag
Sziasztok! Tudja esetleg valaki, hogy Mazzer Minihez ( nem az electric) 3D garatszűkítő rajzot honnan tudnék letölteni? Sajnos nem jó bele az itt a fórumon is ismert SJ és Mini E-hez passzoló…
Köszi előre is
-
válasz
Cathfaern
üzenetére
Én visszaküldtem egy webshopnak egy ilyesmit,
- mert nem írta, hogy ávéiksz-es az őrlő,
- azt írta, hogy "a legújabb 2023-as verzió" - ez önmagában fura, mert a "legújabb" 2024-es konstrukció - a DF64 válasza alapján, ezeknél van plazmaizé, egy darabos csőr, illetve 800-as min. fordulat + javított motorvezérlés,
- illetve a gyártás évét konkréten nem lehetett kideríteni (a DF64-nél sem). -
tuzpenge
őstag
Hello.
A Pallyotz kávék csomagolásán ha az szerepel csak, hogy minőségét megőrzi 2025.12.16-ig, az itt azt jelenti, hogy 2024 dec 16-án pörkölte?
-
-
válasz
DrDante666
üzenetére
Ha kevesebb koffeint szeretnél, vegyél világos pörkölésű, magasan termesztett cuccot. Elkészíteni nagyobb kihívás, de ízélményben is egész más. Ja, meg àrban is persze. Ha viszont szereted az erőt, akkor ne foglalkozz a koffeinnel

-
DrDante666
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ezt nagyjából én is így tudtam. De akkor talán az lesz a megfejtés, hogy a Malabar csak az arabica kategórián belül megszokottól tapasztalható magasabb koffeintartalmúnak, ám egy blend koffeintartalmától attól még elmarad.
(Bár ettől még mindig mindig fura, hogy a 50% robusta bronze koffeintartalmára vajon miért mérhettek 44 mg/dl kevesebbet, mint a 30% robusta silver esetén.) -
válasz
DrDante666
üzenetére
A Malabar arabica, a másik kettő robuszta+arab blend. Robuszta koffeintartalma nagyjából duplája az arabnak, persze fajtafüggő is.
-
DrDante666
tag
Üdv! Eddigi Kapucziner rendelések után AVX kávékat terveztem most kipróbálni kotyogósba. Az ebben a topicban még régebben olvasottat alapján a Bronze, Silver, Gold, Branzil Santos, Monsooned Malabar maradt meg az emlékeimben. Ezek közül is inkább a Silver, Gold, Branzil Santos, mert a magasabb koffeintartalmúakat kerülném, és úgy tudtam, hogy a magasabb robusta arány, illetve a Monsooned Malabar kicsit ütősebb hírében áll e tekintetben.
Immár vannak viszont koffeintartalom mérési eredmények feltüntetve, ahol ezzel szemben azt látom, hogy a Bronze Blend (50/50) esetén picit kevesebb a mért koffeintartalom mint a Silver Blend (70/30) esetén, de ami jobban meglep, hogy a Monsooned Malabar esetén pedig egyenesen fele az előbbieknek. Miből adódhat ez az ellentmondás, elnézek valamit?
-
-
-
Feldobtam a Niche Duot ha valaki őrlőt venne épp >>> [link]
-
-
b.kov
senior tag
válasz
b.kov
üzenetére
Most sikerült a kereső alapján válaszokat találnom a topikban, úgyhogy megnyugodhatok egy kicsit?
-
b.kov
senior tag
Sziasztok,
Megérkezett a rendelt df64 gen2 örlőm, vagy valami olyasmi.
Innen rendeltem a megbízhatónak tűnő értékelések alapján.A kérdésem az lenne, hogy mennyire kaptam eredeti cuccot, ha AVX-es jelölést találok mindenhol? Egyrészt a dobozon, másrészt az örlőnek egyes részein is ott virít a felirat. Utólag most persze látom, hogy a webshopon a "Brand" AVX.
Ez mit jelent a gyakorlatban? Érzésre egyébként rendben van, van benne anyag, fémek az alkatrészek. A kérdésem az lenne, hogy ez gyári örlő 1-2 aprósággal megtolva az AVX által, vagy köszönőviszonyban sincs az eredetivel? A kések külön kérdésesek számomra, bár azt még nem néztem meg.
A termékről készült fotók:
[kép] [kép] [kép]Szerintetek küldjem vissza, vagy túlgondolom?
-
-
Firelli
újonc
Coffee Líceum pörkölőről van tapasztalata valakinek?
-
KisApám
addikt
Vettem AVX Arabica BRAZIL Miaki Yellow Bourbon kávét.
Közepesen sötét pörkölésű.
Kingrinder K6 kávéőrlőm van.
AVX EM1 Lux Kávégép hozzá.Milyen őrlési fokozaton őröljem le és kb. hány fokon főzzem le?
-
kaligula
tag
Köszi a tippeket, megrendeltem a tömítés készletet, ez a legegyszerűbb. Maga az anyag érdekelt, amiből lehet készíteni hő/vízálló tömítést, ami nem mérgez meg
, de Francesco ajánlata nyert
Kalmár: a pid azért jutott eszembe, mert én még csak egy fia termosztátot sem találtam az enyémben, a gőzszelep szólt szinte folyamatosan
U.i.: a Kafmasino egészen jól imitálja a karos gépeket, tetszene neked. -
válasz
Vadasz03.24
üzenetére
Frement olvastam elsőre, mondom itt a fűszerKV?

-
John3:16
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Köszi a javaslatot, de újat szeretne.
-
Vadasz03.24
csendes újonc
Ha valaki szereti a ferment ízvilágot, kalmárnál a don joaquin zseniális.
-
aradebil2
senior tag
Impresso rendelésem egy felvágott kávés juta zsákkal volt kitömve,elég menő
-
-
csendes tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
@qvik27 @Cathfaern
Köszönöm a javaslatot mindkettőtöknek!
-
csendes tag
Sziasztok! BÚÉK!
Kis segítséget szeretnék kérni.
Havernek kellene kotyogóshoz kéziőrlő 20k körül. Túrázni is szeretné vinni. Mit javasoltok? -
-
jugeen
addikt
válasz
hoffman_
üzenetére
Ha külföld, akkor Espresso Tool
-
-
b.kov
senior tag
válasz
gonnok
üzenetére
Köszönöm az infót. Én nem V-t, hanem sima df64 gen2-t rendeltem végül DLC késekkel 140-ért újonnan - egyelőre úgy látom, hogy ez is jó vételnek számít. A webshopban fel is ment egy tízessel az ára a rendelésem után.
Később tervezem upgradelni a késeket, de egy ideig tervezem a gyárit hajtani (első síktárcsásom lesz). -
Eladó sorba került a Flair Signature főzőm.
Hátha valaki épp ilyet keres
-
Zen42
tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Ha már szóba került a szilikonzsír kérdés,
Lejár ezeknek a szavatossága? Kétszer is jártam úgy, hogy idővel szétvált alkotóira és inkább nem használtam fel.
Még ha egy jó ideig kevergettem, akkor sem lett teljesen olyan mint az új. Vagy van valami trükkje ennek?
Másik kérdés, mi a régi szilikonzsír eltávolításának leghatékonyabb módja? Izopropyl-lal csináltam régebben, de nem volt egy egyszerű menet.
Köszi! -
Toobee
veterán
válasz
Toobee
üzenetére
5-8. The Barn Gesha Masterpiece kóstolás ment tegnap. Akit érdekel az 1-4., az itt találja.
előzmény kommentemben pedig a kávék leírását.
5. La Esperanza, Columbia, natural: nekem ez a pár évvel ezelőtti Kawa Sudan Rume íz és illat egy az egyben. After eight, kis fűszeresség, ahogy hűl: kerek savak.
6. Al Mezab XI, Yemen, alchemy: erős kakaóbabos íz melegen, ahogy hűl jöttek a savak is, édességgel együtt. Végtelenül komplex ízt nem éreztem, de egy kellemes tétel volt.
7. Aroma Nativo, Columbia, lactic honey: a nap legkiemelkedőbb tétele volt számomra. Már az őrlemény is bodza illatú volt, ami a cuppingban is nagyon jól kijött, ez egy végtelenül édes, virágos kávé. Mikor rendeltem a csomagot, ilyen élményt vártam. Ahogy hűl, jött a dinnyés édesség is, ezt a kávét nagyon melegen ajánlom mindenkinek. Jó hír, hogy úgy látom még kapható két helyen is. Szerintem ugyanarról van szó az adatok alapján.
aesthetecoffee, itt van több adat is róla, szimpatikus pörkölő, van náluk bőven ritkaság. Ha ugyanaz a LOT, akkor 382 kg készült belőle összesen.
8. Los Lojanes, Panama, washed: a nap másik kedvence, ő pedig nem virágos vonalon domborított nagyot, hanem a savakban volt erős. Mint egy édes mandarin, korty végi teás ízzel. Őt is melegen ajánlom, ha beszerezhető. Doubleshotnál volt, sajna már elfogyott. Egy amerikai pörkölőnél látok még: proudmarycoffeebetettünk még egy kávét, Bányai gesha, ha már szó volt róla legutóbb. Szemek mérete is eltér a többitől, óriási babok. Valami kis bántó fa volt a háttérben végig, de ha az árat is figyelembe veszem, akkor azt kell mondanom, hogy ár-érték arányban szuper. Bár mikor geshat veszek, ettől azért jobb kávéra vágyom.
ha jól tippelem úgy építettek fel ezt a szettet, hogy az egyszerűbb, kevésbé komplex irányból indultak, hogy legyen egy kis gerince az egésznek. Idáig nagyon tetszik.
-
icm
tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Köszi az elérhetőséget!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
kaligula
üzenetére
A Microcimbali működési elve szerintem a Faema Faemina-val egyezik meg. A fej/bojler monoblokk. Ha nincs nyomás a bojlerben, akkor 0 előáztatás van lenyomott karnál, ergo rendkívül rövid shot-ot tudsz csinálni 100 fóka alatt. Így pedig elkerülhetetlen, hogy a gép túlmelegedjen akár kávékészítés nélkül is, ha csak úgy be van kapcsolva. Én nem látom más módját ezekkel a gépekkel a precíz kávékészítéshez, hogy a boiler felfűtése után el kell csípni azt a rövid időablakot, amikor a fej épp megfelelő (80-85C) hőmérsékletű, így képes a 115-120 fokos vizet még visszahűteni a kívánt 90-95 fokos sávba. A JH ezt a moddolt Faemina videóban szerintem szépen el is magyarázza. Kiegészítés: nem (elsősorban) lelkiismereti okokból nem voltam, hajlandó neki megpidelni a Faeminát, hanem mert működésképtelenné vált volna nyomás nélkül.
@icm pm-ben küldöm Karakai Gábor elérhetőségét fűtőszál témakörben.
-
icm
tag
válasz
kaligula
üzenetére
Elég nehéz látatlanban megmondani milyen az a tömítés… nekem épp nem áll rendelkezésemre microcimbali, hogy megnézzem
Ha nem alakos (metszetben nem valami érdekes profil) akkor szerencsével sima O gyűrű is odarakható. Az, hogy ovál az nem gond.
Felsorolt tömítéssel foglalkozó boltok lehet tudnának segíteni is akár gyártóban (de segítek, a Tauril is gyárt tömítéseket) egy darab alakos tömítés esetén lehet egyszerűbb Francesco papától rendelni egy szettet. Jó eséllyel úgyse lesz többet szétszedve…
Pid-re meg egy külső PID box lehetne megoldás (értem, ronda…). Én emiatt tettem le a Peppina pideléséről. Na meg a fűtőszálam is tönkrement (Kalmár épp van Neked ilyened?
de mivel kb papírnehezék / ablak kitámasztó így nem izgat - gyűjtőnek kedvező áron eladó
) -
killboy007
csendes tag
válasz
molako
üzenetére
hello, köszi a választ.
A tapasztalat hasonló, viszont most mentem egy kört egy világosabb kenyaival, ami elég savas, és ugyan elsőre nem sikerült teljesen leképezni a Extractamundo Dos! profilt, de valami hasonlóval sokkal édesebb végeredmény lett az eddigiekhez képest.
Az előáztatást gyors átáztatással csinálja, majd kis várakozás (~2mp, kar megtart, nyomás visszaesik), ezután pedig gyakorlatilag húz egy turbót. Az egész tart kb 20 mp-ig. Nekem elsőre ehhez túl finom lett az őrlemény, de még így is igen meggyőző a végeredmény a sokkal hosszabb előáztatásos módszerekhez képest. 1:3-at húztam, de ennél ezt rövidebbre is lehetne venni.
-
kaligula
tag
Köszi a tippeket. O gyűrűket találtam, csak az üveg ovális tömítése okoz fejtörést. Szerkezetileg rendben van, 60-as évekbeli verzió. Gondolkodom pid-en, lehet nem lenne túl bonyolult belerakni.

-
Kávé Kálmán
tag
válasz
kaligula
üzenetére
Ja, a "loxeal 9" szuperül működik. Ezek szerint kis kiszerelésben is kapható az Expolygonban. Tömítés: számos alkalommal beütött, hogy hosszan elhanyagolt gépen csak ott cseréltem tömítést, ahol szivárgott. Az eredménye az lett, hogy 2-3 szor kellett szereléshez fognom. Csodák nincsenek, a következő gyenge ponton talált fogást a nyomás. Nehéz, soxor nem is érdemes spórolni a tömítésekkel, ha nincs végtelen időd a szét-, összerakásra, ami a végén gyakran többe fog fájni, mintha az elsőre a komplett csere mellett döntesz. Francesco az utóbbi években már több időt tölt csajozással, mint a kávégépek simogatásával, de ha cseresznyéd van, akkor még tartja a kit-et. Alaposan nézd meg a bojlerét a gépnek, hogy mennyire van oda az aluminium. Szép gép, de sajnos Microcimali-ból számos zombi menthetetlen.
-
icm
tag
válasz
kaligula
üzenetére
Alapban EPDM, szilikonvagy viton jöhet szóba. NBR-t inkább ne. Ha nem alakos a tömítés akkor aimán lehet az oring, superseal, sealring boltokban (O gyűrű, kell egy belső átmérő és magasság / vastagság).
Kenésre meg étkezési szilikonzsír. Szétkened az ujjadon, aztán mehet a tömítésre, azon szépen egyenletesen elkenve. -
kaligula
tag
Hali! Technikai segítséget kérnék: microcimbalit ráznék gatyába, van rajta egy kis üveg ablak, aminek a tömítését cserélnem kellene. Miből lehet készíteni házilag, milyen anyagot érdemes használni? Van ebben valakinek tapasztalata? Ez ugye maga a víztér, amiben a dugattyú is van, és ebből jön még egy kérdés: a dugattyú gyűrűit mivel érdemes zsírozni, amit utánna nem gáz, ha megiszok
?
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Újszerű Dell Latitude 7400 14" FHD IPS, i5 8365U, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Karácsonyi Akció! Apple iMac 19.2 i5-8500 Radeon Pro 560X 4GB 16GB 256GB SSD 21.5" 4K Retina
- Vállalom telefonok,tabletek javítását ,(szoftveres hibát is,frp lock-ot is)márkától fügetlenűl
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Midnight - 1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4250, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

előszeretettel rakják kv közé, hátha a kutya nem ismeri fel -de igen-).
Köszi előre is

)