Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- SzDavid99: Barangolás egy ünnepi Nintendo-mekkává változott szöuli bevásárlóközpontban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lezso6: Nemzetközi újév visszaszámlátor alkoholistáknak
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nálam is járt egy kis időre egy roastino meg valamilyen Kálmán-féle indonéz zöld, ha jól emlékszem.
Hármat pirítottam vele, kb. 80 grammokat (ződen). Kettő kb. olyan lett színre, mint a CM filterpörik, egyet meg szándékosan sötétebbre hagytam - ez utóbbi "kellemesen olaszos" lett. A világosabbak nekem ízlettek (kivártam 2 hetet), ami azért igazán jó hír a dilemmázóknak, mert kb. 10 percet túrtam a netet hőfokok meg percek után kutatva, és ez így sikerült elsőre, egész elfogadhatóra.
Bevallom, én nem tököltem előmelegítéssel, mondván, a beleöntött kávébab hőkapacitása kb. 3x-4x akkora, mint az előmelegített dobé. (Szóval a bab hőmérsékletfelfutás tekintetében nem tartottam szignifikánsnak.) Ellenberger azt megjátszottam, hogy az első pár pattogásig nagy lánggal fűtöttem, aztán visszavettem.
Szóval azon már többedjére agyalok, hogy ez egy mennyire eltalált kis cucc!
...még a végén beruházok egybe, amikor a Feleség nem figyel :-) -
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Köszi! Nyilván nincs okom kételkedni @hogyaza fórumtárs szakértelmében.
A helyzet azonban az, hogy azért keresek alacsonyabb viszkozitású zsírt, mert amit pótolni szeretnék, annál lényegesen viszkózusabb van csak a fiókban - szóval nem annyira jó. Olyan kellene, amilyen kb. az eredeti, ami alacsony viszkozitású.
(De megoldom a kérdést gugel barátommal meg a valamelyes műszaki ismereteimmel.) -
kchris78
veterán
válasz
Alabástrom
üzenetére
Bocs srácok nekem a sweet and juicy-ről kicsit más jut eszembe
. Remélem nem vagyok egyedül
. -
-
Bazsee71
őstag
válasz
Alabástrom
üzenetére
Szerintem ez kb fedi, a puffert fele-fele arányban felosztva (szódabikarbóna/kálium-bikarbonát) meg is van a Bright and Juicy. Amit viszont nem értek, hogy miért szalad el Chloride.

-
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Hoffmann videója dobott valamit esetleg a külföldi rendeléseken?
-
Toobee
veterán
válasz
Alabástrom
üzenetére
Lotus oldalán a kalkulátor alján írja, hogy miből mennyi van benne.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem beszélnék én igazából "profi előadás"-ról. Sokkal inkább egy általunk vélt optimumról, ami az idők során körvonalazódott. A Roastino-val például, mi alapvetően nem nyúlunk a pörkölés során beállított égőteljesítményhez. Mi primér a mintákat pörköljük le vele, hogy megtaláljuk a legjobb kávékat, rangsoroljuk a őket, amikből aztán kisebb-nagyobb mennyiséget vásárolunk. Ott nincs helye az individualizmus kiélésének. Az egyéni ízlés ennek simán ellentmondhat. Adott kávét különböző módon/profilokkal pörkölgetni totál legitim, sőt kívánatos. Toljátok-toljátok!!!
-
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Tegnap valamit nagyon elkaptam a betonkeverőn. Jobban előfűtöttem (véletlenül), inkább 140fok táján járt, mint 90. A többi pózna nagyjából stimmelt, de nem engedtem elszaladni a hőt 210 fölé, figyeltem. Reccs után a minimumon volt már a láng. Így lett kb. 11 perces a cucc és nagyon kijött belőle a kolumbiàn boros sav, plusz eltűnt a karamelles pörkölt gesztenye felhang. Mivel tőletek most sajna nem emlékszem milyennek kéne lennie profi előadásban ezért ezzel az eredménnyel nagyon elégedett vagyok.

-
hoffman_
nagyúr
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
koszi szepen. nem, azt nem is terveztem, o kicsit tovabb vitte a dolgot, kell a show : )
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
hoffman_
üzenetére
"tegnap megjott a Roastinom, ma erkezett rola JH video. oriasi, kiszamolni se lehetett volna. koszi Gabornak es Daninak ezuton is, varom, hogy alagyujtsak : )"
Hajrá!!! Nem érdemes a zöld kávé aprításával bajlódj! Amúgy július óta van nála. Amikor decemberben elkotyogta, mi a terve, James-nek is mondtam, hogy az lesz a projekt legrögösebb szopóága (biggest challenge)... Vaktyúk's Bullseye.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
...elírás, "bright and juicy", nem sweet and juicy...
És a RP arányainak megváltoztatása úgy tűnik, nem fog működni ennyire egyszerűen, mert a lotus drops kicsit máshogy van összerakva, mint az én RP receptem.
-
jugeen
addikt
Elképzelhető, hogy a DAK Coco Bongo filter is csítes kávé lenne? Fogyasztott valaki belőle? Olyan, mintha egy szelet Bounty-t tettem volna a presszóba.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Alabástrom
üzenetére
...szerintetek működhet olyan tök egyszerű módon is, hogy mivel a Rao-Perger konkrét receptje meg van, a két lotus drops recept arányai alapján "eltorzítom" a R-P receptet? (Azaz 33%-kal kevesebb magnéziumot, ugyanannyi kálcium, feleannyi szódát és feleannyi káliumot teszek bele, mint amit a R-P recept ír?)
-
Alabástrom
senior tag
Szivesen kipróbálnám ezt a "sweet an juicy" vizet, de többedik nekufutásra sem találom a konkrét receptjét, amit házilag is ki lehetne keverni (lotus drops nélkül). Ennyire titkos a lotus drops összetétele? Vagy bonyolultabb a dolog, mint gondolom?
Nálam biztos sokkal jobban elmélyültek vannak itt, ki tudna valaki segíteni, hogy a rendelkezésre álló alapanyagokból hogy dobhatnám össze?
Ami akad itthon:
Epsom salt (MgSO4-7H2O)
Baking soda (NaHCO3)
Magnesium chloride hexahydrate (MgCl2-6H2O)
Calcium chloride (CaCl2) (anhydrous)
Bicarbonate potassium (KHCO3)Köszi előre is!

-
Melorin
addikt
Ha már a víz van terítéken: milyen vizet állíthat elő ez a szerkezet a munkahelyemen?
Jó lehet ez kávéhoz?
-
Nem illendő ismételgetni, tudom, de teljesen felvizeztétek a topikot
Szóval még mindig kérek egy kis segítséget:
Őrlő állítómechanikájához milyen szilikonzsírt ajánlotok?
Azt gondolom, hogy nagy tapadóképesség és alacsony viszkozitás volna a két lényeges jellemző.
Amim itthon van, az nagy viszkozitású.
Előre is
-
válasz
CsernusZolta
üzenetére
Nem akarnám eloffolni MI felé a pancsolós izgalmakat, csak mondom, hogy ezek a mindenféle (és valamennyire különböző) bázisokon tanított generátor MI-k nem adekvát eszközei az ilyen képletek előállításának.
Célszerűbb könyvjelzőzni a táblicskut, aztán kontrolleFF...
-
Bazsee71
őstag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Rao/Perger receptet próbáltam, az nem igazán jött be, másodjára volt a Bright and Juicy, és ott le is ragadtam, annyira betalált. Illetve, kísérletezgettem több saját recepttel korábban, de valahogy ez jobban passzol ahhoz, amit filterben keresek.
Hogy ad-e hozzá valamit a kétféle buffer, azt nem tudom, de tervben van egy cupping mátrix felrakása a Rao ajánlás szerint: nagy adag batch brew, szétosztva csészékbe, és azokba mennek a cseppek utólag. -
hoffman_
nagyúr
tegnap megjott a Roastinom, ma erkezett rola JH video. oriasi, kiszamolni se lehetett volna. koszi Gabornak es Daninak ezuton is, varom, hogy alagyujtsak : )
-
Nutra
tag
Én a Barista Hustle módszer és receptek szerint keverek vizet.
Ennél sokkal mélyebb rabbit hole is van?
Edukáljatok légyszi, merre olvassak tovább
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Bazsee71
üzenetére
Igen, az a táblázat nagyon jó, én azt használom mindig számolásokhoz. Hátránya, hogy csak háromféle anyaggal tud számolni egyszerre (egy Ca, egy Mg meg egy buffer), de amúgy se volt kedvem kevergetni ennél többfélét. Ha az ember leduplikálja a számolós sheetet, akkor el is tudja "menteni" a bevált beállításokat

Te próbáltad és neked jobban bejött a kétféle bufferes verzió és azért azt használtad, vagy csak mert alapból azzal van a recept?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
verti1
üzenetére
Szerintem is nagyon sok, de ott ez az ajánlás.
Én jelenleg ~40 GH / 25 KH-t használok, 1:3 Mg:Ca aránnyal, 5L-re ez 185 mg keserűsó, 185 mg CaCl és 210 mg szódát jelent. De sokáig az "Oslo csapvíz" receptet használtam, 42 GH / 25 KH, de nagyrészt Ca (5L-re 20 mg keserűsó, 300 mg CaCl, 210 mg szóda). Lehet rá is kéne próbálnom újra

Múltkor csináltam egy 20 / 40 / 60 GH cupping tesztet, az alapján közösen a 40 nyert nálunk (nekem a 40 és 60 kb. egyenrangú volt, picit más miatt volt jó mindkettő, de feleségemnek a 40 jobban bejött). De nagyon sok múlik az egyéni ízlésem, meg hogy ki mit vár a kávétól, szóval érdemes próbálgatni.
-
CsernusZolta
újonc
válasz
BBpeter
üzenetére
Ezekkel óvatosan, nekem a copilot és chatgpt 2 különböző értéket számolt az 5l desztvíz, keserűsó, szódabikarbóna, bright and juicy kombóra
Copilot:
For 5 liters:
Magnesium sulfate (MgSo4) 222.2mg
Sodium bicarbonate (NaHCO3) 151.45mg
GH 71.9mg/l
KH 18.03mg/lChatgpt:
For 5 liters:
Magnesium sulfate (MgSo4) 0.2227 g
Sodium bicarbonate (NaHCO3) 0.0731 g
GH 71.9mg/l
KH 18.04mg/lMíg a vizes kalkulátorok (Chris Abney-é és Gagné-és is) 5 liter ez 0.88g keserűsót és 0.15g szódabikarbónát számol a 72GH, 18KH értékekre.
-
Bazsee71
őstag
válasz
Toobee
üzenetére
Mi Bazáron filterre a Bright and Juicy vízzel mentünk, szerintem telitalálat az a recept. Otthon ezzel is presszózok, az általad is képviselt vékony de aromás italok készülnek.
Presszóra a Light and Bright-ot kevertem, azt már nem a cseppekkel, ennek oka prózai: kifogytak volna az üvegcsék, az utánpótlás pedig nem érkezett meg. Viszont David Seng excel táblázata zseniális, mélyebb vízkémiai ismeretek nélkül is össze lehet rakni az oldatokat.
Kálium-bikarbonátot gyógyszertárban vettem, de ahogy látom borászok nagyobb mennyiségben használják, szaküzletben elég olcsón hozzáférhető. -
norkov84
tag
válasz
verti1
üzenetére
Köszi! Azt nem látom, hogy hazánkba küldenek-e, mert pl. olaszokhoz vagy franciákhoz 15EUR a szállítás (persze ha valakinek van német/osztrák rokon/ismerős, akivel rendszeresen találkozik, úgy kevesebb), az MP400 meg 159EUR. Úgy már majdnem ugyanott van, mint az itteni ár (1-2e a különbség).
Sajnos a Bestmaxx/Bestprotect stb. ipari alkalmazások, ott más a fej és nem kompatibilis a házi rendszerrel. Így nálam csak az MP, MPC patronok működnek. -
-
verti1
tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
5L-be 2g? Az nagyon soknak tűnik. Az én receptem az 5 literbe 0.18 szóda és 0.6 Mg. Pontosan nem tudom, mert nincs előttem a papír, de ilyesmi. Ezt én univerzálisnak használom filterhez és presszóhoz. Valami univerzàlis receptből indultam, hangoltam rajta saját ízlés szerint. Olyat szoktam csinálni ha nagyon kevés a test a presszóban akkor rakok hozzá BWT mg+ kancsósból. Csak keveset, mert nagyon hamar elmegy abba az irányba, hogy lesz test, de minden mást kiherélek belőle. Nagy varázslat ez az egész, na…
-
verti1
tag
válasz
norkov84
üzenetére
Itt elég jó áron vannak BWT patronok, persze euro függő is a dolog. Megbízható bolt, ismerősöm évek óta innen veszi.
https://kaffeepause.at/ -
Toobee
veterán
válasz
mézespálinka
üzenetére
Receptekből vissza tudod számolni. Mivel nem egyenletesen fogy, magadnak kell utána számolni.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Toobee
üzenetére
Filter / cuppingra az én tapasztalatom az, hogy ahhoz az elvárásokra amit te is képviselsz (világos kávék) meg is érkeztél és nagyon nincs hova tovább menni a "bright and juicy" receptnél. Játszhatsz picit esetleg azzal, hogy Ca vagy Mg-t szereted jobban, vagy azok valamilyen keverékét, de ez olyan drasztikusan sokat nem fog már változtatni a végeredményen. Bár van aki nagyon "allergiás" vagy az egyikre vagy a másikra és nem hajlandó inni, én azért ennyire erős különbséget nem éreztem. Persze lehet más ha felmegy 80 GH fölé az ember. Én alapvetően jobban preferálom a Ca-ban erősebb vízeket, Mg szerintem nagyobb mennyiségben rápakol egy "műanyag" gyümölcs ízt mindenre. Ami elsőre még finom is, csak fura amikor teljesen más kávékból is kiérződik ugyanaz az íz (Többek között ezért se tudok mit kezdeni a Daráló csatornás 2g keserűső, 0.1g szódabikarbóna 5L vízbe ajánlással). De szerintem a 40-60 GH és 20-30 KH elég sztenderd lett a világos kávékra utóbbi időben, pl. Aviary, TW, Sey mind ehhez nagyon közeli értékekkel dolgozik. Azon belül a konkrét arányoknál kiérezni különbséget ha egymás mellett kóstolod, de ha egyik nap kapsz az egyikből, másik nap meg a másikból, akkor elég nehéz megmondani, hogy melyik volt melyik szerintem.
Ultra light vonalon szoktak elmenni magasabb 70-90 GH és 40 KH irányba (TPC, Substance, Minmax ajánlás is ilyesmi). De tapasztalat alapján az ezeknél sötétebb kávéknak ez kevésbé áll jól, míg fordítva kevésbé probléma. Szóval a 60/20 környéke biztosabb választás, hacsak nem kizárólag ilyeneket iszik az ember.
Espressot továbbra is csak vonalon túlról, de ott viszont inkább az alacsony GH (20-40) és magas KH (70-80) dívik ahogy látom.
Igazából mire ezt így végigírtam rájöttem, hogy az eredeti "megérkeztél" állításom nem nagyon állja meg a helyét, szóval jó kísérletezést

-
norkov84
tag
válasz
Toobee
üzenetére
Sajnos a BWT-árazás valóban arcpirító a patronokra
5 éve váltottam ilyen rendszerre, amit Te is írsz (csak a BWTs, nem a Grohe-s szűrővel/fittingekkel, de ugyanúgy Grohe csapteleppel), akkoriban ~40e volt egy MP400-as patron, most már 70+e...Nálunk a mosogató alatt van beépített kuka, így egy RO-berendezés nem férne el sajnos. Ára ellenére nagy előnye a BWT-rendszernek, hogy 1db hengert kell elrejteni és kész is. Így nálunk marad továbbra is, ezt használjuk iváshoz-főzéshez-kávéhoz/teához.
-
Toobee
veterán
Tegnap összeraktam a lábmosót, végül ezt a megoldást választottam, így a 100 mikronos előszűrő + lágyított víz után került beépítésre. Másik lehetőségem lett volna, hogy kimegy a kazánházba és megkapja a bejövő hálózati vizet.
Erre a típusra esett a választásom:
Krausen 400 Pump direkt átfolyós RO víztisztító nyomásfokozóval
Azért ezt választottam, mert ebben 1 db 400-as RO szűrő van, nem pedig 2 db 200-as.A BWT patron után igyekeztem körbejárni az üzemeltetési költségeket is. 1 szett előszűrő 3950 Ft-ba kerül, utószűrő 2950 Ft-ba. Mivel szűrt ágba kötöttem be, éves cserét javasoltak, 400-as RO membrán pedig papíron 3 évet fog bírni, ezt majd a TDS mérő fogja megmondani, hogy valóban kibírja-e addig. Ez 20900 Ft.
A bekötés nem volt nehéz, én már készültem erre, ezért vittem a mosogató mögé egy vízcsövet csappal a végén, szennyvíznek is előkészültem és raktam egy falon kívüli konnektort is, mert tudtam, hogy nyomásfokozós gépet fogok vásárolni. A beépítő készlettel úgy készültek, hogy meglévő rendszerbe, mindenféle előkészítés nélkül fogja valaki ezt beépíteni, ennek megfelelően zárókupakot nem adtak a vízcsap csatlakozóhoz, azt kellett külön vennem ~500 Ft-ért. Szennyvízhez egy megcsapoló nyeregidomot adtak, így ahhoz sem kell semmiféle előkészítés. Csöveketet értelemszerűen méretre vágtam, a csapot meg pulton belülre helyeztem, csak kávéhoz használjuk.
2021-ben vettem egy Grohe 3 utas csaptelep készletet szűrővel, amihez a Grohe Blue Magnézium + Cink szűrőt használtam. Nem tudom, hogy ez melyik BWT, elvesztem már a sok változat között. Termékleírásban ennyit közölnek: a vizet legfeljebb 35 mg / liter magnéziummal és legfeljebb 3 mg / liter cinkkel dúsítja. Mostanság lenne csereérett a patron. Itthon 45-48 ezer között látom, kint is 100 EUR környéke.
Csináltam egy nem reprezentatív kis íztesztet (recepten is finomhangoltam közben) a HAYB Ethiopia BENCH MAJI kávéval, ami egy anaerob gesha. A kevert vizeket Lotus szettel készítettem, a képen lévő adatok 900 ml vízre vonatkoznak.
1. Grohe Mg+Zn patron, visualizer link. Második helyre tenném, 2021 óta minden filter és presszó kávém ezzel készül, továbbra is egy szuper patronnak tartom, de ezen kívül nem kóstoltam mást.
2. Rao perger, visualizer link. Nekem ez túl klasszik víz, nagyon tolja a kakós, testes vonalat, utolsó helyre teszem, fel is húztam még vízzel 80 TDS-ig, hogy ne kelljen kiönteni.
3. Bright and juicy, visualizer link. Nekem ez jött be leginkább, de én a savakat és a friss, üde ízeket kedvelem.1. Grohe Mg+Zn: erre mindössze ezeket találtam:
vizet legfeljebb 35 mg / liter magnéziummal és legfeljebb 3 mg / liter cinkkel dúsítja2. rao perger

3. bright and juicy

Ha kicsit kiismertem magam a vízkeverés világában, akkor egy számomra leginkább megfelelő alapreceptet szeretnék kicsit tovább csiszolni a saját ízlésem irányába. Szóval ez megint egy olyan rabbit hole, amibe nem biztos, hogy be akartam nézni
Feleségem mondta is, hogy ahogy idősödöm, egyre meredekebb játékaim vannak. -
Őrlő állítómechanikájához milyen szilikonzsírt ajánlotok?
Azt gondolom, hogy nagy tapadóképesség és alacsony viszkozitás volna a két lényeges jellemző.
Amim itthon van, az nagy viszkozitású.
Előre is
-
No. Anyós kap kávéőrlőt. Kicsit kérdezgettem a guglit, és ebbe futottam bele: pumpás adagoló Graef-hez - ha valakit érdekel.
-
lojzi1
csendes tag
Föltettem két cuccomat az apróra, hátha valakit érdekel:
Fellow Aiden filterkávéfőző
Timemore Fish Smart hattyúnyakú 600ml -
public NMY
csendes tag
kazán ugyan nincs, de 2015 előtti full gép sok kiegészítővel éppen eladó (ha valakit érdekelne, keressen meg, amint időm engedi, felteszem a részleteket)
-
Wolfskin
őstag
Sziasztok, nincs valakinek egy Gaggia Classic/Baby kazán alsó elfekvőben, ami eladó?

-
Speti69
csendes újonc
válasz
verti1
üzenetére
Nekem is tetszett, de felbontás után sokat változott, vagy csak bennem volt a hiba, pedig 1 héten belül elfogott..
Először a mogyoró dominált a csokival, ahogy telt az idő úgy jött a citrus elő egyre jobban.
Előfizuban mellette volt a világos párja is, ott a mogyesz háttérben, és a citrus dominál. Féltem kicsit tőle, de kellemes meglepi. További érdekesség, hogy színben nincs is akkora difi, mint ízben. -
Toobee
veterán
Én is a vízpacsálás útjára lépek, miután már igencsak csereérett a Grohe Mg+cink patronom, de a kezdeti 30k után már 45-50 ezer közé mászott az ára.
Krausen 400 Pump lett a kiválasztott és Lotus Water cseppek.
azt nem tudom még, hogy a 100 mikronos szűrő + központi vízlágyító után kössem vagy a natúr ágra. Utóbbi jobb helyen lenne, előbbi esetén pedig valószínűleg jobban kímélném a szűrőket. -
válasz
Zsoltika25
üzenetére
Jó a gyáriban; ha rendesen iszol
, úgyis hamar elfogy.
Sötétebbre és klasszikusabb presszóra lehet emelni kicsit a szódát, de érdemes kísérletezni kisebb adag (1L) vizekkel, mondjuk feltolva az 5 literre vetített szóda értékeket akár 0.2 grammal és figyelni mit csinál az ízzel. Ez a jó rész a babrálásban
tuzpenge@ áttértem a kancsósra ÉS desztvízzel visszahigítom 100pps körülre. Ahogy öregszik a szűrő, egyre több a desztvíz benne, némi kompromisszumnal. Balatonon többel, mert ott annyira kemény a víz, hogy azt ember nem higítja 100 körülre..
-
Jolida
tag
válasz
Zsoltika25
üzenetére
Én is puffer koncentrátumot keverek (2.02g szóda, 5.93g keserűsó 600ml deszt vízbe).
A puffert hűtőben tartom.Ebből megy 100ml az 5l-es DM-es vízbe. Ezzel
etetemitatom a QM Pippát.Az 5l-es flakont a sötét spájzban tartom.
A Flair58-hoz nem vacakolok, a Mg+-os BWT kancsóból öntök a forralóba (általában 98C).
-
Zsoltika25
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Akkor nekem is egyszerűbb ha a DM-es 5L desztvízbe keverem simán és nem kel külön pancsolni. Tárolhatom abban a műanyag flakonban amiben árulják? Vagy inkább valami üvegbe öntsem át? Ha sötétebb pörkölésre térek át akkor merre kell módosítani az arányokat?
-
verti1
tag
Egy kis klasszik CM nyílt ma. Honduras-San Rafael. Mindenkinek ajánlom aki szereti a klasszikus vonalat. Hozza a kakaó/mogyoró vonalat, kellemes savakkal. Tényleg olyan mint amikor kakaóbabot ropogtat az ember.
-
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Most már sima csapvízzel tolod???
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
Zsoltika25
üzenetére
Szóda növeli a testet - ha túltolod, a keserűséget is. Többre már nem emlékszem, rég kevertem vizet
De mindig 5L kannát kevertem be,nem koncentrátumot. Ilyen 0.2-3g szóda, 0.7g keserű\5L
-
Jolida
tag
válasz
Zsoltika25
üzenetére
Ha jól számoltam, akkor ez kb. a Barista Hustle 80GH/40KH-nak felel meg.
Ez közepes pörkölésű presszóhoz szerintem jó.
-
Zsoltika25
csendes tag
Találtam egy ilyen "receptet" vízhez:
koncentrátum: 500g desztvíhez 8,6g szódabikarbóna+25g keserűsó.
a koncentrátumból 4g/1 liter a desztvízhez.
Jó lehet ez közepes pörkölésű presszóhoz? Ha nem akkor hogyan változtassak az arányokon? -
-
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Az ikeás-nál pont nem lehet......de nem baj mert így is jó.....annyi hogy így mondjuk 0,1 dl tejet nem tudsz habosítani....de általában úgyis többet szoktunk (az aljától kb 1-1,5 cm-re kell minimum felönteni tejjel - most csak mondtam egy számot nem vagyok otthon, nem mértem ki pontosan)...
-
-
BBpeter
tag
Megérkezett hozzám a Zp6. Mielőtt használatba vennem, van hozzá valami, amire oda kell vele figyelni?
Ha jól tudom, kézihez nem szabad RDT, ugye?
-
Tomace91
senior tag
válasz
JackFeryll
üzenetére
-
-
kchris78
veterán
válasz
sz.zs.
üzenetére
Csak azt lehet
. Mikor voltam 2023-ban, a kisebb - közepes helyeken podokból nagyobb volt a választék (meg az előre őrölt kvkból) mint szemesekből.. Le is voltam taglózva hogy wtf.... Bár lehet hogy régió függő a dolog - egyszer toscana/umbria után gondoltam majd mogyi krémből jó bevásárolok velence körnnyékén. Hát rosszul gondoltam
. (nutella szintű krémből nyilván volt de én 80 %-ot veszek csak, esetleg 50-60%) -
tuzpenge
őstag
válasz
JackFeryll
üzenetére
Én mikrózom az ikeásat is bőszen.....
-
JackFeryll
őstag
válasz
Toobee
üzenetére
Üveg legyen a könnyű melegítésért (én olyankor mikrózom, de ha a melegítés más akkor mindegy) meg sűrű háló benne. Nekem Timemore 3.0 van az jó.
Ikeás is jónak tűnik csak kevésbé mikrózható.
Timemorenak hátránya hogy a fekete borítás a tetején a fémen elkezd hámlani róla mosógatógépben mosva. -
Toobee
veterán
válasz
Vadasz03.24
üzenetére
Melyik típus ajánlott tejet habosítani? IKEA Upphetta 4 decis 3490 Ft.
-
sz.zs.
őstag
Idén először megyünk olaszországba nyaralni. A kérdésem, hogy random szupermarketekben ( Spar, Lidl, Aldi, stb.) lehet-e vásárolni e.s.e. pod-ot?
-
Toobee
veterán
102 mm SSP Brew vélemény, úgy látom nem kevés jó cucc fordult meg nála. Azt persze nem tudjuk, hogy milyen kávékat szeret.
-
Nutra
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Egyidőben szereztük, egyforma a szívás a nanofoamerrel takarításilag.
És igen, a french press tisztább, gyorsabb. Saját tapasztalat, akárcsak viccesnél.
Egy dolog miatt tartok ki a nanofoamer mellett és marad az utazós készletben: felmelegíti a tejet. Ha tudom, hogy nincs mikró a szobában, akkor nf pro. Ha van tuti mikró hozzáférés, akkor fp. -
vicces1
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Az Umami nem kivétel abban az értelemben, mivel ott tudás, és tapasztalati háttér van H.Laci révén. Meg azért az dupla ár ehhez viszonyítva, szóval 16-18ezer/kg áron már lehet akár jó is. A ferment meg sok mindent elfedhet.
-
válasz
sz.zs.
üzenetére
Van azért kivétel is

Umamitól a rwanda ferment pl. kifejezetten nagyszerű. Komplex ízkavalkád, az áráért igen kedvezőnek gondolom. -
vicces1
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
OK, megcsinálom mikor odaérek
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- 155 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-13505H, RTX 4060
- Akko 3098 /DE/PBT/RGB/Wireless/Hot swap/Yellow/Crystal switch
- HP 13 Elitebook 830 G7 FHD IPS 600nit i5-10210U 4.2Ghz 16GB RAM 256GB SSD Intel UHD W11 Pro Garancia
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE B650M R7 8700F 16GB DDR5 512GB SSD RTX 4060Ti 8GB Zalman S2 TG ADATA 600W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2927, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
(De megoldom a kérdést gugel barátommal meg a valamelyes műszaki ismereteimmel.)
. Remélem nem vagyok egyedül

Van egy egyerű, de fontos hack!
)
5 éve váltottam ilyen rendszerre, amit Te is írsz (csak a BWTs, nem a Grohe-s szűrővel/fittingekkel, de ugyanúgy Grohe csapteleppel), akkoriban ~40e volt egy MP400-as patron, most már 70+e...