- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- weiss: Pant* rant
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
Új hozzászólás Aktív témák
-
attiati
veterán
válasz
Alabástrom #13616 üzenetére
Kísérletezek még vele, aztán csereberélek papírt vagy drippert. És még a vízminőséggel is játszhatok majd.
Üveget drippert vettem, nem márkajelzett. Csak ebben találtam megfelelőt (full műanyagmentes és van fogantyúja). Előmelegítettem a hattyúnyakú vízforraló tetején.
A kavarás ezek szerint nem erőlteti az őrlemény átjutását a filteren? Valamiért James Hoffmann nem szereti és inkább a lötyögtetést javasolja.
A második videó ajánlásod (Aramse) is nagyon jó, köszi.
-
attiati
veterán
válasz
Alabástrom #13609 üzenetére
Ahogy haladsz felfelé, úgy tűnik el a képen látható mérce.
Vagyis valahol 200 click felett már csak a 4-es egy része fog látszani?90 click rendben van pull over-hez?
Az egyébként normális, hogy maradt egy kevés őrlemény a filteres kávé alján?
Melitta papírt használtam. -
Alabástrom
senior tag
válasz
Alabástrom #13608 üzenetére
...bár ezzel nem feltétlenül kell ennyire pontosan foglalkozni, tekintheted egyszerűen a skálán lévő számokat klikkszámnak.
-
skilleeer
csendes tag
válasz
Alabástrom #13577 üzenetére
Valakinek van Amazon primeja?
-
Alcsi69
senior tag
válasz
Alabástrom #13577 üzenetére
Timemore-t alin erdemesebb.
-
Horvi
őstag
válasz
Alabástrom #13439 üzenetére
Mondjuk ezek sem elhanyagolható érvek. Amúgy tényleg jól néz ki. Köszi a linket is.
-
Horvi
őstag
válasz
Alabástrom #13315 üzenetére
Nem az alapján ítélném meg, a tesztpöri főleg kíváncsiság volt. CasMo-t ittam már a Keletben, presszó/filter formában és bejött mindkettő. Otthoni körülmények között még nem próbáltam.
-
tuzpenge
őstag
válasz
Alabástrom #13315 üzenetére
Úgy, hogy a tesztpörijük is kiváló....
-
Horvi
őstag
válasz
Alabástrom #13291 üzenetére
Köszi a tippeket. Egyelőre maradnék az egszerűbb vonalon. Később nem kizárt, hogy feljebb lépnék és akkor hattyúnyakú öntő meg filter örlő stb, de egyelőre az egyszerűség fontosabb. Presszót is nyomnán de oda még a konyhai hely is kicsi és nem férne el a gép
-
danbenzin
csendes tag
válasz
Alabástrom #13281 üzenetére
Kaptam egy több üvegcséből álló sült tea készletet, na azok az üvegcsék pont jók egyadagosra, mindenki is örült, hogy nem kellett szemétbe menniük az üvegeknek.
-
d@vee
őstag
válasz
Alabástrom #13254 üzenetére
Simán lefőzöm, ilyenkor a legjobb. Fura de kiérzem rajta, ha már egy zacsi több mint egy hónapos bontás után.
-
Mano66
senior tag
válasz
Alabástrom #13233 üzenetére
Igazad van. De az is gumi származék vagy is fajta.
-
attiati
veterán
válasz
Alabástrom #13228 üzenetére
Köszi mindenkinek a tippeket. James Hoffmann nagyon profi.
Pont ezért ódzkodok a műanyagtól, amit írtál. Semmiképpen nem szeretnék olyat.
Switch alján is érintkezik a forró víz a műanyaggal, nem? Itt a videón úgy látom.
A lefolyó is műanyag és utána a szélesebb beömlő falával is érintkezik.Aromaboy sem játszik emiatt. Full műanyag.
-
Taltos0711
csendes tag
válasz
Alabástrom #12775 üzenetére
Na, szinte biztos, hogy a nyomás lesz a hunyó
Az a gond, hogy van nyomásmérő a gépen, csak éppen beskálázni felejtette el a kínai... Van egy zöld, utána meg egy piros intervallum, a többit a felhasználóra bízzák. Pont a napokban láttam viszont ennek a gépnek az új verzióját, ahol már pótolták ezt az apró hiányosságot, ott már jelölik a 9 és 12 bar-t. Az egész gép ugyan az, így feltételezem, hogy a nyomásmérő is egyforma. Próbáltam kicsit engedni a gőzkaron főzés közben és sikerült ez alapján kb. 12 bar-ra levinni a nyomást (korábban simán mehetett 15-16-17 bar-on is). Hát mondanom sem kell ég és föld...Próbálokozom még lejjebb engedni, de már így is észrevehető a különbség.
Köszönöm a tippet Alabástrom!! -
Taltos0711
csendes tag
válasz
Alabástrom #12775 üzenetére
Szinte biztos a 10 bar feletti nyomás, sajnos nem tudok optimális időt produkálni ha nem ekkora nyomáson csinálom. Ha lejjebb engedem (durvább őrléssel), akkor simán 20 mp alatt lesz a lefolyás... :/
-
Horvi
őstag
válasz
Alabástrom #12760 üzenetére
Köszi így már érthetőbb a dolog.
-
iatti
aktív tag
válasz
Alabástrom #12720 üzenetére
csak az ipar? ahogy a dolgok alakulnak, nekünk meszeltek
-
kmarci25
veterán
válasz
Alabástrom #12607 üzenetére
Persze, csak amikor 6 kávét kell készítened egymás után, akkor egy 30-40 percre elvonulsz, ha kézzel hajtod a singert.
-
Mano66
senior tag
válasz
Alabástrom #12503 üzenetére
Már pont kezdtem írni, hogy félre értetted.
Igen el lehet kancsó nélkül is lenni. De olyan olcsó lett már, hogy szerintem kár kihagyni. -
Alabástrom
senior tag
válasz
Alabástrom #12502 üzenetére
jaaaa, bocs, és is félreértettelek téged, elbeszéltünk egymás mellett...
Persze, Robotnál is jól jön a kancsó, de szerintem nem kell azonnal hozzászámolni a költségekhez, tök jól el lehet robotozni kancsó nélkül is. Ez is egy elönye. És szerintem sok embernek elég is.
-
Mano66
senior tag
válasz
Alabástrom #12497 üzenetére
Nem teljesen értek veled egyet. Azért kilehet érezni ha túl meleg a víz. Az, hogy nem érzékeny a víz hőfokára csak így részben igaz. Pl : most van egy kávém ami a Robottal 89 C fokon egy csokis nagyon jó ízű. De már 90 C fokon bejön egy kesernyés íz. Na ezt ha leönteném forró vízzel ihatatlan lenne. Legalábbis számomra. Lehet aki kotyogósról vagy automatáról tér át annak az is sokkal jobb. Én azt mondom, hogy aki már kiadott kb 200 ezret Robotra és a sallangokra hozzá. Annak egy 20 ezer Ft-os kínai PID-es kancsóra is teljen. Sokkal több lesz a siker élmény úgy.
De ez csak saját vélemény!!!! -
válasz
Alabástrom #12480 üzenetére
Pont így.
Nagyon rövid, tán másfél másodperces pumpa, aztán off a kijelölt ideig, majd megy tovább.Kchris78@ a szelepet kell lazábbra állítani, ha lehetséges, az a végső megoldás (meg persze a nyomásszabályzás, de itt nincs) Ebben nem írják, hogy lehetséges volna.
De nem is komoly profi gépről beszélünk; amúgy pedig rendben van a tudása. -
Tomi9205
csendes tag
válasz
Alabástrom #12380 üzenetére
Ez a Flair Go pro3 jobb ízt ad mint a Cafalet Robot vagy ezek között nincs olyan nagy különbség? Köszönöm szépen
-
goom
senior tag
válasz
Alabástrom #12369 üzenetére
Ó, köszönöm! Így egészen érthető, igen. De még ezzel együtt is marad Brumi kütyüje. Megszoktam, és teljesen elégedett is vagyok vele. Nagyon szép, egyenletes és finom minőséget kapok azzal is. A videóban is van egyébként ugyanolyan, aranyszínben.
-
goom
senior tag
válasz
Alabástrom #12367 üzenetére
Ahhh, köszönöm! Megtöröltem gyöngyöző homlokomat. Megnyugtattál.
Maradok a Brumi-féle WDT kütyünél. -
válasz
Alabástrom #12232 üzenetére
krómozott rezet.
-
válasz
Alabástrom #12204 üzenetére
A 48-as pl. annyira zéró őrlő, hogy a vizezés rosszabbat tesz, mint ha hagyod a 'csába. Ebből kifolyólag simán váltok babok között - ez a Majorról nem mondható el, bár persze nem érdekel, csak a tudat
A folyamat csak kényelmesebb lehet a Majornál és már a 48-as Mizen kés is jó filterre ÉS presszóra (nyilván van jobb, de a 151C kés pl. elég alkalmatlan filterre a fine miatt).
Szóval van egy csomó előnye, de valóban nem tudom, objektíve jobb lesz-e. Kényelmesebb biztosan. Aztán az is lehet, meggyőzöm magam Majorra egy SSP lab sweet késről, az is kielégítően drága -
válasz
Alabástrom #12204 üzenetére
Annyi, hogy 65mm-es
-
kchris78
veterán
válasz
Alabástrom #11904 üzenetére
ezt így kicsit ferdítés kávéfőző víznek nevezni... mondjuk drágának nem drága.
-
goom
senior tag
válasz
Alabástrom #11842 üzenetére
Az említett három egyike... igaz, nálam "csak" harmadik. Egyrészt olasz-fan vagyok (ott meg az újhullám megy, CasMo, igen), ráadásul kissé langyos; nekem nem jön be. Másrészt piszokul trendi hely, menő fiatalokkal, kényelmetlen fa székeken, ahol 55 évesen nem érzem otthon magamat. Márpedig nekem ez is hozzátartozik az ún. kávézó érzéshez, mit tagadjam... Ja, és elég drága is, bár ez jön az előzőekből.
Számomra a Kilences jön be leginkább, ahol kedvesek, és a kávé és finom... és még valamelyest a Balmora. -
kchris78
veterán
válasz
Alabástrom #11848 üzenetére
Én ilyen minimális fogyasztáskor már nem adagonként számolom az árat hanem időszakra... Én 10-11gr-ból főzök (szerintem itt lehet leginkább spórolni) 250gr 20-22 alkalom, naponta 1 adag (néha 2), egy hónap kb 5000ft 250grs zacsikkal. Ezt 1kg-ra felhozni és porciózni fagyasztani... Hogy nyerjek havonta mennyit? 1500fot? És feláldozom a 4x ízválasztást, a frissességet. Ezt persze a pörkölők is tudják, nem véletlenül drágább a 250-es. (mondjuk azt már én is meggondolom hogy egy 250-es zacsit 3-4ezerért veszek a py-nál vagy máshonnan 200-ast mondjuk 4ezerért) Plusz szállítási költség kis adagonként (pj szerencsére hozza mert kollégákkal közösen rendelünk) sok lehet.
-
Jolida
tag
válasz
Alabástrom #11840 üzenetére
Kontra!
18g-os adagok.Az "egész" zacskóban kubai rettenet várja a nagyon bátrakat.
-
válasz
Alabástrom #11844 üzenetére
Nekem sose volt vákuumozó gépem, régebben a levegőt nyomtam ki a zacsiból. Aztán az volt a vizsgálat eredménye, hogy a vákuum (és kinyomkodás) kiszippantja a gázokat a porózus bab belsejéből és mikor a vákuum felenged, oda betolul a szobai levegő, extra gyors oxidációt eredményezve. Ezért nem ajánlott. De személyes tapasztalatom nincs vele. 25 dekás zacskó nekem nem romlik érezhetően, abból szedek adagonként. Viszont ha már félig üres de úgy felejtem, akár egy hónap múlva érezhetően nem olyan. A ki-kicsapódott pára is oxidálja, fagyasztva is.
-
krono.
tag
válasz
Alabástrom #11848 üzenetére
Persze, értelek, csak arra irányult a kérdésem, hogy milyen élettartama van egy ilyen csomagnak a fagyasztó után, ugyanis én napi 1 max 2-t iszok, hogyan volna érdemes porciózni magamnak.
-
krono.
tag
válasz
Alabástrom #11846 üzenetére
Mennyi idő alatt fogy el egy ilyen 100as pakk nálad?
Azért furcsállom amúgy, mert korábban kérdeztem már ezt, igaz ott is 250g-os csomagokban számolva, de akkor az volt a tanács, hogy inkább maradjon a fagyóban, és csak az aktuális adagot vegyem ki. -
krono.
tag
válasz
Na de várj, akkor lefagyasztod, majd 100g-okat előveszel belőle, amit utána nem teszel vissza a fagyasztóba, amíg el nem fogy?
#11838 iatti - nem egészen pontosan írtam le. Az 1 kilósat lefagyasztottam, majd egy másik, kb 200 grammos csomiban volt az aktuálisan fogyasztott adag. Csak azt nyitogattam. Nyilván ha a nyitogatás ennyire gyilkolja, akkor az is csak annyit segít, hogy kevesebb döglik meg egyszerre. A nagy csomag kb 4-5ször lehetett nyitva max.
#11841 goom - persze, sajnos nem mindenkinek megoldás ez, tisztában vagyok vele. Én mondjuk szívesen pattanok autóba hétvégente, és teszek egy kis túrát, könnyen összeköthetném egy kávézással, ha úgy van. Nyilván nem univerzális megoldás ez, csak a hétvégi 1 kávé olyan mennyiségnek tűnt, ami köré én már lehet inkább egy ilyesmi rituálét szerveznék, ismerve a kávé élettartamát.
-
válasz
Megoszlanak a velemenyek a vakuumozasrol.
-
Halley
tag
válasz
Alabástrom #11697 üzenetére
Azt gondoltam aki pörköl, forgalmaz minőségibb kávékat az már ad az őrlés minőségére is.
-
iatti
aktív tag
válasz
Alabástrom #11697 üzenetére
csak szerintem nincs őrlője.
-
nyunyu
félisten
válasz
Alabástrom #11680 üzenetére
Nekem elég frissnek tűnt:
-
sz.zs.
senior tag
válasz
Én vettem ezekből már, alig 1 hónapos pörkölést sikerült találni, mégis döglöttek voltak.
-
MC Pite
veterán
válasz
1700 és 2400 között a 400g. -
válasz
Alabástrom #11422 üzenetére
Single origin
-
fecke78
senior tag
válasz
Alabástrom #11332 üzenetére
De azért ha eladsz egy 2 hónapos gépet , akkor nem vagy elégedett vele ....
-
Horvi
őstag
válasz
Alabástrom #11212 üzenetére
Ekkora különbség lenne az egyenes és hajlított kurbli között? Mert én csak egyeneset láttam eddig.
Igen szabvány bitfej méret. Amúgy ha jól emlékszem a gyártó honlapján a manualban is benne van, hogy lehet úgy őrülni, hogy az akksis csavarhúzót rárakod, csak valami alacsony fordulatot ajánl hozzá.
-
Horvi
őstag
válasz
Alabástrom #11207 üzenetére
Nem is tudtam, hogy van más kurblival mint egyenes.
A K6 úgy tudom hogy inkább filterhez van, de az okosabbak kijavítanak majd. Nekem is ezt ajánlották ilyen mindenesnek.De ha jól emlékszem a K4 inkább a presszó.
K4 a presszós. -
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
Alabástrom #11205 üzenetére
-
Horvi
őstag
válasz
Alabástrom #11205 üzenetére
Én az enyémet Amazonról rendeltem, de ahogy látom most a hivatalos store-ban nincs készleten, ahogy AVX-en sincs.
-
sz.zs.
senior tag
válasz
Alabástrom #11190 üzenetére
Szerintem szinte az összes Mo.-i pörkölő ( már a nevesebbekről írok )koffeinmentese teljesen rendben van . Roastopus, CM, Pacific, Pall & Yotz Kapuczíner , avx a teljesség igénye nélkül.
-
válasz
Magasföldi afrikaiakban kevés.
-
kmarci25
veterán
válasz
Impresso-nál van "fél" koffeinmentes: Anytime.
-
Jolida
tag
válasz
Szinte minden pörkölő árul decaf-ot.
Ha nem akarsz rendelni, bemész a Medimarkt-ba és veszel Avx-et.
https://www.avxcafe.hu/porkolt-kavek-teak-7786/koffeinmentes-8107/kozepesen-sotet-pork-francia-8110 -
Alabástrom
senior tag
válasz
Alabástrom #11189 üzenetére
kicsúsztam a szerkesztési időből... Még egy kérdés: A komplett rendszer citromsavazásakor a kifolyó víz kissé zöldes színű volt. Gondolom réz-oxid vagy valami egyéb fém-oxid. Ez mire utal? Aggódjak miatta, rossz állapotban lehet a belseje? Vagy ez normális?
-
kmarci25
veterán
válasz
Alabástrom #11165 üzenetére
Ha érdekel a kávé és a kávézás, akkor mindenképp érdemes. Nagyon sok olyan tudást ad át, ami érdekes, hasznos, megtanítja, hogy mire érdemes figyelni, mikor megszagolod akár az őrleményt, akár az elkészített kávét, milyen ízeket keress, mikor savanyú már a kávé, mikor túl keserű, egy kávéból hogyan tudod kihozni a legtöbbet. Az egyéni ízlésre is tekintettel volt, volt olyan kávé, ami nekem pont jó volt, a többiek arra szavaztak, hogy még lehetne édesebb, de ebből nem volt vita. Nekem személy szerint nagyon hasznos volt. Egyébként egy Sage Bambino Plus van nekem is otthon, illetve még a kickstarter kampány elején sikerült jó áron megvenni a Timemore Sculptor 064S-t, de kézi őrlővel, vagy más kúpos őrlővel sincs gond, ha olyan van, azzal is használható a tudás. Volt olyan a képzésen, aki csak kotyogóst használt és ezen nem is akart változtatni, csak egyszerűen érdekelte a dolog.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
Alabástrom #11169 üzenetére
szerintem valid, mert a munkahelyi kávé minőségét is tudnám növelni az eddigiek alapján (Delonghi EC31.21 + jobbféle tégla -> kell valami rendes kar, mérleg meg daráló, ha összedobjuk a casht)
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
Alabástrom #11164 üzenetére
vannak tejsavas decalc cuccok is.
tanfolyam: [link] ilyen interaktív beszélgetős workshopos, mindenféle panelek vannak, elmélet, szagolgatás, gyakorlat gépen, kis elmélet, gyakorlat. én a kvázinulla tudásommal (van finom bestbuy meg sz@r kv szint, meg automata gép) ugortam bele ebbe, és eddig nem bántam meg.
-
donat_sz
senior tag
válasz
Alabástrom #11165 üzenetére
+1 engem is érdekelne a tapasztalat vagy akár egy élménybeszámoló is minden napról külön-külön
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
Alabástrom #11148 üzenetére
nekem ma volt az espresso része. hát azért lehet káromkodni rendesen, hogy pár tized gramm, meg őrlőn pár mm állítás mennyit jelent ízben, állagban.
-
válasz
Alabástrom #11136 üzenetére
Latte Art témában Emilee Bryant [link]
A többi dologra amit írtak fentebb. Ha ezeknek a végére érsz okosabb leszel sokkal. -
válasz
Alabástrom #11136 üzenetére
Hoffmann: Hogyan készítsünk tökéletes kávét otthon c. könyve remek. Könyvesbolt.
De amúgy is James Hoffman túb csatornája. Lance Hedrick is jó és rengeteg témához készít anyagot, de kibírhatatlanul sokat beszél.Ha pedig eléggé érdekel a téma, akkor barista tanfolyam. Ára lesz, igen, de haszna is.
Ja a gépet átöblíteném használat előtt, ha egy hétig áll benne a víz. A tartályban semmiképp ne hagyj, az legyen friss.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen egeret válasszak?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Eredeti játékok OFF topik
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Gurulunk, WAZE?!
- Sok memóriát spórol a neurális textúratömörítés
- BestBuy ruhás topik
- További aktív témák...
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest