Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Meggyi001: Amire figyelned kell Párizsban is...
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Gurulunk, WAZE?!
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
vzozo
senior tag
válasz
eladocuccaim
üzenetére
kb hasznalhatatlanok komplex feladatokra
Kinél mi a komplex. Tegnap este söröztem egy haverommal, people manager egy alapvetően call centeres (customer support) cégnél. Ezeket osztotta meg:
- A review-kat, a 1st level support emberkék munkáját elemző senior mérnököket kb. ki lehet dobni, mert az AI pár perc alatt átfésül több hónapnyi kommunikációt és logot.
- Már az sem baj, ha a frontline support nem tud cizelláltan fogalmazni, mert az AI úgyis átírja nekik a customer facing üzeneteket.
- Emiatt annyira alacsonyra tették a hiring bart, hogy kb. bárkit felvesznek aki levegőt tud venni, mert úgyis az AI fogja megoldani helyette a problémákat. De ez is csak egy stop gap solution, mindenki azon van, hogy a céges chatbot jól működjön, és még kevesebb entry level employee kelljen.Tudom, az ilyen 1st level support sose arról volt híres, hogy ultimate career goal legyen, de sokak onnan indultak el. Ez kb. kiesik mostantól. És azoknak sincs már sok sütnivalójuk, akik senior / escalation role-okban helyezkedtek el, mert szintén megoldja az AI.
Megold-e mindent? Nyilván nem. De ha csak a pareto-elvet nézzük lehet még a neccesebb esetek 80%-át is megoldja az AI, akkor tök felesleges annyi senior embert megtartani, kell néhány aki a keményebb eszkalációkat megoldja, és ennyi.
Érdekes új világ.
-
Dare2Live
félisten
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Kifejted konkrétabban milyen nyelvben, mit...?
Nekem nemrég a meglepetés az volt, hogy ahogy látom/hallom "egzotikus" nyelvekben is érdemben fejlődik. Lehet még problémás de a fejődés érdemi és ha így halad 1-2év és elérhet oda ahol most mainstream nyelveknél vagyunk. Olyanra gondolok mint rendszerspecifikus as400 lyukkártya-gépikód RPG vagy Z HLASM, REXX... ugye ezeket szokták olyan környezetben, olyasmire használni amiket írsz. -
-Skylake-
addikt
válasz
eladocuccaim
üzenetére
1: ok, akkor fogalmazzuk at, a vilag 99,99%-a gond nelkul at tud allni vibecode-ra kb, es az 5 termek aminek kb barmi koze van azokhoz amit te fejtettel (minden cpu ciklus szamit, meg milisecen mulik stb) az meg megmarad. szoval a te munkadat pont nem veszi majd el, mindenki maset ebben a topikban meg igen. igy jo ?
2: "Ez a promptolás miért akadt be neked? Szerinted komolyan ezen múlik?"
igen, pontosan ezen mulik. annyira ezen mulik, hogy a providerek mar nem is azzal probalkoznak, hogy hogy irjanak jo promptot, hanem reverse prompting megy. odaadnak extrem magas minosegu es pontossagu OUTPUTOT a modellnek (azt amit te elvarnal mint eredmeny) es reprodukaltatjak vele pontosan ugyan azt, ugy, hogy kozben levezettetik a modellel azt a promptot ami ezen outputot eredmenyezi. majd nezz ra egy ilyen promptra, hogy mennyiben ter el egy "generalj egy react kodot" promptol.
az van hogy teljesen felesleges ez a vita ami itt megy, mert a jelenlevok 90%-anak nagyjabol fogalma nincsen hogy mirol beszelunk, mert mindenki leakadt 2022.nov 30-nal mikor lehozta a telex, hogy publikusan elerheto a chatgpt. masnap megnyitotta egy "jolvan megnezem mar en is" felutessel, beledobott egy teljesen ertekelhetetlen, MAR AKKOR IS ertekelhetetlen szar promptot mert ugye fogalma nincs itt se senkinek hogy hogy nez ki egy legalabb kb oke input egy llm modellnek, es akkor mikor az nem dobott ele egy hibatlan kodot akkor konstatalta, hogy aha hat oke ez szar.
es utana itt veszekszunk a topikban, hogy tenyleg hasznalhato e, mikozben olyan alapveto hianyossagokkal kuzdunk, minthogy a prompton mulik e az eredmeny.
mirol beszelgetunk ? nincs az a komplex, cpu ciklus erzekeny akarmi szar, amit ezek a termekek ne tudnanak hibatlanul lehozni majd. mondjuk 214 nap mulva... mindenki azt gondolja, te is azt gondolod, hogy amit csinal/csinalsz az aztan hudekurva bonyi meg komplex meg minden, a valosag meg az hogy itt naponta (naponta) tortennek az attoresek. naponta. a problemara, amit felvetsz, nagyjabol 50-50 az esely hogy holnap megoldja a modell vagy sem.
millio soros kodbazis... es ? ha 30 sor a kod akkor szerinted lehozza ? mert ha a valasz igen (egyebkent a valasz igen) akkor ezzel meg is beszeltuk, hogy onmagaban az 1 millio sor semmit nem jelent, az csak egy szam. a kerdes hogy a modell kepes e ekkora kontextet kezelni. most kepes ? mondjuk hogy nem. de hazi feladat, nezd meg mekkora volt a kontext window egy gpt 2.0-ba, meg nezd meg mekkora egy 5.2-be. es ezzel meg is fejtettuk, hogy a millio soros kodbazisod pont addig lekuzdhetetlen problema ameddig nem jon egy modell ami kepes ekkora kontextet kezelni es akkor done.
egyaltalan nem olyan bonyi es komplex egy GEPNEK az, amivel te dolgozol. ezt onnan lehet egyertelmuen tudni, hogy te mint ember kepes vagy vele dolgozni. ha te kepes vagy ra, akkor egy gep egeszen biztosan kepes ra. ez a korlat maximum forditva letezik.
-
Egon
nagyúr
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Ez a promptolás miért akadt be neked? Szerinted komolyan ezen múlik?

Az esetek többségében igen: ezt is meg kell tanulni, ki kell tapasztalni, és nekem úgy tűnik, sokan nem teszik bele a kellő energiát. Olyan szinten fontos, hogy már van aki ezt oktatja, sőt: promptolási versenyt is szerveztek már...

Nem a szakmai vagy domain tudásról van szó, hanem az AI korlátairól, köze nincs hozzá a juniorok "gógyijának". Egy nagyon egyszerű (nem fejlesztői) példa: chunking. Ha egy 300 oldalas könyvben kerestetsz, sokszor béna benne az AI: akár el is felejti, hogy mit kerestt eredetileg. De ha feldarabolod 5-6 részre (300-500 token), hirtelen pontos lesz...
Ha ezekről nincs fingod se, akkor jó eséllyel rosszul fogod kérdezni az AI-t, és nem megfelelő válaszokat fogsz kapni, ez ennyire egyszerű.
Nekem kb. 2-3 hónapomba telt, napi több órás kísérletezéssel, mire megtanultam, hogy hogy kapjak olyan 95%-os (esetenként akár 99%-os) szinten használható választ.A többire. Nem fejlesztő vagyok, de azt látom magam körül, hogy egyre több fejlesztő használja, itt a topicban is sokan ezt nyilatkozták.
El tudom képzelni, hogy vannak területek, ahol nem vagy csak korlátozottan lehet használni. De a saját speciális helyzetedből nem kellene általánosítani. -
eladocuccaim
tag
Ez a promptolás miért akadt be neked? Szerinted komolyan ezen múlik?
Jártál valaha olyan fejlesztés közelében ami nem
valami belső alkalmazás, frontend, stb volt? Mozogtál olyan témákban, amikről google-ben kb nincs találat? Olyan rendszereken, ahol minden cpu ciklus is számít, stb? Ahol bájtokon, milliszelundumokon múlik minden? Ahol az üzlet felől a megrendelés annak megy, akinek a szoftvere kevesebbet fogyaszt, mert a világban milliószám van kint, és az energia is sok pénzbe kerül? Ahol szó sem lehet hibákról, mert rohadt komoly lóvé úszik el? Ahol a kódbázis egy-egy terméken millió soros nagyságrendű, és minden hatással van mindenre, plusz más hasonlóan nagy komponensek is szorosan kapcsolódnak?Na ilyen komplexitásnál hidd már el, hogy nem azon múlik a sztori, hogy a devek túl hülyék, hogy megfelelően promptoljanak. Még egy junior interjún sem menne át olyan, akinek ehhez nincs meg a gógyija.
És biztos a legnagyobb AI providerek termékei is a “helytelen” promptolás miatt használhatatlanok a legtöbb esetben ilyen környezetben. Es persze biztos minden vezető dev is hülye, minden siteon nálunk, még a kőkeményen fizetett usa officeból is.
-
Egon
nagyúr
válasz
Citroware
üzenetére
Ez egy kicsit öngól szvsz: ezzel pont nem bizonyítod az AI életképességét...
questioning whether companies spent enough time on prompt engineering, which is somewhat 2024-era thinking
A jelek szerint önállóan értékeli a hozzászólásokat, nem veszi figyelembe az előzményeket, illetve azt, hogy ezek adott esetben válaszok más felvetésekre.
Nem kérdőjeleztem meg általánosságban, hogy a cégek elég időt fordítottak-e a promptolás finomhangolására: egy adott fórumtársdat kérdeztem ezzel kapcsolatban... -
Remélem ezért nem kapok dádát, de megkértem az Opus 4.6 Thinking modellt, hogy értékelje objektíven és mondjon véleményt ebben a topikban az utolsó 100 hozzászólásra, rangsorolja a profilokat az alapján, kinek mennyire van igaza, illetve állítson össze egy toplistát a legjobb meglátásokkal. Nézzétek el, hogy angolul csináltam, jobban működik így.
Fontos: szándékosan nem adtam a szájába semmit, amiért elfogulttá tettem volna, illetve az AI nem elfogult az AI iránt csak azért, mert ő maga is AI - tud objektív lenni.
Opus 4.6 Értékelés
Ez nem értékelés senki személyére, csak arra a néhány kommentre, ami friss 100 hozzászólásban megtalálható.Ez is egy példa a felhasználásra.
-
Egon
nagyúr
Miért gondolod hogy ennyire véges a munka az adott területen? Szerintem végtelen a munka

Azért, mert a fizetőképes kereslet is véges, meg az erőforrások is, meg úgy egyáltalán: semmi sem végtelen (az űrön és a hülyeségen kívül).
Ergo tökmindegy, hogy a történet vége az lesz, hogy (erősen leegyszerűsítve) egy darab multi autógyár (aki talpon marad, és nem rúg ki senkit) fog legyártani évente 100M autót, vagy 100 db autógyár fog legyártani fejenként 1M autót úgy, hogy az emberei 90%-át kirakja, a foglalkoztatottság nem fog változni (a többi iparágat is ide lehet venni).
Nyilván van még egy csomó változó a képletben, és akár eljöhet a kánaán is, de nagyon úgy tűnik, hogy rendkívül fájdalmas lesz az átmeneti időszak.
Féltem a gyerekeimet: lányom jövőre végez BSC-n (még nem döntötte el, hogy megy-e MSC-re vagy senem), és nem tűnik könnyűnek az elhelyezkedés. Fiam most kezdi a középsulit, neki még sok ideje van, de addigra (ha a globális felmelegedés és környezetszennyezés problémáját is bekalkulálom) meglehetősen "érdekes" lehet majd a "nemzetközi helyzet", ami mindig fokozódik... -
tototos
addikt
Én csak autóiparra láttam rá. Ott kb úgy ment, hogy le volt írva 1 customer projekt mennyi embert igényel és annyit felvettek rá. 10 év alatt 10x annyi ember dolgozott a Boschnál Budapesten. 2019-ben már érezni lehetett, hogy egyre kevesebb a projekt és már nem volt nagy karácsonyi parti csak kaptál 100 ezret. Most indulnak majd nagyobb leépítések itthon, de nagy kérdés mi lesz azokkal az emberekkel? A te céged felveszi őket releváns tudás nélkül?
Munka mindenhol van, a kérdés hogy fizet-e valaki érte? -
Dare2Live
félisten
Ha továbbra is végtelen meló lenne akkor az lenne mint 2021-23ban. Junior/pályakezdőkért ugrálnak, mediorokon meg összevesznek, elszálló bérek... De 2025/26ban nagyon nem ezt látom. Fizu emelkések már jönnek hát nem lesz idén 10-20% az tuti.
De úgy legyen, ne legyen igazam.@tototos
Mindig is talán a legfontosabb volt. De 45+osan kifutó stack tudással álláspiacon körbenézve most neccesnek látom. Fele annyiért persze el tudnék helyzekedni és 3-5év erős küzdéssel vissza tudnám magam küzdeni. Már ha nem az lesz mint amitől félek.
-
Madwe
nagyúr
válasz
Dare2Live
üzenetére
Szerintem pedig keveredik az ai okozta hatékonyságnövekedés egy globális gazdasági válsággal, amikor bizony inkább óvatosabban vesznek fel a cégek, sőt leépítenek. Ilyen volt sokszor s lesz is, s nyilván az ai általi hatékonyságnövekedés ilyen időkben kicsit könnyebben lehetővé teszi a leépítést. De nem az ai a kiváltó oka, s nem is lesz a generátora szerintem, sőt, egy gazdasági trnedfordulónál talán még felfele is tudja hajtani az igényt - akár még junioroknak is. De az lehet az a pozíció mint fogalom még nem is létezik illetve az a cég sem, ami majd keresni fogja ezeket az embereket.
Nézz körül, közel sem it specifikus a rossz piac, sőt, az a legkevésbé érintett. Ismerősi köreimbe rengeteg helyről jönnek leépítésről hírek európa szerte, ehhez képest amit it-ban látok az semmi.
-
Madwe
nagyúr
válasz
tototos
üzenetére
Nem tudom te milyen iparokra látsz rá, de amikre én igen, ott továbbra is hibás a gondolkodásmódod, mert azt feltételezed hogy pont annyi ember dolgozott amennyi kellett a megfelelő mennyiségű és minőségű termékhez. Ehhez képest én azt látom hogy annyi ember dolgozott ami megtérülésben még megérte az adott hatékonyságnál. De ha ugyanezen emberek 10x 100x hatékonyabbak ugyanazért a költségért (ok, megfejelve az ai árával) akkor bizony lesz annyi munka is.
Te továbbra is úgy látod a világot, hogy a barebone pc korszak végén amikor bejöttek a virtuális gépek, amikor bejött a k8s microservice, amikor a felhőbe mentünk akkor a nagy hatékonyságnövekedés vége az lett hogy ugyanannyi munkát végeztünk el, csak kevesebb emberrel, hatékonyabban.
Én tézisem az hogy nem ez lesz: sokkal több munkát, sokkal több terméket fogunk előállítani.
Csak bugfixekre rá lehetne állítani nálunk még 1x annyi embert mint aki most van a csapatba. Support requestekre mégegyszer annyit... S akkor még nem volt róla szó, hogy a product mennyire örülne ha nem ennyit szállítanánk, hanem adott idő alatt 10x ennyit - aminek nyilván support s bug hozománya is lenne...
Miért gondolod hogy ennyire véges a munka az adott területen? Szerintem végtelen a munka

-
Dare2Live
félisten
Szerintem már nem ott tartunk, hogy turbulens juniornak lenni hanem, hogy mediornak is. És ha a trend kitart jövőre már a senior vonalon is jön a turbulencia és nem kicsit.
Ennek pedig lesznek implikációi. Most még csak juniorok nem tudnak elhelyezkedni, mediorok kapaszkodnak jövőre már a seniorok is. Sok munkanélküli = Megálló/beszakadó bérek....
Természetesen az ipari forradalom után is volt munka... -
tototos
addikt
Az már most is látszik, hogy kevesebb emberre lesz szükség egy projekthez. Autóipari multiknál rengeteg ember van/volt aki full monoton nem sok hozzáadott értékű munkát csinált. Az ő munkájuk nagy részét kiváltja az AI. Review az ember által írt kódra is kell, szóval nincs plusz feladat AI által írt kód esetében.
Alkalmazkodni kell majd, én simán elképzelhetőnek tartom, hogy kevesebb IT szakemberre lesz szükség a jövőben és ehhez fog majd idomulni a rendszer. -
-
Madwe
nagyúr
Még egy gondolat ehhez: más lesz az érték, de igazából szerintem pont azok az értékek nagyítódnak fel ami egy igazán jó seniort is kiemelt: jobban átlát komplex folyamatokat, jól tud feladatokat delegálni különböző
embereknekagenteknek, jól át tudja nézni azt amit gyártottak s a javítandó részeket ki tudja emelni. Észrevesz olyan, specifikációban nem részletezett rejtett igényeket, lehetőségeket amit más nem. Tisztán, nyíltan érthetően és tömören kommunikál. Van már egy átfogó holisztikus képe a folyamatokról. Gyorsan fel tud venni új irányokat, technológiákat.Ezek mind továbbra is hasznos skillek lesznek, s ezekre ezután is szükség lesz, szerintem.
Pályakezdés ugyanakkor nehezebb lesz s így számomra az utánpótlás is kérdéses témakör, de szerintem idővel az is kisimul. Ott abban látom a nehézséget hogy az ai-ok felügyelete/terelése már megkövetel egy viszonylag magas, legalábbis rutinos tudást. Most biztos hogy nagyon turbulens juniornak lenni egy ideig.
-
Madwe
nagyúr
válasz
Dare2Live
üzenetére
Mi történt amikor pl az infra csapat elkezdett addigi barebone serverek helyett virtualizálni s az addigi 10 server/főről 100 server/fő-t managelni? S amikor a k8s bejött, végül cloudba költözött s ma már 100.000 nagyságrendben menedzselhetőek lettek? Hirtelen kisebb igény lett az emberekre mert hatékonyabbak lettek az eszközökkel?
Miért gondoljuk azt hogy ha megjelenik egy technológia, ami iszonyatos hatékonyságnövelő hogy leépítésekkel jár? Persze, bizonyos - a technológiát megelőző - szakmák lehet visszaszorulnak, ha el nem is tűnnek teljesen, de cserébe sokkal több új, magasabban képzett/több felelősséggel járó, hatékonyabb pozíció jön létre.
Pusztán olyan ember pl, aki senior, jól tud kódolni, architektúrákat tervezni, jó minden skillje ami kell de rosszul használja az ai-t az biztos hátrányban lesz ahhoz képest aki ugyan csak medior vagy akár juniort, de jobban használja. (Nyilván a folyamat végére gatekeepernek nem tennem azt a juniort pr reviewkra, de most ne vesszünk el a részletekben)
Hatékonyabb lesz az ai 1 év múlva mint most? biztosan! de ez csak annak rossz jel aki nem tudja használni.
-
Dare2Live
félisten
Ami nekem a lényeg, hogy mi lesz 1év múlva (jövő februárban) ha most az van amit kexksz írt meg máshonnan is hallom/látom és ilyen ütemű marad a fejlődés?
"1 technical PO egy CC elofizetessel, mint par honapja egy teljes engineering csapat volt." -
pb99.5
újonc
válasz
pb99.5
üzenetére
1% emelés, HO további szűkítése (tilos hétfőn és pénteken, heti 2 max) úgy, hogy közben folyamatosan jó feedbackeket kapok, a főnököm válasza: "ilyen ez a cég". A szakterületemen konstans 0 körüli álláshirdetés, határterületeken amikhez még értenék sem sokkal több.
Kár, mert nagyon érdekes feladatokkal foglalkozom és magasfokú autonómiám van, de a kompenzáció teljes hiánya miatt eléggé patthelyzetben érzem magam. Eldönttem hogy visszaveszek és az óraszámomon is csökkentek, de kéne valami hosszútávú perspektívát találnom---egy jó váltás, vagy egy nagyon fasza szabadidős tevékenység---mert ez az egy helyben topogás / hátrafelé csúszás kikészít (mindenki a maga szintjén etc.).
Más: ezekkel a fejvadászokkal, akik konkrét álláskiírás nélkül írnak rám, érdemes szóba állni? -
válasz
DopeBob
üzenetére
Kell egyfajta tapasztalat velük egyébként, hogy pl. tudd, hogy sima link és hasonlók, nem működnek annyira jól, főleg, ha hosszú a beszélgetés - sokkal jobb direktben bemásolni/feltölteni az infót
sajnos sokan így esnek neki először, aztán néznek, hogy ez nem is olyan jó...
Egyébként online vadászatra a ChatGPT a legjobb, a többiek is tudnak a neten turkálni, de a ChatGPT-nek megy a legjobban, ő képes tényleg mindent linkkel alátámasztani, igaz elég sokáig tud tartani. -
Monyos
aktív tag
válasz
DopeBob
üzenetére
Ilyen felhasználásra inkább a Google NotebookLM ajánlott, pont a válaszok megbízhatóságért hozták létre, minden válaszánál van forrásmegjelölés, ezáltal a hallucináció minimális vagy inkább nulla.
Gemini egy általános modell aminek az erőssége pont az általa értelmezhető bemenetek típusa (szöveg, kép, videó, hang) és a belőlük létrehozható kimenetek típusa az egyik legszélesebb a versenytársakhoz képest.
Jelenleg még ott tartunk, hogy a megfelelő eszközt neked kell kiválasztani és jól használni az adott feladatra, nincs egy mindent tudó ami mindenre jó megoldást ad (vagy elfogadod, hogy néha kicsit félremegy)
És hogy visszakanyarodjak a topik témájához:
Ahogy mások is említették, ahhoz hogy hatékonyan használd az adott eszközt inkább már a domain ismeretek fognak számítani, az adott terület összefüggéseinek ismeretében tudsz megfelelő promptot írni és értelmezni a kapott választ. Enélkül vakon elfogadni bármit nagyon rossz irányba viheti el a fejlesztést és amikor ez kibukik akkor aztán lehet ráküldeni bármit, hogy épp hol van a probléma egy komplex rendszerben. -
crocy
tag
válasz
-Skylake-
üzenetére
egyseg idöre vetitve mindenkinel jobb kodot ir. sehol nem irtam hogy az ai az ördögtöl valo lenne.
mondandom lenyege az lett volna, hogy egy ceget minösit, ha ahol nincs olyan programozo aki ai-val fejleszt. domain tudassal es ai-eszközök hasznalataval pedig ki lehet tünni.
programozora tovabbra is szükseg lesz aki kezzel ki tudja igazitani a kodot ill.
iteracioval es contextus ablak szükitessel finomitani a kodbazist. nem art mondjuk atlatni az egesz rendszert architekturalisan.en csak örülök az ai tooloknak programozokent, mert valljuk be, a legfajdalmasabb resztöl szabadit meg, a kodirastol.
egyebkent van olyan erzesem, hogy paran itt a forumbol vmilyen szeren elnek.
-
Egon
nagyúr
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Meglehetősen ritka az olyan cég, ahol az IT feladatok 100%-a "komplex" (jelentsen ez bármit is az adott kontextusban), de elfogadom, hogy te a Marson dolgozol, ahol ez alap, és az elérendő cél a 110%.
Jah, és mivel a promptolás vonatkozásában feltett kérdésre valahogy nem sikerült reagálnod, így biztosra vehetem, hogy heteket-hónapokat töltöttetek a próbálkozással, és csak ezek után sikerült sommás ítéletet hozni...
-
-
DopeBob
addikt
Friss élmény: egy szerződést szerettem volna összehozni egy jogszabállyal, most éppen Gemini-re van előfizetésem, azt próbálgatom. Megadom neki a konkrét linket a jogszabályhoz, hogy azt és csak azt használja majd felteszek egy egyszerű kérdést. Ír egy szép hosszú választ, ahol a következők fordultak elő: amire hivatkozik, az a paragrafus vagy nem is létezik, vagy teljesen más van benne. Sűrű bocsánatkérések majd jön egy újabb teljesen rossz válasz. Biztos, csak rossz napja volt
-
Sok esetben esélyük sincs kivitelezni azt, amit olyasvalaki tud, aki eddig végfelhasználó volt a gyakorlatban. A domain tudás egyre fontosabb, az ismeretségek egy adott szektoron belül, a munkafolyamatok a célközönségben. A programot az AI megírja. Aki tisztán kód írásából él, az nem biztos hogy sokáig megél belőle akkor sem, ha AI-t használ.
-
Egon
nagyúr
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Nalunk is bevezettek mar ezer fele ai-t, kb hasznalhatatlanok komplex feladatokra.
Aha. És nem komplex feladatokra? Hány százaléka "komplex" az elvégzendő feladatoknak? Mennyi időt szántatok a promptok finomhangolására? (mert az kevés, hogy "írj egy új wördöt, olyan legyen mint a régi csak zöld háttérrel"...
). -
-Skylake-
addikt
válasz
eladocuccaim
üzenetére
👍
-
eladocuccaim
tag
válasz
-Skylake-
üzenetére
En latom mi tortenik. Egyelore meg semmi forradalom nincs. Nalunk is bevezettek mar ezer fele ai-t, kb hasznalhatatlanok komplex feladatokra. Max ha elakadsz ad minimalis tippet. Persze olyan helyeken, ahol valami sablon dolgot kell kalapalni, ott valoszinuleg tobbet er.
-
-Skylake-
addikt
"itt is azt érzem hogy azt hisszük az AI örökre ilyen olcsó árakon lesz
"lol hogy mi. komolyan azt gondolod hogy egy nagy cegnel az ai az az hogy beregelik az embereket az openai-hoz es akkor beszelget vele ? tudod mennyibe fog kerulni egy opus mondjuk amit Citroware hasznal a cegnek 1 ev mulva ? ugyan annyiba mint most, mert a garazskkv-on kivul most is minden rendes megoldas self hosted, MOST IS megveszik ala a hw-t az xyz CSP-tol. az mar egy masik kerdes egyebkent, hogy x10 aron is ugyan ugy kaparna erte egymast mindenki, konkretan meg en is elgondolkoznek rajta, hogy sajat magamnak fizessek e mondjuk egy gpt-t 25 helyett 250ert, mert meg talan azt is meg tudnam indokolni magamnak hogy meg igy is megeri. szerinted egy for profit ceg ?
ember...
a kommented tobbi reszere felesleges reagalni.ti tenyleg nem vagjatok mi tortenik itt...
-
dnelb
veterán
válasz
Drizzt
üzenetére
én azt se látom mi itt az ő hozzáadott értéke, írja hogy gyorsan fejlődik meg gyorsan kell alkalmazkodni, hát basszus ezt csinálják a fejlesztők amióta világ a világ
Ez a minimum. Meg hogy architect munka, és akkor leír dolgokat amit minden fejlesztő csinál... Biztos vagyok benne hogyha célzottan kilenne adva az IT csapatnak ez a téma 1 max 2 hét alatt eljutnának erre a szintre.
Kicsit olyan érzésem van mint az elektromos autóknál mikor bejöttek, azt hitték hogy akkor ingyen buszszáv meg töltés örökre lesz, vagy amikor bejött a ho, azt hitték örökre ho, elköltöztek stb, itt is azt érzem hogy azt hisszük az AI örökre ilyen olcsó árakon lesz
Azért nézne egy nagyot ha 10x ennyi lenne az ára holnap , aztán inkább azt mondaná a cég rakja össze az IT csapat kézzel, hiszen nekik megvan rá a skill, neki meg nincs ai nélkül. Na mindegy, majd kiforrja magát. Szerintem mindent AI-ra építeni faszság, mert úgy fognak majd játszani az agentek árával ahogy akarnak. Amikor meg már rávagy kényszerülve mint cég ( mert senki sem ért hozzá), akkor gáz lesz. -
Madwe
nagyúr
válasz
Drizzt
üzenetére
Nekem eleve furcsa bármilyen IT cég ahol a fejlesztők 99% ne használna ai-t, számomra ez hihetetlen hogy létezik ilyen, kb akkora paradoxon mint az a fejlesztő aki nem tud angolul semmit se. Biztos van, de hogy egy cég tele legyen ilyenekkel. Talán pár állami megrendeléseken csüngő csoda…
-
Pala
veterán
válasz
-Skylake-
üzenetére
Ezt pontosan igy latom en is. A cegnel, ahol dolgozom (nem Mo.), mar fel sem veszunk olyan fejlesztot, aki nem hasznal valamilyen AI toolt a mindennapi munkaja soran (mindegy, hogy mi az, nem az eszkoz a lenyeg hanem a hatekonysag novelese). Konkretan az egyik interjukor erre epul.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Revolit
üzenetére
Sehol nem irta, hogy ne hasznalna ai-t. Annyit mondott, hogy az alapjan amit a szoszatyar baratunk irt, valoszinuleg egy fostos sufni cegnel van, ha ez eleg a kituneshez. Es a leiras alapjan nekem is az az erzesem. Illetve az, hogy a totalis hubrisztol el van vakulva.
-
Revolit
senior tag
Hát nekem is a keserű cinizmus jön le a kommentedből.
Fejlesztő vagyok én is már elég régóta, és én inkább alkalmazkodom, és használok AI-t hogy megkönnyítse a munkám. Van aki nem használt, nemrég volt egy durva leépítés, szerinted ki maradt a cégnél?
De ahogy írták, ja, mindegy, kevesebb konkurencia. Mert lesz itt még tisztogatás, abban biztos vagyok. -
-Skylake-
addikt
lol. csak nem egy ujabb dev aki azt hiszi, hogy egy codex sosem fog olyan jo kodot irni mint o ?
tetszik ez az alig arnyalt sertodottseg a kommentedben...
egeszen udito latni egyebkent, hogy milyen eszmeletlenul sokan nem fogjak fel ( / dacbol nem fogadjak el) hogy mi is tortenik pontosan, real time latom ahogy morzsolodik le a konkurencia
amit Citroware irt az az EGYETLEN modja jelenleg annak, hogy hosszutavon legyen munkad. az egyetlen.persze ne ertsd felre, en adom ha valaki nem ul fel erre az AI dologra, annyival kevesebb ember ellen kell interjuznom majd jovore.
barmelyik "senior" programozot szetalazza mar egy AI, van amiben kicsit, van amiben meg undoritoan. sebessegben pl undoritoan, en vagom hogy valamit megcsinalsz jol 2 nap alatt amit az AI elsore szarul...csak az AI 2nap alatt 4ezerszer megcsinalja, a 4ezredik finomitas mar mukodik fog hidd el. kicsit olyan vagy mint a Nokia, nem tunik fel hogy elment melletted a valosag.
-
Az a helyzet, hogy most mindenki vak. Olyan szintű drasztikus fejlődésen megyünk keresztül, amit nagyon nehéz követni.Ha nem fejlődne semmi, akkor is sok ideig tartana integrálni a jelenlegi technológiát, illetve megtanulni hogyan lehet hasznosítani a gyakorlatban a legjobban, de mire ez széleskörben megtörténne, már megint kijött valami még jobb.
Az újabb és újabb fejlesztések iránti kíváncsiság és nyitottság jelenleg ezt eredményezi. Nemcsak nálunk van ez így.
Abban igazad van, hogy szigorú előírások sora helyett nagy a rugalmasság és kreatív szabadság nálunk, ez pedig ebben az esetben előny.
Az AI pedig éppen ott segít a legjobban, ahol én gyenge vagyok: a kód megírása. A jelenlegi legjobb model jobban kódol, mint bármelyik ember, ha van egy konkrét kitűzött cél és leszűkített kontextus. Az átfogó strukturális tervekkel gyengélkedik, de arra ott vagyok én. -
kexksz
addikt
Nalunk is produktivabb jelenleg 1 technical PO egy CC elofizetessel, mint par honapja egy teljes engineering csapat volt. Kritikus penzugyi szoftvereket fejlesztunk. Platform, architektura, framework, guardrailek, stb. fel lett allitva, nem kell principal engineernek lenni ahhoz, hogy featureoket gyurj ossze.
Vagy lehet felreertelek, es mindenki vak, aki meg nem full AI native (ez is egy fair take, de nekem az a tapasztalatom, hogy a valosagban egyaltalan nem jar meg ott az adoption, mint ami Redditen meg X-en omlik a buborekban), de itt inkabb ugy fogalmaznek, hogy early adopterkent most elegge lehet szarnyalni azok kozott, akik meg nem kaptak eszbe.
-
crocy
tag
válasz
Citroware
üzenetére
hat a mesed alapjan nekem ez egy fostos sufni cegnek tünik ahol "kezdő és medior közötti" prog tudasoddal ill. ai segitsegevel produktivabb vagy az egesz it reszlegnel.
de teny, hogy az egy jo strategia, amikor megkeresed a vakokat, akit között felszemükent, te leszel a kiraly. -
válasz
DanielLong
üzenetére
Nincs semmi keretrendszer, az egész egy totálisan kreatív munka, "ahogy esik úgy puffan", mindig abba ugrok bele, ami épp egy adott cél megvalósításához kell - és működik, jelentős előtapasztalat nélkül is, hiszen még ebben is sokat tud segíteni az AI. Félévente alapjaiban megváltozik a munkafolyamat, ahogy jobbnál-jobb AI eszközök jelennek meg, én pedig az elsők közt adaptálok az aktuális legjobb LLM-hez, legjobb módszerhez. Gyakorlatilag Architect munka, de a valódi programozási tudásom kezdő és medior között van, de ami jól megy, az az összkép, célorientált megoldások, komplex rendszerszintű szemlélet, nem megyek bele a részletekbe, az AI megírja. Az én érdemem csak annyi, hogy navigálni kell, célokat meghatározni, csak időnként belenézni a részletekbe (ha van valami bug), illetve az érzék az AI használására, mik a korlátai, erősségei, hogyan lehet hatékonyan kihozni a legjobbat - ebben van 3 évnyi folyamatos tapasztalatom, és ez vezet jó eredményekre.
Az IT kollégák próbálkoznak vele, de nem nagyon bíznak benne, rosszul használják, ami természetesen nem működik, aztán elkönyvelik gagyinak, ami igazolja az előítéletüket - pedig az határozta meg a kimenetelt. Nyitottnak kell lenni az újdonságokra, és elfogadni, hogy másféle gondolkodásmód fog jobb eredményhez vezetni, mert a világ változik.
Az eddigi munka nagy részében egyszerű ChatGPT-t használtam (az aktuális legjobb modelt az adott feladatra - ezt sokan már eleve rosszul kezdik). Filterezem az input információkat (nem szabad cloudra munkahelyi érzékeny adatokat megosztani).
Otthon is építek hobbiprojekteket. Otthon nagyobb a rugalmasság szerencsére, ki tudok próbálni bármit. A munkahelyen bármilyen eszköz csak többkörös engedélyeztetés után válhat elérhetővé. Nagy a szigor munkahelyi adatok megvédésének érdekében, ez nagymértékben limitálja, mit tehetünk, de még így is sok hasznot hoz.
Ha most kellene kiemelnem valamit, akkor Claude Code (Opus 4.6 model), illetve OpenAI Codex a leghasznosabb, pl Visual Studio Code-ba integrálni a kiterjesztést.
(Cursorról is jókat hallottam, de nem próbáltam).Claude Code és Codex gyakorlatilag magától megcsinál mindent, sokszor már nem is kell tesztelnem, azt is elvégzi magától, és addig iterál, amíg jó nem lesz. Ez a szintű autonómia brutális, és csak most télen értük el ide.
-
DanielLong
senior tag
válasz
Citroware
üzenetére
Szuper, hajrá!
Esetleg lenne kedved megírni, akár vázlatosan, hogy milyen keretrendszer, milyen LLM modellekkel dolgozol, hogy építed fel a munkafolyamatot Python+AI oldalon? Hobbi szinten én is elkezdtem ezzel foglalkozni, mert tényleg pár perc alatt elképesztő hasznos dolgokat tudok összerakni, de még nagyon amatőr vagyok a területen. -
Szerintem sem lesz (jelentős) előrelépés bérben, esetleg majd akkor, ha csapatot alapítunk, aminek kézenfekvő, hogy én leszek a vezetője.
Inkább hosszútávon van ennek az ugrásnak jelentősége.
Még mindig inkább angolul beszélünk, egyszerűen túl sokat limitál a német kommunikáció.
-
426os
őstag
válasz
Citroware
üzenetére
Gratula! Még angolul megy a meló vagy már váltottál németre!
Szerintem nagy előrelépést nem fogsz tudni elérni bérben, nem nagyon szeretnek itt fizuemelést adni a kötelezőn felül. Később jobban jársz majd egy cégváltással, ha az anyagiak fontosabbak (feltéve, hogy lesz hova). -
Pozícióváltás, beteljesedés, nehéz szülés volt. (ugyanaz a cég Ausztriában)
2018-ban rájöttem, hogy inkább az IT felé hajlok. 2011-ben a gépészmérnöki képzést választottam, de már akkor is majdnem mérnök informatikus lett.
2018-tól munka mellett néha csináltan Python hobbiprojekteket. Azóta is fontolgattam, nem lenne-e jobb inkább váltani, pár hónapot rászánni, és aztán teljes időben azt tolni, akkor is, ha ezzel elveszítem amit a másik pályán addigra felépítettem, és nulláról kezdek. De mindig maradtam, jövedelem szempontjából pillanatnyilag jobb volt, hosszútávon nem biztos.
Amikor 2022 végén nagy figyelmet kapott az AI, jobban ráfeküdtem a kódolásra és az AI gyakorlati használatára.
2024-ben sikerült meggyőzni a vezetőséget, hogy időt szánjunk automatizálás projektekre is. 2025 második felében lett ennek óriási eredménye, ahogy az AI annyit javult, hogy már 1-2 nap alatt elkészítettem olyan szkripteket, programokat, amik egyébként egy hónapig tartanának.Múlt héten odaálltam a vezetőséghez, hogy hahó, ez a tevékenységem kifizetődőbb a cégnek, mint az eredeti szerepem, és többet hozna konyhára, ha ezt csinálnám teljes időben.
A felettesem azt mondta, esélytelen - nyilván nem akart elveszíteni -, de a részlegvezető zöld utat adott. Maradok a K&F osztályon, nem megyek át az IT részlegre, megegyeztünk hogy nagy haszna van a helyi domain tudásnak az automatizáláshoz (munkafolyamatok, szoftverkörnyezet, alkatrészek). Két projektem is sikerült, ami az IT-nak nem, a végén az számít, hogyan lehet egy eszközt a gyakorlatban hasznosítani, én pedig innen közelítettem meg.
Szóval mostantól a fő feladatom az automatizálás, az AI integrálása, illetve AI fejlesztése.
Kódom 99%-át AI írja, én csak finomhangolok. Ez jelenleg óriási eredményeket és hasznot hoz. Egyre több cégnél veszik át. Nálunk az IT még mindig hagyományosan ír mindent, és most nem néz ki jól nekik, amikor látja a vezetőség, hogy én mit hoztam létre mennyi idő alatt. Szinte semmi értelme juniort-mediort felvenni. Nekem az a szerencsém, hogy a körülmények miatt már azonnal senior pozícióban vagyok, és ez a fő érv, ami miatt nem neheztelek annyira arra, hogy 8 évet kellett várnom egy ilyen munkakörbe kerülésre.Ebből szerintem csapatalapítás lesz majjd. Bérről még nem tárgyaltunk, egyelőre örülök, hogy ez átment, ez volt a legfontosabb.
Új hozzászólás Aktív témák
- Limitálható, de nem kikapcsolható a YouTube Shorts mobilon
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Google Pixel Watch 4 – Hé, Google, mennyi az idő?
- Hordozható Linux terminál billentyűzettel és érintőképernyővel
- LED világítás a lakásban
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Huawei Watch 4 Pro eSIM okosóra garanciával hibátlan működéssel
- Asus TUF A15 FX506 - 15.6" Full HD 144Hz - Ryzen 5-4600H - 8GB - 512GB - Win11 - GTX 1650 Ti - HUN
- Apple iPhone 13 128GB Új akku 12hó jótállás!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Asus Z170 Deluxe Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)