Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• VirsLee

támogató

válasz szakika11 #24427 üzenetére

Azt hiszem elmentetek egy olyan irányba, hogy kezditek túlgondolni ezt a dolgot. Alapvetően egy üzletről, egy szerződésről beszélünk. Napi X órában Y tevékenységet végzel Z összegért. Ez arról szól, hogy eladod a szabadidőd pénzért. Ennyi. A cégek >95%-a azon dolgozik, azért létezik, hogy egyre több pénzt keressen, nem társadalmilag hasznos dologgal foglalkoznak, nem az emberiség fejlődését akarják elérni, hanem idén több profitot, mint tavaly. ;)

Kicsit sarkítva a kérdést dolgozhatsz:
    - ingyen, másoknak segítve, jótékonyságból. Ez akkor működik, ha már eleve ki vagy tömve vagy van aki eltartson.
    - hivatástudatból, annyi pénzért, hogy talán nem halsz éhen. Szóval lehetsz tanár, ápolónő, rendőr, stb. Ebből már futni fogja a hatósági áras csirke farhátra.
    - elmehetsz dolgozni valami céghez, aki dollármilliárdokat keres évente, és kereshetsz Te is jobban.

Ellenben, ha elmész egy profitorientált céghez dolgozni, a bizalom még mindig nem értelmezhető egy jogi személy és egy természetes személy között. Lehetsz bizalommal néhány kollégával szemben, de a céggel szemben hogyan?

Az, hogy máshol többet adnak a munkádért az nem gáz érvelés, ez a kapitalizmus, a piaci verseny, a munkaerő szabad áramlása. Ez jelenti azt, hogy Te dönthetsz arról, hogy hol és mennyiért dolgozol, ez nem a mostani munkaadód kegyeire van bízva.

Több, mint 20 éve dolgozok már, több helyen, területen és szektorban voltam már. Néhány általános meglátás, ami főleg a multikra érvényes.
    - a nagy cégek többsége a születésed előtt már létezett és a halálod után is működni fog. Termelni fogják a profitot, miközben Te a lojalitásoddal és hűségeddel együtt már a föld alatt vagy.
    - több olyan helyen voltam már, ahol a felvételem után 6-12 hónapon belül már más volt a főnököm, mint aki engem oda felvett. Emberek jönnek-mennek, projectek jönnek-mennek, cégek átszerveznek-kiszerveznek.
    - több olyan helyen voltam már, ahol a HR-es aki interjúztatott fél évvel a felvételem után már nem volt ott a cégnél.
    - az utolsó 4 felmondásom során mindig megkérdezték, hogy mennyit szeretnék kapni pluszban és mindig meglepődtek, hogy nem álltam le alkudozni a fizetésről, csak eljöttem onnan.
    - az ember piaci értékét nem az határozza meg, hogy az adott cégnél adott pozícióban mennyit kereshet. Tehát, ha most Te java dev vagy 800k-ért, de lehetnél máshol java dev 950k-ért, valamint lehetnél full stack dev 1100k-ért. Akkor ha a mostani helyeden azt szeretnék, hogy Te java dev-ként dolgozz nekik, akkor figyelembe kell venni az 1100k-t is.
    - nehéz felvenni embert, főleg jó képességű embert. Nagyon sok időt és energiát visz el, azaz nagyon sokba kerül egy cégnek egy ember pótlása.
    - sok cég (kényszerből) többért veszi fel az új embereket, mint amennyiért a régi, bevált, hűséges emberei dolgoznak. Hisz a már ott lévőket kevésbé kell megfizetni, mint a piacról érkezőket.

Én nem azt mondom, hogy ne legyél hűséges. Csupán azt, hogy ne gondold túl. Az ember alapvetően a szabadidejét adja el pénzért. Ha Te másik helyen kapsz +50%-ot ez azt jelenti, hogy nem 40 évet kell dolgoznod adott összeg megszerzéséért (majd elmenni nyugdíjba), hanem csak 26 évet. Kapsz 14 évet, amikor azt csinálhatsz, amit csak akarsz.

Új hozzászólás Aktív témák