Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• ody42

senior tag

válasz horush #19284 üzenetére

Lassan 20 év munkatapasztalattal a hátam mögött én annyit tudok mondani, hogy láttam már működni Scrumot, és Kanbant is.

3x éltem át agilis transzformációt, abból 1 volt olyan, ami már egy második nekifutás volt, és ott pl. egész jól működött, de alapvetően azért, mert próbálták end to end csinálni, nem csak a dev csapatokra ráerőltetni.
    Sajnos ennél sokkal többször dolgoztam olyan projektben, ahol rámondták, hogy ez Scrum vagy Kanban, de igazából közük nem volt hozzá, csak valami olyan toolt használtak (JIRA,Rally,Jazz) amikben lehet Scrum és Kanban boardot is csinálni, de valójában csak egy nem priorizált todo listájuk volt :D

Nekem amúgy alapvetően mindegy, tudok olyan projektben is dolgozni, ahol a projekt manager egy wordben vezeti a projektet, de attól a saját munkámat ugyanúgy megszervezem, priorizálok, próbálok kis iterációkkal dolgozni, korai feedbacket gyűjteni, megbecsülni a munka mennyiségét, beleállni, hogyha olyat akarnak legyártatni velem, aminek nincs értéke, nem 10 dologba belekapni, reviewzni mindent, és tenni róla, hogy ne legyen olyan terület, amihez csak én értek. (A kiégett hősök egy része ezért utálja meg az IT-t 40 éves korára, mert nem tudnak jól delegálni, és egy idő után úgy érzik, hogy mindent csak ők tudnak megcsinálni - és ez néha igaz is)
    Ezekben a frameworkokben egy csomó hasznos dolog van, amit józan paraszti ésszel is csinál egy senior mérnök. Szerintem sem attól lesz valaki hatékony, ha egy framework szabályait vallásosan követi.

Új hozzászólás Aktív témák